Pages

Tuesday, February 8, 2011

Revolusi Mesir: Di mana kedudukan Ikhwan Muslimin?


by Ahmad Lutfi Othman
Kebangkitan rakyat Tunisia sehingga dapat menggulingkan diktator Zine El Abidin Ben Ali dalam waktu begitu singkat kini menjalar ke Mesir, dan berpotensi cerah meranapkan banyak lagi pemerintahan kuku besi di rantau Arab. Siapa pun tidak dapat menduga, anak-anak muda yang membesar dalam ledakan dunia maklumat tanpa sempadan, yang sentiasa dikongkong dan dikurung oleh budaya takut, berjaya menghalau Ben Ali dan keluarga.
Di Timur Tengah, hampir semua kerajaan yang memerintah tidak dipilih rakyat melalui sistem demokrasi. Sama ada ia sebuah republik atau sistem monarki, memihak Barat atau memusuhinya, mengadakan hubungan dengan Israel atau tidak, namun rakyatnya sentiasa ditindas dan dinafikan hak. Elit penguasa membolot dan menimbun kekayaan untuk diri, keluarga dan kroni. Negara kaya tetapi majoriti penduduknya merempat. Pengangguran, kemiskinan dan rasuah bermaharajalela. Manakala maruah umat tergadai dengan pergantungan kepada kuasa-kuasa luar.
Tumpuan kini tertumpu ke Mesir. Regim zalim Hosni Mubarak, yang menjadi sekutu rapat Amerika Syarikat dan zionis Israel hanya menunggu masa untuk runtuh. Diberitakan keluarga presiden yang memerintah selama 30 tahun itu sudahpun melarikan diri ke luar negara. Hosni tidak berupaya lagi membendung amarah rakyat, yang terus melancarkan protes tanpa henti biarpun berdepan risiko tinggi. Medan Tahrir menjadi saksi pertumpahan darah tidak dapat dielakkan, apatah lagi rakyat berdepan dengan dalang keganasan yang dicetuskan Parti Nasionalis Demokratik pimpinan Hosni.
Keaiban detik-detik akhir kehidupan presiden sebelumnya, Anwar Sadat yang dibunuh di hadapan publik dan disiar secara langsung televisyen, mungkin berulang kepada Hosni. Anwar ditembak mati seorang anggota tentera, Leftenan Khalid Islambouli ketika beliau berdiri menerima tabik hormat daripada perbarisan ketenteraan pada 6 Oktober 1981. Ia berpunca daripada kemarahan rakyat terhadap perjanjian Mesir dengan Israel, dalam Perjanjian Kem David, selain penentangan terhadap amalan rasuah dan kenaikan harga barangan.
Apabila rasa gentar dan takut sudah hilang daripada sanubari rakyat tertindas, tiada apa lagi yang mampu menghalang tercetusnya revolusi dan pemberontakan. Regim yang diperkasakan oleh pasukan keselamatan, khususnya polis rahsia yang dulunya digeruni kini terpaksa melutut dengan suara keramat rakyat. Pukulan belantan, perintah darurat, arahan berkurung, tembakan gas pemedih mata, peluru getah hatta ratusan kes pembunuhan oleh agen pemerintah; semuanya dianggap enteng apabila kepompong budaya takut pecah berkecai.
Malah balai polis diserbu penunjuk perasaan dan mereka bertindak nekad membakarnya. Satu simbol nyata bahawa ketakutan yang membungkus gerak kehidupan rakyat selama ini telah turut terbakar. Rasa hormat dan maruah diri yang dipijak-pijak sejak sekian lama mula bangkit mengisi roh generasi baru rakyat Mesir. Mereka kini sedang berusaha mencipta sejarah, bukan hanya untuk membebaskan negara yang "terjajah" sekian lama, juga bagi membawa obor semangat buat negara-negara jiran dan ummah seluruhnya.
Sejarah pembebasan negara-negara Arab, termasuk Mesir dan Tunisia, daripada belenggu penjajahan, memang luar biasa. Pengaruh Mesir terhadap orang-orang Melayu juga tidak kurang hebatnya. Akhbar-akhbar Melayu, seperti al-Ikhwan, Saudara, al-Imam, Idaran Zaman dan Suara Melayu sejak awal abad 20 telah melaporkan pergolakan politik dan gerakan kebangsaan rakyat Mesir. Nama-nama pejuang dan pemikir Islam seperti Jamaluddin Al-Afghani (1838-1897), Muhammad Abduh (1849-1905) dan Rashid Ridha (1865-1935) tidak asing lagi kepada orang Melayu, yang seterusnya menimbulkan polemik Kaum Muda di Tanah Melayu.
Menurut Prof Dr Mohammad Redzuan Othman dalam bukunya, Islam dan Masyarakat Melayu; Peranan dan Pengaruh Timur Tengah, gerakan Pan-Islamisme yang dipelopori Jamaluddin Al-Afghani telah mencetuskan kesedaran kebangsaan rakyat Mesir. Ketika di Mesir, Afghani berjaya mempengaruhi generasi muda dan ramai pengikutnya muncul memainkan perana penting dalam perkembangan sejarah Mesir moden. Gagasan ideanya -- yang menyeru umat Islam kembali kepada ajaran sebenarnya -- lebih berpengaruh jika dibandingkan dengan pergerakan nasionalisme Arab atau Mesir.
Selain itu, dua institusi besar Mesir yang juga cukup dekat-akrab dengan masyarakat Islam di Malaysia ialah Universiti Al-Azhar dan gerakan Islam, Ikhwan Muslimin. Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat merumuskan: "Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya' yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia."
"Sayangnya," tambah Ustaz Nik Aziz, "Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariq dan tafsir Fil Zilal al-Quran."
Isu Palestin juga begitu dekat dengan umat Islam sedunia dan rakyat negara ini. Di kala zionis Yahudi bertindak zalim sewenang-wenangnya, dibantu pula oleh Amerika Syarikat, maka peranan negara-negara jiran, sekurang-kurangnya untuk tidak sama-sama menekan amat diharapkan. Mesir pula pernah menunjukkan komitmen dan kekuatannya untuk berperang dengan Israel.
Malangnya Mesir mengkhianati amanah dan harapan ummah. Ia turut melakukan pengepungan ke atas wilayah Gaza, Palestin. Talian hayat rakyat Palestin dipotong. Bantuan dunia luar tersekat. Mesir memang terbukti menjadi sekutu rapat dan talibarut Israel memerangi kumpulan Islam di Gaza. Benarlah rumusan Ustaz Nik Aziz:
"Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya."
Secara peribadi, saya lebih terasa intim dengan Ikhwan Muslimin (ditubuhkan pada 1927, di Isma'iliyyah, Mesir), yang dianggap guru buat semua gerakan Islam moden. Saya kira hampir semua aktivis dakwah di negara ini sedikit sebanyak, secara langsung atau tidak langsung, dipengaruhi Ikhwan. Malah kebangkitan harakah Islamiyah di negara-negara lain, seperti Jamaat Islami di Pakistan, Masyumi di Indonesia, Parti Refah di Turki, Parti Islam Se-Malaysia (PAS) di Malaysia juga mendapat inspirasi daripada Ikhwan, yang kemudiannya diikuti Hamas di Palestin dan banyak lagi gerakan Islam di seluruh dunia.
Pengasasnya, Assyahid Hassan Al-Banna (14 Oktober 1906 - 12 Februari 1949) dibunuh regim Mesir melalui satu tipu helah jemputan perundingan dengan kerajaan. Imam yang agung itu terkena tujuh tembakan tetapi masih mampu berjalan memanggil ambulan. Bagaimanapun pihak tentera tidak membenarkan doktor merawatnya, sehinggalah Al-Bana sengaja dibiarkan mati dengan tumpahan darah yang banyak.
Tiada sesiapa dibenarkan menguruskan jenazahnya. Hanya ayahnya, Syeikh Ahmad Abdul Rahman, berusia lebih 90 tahun memandi dan mengafankan jenazah Al-Banna. Syeikh Ahmad bersama tiga anak perempuannya mengusung jenazah ke masjid dengan kawalan ketat tentera. Pengikut dan anak murid Al-Banna kemudiannya diburu bagaikan pengganas. Al-Banna bukan sahaja meninggalkan puluhan karya ulung untuk umat, tetapi lebih penting menunjukkan teladan unggul mengatur organisasi secara tersusun bagi melaksanakan perjuangan Islam di medan.
Kisah kezaliman dan penderitaan bukan hanya ditanggung Al-Banna tetapi seluruh generasi Ikhwan seterusnya. Penyeksaan yang ditanggung mereka terlalu perit untuk diceritakan. Penuh dengan air mata, penjara, darah, tali gantung, pengharaman dan pembunuhan kejam. Tokoh-tokoh Ikhwan lain yang harum namanya, dan terus disebut-sebut, selain meninggalkan khazanah pemikiran berharga, seperti Assyahid Syed Qutb, Assyahid Abd Qader Audah, Hassan Hudaibi, Umar Tilmisani, Mustafa Masyhur, Mustapha al-Siba'i, Said Hawwa, Syed Sabiq, Muhammad Al-Ghazali, Yusof Al-Qaradawi dan ramai lagi.
Memang ada pihak yang sangsi, apakah Ikhwan yang sering diperalatkan pemerintah akan "dipergunakan" sekali lagi apabila Mesir berdepan krisis besar? Apatah lagi Mesir merupakan negara paling strategik di Timur Tengah, malah bagi Napolean Bonaparte, ia negara terpenting di dunia. Regim Mesir sentiasa menekan dan menindas Ikhwan, sejak Raja Farouk, Jamal Abdul Nasser sehinggalah Anwar Sadat dan Mubarak. Walhal Nasser dan Sadat merupakan orang yang pernah rapat dengan Ikhwan.
Mohamad Fauzi Zakaria dalam, Aqidah Yang Menggoncang Dunia, yang merupakan kajian di peringkat sarjana terhadap pengaruh pemikiran Syed Qutb, menjelaskan Ikhwan terbabit secara aktif dalam Revolusi Julai 1952 menumbangkan tirani monarki, Raja Farouk. Malahan Syed Qutb ditawarkan beberapa kedudukan penting dalam kerajaan revolusi termasuk Menteri Pelajaran, memandangkan pengalamannya yang luas di bidang pendidikan. Namun beliau menolaknya.
Syed Qutb, dalam satu majlis yang dihadiri para pegawai tentera Mesir menegaskan: "Sesungguhnya revolusi telah berlaku ... keluarnya seorang raja tidak bermakna berakhirnya revovulsi. Bahkan matlamat terakhir revolusi ini ialah mengembalikan negeri ini kepada Islam ... Sesungguhnya diriku semasa pemerintahan beraja telah kusediakannya untuk dipenjarakan. Malah tidak aman diriku pada zaman ini pun untuk terus kusediakannya kepada penjara lebih daripada persediaanku sebelumnya." Dengan spontan, Jamal Abdul Nasser yang turut berada dalam majlis sama mencelah: "Saudaraku Syed, demi Allah, tidakkan sampai kebimbangan itu padamu melainkan langkahnya mayat kami. Kami berjanji padamu dengan nama Allah bahawa kamilah tebusan kepada dirimu sehingga maut!"
Realitinya, apa yang dibimbangi Syed Qutb itu terbukti benar. Atas konspirasi terancang, melalui fitnah terhadap gerakan itu, Ikhwan diharamkan pada 13 Januari 1954, pimpinan dan ribuan anggotanya ditangkap. Kenyataan rasmi regim Nasser, dua hari selepas itu: "Pengumuman penting Majlis Pimpinan Revolusi tentang Ikhwan Muslimin, hubungan mereka dengan Inggeris dan mengadakan pertubuhan sulit di dalam pasukan polis dan tentera dalam usaha menggulingkan kerajaan dengan berselindung di sebalik pergerakan agama." Syed Qutb akhirnya terkorban syahid di tali gantung pada pagi Isnin, 29 Ogos 1966, selepas dua kali dipenjarakan.
Saya yakin, suasana kini sudah banyak berubah. Generasi Ikhwan yang terlatih, berakhlak dan berdisiplin, serta kaya dengan pengalaman -- dibantu arus globalisasi dan dasar langit terbuka yang mempercepatkan proses pendemokrasian dan boleh menyulitkan berulangnya konspirasi jahat terhadap Ikhwan -- pasti bersedia menyumbang khidmat menyelamatkan Mesir secara lebih berkesan. Buat masa ini mereka lebih bersedia menonjolkan Mohamed El-Baradei, penerima Hadiah Nobel Keamanan 2005, ke hadapan. "Kemahuan kami adalah kehendak rakyat," kata salah seorang pemimpin Ikhwan di Kaherah.
Insya-Allah, Ikhwan tidak dapat ditipu lagi, manakala pemimpinnya lebih berhati-hati dan bijaksana membaca realiti bagi mengatur rentak. Imej ekstrimis, militan dan teroris, walaupun masih cuba dipalit ke wajah Ikhwan, namun agak sukar mempengaruhi majoriti rakyat yang sudah bersatu hati menghambat Hosni. Dalam masa sama, dipercayai regim Hosni cuba "bertarik tali" dan berlengah-lengah untuk meletakkan jawatan, bagi mempastikan pembaharuan Mesir tidak diterajui Ikhwan. Pemerintahan Amerika Syarikat yang menyokong transisi politik di Mesir turut meminta Hosni bertahan, bagi memastikan proses pembaharuan berjalan secara lancar dan aman.
Sekiranya pilihan raya adil dan bebas diadakan di Mesir, seperti pernah berlaku di Algeria dan Lubnan, juga seumpama di Turki, Ikhwan seperti gerakan Islam lainnya, akan mendapat sokongan ramai. Cuma, kepentingan Amerika dan Israel (terbukti Ikhwan bersedia bangun menentang Israel termasuk memikul senjata di medan perang) di Mesir jauh lebih besar berbanding Tunisia yang dibiarkan jatuh. Justeru, strategi dan pendekatan terbaik amat diperlukan oleh gerakan Islam masa kini, agar segala ruang sabotaj ditutup serapat mungkin.

Bekas Presiden dilontar kasut

SH: "


ISLAMABAD - Seorang lelaki melontarkan kasut ke arah bekas Presiden Pakistan, Pervez Musharraf sewaktu persidangan berlansung di London, kelmarin.

Lelaki itu melontarkan kasutnya ke arah Musharraf ketika beliau mula berucap di persidangan yang diadakan di daerah Walthamstow, London yang mengandungi jumlah penduduk Pakistan yang ramai.

Kasut tersebut bagaimanapun tidak mengenai sasaran dan lelaki tersebut kemudiannya diusir keluar dari persidangan itu oleh pegawai keselamatan.

Persidangan tersebut dianjurkan oleh Parti Liga Islam Pakistan pimpinan Musharraf dan dihadiri sejumlah 1,500 orang."

Kumpul barang antik dari sampah

SH: "


DA LAT - Seorang lelaki diberi nama julukan 'khung' (gila) kerana mintanya bersiar-siar di sekitar bandar Da Lat, Vietnam sambil mengumpul barang buangan di tepi jalan dan tempat pembuangan sampah.

Nguyen Van Tuan, 50, membuka sebuah muzium mempamerkan 4,000 barangan antik selepas 20 tahun mengumpul barang tersebut dari merata tempat di sekitar bandar Da Lat.

Minat gilanya itu turut mendorong Van Tuan memasuki universiti dan mengambil diploma dalam bidang sejarah dan pengurusan perniagaaan semasa berumur 33 tahun selepas ditipu seorang penjual barangan antik.

Van Tuan mengumpul barangan antik istimewa yang berkaitan dengan sejarah Da Lat termasuk Piala Bola Sepak Indochina 1941-1942 yang ditaja oleh Raja Bao Dai dari Vietnam, Raja Shihanouk dari Kemboja and Gobenor Indochina, Decoux.

Sepasang suami isteri dari Perancis penah menawarkan AS$2 juta (RM6 juta) untuk membeli beberapa barangan antik yang dimiliki Van Tuan, tetapi enggan menjualnya."

Askar Thai, Kemboja bertempur

2011/02/08SEORANG penduduk Thai lalu di kawah kecil akibat serangan bom tentera Kemboja dekat sempadan kedua-dua negara itu.
SEORANG penduduk Thai lalu di kawah kecil akibat serangan bom tentera Kemboja dekat sempadan kedua-dua negara itu.


Tembok kuil dituntut Bangkok, Phnom Penh runtuh akibat dibedil

PHNOM PENH: Bunyi mesingan dan bedilan meriam kedengaran di sempadan Thailand dan Kemboja semalam berikutan tentera kedua negara itu bertempur lagi berhampiran kuil kurun ke-11 memasuki hari keempat yang menyebabkan sekurang-kurangnya lima orang terbunuh.
Kuil terbabit yang berada beberapa ratus meter dari sempadan timur Thailand dengan Kemboja mencetuskan perasaan nasionalisme di kedua-dua pihak yang bertempur sejak berdekad dan konflik mengenainya menyebabkan pertempuran meletus sejak beberapa tahun.

Pihak berkuasa Kemboja berkata, bedilan meriam Thailand meruntuhkan sebahagian dinding di kuil Preah Vihear, kawasan Tapak Warisan Dunia PBB tetapi pegawai Bangkok menyifatkannya propaganda semata-mata.

Jurucakap kerajaan Kemboja, Phay Siphan berkata pertempuran tercetus awal pagi semalam selepas terhenti tengah malam.

Pihak berkuasa Thailand tidak memberi sebarang komen tetapi pemberita asing di kawasan itu berkata bunyi tembakan dan meriam boleh didengar.

Lewat kelmarin, Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, berkata beliau bimbang dengan pertempuran itu dan menggesa kedua pihak untuk mengenakan sekatan maksimum, kata jurucakap beliau dalam satu kenyataan.
Pada 1962. Mahkamah Dunia menetapkan bahawa kuil terbabit milik Kemboja. Nasionalis Thailand mempertikaikan perintah itu dan merampasnya sebagai isu politik domestik.

Sekurang-kurangnya lima orang mati dalam pertempuran di sempadan yang bermula Jumaat, seorang awam dan seorang tentera dari Thailand, manakala seorang orang awam dan dua tentera dari Kemboja.

Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen memberi amaran bahawa pertempuran memberikan satu ancaman kepada kestabilan serantau.

Beliau berkata, pertempuran terbaru itu tercetus selepas tentera Thailand melintasi sempadan dalam usaha mencari seorang rakan mereka yang cedera, manakala tentera Kemboja melepaskan tembakan ke arah mereka. Beliau bercakap ketika satu majlis graduasi universiti di ibu negara, Phnom Penh. – AP
Berita Harian Online | Askar Thai, Kemboja bertempur

Penunjuk perasaan terus bertahan di Dataran Tahrir

2011/02/08PENUNJUK perasaan anti-Mubarak meneruskan protes masuk hari ke-14 di Dataran Tahrir, semalam.
PENUNJUK perasaan anti-Mubarak meneruskan protes masuk hari ke-14 di Dataran Tahrir, semalam.


KAHERAH: Presiden Mesir, Hosni Mubarak menerima tekanan terbaru semalam untuk meletak jawatan sebaik saja penen-tangnya berkata bahawa tolak ansur dalam rundingan tidak cukup untuk menyekat bantahan diteruskan terhadap pemerintahan beliau selama 30 tahun.

Beribu-ribu penunjuk perasaan terus berkumpul dalam cuaca sejuk dengan bertemankan selimut dan kanvas di Dataran Tahrir, tengah Kaherah sejak dua minggu lalu dan mula mendirikan khemah.
Kebanyakannya tidur di bawah laluan kereta perisai tentera Mesir di sekitar dataran bimbang jika tentera mula mengalihkan mereka yang boleh menghalang penunjuk perasaan atau membiarkan mereka menjadi mangsa kumpulan pro Mubarak.

Penyokong utama Mubarak dan kemungkinan penggantinya, Naib Presiden Omar Suleiman cuba untuk menyuraikan kebangkitan kelmarin dengan mengundang beberapa kumpulan pembangkang menyertai beliau dalam satu panel untuk melakukan perubahan demokratik.

Bagaimanapun, penunjuk perasaan terbabit yang memasuki hari ke 14 semalam, tidak berminat manakala parti pembangkang termasuk Ikhwanul Muslimin, mengulangi tuntutan mereka bahawa Mubarak sendiri perlu berundur atau segera menyerahkan kuasanya kepada timbalan beliau.

Ada sedikit kelegaan bagi lelaki berkenaan di kebanyakan ibu negara Barat di mana beliau pernah disanjung sebagai sekutu kuat dan benteng kepada kestabilan Asia Barat.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berkata, Mesir sudah berubah sejak kebangkitan jalanan bulan lalu dan menggesa seorang wakil kerajaan walaupun beliau berhenti seketika meminta Mubarak, yang juga sekutu lama Amerika supaya segera meletakkan jawatan.
“Beliau tidak bertanding semula dalam pilihan raya. Penggal beliau berakhir tahun ini,” katanya.

Jurucakap kerajaan, Magdi Radi pula berkata, kebanyakan parti bersetuju untuk membentuk satu jawatankuasa bagi juri dan ahli politik untuk mengkaji dan mencadangkan pindaan perlembagaan dan menuntut pindaan perundangan menjelang minggu pertama Mac.

Perunding juga bersetuju untuk membuka sebarang aduan mengenai layanan tahanan politik, mengawal sekatan media, menarik balik perintah darurat bergantung kepada keadaan keselamatan dan menolak campur tangan asing. – AFP
Berita Harian Online | Penunjuk perasaan terus bertahan di Dataran Tahrir

Wakil Ikhwan bukan berunding


HALAU PRESIDEN...penunjuk perasaan melaungkan slogan antikerajaan di Dataran Tahrir di Kaherah, semalam, menuntut Hosni segera berundur.
HALAU PRESIDEN...penunjuk perasaan melaungkan slogan antikerajaan di Dataran Tahrir di Kaherah, semalam, menuntut Hosni segera berundur.


KAHERAH: Pertubuhan paling berpengaruh di Mesir, Ikhwanul Muslimin, menafikan mereka berunding dengan rejim Hosni Mubarak seperti dilaporkan media antarabangsa.
Sebaliknya, pertubuhan itu berkata, mereka bertemu wakil kerajaan sekadar menyampaikan tuntutan pembangkang terhadap Presiden Mesir itu.

Wakil Ikhwanul Muslimin, Mohammad Ghanem, berkata tuntutan revolusi rakyat itu berjaya disampaikan dalam pertemuan dengan Naib Presiden Mesir, Omar Suleiman.

“Saya menegaskan tuntutan majoriti rakyat dan selagi ia tidak dipenuhi, tiada apa yang boleh dilakukan sehinggalah Hosni berundur daripada kekuasaannya,” katanya kepada Press TV, semalam.

Kerajaan Mesir pimpinan Hosni kini berdepan tuntutan untuk dibubarkan sejak dua minggu lalu.


Bagaimanapun, diktator Mesir itu setakat ini masih enggan mengalah dan bertegas mahu menamatkan mandatnya pada September ini, sempena pilihan raya umum presiden.

Ikhwanul Muslimin menghantar wakilnya bertemu Omar dalam usaha awal menyelesaikan kemelut yang melanda Mesir.

Sebelum ini pun, Ikhwanul Muslimin menolak pelan pembaharuan dicadangkan kerajaan kerana terbukti Kaherah gagal memenuhi banyak tuntutan dibuat rakyat.

Tuntutan asas pembangkang sejak awal adalah pengunduran Hosni daripada jawatannya.

Berjuta-juta warga Mesir turun ke jalan raya mengadakan protes sejak 25 Januari lalu bagi mendesak Hosni berundur.


Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, sekurang-kurangnya 300 orang terbunuh dalam pelbagai kejadian keganasan setakat ini, manakala beribu-ribu lagi cedera. - Press TVmyMetro | Wakil Ikhwan bukan berunding

Campak mangsa rogol tepi jalan


PARAH...Hamdan menunjukkan gambar mangsa.
PARAH...Hamdan menunjukkan gambar mangsa.


SEREMBAN: Sungguh menyayat hati apabila seorang wanita yang dipercayai menjadi mangsa rogol dan belasahan ditinggalkan dalam keadaan koma di persimpangan lampu isyarat di Pekan Lukut, Port Dickson, petang Jumaat lalu.
Mangsa berusia 20-an dipercayai warga tempatan hingga kini masih kritikal dan bergantung alat bantuan pernafasan di Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) selepas dirujuk dari Hospital Port Dickson (HPD).

Ketika ditemui kira-kira jam 6.35 petang Jumaat lalu, mangsa tidak memiliki identiti pengenalan diri, sekali gus menyukarkan polis untuk mengesan warisnya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Sembilan, Asisten Komisioner Hamdan Majid, berkata kejadian menimpa wanita berkenaan hanya disedari apabila orang awam yang menemui mangsa terbaring di persimpangan lampu isyarat lalu menghubungi pihak hospital.


Menurutnya, mangsa dihantar mendapatkan rawatan di HPD sebelum dirujuk ke HTJS kerana parah.


“Hasil pemeriksaan mendapati wanita itu mempunyai kesan keretakan di belakang kepala dipercayai dipukul menggunakan objek tumpul selain cedera pada kedua-dua lutut serta siku akibat diseret dan keadaannya kini dilaporkan stabil.

“Berikutan itu, polis tidak menolak kemungkinan wanita itu dirogol berdasarkan beberapa elemen yang ditemui,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan di sini, semalam.

Katanya, ketika ditemui, wanita itu memakai baju-T merah jambu dan jean pendek selain memakai gelang tangan manik.

“Berdasarkan siasatan awal, mangsa dipercayai diserang lebih daripada seorang suspek dan siasatan lanjut masih dijalankan.

“Kami juga masih mengesan identiti wanita itu dan percaya dia rakyat tempatan berdasarkan suntikan BCG pada bahu kirinya,” katanya.

Menurutnya, setakat ini belum ada sesiapa tampil bagi mencari ahli keluarga mereka yang hilang dan polis sudah melakukan semakan di negeri ini, namun tidak menerima laporan kehilangan wanita dalam tempoh terdekat ini.

“Polis juga melakukan gerakan bagi mengesan suspek yang meninggalkan wanita berkenaan bagi membantu siasatan. Kes ini disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana kesalahan merogol,” katanya.

Katanya, polis meminta kerjasama orang ramai yang mempunyai maklumat atau kehilangan ahli keluarga supaya tampil bagi membantu siasatan dengan menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Port Dickson di talian 06-6462999 atau balai polis berhampiran.myMetro | Campak mangsa rogol tepi jalan

anak mubarak menganggap Tantawi dan Omar Sulaiman penghalang kekuasaannya

http://media.almasryalyoum.me/sites/default/files/imagecache/highslide_zoom/photo/2010/05/29/229/32.jpg
anak mubarak mengeluarkan kenyataan, bahawa Ulamak terkenal Tantawi dan Omar Sulaiman adalah penghalang kepadanya untuk menjadi pemerintah mesir.
mubarak menganggap hanya anaknya sahaja yang layak  menggantikannya dalam memimpin masa depan mesir, mubarak juga berpendapat kekuatan mesir sekarang terletak ditangan tentera bukan lagi di pihak polis.

Wanita dakwa sakit kulit angkara ubat hospitalOleh Khairul Anuar Abdul Samad
krull@bharian.com.my
2011/02/08NORMAH menunjukkan kulitnya yang mengelupas serta gatal selain mukanya yang bengkak selepas mendakwa  memakan ubat diberi Hospital Raja Perempuan Zinab II, Kota Bharu.
NORMAH menunjukkan kulitnya yang mengelupas serta gatal selain mukanya yang bengkak selepas mendakwa memakan ubat diberi Hospital Raja Perempuan Zinab II, Kota Bharu.


Kejadian berlaku selepas dapat rawatan cuci buah pinggang

KOTA BHARU: Seorang suri rumah terpaksa menanggung penderitaan penyakit kulit kronik, setelah memakan ubat yang didakwa tersalah diberikan Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) Kota Bharu.
Akibat kejadian itu, kulit wanita itu menggelupas serta gatal selain bengkak keseluruhan muka sehingga sukar untuk membuka mata, bercakap dan berjalan, menyebabkan suaminya bertindak membuat laporan polis, di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu, di sini, semalam.

Dzulkifli Roffeen, 57, berkata pada 18 Januari lalu, isterinya, Normah Husin, 47, yang menghidap penyakit buah pinggang menjalani rawatan mencuci buah pinggang di hospital berkenaan dan dua hari kemudian dibenarkan keluar dengan dibekalkan pelbagai jenis ubat.

Katanya, seminggu kemudian, kulit isterinya tiba-tiba menggelupas teruk serta gatal di seluruh badan dan terpaksa dihantar ke hospital terbabit Rabu lalu untuk mendapat rawatan lanjut daripada doktor pakar kulit.

“Saya terkejut apabila mendapati kulit di seluruh badan isteri menggelupas dengan keadaan muka kelihatan bengkak sehingga menyukarkannya untuk membuka mata, mulut dan bergerak.

“Apabila berjumpa dengan doktor, ia lebih memeranjatkan setelah diberitahu isteri sudah tersalah makan ubat kerana ubat itu salah diberikan hospital dan meminta supaya menghentikan makan ubat berkenaan,” katanya kepada pemberita di kediamannya di Kampung Chempaka, Panji, dekat sini, semalam.
Dzulkifli yang menghidap penyakit jantung berkata, isterinya tidak pernah mengalami sebarang penyakit kulit sebelum ini dan akibat kejadian itu, terpaksa menanggung penderitaan.

“Saya tidak mahu mengambil tindakan terhadap hospital terbabit, cuma inginkan pihak terbabit supaya merawat penyakit dialami isteri sehingga pulih,” katanya.

Beliau yang berniaga air tebu berkata, akibat penderitaan isterinya itu, beliau terpaksa berhenti berniaga untuk menjaga isterinya yang sentiasa memerlukan penjagaan kerana sukar bergerak.

“Hasil berniaga air tebu, saya memperoleh antara RM200 hingga RM300 sebulan dan kini sumber pendapatan itu sudah tiada kerana terpaksa menjaga isteri selain terpaksa menanggung tujuh daripada sembilan anak.

“Kesusahan dialami ini diibaratkan seperti sudah jatuh ditimpa tangga, sudahlah miskin dengan pendapatan tidak seberapa, kini terpaksa berhenti berniaga dengan keadaan isteri menderita penyakit kulit.

“Saya memohon supaya hospital terbabit dapat memulihkan penyakit isteri dan bantuan orang ramai untuk meringankan penderitaan yang dialami ini,” katanya.
Berita Harian Online | Wanita dakwa sakit kulit angkara ubat hospital

Kekayaan keluarga Mubarak RM210 bilion


2011/02/08

LONDON: Harta milik keluarga Presiden Hosni Mubarak dilaporkan mencecah AS$70 bilion (RM210) berdasarkan analisis pakar Asia Barat, dengan kebanyakan kekayaan beliau tersimpan di bank Britain dan Switzerland atau terikat dalam bentuk hartanah di London, New York, Los Angeles hingga sepanjang kawasan mewah pantai Laut Merah.

Selepas 30 tahun menjadi presiden dan pegawai kanan tentera, Mubarak mempunyai akses kepada perjanjian pelaburan yang menghasilkan keuntungan beratus juta pound.
Sebahagian besarnya disimpan di seberang laut atau didepositkan ke dalam akaun bank rahsia atau dilaburkan dalam kediaman mewah dan hotel.
Berdasarkan laporan dalam akhbar berbahasa Arab tahun lalu, Al Khabar, Mubarak mempunyai harta di Manhattan dan kawasan eksklusif Beverly Hills di Rodeo Drive.

Anak lelakinya, Gamal dan Alaa juga adalah berstatus bilionair. Baru-baru ini, satu bantahan diadakan di luar kediaman Gamal di 28 Wilton Place di Belgravia, tengah London, menunjukkan selera keluarga itu memiliki harta di negara Barat.

Amaney Jamal, profesor sains politik di Princeton University berkata bahawa dianggarkan AS$40 bilion hingga AS$70 bilion dibandingkan dengan kekayaan kebanyakan pemimpin di negara Teluk lain.

“Perniagaan dari perkhidmatan kerajaan dan tentera beliau mengumpulkan kekayaan peribadinya.
“Rasuah berleluasa dalam pentadbiran beliau termasuk penyelewengan sumber awam untuk peribadi,” katanya kepada stesen berita ABC.

“Ini adalah paten diktator Asia Barat lain supaya kekayaan mereka tidak boleh diambil ketika peralihan kuasa”. – Agensi
Berita Harian Online | Kekayaan keluarga Mubarak RM210 bilion

Taman tema yang baru dibina berhantu
SEORANG anggota paranormal, Peter Masters menyiasat kawasan di Taman Tema Thorpe di Surrey baru-baru ini.


LONDON - Permainan gelongsor air yang baru dibina di Taman Tema Thorpe di Surrey terpaksa dipindahkan kerana ia didakwa berhantu, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebelum ini, terdapat laporan para pekerja merasa sejuk dan beberapa objek bergerak dengan sendiri.
Sekumpulan pengesan paranormal yang dipanggil baru-baru ini kemudian menyatakan, gangguan tersebut berlaku kerana gelongsor itu dibina di kawasan yang 'keras'.
Menurut mereka, kawasan itu menempatkan kubur, biara dan gereja lama yang dihuni para paderi pada tahun 666 Tahun Masihi. - AgensiKosmo! Online - Dunia

Misteri 400 ekor haiwan dibunuh serigala
SEORANG pemburu upahan memegang seekor serigala yang mati ditembak.


VERKHOYANSK, Rusia – Seramai 24 orang diupah untuk membunuh sekumpulan serigala yang membunuh 400 ekor haiwan di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Ganjaran yang ditawarkan kepada pemburu itu ialah AS$338 (RM1,026) bagi setiap seekor serigala yang mati dibunuh dan dihantar kepada para pegawai majlis pentadbiran tempatan.
Seorang pegawai pentadbiran daerah Verkhoyansk, Stepan Rozhin berkata, pemburu-pemburu upahan itu akan turut meronda di beberapa kawasan perumahan selain memasang perangkap serigala.
Skuad pembunuhan upahan itu diwujudkan selepas sekumpulan serigala membunuh lebih 30 ekor kuda hanya dalam masa empat hari.
Pakar-pakar haiwan kini bingung ekoran tindakan haiwan itu yang dipercayai melibatkan ratusan ekor serigala.
Menurut seorang pakar hidupan liar, Dr. Valerius Geist, serangan serigala itu dianggap sesuatu yang ganjil.
Bagaimanapun, katanya, makanan serigala itu, arnab semakin berkurangan menyebabkan haiwan tersebut tersebut terpaksa mengubah tabiat pemakanannya. – AgensiKosmo! Online - Dunia

Rumah berkembar dijual murah
SEBUAH pencawang elektrik dekat dengan pintu sebuah banglo yang dijual murah di Hastings, Britain.


HASTINGS, Britain – Sebuah rumah banglo tepi pantai dijual pada harga yang terlalu murah kerana kediaman itu berada bersebelahan dengan pencawang elektrik, lapor sebuah akhbar semalam.
Lima kabel elektrik melintasi bumbung rumah berkenaan yang terletak di sini, England.
Rumah itu dijual pada harga £99,950 (RM488,779) walaupun harga sebenar rumah banglo itu di pasaran ialah £250,000 (RM759,000).
Rumah itu terletak berhampiran pusat bandar, stesen kereta api dan sekolah selain dilengkapi sistem pemanasan serta pemandangan yang indah di tepi pantai. – AgensiKosmo! Online - Dunia

Gadis jadi penagih sabun, serbuk pencuci
SERBUK pencuci dijilat oleh Tempestt Henderson.


MIAMI – Seorang gadis berusia 19 tahun menghidap penyakit ganjil kerana dia suka makan serbuk pencuci dan sabun, lapor sebuah akhbar semalam. Gadis itu, Tempestt Henderson dari negeri Florida akan memakan lima ketul sabun dan serbuk pencuci pada setiap minggu.
“Sabun dan serbuk pencuci itu amat manis,” katanya yang merupakan seorang pelajar kejururawatan.
Selepas enam bulan memakan sabun, Tempestt menemui doktor untuk mengubati ketagihannya.
Doktor yang merawatnya memberitahu gadis itu bahawa dia menghidap sejenis penyakit ganjil dikenali sebagai Pica.
Penyakit itu menyebabkan dia suka memakan makanan yang tidak mengandungi zat.
Doktor kini menggunakan kaedah terapi bagi mengubati penyakit Tempestt dengan memintanya mengingati benda lain semasa dia berasa mahu memakan sabun.
Dia juga digalakkan untuk pergi berjalan dan mengelak daripada pergi di tempat yang mengandungi sabun seperti di bilik mandi serta kedai dobi.
Tempestt menjadi penagih sabun dan serbuk pencuci selepas dia berpisah dengan kekasihnya hanya kerana mereka belajar di kolej yang berlainan.
Gadis itu memberitahu, ketagihannya bermula semasa dia menjilat serbuk pencuci yang terdapat pada jarinya.
Tempestt kini dalam proses pemulihan dan dia berharap tidak lagi akan menjadi penagih sabun dan serbuk pencuci buat selama-lamanya. – AgensiKosmo! Online - Dunia

Pusat pentadbiran Mesir lumpuh
SEJUMLAH penunjuk perasaan menyekat laluan masuk ke kompleks Mugamma el-Tahrir di Kaherah semalam.


KAHERAH - Para penunjuk perasaan menutup laluan masuk ke kompleks pusat pentadbiran di Kaherah, Mugamma el-Tahrir semalam. Tindakan itu menyebabkan para pekerja tidak dapat pergi ke pejabat tersebut sekali gus menyebabkan perkhidmatan pentadbiran terjejas.
Kompleks tersebut menempatkan 14 jabatan dengan lebih 18,000 orang pekerja.
"Para penunjuk perasaan menghalang kami masuk," kata seorang pekerja yang hanya mahu dikenali sebagai Kamal.
Dia hanya dapat berlegar-legar dalam jarak 20 meter dari bangunan tersebut bersama rakan sekerjanya.
Penunjuk perasaan berikrar akan menguasai Dataran Tahrir sehingga Presiden Mesir, Hosni Mubarak meletakkan jawatan.
Khemah para penunjuk perasaan dilihat semakin banyak di Mugamma. Para penunjuk perasaan itu mula berhimpun di dataran berkenaan buat pertama kali pada 25 Januari lalu.
Kompleks Mugamma sudah ditutup selama 14 hari sebelum ini.
Walaupun kehidupan kembali normal di sini selepas pihak berkuasa mengarahkan bank kembali dibuka, sejumlah penunjuk perasaan masih berhimpun di dataran tersebut.

Akhbar Al-Ahram semalam melaporkan bahawa sebahagian kompleks Mugamma telah dibuka buat sementara waktu.
Para pekerja dan orang ramai diminta menggunakan pintu belakang untuk memasuki bangunan Mugamma el-Tahrir.
"Mereka (para penunjuk perasaan) sepatutnya bersurai. Adalah tidak adil untuk menyusahkan urusan orang lain. Saya perlukan dokumen untuk bekerja di Arab Saudi," tegas seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Mohammad.
Walaupun Hosni sudah menyatakan beliau tidak akan bertanding dalam pilihan raya, penunjuk perasaan dilihat masih tidak mahu berganjak dari dataran berkenaan.
Sementara itu, berpuluh-puluh orang mengelilingi seorang lelaki yang ditangkap bersama satu tin minyak petrol.
Dia didakwa cuma membakar kompleks pentadbiran tersebut.
Lelaki itu diserahkan kepada beberapa anggota tentera yang kemudian membebaskannya. - AFPKosmo! Online - Dunia

Pasangan Mesir berkahwin di Dataran Tahrir


DR. AHMED ZAAFAN dan Ola Abdel Hamid melangsungkan perkahwinan merekadi Dataran Tahrir, Kaherah kelmarin.


KAHERAH - Satu pasangan pengantin, Dr. Ahmed Zaafan dan Ola Abdel Hamid melangsungkan perkahwinan di lokasi para penunjuk perasaan anti-Presiden Mesir, Hosni Mubarak di Dataran Tahrir, Kaherah kelmarin.
Majlis perkahwinan mereka dihadiri lebih 300,000 orang yang terdiri daripada keluarga mereka dan para penunjuk perasaan.
Menurut pasangan itu, mereka melangsungkan perkahwinan selepas 10 hari berada di dataran tersebut bagi menuntut peletakan jawatan Hosni sebagai presiden.
"Saya berasa bimbang kerana ibu bapa saya mungkin tidak dapat menghadiri majlis perkahwinan kami. Namun, saya berasa gembira kerana penduduk Mesir dan Arab menjadi saksi perkahwinan saya," kata Dr. Ahmed berusia 29 tahun.
Isterinya itu menyatakan bahawa dia tidak dapat mencari satu tempat yang lebih sesuai selain dataran tersebut sebagai lokasi majlis perkahwinannya.
"Saya amat gembira mengenai idea untuk mengadakan majlis perkahwinan di dataran ini yang menjadi saksi kelahiran semula negara kami," katanya yang berusia 22 tahun dan graduan sains komputer.
Lokasi itu menjadi tempat penunjuk perasaan berhimpun bagi menuntut supaya Hosni yang memerintah selama 30 tahun meletakkan jawatan kerana gagal memajukan taraf hidup rakyat selain dakwaan pentadbirannya yang korup.
Sejumlah orang bersorak apabila pasangan itu sah selepas majlis akad nikah berakhir.
Pasangan tersebut menyatakan pemilihan dataran itu sebagai lokasi majlis perkahwinan adalah sebagai lambang keazaman mereka untuk memastikan tuntutan penunjuk perasaan dipenuhi.
Seorang aktivis penunjuk perasaan anti-Hosni berkata: "Kedua-dua mereka memilih untuk melangsungkan perkahwinan di depan berjuta-juta penduduk Mesir yang memperjuangkan kebebasan. Semoga Tuhan memberkati perkahwinan mereka." - AgensiKosmo! Online - Dunia