Pages

Monday, November 11, 2013

Haiyan landa China, Vietnam


Beberapa penduduk memerhatikan kesan kemusnahan akibat Taufan Haiyan, ketika beberapa yang lain berdiri di atas sebuah kapal yang terdampar di daratan akibat impak taufan di Anibong, Tacloban, timur Kepulauan Leyte, Filipina, semalam. - AFP
HANOI 11 Nov. - Sekurang-kurangnya tiga orang maut dan 39,000 lagi dipindahkan selepas Taufan Haiyan yang membawa hujan lebat serta angin kencang melanda wilayah Hainan di selatan China, hari ini.
Kekuatan Haiyan bagaimanapun dilaporkan berkurang sejak membadai Filipina hujung minggu lalu dan menyebabkan sekurang-kurangnya 10,000 orang maut, tetapi tetap menjejaskan lebih 480,000 orang di wilayah Hainan.
Namun Haiyan turut menyebabkan berpuluh-puluh rumah musnah dan beratus-ratus lagi rosak, menurut Biro Hal Ehwal Awam Wilayah Hainan.
Tujuh krew sebuah kapal kargo pula dilaporkan hilang di luar perairan Hainan, kawasan yang berhampiran dengan Vietnam.
Haiyan yang turut menjejaskan wilayah Guangxi dan Guangdong, melanda China awal hari ini dengan membawa angin kencang kira-kira 120 kilometer sejam dan hujan sebanyak 291 milimeter dalam tempoh 24 jam.
Sementara itu, Pusat Ramalan Hidro Meteorologi Vietnam menjelaskan, wilayah Quang Ninh di pantai timur negara itu turut dilanda Haiyan awal hari ini yang membawa angin pada kelajuan 133 kilometer sejam.
Hujan lebat dan banjir dilaporkan berlaku di kawasan pantai timur dan tengah Vietnam, tetapi tidak menyebabkan sebarang kematian, meskipun 13 orang dilaporkan maut dan 81 lagi cedera ketika persiapan menghadapi taufan.
Perkhidmatan bot ke destinasi pelancongan popular di Ha Long Bay turut dihentikan hari ini, tetapi dijangka akan disambung semula esok.
Di Filipina pula, pasukan penyelamat yang bergelut untuk menyalurkan bantuan makanan, khemah dan ubat-ubatan, berdepan dengan halangan untuk ke kawasan bencana ekoran jalan raya dan lapangan terbang yang rosak.
Tiga hari selepas Haiyan melanda, kesan kemusnahan kini dapat dilihat dengan mayat tercampak di atas pokok dan bergelimpangan di jalan raya serta tidak kurang juga yang tertimbus di bawah runtuhan bangunan.
Wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Kanak-kanak (UNICEF) Filipina, Tomoo Hozumi berkata, mereka sedang menghantar bekalan kepada mangsa bencana, tetapi sukar untuk sampai ke kawasan yang terjejas. - DPA/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131112/lu_04/Haiyan-landa-China-Vietnam#ixzz2kUaAhgt4
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kisah pengintip


Gordievsky ketika berjumpa bekas Presiden AS, Ronald Reagen selepas melarikan diri dari negara asalnya Rusia.
PENDEDAHAN yang dilakukan oleh bekas juruteknik komputer Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA), Edward Snowden bahawa Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya menjalankan pengintipan terhadap Malaysia telah mengejutkan kita semua. Bukan Malaysia sahaja malah 35 negara lain juga termasuk dalam senarai negara yang diintip.
Segalanya dikatakan bermula apabila Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama secara rahsia melalui dasar luarnya membenarkan pengintipan ke atas pemilik akaun media sosial, telefon dan e-mel.
Tindakan ini sememangnya dikecam hebat dan dianggap menceroboh ruang peribadi individu. Apatah lagi pengintipan itu bukan sahaja ke atas warga AS malah terhadap sesiapa sahaja di negara lain atas alasan “disyaki menggugat keselamatan AS".
Modus operandi pengintipan adalah merakamkan data interaksi secara sulit oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan NSA. Tujuannya sebagai langkah awal mengekang dan mengenal pasti pengganas yang mengancam AS.
Usaha ini dilihat sebagai pelan preemtif pasca serangan 11 September 2001 yang memusnahkan mercu tanda kebanggaan AS, Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York.
Program pengintipan itu berjaya dirahsiakan daripada pengetahuan umum sehinggalah didedahkan oleh orang dalamnya sendiri iaitu, Snowden.
Tindakan mengintip yang disifatkan sebagai menceroboh ruang peribadi tanpa waran yang sah memberikan tamparan hebat terhadap rejim Obama.
Pada masa sama, dunia mempersoalkan tindakan AS yang dilabelkan sebagai "polis dunia" kerana menceroboh ruang peribadi warga negara lain yang dilindungi oleh undang-undang negara masing-masing.
Keadaan ini sudah tentu mendedahkan sesiapa sahaja di dunia termasuk kita serta ahli keluarga sebagai mangsa intipan menerusi akaun media sosial, e-mel atau perbualan telefon. Ini sekali gus menjadikan sebarang interaksi menerusi maya sudah tidak selamat kerana boleh diceroboh oleh pengintip AS.
Pancawarna minggu ini menyorot beberapa kisah pembongkaran kegiatan pengintipan oleh mereka yang belot dengan negaranya sendiri. Hakikatnya seperti Snowden, ada kalangan perisik diangkat sebagai hero kerana berani menjadi pembelot mendedahkan kegiatan risikan dan pengintipan oleh agensi atau negara yang mengambil khidmat mereka.
Amat malang bagi dunia yang dikatakan semakin bebas tanpa sempadan kini terdedah kepada pencerobohan yang direstui hanya untuk memenuhi kehendak kelompok yang mahu meneruskan kuasa sebagai polis dunia tanpa menghormati kerahsiaan dan keselamatan negara atau orang lain.
OLEG GORDIEVSKY
LELAKI ini begitu dikenali di Britain dan kisahnya sering sahaja menjadi buruan akhbar. Malah dia diberikan pingat dan kedudukan istimewa oleh kerajaan Britain atas `keberaniannya’ membelot.
Namun tindakannya ini menimbulkan dendam dan amarah yang tidak berkesudahan di pihak Rusia sehinggalah ke usia tuanya kini.
Memulakan tugas sebagai sebagai perisik untuk KGB pada 1938 sehingga dinaikkan pangkat sebagai kolonel dan kemudian diarahkan berpindah ke Belanda.
Ketika di negara itu, Gordievsky mula berubah sikap tentang polisi dan dasar komunis tetapi hanya berdiam diri. Pihak British berjaya menghidu perubahannya. Tindakannya semakin ketara setelah diarahkan berpindah ke Britain sebagai ketua biro perisikan di negara itu pada 1983.
Sejak itu pelbagai maklumat perisikan disalurkan kepada pihak Britain terutamanya melibatkan persenjataan nuklear dan kegiatan perisikan Rusia di negara itu.
Apabila rahsianya terdedah, dia diarahkan balik ke Moscow pada 1985.
Gordievsky telah didera, diberi dadah dan disoal siasat namun lima hari kemudiannya dibebaskan. Alasan yang diberikan adalah ketuanya memberi peluang kedua untuknya tetapi tidak dibenarkan lagi berkhidmat di luar negara.
Dia telah diletakkan dalam perhatian tetapi dibenarkan bergerak bebas di Moscow. Namun dua bulan selepas penahanannya, Gordievsky berjaya melarikan diri dengan bantuan M16 melalui Finland dan kemudian menaiki pesawat ke London dari Norway.
Isteri dan anaknya yang sedang bercuti di Azerbaijan ketika itu terpaksa ditinggalkan dan hanya dapat bersama semula selepas enam tahun. Itupun setelah Perdana Menteri ketika itu, Margaret Thatcher melobi Presiden Gorbachev dalam beberapa pertemuan sebelumnya.
Kehidupannya semakin baik ketika di London dan diberi beberapa jawatan menarik antaranya editor kanan majalah Intelligence and National Security serta penerbit di salah sebuah syarikat televisyen di London.
Dia juga menerbitkan beberapa buah buku antaranya KGB: The Inside Story, (1990), Instructions from the Centre: Top Secret Files on KGB Foreign Operations, 1975-85 (1991).
Selain itu dia dianugerahkan beberapa gelaran dan jawatan antaranya Doktor Kehormat Persuratan oleh University of Buckingham dan Companion of the Most Distinguished Order of St Michael and St George oleh Ratu Elizabeth.
Walaupun hidup sempurna di kota London namun dia tetap menjadi mangsa balas dendam dan mendakwa pernah diracun oleh pihak Rusia pada 2007 dengan menggunakan thallium.
Namun dia terselamat dan masih hidup sehingga kini serta masih gigih bercerita tentang kehebatannya sebagai perisik yang belot kepada dunia.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131110/lu_02/Kisah-pengintip#ixzz2kHzt0Zwb
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Unta RM4.49 juta

Dubai: Seekor unta daripada baka yang jarang ditemui dijual pada harga SR5.3 juta (RM4.49 juta) di Arab Saudi, semalam.
Akhbar menyifatkan ia sebagai satu daripada perjanjian terbesar menjual unta di negara Teluk itu. 
Pemilik unta terkenal Ibrahim Al Gammas membeli unta jantan berusia tiga tahun itu daripada Fuhaid Al Subaei di Rafha, utara Saudi, lapor akhbar.

“Unta ini digelar Sultan dan ia adalah satu daripada baka unta paling jarang ditemui di dunia,” katanya sebagaimana dipetik daripada akhbar Sabq. - Agensi
Foto
Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/11

Komplot bunuh penggempur Syiah


KUANTAN – Sekumpulan tiga lelaki berjubah hitam dan berkopiah putih bertindak kejam apabila berkomplot menembak mati seorang ustaz yang terkenal dengan ketegasannya dalam menggempur ajaran Syiah dan maksiat di negeri ini dalam kejadian di Indera Mahkota 2 di sini semalam.
Kejadian menggemparkan pada pukul 1.55 petang itu mengakibatkan Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama, Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Ahmad Raffli Abdul Malik, 49, terbunuh selepas terkena tembakan dari jarak dekat di dada dan kerongkongnya.
Difahamkan, mangsa merupakan seorang yang tegas terutama dalam membanteras isu Syiah dan maksiat di negeri ini.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1111&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz2kHnVsEnY 
Hakcipta terpelihara