Pages

Wednesday, October 24, 2012

120 penampar dalam 1/2 jam

RAKAMAN video menunjukkan guru wanita (membelakangkan kamera) menampar seorang daripada muridnya.
RAKAMAN video menunjukkan guru wanita (membelakangkan kamera) menampar seorang daripada muridnya.

BEIJING: Seorang guru prasekolah didapati mendera muridnya dengan menampar serta menendang mereka berkali-kali.
Perbuatan kejam itu terbongkar selepas aksi guru terbabit dirakam kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di sebuah pusat pendidikan di Taiyuan, utara Shanxi.

Melalui rakaman video selama 30 minit itu, guru terbabit dilihat menampar empat muridnya lebih 120 kali apabila mereka gagal menjawab soalan diberi. Insiden itu disiasat selepas seorang daripada bapa murid terbabit - cuma dikenali sebagai Han kehairanan apabila muka anak perempuannya merah dan bengkak. Media semalam melaporkan, Han pergi bertemu pentadbiran prasekolah berkenaan dan menuntut untuk melihat rakaman CCTV di situ.

Menurut Han, melalui rakaman berkenaan, dia melihat anaknya serta tiga kanak-kanak lain menjadi mangsa dera seorang guru.

“Dalam tempoh setengah jam, guru wanita terbabit menampar anak saya 43 kali, selain menendangnya dua kali,” katanya. Mengenai tiga kanak-kanak lain, Han berkata, mereka masing-masing ditampar 43, 27 dan 10 kali dalam tempoh sama. “Wanita itu tidak sepatutnya menjadi guru. Dia bukan manusia, tetapi jembalang!” katanya. Menurut Han, bukan sekali anak perempuannya pulang dengan muka merah dan membengkak tetapi menyangka ia disebabkan kecederaan ketika bermain. Melalui rakaman itu, Han berkata, guru matematik terbabit meminta anaknya mencampurkan dua angka lebih daripada 10.

Apabila anaknya mengaku tidak tahu, guru terbabit menamparnya. Sementara itu, media China melaporkan, guru wanita itu kini dipecat dari sekolah berkenaan. - DM

Lelaki Tibet bakar diri

GAMBAR dirakam kelmarin menunjukkan seorang lelaki Tibet dikenali
sebagai Dhondup membakar dirinya di Biara Labrang dalam wilayah Gansu di China.

BEIJING - Seorang lelaki Tibet berusia dalam lingkungan 50-an maut selepas membakar dirinya di sebuah biara utama di barat laut China, kata sebuah pertubuhan hak asasi manusia yang beribu pejabat di London.
Pertubuhan berkenaan, Bebaskan Tibet menyatakan, Insiden tersebut merupakan perbuatan membakar terbaharu bagi memprotes penguasaan China ke atas Tibet.
Lelaki itu yang hanya dikenali sebagai Dhondup, melaungkan slogan bebaskan Tibet semasa dia menyalakan api pada badannya di dewan ibadat Biara Labrang, dalam wilayah Gansu kelmarin.
Agensi berita rasmi Xinhua memetik seorang pegawai pemerintah sebagai berkata, seorang pengembala membakar dirinya di biara itu sekitar pukul 9 pagi (waktu tempatan) kelmarin.
"Dhondup merupakan antara lapan penduduk Tibet yang telah mengorbankan nyawa mereka bagi membantah pemerintahan China di Tibet sepanjang bulan lalu," kata pengarah pertubuhan hak asasi manusia berkenaan, Stephanie Brigden.- Agensi