Pages

Monday, May 9, 2016

Secawan kopi, sebiji kurma untuk mas kahwinAgensi
Al Ain: Seorang bapa di Emiriah Arab Bersatu (UAE) hanya meminta secawan kopi Arab dan sebiji kurma kepada bakal suami enam anak perempuannya sebagai mas kahwin.

Menurut laporan yang kini menjadi viral di media sosial UAE, lelaki itu yang menetap di Al Ain mengambil keputusan itu bagi mengurangkan beban bakal pengantin lelaki.

Dia juga menggesa ibu bapa lain mencontohi tindakannya.

Menurut bapa itu, kos untuk melangsungkan perkahwinan di UAE kini terlalu mahal sehingga menyebabkan ramai lelaki tempatan menangguhkan hasrat untuk mendirikan rumah tangga.

Mereka berbuat demikian untuk menyimpan wang secukupnya bagi hantaran dan mas kahwin serta perbelanjaan untuk majlis itu.

Lelaki berkenaan juga berkata, kos yang terlalu tinggi itu juga menyebabkan lelaki UAE memilih untuk mengahwini wanita asing.

Ramai pengguna media sosial memuji keputusan lelaki itu.

“Ibu bapa perlu membenarkan anak perempuan mereka berkahwin dengan lelaki yang baik, termasuk latar belakang mereka, bukan kerana kekayaan. Dengan mengambil keputusan itu, bapa itu menjamin anaknya akan hidup bahagia dengan suami mereka tanpa perlu menanggung beban hutang untuk berkahwinan,” kata seorang pengguna, Mohammed. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Mei 2016 @ 8:11 AM

GAMBAR hiasan.

Jadi lelaki sebenar baru boleh pinang

Riyadh: Seorang lelaki Saudi terkejut apabila diberitahu oleh bapa gadis yang hendak dipinangnya supaya mengubah penampilannya sebelum dia boleh berkahwin dengan anaknya.
“Bapa gadis itu memberitahu lelaki berkenaan, dia mesti menukar penampilannya kepada lelaki sejati supaya dia boleh mengahwini anaknya. Selagi dia tidah mengubah penampilannya, pinangannya tidak akan diterima,” lapor akhbar Sada dari bandar Baha, selatan Saudi.
Menurut laporan itu, bapa gadis berkenaan tidak berkenan dengan penampilan lelaki itu yang dikatakan kelihatan seperti wanita, dengan rambut panjang dan berpakaian ketat.
“Kelakuannya juga seperti wanita, menyebabkan bapa itu berpendapat, lelaki itu lebih wanita daripada lelaki. Rambutnya yang panjang tidak sesuai dengan seorang lelaki,” lapor akhbar itu. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Mei 2016 @ 8:05 AM


GAMBAR hiasan.