Pages

Monday, March 30, 2015

Cendawan Umpama Patung Manusia Kerdil


Diterbitkan: Isnin, 30 Mac 2015 4:31 PM
Cendawan yang kelihatan seolah-olah membentuk kepala dan memiliki tangan umpama patung manusia.

SEKALI pandang umpama patung manusia, tetapi apabila diamati barulah ia kelihatan seperti cendawan. Itulah spesis terbaharu tumbuhan itu yang ditemui di Norfolk, United Kingdom (UK).
Jonathan Revett dari Cockley Cley bertanggungjawab menemui kulat yang dinamakangeastrum britannicum itu bagi melambangkan keunikan tumbuhan berkenaan di negara berkenaan.
Revett, 49 berkata: "Ia kelihatan umpama cendawan berbentuk orang kerdil. Memang kelihatan pelik bagaimana ia boleh membentuk sedemikian, seolah-olah memiliki kepala dan tangan.
"Bentuknya yang unik menarik perhatian saya."
Walaupun dikesan pada 2000, ia tidak diterima sebagai salah satu spesis kulat yang tumbuh dengan banyaknya di Norfolk.
Bagaimanapun, 15 tahun kemudian, ahli mikologi dari Sepanyol menjalankan ujian DNA terhadap tumbuhan itu dan mengesahkan ia sebahagian spesis cendawan.
Revett yang meminati bidang mikologi telah menjalankan kajian berkaitan kulat sejak lebih 40 tahun dan membangunkan laman web, fenfungi.com.
"Adalah menakjubkan apabila mengetahui saya menemui sesuatu yang baharu berkaitan kulat.
"Kebiasaannya saya tidak akan mempersoalkan pihak pakar tetapi saya dapat rasakan ada suatu keistimewaan pada penemuan ini.
"Malahan, saya akan lokasi penemuan kulat itu setiap tahun dan mendapati ia sentiasa tumbuh di situ.
"Sesuatu yang tidak masuk akal apabila memikirkan saya akan ke tempat sama hanya untuk melihat kawasan yang dipenuhi cendawan pelbagai saiz yang pernah saya temui suatu masa dulu," katanya.
Sejak penemuan itu, tiga lagi spesimen dikumpul sekitar Norfold, malahan ia turut dikesan di Hampshire dan Welsh Borders.
Menurut Pemandu Pelancong dan Hidupan Liar berpangkalan di Norfolk, Carl Champman, ia bukannya sesuatu yang baharu untuk Norfolk, malah dunia.

Kambing biri-biri tersangkut di tebing gunung diselamatkanGAMBAR dalam bulatan menunjukkan seorang penyelamat menangkap kambing tersebut untuk dibawa turun. - AGENSI


SNOWDONIA, Britain – Pasukan penyelamat berjaya menyelamatkan seekor kambing biri-biri yang tersangkut di tebing gunung pada ketinggian 45 meter di Llanberis di sini baru-baru ini.
Dua orang penyelamat dari Persatuan Diraja bagi Perlindungan Haiwan (RSPCA) menuruni permukaan berbatu itu menggunakan tali keselamatan dan memasukkan kambing tersebut di dalam sebuah beg.
Ketua pasukan bertali RSPCA, Chris Dunbar berkata, mereka terpaksa berhati-hati ketika proses menyelamat kerana permukaan gunung yang curam berisiko membawa kecelakaan.
“Kedua-dua anggota penyelamat terpaksa menuruni gunung tersebut dengan tali keselamatan sebelum berjaya menangkap kambing itu untuk dibawa turun,” ujar salah seorang wakil RSPCA, Mark Roberts.
Dia menambah, kambing biri-biri itu yang kelihatan penat dan haus terus makan dengan laju apabila diberi makanan dan minuman selepas diselamatkan. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0330&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3VoklhB5t 
Hakcipta terpelihara 

Taman permainan manusia purba ditemui di ChinaSEORANG saintis menunjukkan tapak penemuan artifak permainan purba di Wilayah Hebei, China baru-baru ini. - AGENSI


WILAYAH HEBEI, China – Sekumpulan saintis di sini percaya mereka telah menemui bukti kewujudan taman permainan berusia dua juta tahun.
Ia berikutan penemuan lebih 700 artifak batu di kawasan dalam lingkungan enam meter persegi di Nihewan Basin di sini.
Pakar yang bekerja di tapak arkeologi Heitugou itu memberitahu, artifak yang ditemui itu diperbuat oleh orang primat awal antara 1.77 hingga 1.95 juta tahun yang lalu.
Ketua projek tersebut, Wei Qi menyifatkan penemuan itu sesuatu yang hebat dan luar biasa.
“Salah satu item artifak yang ditemui berkemungkinan hadiah yang dibuat oleh seorang ibu buat anaknya. Anda boleh merasai kasih sayang apabila melihatnya,” kata Qi yang merupakan seorang ahli paleontropologi.
Tambah penyelidik, kekurangan bukti tinggalan haiwan dan alat-alat batu besar menunjukkan kawasan berkenaan lebih digunakan oleh kanak-kanak berbanding orang dewasa.
Tapak berkenaan mula ditemui pada tahun 2002 menggunakan peralatan khas geokronologikal. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0330&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3VokSFi32 
Hakcipta terpelihara