Pages

Sunday, October 27, 2013

Galaksi paling jauh ditemui

Galaksi paling jauh ditemuiLakaran artis mengenai galakzi Z8-GND-5296. 

New York: Pakar kaji bintang diketuai Dr Steven Willner daripada Pusat Astrofizik Harvard-Smithsonian menemui apa yang mereka percaya galaksi paling jauh pernah diketahui.

Galaksi itu, dilabel sebagai Z8-GND-5296, dilihat 700 juta tahun selepas Letusan Besar.
“Jaraknya yang jauh membolehkan kami mendapat gambaran sepintas lau mengenai keadaan Bumi ketika ia berusia 700 juta tahun, iaitu lima peratus daripada usia sebenar Bumi sekarang 13.8 bilion tahun,” kata penulis kedua kertas kajian yang diterbitkan jurnal Nature, Dr Casey Papovich dari Universiti A&M Texas.


Jarak 30 bilion tahun cahaya

Beliau berkata, oleh kerana alam semesta berkembang sepanjang masa, penyelidik menganggarkan jarak galaksi berkenaan secara kasar 30 bilion tahun cahaya.

Pakar astronomi berupaya secara tepat mengukur jarak galaksi berdasarkan satu kriteria daripada unsur hidrogen digelar peralihan ‘alfa Lyman’, yang mengeluarkan cahaya terang pada galaksi jauh.

Ia dikesan dalam hampir semua galaksi yang dilihat dari tempoh lebih satu bilion tahun selepas berlakunya Letusan Besar.
“Apa yang menjadikan galaksi ini unik, berbanding penemuan lain seperti itu ialah pengesahan spektroskopi jarak,” kata penulis bersama Profesor Bahram Mobasher dari Universiti California.

Penemuan Z8-GND-5296 dilakukan menggunakan peralatan baru, dikenali Multi-Object Spectrometer for Infra-Red Exploration (MOSFIRE), di pusat pemerhatan cakerawala W.M. Keck di Hawaii.

MOSFIRE yang amat sensitif juga direka untuk mengesan cahaya lembayung merah dan boleh menyasarkan pelbagai objek pada satu masa. - AGENSI

Darah ikan jerung rawat barah payudara

Darah ikan jerung rawat barah payudaraSeorang pesakit menjalani pemeriksaan barah payudara menggunakan peralatan canggih. Universiti terima geran RM1.01 juta jalankan kajian tiga tahun

Glasgow: Sebuah universiti di Scotland percaya ada potensi rawatan untuk menyembuhkan penyakit barah payudara yang diperoleh daripada antibodi darah ikan jerung.
Universiti Aberdeen menerima geran lebih AS$320,000 (RM1.01 juta) daripada Persatuan Penyelidikan Kanser Antarabangsa (AICR) di United Kingdom untuk mengkaji ‘antibodi IgNAR jerung.’


“Kajian tiga tahun ini, akan memberi tumpuan sama ada sebatian yang ditemui di dalam darah jerung boleh menghentikan sel kanser daripada berkembang,” kata sumber.

Menurut anggaran kerajaan Amerika Syarikat, kira-kira 232,340 wanita dan 2,240 lelaki akan dikesan menghidap barah payudara pada 2013.

Lebih 40,000 orang tahun ini dijangka maut akibat penyakit itu.
Ada beberapa jenis ketumbuhan barah payudara.
Sesetengahnya adalah reseptor positif endokrin, yang bermaksud ia membesar lebih cepat dengan kewujudan hormon estrogen atau progesteron.

Menurut WebMD, kira-kira 75 peratus daripada kanser payudara adalah positif-ER, bermaksud ia memberi maklum balas terhadap estrogen.

Kembang lebih pantas

Enam puluh lima peratus atau ketumbuhan positif ER juga positif PR, yang bermaksud ia digalakkan oleh progesteron.

Ada juga ketumbuhan kanser payudara yang membuat terlalu banyak protein digelar HER2.

Ia mewakili kira-kira 20 hingga 25 peratus daripada kanser payudara dan ia berkembang lebih pantas berbanding ketumbuhan kanser payu dara jenis lain, menurut WebMD.

Akhir sekali, ada subseksyen 10 hingga 17 peratus ketumbuhan kanser payudara adalah “negatif tiga kali ganda” kerana ia tidak bercambah disebabkan estrogen dan progesteron dan tidak menghasilkan lebihan protein HER2.

Ini adalah kanser yang biasanya wujud di kalangan mereka yang mempunyai gen dikenali sebagai BRCA 1. - AGENSI