Pages

Tuesday, February 5, 2013

WANITA CANTIK YANG SUKA MAKAN SPAN!


WANITA BERSELERA PELIK YANG GEMAR MEMAKAN SPAN | Ceritanya, wanita ni bernama Nicole Bonner. Dia seorang isteri dan sedang mengandung. Namun apa yang membuatkan dia ni pelik adalah dia memiliki sifat atau tabiat yang suka memakan span pencuci pinggan.

Misteri Surat Cinta Tertua Didunia

Surat cinta tertua di dunia yang dijumpai di lembah Niffer, 150 batu dari Baghdad, Iraq, dikatakan ditulis pada sekitar tahun 2200SM.


Penemuan ini berdasarkan kajian arkeologi oleh Noah Kramer Profesor dari Philadelphia University pada tahun 1889. Pada mulanya ada kira-kira 70 ribu artifak yang berbahasa Sumeria yang tidak dapat diterjemahkan maksudnya. 58 tahun kemudian, dua orang ahli dalam bahasa Sumeria berjaya menterjemahkan maksud yang terkandung di artifak itu. Artifak tersebut kelihatan seperti kepingan batu yang terukir. Jika melihatnya, memang tidak dapat kita membacanya.

Surat dalam bentuk artifak itu ditulis oleh seorang pendita tinggi (High Priest) bangsa Sumeria bernama Inanna yang ditujukan kepada seorang Raja yang merupakan bakal suaminya. Sudah menjadi tradisi masyarakat Sumeria, si isteri akan menulis puisi cinta kepada suaminya di malam perkahwinannya.

Ini adalah terjemahan yang telah dilakukan oleh ahli bahasa Sumeria tersebut:
Bridegroom, dear to my heart,
Goodly is your beauty, honeysweet,
Lion, dear to my heart,
Goodly is your beauty, honeysweet.
You have captivated me,
Let me stand tremblingly before you.
Bridegroom, I would be taken by you to the bedchamber,
You have captivated me,
Let me stand tremblingly before you.
Lion, I would be taken by you to the bedchamber.
Bridegroom, let me caress you,
My precious caress is more savory than honey,
In the bedchamber, honey-filled,
Let me enjoy your goodly beauty,
Lion, let me caress you,
My precious caress is more savory than honey.
Bridegroom, you have taken your pleasure of me,
Tell my mother, she will give you delicacies,
My father, he will give you gifts.
Your spirit, I know where to cheer your spirit,
Bridegroom, sleep in our house until dawn,
Your heart, I know where to gladden your heart,
Lion, sleep in our house until dawn.
You, because you love me,
Give me pray of your caresses,
My lord god, my lord protector,
My Shu-Sin, who gladdens Enlil’s heart,
Give my pray of your caresses.
Your place goodly as honey, pray lay your hand on it,
Bring your hand over like a gishban-garment,
Cup your hand over it like a gishban-sikin-garment.

[Sumber]

Pekerja Dipecat Kerana Datang Kerja Terlalu Awal

Seorang remaja , Sam Green Jeffries (15 tahun), bergegas bangun untuk melakukan pekerjaannya sebagai penjual suratkhabar. Jam 6.45 dia sudah mula berbasikal, melempar surat khabar di depan rumah pelanggan-pelanggan setianya.


Kerja separuh masa ini dilakukan Sam sebelum berangkat ke sekolah.

Suatu hari, ibu Sam, Green Jeffries mendapat surat panggilan dari Pejabat Tenaga Kerja Kanak-Kanak di Worcestershire County Council. Beliau terkejut kerana mendapat amaran keras, kerana mengizinkan  Sam bekerja 15 minit lebih awal dari waktu yang dijadualkan.

“Saya sudah mendidik anak-anak saya untuk bekerja keras dan menghargai waktu semasa usia begini. Saya tidak ingin mereka kelak menjadi seperti remaja-remaja zaman sekarang yang hanya boleh menimbulkan masalah bagi keluarga dan orang lain…”

Namun undang-undang tetap melarang Sam untuk bekerja sebelum jam 07.00 pagi. Sam memulakan kerja awal, kerana jika dia mula bekerja jam 07.00, dia akan terlambat ke sekolah.

Dia pun dipecat kerana mula kerja 15 minit lebih awal.

Walaupun dibuang kerja, Sam diberikan anugerah kecemerlangan prestasi oleh Neil Jagger, Pengarah Operasi Mail Newspaper


Sam telah memulakan kerja ini sejak 2008 lagi, majikanya sangat menyukai kerajinan yang ditunjukkan oleh Sam dan ramai pelanggan sukakan Sam kerana sifat ramah dan ringan tulangnya.

Ramai pelanggan Sam yang akhirnya mengajukan bantahan ke Pejabat Tenaga Kerja, meminta agar undang-undang tersebut dinilai semula dan disesuaikan dengan kehidupan. Mereka berpendapat, Sam akan memberikan contoh dan teladan bagi anak-anak lain seusianya; bekerja keras, menghargai waktu dan disiplin.

Dewan Bandaraya akhirnya mempertimbangkan untuk melakukan kajian semula, keputusan hanya akan dibuat pada hujung tahun 2012 atau 2013.

Berikut adalah Undang-undang yang harus dipatuhi bagi kanak-kanak yang ingin bekerja:

1) Setiap syarikat yang menggaji kanak-kanak di bawah 16 harus mengetahui undang-undang Tenaga Kerja Kanak-Kanak.

2) Hanya kanak-kanakberusia 13 tahun ke atas sahaja yang dibenarkan bekerja dan telah mendapat pengesahan dari ketua setempat (Jika di Malaysia seperti ketua kampung)

3) Kanak-kanak tersebut hendaklah membuktikan status kesihatanya dari hospital.

4) Kanak-kanak ini hanya dibenarkan bekerja diantara jam 7.00 pagi hingga 9.00 malam dan mereka berhak mendapat cuti musim panas selama 2 minggu.

-Agensi

Sniper Terhandal AS Mati Ditembak

Seorang bekas tentera elit Amerika Syarikat (AS) yang dikenali sebagai penembak tepat paling berbahaya dalam sejarah negara itu, ditembak mati Texas, semalam.


Chris Kyle, 38, yang berkhidmat dalam unit elit tentera laut AS, SEAL, ditemukan mati di sebuah pusat menembak di Texas.

Media AS melaporkan, seorang lelaki berusia 25 tahun ditahan telah pihak polis dan siasatan berhubung motif serangan itu masih dijalankan.

Kyle yang pernah berkhidmat di Iraq, telah membunuh seramai 150 orang, menjadikannya penembak tepat paling berbahaya dalam sejarah AS.

-dpa

Mayat Lelaki Tua Ditemui Bersama Emas Bernilai USD$7 Juta!

Dia disahkan meninggal dunia pada May tahun lepas dengan baki di dalam akaunnya cuma ada $200 sahaja. Apa yang mengejutkan ketika pihak berkuasa datang untuk membersihkan rumahnya, mereka terkejut kerana lelaki tua yang meninggal dunia tersebut ditemui bersama syiling emas yang bernilai $7 juta di rumahnya.


Walter Samasko Jr, meninggal dunia pada usia 69 tahun disebabkan masalah jantung dan hanya ditemui mati berseorangan dirumahnya selepas sebulan kematiannya. Kematiannya hanya disedari oleh jirannya selepas mereka terbau sesuatu yang busuk dari rumah lelaki tersebut.

Apa yang mengejutkan, apabila pihak berkuasa datang ke rumah tersebut untuk membersihkan mayat tersebut, mereka menjumpai kotak berisi syiling emas di dalam rumah dan garaj lelaki tua tersebut yang bernilai $7,000,000.

Kotak-kotak berisi syiling emas itu hanya ditandai dengan perkataan "Buku" di luarnya.

Terdapat begitu banyak syiling emas sehinggakan pihak berkuasa terpaksa menggunakan kereta sorong untuk membawa naik ke trak. Syiling emas tersebut kemudiannya dipindahkan ke bilik kebal bank dengan diawasi kenderaan berperisai.

Samasko yang tinggal di sebuah rumah kecil berkeluasan 1,200 kaki di Carson City, Nevada, tidak mempunyai saudara-mara terdekat. Mayatnya telah diterbangkan ke Chicago dan dibakar sebelum dikebumikan bersebelahan ibunya yang meninggal dunia pada tahun 1992.

Seorang yang disyaki sebagai sepupunya yang tinggal di San Rafael, California, kemungkinan besar akan mewarisi kekayaan tinggalan lelaki tua itu.

-Reuters

Lelaki Pelik Kemaruk Makan Bangkai Haiwan

Bangkai haiwan yang mati akibat dilanggar kenderaan dan terbiar di tepi jalan seringkali menimbulkan perasaan yang tidak menyenangkan. Namun, seorang pesara kerajaan di Britain, Arthur Boyt, 75, menganggap bangkai seperti itu merupakan hidangan paling enak untuk dimakan dan ia percuma.


Selera pelik lelaki dari Cornwall, England itu bermula sejak lebih 60 tahun dahulu.

“Semasa berumur 13 tahun, saya terjumpa burung kuang yang mati dilanggar kereta di tepi jalan.

“Saya terus membawanya pulang dan meminta ibu memasaknya. Rasanya sungguh lazat,” cerita Boyt.

Lelaki kulit putih itu mengaku dirinya seorang pencinta haiwan tetapi kandungan peti sejuknya membuatkan dakwaan itu boleh dipersoalkan. Ini kerana peti sejuknya yang bersaiz besar dipenuhi bangkai haiwan seperti burung kuang, kancil, rubah, angsa, burung hantu dan tupai. Dalam masa yang sama, saiz peti sejuk terus menjadikan dia gelisah.

“Rasanya saya perlu memikirkan ruang penyimpanan lain di dalam rumah untuk mengisi stok makanan,” tutur Boyt.


Walaupun perbuatannya itu bersifat eksentrik, Boyt sebenarnya memiliki ijazah dalam bidang sains biologi, yang membolehkan dia mengenal pasti bahagian daging bangkai haiwan yang masih baik untuk dimakan.

Boyt yang gemar memakai topi bulat berwarna biru dan kaca mata bersaiz besar memberitahu, daging haiwan tersebut perlu dimasak dalam suhu yang tinggi serta tempoh yang lama.

“Saya meneruskan kehidupan dengan makan bangkai haiwan selain memakan sayur-sayuran yang ditanam sendiri di rumah.”

“Kelebihannya, saya sudah lama tidak membeli barangan basah seperti daging, ikan dan sayur-sayuran di pasar raya,” katanya.

Boyt akan memastikan keseluruhan bulu haiwan, darah, jantung, buah pinggang dan bahagian kulit dibuang terlebih dahulu.

Bagaimanapun, kepala haiwan dan isinya tidak dibuang kerana baginya otak haiwan mempunyai rasa yang mengagumkan.

“Saya juga akan melabel setiap stok makanan, menyimpannya di dalam beg plastik bersaiz besar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk,” terang Boyt.

Walaupun terdapat bangkai haiwan yang disimpan Boyt merupakan spesies haiwan yang terancam, ia tidak menjadi satu kesalahan di Britain. Antara makanan eksotik kegemarannya ialah kelawar dan memerang.

“Secara jujur daging haiwan yang telah busuk lebih enak dan rangup. Saya lebih mengetahuinya berbanding orang lain,” ujarnya yang tidak pernah mengalami sebarang keracunan.

Boyt menggelar dirinya freegan iaitu gabungan dua perkataan bahasa Inggeris, free dan vegetarian yang bermaksud percuma dan pemakan sayur-sayuran.

Individu freegan akan mencari pelbagai jenis makanan terbuang sama ada untuk disimpan atau dimakan terus.

Isteri Boyt, Sue yang telah menjadi pasangan hidupnya selama lebih 20 tahun tidak menggemari tabiat pemakanan suaminya itu.

“Sue sanggup makan seorang diri di dalam bilik tidur berbanding duduk semeja dengan saya,” kata Boyt.

Pasangan suami isteri itu masih tidak mempunyai zuriat dan memelihara dua ekor anak kucing betina yang salah seekor diberi nama Pie.

Boyt turut dilontarkan pertanyaan andai Pie dilanggar kereta adakah ia akan menjadi pengisi perutnya juga?

“Tidak sama sekali. Isteri saya pasti tidak akan menyukainya,” kata Boyt yang mengakui dia sering dimarahi si isteri kerana terlupa mengeluarkan bangkai haiwan dari but kereta hinggakan kereta sering berbau busuk.

[Sumber]

Bayi Yang Berusia 30 Tahun!

Seorang wanita Brazil bernama Maria Audete do Nascimento tidak kelihatan berusia walaupun dilahirkan pada 7 Mei 1981 dan masih mempunyai badan seperti bayi 9 bulan. Maria tinggal bersama keluarganya yang miskin di daerah Ceara, Brazil.


Keluarganya terdiri daripada bapa dan ibu tirinya yang telah menjaganya sejak ibu sendiri meninggal dunia 13 tahun yang lalu.

Keluarganya tidak mampu untuk memberikan apa-apa rawatan bagi Maria dan dia terus hidup seperti bayi dan tidak boleh bercakap. Walaupun miskin, dia mendapat kash sayang sepenuhnya tambahan ibu tirinya menjaganya dengan baik.

Ibu tirinya yang bernama Dora percaya bahawa dia adalah semangat hidupnya dan kanak-kanak itu dihantar kepadanya sebagai hadiah Tuhan untuk dijaga.

Pakar-pakar dari Fakulti Perubatan di Universiti Ceara percaya bahawa apa yang Maria alami adalah kekurangan hormon tiroid yang teruk yang membuatkan badannya tidak mampu untuk membangun dari segi fizikal atau mental.

[Sumber]

Budak Dipelihara Anjing Sehingga Berusia 3 Tahun

Kisah tragis Madina bermula apabila dia ditinggalkan kedua ibubapanya sehinggalah ditemui semasa berusia 3 tahun.


Yang menariknya, dia telah dipelihara oleh seekor anjing sebelum itu.

Semasa ditemui, beliau hanya dapat mengucapkan dua perkataan, ya dan tidak serta lebih suka berkelakuan seperti anjing.

Madina sihat secara mental dan fizikal selepas dirawat oleh pasukan perubatan tidak lama selepas ditemui.

Walaupun perkembangannya terhalang akibat ditinggalkan, dia beruntung kerana masih kecil.

Seorang pengasuh percaya bahawa Madina akan kembali normal apabila dewasa kelak.

-SP

TANGISAN ANAK ADA RAHMAT NYA

Apabila anak kecil kadang suka menangis
Maka janganlah kalian memukul mereka..
Mereka bukan menangis karena semaunya sendiri (suka-suka ).
Melainkan mereka menangis karena TIGA perkara :

Dalam usia SETAHUN anak kita :
4 bulan pertama tangisan mereka adalah untuk MENTAUHIDKAN TUHAN NYA.
4 bulan kedua tangisan mereka adalah untuk BERSELAWAT kepada NABI nya.
4 bulan seterusnya tangisan mereka adalah untuk MENDOAKAN AYAH BUNDA MEREKA dan memohon AMPUN untuk kedua nya.
Baginda Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda :
Janganlah kamu PUKUL anak-anak kamu di sebabkan mereka MENANGIS dalam masa setahun karena pada 4 bulan pertama dari lahir nya ia BERSYAHADAT LA ILAAHA ILLALLAH.
Pada 4 bulan kedua ia berselawat ke atas ku .
Dan 4 bulan seterusnya ia mendoakan kedua ibu bapa nya.
( H.R. Abdullah Ibnu Umar radhiallahu anhu ).

Pada riwayat yang lain Baginda Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam bersabda :
Tangis anak di waktu kecil adalah pada 4 bulan pertama ia bertauhid dan 4 bulan kedua dia berselawat atas Nabi dan 4 bulan seterusnya ia beristighfar bagi ayah bunda nya.

Imam Anas bin Malik radhiallahu anhu meriwayatkan bahwa :
Bagida Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam bersabda :
Anak-anak SEBELUM sampai BALIGH apa-apa yang di perbuat dari pada KEBAIKAN maka di tuliskan untuk diri nya dan untuk kedua ayah bunda nya.
Dan apa-apa yang di perbuat nya daripada KEJAHATAN maka tiadalah di tuliskan untuk diri nya dan tidak juga untuk kedua ayah bunda nya.

Tetapi apabila telah BALIGH berlaku lah yang di tulis itu atas nya ia itu BAIK dan BURUK NYA.

BACALAH Renungan "PERCAKAPAN BAYI dengan TUHAN,Sebelum DILAHIRKAN" selengkapnya di Toko Keren 

Seorang imam masjid mengisahkan..

Ada seorang anak kecil yang umurnya blm mencpai 10 thn. Dia selalu menjalankan shalat berjamaah di masjid, dan selalunya berusaha menempati shaf plg depan. Anak itu biasa mengeraskan suara saat shalat, terutama tatkala saya selesai membaca al-fatihah, si anak membaca “aamiin” dengan suara sangat keras.

Suatu kali, saya ingin menasihati anak ini agar merubah kebiasaannya. Akan tetapi setiap kali saya selesai shalat dan berdzikir anak itu telah pergi, saya tidak sempat berbicara dengannya.


Hingga suatu kali, setelah
selesai shalat saya langsung memegang tangan anak itu sebelum ia pergi. Lalu saya bertanya, “Nak, mengapa kamu sering berteriak keras sewaktu shalat?”
Anak itu menjawab : Rumah saya dekat dengan masjid, tapi ayah tidak pernah ke masjid sama sekali. Saya mengeraskan suara agar ayah mendengar suaraku melalui loudspeaker masjid. Dengan begitu ayah tahu bahwa saya shalat di masjid. Saya berharap ayah segera menyusul ke masjid setelah mendengar suara saya.

Imam tsb melanjutkan ceritanya, “Berdiri bulu roma ku ketika mendengar jawaban anak ini. Maka saya bersepakat dengan sebagian jamaah untuk mengunjungi ayah dari anak tersebut untuk memberikan nasihat dan menceritakan apa yang dilakukan anaknya di masjid.

Hingga akhirnya sang ayah selalu ia menjalankan shalat jamaah di masjid, Allahu akbar walillahilhamd

Diposkan oleh Muhammad Ismail

Salah bedah paru-paru

London: Satu siasatan dilancarkan semalam selepas pakar bedah di sebuah hospital yang dikecam mengalihkan bahagian salah paru-paru pesakit.
Pembedahan tidak senonoh itu dijalankan di Hospital Basildon di Essex menyaksikan pakar bedah mengalihkan bahagian bawah paru-paru pesakit wanita walaupun mereka sebenarnya perlu memindahkan bahagian atas paru-parunya.

Kesilapan besar itu dikenali sebagai “pembedahan bahagian yang salah” dirujuk sebagai kesalahan dalam nota perubatan pesakit terbabit.
Pesakit wanita berkenaan bagaimanapun terselamat dalam prosedur Disember lalu itu, tetapi siasatan dilancarkan bagi mengetahui bagaimana kesilapan sebesar itu boleh berlaku.

Sumber hospital yang enggan dikenali berkata: “Kelihatannya nota perubatan pesakit dari Hospital Broomfield itu diisi secara salah dan menunjukkan bahagian salah pada paru-paru yang dibedah.

“Hospital Broomfield berkata, itu bahagian yang salah. Kelihatannya kesilapan itu dilakukan di Broomfield, tetapi siasatan akan menentukan sama ada ia dilakukan di Basildon.” Pengarah Perubatan di Basildon dan Hospital Besar Thurrock, Dr Steve Morgan berkata: “Pada Disember lalu terdapat insiden pembedahan bahagian yang salah. Kajian sedang dibuat terhadap insiden serius itu.
Foto
HOSPITAL Basildon dikecam kerana pakar bedahnya dipercayai melakukan kesilapan dalam pembedahan.
“Tiada siapa digantung dan situasi insiden itu agak rumit.” Jurucakap Hospital Broomfield di Chelmsford, Essex, berkata: “Hospital Basildon menyedari insiden itu dan seiring dengan polisi keselamatan dalaman dan pemerintahannya, siasatan penuh akan dilakukan.

“Ia akan mengkaji prosedur klinikal dalaman selepas siasatan itu.” - Daily Mail

Baba pakai serban gergasi di IndiaBABA memakai serban gergasi di Amritsar semalam.


NEW DELHI - Seorang lelaki, Baba 'Avtar' Singh memakai serban yang panjang kainnya sehingga 500 meter semalam.
Dia memakai serban itu semasa mengunjungi Kuil Emas di Amritsar di India dekat sempadan Pakistan.
Baba merupakan anggota Nihang iaitu kumpulan tradisional panglima beragama Sikh. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2JyX5ZhKS 
Hakcipta terpelihara 

Rangka tulang disahkan milik Raja England
GAMBAR menunjukkan lubang kubur yang mengandungi rangka tulang Raja Richard III di Leicester.


LEICESTER - Identiti satu rangka tulang yang ditemui di dalam tanah di sebuah tempat meletak kereta di sini telah disahkan para saintis sebagai Raja Richard III yang pernah memerintah England.
Para penyelidik dari Universiti Leicester mendapati keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) pada rangka tulang berusia 500 tahun itu sepadan dengan seorang keturunan adik perempuan raja tersebut.
Ujian DNA yang dibuat itu melibatkan seorang pembuat perabot yang dilahirkan di Kanada, Michael Ibsen.
Ibsen merupakan keturunan adik raja itu, Anne of York.
Kesan kecederaan yang didapati pada rangka tulang itu adalah akibat satu pertempuran.
Pengumuman itu dibuat oleh seorang pakar arkeologi, Richard Buckley pada satu sidang akhbar di universiti tersebut semalam.
Rangka tulang itu ditemui pada September 2012.
Raja itu meninggal dunia dalam pertempuran Bosworth yang berlaku pada tahun 1485.
Mayat baginda kemudian diarak dalam keadaan bogel dan berlumuran darah dari medan pertempuran ke Leicester, tengah England sebelum dikebumikan di sebuah kubur tanpa batu nisan di Greyfriars di sini.
Menurut Buckley, rangka tulang tersebut akan dikebumikan di Gereja Leicester di sini. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2JyWiNYAR 
Hakcipta terpelihara