Pages

Wednesday, May 4, 2016

Mayat pendaki ditemui beku selepas 16 tahun

3 MEI 2016

Alex Lowe


KATHMANDU - NEPAL. Mayat dua pendaki Amerika Syariakt ditemui beku di Himalaya, 16 tahun selepas mereka terbunuh dalam runtuhan salji.
Pendaki gunung terkenal, Alex Lowe mendaki 8,013 meter puncak Shishapangma di Tibet pada Oktober 1999 bersama jurukamera David Bridge ketika runtuhan berlaku.
Mayat kedua mangsa ditemui masih terperangkap di dalam ais oleh dua pendaki minggu lalu.
Lowe, 40, dianggap salah seorang pendaki gunung  terkenal dalam generasinya kerana telah menyelamatkan beberapa pendaki lain.
Ketika insiden Lowe dan Bridges, 29, yang juga merupakan rakan rapatnya menanda laluan di Shishapangma yang merupakan gunung ke-14 tertinggi di dunia.
Penemuan mayat mereka diumumkan oleh isteri Alex, Jennifer Lowe-Anker yang kini menguruskan sebuah yayasan kebajikan atas nama mendiang suaminya bersama dengan suaminya kini, Conrad Anker.
Anker turut sama di Shishapangma dengan kedua-dua pendaki pada hari runtuhan itu dan hanya cedera ringan.
"Pasangan itu yang berada di Nepal untuk kerja amal minggu lalu menerima panggilan daripada pendaki David Goettler dan Ueli Steck yang menemui dua mayat yang bersalut ais bewarna biru ," kata kenyataan badan amal.
Mereka menyifatkan pakaian serta peralatan mangsa adalah pasti milik pasangan yang hilang.
Mayat kini dijangka akan dikeluarkan dari gunung untuk diserahkan kepada keluarga mangsa.

Islamkan 108,000 orang sejak 1989

3 MEI 2016al-quran
MATLI - PAKISTAN. Seorang pendakwah mengejutkan dunia Islam dengan prestasinya yang mengkagumkan apabila berjaya mengislamkan 108,00,00 pemeluk agama Hindu sejak tahun 1989.
Pendakwah yang dikenali sebagai Deen Mohammad Shaikh, mula menjalankan aktiviti dakwahnya sejak meninggalkan agama kelahirannya iaitu Hindu.
Shaikh merupakan warga kota Matli, Pakistan beliau merupakan Ketua Masjid Jami' Wali Allah dan Madrasah Islam Aisha Ta'limul Quran, sebuah pusat Islam untuk golongan muallaf.
Beliau yang berusia, 70 tahun itu dilihat sering membawa tongkat untuk membantunya berjalan.
Selain kelibat serban yang berwarna merah putih yang dibawa dibahunya tatkala memberikan dakwah kepada kelompok non-Muslim di sana.
Dalam pada itu, Shaikh juga telah mewakafkan sembilan hektar tanahnya untuk disumbangkan kepada para muallaf untuk mendirikan sebuah pusat 'berteduh'.
"Keinginan tulus saya adalah untuk menjadikan penduduk seluruh dunia menjadi Muslim," katanya memetik laporan Express Tribune ketika ditanya tentang 'perjalanan' dakwahnya.
TERLALU CINTAKAN ISLAM
Pembaca khutbah Jumaat di beberapa masjid di Pakistan ini sering menceritakan mengenai perjalannya daripada seorang penganut  Hindu yang taat bernama Jhangli dan menjadi ahli tertinggi dalam agama tersebut.
"Saya terlalu mencintai Islam. Saya membaca al- Quran dan menyedari bahawa 360 dewa ternyata tidak ada gunanya bagi saya," ujarnya.
Katanya, beliau mempelajari al-Quran secara rahsia pada mula-mula beliau tertarik dengan Islam, dan beliau juga belajar berpuasa ketika ingin mengkaji tentang Islam.
Melihat gelagatnya itu, ibunya mula merasakan bahawa anaknya itu mahu bertukar agama, untuk mengelak daripada perkara itu terjadi ibunya lantas mengahwinkannya ketika beliau berusia 15 tahun, kerana pada fikiran ibunya jika beliau dikahwinkan, mungkin beliau tidak akan menukarkan agamanya.
Namun ketertarikannya kepada Islam tidak pernah padam.Saat dipenuhi rasa ingin tahu tersebut, beliau bertemu dengan seorang guru Islam bernama Sain Mohammad Jagsi, yang menyuruhnya mempelajari al-Quran dan Hadis.
Setelah berani mengumumkan bahawa beliau telah memeluk agama Islam, Deen Mohammad Shaikh mulai merencanakan misi untuk mengislamkan orang lain. Dakwahnya dimulai tetangga di belakang belakang rumahnya, sehinggalah ke kota.
Kini, penyebaran Islam Shaikh,  telah tersebar ke seluruh Matli dan orang-orang ramai mulai datang kepadanya hingga dari kota yang jauh seperti Balochistan, termasuk penganut semua agama.
Kemudian, sebuah masjid kecil dibangunkan di kompleks perumahannya dengan beberapa bilik, di mana anak-anak yang kebanyakan perempuan yang baru memeluk Islam, diajarkan bagaimana melafazkan doa-doa dan membaca al-Quran.
Selain itu, beliau tidak menjelaskan secara terperinci bagaimana caranya mengislamkan orang. Semua itu beliau jelaskan secara sederhana dengan perumpamaan 'nugget panas dan belerang'.
"Saya beritahu kepada mereka bahawa saya pernah menjadi pemeluk Hindu juga, dan mereka akan dibakar di neraka jika mereka bukan Muslim." jelasnya.
CABARAN BERDAKWAH
Katanya, ada suara-suara 'dakwah' orang Hindu yang ingin mereka yang memeluk Islam kembali kepada ajaran Hindu. Shaikh  berkata, untuk itu beliau memindahkan mereka ini  ke wilayah Hub Chowk dekat kota Karachi.
"Bila tak dipindahkan, keluarga mereka akan menarik mereka kembali," jelasnya.
Cara ini dipelajarinya daripada pengalaman peribadinya, beliau sebelum ini pernah diculik bersama dengan anak perempuannya oleh mertuanya dan umat Hindu yang berpengaruh di sana dan mengancamnya untuk berhenti mengislamkan orang.
"Mereka tidak ingin umat Hindu yang miskin untuk berdikari dan mereka sangat tidak rela bila para penduduk menjadi Muslim," ujarnya.
Meskipun tercatat sudah 108,000 orang yang sudah memeluk Islam, Shaikh merasa masih belum puas dengan prestasinya. Dia ingin semua orang didunia menjadi Muslim dan belajar dari teladan Rasulullah SAW.