Pages

Monday, January 6, 2014

Lima anak kahwin serentak

Lima anak kahwin serentak5 Januari 2014Ariffin (kiri) dan Fatimah (kanan) menunjukkan isyarat ‘lima’ dan ‘bagus’ sebagai tanda lima anaknya mendirikan rumah tangga.

ALOR SETAR - Majlis perkahwinan anak pasangan, Che Ariffin Abd Manaf, 54, dan Sharifah Fatimah Syed Hussain, 50, di Seri Aman, Lorong Seri, dekat sini, dimeriahkan dengan sambutan lima menantu serentak.
Kelima-lima anak pasangan, Farhana, 28, Mohd Farhan, 25, Mohd Syafiq, 24, Mohd Anis, 22, dan Mohd Anas, 20, dikatakan menyuarakan hasrat mereka untuk mendirikan perkahwinan secara serentak.
Lima adik beradik berkenaan turut mencipta sejarah tersendiri apabila diarak bersama pasangan masing-masing sejauh 200 meter (m) sehingga ke kediaman mereka dalam cuaca panas terik.

Suap air Yasin

Kira-kira jam 1 petang, perarakan dimulakan dengan anak kedua dari tujuh beradik, Farhana bersama pasangannya, Mohd Shafarin Mansor, 29, diikuti adiknya, Farhan dengan Fatin Fadlilah Mohd Salleh, 25.
Kemunculan Mohd Syafiq dan Syazwani Ghazali, 24, dituruti Mohd Anis bersama Siti Aishah Mohd Noor, 21, serta tidak ketinggalan Mohd Anas dengan isterinya, Nurul Nadjua Izda Mohd Izham, 19.

Kesemua pasangan pengantin dilihat segak mengenakan persalinan berwarna kelabu, manakala ibu bapa mereka sedondon berbaju biru semasa meraikan kehadiran tetamu.

Lebih menarik perhatian, apabila bapa, Ariffin dan ibu, Sharifah, lima adik beradik berkenaan menyuapkan air bacaan Yasin kepada setiap anak dan menantu baru mereka.

Tanda terima menantu

Ariffin berkata, gimik memberi anak dan menantunya minum air Yasin diadakan buat julung kalinya sebagai cara dia gembira menerima kehadiran warga baru dalam keluarga mereka.

Katanya, dia sengaja merancang dan melakukan acara gimik sedemikian sebagai tanda dirinya dan isteri merestui perkahwinan lima anaknya bersama pasangan pilihan hati mereka.
Lebih menggembirakan, katanya, apabila majlis perkahwinan anak menantunya diserikan lagi dengan kehadiran lebih 6,000 tetamu termasuklah ahli keluarga, saudara mara mahupun kenalannya.

Walaupun berhabis kira-kira RM100,000, namun ia berbaloi apabila anaknya gembira, dan puas hati dapat memuaskan hati tetamu.
Teman sekampung jadi pilihan
Berbanding pasangan lain, anak keempat dari tujuh beradik, Mohd Syafiq dan Syazwani antara menjadi tumpuan ramai sebab tinggal sekampung, manakala jarak kediaman mereka hanyalah sekitar 100 meter (m).

Ketika menceritakan detik pertemuan mereka, pasangan terbabit ketawa, malah kelihatan tidak menyangka jodohnya antara mereka kerana ia seakan-akan cinta pandang pertama.
“Saya sering membawa anak saudara bersiar-siar, manakala isteri juga rapat dengan anak saudaranya. Rasanya hati saling terpaut apabila mata bertentang sewaktu dua-dua kami membawa anak saudara keluar berjalan,” katanya.

Katanya, dia kemudiannya berkawan dengan Syazwani yang merupakan pelajar jurusan Syariah Kolej Universiti Insaniah (Kuin) selama setahun, sebelum membuat keputusan untuk mendirikan rumah tangga bersama.

Menurutnya, dia terpikat pada sifat bertanggungjawab, penyayang dan keibuan ditonjolkan pasangannya selama perkenalan mereka.

Pelajaran tak diabaikan
Manakala, pasangan termuda, Mohd Anas bersama Nurul Nadjua Izda, 19, menyatakan usia mereka yang muda bukan halangan untuk mendirikan rumah tangga, sebaliknya mereka sudah bersedia.

Nurul berkata, walaupun telah mempunyai tanggungjawab sendiri terhadap suami, namun ia tidak sekali-kali dijadikan alasan untuk mengabaikan pelajaran.
Meskipun, Anas sudah bekerja, dan Nurul Nadjua Izda masih belajar di tingkatan enam atas Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tunku Abdul Rahman namun ia tidak menjadi penghalang.

Katanya, dia akan memastikan dirinya menjalankan tugasnya sebagai isteri sebaik mungkin, malah perkahwinan tersebut diharap mampu menjadi pendorong semangatnya untuk lebih berjaya.

Majlis perkahwinan lima pasangan terbabit diserikan dengan kehadiran tetamu kehormat seperti Adun Derga, Tan Kok Yew dan Adun Alor Mengkudu, Ahmad Yahya.

AS terus beku

AS terus bekuBeberapa bangunan dilitupi salji hingga menghentikan segala operasi.

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Penduduk Amerika Syarikat (AS) diberi amaran supaya bersiap sedia menghadapi suhu paling sejuk sehingga mencecah -16 Celcius sejak tempoh 40 tahun.

Menurut pakar, hampir 140 juta penduduk akan dilanda suhu sejuk -17 Celcius pada Rabu ini.

Penyelaras Meteorologi Weather Channel, Tom Moore berkata kepada Daily Mail, cuaca baru dikenali sebagai 'pusaran kutub' kini mengancam untuk membawa suhu rendah ke barat tengah negara itu.

"Ia menjadi suhu paling sejuk pada musim ini, berbahaya kerana mempunyai angin yang mengancam nyawa. Dalam keadaan itu, kulit yang terdedah akan mengalami serangan gigitan embun beku dalam tempoh hanya lima minit," katanya.

Pusaran kutub akan menghantar udara sejuk dari Kutub Utara ke AS, sehingga ke Pantai Teluk. Manakala, salji dijangka melanda Ahad ini di barat tengah dan mampu melitupi sehingga 25 sentimeter di sesetengah kawasan.

Ramalan suhu mengejutkan juga dijangka melanda, International Falls di Minnesota dengan -1 Celcius dan bawah -9 Celcius di Indianapolis serta Chicago.

Pesta tangkap ikan dalam ais

Pesta tangkap ikan dalam ais6 Januari 2014

Ratusan orang ramai berkumpul untuk menangkap ikan dengan menggunakan tangan. 

SEOUL - KOREA SELATAN. Walaupun dalam cuaca sejuk, ribuan penduduk Korea Selatan tidak melepaskan peluang mengambil bahagian dalam pertandingan memancing di kawasan ais.

Menurut laporan Daily Mail, menariknya, pemancing perlu menggali lubang ais sedalam 40 sentimeter dan menangkap seberapa banyak ikan menggunakan rod, umpan tradisional atau pun tangan.

Festival Trout Gunung Hwacheon di wilayah Gangwon diadakan setiap Januari turut menampilkan aktiviti sampingan seperti gelongsor ais, bola sepak ais dan mencipta patung salji.

Ritual kesyukuran budaya Sunda

TARIAN kesenian masyarakat Sunda turut dipersembahkan kepada
 orang ramai yang hadir memeriahkan acara adat Serentaun.

HIDUP masyarakat Indonesia yang terdiri daripada pelbagai suku dan keturunan kukuh bersendikan adat.
Bangsa ini sangat teguh melestarikan kebudayaan yang diwarisi daripada nenek moyang mereka.
Kepada masyarakat Sunda di Kampung Sindangbarang, daerah Taman Sari, Bogor, Jawa Barat misalnya, setiap kali tibanya musim menuai padi, ia merupakan hari yang sangat istimewa buat mereka.
Acara yang dikenali sebagai Serentaun di kalangan masyarakat Sunda amat penting untuk diraikan secara besar-besaran.
Baru-baru ini, di Kampung Sindangbarang, kemeriahan upacara Serentaun diadakan penuh tradisi.
Belasan lelaki berbaju hitam berbaris rapi sambil memikul gabah (biji padi yang belum diproses menjadi beras) dan berjalan sambil diiringi permainan alat muzik tradisional Sunda.
Sementara di belakang lelaki-lelaki itu pula, ratusan warga lain menuruti mereka dengan membawa tandu berisi pelbagai hasil pertanian yang diambil dari sawah dan kebun.
Tidak ketinggalan, ribuan anggota masyarakat leka menyaksikan acara itu di sepanjang jalan yang dilalui.
Untuk memberikan pemahaman yang mudah kepada pembaca, acara Serentaun sering disamakan dengan sambutan 'Thanksgiving' yang disambut oleh masyarakat di Barat.
Serentaun yang diwarisi masyarakat Islam Sunda ialah untuk menyatakan rasa syukur kepada Allah atas limpahan rezeki melalui hasil-hasil pertanian mereka.
Memandangkan acara Serentaun semakin jarang diadakan, maka sambutan yang diadakan di Kampung Sindangbarang baru-baru ini menarik perhatian ribuan orang untuk menyaksikannya termasuk pelancong asing.
Selain di Kampung Sindangbarang, Bogor, tiga daerah lainnya di tanah Pasundan (wilayah tempat asal Suku Sunda) yang secara rutin masih menganjurkan acara Serentaun ialah di Desa Cigugur di Kabupaten Kuningan, Desa Ciptagelar di Sukabumi, dan Desa Cisungsang di Lebak.
Masyarakat Sunda di daerah-daerah tersebut menganjurkan acara tersebut pada setiap bulan Muharam dalam kalendar Islam.
Menurut Ketua Adat Kampung Sindangbarang, Akhmad Mikami Sumawijaya, acara Serentaun di kampung tersebut juga pernah melalui era yang gelap apabila tiada sebarang penganjuran dibuat selama 36 tahun.
Katanya, keadaan itu berlaku kerana, selepas pemimpin adat sebelum beliau meninggal dunia, tidak ada mana-mana individu yang mahu mengambil inisiatif meneruskan acara tradisi masyarakat Sunda itu.
"Namun sejak 2004 setelah saya dipilih sebagai pemimpin adat, Serentaun kembali kami rayakan. Kami tidak ingin adat yang telah ada sejak awal abad ke-12 ini hilang begitu saja," kata Akhmad membuka cerita.
Akhmad berkata, Serentaun tidak sekadar acara tahunan, sebaliknya, ia merupakan ruang untuk masyarakat Sunda mengeratkan silaturahim selain mengajak generasi muda supaya mencintai budaya.
Pada acara itu juga, kesemua hasil pertanian akan dibawa dan diletakkan di alun-alun atau lapangan kampung tersebut.
Sebaik perjalanan membawa hasil pertanian itu berakhir, Akhmad bersama para sesepuh adat lain dan seluruh masyarakat Sunda Kampung Sindangbarang akan sama-sama berdoa memohon kesejahteraan.
Selanjutnya, secara berganti-ganti, Akhmad dan sesepuh adat lain memasukkan gabah kering ke dalam rumah tradisional Sunda yang dijadikan sebagai lumbung (setor simpanan).
Gabah-gabah yang disimpan itu merupakan simbol persediaan bahan makanan untuk tempoh setahun akan datang.
Ketika gabah-gabah dimasukkan ke dalam lumbung, orang ramai berebut-rebut menikmati hasil pertanian yang dibawa oleh petani.
Ketika ini, wajah-wajah kegembiraan terpancar pada muka warga yang memeriahkan acara Serentaun.
"Perbuatan merebut-rebut hasil pertanian pula membawa simbol bahawa hasil pertanian yang ada di desa juga dirasakan oleh seluruh warga," kata Akhmad lagi.
Kebahagiaan orang ramai masih belum berakhir kerana di satu sudut lain, kumpulan kesenian akan menghiburkan mereka dengan tarian-tarian tradisional masyarakat Sunda dan antara kesenian yang menarik perhatian ialah tarian Jaipong.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140105/lu_03/Ritual-kesyukuran-budaya-Sunda#ixzz2pZRPiHg1
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gel makanan elak obesiti dicipta


LONDON 5 Jan. - Saintis Britain berjaya mencipta sejenis gel yang boleh dimakan dan menyebabkan pemakannya rasa kenyang, usaha terbaharu yang dilihat untuk membendung gejala obesiti dalam kalangan penduduk negara ini.
Menurut akhbar Sunday Telegraph, penyelidik Universiti Birmingham membuat penemuan tersebut ketika mencampurkan pelbagai jenis bahan makanan.
Antara bahan tersebut adalah rumpai laut, kanji dan kulit oren, untuk membentuk gam terlarut yang boleh digunakan sebagai bahan pemekat makanan biasa.
Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Food Hydrocolloids itu, gam tersebut mula mengembang dan bercampur untuk membentuk sejenis gel apabila terdedah kepada asid di perut.
Saintis kini melakukan kajian untuk membangunkan bahan tersebut supaya boleh digunakan bersama makanan harian.
Ketua projek tersebut, Jennifer Bradbeer berkata, penemuan itu boleh membantu menangani krisis obesiti negara ini di mana 64 peratus orang dewasa United Kingdom (UK) kini dikategorikan sebagai obes atau gemuk. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140106/lu_11/Gel-makanan-elak-obesiti-dicipta#ixzz2pZNcDqqy
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Keunikan ‘batu bernyawa di Romania’


Trovants-growing stonesBatu-batu Trovants pelbagai saiz dan bentuk di Muzium Perlindungan Trovants Nasional. - AGENSI

ROMANIA merupakan sebuah negara yang penuh dengan kepelbagaian dan terkenal dengan keunikan budaya, landskap serta monumen tinggalan sejarah ketamadunan yang mengagumkan.
Selain itu, Romania juga mempunyai satu lagi daya tarikan yang boleh dikategorikan sebagai unik, batuan alam yang luar biasa.
Buktinya, negara itu memiliki Trovants, sejenis batu yang berupaya membesar dan ‘berpindah’ dari satu tempat ke satu tempat dengan sendiri atau istilah lebih mudahnya, ‘batu bernyawa’.
Trovants adalah satu fenomena biologi kerana ia terbentuk akibat daripada kejadian gempa bumi (aktiviti seisemik) yang memunculkan batuan tersebut sejak enam juta tahun yang lalu.
Perkataan Trovants sebenarnya adalah istilah biologi yang digunakan oleh penduduk Romania yang merujuk kepada ‘sedimen pasir’ yang menyatu dan membentuk batu.
Proses pembesaran Trovants berlaku disebabkan oleh beberapa faktor termasuklah kandungan garam mineral dan air.
Trovants akan membesar ketika terkena air dan boleh mencapai sehingga enam ke 10 meter atau lebih.
Banyak teori yang diberikan sama ada dari sudut ilmiah hinggakan yang bersifat mistik tentang keanehan batuan itu.
Sehingga kini tiada satu pun teori berjaya dibuktikan, tetapi saintis yakin Trovants boleh membesar dengan bantuan air yang bertindak balas dengan garam mineral yang terkandung di dalamnya.
Ini kerana ketika permukaan batuan menjadi basah, kandungan kimia daripada garam mineral tersebut akan tersebar dan menekan pasir yang menjadikan batu menjadi bertambah besar.
Teori batuan tersebut membesar dapat dibuktikan apabila Trovants berkembang membentuk lingkaran mirip seperti akar pokok.
Menariknya, selain berbentuk mirip akar pokok, Trovants yang membesar juga menghasilkan reka bentuk yang sangat menarik seperti bentuk bulat, elips atau menyerupai angka lapan.
Penduduk tempatan dikatakan telah menyedari sifat batuan aneh itu lebih daripada 100 tahun lalu dan menggunakannya sebagai batu nisan dan bahan pembinaan.
Misteri Trovants kini menjadi tarikan pelancong yang berkunjung ke Romania dan Muzeul Trovantilator (Muzium Perlindungan Trovants Nasional).
Muzium itu ditubuhkan pada 2004 dan kini dilindungi Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140105/lu_02/Keunikan-batu-bernyawa-di-Romania#ixzz2pZLxIVbT
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Monyet salji berendam dalam air panas


TOKYO 5 Jan. - Sekumpulan monyet salji Jepun gemar berendam dalam kolam air panas di Taman Monyet Jigokudani Yaen-koen, Nagano untuk melindungi diri mereka daripada kesejukan di kawasan pergunungan salji itu.
Monyet salji atau nama saintifiknya, Macaca fuscata itu dikatakan mempelajari kaedah tersebut kira-kira 50 tahun lalu dengan mengajuk perbuatan manusia berendam dalam air panas mendidih yang keluar dari rekahan tanah di kawasan yang dikenali sebagai Hell’s Valley.
Untuk mengelakkan daripada sebarang kekacauan, pihak berkuasa taman mewujudkan satu kolam air panas khas untuk monyet salji terbabit yang dibina jauh daripada kawasan pengunjung.
Taman monyet itu merupakan habitat kepada kira-kira 200 ekor monyet yang mempunyai bulu tebal berlapis yang melindungi mereka daripada kesejukan pada suhu serendah 15 darjah Celcius di bawah paras beku.
Spesies monyet bijak itu juga berkemahiran membuat bola salji dan gemar bermain dengannya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140106/lu_10/Monyet-salji-berendam-dalam-air-panas#ixzz2pZLHtUlK
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tidak sedar kepala tertusuk paku


Imej imbasan tomografi berkomputer (CT) yang menunjukkan paku tersebut. - Agensi
JIANGSU 5 Jan. - Seorang lelaki tidak menyedari sebatang paku tertusuk ke dalam kepalanya ketika menggunakan sebuah mesin pemotong bagi menghiasi rumahnya, di sini baru-baru ini.
Yang Yi Kui, 55, hanya menyedari keadaan itu beberapa hari selepas paku tersebut tertusuk ke dalam kepalanya kerana rasa tidak sihat.
Berikutan itu, Yi Kui pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan dan hasil imbasan tomografi berkomputer (CT) mendapati terdapat sebatang paku sepajang 7.6 sentimeter di dalam kepalanya.
Paku itu terletak berhampiran soket mata kirinya, namun tidak sedikit pun menjejaskan penglihatannya.
Pasukan doktor menjalankan pembedahan ke atas Yi Kui bagi mengeluarkan paku tersebut daripada kepalanya.
Jelas lelaki itu, kejadian tersebut berlaku ketika dia menggunakan mesin untuk memotong sekeping papan yang berpaku.
“Mesin memotong itu melantunkan paku tersebut dengan kelajuan sama seperti peluru dikeluarkan daripada pistol, namun saya tidak menyangka ia tertusuk ke kepala saya kerana saya hanya ternampak lubang kecil.
“Saya sangka, lubang itu terhasil akibat lantunan paku tersebut," katanya seperti yang dipetik oleh laman web berita Sky News.
Yi Kui kini dilaporkan berada dalam keadaan stabil dan masih mendapatkan rawatan susulan di hospital. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140106/lu_09/Tidak-sedar-kepala-tertusuk-paku#ixzz2pZKvu4AM
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Letusan gunung berapi Toba cetus pelbagai teori misteri


Perbandingan tahap letusan antara gunung berapi Toba dan beberapa kejadian yang dicatatkan dalam sejarah. - AGENSI. Lapisan debu gunung berapi Toba yang ditemukan oleh ahli geologi Barat di sebuah kampung di India yang terletak 1,609 kilometer daripada lokasi letusan. - AGENSI
LETUSAN gunung berapi merupakan antara bencana yang paling digeruni oleh semua penghuni di muka Bumi ini ekoran kesannya yang menggerunkan dan berpanjangan.
Sejarah telah membuktikan bagaimana beberapa kejadian letusan gunung berapi sebelum ini, meragut banyak nyawa serta mengakibatkan kemusnahan yang teruk ke atas tamadun manusia.
Kebanyakan kejadian letusan yang berlaku, berjaya direkodkan sehingga menjadi catatan sejarah yang penting untuk tatapan masyarakat pada masa kini.
Satu peristiwa letusan yang disifatkan paling besar dalam sejarah dunia adalah letusan Toba di Sumatera Utara, Indonesia yang berlaku kira-kira 75,000 tahun dahulu.
Sehingga kini, misteri kejadian itu masih belum terungkai serta mencetuskan pelbagai teori dalam kalangan saintis pada hari ini.
Teori saintis yang paling mencetuskan kontroversi berdasarkan bukti DNA mendapati, kesan letusan gunung itu yang mencapai Tahap Letusan Gunung Berapi (VEI) ke-8 dan menghamburkan abu serta batu setinggi 42 kilometer ke udara.
Ia menyebabkan umat manusia hampir pupus apabila 60 peratus daripada 60 juta manusia maut akibat kesan gas dan abu yang dilepaskan.
Selain itu, ada kajian saintis menyatakan, letusan besar Toba mengakibatkan perubahan iklim dengan terjadinya musim sejuk volkanik selama 10 tahun disebabkan abu yang dihamburkan tersebar sehingga ke benua Eropah dan Afrika Timur.
Musim sejuk itu terhasil akibat campuran gas sulfur dioksida dengan air, lalu membentuk asid sulfurik seperti yang berlaku pada 1992 apabila suhu dunia menurun kepada 0.4 darjah celsius ekoran letusan Gunung Berapi Pinatubo di Filipina setahun sebelum itu.
Teori pertama dicatatkan pada 1949 apabila ahli geologi Belanda, van Bemmelen mendapati, Danau Toba atau Tasik Toba seluas 100 kilometer panjang dan 30 kilometer lebar, dikelilingi oleh lapisan batu ignimbrite iaitu bahan yang dihamburkan oleh Gunung Berapi Toba.
Malah, kedalaman Danau Toba mencapai 500 ratus meter dan menjadikan ia antara tasik paling dalam di dunia.
Hasil penemuan Bemmelen, kajian selepas itu turut menemukan batu yang sama di Malaysia, India dan beberapa lokasi lain, sekali gus mencetuskan teori yang menunjukkan letusan tersebut berlaku dengan kesan yang dahsyat.
Letusan berkenaan turut dipercayai menghamburkan bahan volkanik sebanyak 2,800 kilometer padu, dengan 800 kilometer padu batu ignimbrit dan 2,000 kilometer padu abu volkanik.
Malah, ada teori menyatakan sebuah kiub yang dihamburkan ketika letusan itu sebesar negara Singapura!
Abu yang dihamburkan turut meliputi seluruh negara Malaysia ketika itu dengan ketebalan 9 meter dan di India setebal 6 meter dengan jarak sebaran abu itu mencapai kira-kira 3,000 kilometer.
Antara kesan lain yang menjadi kajian saintis termasuk pembentukan Pulau Samosir di tengah-tengah Danau Toba yang merupakan kawasan berair di kelilingi gunung berapi.
Pulau terbabit dipercayai terbentuk ekoran tekanan dan pergerakan magma di bawah tasik tersebut.
Bagaimanapun, semua teori berkenaan masih boleh dipertikaikan dan kajian berterusan dijalankan oleh beberapa pakar geologi bagi mengesahkan kesemua pendapat tersebut.
Dalam perkembangan terbaharu, persidangan membabitkan kira-kira 800 ahli geologi dan geofizik di Medan baru-baru ini memberi amaran tentang kemungkinan Gunung Toba boleh meletus pada bila-bila masa.
Teori tersebut dikukuhkan lagi dengan rekod kejadian letusan gunung berapi pada era moden dengan catatan 83 kali sepanjang tahun lalu berbanding rekod sebelum ini iaitu 82 kali pada 2010.
Presiden Pakar Geologi Indonesia, Rovicky Dwi Putrohari berkata, simpanan magma di gunung itu dikesan berada dalam tanah pada jarak 20 hingga 100 kilometer dan pihaknya masih menilai jumlah magma yang terkumpul.
Jelasnya, kejadian gempa bumi di Indonesia boleh mengaktifkan semula aktiviti magma di bawah Gunung Toba dan ia boleh menyebabkan letusan berlaku pada bila-bila masa.
"Kami masih menilai sejauh mana ancaman yang boleh berlaku jika Toba meletus semula.
"Walaupun ia dikategorikan sebagai gunung berapi tidak aktif, pemantauan secara rapi tetap dijalankan untuk menghadapi segala kemungkinan," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140106/lu_07/Letusan-gunung-berapi-Toba-cetus-pelbagai-teori-misteri#ixzz2pZJrvBLR
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gunung Sinabung meletus lagiPENDUDUK kampung di luar zon bencana melihat letusan Sinabung pada Rabu lalu. - AFP


KARO - Pihak berkuasa Indonesia meluaskan zon bahaya di sekitar sebuah gunung berapi yang meletus di barat Indonesia semalam selepas gunung berkenaan menghamburkan gas lebih jauh daripada jangkaan sebelum ini.
Letusan Gunung Sinabung sejurus selepas tengah malam itu mencetuskan perpindahan mengejut penduduk di sekitarnya.
Sejumlah lelaki dilihat memecut motosikal mereka dari kaki gunung itu dengan diikuti beberapa buah trak yang membawa wanita dan kanak-kanak.
Beberapa pegawai menjerit memberi amaran tentang bahaya batu dan serpihan gunung berapi itu yang jatuh seperti air hujan.
Jurucakap Agensi Mitigasi Bencana, Sutopo Purwo Nugroho berkata, lebih 50 letusan Gunung Sinabung yang terletak di Sumatera Utara itu direkodkan sejak kelmarin.
Gunung berapi itu turut mengalirkan lahar sejauh 5 kilometer (km) di bahagian tenggara lerengnya.
"Sinabung memuntahkan awan gas dan lahar setinggi 4,000 meter dalam beberapa letusan semalam tetapi tiada kemalangan jiwa dilaporkan," kata Sutopo.
Menurutnya, zon bahaya di tenggara Sinabung ditambah daripada 5km menjadi tujuh km dari kawah gunung berapi berkenaan.
Sejumlah anggota tentera menyertai operasi menyelamat di kampung Jewara dan Pintu Bedsi yang terletak sekitar 7km dari kawah gunung berkenaan.
Lebih 20,000 orang telah dipindahkan dari perkampungan di sekitar gunung berapi berkenaan sejak pihak berkuasa meningkatkan amaran letusan Sinabung pada tahap tertinggi November tahun lalu.
Gunung berapi setinggi 2,600 meter itu telah beberapa kali meletus sejak September 2013. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0106&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2pYwGehnK 
Hakcipta terpelihara 

Anak lembu dua kepala lahir di MaghribiANAK lembu berkepala dua ini dilahirkan di sebuah kampung di utara Mahgribi.


SEFROU - Penduduk di utara Maghribi gempar apabila seekor anak lembu berkepala dua telah dilahirkan baru-baru ini, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Anak lembu itu yang dilahirkan pada 30 Disember lalu diberi nama Sana Saida oleh tuannya. Nama berkenaan bermaksud 'Selamat Tahun Baru'.
Sejak dilahirkan, haiwan ganjil itu menjadi perhatian ramai terutamanya dalam kalangan penduduk setempat di sini.
Pada setiap hari, ramai penduduk tempatan yang berkunjung ke ladang tempat anak lembu itu dilahirkan di kampung ini.
Mereka ingin melihat sendiri rupa sebenar anak lembu istimewa tersebut. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0106&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2pYw1m9w5 
Hakcipta terpelihara