Pages

Saturday, August 10, 2013

Dua beranak ditemui selepas 40 tahun


HO Van Lang kini berusia 41 tahun. Dia dibawa ke dalam hutan oleh bapanya ketika berusia dua tahun.HO Van Thanh yang berusia 82 tahun dan berada dalam keadaan uzur diusung oleh penduduk kampung untuk diberi rawatan.


BANDAR RAYA HO CHI MINH - Seorang lelaki dan anaknya yang hilang sejak 40 tahun lalu ditemui pada Rabu lalu di sebuah hutan di Vietnam, lapor akhbar dalam talian MailOnline kelmarin.
Lelaki itu, Ho Van Thanh, 82, dan anaknya, Ho Van Lang, 41, menghilangkan diri semasa Vietnam berperang dengan Amerika Syarikat.
Thanh membawa anak lelakinya melarikan diri apabila isteri dan dua anaknya terbunuh dalam letupan bom di rumah mereka di Tra Kem.
Dua beranak itu ditemui beberapa penduduk kampung yang mencari kayu api di dalam hutan di daerah Tay Tra, wilayah Quang Ngai.
Pihak berkuasa pada Rabu lalu mengesahkan mereka berdua sebagai Thanh dan Lang.
Mereka meneruskan hidup dengan hanya memakan buah-buahan, ubi kayu dan jagung yang ditanam.
Thanh dan Lang hanya memakai cawat yang diperbuat daripada kulit pokok dan mereka tinggal di sebuah pondok yang dibina di atas pokok. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0810&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2bVrPlgF8 
Hakcipta terpelihara 

Terjun dari udara dengan kotak kayu

FOTO yang disediakan oleh pihak Skydive Chicago ini 
menunjukkan beberapa orang penerjun menstabilkan keranda dengan pelagak ngeri, Anthony Martin cuba untuk melepaskan dirinya.


SERENA, Illinois - Seorang penerjun lagak ngeri Amerika Syarikat melakukan aksi berani mati baru-baru ini apabila berjaya melepaskan diri selepas dia dikunci di dalam sebuah kotak kayu yang dilepaskan dari udara.
Pelagak ngeri itu, Anthony Martin, 47 diterbangkan dengan sebuah pesawat dan dia dibuang ketika berada pada ketinggian 4,400 meter di udara.
Dia dibantu empat penerjun semasa berada di udara bagi menstabilkan kotak kayu berwarna kuning tersebut. Salah seorang daripada mereka mengalami kecederaan di muka. Namun, mereka semua dapat mendarat dengan selamat.
Semasa terjunan itu, Martin dimasukkan ke dalam sebuah kotak dengan tangannya diikat di pinggangnya manakala tangan kanannya dirantai di dalam kotak tersebut.
Martin pernah melakukan lagak ngeri yang sama 25 tahun lalu, hanya selepas 17 kali melakukan terjunan. Dia mula mempelajari seni melepaskan diri pada usia enam tahun selepas teruja dengan penjelasan bapanya tentang silap mata.
Lelaki yang berasal dari Wisconsin dikatakan mampu membuka kunci selepas mengetahui bagaimana mekanismanya beroperasi. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0810&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2bVr8LSN1 
Hakcipta terpelihara