Pages

Wednesday, March 11, 2015

Sami kanibal

JURUGAMBAR Itali, Cristiano Ostinelli meluangkan masa bersama puak misteri ini untuk merakamkan gaya hidup mereka.Memakan daging manusia, minum menggunakan tengkorak dan tinggal bersama mayat, menyebabkan satu puak sami ini sangat digeruni penduduk di India.
Sami Aghori yang tinggal di bandar suci Varanasi yang terletak di negeri Uttar Pradesh ini mengamalkan gaya hidup pelik, kononnya untuk lebih dekat dengan Tuhan.
Puak ini tinggal di kawasan pembakaran mayat dan memakan daging manusia serta minum menggunakan tengkorak sebagai satu ritual keagamaan.
Mereka juga menggigit kepala haiwan hidup hingga putus, meditasi di atas mayat dan mendakwa boleh meramal masa depan.
Maka, tidak hairanlah mengapa puak sami ini sangat digeruni penduduk di India sehingga mereka dianggap golongan terbuang.
Namun bagi jurugambar Itali, Cristiano Ostinelli, puak berkenaan sangat unik dan dia sanggup tinggal bersama untuk merakamkan kehidupan mereka.
Ostinelli berkata, gambar berkenaan memberi peluang kepada orang ramai untuk menyelami kehidupan sami misteri itu.
“Mereka diselubungi misteri yang hebat. Mereka juga digeruni penduduk di sini kerana didakwa boleh meramal masa depan, berjalan di atas air dan mempunyai kuasa sihir,” katanya.
Sami itu menggunakan ganja, alkohol dan meditasi untuk membantu mereka mencapai tahap tidak kesedaran tertinggi dan membawa mereka lebih dekat dengan dewa Hindu, Shiva.
Mereka percaya dengan mendekati mayat walaupun dianggap tabu atau mengganggu oleh orang ramai mereka semakin hampir ke tahap kesucian.
Sami ini percaya dewa Shiva dan Kali Ma juga tinggal di kawasan pembakaran mayat serta makan apa sahaja yang dibuang oleh manusia.
Mayat biasanya dibakar dan abunya dibuang ke dalam Sungai Ganges yang mengalir di Varanasi tetapi ada mayat yang dibuang tanpa dibakar.
Sami Aghori dipercayai mengutip mayat ini untuk upacara keagamaan mereka.
Ada bahagian mayat digunakan sebagai perhiasan atau alat pemujaan manakala dagingnya dimakan mentah-mentah.
Mereka percaya darah dan daging hanya sementara dan tubuh badan manusia pula adalah bentuk yang tidak penting.
Kepercayaan itu menyebabkan mereka suka tinggal di kawasan pembakaran mayat dan dikelilingi kematian serta mayat yang mereput.
Puak sami ini mudah dikenali kerana berjalan dengan pakaian yang sedikit atau tidak berpakaian langsung.
Mereka percaya dengan tidak berpakaian boleh menghalang mereka daripada godaan dunia dan menunjukkan badan manusia dalam bentuk yang paling suci.
Puak Aghori percaya amalan mereka berasal dari sami puritan, Baba Kinaram yang dipercayai hidup pada kurun ke-17. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 10 Mac 2015 @ 10:33 AM


- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/35895#sthash.pzCGZ9kV.dpuf

Tawar ‘pakej’ beli rumah dapat isteri

Jakarta: Iklan beli rumah dapat isteri yang tersebar di media sosial sejak beberapa hari lalu kini heboh diperkatakan masyarakat di Indonesia.
Menurut Winallia, 40, dia membuat iklan itu dengan bantuan rakannya, Dian iaitu seorang pengusaha hartanah. Setelah mengadakan perbincangan, dia diusulkan untuk membuat iklan beli rumah dapat isteri.
Rumah di Kalasan, Daerah Istimewa Yogyakarta dengan keluasan bangunan 130 meter persegi dan tanah seluas 527 meter persegi dibina pada 2013.
“Saya tidak menyangka akan jadi seheboh ini. Bukan saya yang memasukkan iklan itu dalam Internet, tetapi rakan saya,” kata Wina.
Menurutnya, dia memang berniat menjual rumah itu dan menganggap idea dicadangkan rakannya bagus kerana dia yang juga janda beranak dua sememangnya ingin mencari pendamping hidup.
“Saya setuju dengan idea itu. Saya mahukan calon suaminya yang boleh menjadi imam dan membimbing saya untuk berhijab,” kata pengusaha salon itu.
Dia turut meletakkan syarat kepada pembeli yang mahu menjadi suaminya. Sama ada calonnya bujang mahupun duda, mereka harus pandai membimbing dan membawanya menjalani kehidupan yang baik.
Katanya, dia tidak menyangka iklan yang disebarkan melalui media sosial Facebook dan jaringan peribadi BlackBerry Messenger, SMS serta WhatsApp menjadi begitu heboh sehingga mendapat panggilan dari ramai orang yang ingin tahu mengenai iklan terbabit. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 11 Mac 2015 @ 8:09 AM


IKLAN yang disebarkan di media sosial.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/36070#sthash.MI25IHP4.dpuf

Bonet kereta ‘port’ tupai simpan kacang

London: Seorang pemandu terkejut apabila bonet keretanya menjadi tempat simpanan kacang yang dicuri tupai.
Pemilik garaj DPE Autosport, David Evans berkata, tupai itu dipercayai mencuri makanan yang ditinggalkan untuk burung di sebuah rumah di Gloucestershire sebelum memasuki enjin kereta dan menyembunyikan kacang di dalam penapis udara.
“Pemilik itu hanya menyedarinya selepas membawa keretanya ke garaj kerana kelajuannya tidak mampu melebihi 60 kilometer sejam.
“Sepanjang perkhidmatan saya selama 18 tahun, saya tidak pernah melihat sesuatu seperti ini. Memang aneh dan mengejutkan.
“Saya dan rakan sekerja Helen Plaister menghabiskan satu jam menyedut keluar kacang menggunakan pembersih vakum. Percaya atau tidak jumlah kacang disedut mampu memenuhi separuh beg plastik pasar raya,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 11 Mac 2015 @ 8:15 AM


RUANGAN penapis udara kereta dipenuhi kacang. Gambar kecil, Evans.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/36079#sthash.OodQWeHW.dpuf