Pages

Friday, July 18, 2014

Junjung motosikal naik bas


Tetapi, menjunjung motosikal ke atas bas dengan mengimbangkannya di atas kepala anda sambil memanjat tangga lebih sukar, malah mustahil dapat dilakukan. 
Namun, seorang lelaki di India membuktikan ia boleh dilakukan, malah kelihatan tidak sukar. 

Aksinya dirakam dalam satu video yang kini beredar di Internet.
Foto
RAKAMAN video menunjukkan lelaki terbabit mengimbangi motosikal menaiki bas.

Dalam video itu, empat lelaki membantu mengangkat motosikal di atas kepalanya.

Dia kemudian mengambil masa beberapa saat untuk mengimbangkannya sebelum mendaki tangga hingga ke bumbung bas, menggunakan tangan untuk memegang tangga dan kepalanya untuk mengangkat motosikal berkenaan. 

Sebaik tiba di atas, dua lelaki membantu mengangkat motosikal itu sebelum menyusun kenderaan itu di celah barangan lain. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/18

Azab 4 tahun berakhir


Han Bingbing yang berasal dari Heilongjiang, timur laut China, menjalani pembedahan itu yang mengambil masa selama lapan jam baru-baru ini.
Ketumbuhan itu membesar sehingga sebesar dua bola sepak sejak empat tahun lalu.

Sehingga 18 Jun lalu, ia memenui lima perenam daripada perut Han, menyebabkan organ dalamannya gagal berfungsi secara berperingkat-peringkat.
Foto
KEADAAN Han sebelum dibedah.

Foto
DUA tumor yang dikeluarkan dari perut Han.
Foto
HAN selepas menjalani pembedahan ketumbuhan sebesar dua bola sepak.

Nasib menyebelahi Han apabila Perbadanan Penjagaan Kesihatan Xukecheng berjaya mengumpul dana yang sama jumlah dengan RM60,000 untuk membantu membiayai pembedahan berkenaan.

Han disahkan menghidap penyakit ovarian teratoma sejak 2009.

Sejak itu hutang keluarganya menimbun selepas merusaha berusaha menanggung rawatan perubatan murid itu.

Tidak ramai doktor yang yakin dia akan selamat. 

Beberapa klinik enggan merawatnya sehingga keluarganya mengetahui mengenai sebuah hospital di Guangzhou, selatan China, kira-kira 4,000 kilometer dari kediaman mereka. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/18

Pengemis RM300 sejam


Oleh Norfaisal Jahuri

Melaka: Sikap bermurah hati segelintir masyarakat di negeri ini membolehkan pengemis terutamanya warga asing mampu mengaut sejumlah RM300 dalam tempoh satu jam sepanjang Ramadan ini.

Dengan ‘bermodal’ muka sedih sambil mendodoi anak, pengemis yang kebanyakannya wanita bertumpu ke kawasan bazar Ramadan untuk memperoleh ‘pendapatan’ mereka.


Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri Zulyadain Limat berkata, pihaknya mengesan kegiatan mereka menjadikan kawasan tumpuan ramai untuk mengutip sedekah.Katanya, menerusi pemeriksaan terhadap mereka yang ditahan, sejumlah wang mampu dikaut dalam tempoh singkat.


“Sikap murah hati di bulan Ramadan menyebabkan orang ramai mudah memberi wang kepada pengemis dengan beranggapan mereka adalah golongan asnaf.


“Warga asing dikesan bergerak secara berkumpulan di bazar Ramadan termasuk membiarkan kanak-kanak meminta sedekah,” katanya.

Zulyadain berkata, sejak awal Ramadan lalu, pihaknya sudah menjalankan 15 operasi termasuk tujuh operasi bersepadu membabitkan Jabatan Imigresen, Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dan polis.


Katanya, seramai 16 individu ditahan dan lapan daripadanya warga asing berusia tiga dan 60 tahun.

“Mereka mengambil kesempatan terhadap sikap murah hati rakyat dan kemakmuran ekonomi menyebabkan mereka mudah mendapat habuan,” katanya.


Beliau berkata, sebahagian pengemis yang ditahan masih berupaya untuk bekerja membabitkan usia antara 34 dan 45 tahun yang datang ke negeri ini dengan memberi alasan mencari pekerjaan.


Katanya, apabila ditahan mereka memberi alasan masih tiada pekerjaan dan terpaksa mengemis.


“Mereka menjadikan aktiviti mengemis sebagai ‘kerjaya’ kerana boleh mengaut hasil lumayan,” katanya.


Menurutnya, semua warga asing yang ditahan itu diserahkan kepada Jabatan Imigresen untuk tindakan susulan.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/18

Wanita pandu SUV masuk ke dalam kolamWTFARLD
KEADAAN sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) yang tenggelam di dalam sebuah kolam di Columbus pada Sabtu lalu.


COLUMBUS, Ohio - Seorang wanita di sini didakwa cuai selepas dia memandu keretanya ke dalam sebuah kolam yang dipenuhi sekumpulan penduduk yang sedang berparti.
Dalam kejadian yang berlaku pada Sabtu lalu, wanita tersebut yang memandu kenderaan utiliti sukan (SUV) melanggar pagar sebuah rumah sebelum ia jatuh ke dalam sebuah kolam renang.
Seorang saksi, Christopher Sanford berkata, ketika kejadian dia berada di dalam kolam sebelum terdengar bunyi yang kuat.

WTFARLD
BEBERAPA pekerja menggunakan sebuah kren untuk mengeluarkan kenderaan itu yang terbabas ke dalam sebuah kolam.


"Apabila saya menoleh saya melihat sebuah kenderaan berada di dalam kolam," katanya.
Katanya, ketika kejadian terdapat beberapa orang sedang berparti di tepi kolam tetapi tiada mangsa yang cedera.
Dalam pada itu, pihak polis berkata, pemandu tersebut, Cheryl Chapman, 46, didakwa kerana memandu dengan cuai.
Bagaimanapun, punca yang menyebabkan wanita tersebut gagal mengawal kenderaannya sehingga terbabas ke dalam kolam berkenaan masih belum diketahui. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0718&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz37lkE971q 
Hakcipta terpelihara 

Ketumbuhan seberat 14.9 kg dibuang


Ketumbuhan yang membesar dalam perut Han Bingbing memaksa kanak-kanak berusia 11 tahun itu menjalani pembedahan bagi menyelamatkan nyawanya. - AGENSI
BEIJING 17 Julai - Seorang kanak-kanak perempuan di China selamat menjalani pembedahan baru-baru ini untuk membuang ketumbuhan di bahagian perutnya seberat 14.9 kilogram.
Mail Online dalam laporannya berkata, Han Bingbing, 11, berasal dari Heilongjiang, timur laut negara ini, menderita penyakit ketumbuhan itu sejak empat tahun lalu sehingga menyebabkan perutnya mengembang dengan besar.
Jelas laporan berkenaan, Bingbing terpaksa menjalani pembedahan tersebut apabila ketumbuhan itu hampir memenuhi perutnya menyebabkan organ dalamannya beransur-ansur rosak.
Keadaan perut Han Bingbing selepas menjalani pembedahans selama lapan jam untuk membuang ketumbuhan seberat 14.9 kilogram. - AGENSI
Tambahnya, syarikat kesihatan Xukecheng Health Care Corporation berjaya mengumpulkan derma sebanyak RM60,108 untuk menjayakan pembedahan berkenaan bagi membantu keluarga kanak-kanak itu yang mempunyai masalah kewangan bagi membiayai kos perubatan.
"Sebanyak dua ketumbuhan sebesar bola sepak berjaya dikeluarkan dari perut Bingbing dalam pembedahan selama lapan jam itu," menurut laporan itu.
Sebelum ini, beberapa klinik enggan merawat ketumbuhan Bingbing kerana tidak berani mengambil risiko yang boleh mengorbankan nyawa kanak-kanak terbabit berdasarkan keadaan ketumbuhannya yang kritikal.
Bagaimanapun, keluarga Bingbing berjaya menemukan sebuah hospital di Guangzhou, selatan China terletak kira-kira 4,023 kilometer dari rumahnya yang bersedia melakukan pembedahan itu.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140718/lu_09/Ketumbuhan-seberat-149-kg-dibuang#ixzz37lhzr0ae
© Utusan Melayu (M) Bhd 

UAE hantar kapal angkasa ke Marikh


DUBAI 17 Julai - Emiriyah Arab Bersatu (UAE) yang mempunyai bangunan tertinggi di dunia merancang untuk menghantar kapal angkasa ke Marikh, pula dalam tempoh tujuh tahun lagi.
Negara yang kaya dengan minyak itu mengumumkan rancangan besar itu, hari ini untuk menghantar sebuah kapal angkasa yang tidak dipandu manusia itu ke angkasa pada 2021.
Pemerintah Dubai, Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum berkata, perancangan itu membuktikan dunia Arab mampu memberi sumbangan dalam bidang sains demi kemanusiaan, walaupun banyak negara Asia Barat dilanda konflik.
"Kita merupakan sebuah wilayah yang bertamadun. Takdir kita sekali lagi ialah untuk meneroka, mencipta, membangunkan dan membina peradaban," kata Al Maktoum yang juga Naib Presiden UAE dalam satu kenyataan.
Sejak beberapa tahun lalu, UAE telah mendesak negara-negara Liga Arab bagi membentuk sebuah agensi angkasa lepas Arab yang menyamai Agensi Angkasa Lepas Eropah.
Namun, kerajaan UAE tidak menyatakan jumlah yang akan dibelanjakan untuk program tersebut, sambil menambah kata, agensi angkasa lepas itu bertanggungjawab melaporkan kepada Kabinet dan berdikari daripada segi kewangan dan pentadbiran.
UAE berkata, kapal angkasa itu akan mengambil masa sembilan bulan untuk disiapkan dan terbang sejauh 60 juta kilometer ke Marikh, sekali gus menjadikan UAE sebagai salah sebuah daripada sembilan negara yang mempunyai program angkasa yang cuba mengembara ke planet merah tersebut. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140718/lu_07/UAE-hantar-kapal-angkasa-ke-Marikh#ixzz37lhUbzZI
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Operasi tentera di Waziristan Utara jejas hasrat Gulzar Khan kahwin isteri keempat


2014/07/17 - 12:01:33
Operasi tentera di Waziristan Utara jejas hasrat Gulzar Khan kahwin isteri keempat
Operasi tentera di Waziristan Utara jejas hasrat Gulzar Khan kahwin isteri keempat
Gulzar Khan, 54, bersama sebahagian daripada anak-anaknya di Bannu, Pakistan.

BANNU: Gulzar Khan, 54, dari Waziristan Utara kini menghadapi masalah kerana operasi tentera untuk membersihkan kawasan persembunyian militan menjejaskan impian bapa kepada 36 anak ini - iaitu untuk mengahwini isteri keempat.

Kos perpindahan semua anggota keluarganya yang berjumlah 100 orang terdiri daripada isteri, anak dan cucu itu, bermakna beliau terpaksa menggunakan wang yang disimpannya untuk perkahwinan keempatnya.

“Duit yang saya simpan digunakan untuk memindahkan keluarga dari Shawa ke Bannu dan kini saya terpaksa mula menyimpan lagi dan menunggu untuk operasi itu tamat,” katanya.

Selepas bersalin kepada 12 anak setiap seorang, Khan berkata ketiga-tiga isterinya memberitahunya mereka sudah tidak tahan lagi.

“Saya bercadang untuk berkahwin isteri keempat kerana sekarang isteri saya boikot saya dan kata mereka tidak mahu lagi anak.

“Mereka tidak benarkan saya mendekati mereka, tapi saya ada nafsu yang perlu dipenuhi. Saya mahu lagi,” katanya.

Khan berusia 17 tahun apabila dia mengahwini sepupunya yang berusia 14 tahun di Shawa. Mereka mempunyai lapan anak perempuan dan empat anak lelaki, tapi selepas lapan tahun, lelaki gagah itu berkahwin lagi kepada seorang gadis berumur 17 tahun.
“Saya masih tak puas,” katanya di rumahnya yang mempunyai 17 bilik. Khan, yang pernah bekerja sebagai pemandu teksi di Dubai dari 1976 hingga 1992, berkata dia tidak mahu terbabit dalam zina dan justeru perlu berkahwin secara sah.

Perkahwinan ketiganya adalah dengan balu abangnya yang terbunuh dalam satu pergaduhan sebulan selepas berkahwin.

Khan berkata ketiga-tiga isterinya tiada masalah dan tinggal di bawah satu bumbung, tapi beliau ada masalah untuk mengenali siapa ibu kepada anaknya.

“Saya boleh beritahu yang ini anak saya atau yang itu anak saya, tapi tidak boleh beritahu siapa ibu mereka,” tambahnya. - AFP