Pages

Friday, January 17, 2014

Doktor berjaya buang ketumbuhan 36 kilogram

Prague: Ketumbuhan seberat 36 kilogram berjaya dibuang dari dalam perut seorang wanita selepas ia membsar selama beberapa tahun.
Ketumbuhan itu menjadi besar kerana pesakit berusia 47 tahun itu terlalu takut untuk mendapatkan rawatan. 
Sekumpulan pakar bedah di bandar Zlin berjaya membuang ketumbuhan itu dalam pembedahan tujuh jam.

Tanpa ketumbuhan berkenaan, berat badan wanita terbabit turun mendadak daripada 66 kilogram kepada 51 kilogram.
Foto
KEADAAN pesakit wanita sebelum doktor membuang ketumbuhan seberat 36 kilogram dalam perutnya.

Ketua jabatan obstetrik dan ginekologi di Hospital Zlin, Zdenek Adamik berkata, agak pelik apabila keluarga dan rakan wanita terbabit tidak menyedari apa yang berlaku padanya.

“Ketumbuhan itu menyebabkan dia terlantar di katil dan tidak mampu menjalani kehidupan normal,” katanya.

Tidak dapat dipastikan sama ada dia akan sembuh dengan cepat selepas pembedahan. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/17

Tak mandi 60 tahun

Tak mandi 60 tahun17 Januari 2014

 FARS - IRAN. Seorang lelaki warga Iran dipercayai tidak pernah mandi sejak 60 tahun lalu kerana percaya ‘kebersihan itu sebagai punca penyakit’.
Haji, 80, dari Dejgah, berang jika beliau terkena air.
Keadaan itu menyebabkan kulitnya menyamai warna tanah dan berkerak.
Penduduk berkata, Haji lebih suka memakan daging landak busuk dan meminum 5 liter air sehari dari air takungan bekas karat.
“Dia mengisi rokok dengan najis haiwan,” katanya.
Menurutnya lagi, Haji tinggal di ‘rumah’ dalam lubang tanah seperti kubur.
"Haji mengalami tekanan emosi hingga membuatkan dia memilih cara kehidupan seperti itu,” katanya yang dipetik  TNews

Ibu tak sangka lahir bayi 5.1kg

Ibu tak sangka lahir bayi 5.1kgSINAR HARIAN
17 Januari 2014

Bayi lelaki seberat 5.1 kilogram yang selamat dilahirkan secara normal.

KUALA KRAI – "Syukur Alhamdulillah, saya dimaklumkan anak dalam kandungan sekitar 3.5 hingga 3.9 kilogram (kg), sebab tu berani bersalin normal, tapi agak terkejut doktor beritahu bayi saya seberat 5.1 kg,” kata Siti Maisarah

Md Nor, 32, yang selamat melahirkan anak kedua secara normal di Hospital Kuala Krai, walaupun saiz bayinya agak besar.

Bayi lelaki dilahirkan Siti Maisarah kira-kira jam 12.47 tengah hari 12 Januari lalu menarik perhatian orang ramai kerana agak besar berbanding bayi yang pernah dilahirkan di hospital ini.

Bayi yang belum diberikan nama itu bukan setakat menarik perhatian orang ramai tetapi juga doktor dan juga jururawat di hospital berkenaan memandangkan mereka jarang menemui bayi sebesar anak Siti Maisarah dan suami, Mohamad Khairul Anuar Abd Aziz, 31.

Bagi Siti Maisarah, dia gembira tidak mengalami sebarang masalah sepanjang mengandungkan dan melahirkan anak keduanya.

Bina bangunan paling tinggi


Sky City mempunyai ketinggian 10 meter mengatasi pemegang rekod dunia ketika ini iaitu Burj Khalifa.
CHANGSHA, China 16 Jan. - Hasrat bilionair China, Zhang Yue untuk membina bangunan tertinggi di dunia setinggi 838 meter dalam tempoh kurang setahun telah mendapat kritikan hebat terutamanya dari segi keselamatan.
Namun, tycoon China berkenaan tetap mahu meneruskan hasratnya membina bangunan itu dengan pelaburan sebanyak AS$1.46 bilion (RM4.672 bilion).
Hal ini kerana beliau telah mempunyai rekod kejayaan membina bangunan menyerupai piramid mesir dan replika Versailles dalam tempoh enam bulan.
Kejayaan membina bangunan tinggi dalam tempoh yang singkat itu disokong oleh teknologi pembinaan pasang siap dan syarikat Yue, Broad Sustainable Building telah mencatat rekod dunia dengan membina hotel setinggi 30 tingkat dalam tempoh 15 hari di bandar Changsha.
Beliau berkata, bangunan yang akan diberi nama Sky City berkenaan mempunyai ketinggian 10 meter mengatasi pemegang rekod dunia ketika ini iaitu Burj Khalifa yang mengambil masa lima tahun untuk dibina dengan kos AS$1.5 bilion (RM4.8 bilion).
"Kami merancang menyiapkan Sky City sebelum hujung tahun ini dan hasrat itu telah menerima tentangan yang hebat. Tidak ramai yang menyokong kami dan terlalu ramai yang dengki.
"Kami akan bina dulu baru mereka akan percaya," katanya kepada AFP.
Sumber rapat daripada pejabat Yue berkata, pekerja sedang bersemangat untuk menyediakan komponen bangunan berkenaan dan menegaskan tidak mempunyai masalah menggunakan teknologi pasang siap bagi membina Sky City.
"Kami boleh siapkannya sebelum Disember ini, malah mampu membina bangunan yang lebih tinggi lagi," kata pekerja-pekerja Yue.
Projek berkenaan telah dilancarkan tahun lalu tetapi dihentikan serta merta oleh pihak berkuasa Changsha kerana permit yang tidak lengkap.
Sementara itu, jurutera pakar bebas berkata, konsep Sky City akan berdepan dengan banyak masalah seperti, rekaan lif, sistem tebatan kebakaran dan kekukuhan struktur bangunan apabila siap.
Pengarah Bangunan Tinggi dan Kehidupan Bandar (CTBUH) iaitu sebuah majlis yang berpusat di Amerika Syarikat (AS), Antony Wood berkata, beliau masih sangsi dengan projek berkenaan tetapi sangat menyanjung tinggi apa yang telah dilakukan oleh Broad Sustainable Building sebelum ini.
"Dalam masyarakat sekarang, jika kamu mahu melakukan sesuatu yang baik, tiada siapa akan percaya. Masyarakat kekurangan sifat kepercayaan dan sentiasa melihat sesuatu yang baik dari sudut negatif," jelasnya.
Yue yang ketika ini berumur 53 tahun, memulakan kerjayanya sebagai penjual produk pendingin hawa sehingga menjadi usahawan pertama China yang memiliki helikopter sendiri.
Beliau merupakan seorang yang rendah diri, makan bersama kakitangan di kantin yang sama, meludah ke dalam tisu tanpa malu semasa bercakap tetapi beliau sentiasa mempunyai visi untuk mengubah bandar-bandar di China.
Beliau juga seseorang yang tidak mementingkan keuntungan semata-mata dalam setiap projeknya dan sangat mengambil berat mengenai alam sekitar - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20140117/ek_01/Bina-bangunan-paling-tinggi#ixzz2qbEkzt7M
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Remaja jumpai bom zaman perangKane Byrne (kiri) dan Alex Taylor (kanan) menemukan dua butir peledak zaman perang (gambar bawah) ketika melakukan aktiviti mengesan logam di Kent, England, baru-baru ini. - AGENSI
FOLKSTONE, England 16 Jan. - Seorang bapa di sini panik, apabila mendapati anaknya bersama seorang rakan membawa pulang dua peledak peninggalan Perang Dunia Kedua, selepas melakukan aktiviti mengesan logam di sebuah padang di Kent.
Kane Byrne dan Alex Taylor, kedua-duanya berusia 12 tahun, pada mulanya mahu mencari barang perhiasan dan duit syiling, sebelum mereka menjumpai peledak antikereta kebal itu.
Pelajar Sekolah Lelaki Dover Grammar itu dilaporkan melakukan aktiviti tersebut ketika hari cuti ekoran berlakunya banjir.
Karl Byrne, 42, bapa kepada Kane bertindak meletakkan peledak berkenaan di dalam beg dan menempatkannya di taman di belakang rumah supaya bahan letupan itu tidak terdedah kepada cuaca panas yang boleh menyebabkannya meletup.
"Kane mahu menunjukkan kepada saya apa yang dia temui, namun setelah melihat objek berkenaan air muka saya terus berubah.
"Saya berasa panik, namun tetap tenang di hadapan mereka, saya tahu apa sebenarnya objek itu,'' jelas Karl.
Peledak yang boleh membawa kemusnahan dalam lingkungan 1.8 meter jika meletup itu, kemudiannya dilupuskan oleh pihak polis.
"Perkara itu sama sekali tidak akan menghalang saya daripada terus melakukan aktiviti mengesan logam. Bagaimanapun, polis menasihati jika terjumpa sesuatu yang tidak diketahui, saya harus memberitahu ayah terlebih dahulu,'' ujar Kane.
Sementara itu, menurut Taylor, mereka mengorek tanah sedalam kira-kira 0.3 meter dan menemukan peledak pertama, sebelum membawanya pulang ke rumah Byrne.
"Kami bersihkan bom itu dan berhasrat untuk pergi semula ke tempat yang sama sebelum menjumpai peledak kedua bersebelahan tempat peledak pertama,'' terang Taylor. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140117/lu_08/Remaja-jumpai-bom-zaman-perang#ixzz2qbBjvet9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Jerung sirip hitam masih belum pupus


Spesies jerung sirip hitam yang disangkakan pupus sejak 110 tahun lalu, ditemukan dijual secara terbuka di sebuah pasar di Kuwait, baru-baru ini. - AGENSI
KUWAIT CITY 16 Jan. - Sejenis spesies ikan jerung yang dipercayai telah pupus sejak sekian lama, ditemukan dijual di sebuah pasar di Kuwait, baru-baru ini.
Jerung bersirip hitam itu dikatakan tidak wujud lagi, malah hanya terdapat satu sampel ikan tersebut yang disimpan bagi tempoh 110 tahun lalu untuk tujuan penyelidikan.
Namun, satu tinjauan di pasar ikan di Kuwait City mengejutkan para saintis apabila sebanyak 47 ekor ikan jerung jenis itu yang sudah dibunuh, dijual secara terbuka kepada orang ramai.
Penduduk tempatan menggelar ikan pemangsa itu sebagai 'Sharg' yang membawa maksud timur dalam bahasa Arab.
Analisis selanjutnya mendapati, ikan itu merupakan ikan jerung bersirip hitam, walaupun pada mulanya dakwaan tersebut disangkal kerana haiwan itu ditemukan di pasar Kuwait City yang terletak 2,896 kilometer dari Yemen, lokasi pertama spesies berkenaan ditemukan.
Saintis mengambil peluang tersebut untuk mengumpul pelbagai maklumat tentang jerung itu sebagai persediaan melaksanakan pelan pemulihan termasuk mengkaji bagaimana haiwan tersebut membesar, jumlah anak yang dilahirkan dan habitatnya.
Malah, saintis juga mula menjalankan kajian terhadap ikan yang ditangkap di Kuwait, Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Yemen.
Sebelum ini saintis pernah menemukan dua ekor ikan jerung yang dipercayai daripada spesies yang sama.
Penemuan pertama pada 1985 didaftarkan sebagai spesies baharu, manakala ikan jerung kedua yang merupakan satu-satunya spesies jerung bersirip hitam ditemukan oleh pakar haiwan dan tumbuhan, Wilhelm Hein semasa mengembara ke Yemen pada 1902.
Namun, pada 2008, Persatuan Pemuliharaan Jerung mendedahkan satu lagi penemuan seekor ikan jerung yang disifatkan hampir sama seperti spesies jerung bersirip hitam itu selepas meneroka perairan Yemen. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140117/lu_07/Jerung-sirip-hitam-masih-belum-pupus#ixzz2qbBa2Ihv
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'Paus Udara' pesawat masa depan


Pesawat 'Sky Whale' atau 'Paus Udara' mampu memuatkan seramai 755 penumpang pada satu-satu masa. - AGENSI
MADRID 16 Jan. - Seorang pereka bentuk dari Sepanyol berjaya menghasilkan konsep sebuah pesawat komersial futuristik yang menyerupai bentuk sebuah kapal angkasa lepas dan berpotensi untuk dijadikan kenyataan pada masa akan datang.
Pesawat digelar 'Sky Whale' atau 'Paus Udara' yang dilaporkan lebih besar daripada pesawat penumpang terbesar di dunia, Airbus A380 itu, mampu memuatkan seramai 755 orang penumpang yang ditempatkan pada tiga dek mengikut kelas masing-masing.
Setiap kelas yang ditawarkan itu pula iaitu, kelas ekonomi, kelas perniagaan dan kelas pertama masing-masing dilengkapi tingkap canggih bagi membolehkan penumpangnya menikmati pemandangan menarik daripada pesawat.
Bagaimanapun, konsep Sky Whale dipercayai masih belum menarik minat pembuat kapal terbang di dunia untuk membangunkannya.
Pesawat itu menurut pereka bentuknya, Oscar Vinals amat besar dengan mempunyai sayap berukuran 88 meter penjang berbanding 80 meter bagi pesawat Airbus A380 dan 64 meter bagi Boeing 747.
Katanya, pesawat itu akan diperbuat daripada bahan-bahan baharu yang dihasilkan daripada seramik dan gentian komposit, manakala badan pesawat mempunyai fiuslaj berkembar, sekali gus membolehkannya terbang lebih lama tanpa perlu mengisi minyak.
Selain itu katanya, enjin pesawat itu mampu condong sehingga 45 darjah, sekali gus membolehkan Sky Whale berlepas dari kedudukannya tanpa memerlukan sebuah landasan yang panjang seperti mana yang diperlukan pesawat Airbus A380.
Malah, menurut Vinals yang beribu pejabat di Barcelona, sekiranya pesawat itu terhempas, ia akan memisahkan bahagian penumpang dengan bahagian sayap atau enjin pesawat, sekali gus mampu mengurangkan jumlah kematian.
Tambahnya, kesemua teknologi itu adalah untuk mengurangkan seretan, penggunaan minyak dan berat, sekali gus menjadikannya sebuah pesawat paling mesra alam. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140117/lu_06/Paus-Udara-pesawat-masa-depan#ixzz2qbBG6lwm
© Utusan Melayu (M) Bhd 

RIWAYAT HIDUP AL HASAN AL BASRI


Hasan Al Basri nama penuhnya ialah ; Abu Sa'id al-Hasan ibn Abi-Hasan Yasar al-Basri. dilahirkan di Madinah pada masa pemerintahan Khalifah Umar bin al-Khattab pada tahun 21 Hijrah (642 Masihi). Ibunya bernama Khairah merupakan seorang bekas hamba kepada isteri Nabi Muhammad saw (Ummu Mukminin) yang bernama Hindun binti Suhail atau lebih dikenali sebagai Ummu Salamah.

Ummu Salamahlah yang memberi nama Al Hasan. Beliau adalah seorang wanita Arab yang cerdik dan sangat berilmu. Ummu Salamah adalah diantara segelintir kecil kaum wanita yang celik huruf dan telah meriwayatkan sehingga 387 buah hadis. Beliau adalah ibu susuan Al Hasan

Ayahnya bernama Yasar merupakan bekas hamba kepada Zaid bin Thabit, seorang penulis wahyu Rasulullah saw. Al Hassan membesar dan dididik dirumah Ummu Salamah dan rapat dengan kesemua Ummu Mukminin (isteri Rasulullah) kerana rumah-rumah mereka berdekatan.

Al Hasan menerima hadis daripada Othman bin Affan, Ali bin Abi Talib, Abu Musa al Ash’ari, Abdullah bin Umar, Abdullah bin Abbas, Anas bin Malik, Jabir bin Abdullah dan ramai lagi. Ali bin Abi Talib merupakan idola Al Hasan yang kuat pegangan agama, kesempurnaan ibadah, kezuhudan menjauhi segala kesenangan dunia, kepetahan, kebijaksanaan, kefasihan dan tunjuk ajar yang mampu menyentuh hati manusia. Al Hasan cuba mencontohi segala akhlak, ketaqwaan dan ibadah Ali bin Abi Talib.

Pada umur 14 tahun mengikuti ayahnya berpindah ke Basrah dan menetap di sana. Dengan ini namanya dikaitkan dengan Basrah dan dikenali dengan Al Hasan Al Basri.

Beliau mempelajari tafsir, hadis dan qiraat Abdullah bin Abbas. Beliau juga mendalami ilmu fikah, bahasa dan sastera daripada sahabat lain.

Al Hasan menjadi ilmuan dan seorang fakih yang terkenal dan dipercayai. Beliau dapat melembutkan hati dan mampu membuat air mata masyarakat berlinangan.

Maslamah bin Abdul Malik merupaka jiran Al Hasan di Basrah, memceritakan mengenai Al Hasan; Hasan sama luar dan dalamnya. Ucapannya selari dengan perbuatannya. Apabila mengajak manusia kepada kebaikan beliaulah yang pertama melakukannya. Apabila melarang manusia melakukan kejahatan beliaulah yang pertama yang meninggalkannya. Beliau zuhud, menjauhi daripada mengambil segala yang ada di tangan manusia lain. Manusia amat mengharapkanya dan sentiasa meminta apa yang ada padanya.

Al Hajjaj bin Yusuf Al Thaqafi pemerintah Iraq yang zalim pernah ditegur kezalimannya oleh Al Hasan. Beliau juga melarang Al Hijjaj membina bangunan-bangunan mewah. Al Hijjaj marah dan ingin memenggal kepala Al Hasan. Setelah dihadapkan kepada Al Hijjaj, Al Hasan membaca doa,” Wahai Tuhanku yang memberikan nikmat dan menjadikan tempat aku berlindung ketika menghadapi malapetakaku, jadikanlah kejahatannya itu sejuk dan selamat untukku seperti mana Engkau jadikan api itu sejuk dan selamat unuk Ibrahim.”

Al Hijjaj terasa gementar dan mempersilakan Al Hasan duduk sambil bertanyakan beberapa masalah agama dan dijawab Al Hasan dengan tabah dan di hurainya sehingga mendalam. Al Hijjaj berkata, “Engkau adalah pemimpin ulama” sambil menghadiahkan Al Hasan minyak wangi.

Banyak kisah-kisah yang menceritakan pengalaman Al Hasan Al Basri ketika berhadapan dengan para pembesar dan pemimpin. Beliau semakin dihormati apabila berhadapan dengan mereka. Hasan menjadi guru di Basrah, (Iraq) dan menubuhkan madrasah di sana. Antara pengikutnya yang terkenal adalah Amr ibn Ubayd dan Wasil ibn Ata, pengasas mazhab Muktazilah.

Hasan adalah penyokong kuat nilai tradisional (orthodox) dan cara hidup zuhud. Menurut beliau takut adalah asas kepada moral dan kesedihan adalah ciri agama; kehidupan hanyalah perjalanan untuk ke akhirat, dan kesenangan hendaklah dinafikan untuk menewaskan nafsu. Hasan al-Basri juga dipandang tinggi oleh ahli sufi kerana sikap zuhudnya. Walau bagaimanapun, beliau bukanlah seorang sufi.

Hasan dikenali sebagai seorang yang suci jiwanya menyamai para sahabat. Dalam politik, beliau menentang sistem pewarisan khalifah dalam dinasti Umayyah tetapi percaya kepada pemilihan khalifah.

Al Hasan meninggal dunia pada usianya 80 tahun pada hari Jumaat di awal bulan Rejab pada tahun 110H, 728 Masihi di Basrah, Iraq. Selepas solat Jumaat jenazahnya disembahyangkan dan seluruh penduduk Basrah mengiringi jenazahnya sehingga di masjid Basrah tidak didirikan solah Asar berjemaah. Al Hasan Al Basir telah berjaya mengisi dunia dengan limpahan ilmu, kata nasihat yang menyentuh hati dan mampu menintiskan air mata.
sumber

NASA akan bina roket terbesar di duniaGAMBAR yang menunjukkan roket Saturn (kiri) dan Shuttle serta Sistem Pelancaran Angkasa (kanan) milik Amerika Syarikat. - NASA


WASHINGTON - Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) kelmarin mendedahkan beberapa gambar roket terbaharunya yang dikenali sebagai Sistem Pelancaran Angkasa (SLS).
Menurut NASA, SLS yang setinggi 98 meter itu merupakan roket terbesar di dunia.
Kenderaan angkasa lepas itu juga boleh membawa bebanan sebanyak 143 tan.
Ia akan digunakan untuk membawa angkasawan ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) selain membantu manusia meneroka sistem solar dengan lebih jauh.
"Potensi penggunaan SLS untuk bidang sains akan meningkatkan lagi sinergi bagi tujuan eksplorasi saintifik dan penjelajahan manusia," kata angkasawan dan pentadbir sains bersama di ibu pejabat NASA di sini, John Grunsfeld.
Katanya, selain misi ke ISS, roket berkenaan juga dapat digunakan untuk penerokaan asteroid dan menuju ke planet Marikh.
Roket SLS dijangka dilancarkan buat kali pertama oleh NASA pada tahun 2017. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0117&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2qb5gJJx9 
Hakcipta terpelihara 

Tiga orang jinakkan lembu jantanTIGA orang cuba untuk menjinakkan seekor lembu jantan di Alanganallor, India semalam.


ALANGANALLOR, India - Seramai tiga orang peserta cuba untuk menjinakkan seekor lembu jantan pada satu pertandingan yang diadakan di sini semalam.
Pertandingan yang diadakan 424 kilometer ke selatan Chennai itu diadakan sempena festival menuai.
Pertandingan itu merupakan sukan yang popular dalam kalangan penduduk berketurunan Tamil. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0117&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2qb5YvMaF 
Hakcipta terpelihara 

Jutawan China miliki replika piramidGAMBAR yang dirakamkan pada 31 Disember lalu menunjukkan replika piramid yang dimiliki Yue di Changsa.


CHANGSHA - Seorang jutawan dari China, Zhang Yue yang membina sebuah replika piramid dan istana Versailles bertekad untuk membina sebuah bangunan tertinggi di dunia dalam tempoh enam bulan.
Replika istana itu hampir sama dengan Istana Versailles di Versailles, Perancis.
Ahli peniagaan berusia 53 tahun itu merancang membina menara yang dikenali sebagai Sky City yang 10 meter lebih tinggi dari bangunan tertinggi dunia, Burj Khalifa di Dubai yang mempunyai ketinggian 829.8 meter.
Bangunan Burj Khalifa mengambil masa selama lima tahun untuk dibina.
Beliau yang dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai AS$180 juta (RM593 juta) merancang membina bangunan berkenaan pada Jun ini dan dijangka siap pada Disember depan.
Syarikat beliau, Broad Sustainable Building sebelum ini berjaya membina sebuah hotel setinggi 30 tingkat di Changsha dalam tempoh 15 hari.
Bagaimanapun, rancangan beliau untuk membina bangunan tertinggi dunia dalam tempoh enam bulan itu mendapat halangan pihak berkuasa yang bimbang dengan faktor keselamatan bangunan berkenaan.
Pembinaan bangunan itu secara rasminya akan bermula pada tahun lalu tetapi terpaksa dihentikan atas arahan pihak berkuasa di bandar itu kerana masalah untuk mendapatkan permit. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0117&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2qb5MH7sP 
Hakcipta terpelihara 

Kisah Hassan Al-Basri & Jiran Nasrani


Kali ini saya ingin mengajak anda menelusuri kisah-kisah ahli sufi yang hebat. Salah seorang daripadanya ialah Hassan Al-Basri.

Hayati kisah ini.

Hassan al-Basri dan seorang jiran Nasrani

Dikisahkan, Hasan al-Basri memiliki jiran Nasrani yang memilki bilik kecil di atas loteng rumahnya. Oleh kerana atap rumah keduanya bersambung menjadi satu, maka air kencing yang berasal dari bilik kecil tetangganya itu mengalir dan menitis ke dalam bilik Hassan al-Basri. Melihat demikian, beliau terus bersabar dan tidak menjadikannya satu masalah. Beliau menyuruh isterinya meletakkan bekas untuk menadah titisan air kencing itu agar tidak mengalir ke mana-mana.

Selama dua puluh tahun perkara itu berlarutan dan Hassan al-Basri tidak mengatakan atau memberitahu mengenainya. Dia benar-benar ingin mengamalkan sabda Rasulullah saw: "Sesiapa yang beriman pada ALLAH dan hari akhirat, maka muliakanlah jiran tetangganya".

Suatu hari, Hassan al-Basri sakit. Jiran Nasraninya itu datang untuk menziarahinya.Dia merasa aneh ketika melihat ada air menitis dari atas bilik si imam. Dia melihat dengan teliti titisan air yang terkumpul dalam bekas.ternyata, itu air kencing.Dia terus faham bahawa air kencing yang mengalir tersebut berasal dari bilik kecil yang berada di atas loteng rumahnya. Dan yang membuatnya bertambah hairan, mengapa Hassan al-Basri tidak memberitahunya?

"Imam, sejak bila kamu bersabar dengan titisan air kencing kami ini?" tanya si jiran.Hassan al-Basri diam. tidak menjawab.Beliau tidak mahu jiran tetangganya berasa tidak selesa.
"Imam,katakanlah dengan jujur, sejak bila kamu bersabar dengan titisan air kencing kami ini?jika kamu tidak katakan, maka kami akan berasa sangat tidak selesa.,"desak tetangganya.
"Sejak dua puluh tahun yang lalu,"jawab Imam Hassan al-Basri dengan suara yang parau.
"Mengapa kamu tidak memberitahuku?"
"Nabi mengajar supaya memuliakan jiran tetangga, Rasulullah bersabda:" sesiapa yang beriman pada ALLAH dan hari akhirat, maka muliakanlah jiran tetangganya."

Seketika itu, si jiran terus mengucapkan dua  kalimat syahadah. Dia dan seluruh keluarganya memeluk Islam.

Subhanallah, kerana setia mengamalkan sunnah Rasulullah dan berakhlak seperti Rasulullah, jiran Nasrani itu diberi hidayah oleh ALLAH untuk memeluk agama Islam.

Jadi, Jom contohi akhlak Rasulullah s.a.w.
Selamat Beramal
sumber

Kisah Hasan Al-Basri dengan seorang budak perempuan


Pada suatu hari, sedang Hasan Al-Basri duduk di depan rumahnya, lalulah sekumpulan manusia yang sedang mengusung mayat. Di belakang mayat itu ada seorang perempuan yang sedang terurai rambutnya. Dia sedang menangis tentang kematian ayahnya. Hasan Al-Basri pun turut sama mengiringi mayat tersebut.

Budak perempuan itu berkata: “Aduhai ayah, sepanjang umurku, hari inilah yang paling menyedihkan dalam hidupku.” Berkata Hasan Al-Basri kepada budak perempuan itu.

"Engkau tidak akan lagi menghadapi ayahmu sebagaimana engkau menghadapinya hari ini." Setelah beliau selesai menyembahyangkan mayat itu, beliau terus pulang. Keesokkan harinya, setelah terbit matahari, sedang beliau duduk di muka pintu, sekali lagi beliau terserempak dengan budak perempuan itu. Dia sedang berjalan ke kawasan kubur sambil menangis.

“Baik aku ikut budak perempuan ini. Mungkin ia akan memperkatakan sesuatu yang member syafaat kepadaku.”  Kata Hasan Al-Basri dalam hatinya.

Beliau terus mengikutinya dari belakang. Beliau menyembunyikan diri di sebalik pohon yang berduri, melihatkan budak perempuan itu sampai ke kubur ayahnya. Sesampai budak itu ke kubur, terus dirangkul dan didakap kubur ayahnya. Mukanya diletakkan pada tanah sambil berkata:

“Wahai ayah, bagaimana engkau semalaman di dalam gelapnya kubur, tidak ada yang menerangi dan apa-apa yang boleh menghiburkan.”

“Wahai ayah, akulah yang menerangni lampu engkau kelmarin, siapakah yang menerangi lampu engkau malam tadi?”

“Wahai ayah, akulah yang memberikan alas tidur engkau kelmarin, maka siapakah yang memberikan alas tidur engkau malam tadi?”

“Wahai ayah, akulah yang menyelimuti kedua tangan dan kakimu malam kelmarin, maka siapakah yang menyelimutimu malam tadi?”

“Wahai ayah, akulah yang menyediakan minuman engkau kelmarin. Siapakah yang memberikan engkau minuman malam tadi?”

“Wahai ayah, akulah yang membalikkan engkau dari kanan ke kiri, siapakah yang membalikkan engkau malam tadi?”

“Wahai ayah, akulah yang menutup tubuhmu ketika engkau telanjang, siapakah yang menutupimu malam tadi?”

“Wahai ayah, akulah yang membayangkan wajahmu malam kelmarin. Siapakah yang membayangi wajahmu malam tadi?”

“Wahai ayah, ketika engkau ingin makan, akulah yang menyediakan, malam tadi siapa yang memberimu makan?”

“Wahai ayah, akulah yang memasakkan makanan engkau kelmarin, siapakah yang memasakkan ayah malam tadi?”
Setelah Hasan Al-Basri mendengar keluhan dari budak perempuan itu, diapun keluarlah dari tempat persembunyiannya. Sambil mendekati budak perempuan itu dia berkata: “Wahai perempuan, janganlah engkau berkata demikian tapi katakanlah:

“Kelmarin aku menghadapkan engkau ke kiblat, sekarang apakah engkau masih menghadap ke kiblat atau sedah berpaling?”

“Wahai ayah, aku mengkafani engkau dengan kafan yang baik, maka apakah kafan itu masih utuh atau sudah terkoyak?”

“Wahai ayah, aku meletakkan engkau ke dalam kubur, ketika itu dalam masih kuat jasadnya, apakah sekarang masih kuat atau sudah dimakan ulat?”

“Wahai ayah, para ulama mengatakan: Para hamba itu akan ditanya urusan iman, sebahagian hamba ada yang dapat menjawab dan ada yang tidak. Maka adakah engkau dapat menjawab atau tidak?”

“Wahai ayah, para ulama mengatakan: Kubur itu ada yang diperluaskan buat ahli kubur, ada yang disempitan. Maka apakah kubur ayah diperluaskan atau disempitkan?”

“Wahai ayah, para ulama mengatakan: Sebahagian kubur itu kafannya digantikan dengan kafan dari Syurga dan ada yang diganti dari neraka. Maka adakah kafanmu diganti dari Syurga atau neraka?”

“Wahai ayah, para ulama mengatakan: Kubur itu merupakan salah satu taman dari taman-taman-taman Syurga, atau salah satu lubang dari lubang-lubang neraka. Adakah kuburmu itu merupakan seperti taman syurga atau lubang neraka?”

“Wahai ayah, para ulama juga berkata: Semua orang yang berada di kubur pasti akan menyesal, bagi orang yang bertakwa, mereka menyesal kerana kurang mengerjakan amal kebajikan. Bagi ahli maksiat pula, mereka menyesal sama sekali kerana perbuatan jahat mereka. Maka apakah engkau menyesal kerana melakukan perkara buruk atau kurang melakukan amal kebaikan?”

“Wahai ayah, semalam aku memanggil-manggil engkau dan engkau terus jawab. Sudah lama sekali aku memanggil di atas kuburmu, tapi bagaimana aku tidak mendengar suaramu.”

“Wahai ayah, engkau sudah tidak dapat berjumpa denganku hingga datangnya Hari Kiamat. Ya Allah, janganlah engkau menghalangiku dari berjumpa dengan ayahku pada Hari Kiamat.”
Budak perempuan itu lalu berkata kepada Hasan Al-Basri: “Wahai Tuan Hasan, aku sangat berterima-kasih kepadamu kerana telah sudi menasihati rintihanku terhadap ayah. Terima kasih juga kerana engkau memberi nasihat dan mengingatkan dari tidur, dari orang yang lalai.”

Budak perempuan itu kemudian pulang bersama Hasan Al-Basri sambil menangis.
sumber

Kisah Hasan Al-Basri Dan Penyembah Api


Hasan mempunyai jiran yang bernama Simeon, seorang penyembah api. Suatu hari Simeon jatuh sakit dan ajalnya hampir tiba. Sahabat-sahabat meminta agar Hasan sudi mengunjunginya. Akhirnya Hasan pun mendapatkan. Simeon yang terbaring di tempat tidurnya dan badannya telah hitam disebabkan api dan asap.

"Takutlah kamu kepada Allah," Hasan menasihat. "Engkau telah mensia-siakan seluruh usiamu di tengah-tengah api dan asap."

"Ada tiga perkara yang telah menghalangku untuk menjadi seorang muslim. Pertama adalah kenyataan walaupun kamu semua membenci dunia tapi Siang dan malam mengejar harta kekayaan.

Kedua, kamu semua mengatakan bahawa mati adalah suatu kenyataan yang harus dihadapi namun tidak bersedia untuk meng hadapinya.

Ketiga, kamu semua mengatakan bahawa wajah Allah akan dilihat, namun hingga saat ini masih melakukan segala yang tidak diredhai-Nya," jawab Simeon penyembah api.

"Inilah ucapan dari manusia-manusia yang sungguh­ sungguh mengetahui. Jika setiap muslim berbuat begitu, apakah yang sepatutnya engkau katakan? Mereka mengakui keesaan Allah sedangkan engkau menyembah api selama tujuh puluh tahun, dan aku tidak pernah berbuat seperti itu. Jika kita sama-sama terseret ke neraka, api neraka akan membakar dirimu dan diriku.

Tetapi jika diizinkan Allah, api tidak akan berani menghanguskan walau sehelai rambut pada tubuhku. Ini disebabkan api diciptakan Allah dan segala ciptaan-Nya tunduk kepada perintah-Nya. Walaupun engkau menyembah api selama tujuh puluh tahun, marilah kita bersama-sama menaruh tangan kita ke dalam api agar engkau dapat menyaksikan sendiri betapa api itu sesungguhnya tidak berdaya dan betapa Allah itu. Maha Kuasa," jawab Hasan.

Setelah berkata demikian Hasan memasukkan tangannya ke dalam api. Namun sedikit pun tidak cedera atau terbakar. Melihatkan hal itu Simeon merasa hairan. Suatu ilmu telah diketahuinya.

"Selama tujuh puluh tahun aku telah menyembah api, kini hanya dengan satu atau dua helaan nafas saja yang tinggal, apakah yang harus kulakukan?" Simeon mengeluh.

"Jadilah seorang muslim," jawab Hasan.

"Jika engkau memberiku jaminan bahawa Allah tidak akan menghukum diriku, barulah aku menjadi muslim. dengan jaminan itu aku tidak mahu memeluk agama Islam," kata Simeon.
Hasan segera membuat satu surat jaminan.

Ramai orang-orang yang jujur di kota Basrah memberi kesaksian mereka di atas surat jaminan tersebut. Simeon menitiskan air mata dan menyatakan dirinya sebagai seorang muslim. Kepada Hasan ia berwasiat, "Setelah aku mati, mandikanlah aku dengan tanganmu sendiri, kuburkanlah aku dan selitkan surat jaminan ini di tanganku. Surat ini akan menjadi bukti bahawa aku adalah seorang muslim."

Setelah berwasiat demikian, ia mengucap dua kalimah syahadat dan menghembuskan nafasnya yang terakhir. Mereka memandikan mayat Simeon, men solatkannya dan menguburkannya dengan surat jaminan di tangannya. Di malam harinya Hasan berbaring sambil merenungi apa yang telah di lakukannya itu. "Bagaimana aku dapat menolong seseorang yang sedang tenggelam sedang aku sendiri dalam keadaan yang serupa. Aku sendiri tidak dapat menentukan nasibku, tetapi mengapa aku berani me mastikan apa yang akan dilakukan oleh Allah?"

Dalam keadaan memikirkan hal itu, Hasan terlena. Ia bermimpi bertemu dengan Simeon, wajah cerah dan bercahaya seperti sebuah pelita; di kepalanya ada sebuah mahkota. Ia memakai sebuah jubah yang indah dan sedang berjalan-jalan di taman syurga.

"Bagaimana keadaanmu Simeon?" Tanya Hasan kepadanya.

"Mengapakah engkau bertanya padahal kau menyaksikan sendiri? Allah Yang Maha besar dengan segala kemurahan-Nya telah menghampirkan diriku kepada-Nya dan telah memperlihatkan wajah-Nya kepadaku. Pemberian yang dilimpahkan-Nya kepada ku melebihi segala-galanya. Engkau telah memberi ku surat jaminan,terimalah kembali surat jaminan ini kerana aku tidak memerlukannya lagi," jawab Simeon.

Ketika Hasan terbangun ia mendapati surat itu telah berada di tangannya. Hasan berseru, "Ya Allah, aku menyedari bahawa segala sesuatu Engkau lakukan adalah tanpa sebab kecuali kerana kemurahan-Mu semata. Siapakah yang akan tersesat di pintu-Mu? Engkau telah mengizinkan seseorang yang telah menyembah api selama tujuh puluh tahun lamanya untuk menghampiri-Mu, semata-mata kerana sebuah ucapan. Betapakah Engkau akan menolak seseorang yang telah beriman selama tujuh puluh tahun?"

Semoga kita dapat ambil iktibar daripada apa-apa yang baik dalam artikel ini, dan jika terdapat mana-mana kesilapan fakta, jutaan maaf di pohon, dan sama-sama kita perbaiki, inyshaa Allah. Dan segala yang baik itu datangnya daripada Allah, dan yang tidak baik itu hakikatnya dari Allah jua tetapi atas kelemahan saya sebagai makhlukNya. Wallahua'lam...sumber