Pages

Monday, June 22, 2015

Tertelan sudu lepas disergah rakan

sudu

HUBEI - CHINA . Seorang pelajar universiti dimasukkan ke hospital selepas tertelan sudu besi sepanjang 14 sentimeter secara tidak sengaja.

Menurut laporan portal Shanghaiist.com, pelajar itu disergah oleh rakan sekelasnya ketika dia menikmati aiskrim.

Ketika kejadian berlaku, pelajar berusia 22 tahun itu dilaporkan sedang dalam perjalanan pulang ke asramanya apabila salah seorang dari rakan sekelasnya menolaknya dari belakang secara tiba-tiba.

“Ketika pelajar tersebut menjerit, sudu besi tersebut tersumbat masuk ke dalam tekaknya, menyebabkan dia menelan sudu tersebut.

“Hasil imbasan X-Ray menunjukkan sudu tersebut berada di dalam perutnya,” kata laporan terbabit.

Menurut pelajar yang tidak dinamakan itu, sewaktu kejadian, dia mengakui berasa tercekik sebaik sahaja objek tersebut melalui kerongkongnya namun enggan mendapat rawatan pada awalnya.

Doktor yang merawat mangsa mengambil masa sehingga 10 minit untuk mengeluarkan objek tersebut dan tiada pendarahan dilapor terjadi.

Baru-baru ini , seorang wanita di wilayah Guandong nyaris maut selepas tertelan sebuah senduk yang digunakannya untuk membersihkan kerongkong.

Guan Hsuing, 31 gagal bernafas selepas panik dan menyebabkan kerongkongnya mengecut dan menyekat senduk tersebut dari dikeluarkan.

Ayam Dong Tao berkaki besar popular di Vietnam


HANOI 21 Jun – Jika sekilas pandang, anda mungkin menyangka sekumpulan ayam di Vietnam mungkin berpenyakit gara-gara mempunyai sepasang kaki yang besar dan mengerikan berban­ding ayam biasa.
Ayam Dong Tao memiliki kaki besar dan rasa daging yang sedap mendapat permintaan tinggi di Vietnam. AGENSI
Namun sebenarnya, ayam ber­kenaan merupakan baka unik dan jarang ditemui, dikenali sebagai ayam Dong Tao yang sangat popular dalam kalangan masyarakat Vietnam teruta­manya bagi golongan kaya dan mewah.
Menurut laporan portal Od­dity Central, seekor ayam Dong Tao dewasa boleh mencapai berat antara tiga dan enam kilogram, manakala bahagian kakinya boleh menyamai besar pergelangan ta­ngan manusia dewasa.
Ayam betina kebiasaannya ber­warna putih, manakala ayam jantan baka tersebut mempunyai bulu yang berwarna-warni. Daging ayam Dong Tao dikatakan le­bih sedap berbanding ayam biasa, menyebabkan permintaan yang tinggi daripada orang ramai.
Menurut Oddity Central, sekilo daging ayam Dong Tao boleh mencecah harga antara 350,000 dong (RM59) dan 400,000 dong (RM68) bergantung pada bahagian ayam tersebut, manakala baka ayam berkenaan dijual pada harga enam juta dong (RM1,027) seekor.
Malah harga ayam Dong Tao meningkat berkali ganda semasa musim perayaan Tet, sambutan Tahun Baharu Vietnam ekoran permintaan yang tinggi.
Berdasarkan rekod, pada 2013, seorang petani dari bandar Ho Chi Minh pernah menolak tawaran yang kurang daripada 50 juta dong (RM8,561) bagi sepasang ayam Dong Tao yang di­belanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/ayam-dong-tao-berkaki-besar-popular-di-vietnam-1.105629#sthash.VD0W2EXE.dpuf

Taman bunga terbesar di dunia


22 Jun 2015 12:23 AM
(FOTO) Taman Bunga Terbesar Di Dunia Ada Di DubaiDUBAI 21 Jun – Taman bunga terbesar di dunia yang dikenali sebagai Taman Ajaib Dubai (Dubai Miracle Garden), yang merupakan sebuah lembah oasis yang dipenuhi dengan 45 juta bunga daripada 45 spesies yang diimport dari seluruh dunia.
Taman bunga seluas 7.2 hektar ini dibina di tengah-tengah gurun di Dubai, dan bunga-bunga yang tumbuh di batas-batas yang berwarna-warni itu disirami air sepanjang masa menggunakan sistem pengairan kitar semula bagi mengelakkan pe­ngluapan.
Taman bunga itu merupakan satu tarikan baru di te­ngah-tengah padang pasir Dubai, yang dikenali de­ngan bangunan-bangunan ter­tinggi di dunia
Menurut Daily Mail, taman bunga itu menjadi lembah berwarna warni yang indah menghiasi kawasan kediaman berhampiran Arab Ranches di tanah besar Dubai.
Taman bunga itu yang juga dikenali sebagai ‘taman pelangi’ mula dibuka pada Hari Kekasih pada 2013 yang direka khas untuk menarik pelancong ke negara ini.
Yang menariknya, sistem pengairan di taman berkenaan yang menyiram bunga-bungaan secara kitar semula dan proses tersebut dikatakan dapat menjimatkan sehingga 75 peratus penggunaan air dan tenaga.
Sebuah syarikat seni taman, Akar yang diberi tanggungjawab menguruskan taman itu berkata, kebanyakan bunga di taman ini jarang-jarang atau pertama kali ditemui di Asia Barat, se­perti bunga Petunias dan Geraniums.
Taman itu turut dilengkapi tempat letak kereta terbuka, tempat letak kereta untuk VIP, tempat rehat, surau, tandas, tempat berwuduk, bilik ke­selamatan, bilik pertolongan cemas, kereta untuk pelawat kurang upaya, kedai runcit dan komersial dan perkhidmatan lain yang berkaitan untuk kemudahan pengunjung.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/taman-bunga-terbesar-di-dunia-1.105640#sthash.V7TXxygL.dpuf