Pages

Tuesday, December 31, 2013

Susu ibu jadikan anak lebih bijak


2013/12/31
 
Penyusuan ibu boleh meningkatkan prestasi pendidikan seseorang kanak-kanak dalam tempoh beberapa bulan selepas memulakan persekolahan, kata penyelidik.

Menurut satu kajian, kanak-kanak yang mendapat penyusuan ibu menunjukkan perkembangan akademik lebih baik menjelang usia mereka lima tahun berbanding rakan sekelas yang diberi susu formula.


Penyelidikan melihat penilaian dijalankan guru pada akhir tahun pertama persekolahan, yang mendedahkan bahawa kanak-kanak yang disusui untuk tempoh paling lama memperoleh pencapaian tertinggi keseluruhan.

Paling penting, guru yang membuat penilaian tidak menyedari sama ada kanak-kanak itu diberi hanya susu ibu atau susu formula.

Sepasukan penyelidik diketuai Unit Epidemiologi Perinatal Kebangsaan di Universiti Oxford berkata kajian itu membuktikan kanak-kanak yang mendapat penyusuan ibu untuk tempoh lama mungkin memperbaiki prestasi mereka di sekolah rendah.

Penyusuan ibu dikaitkan dengan pencapaian lebih baik dalam semua bidang, namun manfaat itu paling banyak adalah dalam komunikasi, bahasa dan literasi, pengetahuan dan pemahaman dunia dan perkembangan fizikal.

Kanak-kanak yang disusui ibu cenderung mendapat markah lebih tinggi untuk perkembangan peribadi, sosial dan emosi, penyelesaian masalah, penaakulan dan numerasi serta perkembangan kreatif. - AGENSI

Jadi 'tahanan' di rumah sendiri

Jadi 'tahanan' di rumah sendiriCopeland bersama pelbagai ubatan untuk menangani masalah alahan teruk yang dialaminya. Durham: Seorang remaja yang mengalami alahan teruk tidak mempunyai cara lain kecuali membungkus badannya dengan balutan. Brianie Copeland dari Bearpark, Durham sentiasa dalam kesakitan kerana beliau dikatakan alah terhadap hampir semua benda.

Remaja berusia 17 tahun itu mengalami ekzema teruk, dermatitis, artritis dan asma dengan beberapa alahan pada kulit dan makanan.

Beliau mengalami arahan teruk terhadap makanan, ejen pembersih, habuk, cahaya kuat, panas, gentian buatan manusia malah rumput di taman belakang rumahnya.

Beliau juga diibarat seperti tahanan maya di rumah sendiri kerana jika terdedah kepada dunia luar boleh menyebabkan kulitnya menggelembung dan ruam.

Terpaksa sapu krim


“Saya terpaksa menyapu krim dua atau tiga kali sehari dan saya memakai balutan setiap malam untuk mengekalkan krim pada kulit saya. Saya juga terpaksa mandi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Jika tidak kulit saya merekah dan kering. Ia amat sakit.
“Saya perlu mengelak makanan tertentu seperti produk tenusu, gandum, soya, kacang dan oat. Jika saya makan tekak saya akan mula membengkak dan tertutup. Saya juga terpaksa mengambil 10 tablet sehari,” katanya.

Brianie yang mempunyai tiga adik perempuan dan tiga adik lelaki disekat daripada melakukan perkara yang biasa dilakukan remaja lain disebabkan penyakitnya itu.

Beliau tidak boleh memakai solekan atau produk rambut dan tidak pernah membuat tatu atau tindikan.


Tak pernah lawat ladang

Brianie tidak pernah melawat ladang disebabkan alahan terhadap binatang kecuali burung dan beliau tidak boleh menghabiskan masa lama di luar disebabkan tahap debunga yang tinggi.

Beliau juga tidak boleh berenang di laut ketika bercuti kerana garam akan menyebabkan kulitnya melepuh.

Walaupun berhadapan dengan keadaan tidak mempunyai penawar itu, Brianie tidak membiarkan masalah itu mengganggu pelajarannya.

Beliau meninggalkan sekolah dengan memiliki GCSE dan kini belajar penjagaan kanak-kanak di New College Durham dengan harapan untuk bekerja dengan kanak-kanak istimewa.

Brianie berkata: “Saya membesar dengan memakai balutan jadi saya tidak tahu sebarang perbezaan.

“Orang ramai berkata jika ada penawar bolehlah saya ambil tetapi saya tidak fikirkan begitu.

“Walaupun kadang kala ia sukar, saya suka menjadi berbeza daripada orang lain. Saya tidak punya cara lain lagi.” - AGENSI

Kutub menyongsang pada 2015?

Kutub menyongsang pada 2015?SINAR HARIAN
 30 Disember 2013

 KEBANYAKAN media sosial dan blogger kini sibuk memperkatakan fenomena pelik yang berlaku di seluruh dunia dan didakwa sebagai tanda awal kiamat.

Negara beriklim tropika dan panas mula menerima kesan akibat perubahan cuaca mendadak pada tahun ini dan sebahagian kawasan seperti Mesir serta Vietnam turut dilitupi salji tebal.

Perubahan magnet pada kerak bumi menyebabkan Kutub Utara bergerak dengan lebih cepat ke arah Siberia untuk berada pada kedudukan 40 darjah.

Beberapa kajian mendapati pergerakan itu berlaku semakin laju iaitu pada jarak 42 km sebulan dan dianggarkan berganjak sebanyak 2 km sehari pada 2013.

Ia merentasi garisan Khatulistiwa untuk berada pada kedudukan 40 darjah di selatan.

Jika keadaan itu berlaku, seluruh permukaan bumi berkemungkinan akan berubah seperti dipaparkan dalam filem sains fiksyen berjudul '2012'.

Paling memeranjatkan, kawasan Amerika Selatan terutamanya Brazil didakwa akan menjadi Kutub Utara manakala India menjadi Kutub Selatan.
Bagaimana dengan nasib Malaysia? Ia dikatakan akan membeku dan berada sebaris dengan India, sekali gus meletakkan garisan Khatulistiwa berada di Antartika.

Bandar pesisir pantai bakal tenggelam dan Australia Barat dipercayai turut mengalami nasib sama serta setengah negara mengalami waktu siang atau malam lebih panjang.

Fenomena medan kutub bumi menyongsang dikhuatiri mengakibatkan bencana alam lebih dahsyat seperti taufan, gempa bumi dan letusan gunung berapi.

Selain itu, ia juga akan memberi kesan besar kepada ekosistem dan migrasi haiwan yang selama ini bergantung kepada perubahan musim dan iklim di sesuatu kawasan.

Medan magnet bumi juga akan menjadi lemah dan terdedah kepada fenomena ribut suria serta sinaran kosmik iaitu partikel bertenaga tinggi dan gelombang elektromagnet dari angkasa lepas.

Pergerakan kutub memang sedang berlaku dan ia boleh dilihat menerusi kejadian bencana alam yang didakwa berpunca daripada pemanasan global dan perubahan iklim secara mendadak sejak akhir-akhir ini.

Pelbagai teori didedahkan menyebabkan saintis menganggarkan medan magnet akan menyongsang dalam tempoh dua tahun lagi berdasarkan pergerakan kutub yang semakin laju.

Adakah keadaan itu akan berlaku atau ia hanya sebuah lagi spekulasi seperti ramalan kiamat 2012 yang digembar-gemburkan pada tahun lalu?

Kiamat menurut Islam

Beberapa hadis dan ayat al-Quran ada menjelaskan persoalan mengenai hari kiamat:

Ibnu Umar RA berkata, Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, lima kunci perkara ghaib, tidak mengetahuinya melainkan ALLAH iaitu:

1) Tiada mengetahui apa tersimpan di dalam rahim (kandungan perempuan) melainkan ALLAH.

2) Tiada siapa mengetahui apa akan terjadi esok hari melainkan ALLAH.

3) Tiada seorang pun mengetahui bila waktunya hujan akan turun melainkan ALLAH.

4) Tiada seorang pun mengetahui di negeri mana dia akan mati melainkan ALLAH.

5) Tiada yang mengetahui bila kiamat akan terjadi melainkan ALLAH.
(Hadis Riwayat Bukhari)

Adakah fenomena pelik melibatkan perubahan ekstrem cuaca dunia dan bencana alam dahsyat adalah satu peringatan atau petanda kepada manusia di akhir zaman?

Abu Hurairah berkata, Rasulullah bersabda, ‘Tidak akan tiba hari kiamat sehingga ilmu pengetahuan (agama) dilenyapkan, banyak gempa bumi, masa saling berdekatan (semakin singkat), banyak timbul fitnah, banyak huru-hara iaitu pembunuhan, hingga harta benda melimpah ruah di antara kamu.'

(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Sebagai orang Islam, kita wajib percaya bahawa hari kiamat merupakan Rukun Iman ke- 5 akan tiba seperti diterangkan dalam al-Quran.

ALLAH SWT berfirman :
Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat: “Bilakah terjadinya?” Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku; tidak seorangpun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia. Kiamat itu amat berat (huru haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba.” Mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang bari kiamat itu adalah di sisi ALLAH, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.”
(Surah Al-A’raf, Ayat 187)


Dan juga pada ayat:
Manusia bertanya kepadamu tentang hari berbangkit. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang hari berbangkit itu hanya di sisi ALLAH.” Dan tahukah kamu (Muhammad), boleh jadi hari berbangkit itu sudah dekat waktunya.
(Surah Al-Ahzab, Ayat 63)

Sentuh lembu dapat anak lelaki

Sentuh lembu dapat anak lelakiRaj sanggup memulangkan wang jika pelanggannya melahirkan bayi perempuan.

RAIPUR - INDIA. Puluhan wanita membanjiri pekarangan rumah seorang petani hanya untuk menyentuh kuku seekor lembu berkaki lima.

Mereka yang percaya dengan amalan karut itu mendakwa, pasangan suami isteri akan mendapat cahaya mata lelaki sekiranya berbuat demikian.

Pemilik lembu berkenaan Raj Pratap mendakwa, kehadiran lembu ‘keramat’ itu telah mengubah nasib ramai pasangan yang menginginkan kehadiran anak lelaki dalam setiap keluarga.

“Seorang wanita yang sebelum ini mempunyai empat anak perempuan akhirnya melahirkan bayi kembar lelaki dengan hanya meminta restu dengan menyentuh kuku anak lembu yang kami gelar sebagai 'Raju'," katanya.

Menurutnya, setiap wanita perlu membayar 500 rupee (RM27) untuk sekali sentuhan.

“Kami sanggup memulangkan semula wang mereka jika mereka gagal mendapatkan bayi lelaki,” katanya.

Beliau mendakwa, lebih 30 wanita mendapat cahaya mata lelaki selepas menyentuh lembu istimewa itu. - Dailymail

Bangga miliki pinggul besar

Chicago: Seorang wanita yang juga ibu dua anak, Sarah Massey, 33, mengakui pernah menyebabkan mangkuk tandas pecah selepas duduk di atasnya.
Sarah yang berasal dari Chicago dan mencatat rekod dengan garis pusat pinggul sepanjang 213 sentimeter kadangkala tidak muat untuk memasuki pintu bangunan atau pasar raya.

Sarah seberat 203 kilogram mengakui saiz tubuhnya yang terlebih besar itu menyukarkan kehidupannya dan dia turut menerima bantuan AS$1,236 (RM4,070) kerana berdepan kesukaran untuk bergerak.
“Setiap hari ada saja komen dilemparkan kepada saya sama ada yang baik mahupun yang buruk.

“Dulu saya malu dengan keadaan tubuh saya tetapi kini tidak lagi,” katanya.

Di sekolah, saya selalu diejek mempunyai pinggul seperti lori sampah tetapi keadaan saya ini diwarisi daripada keluarga dan tidak banyak yang boleh dilakukan.
Foto
SARAH yang mempunyai ukuran punggung 213 sentimeter sibuk memasak di dapur.
“Dulu saya selalu bimbang dengan apa yang orang kata mengenai diri saya tetapi sekarang saya bangga dengan diri sendiri,” katanya. Sarah berkata, kini dia juga tidak segan untuk tampil melakukan sesi fotografi kepada peminat yang meminati susuk tubuh wanita bersaiz besar.

Selepas menemui komuniti jejaka di Internet yang menghargai saiz tubuhnya, Sarah berkata, dia tidak pernah kekurangan peminat. “Semuanya bermula apabila saya mengambil gambar untuk satu sesi penurunan berat badan. Seorang rakan yang juga jurugambar kemudian memuat naik foto saya di Facebook. “Terdapat ramai pengikut yang gemarkan foto saya dan rakan saya itu kemudian tampil dengan idea untuk menghasilkan gambar model yang bertubuh besar. Semua foto saya mendapat sambutan hangat,” katanya. Walaupun Sarah selesa dengan bentuk tubuhnya, tetapi memenuhkan almari pakaiannya memakan perbelanjaan yang tinggi.
“Disebabkan saiz tubuh saya yang besar, sukar untuk saya membeli pakaian di kedai biasa. Bahagian atas tubuh saya bersaiz 7 kali XL, manakala bahagian bawah 10 kali XL, jadi saya terpaksa menempah pakaian khusus. Kebanyakan pakaian saya dibeli secara dalam talian kerana terdapat beberapa kedai yang menjual pakaian untuk individu dengan saiz tubuh terlebih besar. “Pakaian bersaiz besar sangat mahal, jadi saya perlu membelanjakan kira-kira AS$659 (RM2,171) setiap bulan untuk membeli pakaian,” katanya. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/31

Riper miliki setem gambar kapal terbang terbalik
GAMBAR menunjukkan setem kapal terbang terbalik keluaran 1918 yang dicetak semula oleh Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat.- AP


NEW YORK - Seorang pemilik kedai barang kemas, Art Van Riper berasa bangga kerana dia memiliki setem kapal terbang yang terbalik.
Setem kapal terbang terbalik itu pada asalnya dikeluarkan pada tahun 1918 oleh Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat sebelum ia ditarik balik.
Namun pada September lalu, setem yang tersilap cetak itu dikeluarkan semula oleh pihak perkhidmatan pos tersebut.
Ia dikeluarkan bagi tujuan menggalakkan orang ramai mengumpul setem.
Setiap satu lembaran mengandungi enam keping setem terbalik itu.
Perkhidmatan pos itu hanya mengeluarkan 100 lembaran setem tersebut.
Setiap lembaran setem itu berharga AS$12 (RM39.53).
Riper memperoleh setem itu semasa dia membeli 45 lembaran setem di pejabat pos di Waverly baru-baru ini.
Namun, salah satu lembaran tersebut mempunyai gambar kapal terbang terbalik yang telah dicetak semula oleh pihak perkhidmatan pos.
Van Riper berkata, dia enggan menjual lembaran setem itu. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1231&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2p0MyCLfq 
Hakcipta terpelihara 

20,000 objek berbentuk sfera di Teluk Marina
SEBAHAGIAN daripada 20,000 objek berbentuk sfera terapung di sebatang sungai di Teluk Marina, Singapura semalam.- REUTERS


SINGAPURA - Kira-kira 20,000 objek berbentuk sfera terapung di sepanjang Teluk Marina di sini semalam menjelang sambutan tahun baharu.
Sfera itu ditulis oleh penduduk di negara ini tentang hasrat mereka untuk tahun 2014.
Golongan tua dan muda dari beberapa badan kebajikan diberi peluang untuk menulis hasrat mereka pada objek tersebut.
Cahaya akan muncul di objek tersebut pada malam sambutan tahun baharu.
Pada sambutan itu, persembahan konsert turut diadakan bagi meraikan kedatangan tahun baharu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1231&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2p0MNL7L7 
Hakcipta terpelihara