Pages

Monday, August 18, 2014

20,000 mati setahun


Riyadh: Kira-kira 20,000 orang mati di Arab Saudi akibat penyakit yang berkait dengan obesiti setiap tahun.

Persatuan Pencegahan Diabetik negara itu memberi amaran jumlah pesakit kencing manis mungkin meningkat memandangkan pertambahan jumlah penduduk obes.

Menurutnya, lebih tiga juta penduduk Saudi berdepan dengan masalah berat badan melampau walaupun kerajaan berusaha mengekang fenomena itu menerusi program pendidikan kesihatan di sekolah.

“Penyakit ini bukan saja mengancam kesihatan rakyat, tetapi juga ekonomi Saudi,” kata persatuan itu.

Ia menggesa kerajaan melaksanakan langkah serta-merta bagi mengatasi masalah obesiti dalam kalangan rakyat, termasuk memaksa mereka mengubah gaya hidup.- Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/18

Padah terlalu banyak tindik


Menurut laporan akhbar Emarat Al Youm, Rolf dihantar semula ke Turki.
Sumber yang dipetik laporan itu menyatakan, muka lelaki itu penuh dengan tindikan, berlubang dan juga mempunyai dua ‘tanduk’ pada dahinya.

“Orang ramai di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai ketakutan melihat penampilannya,” menurut laporan itu.
Foto
ROLF miliki 453 lubang pada muka, telinga dan anggota tubuh.

Buchholz dikatakan datang ke Dubai untuk muncul di satu pertunjukan kelab malam yang mempamerkan orang paling ganjil di dunia.

Dia hadir sebagai orang paling banyak lubang pada muka, telinga dan anggota tubuh lain - 453 semuanya.

Menurut laporan media, Buchhoz, pengatur cara komputer, menjalani pembedahan plastik besar-besaran untuk mendapatkan penampilan sedemikian.

Dia diiktiraf oleh Buku Rekod Guinness pada 2012 selaku lelaki paling banyak bertindik di dunia.- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/18

Badak sumbu diangkut dengan helikopterGAMBAR menunjukkan seekor badak sumbu dipindahkan dengan menggunakan sebuah helikopter.


CAPE TOWN - Lebih 500 ekor badak sumbu termasuk badak sumbu hitam dipindahkan dengan menggunakan helikopter, lapor akhbar MailOnline kelmarin.
Haiwan-haiwan itu dipindahkan melalui helikopter kerana ia menjadi sasaran pemburu-pemburu haram ekoran permintaan tinggi terhadap tanduknya sejak kebelakangan ini.
Angka itu menunjukkan peningkatan pembunuhan yang mengejutkan apabila hanya 13 ekor badak sumbu dibunuh pada tahun 2007 berbanding 1,004 haiwan itu dibunuh pada tahun lalu.
Pada tahun ini, sebanyak 630 badak sumbu kehilangan nyawa dan 408 ekor daripada jumlah itu dibunuh di Taman Negara Kruger, timur laut Afrika Selatan.
Pengurus projek memindahkan haiwan itu, Dr. Jacques Flamand berkata: "Kami kerap menggunakan lori untuk memindahkan badak-badak sumbu itu kerana laluan yang teruk atau diterbangkan melalui udara.
"Prosedur itu membuktikan helikopter lebih selamat digunakan. Sebagai seorang doktor haiwan, itu adalah pilihan saya kerana ia cepat dan tidak berbahaya untuk badak sumbu itu," katanya.
Menurutnya, kesemua badak sumbu itu telah mula makan sebaik sahaja ia dibebaskan.
Pada kebiasaannya, sebuah helikopter akan mengambil kurang dari 10 minit untuk memindahkan badak sumbu itu.
Dalam pada itu, sebuah klip video menunjukkan seekor badak sumbu hitam diterbangkan dari Taman Negara Kruger, timur laut Afrika Selatan ke tanah rizab yang seluas 34,000 hektar di Kwa Zulu Natal, Afrika Selatan.
Kaki dan tangan haiwan itu diikat sebelum dipindahkan ke kawasan itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0818&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3Ah72ICdE 
Hakcipta terpelihara 

Penyelidik temui asteroid akan hentam Bumi pada tahun 2880GAMBAR lakaran artis menunjukkan sebuah asteroid menghentam Bumi.


WASHINGTON - Sekumpulan penyelidik di Universiti Tennessee, Amerika Syarikat (AS) menjumpai sebuah asteroid gergasi yang berkemungkinan menghentam Bumi pada tarikh 16 Mac 2880, lapor akhbar MailOnline semalam.
Semua kehidupan dijangka mati ekoran hentaman tersebut.
Walaupun peluang untuk asteroid sepanjang satu kilometer yang dikenali sebagai 1950 DA menghentam Bumi adalah satu bagi setiap 300 tetapi bagi pandangan para saintis, peluang objek berkenaan berlanggar dengan Bumi tetap ada.
Menurut laporan yang disiarkan di jurnal Nature, para saintis memberitahu, asteroid berkenaan mempunyai diameter hampir satu kilometer dan bergerak dengan kelajuan kira-kira 14 kilometer sesaat menuju ke Bumi.
Asteroid berkenaan juga berputar dengan sangat pantas iaitu sekali dalam tempoh dua jam dan enam minit.
Dengan putaran sepantas itu, asteroid berkenaan sepatutnya berpecah tetapi satu tenaga yang dikenali sebagai van der Waals menjadikan batu angkasa itu tetap tidak terbelah.
Menurut para saintis, mereka tidak pernah menemui tenaga seperti itu pada sesebuah asteroid.
Sekiranya asteroid berkenan menghentam Bumi ia akan berlanggar pada kelajuan 61,155 kilometer sejam dan menghasilkan tenaga menyamai kuasa 44,800 megatan trinitrotoluena (TNT).
Impak pelanggaran itu menyebabkan letupan yang sangat besar dan kejadian tsunami serta mengubah iklim Bumi serta memusnahkan semua kehidupan di Bumi. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0818&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3Ah6qdUI3 
Hakcipta terpelihara 

Ribuan penduduk Jepun simbah airSEBAHAGIAN peserta perarakan memakai pakaian tradisi di Festival Hachiman Fukugawa di pinggir Tokyo semalam.


TOKYO - Beribu-ribu penduduk menyaksikan satu festival musim panas yang berlangsung berhampiran sebuah kuil di pinggir bandar ini semalam.
Pada festival itu, beribu-ribu peserta berbaris di sebatang jalan menuju ke Kuil Tomioka Hachimangu yang terletak di pinggir bandar Tokyo.
Para pembawa binaan yang mempunyai kaitan dengan legenda Hachiman iaitu seorang pahlawan Samurai itu berarak dengan memakai pakaian tradisi.
Mereka kemudian akan disimbah air oleh orang ramai.
Festival tahunan itu merupakan antara acara popular di Tokyo dan disambut selama beberapa hari pada setiap musim panas. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0818&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3Ah5aVmO8 
Hakcipta terpelihara 

Banduan sertai pertandingan panjat tiang licin di BaliBANDUAN-BANDUAN memanjat tiang licin di Penjara Kerobokan, Bali semalam.


BALI - Sebuah penjara di sini menganjurkan pelbagai acara sebagai menyambut ulang tahun kemerdekaan Indonesia ke-69 semalam.
Antara acara yang dianjurkan adalah pertandingan memanjat tiang licin yang disertai oleh beratus-ratus banduan termasuk wanita.
Dalam pertandingan tersebut, beberapa kumpulan banduan termasuk warga asing di Penjara Kerobokan akan memanjat tiang yang telah disapukan gris untuk mengambil hadiah dan bendera yang diletakkan di atas tiang.
Turut menyertai pertandingan tersebut beberapa banduan asing termasuk wanita. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0818&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3Ah6NpOkj 
Hakcipta terpelihara