Pages

Thursday, July 14, 2011

KISAH BENAR: Catatan Seorang Peserta Cina: "Saya Rasa Selamat Bersama Orang PAS"

Seorang pakcik yang berkopiah menuju ke arah saya, "Di manakah stadium?" Saya menuding jari ke depan. Lantas beliau berjalan ke arah sana, tanpa sebarang keraguan. Saya merasakan diri saya amat tidak berguna pada ketika itu.

Mengapa tidak saya bertindak sebagaimana pakcik itu? Berarak adalah hak kita. Mengapa pula saya takut? Saya tetap berdiri di situ, menyaksikan bagaimana orang tua itu dihalang polis, dan kemudian beliau terus berjalan ke depan.

Kemudian saya berjalan, dan terserempak dengan seorang polis muda. Beliau bertanya untuk apa saya berada di situ, saya sekadar jawab, tak ada, cuma jalan-jalan.

Beliau menunjuk ke arah Jalan Sultan, mengarahkan saya beredar dari situ, atau saya akan ditangkap. Saya tahu beliau cuba menakutkan saya. Masih awal lagi, saya tidak mahu timbul hal, maka saya pun beredar.

Saya nampak sekumpulan orang di kedai KL Commercial Book Co., semacam orang PAS, maka saya berjalan menuju ke arah mereka. Pada hakikatnya, saya amat yakin dengan mereka. Saya rasa diri saya berselindung di dalam kelompok mereka pada ketika itu. Ya, saya rasa sangat selamat.

Pada kira-kira jam 12.20 tengah hari, kelompok di sini hanya kira-kira 20 orang. Tiba-tiba kami dengar jeritan orang, dan kami bergegas ke situ dan mendapati kira-kira 2,000 orang. Mereka muncul entah dari mana, sungguh ajaib! Tapi kami masih menganggap bilangan ini terlalu sedikit!

Pada kira-kira jam 12.30 tengah hari, saya tak berapa ingat lagi. Kami nampak sekumpulan manusia menuju ke arah kami melalui Jalan Sultan, sambil melaungkan slogan. Bilangan mereka terlalu ramai berbanding kami. Ramai orang tua yang bertanya, PERKASA? Pemuda UMNO? Kami berdiri di situ dan memandang, gagal mendengar apakah yang dilaungkan.

Tiba-tiba, ada yang bertepuk tangan, berkata "Tengok, Cina ada, India ada, bukan PERKASA, bukan Pemuda UMNO, orang kita!" Kami bertepuk dengan gemuruh, berarak ke arah mereka untuk berkumpul bersama. Kami seolah-olah dapat membentuk pasukan kami, dan tidak lagi keseorangan atau kesepian.


"BERSIH! BERSIH! Hidup BERSIH!" Ribuan yang membanjiri Jalan Sultan. Orang berada di tengah dan di tepi jalan, warga tua dan warga muda. Maka kami terus berjalan, tidak memasuki jalan ke arah Stadium Merdeka. Saya sedar, bilangan kami masih tidak mencukupi. Kami menuju ke arah Pudu Raya, dan di situ telah dibanjiri lautan manusia yang lebih daripada 10 ribu.

Abang saya menghantar sms kepada saya, memberitahu bahawa pasukan di Hotel Hilton telah mula bertolak. Dengan serta-merta saya berkongsi maklumat ini dengan orang yang berada di sisi saya.

Kira-kira jam 1 tengah hari, kami nampak satu pasukan yang lebih besar, kemas sususannya berarak dari arah Hospital Tung Shin. Kemudian, muncul lagi satu pasukan dari Kota Raya. Tidak berhenti kami bertepuk tangan. Kami menjerit sepuas-puasnya. Saya nampak ramai yang menakung air di matanya. Saya amat terharu. Saya kini berada di tengah-tengah belasan, malah puluhan ribu orang. Saya tidak kesepian, kami tidak kesepian!

Terharu kerana dibantu orang yang saya tidak kenal langsung!

Kami berkumpul di depan Menara MayBank. Saya tak dengar apa yang diucap pemidato. Tapi saya hanya seorang penyokong. Saya hanya menyorak bersama kelompok manusia, bertepuk tangan apabila semua orang berbuat demikian.
Kemudian saya mendapati trak FRU. Seorang warga tua, mungkin dari PAS, memesan agar saya undur dahulu. Tidak lama kemudian, FRU melepaskan gas pemedih mata, dan meriam air kimia yang berwarna biru. Saya rasa macam tersengit. Baunya sangat tidak menyenangkan. Orang di sisi saya (sahabat dari kaum lain) menuangkan air ke atas kepala saya. Ada seorang yang menyapu minyak angin di bawah kelopak mata saya. Ada pula yang memberi garam kepada saya.

Saya teringat, air mata saya mengalir pada ketika itu bukan disebabkan gas pemedih mata, tetapi mengalir kerana terharu dengan bantuan yang dihulurkan oleh orang-orang yang saya tak kenal ini.

Pada ketika itu saya nampak polis, kononnya, menangkap orang ramai di depan Menara MayBank. Ramai yang memanjat ke atas di cerun pada mulanya, kemudian mereka melompat dari tembok yang tinggi. Saya sangat marah ketika itu, kerana saya nampak ramai wanita dan warga tua. Dan mereka yang kononnya polis itu dicemuh dalam hati saya, "Bukan manusia!"

Saya berehat seketika. Saya menjangkakan bahawa orang ramai akan menuju ke Jalan Sultan. Maka, saya berjalan dahulu ke arah sana. Apabila berdekatan dengan KFC, hujan mulan turun. Seorang peserta yang tua berkata kepada saya, "Komunis pun tak macam ini!" Saya tercengang seketika, gagal memberi apa-apa jawapan....

Matlamat sama..

Pada sebelah malam, saya dimaklumkan bahawa kawan dari kaum Melayu amat terharu dengan kehadiran kami. Mereka berkata, "Itu kebanggaan kami apabila kamu muncul bersama. Kamu duduk belakang sikit, biar kami yang hadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan di depan!"

Nota: Akhirnya saya sedar, mengapa saya berselindung dalam kelompok orang PAS. Mereka membuktikan dengan tindakan mereka, itu yang membuatkan saya terharu dan berasa selamat. Lain kali, saya tetap akan bersama mereka, berada di garis depan, untuk menghadapi peluru (gas pemedih mata) dan keganasan.

Terima kasih, sahabat semua. Walaupun kita tidak berkenalan, tapi matlamat kita sama. Dan ini hanya boleh dirasai mereka yang hadir dalam perhimpunan.


Saya menyeru agar lebih ramai bangkit dari tidur, dan mereka yang sudah sedar, biarlah bertindak. -MerdekaReviewAjijoi

Tukang masak tetak pelanggan enggan jamah makanan

SEREMBAN 13 Julai - Gara-gara terlalu marah terhadap pelanggannya yang enggan makan makanan dimasak setelah memesannya, seorang tukang masak menetak mangsa di sebuah restoran dekat Temiang di sini kelmarin.

Berikutan insiden yang berlaku pukul 9.25 malam itu, mangsa berusia 39 tahun cedera di tangan kanannya.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin berkata, ia bermula apabila mangsa yang dipercayai mabuk pergi ke restoran berkenaan lalu memesan satu hidangan.

"Tukang masak itu yang berusia 36 tahun lalu memasak makanan tersebut. Bagaimanapun, apabila makanan yang dipesan sampai, mangsa enggan makan hingga berlakunya pertengkaran.

"Berang dengan mangsa, tukang masak itu mengeluarkan sebilah pisau lalu menetak tangan kanan lelaki itu sehingga cedera," katanya di sini hari ini.

Saiful memberitahu, orang ramai yang melihat kejadian itu menghubungi pihak polis bagi meleraikan pergaduhan antara mereka.

"Beberapa anggota polis yang tiba di tempat kejadian menahan tukang masak itu dan mangsa dihantar ke Hospital Tuanku Ja'afar Seremban untuk rawatan," katanya sambil memberitahu keadaan mangsa kini dilaporkan stabil.

Menurutnya, tukang masak itu ditahan reman selama empat hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Utusan Malaysia Online - Jenayah

Konsortium bekalan gas ke Israel tuntut ganti rugi

BAITULMAQDIS 13 Julai - Pemegang saham sebuah konsortium tenaga di Kaherah yang membekalkan gas asli ke Israel akan menuntut ganti rugi sebanyak AS$8 bilion (RM24 bilion) dari kerajaan Mesir berikutan kejadian letupan berulang kali yang menganggu aliran gas di rantau itu.

Menurut mereka, empat serangan letupan sejak Februari lalu telah menghentikan penyaluran gas ke Israel serta menyebabkan hanya 30 hingga 40 peratus gas dapat disalurkan berbanding kapasiti sebenar saluran paip.

Selepas serangan terbaru kelmarin, Kabinet Israel memberi amaran kejadian itu mungkin menjejaskan hubungan dengan Mesir.

Urus janji gas Mesir-Israel dikritik hebat pemimpin-pemimpin pemberontakan yang menyingkirkan Presiden Mesir, Hosni Mubarak pada Februari lalu.

Mereka mendakwa Israel membayar harga yang rendah untuk pembekalan gas, sementara kroni Mubarak mengaut berjuta-juta dolar keuntungan dari urus janji tersebut.

Seorang ahli lembaga East Mediterranean Gas Co., Nimrod Novik berkata, pemegang saham bimbang dengan serangan 'pengganas yang berterusan' sehingga menjejaskan penyaluran gas.

Katanya, letupan itu mengakibatkan kerugian dan masalah serius kepada pasaran tenaga Israel selain menjejaskan reputasi Mesir sebagai pembekal yang boleh dipercayai.

"Mengambil kira keadaan ini yang tidak lagi memberikan jaminan kepada penyaluran gas, pemegang saham tidak mempunyai alternatif lain selain mendapatkan perlindungan berhubung penyelesaian tuntutan dari mahkamah antarabangsa di Washington D.C," katanya. - AGENSI

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Penduduk desak tentera Mesir berundur

KAHERAH 13 Julai - Beribu-ribu rakyat Mesir berarak di pusat bandar di sini semalam bagi mendesak Majlis Angkatan Bersenjata Mesir diundurkan.

Perarakan tersebut, saki baki daripada pemberontakan yang menyaksikan penggulingan bekas Presiden Hosni Mubarak pada 11 Februari lalu, diadakan ekoran majlis tersebut memberi amaran bahawa akan menggunakan semua tindakan undang-undang untuk menamatkan demonstrasi di Dataran Tahrir.

Dalam pada itu, sumber tentera hari ini berkata, pilihan raya Parlimen Mesir hanya akan diadakan November ini, lewat dua bulan daripada tarikh yang dicadangkan sebelum ini.

Sumber itu berkata, pendaftaran calon-calon akan bermula pada September ini, yang menunjukkan kerajaan tentera melaksanakan komitmennya untuk menyerahkan kuasa kepada rakyat.

''Prosedur untuk melangsungkan pilihan raya Parlimen akan bermula pertengahan September, Ia akan melibatkan pendaftaran calon-calon, kemudian waktu berkempen. Ini akan memakan masa melebihi September,'' kata sumber itu kepada Reuters.

Penunjuk perasaan melaungkan ''Pemerintah tentera perlu digulingkan' ketika berarak dari Dataran Tahrir ke arah pejabat Perdana Menteri.

Mereka turut melaungkan 'Rakyat mahu ketua pemerintah tentera diundurkan,'' merujuk kepada pemimpin majlis tersebut, Mohammed Hussein Tantawi yang merupakan Menteri Pertahanan di bawah Mubarak selama dua dekad.

Tunjuk perasaan yang bermula sejak Jumaat lalu semakin meningkat ekoran demonstrasi besar-besaran terhadap peningkatan harga barangan, kemiskinan, pengangguran dan pemerintahan autoritarian.

Mereka marah kelambatan untuk membicarakan Mubarak dan pegawai rejim yang didakwa menerima rasuah.

Penunjuk perasaan juga mahukan perubahan dilaksanakan di negara itu dengan segera.

Demonstrasi juga diadakan di Iskandariah dan Suez.

Mubarak yang kini ditahan di sebuah hospital di Sharm el-Sheikh dijangka dibicarakan atas dakwaan lebih 840 penunjuk perasaan ketika pemberontakan rakyat pada 3 Ogos lalu.

Perdana Menteri, Essam Sharaf cuba mengurangkan ketegangan dengan menjanjikan rombakan Kabinet dan mengarahkan perubahan dalam Kementerian Dalam Negeri namun ditolak penunjuk perasaan. - Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Keganasan di Iraq: Kanak-kanak mangsa paling ramai

BAGHDAD 13 Julai - Kira-kira 900 kanak-kanak terbunuh manakala 3,200 lagi cedera dalam keganasan di Iraq antara 2008 dan 2010, lapor Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) sempena ‘Hari Kanak-kanak Iraq’, hari ini.

Memetik laporan kerajaan, bagi jumlah kanak-kanak yang menjadi mangsa , seramai 376 orang kanak-kanak terbunuh dan 1,594 lagi cedera pada tahun 2008, manakala 362 meninggal dunia dan 1044 cedera pada tahun sebelumnya.

Dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun 2010, seramai 134 kanak-kanak meninggal dunia dalam keganasan dan 590 lagi cedera, kata laporan itu. - AFP

Utusan Malaysia Online - Terkini

30 termasuk pelakon dan penulis Syria ditahan

BEIRUT 13 Julai - Pasukan keselamatan Syria menahan sekurang-kurangnya 30 orang, termasuk pelakon dan penulis semasa bantahan pro-demokrasi di Damsyik, hari ini.

Menurut Ketua Pemantau bagi Hak Asasi Manusia Syria, Rami Abdel Rahman, para intelektual negara itu menganjurkan demonstrasi ini bagi mengakhiri tindakan keras pihak keselamatan dan pembebasan tahanan.

"Para penunjuk perasaan itu berkumpul di pusat bandar Midan ketika pasukan keselamatan tiba dan menangkap 30 orang daripada mereka. Bilangan penunjuk perasaan juga semakin bertambah”, katanya. - REUTERS

Utusan Malaysia Online - Terkini

Ramadan tak jejas misi Nato

BRUSSEL: Nato akan terus membedil Libya untuk memaksa pemimpin negara itu Muammar Gadaffi berhenti mengancam nyawa rakyatnya, walaupun ketika umat Islam di dunia berpuasa di bulan Ramadan.

“Kami akan mengambil langkah tunggu dan lihat. Kami akan bertindak sekiranya tentera Gadaffi terus mengancam nyawa orang awam,” kata Komander Udara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) Mike Bracken ketika ditanya sama ada mereka akan teruskan operasi membedil Libya walaupun di bulan Ramadan, yang akan disambut bulan depan.

Pihak Nato masih berharap satu penyelesaian pragmatik dapat dicapai secepat mungkin.

Jurucakap Nato, Oana Lungescu berkata Negara-Negara Perikatan mahu tentera Gadaffi menghentikan serangan mereka, bukan saja di dalam bulan Ramadan tetapi dengan serta merta dan mahu melihat ada kemajuan dari mesyuarat yang diadakan dengan Kumpulan Perhubungan di Istanbul, Jumaat lepas.


“Mesti ada penyelesaian politik untuk konflik ini. Lebih cepat, lebih baik.”


“Kumpulan Perhubungan dapat memberi sumbangan yang penting untuk mendapatkan penyelesaian politik yang dapat memenuhi aspirasi rakyat Libya,” kat Lungescu.

Setiausaha agung NATO, Anders Fogh Rasmussen yang akan menghadiri mesyuarat bersama dengan menteri-menteri luar dari Barat, Kerajaan Arab dan ketua pemimpin Penentang Libya, berharap mereka akan dapat memberi idea untuk mencapai penyelesaian yang pragmatik.

Minggu lepas Timbalan Menteri Luar Libya, Khaled Karim berkata penyelesaian kepada konflik di negara itu mesti dicapai sebelum bulan Ramadan bermula. Manakala, Menteri Luar Turki Ahmet Davutoglu berharap satu kerangka untuk penyelesaian dapat dicari.

Kelmarin, Menteri Luar Perancis Alain Juppe berkata, satu perbincangan besar akan dibuat untuk menyelesaikan krisis ini dan menurut “wakil” mereka, ketua pemerintah Libya itu sudah bersedia untuk melepaskan kuasanya. - AP

myMetro | Ramadan tak jejas misi Nato

Khalwat dengan kakak ipar

ALOR SETAR: Helah seorang lelaki konon dia bersama isterinya menyewa bilik sebuah motel di Jalan Suka Menanti, di sini, bagi mengelak dicekup berkhalwat tidak menjadi apabila wanita itu sebenarnya adalah kakak iparnya.

Lelaki berusia 30 tahun itu mulanya memberi alasan mereka mempunyai surat nikah, namun selepas siasatan terhadap wanita berusia 32 tahun itu mendapati kenyataan mereka bercanggah dan cuba menipu anggota penguat kuasa.


Dalam serbuan jam 4.45 petang kelmarin, sepasukan anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) menyerbu premis berkenaan selepas menerima maklumat awam berhubung kegiatan maksiat yang berlaku.

Lelaki berasal dari Myanmar dan beragama Islam itu memberi alasan membawa wanita itu menyewa bilik itu hanya untuk mandi sebelum pergi melawat isterinya yang baru melahirkan bayi lelaki di Hospital Jitra (HJ).


Pegawai Penguat kuasa Jaik, Mohd Khairil Naim Johari berkata, sepasukan anggota Jaik yang tiba di motel itu kemudian membuat pemeriksaan dan mendapati sebuah bilik di tingkat bawah motel itu berkunci daripada dalam.


Beliau berkata, selepas mengetuk pintu dan memberi salam, seorang lelaki yang hanya bertuala membuka pintu kira-kira 10 minit kemudian dan terkejut melihat kehadiran anggota penguat kuasa di luar bilik disewanya.

“Pemeriksaan lanjut menemui seorang wanita yang menyorok dalam bilik dan tergesa-gesa memakai pakaian dalam keadaan ketakutan.


“Hasil soal siasat, wanita itu mendakwa dibawa lelaki berkenaan ke motel itu untuk melihat adik perempuannya yang juga isteri lelaki itu yang baru melahirkan anak manakala lelaki itu memberi alasan wanita itu sebagai isterinya,” katanya.

myMetro | Khalwat dengan kakak ipar

Doktor ketagih pil khayal

KOTA BHARU: Seorang doktor layak digelar ‘doktor lalok’ apabila ujian air kencing terhadapnya ketika ditahan dalam operasi membanteras jenayah dadah di daerah ini kelmarin, mendapati dia positif methamphetamine atau pil kuda.

Doktor itu ditahan dalam Ops Pencegahan Jenayah Fasa Kelima dilakukan pasukan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan bersama Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu, bermula jam 9 pagi hingga 12 tengah malam.


Selain doktor terbabit, tiga kakitangan awam ditahan selepas didapati positif dadah. Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman berkata, selain doktor dan tiga kakitangan awam itu, polis menahan 19 individu termasuk seorang wanita dalam operasi di kawasan kubur, rumah dan tempat awam di sekitar Wakaf Che Yeh, Salor serta Kubang Kerian, di sini.

Katanya, polis turut merampas 47 pil kuda daripada seorang remaja berusia 17 tahun.


“Doktor berusia pertengahan 30-an itu ditahan di rumah dan ujian air kencing mendapati dia positif dadah jenis methamphetamine atau pil kuda, manakala tiga kakitangan awam berusia 35 hingga 38 tahun itu ditahan di rumah berasingan dan didapati positif dadah.


“Kami merampas 47 biji pil kuda itu daripada seorang remaja berusia 17 tahun ketika dia sedang berurusan jual beli dadah di satu kawasan di Salor, kira-kira jam 9 malam,” katanya.

Menurut Azham, semua yang ditahan disiasat mengikut Seksyen 12(2) dan 15(1) serta 39A(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.


“Tidak dinafikan ada di kalangan mereka pernah ditahan kerana terbabit dalam penagihan dadah.

“Kami berharap orang ramai terus bekerjasama menyalurkan maklumat mengenai kegiatan jenayah berkaitan dadah di kawasan masing-masing bagi memudahkan tindakan segera diambil,” katanya.

myMetro | Doktor ketagih pil khayal

Cahaya lampu punca suspek amukHULU SELANGOR: Berang akibat tidurnya terganggu berikutan kegagalan rakan serumahnya menutup lampu, seorang lelaki warga Vietnam dikatakan naik angin dengan menikam tiga rakan serumahnya di rumah kedai Bukit Sentosa, di sini, awal pagi semalam.
Kejadian jam 1 pagi itu menyebabkan dua rakan berusia 20-an bekerja di kilang tin, mati di lokasi kejadian akibat parah di perut, manakala seorang lagi cedera parah dan dihantar ke Hospital Selayang untuk bedah siasat.
Kejadian dikatakan berpunca apabila suspek berusia 28 tahun sedang tidur di ruang tamu rumah kedai itu, manakala tiga rakan serumahnya masih berborak sebelum tertidur tanpa menutup lampu.

Suspek yang mengalami gangguan tidur akibat cahaya lampu itu bangun mengamuk dan bertindak mengambil pisau di dapur sebelum menikam tiga rakannya dan melarikan diri.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Fendi, berkata akibat kejadian itu, dua rakannya mati di lokasi kejadian akibat kecederaan di perut dan dada, manakala seorang parah.

“Siasatan di lokasi kejadian mendapati, mangsa yang maut mempunyai satu hingga tiga tikaman di perut dan dada, manakala seorang lagi akibat pergelutan hampir 20 minit,” katanya ketika dihubungi, semalam.
Norel Azmi berkata, suspek bagaimanapun berjaya ditahan kira-kira dua kilometer dari lokasi kejadian pada jam 2 pagi hari sama dan menemui sebilah pisau dipercayai digunakan untuk menikam rakannya.

“Empat rakan serumah berusia 20 hingga 30 tahun itu bekerja di kilang tin tidak jauh dari kediaman mereka sejak beberapa tahun lalu dan hasil pemeriksaan tiada rekod jenayah lampau,” katanya.
Berita Harian Online | Lelaki tikam tiga rakan ganggu tidur

Tiga maut dirempuh treler kayu getah

Motosikal terbabas punca nahas

JEMPOL: Tiga lelaki maut manakala seorang parah dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan yang dipercayai berpunca daripada sebuah motosikal yang hilang kawalan di Kilometer 15 Jalan Bahau-Kemayan di sini, kelmarin.
Dalam kejadian jam 5.50 petang itu, penunggang motosikal, Alizan Ahmad, 35; pemandu serta penumpang kereta PROTON Saga, Chu Peng Seng, 34, dan Sum Wan Kong, 49, maut di tempat kejadian.
Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Mohd Sabri Muhamad, berkata siasatan awal mendapati motosikal dinaiki Alizan terbabas ke laluan bertentangan sebelum bertembung dengan treler membawa kayu getah.

“Pada masa sama, pemandu treler itu cuba mengelak daripada melanggar penunggang motosikal terbabit namun gagal, menyebabkan treler itu sendiri terbabas ke laluan bertentangan sebelum merempuh sebuah PROTON Saga.

“Berikutan itu, treler berkenaan terbalik dan pemandunya berusia 27 tahun yang parah dihantar ke Hospital Jempol untuk rawatan lanjut,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, bomba terpaksa mengambil masa lebih 30 minit untuk mengeluarkan mayat pemandu dan penumpang kereta yang tersepit selepas kenderaan itu remuk teruk akibat perlanggaran berkenaan.
Berita Harian Online | Tiga maut dirempuh treler kayu getah

Pelajar dirantai larikan diri


MOHD HUSSIN  menunjukkan cara beliau membuka rantai di kaki anaknya  di Kampung Sungai Hilir, semalam.
MOHD HUSSIN menunjukkan cara beliau membuka rantai di kaki anaknya di Kampung Sungai Hilir, semalam.


Mangsa dihukum akibat merokok berjalan 2 jam dengan kaki berlilit besi
BACHOK: Seorang pelajar berusia 13 tahun di sebuah sekolah agama di sini, dirantai kedua-dua kakinya selama sejam serta dipukul gurunya selepas melakukan kesalahan menghisap rokok.
Disebabkan tidak tahan didera sebegitu, pelajar terbabit, Mohd Ihsaan Mohd Hussin melarikan diri dari asrama Tahfizul Quran Al Ikhlas, jam 4.30 petang 6 Julai lalu, dengan berjalan kaki dua jam sejauh kira-kira empat kilometer (km) ke rumahnya di Kampung Sungai Hilir, Perupok.
Lebih mengejutkan, pengetua atau mudir Tahfizul Quran Al Ikhlas, Miswan Mat Isa mengakui hukuman merantai kaki memang dikenakan terhadap pelajar berkenaan atas kesalahan menghisap rokok.

“Kami menjalankan hukuman merantai kaki itu sebagai simbolik dan pelajar masih boleh bergerak bebas ke mana saja. Bagaimanapun, saya mengakui hukuman itu tidak elok dan kami akan melakukan perubahan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Miswan juga mengakui maahad tahfiz terbabit belum didaftarkan walaupun sudah beroperasi sejak 10 tahun lalu.

Sementara itu, menceritakan kejadian menimpanya, Mohd Ihsaan berkata, seorang guru lelaki berusia 30-an mengesyaki dia keluar sekolah itu untuk menghisap rokok, lantas mengambil keputusan merotan dan merantai kedua-dua kakinya sebagai hukuman.
Bagaimanapun, katanya, ketika berehat di asramanya dengan kaki dirantai, guru terbabit tiba-tiba menendang dada, sambil memukul dengan rotan berkali-kali.

“Ketika itu saya terpaksa menahan dengan kedua-dua tangan tetapi pukulan itu tetap mengenai badan dan kepala.

“Guru itu turut memberi amaran kepada pelajar lain supaya jangan membuat kesalahan seperti saya jika tidak mahu dirantai kaki,” katanya, semalam.

Mohd Ihsaan berkata, selepas tidak tahan dengan deraan dialami, dia meminta bantuan seorang rakan membuka mangga di kakinya dan melarikan diri dengan membawa sebuah beg pakaian.

“Saya mengambil keputusan melarikan diri dengan berjalan kaki ke rumah melalui jalan pintas sambil membimbit rantai yang masih berbelit di kaki.

“Sebaik tiba di rumah jam 6.30 petang, ibu bapa terkejut melihat keadaan saya sebelum membawa saya ke Klinik Kesihatan Bachok untuk mendapatkan rawatan. Bapa kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPPD) Bachok,” katanya.

Bapa mangsa, Mohd Hussin Mamat, 51, ketika ditemui, menafikan sekolah ada memaklumkan terdapat hukuman merantai kaki dikenakan terhadap pelajar yang melakukan kesalahan disiplin.

“Jika dia dirotan atau diberi hukuman lain, saya tidak kisah tetapi bukan dirantai seperti haiwan,” katanya. Berita Harian Online | Pelajar dirantai larikan diri

Eksklusif: Penculik Naza minta RM60,000


Mohd Nazarudin Saidin
Mohd Nazarudin Saidin

Wang diarah serah kepada penghulu di Sabah sebelum dibawa ke Filipina

KUALA LUMPUR: Kumpulan penculik memberi kata dua kepada ibu Mohd Nazarudin Saidin, 38, yang diculik di Pulau Jolo, Filipina sejak 8 Mei lalu supaya menyerahkan wang tebusan RM60,000 dalam tempoh seminggu atau pintu rundingan akan ditutup.
Wang itu diarah diserahkan kepada seorang penghulu di Sabah, dikenali sebagai Pak Sarip untuk dibawa ke Filipina.Berita Harian Online | Eksklusif: Penculik Naza minta RM60,000

Filem Aamir Khan dikritik


pix_gal0
Delhi Belly dituduh guna perkataan kesat, hina agama

MUMBAI: Filem baru arahan superstar Bollywood, Aamir Khan mendapat sambutan hangat namun turut mencetuskan bantahan hingga membabitkan kes mahkamah disebabkan dialog dan kandungannya yang dikatakan pengkritik sebagai terlalu kesat dan menghina.
Cerita komedi gila Delhi Belly itu dibintangi anak saudara lelaki Aamir, Imran Khan, mengisahkan tiga rakan sebilik yang pengotor dan dibebani hutang keliling pinggang serta secara tidak sengaja terbabit dalam jenayah.
Isnin lalu, filem itu yang banyak menggunakan perbualan dalam bahasa Inggeris dengan dialog kotor dan jenaka dalam tandas, mengutip 487.5 juta rupee (RM32.92 juta) sejak ditayang 1 Julai lalu, kata laman bollywoodhungama.com.

Namun, tidak semua pihak gembira kerana India secara keseluruhannya masih sebuah negara konservatif apabila penunjuk perasaan menyerbu sebuah pawagam di bandar barat Kolhapur hingga tayangan filem itu dibatalkan.

Sebuah lagi pawagam diserang di bandar tengah Indore selepas tindakan oleh organisasi sayap kanan Hindu yang menggesa filem itu diharamkan kerana mempunyai terlalu banyak bahasa kesat dan menghina.

Malah, di ibu kota hiburan lebih liberal India di sini, satu aduan difailkan di mahkamah, menuduh Aamir yang mempunyai peranan kecil menunjukkan ‘perbuatan lucah’, menaikkan kemarahan serta menghina agama. – AFP Berita Harian Online | Filem Aamir Khan dikritik

Wanita anggap potong kemaluan suami wajar

Catherine Becker buang alat kelamin dalam tong sampah

LOS ANGELES: Seorang wanita California bertindak memotong kemaluan suaminya kerana percaya mangsa patut mendapat balasan itu ketika mereka dalam proses untuk bercerai.
Catherine Becker, 48, membuat panggilan 911 selepas kejadian kemudian ditahan polis. Dia didapati memasukkan ubat khayal dalam makanan suaminya terlebih dulu sebelum bertindak seterusnya, kata polis semalam.
Dia menghubungi pihak berkuasa selepas membuang kemaluan itu dalam tong sampah, kata jurucakap polis, Jeff Nightengale.

“Pasukan perubatan yang tiba, menemui mangsa terikat pada katil dan berlumuran darah pada bahagian kemaluannya. Isterinya memasukkan sejenis racun atau ubat yang tidak diketahui dalam makanan lelaki itu untuk membuatkan suaminya mengantuk.

“Dia mengikat tangan mangsa di katil dan sebaik bangun wanita berkenaan memotong kemaluannya dengan sebilah pisau,” kata Nightengale mengenai kes di Garden Grove, tenggara Los Angeles.

Sebahagian alat kelamin berkenan ditemui dan dibawa ke hospital tetapi tidak diketahui sama ada doktor dapat menyambungkannya semula.
Selepas tiba di tempat kejadian, polis melepaskan ikatan lelaki itu dan merampas tali serta pisau dapur sepanjang 10 inci (24 sentimeter) sebagai bukti.

“Siasatan awal menunjukkan bahawa mereka berkahwin dan sedang dalam proses perceraian. Suspek memasak makan malam untuk mangsa. Suaminya memberitahu detektif bahawa dia percaya makanan itu terasa lain.

“Mangsa kemudian tertidur dan apabila bangun mendapati dirinya diikat di katil dengan isterinya menanggalkan pakaiannya sebelum memegang kemaluan dan memotongnya,” kata Nightengale.

Wanita terbabit juga ditahan kerana melakukan keganasan teruk, mengurung mangsa dan mendera pasangannya kemudian dibebaskan dengan jaminan AS$1 juta (RM3 juta).

Lelaki terbabit, yang namanya tidak disiarkan, menjalani pembedahan kecemasan dan masih dalam keadaan serius.

Insiden itu mengingatkan semula kes John Wayne Bobbitt pada 1933 yang dipotong kemaluannya dalam kejadian yang hampir sama. – AFP Berita Harian Online | Wanita anggap potong kemaluan suami wajar

Kongsi rumah dengan burung


AHMAD ZUBIB (tengah) menyampaikan sumbangan barangan makanan kepada Sukri dan keluarganya di Kampung Terap Batu, Padang Serai semalam.


PADANG SERAI – Kemiskinan memaksa sebuah keluarga di Kampung Terap Batu dekat sini menumpang teduh di sebuah bangsal usang yang menjadi sarang burung walit sejak empat tahun lalu.

Itulah yang mampu disediakan Sukri Yusuf, 40, bagi memastikan keselesaan isteri, Noorlaila Asyikin Md. Nor, 28, dan tiga anak mereka, Mohd. Dainal Zamil, 7, Mohd. Dinas Haikal, 4, dan Mohd. Harif Iskandar, 3.

Bangsal berdinding papan beratapkan zink itu milik seorang pengusaha Cina yang simpati dengan nasib keluarga malang itu lalu membenarkan mereka menumpang di situ.

Menurut Sukri, upah yang diterima sebagai pembantu kedai runcit di Tanjung Belit tidak jauh dari rumahnya hanya cukup untuk menampung belanja dapur dan tidak mampu menyewa sebuah rumah yang sempurna.

“Sebelum ini bekerja kampung tetapi pendapatan tidak menentu. Memang impian saya ingin sediakan rumah yang selesa kepada keluarga tetapi apakan daya inilah sahaja yang saya mampu.

“Bekalan air ke rumah ini pun dapat dari rumah seorang jiran tetapi saya tetap bersyukur kerana mempunyai tempat berteduh walaupun hanya sebuah bangsal burung,” ujarnya.

Kosmo! Online - Negara

Pukat pari punca matiKEBANYAKAN penyu mati terdampar di pantai selepas tersangkut pada pukat nelayan di Terengganu.– Gambar hiasan


KUALA TERENGGANU – Sebanyak 15 ekor penyu agar yang dipercayai terperangkap dalam pukat pari semasa hendak naik ke pantai untuk bertelur ditemui mati di pantai Terengganu sejak Januari hingga Jun tahun ini.

Pengarah Jabatan Perikanan negeri, Zakaria Ismail berkata, berikutan itu pihaknya telah merampas 113 bidang pukat pari dalam operasi pemusnahan pukat pari sejak Mac hingga Jun lalu.

“Kita percaya penyu-penyu itu dicampak keluar oleh nelayan-nelayan pukat pari sebelum dihanyutkan ke pantai,” katanya kepada Bernama di sini semalam.

Zakaria berkata, pihaknya sedang meningkatkan operasi memusnahkan pukat-pukat pari sepanjang pantai Terengganu di samping banyak menerima aduan daripada pencinta-pencinta penyu tentang kegiatan nelayan pukat pari di negeri itu.

Pada perkembangan lain, jabatan berkenaan telah berjaya melepaskan sebanyak 26,766 ekor anak penyu agar yang baru menetas ke laut sejak Mac hingga Jun lalu.

Kosmo! Online - Negara

Jurugambar dituduh bunuh ibu kekasih

KWAN HUA (kanan) diiringi anggota polis ketika dibawa ke Mahkamah Majistret atas tuduhan membunuh seorang warga emas di Melaka semalam.


MELAKA – Seorang jurugambar sambilan berdepan hukuman gantung sampai mati selepas dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini atas tuduhan membunuh seorang warga emas yang juga ibu bekas teman wanitanya di Kampung Ayer Salak di sini 1 Julai lalu.

Tertuduh, Ng Kwan Hua, 32, hanya menganggukkan kepala tanda faham dan tidak membuat sebarang pengakuan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Muhammad Hazri Hanafi.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa membunuh Ah Ngo, 75, dengan sengaja menikam dadanya hingga mati menggunakan sebilah pisau di rumah No 9554, Batu 10, Kampung Air Salak, Bukit Rambai, Batang Tiga di sini pukul 11.40 malam.

Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Kosmo! Online - Negara

Kaki putus dirempuh treler


ANGGOTA bomba bertungkus-lumus mengeluarkan mayat Wan Kong dan Peng Seng yang maut dalam kemalangan di Jempol kelmarin.


JEMPOL – Seorang penunggang motosikal menemui ajal dalam keadaan mengerikan apabila kaki kanannya putus dan tercampak hampir 20 meter dari badannya selepas terbabit dalam kemalangan melibatkan tiga buah kenderaan di Kilometer 15, Jalan Bahau-Kemayan, dekat sini kelmarin.

Kejadian pukul 5.50 petang itu turut mengakibatkan dua penumpang sebuah kereta Proton Saga mati selepas cedera parah akibat tersepit.

Mereka yang maut ialah penunggang motosikal jenis Demak, Alizan Ahmad, 35, dan dua penumpang kereta, Chu Peng Seng, 34, serta Sum Wan Kong, 49.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Mohd. Sabri Muhamad berkata, kejadian berlaku apabila motosikal ditunggang Alizan terbabas lalu masuk ke laluan bertentangan sebelum bertembung dengan sebuah treler yang membawa muatan kayu getah.

Katanya, pemandu treler yang cuba mengelak terbabas ke arah bertentangan dan merempuh kereta dinaiki Peng Seng dan Wan Kong.

Kosmo! Online - Negara

Tempoh seminggu tebus mangsa


MAZLINA menunjukkan gambar bekas suaminya kepada anak mereka di skrin komputer di rumah mereka di Sungai Buloh kelmarin.


KUALA LUMPUR – Jika sebelum ini usaha menyelamatkan seorang rakyat Malaysia, Mohd. Nazaruddin Saidin, 38, yang diculik oleh kumpulan Abu Sayaf di selatan Filipina dikatakan kian tipis kerana penculiknya telah menutup pintu rundingan, perkembangan terbaharu semalam mungkin memberikan sinar baru.

Ia kerana orang tengah bagi kumpulan penculik itu dikatakan telah menghubungi keluarga mangsa kelmarin dan memaklumkan wang tebusan telah dikurangkan daripada 80 juta peso atau RM5.6 juta kepada hanya RM60,000.

Menurut bekas isterinya, Mazlina Mohamad, 38, sekiranya wang tebusan tidak dibayar dengan segera dalam tempoh seminggu, penculik terbabit mengugut akan menutup pintu rundingan.

“Saya sendiri baru mengetahui perkara ini daripada keluarga Mohd. Nazaruddin tetapi walau macam mana pun bagi saya jumlah sebanyak itu juga masih terlalu tinggi.

“Saya juga tidak mampu untuk membantu kerana pendapatan menjual kuih tidak seberapa dan hanya cukup untuk menampung kehidupan secara sederhana,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Kosmo! Online - Negara

Piramid tertua diselamatkan dengan beg udara

DUA beg udara digunakan untuk menstabilkan kedudukan piramid Djoser di Memphis, Mesir.


KAHERAH - Piramid tertua di Memphis, Mesir berjaya diselamatkan daripada runtuh dengan menggunakan beg udara sebagai penampan siling, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Bangunan berusia 4,700 tahun itu terpaksa distabilkan bagi membolehkan jurutera melakukan kerja-kerja pembaikan.

Struktur mega itu dibina sebagai makam untuk mengebumikan Firaun Djoser, seorang pahlawan yang memerintah pada dinasti ketiga selama 19 tahun.

"Keseluruhan struktur bakal musnah pada bila-bila masa disebabkan gempa bumi. Namun kami menstabilkan dengan meletakkan beg udara dan akan memulakan kerja pembaikan ke atas bangunan yang menakjubkan ini," kata ketua jurutera, Peter James. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Operasi selamatkan lelaki terbenam dalam lumpur


SEORANG lelaki duduk selepas kakinya terbenam dalam lumpur di Sungai Axe dekat Weston-Super-Mare, Britain pada Sabtu lalu.


WESTON-SUPER-MARE, Britain - Seorang pelancong lelaki dan dua rakannya diselamatkan dalam satu operasi besar-besaran selepas kaki mereka terbenam dalam lumpur di Sungai Axe dekat sini, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Beberapa pejalan kaki mendengar jeritan mereka meminta pertolongan menyebabkan satu operasi menyelamat dilakukan melibatkan beberapa pengawal pantai, paramedik dan sebuah helikopter polis.

Dalam kejadian yang berlaku pada Sabtu lalu, mereka cuba untuk menyeberangi Sungai Axe.

Ketiga-tiga mereka ditemui kira-kira 0.8 kilometer dari tebing sungai oleh pasukan penyelamat.

Namun, mereka akhirnya berjaya menyelamatkan diri masing-masing dua jam kemudian apabila mampu berjalan semula namun tubuh ketiga-tiganya dipenuhi lumpur.

Seorang pegawai pengawal pantai, Steve Bird berkata, ketiga-tiga lelaki itu cuba untuk menyeberangi sungai semasa sungai cetek.

"Anda boleh terperangkap apabila air pasang dan terdapat risiko lemas," katanya. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Rombongan kenderaan mewah dalam perarakan jenazahSATU perarakan melibatkan kenderaan mewah mengiringi kereta jenazah Rolls-Royce di sebatang jalan raya di Essex, Britain baru-baru ini.


BILLERICAY - Satu perarakan melibatkan sejumlah kenderaan mewah mengiringi sebuah kereta Rolls-Royce yang membawa jenazah pengasas lokasi tempat tinggal pengembara terbesar di Eropah, William Saunders di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Sejumlah kereta mewah Mercedes dipandu mengiringi jenazah itu selain trak pikap berwarna putih, van dan lori di sebatang jalan raya ke lokasi pengebumian dari rumah Saunders di Bukit Crays, Essex, Britain baru-baru ini.

Beberapa pegawai polis menutup sebahagian jalan raya bagi memberi laluan perarakan tersebut.

Seorang saksi berkata: "Saya tidak pernah melihat satu perarakan jenazah seperti ini."

Saunders yang berumur dalam lingkungan 60-an mati kerana kanser pada bulan lalu.

Keluarganya membeli tanah di Bukit Crays pada tahun 1980-an selepas lama berusaha untuk mendapatkannya daripada Majlis Perbandaran Basildon.

Kaum keluarga Saunders dan rakan-rakannya kemudian berpindah manakala pada tahun 2000-an, pengembara Ireland turut menetap di kawasan itu. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Perlu bayar RM30,205 untuk tangkap penganggur

MORK ENCICO bergambar di celah pokok dalam promosi tawaran untuk menangkapnya.


BANDAR RAYA SALT LAKE, Amerika Syarikat (AS) - Seorang lelaki dipercayai dari negeri Utah yang menggelarkan dirinya Mork Encino akan mengenakan bayaran AS$10,000 (RM30,205) kepada orang ramai yang berjaya memburu dan menangkapnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Lelaki berusia 28 tahun itu yang menganggur berkata, dia membuat tawaran aneh tersebut di satu laman web kerana mahu mencari kelainan.

"Saya lebih laju daripada seekor ayam belanda dan pintar seperti babi hutan," kata lelaki tersebut.

Menurutnya, mereka yang berminat untuk memburunya dalam keadaan berbogel pula akan dikenakan bayaran AS$2,000 (RM6,041) lebih mahal.

Pemuda itu menegaskan dia serius berhubung tawaran tersebut tetapi beberapa pakar menyatakan, tawaran itu mungkin palsu selain menyalahi undang-undang AS. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Pemuda tunjuk cara jadikan komputer seperti iPad

SKRIN komputer sebelum diletakkan dalam sarung seperti buku untuk kelihatan seperti iPad.


BEIJING - Seorang lelaki di China, Liu Xinying menunjukkan cara-cara memasang sendiri komputer tablet menyerupai gajet popular keluaran Apple, iPad tetapi melibatkan kos yang lebih murah.

Dalam klip video 20 minit di laman perkongsian video China, Youku, lelaki itu menunjukkan cara bagaimana untuk memasang komputer tablet mirip iPad itu dengan menggunakan beberapa peralatan komputer, sebuah skrin sentuh bersama sebuah sarung serta papan kekunci.

Pada penghujung klip video berkenaan yang berjudul DIY IPAD 3, Xinying menunjukkan komputer tablet berkenaan yang sudah siap dipasang.

Komputer tablet pasang sendiri itu agak tebal dan berfungsi seperti iPad tetapi ia dijana sistem operasi Windows keluaran Microsoft.

Berita mengenai kehebatan lelaki itu seterusnya tersebar di beberapa laman web luar negara dan laman teknologi China selain laman jaringan sosial tempatan, Weibo.

Apabila dihubungi, pemuda berusia 21 tahun dari wilayah Shandong, timur China itu berkata, sejak klip video itu disiarkan di Youku pada bulan lalu dia terpaksa menolak lebih 12 permintaan orang ramai yang mahukannya membuat komputer pasang siap tersebut.

"Saya membuat komputer pasang sendiri ini untuk keseronokan sahaja," kata Xinying yang bekerja di sebuah kedai komputer di bandar raya Jinan.

"Kos untuk membuat komputer ini bersamaan 2,000 yuan (RM933)," tambahnya.

Kos tersebut adalah jauh lebih murah berbanding versi iPad 2 termurah di China yang dijual pada harga sekitar 3,688 yuan (RM1,721) manakala model iPad 64 gigabit iaitu yang paling mahal di negara berkenaan pula berharga 5,288 yuan (RM2,467). - AFP

Kosmo! Online - Dunia

Pesawat milik Putera Mahkota Thai disita

PESAWAT milik Putera Mahkota Thailand, Maha Vajiralongkorn disita di sebuah lapangan terbang di Munich, Jerman semalam.


FRANKFURT, Jerman – Sebuah pesawat Boeing 737 yang digunakan Putera Mahkota Thailand, Maha Vajiralongkorn disita di sebuah lapangan terbang di Munich, Jerman oleh pihak pentadbiran bankrap di Jerman yang menuntut kerajaan Thai melunaskan pembayaran tertunggak kepada sebuah firma Jerman, Dywidag.

Disifatkan oleh pentadbiran Jerman sebagai “satu rampasan”, jet berkenaan kelmarin ditampal dengan beberapa pelekat dan borang daripada pegawai mahkamah.

“Kami menuntut hutang tertunggak lebih AS$42.9 juta (RM129.5 juta) sejak beberapa tahun lalu dan tindakan drastik ini merupakan usaha terakhir kami untuk mendapatkan pembayaran tersebut,” kata pegawai pentadbiran berkenaan, Werner Schneider.

Hutang itu tertunggak lebih 20 tahun lalu apabila Dywidag membantu membina jalan raya bertol sejauh 26 kilometer yang menghubungkan Bangkok dengan lapangan terbang Dong Muang.

Dywidag kemudian bergabung pada 2001 dengan Walter Bau AG sebelum firma berkenaan diisytiharkan muflis menyebabkan hutang itu tertunggak.

Putera Mahkota itu yang berusia 58 tahun adalah pewaris takhta jika ayahanda baginda, Raja Bhumibol Adulyadej mangkat.

Namun, Putera Mahkota itu dikatakan tidak popular berbanding ayahanda baginda. – Reuters

Kosmo! Online - Dunia

Jet Israel bom Gaza

BEBERAPA penduduk meninjau satu struktur bangunan yang musnah akibat dibom jet Israel di bandar Gaza semalam.


BAITULMUQADDIS – Jet-jet Israel mengebom dua kawasan di Gaza semalam yang mencederakan seorang wanita selepas beberapa pejuang Palestin membedil tiga roket ke selatan Israel, kata sumber Israel dan Palestin.

Tentera Israel menyatakan, jet-jetnya menyasarkan dua kawasan pengeluaran senjata di utara Genting Gaza.

“Bedilan disahkan mengenai sasaran dan beberapa letupan susulan dikenal pasti,” kata pihak tentera dalam satu kenyataan.

Sumber-sumber perubatan Palestin memberitahu, seorang wanita cedera ringan dalam serangan udara itu di timur Bandar Gaza dan dia dihantar ke hospital Shifa yang terletak berdekatan.

Dalam perkembangan berkaitan, tentera Israel kelmarin menyatakan, tiga roket dibedil ke selatan Israel dari Gaza tetapi tiada kecederaan dilaporkan dengan sebuah roket berkenaan cuma menyebabkan sebuah rumah mengalami kerosakan kecil. – AFP

Kosmo! Online - Dunia