Pages

Tuesday, February 14, 2012

Kedutaan Israel di Georgia dan India jadi sasaran bom


Kedutaan Israel di Georgia dan India jadi sasaran bom

NEW DELHI - Dua kejadian bom menyasarkan Kedutaan Israel di Georgia dan India semalam, sehari selepas hari ulang tahun peringatan pembunuhan Imad Mugniyeh, dari kumpulan Hezbollah pada tahun 2008.

Israel mendakwa serangan itu dilakukan oleh Iran.

"Ada satu usaha serangan dan satu berjaya," kata Paul Hirschson, jurucakap bagi Kementerian Luar Israel.

Dalam kedua-dua kes itu, pihak yang menjadi sasaran bekerja di Kedutaan Israel.

Di India, isteri seorang diplomat Israel cedera ringan, lapor Haaretz.

Tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab atas kejadian itu, tetapi Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dengan segera menuding jari ke arah Iran.

"Iran, yang merupakan (pihak) di belakang serangan-serangan ini, pengeksport terbesar pengganas di dunia," kata Netanyahu.

Bagaimanapun pegawai-pegawai Iran menafikan tuduhan dengan menyifatkannya sebagai satu pembohongan.

Menurut saksi, seorang penunggang motosikal meletakkan satu alat pada sebuah kenderaan di New Delhi, menyebabkan letupan yang mencederakan empat orang dengan salah seorang daripada mereka serius.

Satu bom yang turut diletakkan di bawah kereta di Tbilisi berjaya digagalkan

Kedutaan Israel di Georgia dan India jadi sasaran bom - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Ratusan tahanan Palestin sertai mogok lapar di penjara Israel

Ratusan tahanan Palestin sertai mogok lapar di penjara Israel
TEL AVIV - Ratusan tahanan Palestin menyertai Khader Adnan yang nekad mogok lapar selama 56 hari sebagai membantah tindakan Israel menjatuhkan hukuman penjara empat bulan ke atasnya tanpa melalui perbicaraan adil sehari selepas dia ditahan 17 Disember lalu.

Khamis lalu, ketua kumpulan Jihad Islam itu mengemukakan rayuan kepada hakim berhubung penahanannya yang dianggap satu penganiayaan pihak berkuasa Israel.

Kumpulan hak asasi manusia turut menggesa Adnan dibebaskan dan menamatkan segera penahanan pentadbiran yang dilihat menyalahi undang-undang.

Sementara itu, ratusan penduduk Palestin turut mengadakan protes di luar penjara Ofer, Tebing Barat pada Sabtu lalu sebagai tanda sokongan kepada Adnan tetapi disuraikan oleh tentera Israel yang bertindak melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah.

Dalam satu kenyataan, isteri Adnan mendakwa suaminya telah menerima layanan buruk daripada pihak hospital. Ratusan tahanan Palestin sertai mogok lapar di penjara Israel - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Penduduk Syria hidup menderita

Penduduk Syria hidup menderita
Basma Jandali, kelahiran Syria terpaksa mengharungi hari-harinya dengan rasa tidak tenang kerana khuatir akan keselamatan ahli keluarganya di Homs walaupun dia tidak berada di negara itu.
Saudaranya dipercayai masih terperangkap di Homs, di mana pasukan keselamatan Presiden Bashar al-Assad telah membunuh ratusan orang sejak awal minggu lalu.

Namun, kini dia tidak lagi diselubungi kebimbangan selepas mendapat khabar saudaranya antara yang bertuah dan terselamat daripada menjadi mangsa kekejaman rejim Assad.

Ratusan ribu penduduk masih terperangkap di kediaman mereka di Homs, sebuah bandar yang secara tiba-tiba didatangi puluhan penembak hendap dan tentera bersenjata.

Mereka bertindak kejam dengan melancarkan serangan terhadap rumah dan klinik di kejiranan tersebut, sekali gus, keadaan dramatik itu telah mula mengubah rentak kehidupan penduduk sekitar.

Ibu bapa terpaksa menghalang anak masing-masing dari pergi ke sekolah kerana khuatir dengan keselamatan mereka.

Penduduk di kawasan kejiranan di Homs kini mendapat bekalan makanan mereka melalui penghantaran tepung dan gula yang diberikan oleh aktivis pada waktu malam.

Mereka yang berjaya menyusup keluar pada waktu malam pula terpaksa mengambil risiko melalui jalan mencabar seperti melompat tembok hanya kerana mahu mengelakkan pemeriksaan di pusat kawalan pihak berkuasa.
Kebanyakan penduduk di Syria hidup menderita kerana terpaksa menghadapi kesukaran untuk mendapatkan pelbagai barang keperluan asas dan bekalan ubatan.
Aktivis Syria yang menentang rejim Assad, Dima Moussa berkata, tindakan mudah dengan hanya membuka pintu rumah mungkin boleh menjadi perkara terakhir dilakukan dalam hidup penduduk di Homs.

“Kerajaan terus menuduh pengganas sebagai dalang di sebalik keganasan yang tercetus sejak 11 bulan lalu di Syria. Namun, rakaman video dari petugas media tempatan yang disampaikan kepada dunia luar pula membuktikan dakwaan itu adalah tidak benar,” menurutnya.

Seorang lagi aktivis, Mohamad al Homsy menyatakan dia mula merasakan keadaan di Homs semakin meruncing selepas menerima panggilan telefon daripada isterinya.
“Isteri saya memberitahu, anak perempuan kami yang berumur enam tahun seakan trauma apabila mendengar bunyi bedilan. Cuba anda bayangkan seorang kanak-kanak melukis kereta kebal dan api bersama potret keluarga, seolah-olah untuk menggambarkan perasaan takutnya,” katanya lagi.

Seorang doktor yang pernah tinggal di Homs sebelum berpindah ke Detroit, Malaz Alatassi menyatakan keluarga dan rakannya mendedahkan sangat sukar untuk keluar mencari bekalan makanan pada masa ini.

“Jika menghampiri tingkap, anda seakan menempah maut kerana bakal menjadi sasaran penembak hendap!” menurutnya.

Ada penyeludup dan aktivis sanggup menggadai nyawa untuk menghantar bekalan makanan dan ubat-ubatan kepada penduduk yang bersembunyi di dalam rumah mereka walaupun ada dalam kalangan mereka terkorban.

Alatassi turut menyatakan kebimbangan kerana tiada pusat psikiatri untuk membantu penduduk yang menghadapi tekanan.

“Ramai yang memilih untuk menghabiskan masa dengan membaca Al-Quran memandangkan kebanyakan penduduk di Syria adalah orang Islam. Apa yang patut dilakukan pada masa ini adalah berdoa kepada Allah SWT agar mimpi ngeri tersebut akan berakhir,” menurut Jandali yang kini menetap di New Jersey.

Ketakutan turut menyelubungi penduduk di kawasan lain di Syria.

“Penduduk yang mati syahid dan cedera tetap dianggap sebagai sebahagian daripada keluarga kami,” menurut Abu Omar, seorang penduduk di wilayah Quneitra di selatan Syria.

Omar mendakwa minyak, makanan dan ubat sangat sukar untuk diperoleh kerana kebanyakan hospital kekurangan bekalan serta peralatan.

“Seluruh penduduk kini saling membantu dan bergantung antara satu sama lain. Kami masih lagi tidak dapat mengetahui nasib saudara-mara yang hilang,” katanya.

Aktivis Barat, Yasmeen pula mendakwa kebanyakan saudaranya terpaksa berhenti sekolah dan meninggalkan pekerjaan mereka.

“Kerajaan dilihat sengaja menggunakan kekerasan untuk menundukkan pembangkang dan penunjuk perasaan anti-Assad. Kekejamannya telah menyebabkan penduduk hidup sengsara dan ramai terkorban,” jelas aktivis itu lagi.

Selepas kegagalan draf resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mengutuk keganasan di Syria pada minggu lalu, pasukan tentera didakwa telah melancarkan serangan lebih ganas di Homs.

Mereka kini menggunakan helikopter dan pesawat pejuang untuk melakukan serangan serta tembakan bertalu-talu ke arah rumah penduduk di kawasan Baba Amr.

Dianggarkan kira-kira 60 peratus rumah di kawasan itu telah musnah akibat dibedil pasukan keselamatan Assad.

“Tiada lagi bekalan elektrik dan sambungan Internet melainkan Thuraya (telefon bimbit satelit) yang boleh digunakan sebagai alat penghubung.

Hospital juga sudah kehabisan ubat-ubatan dan mereka sangat memerlukan bekalan oksigen pada masa ini,” menurut penduduk yang hanya menggelarkan dirinya sebagai Aslan.

Keganasan yang semakin tidak terkawal di Syria menyebabkan banyak pihak mula mempertikaikan peranan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan badan hak asasi manusia antarabangsa yang dilihat hanya berani bersuara di media untuk meredakan kekacauan di Syria tanpa mengambil tindakan sewajarnya.
Penduduk Syria hidup menderita - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Budak diperalat militan


Budak diperalat militan

KABUL - Dua budak lelaki berumur 10 tahun ditahan polis di selatan Afghanistan selepas diperalat oleh kumpulan militan untuk melancarkan serangan pengeboman berani mati, kelmarin walaupun sebelum ini mereka telah menerima pengampunan daripada Presiden Hamid Karzai atas kesalahan sama kira-kira enam bulan lalu.

Jurucakap polis, Zalmai Ayubi berkata, tiga ahli pejuang Taliban turut ditahan bersama kedua-dua kanak-kanak lelaki itu yang dipercayai merancang untuk melancarkan serangan ke atas pasukan keselamatan tempatan dan antarabangsa di Kandahar.

“Mereka dipercayai telah dilatih di Pakistan sebelum diarahkan untuk melakukan serangan berani mati tersebut kerana semasa ditahan kedua-dua budak itu turut dipakaikan ves yang dipasang bahan letupan,” menurutnya.

Dalam satu kenyataan, salah seorang budak tersebut, Azizullah berkata, mereka (pejuang Taliban) memberi jaminan dia akan selamat walaupun ditembak tentera Amerika Syarikat.

“Saya dihantar ke tepi jalan di bandar untuk menunggu tentera asing melalui kawasan itu sebelum meletupkan diri ,” kata rakannya dikenali sebagai Nasibullah.

Budak diperalat militan - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Formula 5F Yahudi Hancurkan Islam1. Filem

Melalui filem bukan sahaja yahudi dapat mengaut keuntungan malah merosakkan aqidah Islam sehingga adanya laporan suatu kajian ilmiah yang dijalankan di mana ramai remaja Islam yang terlibat dengan pemujaan Syaitan seperti Black Metal, Jangan Ikut Tuhan (JIT) dan sebagainya antaranya disebabkan pengaruh filem. Begitu juga seks bebas dan sikap negatif yang ditanam melalui filem

2. Famili (keluarga)

Menanamkan amalan hidup bebas dalam keluarga Islam sehingga berleluasanya perbuatan bersedudukan dengan suami atau isteri orang, anak-anak dibiarkan mendeadh aurat dan bergaul bebas tanpa batasan

3. Fesyen

Memperkenalkan fesyen yang mendedah aurat dan mengghairahkan di mana setiap fesyen yang ditayangkan melalui filem terus dipasarkan secara meluas dengan harga yang murah. Umat Islam terus memakai pakaian yang menjolok mata dengan perasaan bangga kerana dianggap memakai pakaian mengikut peredaran masa

4. Fun (hiburan)

Hiburan yang melampau terus dihidupkan sehingga banyak masa umat Islam dihabiskan untuk berbincang perkara berkenaan artis dan filem sedangkan masalah yang besar diabaikan. Umat Islam berasa senang hati untuk hadir program hiburan serta merasakan suatu siksaan dan deraan bila diminta menghadiri majlis keagamaan

5. Food (makanan)

Umat Islam lebih selera dan suka menjamu makanan yang dihasikan oleh jenama yahudi dan sekutunya berbanding produk umat Islam sendiri. Kita tidak tidak sedar bagaimana adanya usaha mengedarkan gandum yang diproses di Israel yang dicampur dengan bahan untuk memandulkan manusia. Pernah berlaku di Mesir dan Jordan pengedaran telur ayam Israel yang disuntik ubat mandul. Jangan biarkan kita mandul semangat melawan Israel dan mandul keturunan kerana banyak menjamu selera makanan dan minuman yahudi

Petikan kitab yahudi :

“Angka kelahiran orang-orang non-Yahudi harus ditekan sekecil mungkin.” (Zohar II, 4b)

SEBUAH KISAH CINTA............

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.

3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih...lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya
harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian.

"Mengapa?"Dia bertanya dengan nada terkejut.

"Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan." Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

"Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?" Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

"Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?"

Dia termenung dan akhirnya berkata, "Abang akan memberikan jawapannya esok." Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan...

'Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya." Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

"Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut."

"Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang."

"Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah."

"Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu 'teman baik' Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu."

"Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi 'pelik'. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami."

"Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu."

"Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu."

"Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang."

"Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti."

"Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti."

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

"Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti".

"Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku...biarkan Abang masuk untuk mengemaskan
barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia."

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam 'kewujudan' yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam 'kewujudan' yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.

Parlimen Greece lulus pelan penjimatan

Penunjuk perasaan melemparkan objek ke arah polis antirusuhan semasa satu protes ganas di tengah
 Athens,kelmarin ketika Parlimen Greece meluluskan langkah penjimatan bagi mengelak negara
 ini daripada muflis. - REUTERS

ATHENS 13 Feb. - Parlimen Greece hari ini meluluskan langkah penjimatan tidak popular bagi menyelamat pakej bantuan kedua Kesatuan Eropah (EU) dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) serta mengelak negara ini daripada muflis.
Dalam masa yang sama, perusuh yang memakai topeng hitam bertempur dengan pasukan polis di luar bangunan Parlimen dan bertindak membakar beberapa buah bangunan termasuk panggung wayang, kafe, kedai dan bank di tengah bandar ini.
Saluran televisyen melaporkan, keganasan merebak hingga ke pulau pelancongan Corfu dan Crete di utara bandar Thessaloniki dan beberapa bandar di tengah Greece.
Polis berkata, sebanyak 150 premis dipecah masuk, sementara 34 bangunan lagi turut dibakar.
Langkah penjimatan tersebut mengandungi pakej potongan gaji, faedah dan bayaran persaraan melibatkan nilai AS$172 bilion (RM533.2 bilion).
Seramai 199 daripada 300 anggota Parlimen menyokong langkah tersebut, namun 43 timbalan dari dua parti kerajaan pimpinan Perdana Menteri Lucas Papademos, iaitu sosialis dan konservatif, membalas dendam dengan tidak menyokongnya.
Tindakan itu menyebabkan mereka disingkirkan dari parti serta-merta.
Pegangan saham Greece di Asia dan Euro naik sederhana hari ini, dibantu langkah jimat cermat yang diluluskan Parlimen Greece, yang meletakkan negara satu langkah lebih dekat kepada menyelamat dana pinjaman dan mengelak kegagalan membayar hutang.
Pemberontakan dan keganasan jalanan membayangkan masalah yang dihadapi kerajaan Greece dalam usaha melaksanakan beberapa langkah penjimatan termasuk pemotongan pendapatan sebanyak 22 peratus yang mengundang kritikan kerana dikatakan menyebabkan ekonomi negara menjunam.
Papademos yang juga seorang teknokrat, diharap mampu menangani krisis terburuk yang berlaku di Greece sejak 2008, apabila keganasan meruncing selama beberapa minggu selepas polis menembak seorang budak sekolah berusia 15 tahun. - REUTERS


Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Liga Arab setuju bantu pemberontak Syria

Seorang kanak-kanak perempuan memegang anak patung dan sekeping nota membantah kekejaman Presiden
Bashar al-Assad di Daria, dekat Damsyik, kelmarin. - Reuters

KAHERAH 13 Feb. - Liga Arab bersetuju untuk membuka hubungan dengan penentang Presiden Bashar al-Assad di Syria serta menawarkan segala bantuan politik dan kewangan kepada mereka.
Blok Arab itu juga bersetuju untuk meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menubuhkan pasukan pengaman bersama PBB-Arab untuk dihantar ke Syria, bagi menggantikan misi pemerhati Arab yang dibubarkan.
"Diplomat Liga Arab akan membuka saluran komunikasi dengan penentang rejim di Syria dan menawarkan sokongan penuh politik dan kewangan, di samping menggesa penentang rejim supaya menyatukan barisan," menurut satu kenyataan Liga Arab.
Mereka (diplomat) juga akan 'meminta Majlis Keselamatan PBB membuat keputusan mengenai penubuhan sebuah pasukan tentera pengaman PBB-Arab untuk menyelia pelaksanaan gencatan senjata', tambah kenyataan itu.
Pada satu mesyuarat yang berlangsung sehingga larut malam di Kaherah semalam, blok 22 negara anggota itu mengumumkan berakhirnya secara rasmi misi pemantaunya ke Syria, yang digantung pada bulan lepas disebabkan keganasan yang menjadi-jadi.
Hanya Algeria dan Lebanon melahirkan kesangsian berhubung resolusi tersebut.
Duta Syria ke Kaherah, Yusef Ahmed mengutuk kedua-dua keputusan Liga Arab itu.
"Republikan Arab Syria menolak sama sekali keputusan Liga Arab yang mencerminkan histeria kerajaan-kerajaan terlibat selepas mereka gagal menarik campur tangan asing pada mesyuarat Majlis Keselamatan PBB," kata Ahmed dalam kenyataannya.
Burhan Ghalioun, pemimpin Majlis Kebangsaan Syria yang menjadi penaung bagi semua penentang rejim Assad, memberitahu televisyen Al-Jazeera, beliau menyambut baik keputusan Liga Arab itu dan menyifatkannya sebagai langkah pertama 'ke arah kejatuhan rejim'.
Sementara itu, sekurang-kurangnya 39 lagi penduduk awam dilaporkan terbunuh semalam, ramai daripada mereka maut dalam serangan berterusan tentera rejim Assad ke atas bandar raya Homs, tengah Syria. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Gempa bumi skala sederhana landa Costa Rica

SAN JOSE 14 Feb. - Satu gempa bumi sederhana berukuran 5.8 skala Richter menggegarkan selatan persisiran pantai Costa Rica semalam, menyebabkan bangunan-bangunan di ibu negara itu merasai gegaran.

Pusat Geologi Amerika Syarikat berkata, pusat gempar tersebut berlaku pada kedalaman 33 kilometer di 81 kilometer di selatan San Jose, berdekatan pelabuhan Puerto Quepos.

Namun, tiada amaran tsunami dan kemusnahan dilaporkan ekoran kejadian tersebut. - REUTERS


Utusan Malaysia Online - Terkini:

'via Blog this'

Mahmoud tak mahu runding

KAHERAH: Presiden Palestin, Mahmoud Abbas memberitahu Liga Arab semalam, beliau tidak akan meneruskan rundingan damai selagi Israel tidak membekukan pembinaan penempatan Yahudi.

Mahmoud menjadi sasaran tekanan antarabangsa supaya menyambung semula rundingan sempadan peringkat bawah yang bermula bulan lalu.


Kenyataannya semalam dilihat menutup semua pintu rundingan kerana Perdana Menteri rejim Zionis, Benjamin Netanyahu berulang-kali menolak gesaan membeku pembinaan penempatan Yahudi di samping gesaan supaya Israel berundur ke sempadan sebelum Perang 1967.

Mahmoud berkata, dia sudah menghantar surat yang mengandungi syarat untuk menyambung semula rundingan kepada Netanyahu - AFP

myMetro | Mahmoud tak mahu runding:

'via Blog this'

Teheran tuduh Azerbaijan bantu Israel bunuh saintis

TEHERAN: Kementerian Luar Iran semalam memanggil duta Azerbaijan sambil menuduh negara jirannya itu membantu perisik Israel membunuh saintis nuklearnya bulan lalu.

Mostafa Ahmadi-Roshan terbunuh apabila dua lelaki bermotosikal melekatkan bom magnet pada keretanya pada 11 Januari lalu.


Saintis berusia 32 tahun itu bekerja di loji pengayaan uranium di Natanz, tengah Iran.

Agensi berita separa rasmi, Fars memetik pejabat akhbar Kementerian Luar sebagai berkata, duta Azerbaijan, Javanshir Akhundov dipanggil kerana Azerbaijan membantu ejen yang mempunyai hubungan dengan agensi perisikan Israel.


Menurut laporan, Javanshir juga dimarahi mengenai layanan buruk terhadap pegawai Iran di Azerbaijan dan kesukaran trak republik Islam itu untuk memasuki negara terbabit.


Jurucakap Kementerian Luar Azerbaijan berkata, dia tidak boleh mengulas laporan berkenaan ketika ini.


Azerbaijan, negara sekular Islam yang bersempadan dengan Iran, mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat dan Israel sementara berdepan dengan masalah dalam hubungan dilpomatiknya dengan Teheran.


Bulan lalu, pihak berkuasa Azerbaijan menangkap dua lelaki disyaki merancang serangan terhadap warga asing, termasuk duta Israel di Baku. Kedua-dua lelaki itu didakwa dibantu oleh perisik Iran yang membekalkan mereka dengan pistol dan bahan letupan. - AP


myMetro | Teheran tuduh Azerbaijan bantu Israel bunuh saintis:

'via Blog this'

Teheran tuduh Azerbaijan bantu Israel bunuh saintis

TEHERAN: Kementerian Luar Iran semalam memanggil duta Azerbaijan sambil menuduh negara jirannya itu membantu perisik Israel membunuh saintis nuklearnya bulan lalu.

Mostafa Ahmadi-Roshan terbunuh apabila dua lelaki bermotosikal melekatkan bom magnet pada keretanya pada 11 Januari lalu.


Saintis berusia 32 tahun itu bekerja di loji pengayaan uranium di Natanz, tengah Iran.

Agensi berita separa rasmi, Fars memetik pejabat akhbar Kementerian Luar sebagai berkata, duta Azerbaijan, Javanshir Akhundov dipanggil kerana Azerbaijan membantu ejen yang mempunyai hubungan dengan agensi perisikan Israel.


Menurut laporan, Javanshir juga dimarahi mengenai layanan buruk terhadap pegawai Iran di Azerbaijan dan kesukaran trak republik Islam itu untuk memasuki negara terbabit.


Jurucakap Kementerian Luar Azerbaijan berkata, dia tidak boleh mengulas laporan berkenaan ketika ini.


Azerbaijan, negara sekular Islam yang bersempadan dengan Iran, mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat dan Israel sementara berdepan dengan masalah dalam hubungan dilpomatiknya dengan Teheran.


Bulan lalu, pihak berkuasa Azerbaijan menangkap dua lelaki disyaki merancang serangan terhadap warga asing, termasuk duta Israel di Baku. Kedua-dua lelaki itu didakwa dibantu oleh perisik Iran yang membekalkan mereka dengan pistol dan bahan letupan. - AP


myMetro | Teheran tuduh Azerbaijan bantu Israel bunuh saintis:

'via Blog this'

Russia mahu gencatan senjata di Syria

MOSCOW: Russia berkata semalam, gencatan senjata perlu diwujudkan di Syria sebelum misi pasukan pengaman bersama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Arab ditempatkan di negara yang dilanda keganasan itu.

Menteri Luar, Sergei Lavrov berkata, Russia kini mengkaji rancangan baru Liga Arab untuk membentuk pasukan pengaman bersama-sama dengan PBB.


Bagaimanapun, menurutnya, Moscow mempunyai keraguan mengenai beberapa perkara berhubung cadangan itu.

“Kami kini mengkaji rancangan itu dan menjangka negara Arab menjelaskan beberapa perkara mengenainya,” kata Lavrov selepas berbincang dengan rakan sejawatannya dari Emiriah Arab Bersatu, Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahayan.


“Untuk menempatkan satu misi pasukan pengaman, anda perlukan persetujuan pihak yang berkenaan,” kata Lavrov. - AP


myMetro | Russia mahu gencatan senjata di Syria:

'via Blog this'

Iran sekat Internet

TEHERAN: Akses untuk ke laman dan kemudahan Internet yang paling banyak digunakan berdepan dengan sekatan di Iran ketika suasana politik negara itu dalam keadaan tegang.

Ia menyekat saluran komunikasi untuk perdagangan tempatan, pelanggan bank dan media asing.


Cubaan untuk melayari Facebook, Gmail, Yahoo dan laman akhbar luar negara hanya berakhir dengan kemunculan laman berbahasa Farsi dengan kata-kata bermaksud: ‘Akses ke laman ini adalah pencabulan terhadap undang-undang jenayah komputer’ atau sambungan terlalu lembab hingga ke peringkat hampir tidak mungkin dapat disambung.

Sekatan itu adalah tambahan kepada penapisan online yang sudah sekian lama dikuatkuasakan oleh pihak berkuasa republik Islam itu.


Sehingga kini, pengguna canggih Internet berjaya menangani sekatan itu dengan menggunakan perisian yang dikenali sebagai Virtual Private Network (VPN) yang penjualannya diharamkan di Iran.


Namun, sejak minggu lalu, kebanyakan VPN gagal menawarkan penyelesaian. Pembekal perkhidmatan Internet (ISP) yang di bawah kawalan kerajaan, dilihat menyasarkan laman sosal dan komunikasi paling popular.


Pihak berkuasa tidak memberi sebarang alasan secara umum mengenai sekatan bersistematik itu dan pada masa sama penapisan tambahan itu dilakukan ketika waktu paling sensitif dari segi politik bagi mereka.


Iran minggu lalu meraikan ulang tahun ke-13 revolusi Islamnya dan akan mengadakan pilihan raya Parlimen dalam masa tidak sampai tiga minggu.

Kumpulan pembangkang, Pergerakan Hijau akan mengadakan tunjuk perasaan berhubung sekatan Internet itu hari ini, tepat setahun selepas tunjuk perasaan yang menyebabkan tindakan dan penangkapan besar-besaran oleh pihak kerajaan.


Selain itu, kerajaan Iran berkata beberapa bulan lalu, ia bersiap sedia melancarkan ‘Internet kebangsaan’ yang tidak akan mengandungi hampir semua laman bukan Iran dan bukan Islam.


Bagaimanapun, seorang anggota jawatankuasa penapisan Internet Iran, Mohammad Sadegh Afrasiabi, menafikan rancangan itu ada kaitan dengan masalah Internet sekarang.


“Internet kebangsaan itu akan beroperasi dalam masa empat tahun lagi dan sekatan e-mel ketika ini bukan sebahagian daripadanya,” kata Mohammad Sadegh. - Reuters

myMetro | Iran sekat Internet:

'via Blog this'

Sebat 3 anak hingga mati

SEOUL: Seorang paderi dan isterinya ditahan kerana didakwa membiarkan tiga anak mereka kelaparan dan menyebat kanak-kanak yang sakit itu hingga mati dalam cubaan untuk mengusir roh jahat, kata polis, semalam.

Paderi berusia 43 tahun itu dan isterinya ditahan atas kesalahan membunuh selepas saudara pasangan itu menemui mayat kanak-kanak berkenaan yang reput di kediaman mereka bersebelahan dengan gereja di daerah Boseong dekat pantai barat daya negara ini.


Menurut jurucakap Agensi Polis Wilayah Jeonnam, ujian forensik menunjukkan seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun dan dua kanak-kanak lelaki berusia lapan dan lima tahun mengalami lebam teruk di tubuh mereka tanpa sebarang makanan dalam perut.

Pasangan itu memberitahu polis, mereka cuba merawat tiga anak mereka yang mengalami demam panas dan selesema melalui puasa dan berdoa serta menyebat mereka berulang kali untuk “menghalau roh jahat”.


“Kami percaya kanak-kanak itu tidak diberi makan sejak 23 Januari lalu sebelum akhirnya mereka mati pada 1 atau 2 Februari lalu,” kata jurucakap itu. Pasangan itu menyebat setiap anak mereka sebanyak 39 kali dengan tali pinggang atau pemukul lalat dalam lima insiden berasingan, sebagai merujuk kepada petikan dalam kitab Injil.


Polis berkata, mereka merujuk kepada petikan dalam Injil yang berbunyi: “Usah tangguh untuk mendisiplinkan anak; jika kamu menghukum mereka dengan rotan, mereka tidak akan mati. Hukum mereka dengan rotan dan selamatkan mereka daripada kematian.” Anak keempat pasangan itu, bayi berusia setahun diletakkan dalam jagaan polis dan dalam keadaan sihat. - AFP


myMetro | Sebat 3 anak hingga mati:

'via Blog this'

Whitney korban arak, dadah

BOBBI dikejarkan ke hospital kerana didapati tidak sedarkan diri di Hotel Beverly Hilton hanya beberapa jam sebelum ibunya ditemui mati di hotel sama.

BOBBI dikejarkan ke hospital kerana didapati tidak sedarkan diri di Hotel Beverly Hilton hanya beberapa jam sebelum ibunya ditemui mati di hotel sama.

LOS ANGELES: Whitney Houston dilaporkan mati akibat campuran sejumlah ubat-ubatan termasuk pil merawat tekanan dikenali dengan nama dagangan Xanax dan alkohol.

Sumber berkata, pegawai koroner Los Angeles memberi tahu keluarga Whitney, kandungan air di paru-paru penyanyi popular itu tidak mencukupi untuk menganggap dia lemas dalam tab mandi di bilik Hotel Beverly Hilton.


Malah, kata sumber itu, koroner percaya Whitney mati sebelum kepalanya tenggelam di dalam tab berkenaan.

Laman sesawang gosip TMZ melaporkan, mayat Whitney sebenarnya ditemui ibu saudaranya, Mary Jones, bukan pengawal peribadi seperti dilaporkan kelmarin.


“Anak perempuan Whitney, Bobbi Kristina, 18, juga dipercayai tertidur dalam tab mandi di hotel sama hanya 24 jam sebelum itu,” lapor TMZ.


Pengawal keselamatan terpaksa dipanggil untuk membuka kunci pintu bilik Bobbi dan kini keluarganya bimbang kejadian itu bukan secara kebetulan, sebaliknya cubaan remaja terbabit membunuh diri.

Sementara itu, Bobbi dikejarkan ke hospital dua kali dalam tempoh 24 jam ekoran penemuan mayat Whitney kelmarin.


Remaja terbabit dimasukkan ke hospital kali pertama selepas dipercayai pengsan akibat mengambil arak dan pil khayal diberikan anggota rombongan Whitney satu demi satu untuk menenangkannya.

Bobbi sekali lagi dilihat dibawa keluar dengan pengusung dari hotel berkenaan kira-kira jam 10.30 pagi - hanya beberapa jam sebelum mayat Whitney ditemui.


Sumber berkata, Bobbi terpaksa dikejarkan ke Hospital Cedars-Sinai untuk menerima rawatan bagi masalah tekanan melampau.


Beberapa jam kemudian, Bobbi dibenarkan keluar, tetapi rakan dan keluarganya tetap bimbang terhadap keadaan mentalnya.


Pada Khamis, Whitney dilihat berpesta sehingga mabuk dan sempat bergaduh dengan pengawal keselamatan pusat hiburan berkenaan.


Petang keesokan harinya, Whitney sekali lagi berpesta secara melampau.


Kata sumber, beberapa botol Lorazepam, Valium, Xanax dan ubat tidur ditemui di bilik Whitney.


“Ubat itu dipercayai bertindak sebagai penenang, menyebabkan Whitney tertidur dalam tab mandi sebaik saja ia bercampur dengan alkohol yang diambil petang sebelumnya,” katanya.


Pejabat koroner Los Angeles secara rasmi enggan memberi komen terhadap khabar angin mengenai penemuan air dalam paru-paru Whitney yang boleh mengaitkannya dengan insiden lemas.


Maklumat lanjut mungkin hanya dikeluarkan selepas semua siasatan disiapkan dan ia dijangka mengambil masa antara satu hingga dua bulan.


Polis juga tidak membenarkan sesiapa melawat mayat berkenaan selagi ia berada dalam kawalan mereka.


TMZ melaporkan, pada peringkat awal ramai pihak percaya mayat Whitney ditemui bekas teman lelakinya yang muda 17 tahun, Ray-J.


Namun, Ray-J mendakwa dia tidak berada “di mana-mana tempat berhampiran lokasi kejadian” tetapi tetap bersedih.


“Dia ada menghubungi saya melalui telefon tetapi tidak sempat dijawab,” katanya.


Ketika Whitney mati dan Bobbi dihantar ke hospital, bekas suami penyanyi itu, Bobby Brown, berada di Nashville.


Walaupun dilaporkan menangis akibat kematian Whitney, Brown tetap muncul di pentas bersama kumpulannya, New Edition, dan sempat menjeritkan “Aku sayang kamu, Whitney!” ketika konsert berkenaan. - DMmyMetro | Whitney korban arak, dadah:

'via Blog this'

Pesan IPhone 4s dapat berus cat

IMPIAN MUSNAH...Faizal menunjukkan berus cat terpakai, komik berbahasa Cina serta telefon mainan yang diterimanya.
IMPIAN MUSNAH...Faizal menunjukkan berus cat terpakai,
komik berbahasa Cina serta telefon mainan yang diterimanya

.
JOHOR BAHRU: “Saya terkejut selepas membuka kotak dikirim apabila mendapati ia hanya mengandungi berus cat terpakai, komik berbahasa Cina serta telefon mainan dan bukannya iPhone 4s yang menjadi idaman,” kata Faizal Hussin, 41, dari Taman Impian Jaya di sini, semalam.
Faizal yang juga pengurus sebuah syarikat swasta di sekitar bandar raya ini berkata, dia kerugian RM1,750 selepas diperdaya sindiket penjualan telefon bimbit terbabit yang beroperasi menerusi laman web.
Mengimbau kejadian, Faizal berkata, ketika melayari portal pengiklanan sindiket terbabit pada 3 Januari lalu, dia tertarik dengan iPhone 4s yang ditawarkan pada harga RM1,750 seunit oleh Jay One Communication and Services memandangkan harganya lebih murah berbanding harga pasaran iaitu sekitar RM2,400.

“Saya menghubungi nombor tertera untuk membuat pertanyaan berkaitan telefon bimbit berkenaan sebelum diminta memasukkan bayaran ke akaun bank tertera nama Yow Wei Xian.

“Telefon bimbit berkenaan pula dijanjikan dalam tempoh dua hari menerusi Poslaju. Kiriman itu tiba dua hari kemudian iaitu pada 5 Januari lalu, namun saya terkejut mendapati ia hanya berus cat terpakai, komik serta telefon mainan,” katanya.

Faizal mendedahkan perkara itu pada prosiding Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM), semalam.

Menyambung keterangannya, Faizal berkata, dia berusaha mengesan alamat syarikat terbabit berdasarkan nombor akaun bank penerima bayaran berkenaan iaitu di Muar.

“Saya ke premis itu dan mendapati ia rumah yang disewa beberapa lelaki Melayu.

“Pada 10 Januari lalu, saya terkejut apabila membaca laporan Harian Metro yang mendedahkan seorang bekas pegawai bank menerima lesung batu selepas membayar RM3,250 untuk membeli tiga unit telefon pintar daripada syarikat sama,” katanya.

Faizal memfailkan tuntutan berkenaan kepada TTPM dengan harapan mendapat pembelaan sewajarnya dan menamakan Jay One Communication and Services dan penama akaun, Yow dalam tuntutannya bagi mendapatkan ganti rugi berikutan penipuan itu.

Presiden TTPM, Maznah Haron kemudian memerintahkan penentang kedua iaitu Yow selaku pemegang akaun yang menerima wang pembelian telefon bimbit terbabit mengembalikan RM1,750 kepada mangsa dalam tempoh 14 hari.

Tuntutan yang difailkan terhadap Jay One Communication and Services pula dibatalkan. Ketika prosiding, Jay One Communication and Services dan Yow tidak hadir untuk mengemukakan hujah bagi mengetepikan tuntutan difailkan terhadap mereka.

Maznah turut menasihatkan Faizal supaya membuat laporan polis berkaitan kes itu selain lebih peka dan tidak mudah terpedaya dengan barangan yang ditawarkan pada harga murah terutama ketika berurusan menerusi Internet.

myMetro | Pesan IPhone 4s dapat berus cat:

'via Blog this'

Gempa sederhana melanda California

LOS ANGELES: Gempa bumi bermagnitud 5.6 melanda utara California, Isnin (waktu tempatan), bagaimanapun tiada laporan kerosakan atau kematian diterima.

Ahli Seismologi Amerika Syarikat (AS), berkata gempa yang dicatatkan pada kedalaman 32.2 kilometer dikesan pada pusat gempa 10 kilometer dari bandar Weitchpec, iaitu berdekatan sempadan Oregon.

Pada 1994, gempa bumi bermagnitud 6.7 menggegarkan Los Angeles dan meragut sekurang-kurangnya 60 nyawa, di mana kadar kerugian mencecah AS$10 bilion. - AFP

Berita Harian Online | Gempa sederhana melanda California:

'via Blog this'

17 maut dalam pertempuran dua puak di Libya

TRIPOLI: Sekurang-kurangnya 17 orang terbunuh dalam pertempuran di antara dua puak di padang pasir tenggara Libya dalam tempoh dua hari dan menyebabkan 22 yang lain cedera.

Pertempuran di antara puak Zwai dan Tobu di bandar Kufra mengakibatkan 17 orang mati sejak Ahad lalu termasuk sembilan dari puak Zwai dan lapan dari Tobu.

Sumber berkata, puak Tobu mencari tempat perlindungan selepas puak Zwai melancarkan serangan bertubi-tubi. - AFP

Berita Harian Online | 17 maut dalam pertempuran dua puak di Libya:

'via Blog this'

Kolumnis didakwa hina Islam fail writ habeas corpus

KUALA LUMPUR: Kolumnis akhbar Arab Saudi, Hamza Kashgari Mohamad Najeeb yang didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW, memfailkan writ habeas corpus supaya mahkamah memutuskan sama ada penahanan, penangkapan dan penghantaran pulangnya ke Arab Saudi adalah sah atau tidak.

Hamza Kashgari, 23, melalui peguamnya, Muhammad Afiq Mohamad Noor dan Murnie Hidayah Anuar, memfailkan writ habeas corpus itu di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini semalam.
Penulis itu menamakan empat responden iaitu Ketua Polis Negara, Ketua Pengarah Imigresen Malaysia, Menteri Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia sebagai responden.
Dalam permohonannya, Ham-za Kashgari memohon perintah habeas corpus dikeluarkan supaya dia dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan dan dibebaskan dengan serta-merta daripada tahanan responden.

Dia juga memohon perintah supaya tidak ditangkap atau ditahan semula selepas dibebaskan serta relif lain yang difikirkan patut diberikan mahkamah.

Rakan Hamza Kashgari, Asma’ Abdul Razak, 31, dalam afidavit sokongan difailkan bersama permohonan itu, berkata pada 4 Februari lalu, rakannya menghantar pesanan melalui Twitter sempena Hari Kelahiran Nabi Muhammad SAW, bagaimanapun pada keesokannya dia memadam puisi itu dalam laman sosialnya.

Asma’ berkata, pada 8 Februari, pihak berkuasa Arab Saudi mengeluarkan waran tangkap terhadap rakannya atas tuduhan murtad kerana menghina Nabi Muhammad SAW dan turut diisytiharkan murtad oleh Majlis Ulama Besar negara itu, dan jika didapati bersalah, akan dijatuhkan hukuman bunuh.
Hamza Kashgari tiba di negara ini pada 7 Februari, dan dijadualkan menaiki penerbangan ke New Zealand, tetapi ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 9 Februari lalu.

Muhammad Afiq berkata, pihaknya mengetahui permohonan habeas corpus itu adalah akademik kerana anak guamnya sudah dibebaskan dan dihantar pulang ke negara asal, kelmarin, namun pihaknya memerlukan penjelasan dan arahan daripada mahkamah berhubung penahanan itu.

Di RIYADH, Hamza Kashghari ditahan sebaik tiba di Riyadh, malam kelmarin selepas dihantar pulang pihak berkuasa Malaysia.

Pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah mengeluarkan arahan supaya Kashghari dibawa ke muka pengadilan. Berita Harian Online | Kolumnis didakwa hina Islam fail writ habeas corpus:

'via Blog this'

Anak Whitney dikhuatiri mahu bunuh diri


pix_gal0
LOS ANGELES: Keluarga Whitney Houston bimbang anak perempuan penyanyi itu, Bobbi Kristina (atas), 18, mungkin cuba membunuh diri selepas ibunya meninggal dunia menyebabkan mereka mengkaji menghantarnya ke pusat pemulihan.
Bobbi Kristina dibawa ke hospital sekali malam kelmarin dan sekali lagi pagi semalam.

“Kami dimaklumkan dia dalam keadaan histeria, kepenatan dan gagal dipujuk,” kata laman web TMZ. Sumber rapat penyanyi itu memberitahu TMZ, keluarganya percaya anak perempuan Whitney itu mungkin cuba membunuh diri.

Bobbi bertindak mengeluarkan kata-kata kesat dan menjerit ke arah anggota polis pada malam kematian ibunya 11 Februari lalu selepas dilarang melihat mayat ibunya.

Ketika industri muzik dan jutaan peminat meraikan anugerah Grammy, sumber memberitahu Hollywoodlife.com secara eksklusif bahawa Bobbi Kristina, terlalu sedih selepas kematian ibunya sehingga dia tidak mahu hidup lagi.

“Kami bimbangkan Bobbi Kristina ketika ini. Ketika semua orang menyambut Grammy, Bobbi Kristian berjuang meneruskan hidupnya,” kata sumber keluarga itu kepada Hollywoodlife.com.
Anak perempuan mendiang penyanyi pop terkenal itu dibenarkan keluar dari Pusat Perubatan Cedars-Sinai di sini tengah hari semalam dan Hollywoodlife.com mendapat tahu dia dibawa ke sebuah lokasi rahsia oleh bapanya, Bobby Brown dan beberapa ahli keluarganya.

Sumber memberitahu Hollywoodlife.com bahawa Bobbie Kristina menunjukkan tanda-tanda ‘dilanda tekanan jiwa yang teruk’ dan dia ‘secara fizikalnya terlalu murung.’

“Bobbi Kristina terlalu sedih selepas mendapat tahu kematian ibunya. Dia enggan menerima pujukan orang lain,” lapor sumber. – Agensi

Berita Harian Online | Anak Whitney dikhuatiri mahu bunuh diri:

'via Blog this'

Aceh gusar pergaduhan politik, senjata haram diedar

BANDA ACEH: Wilayah Aceh berdepan risiko dilanda keganasan apabila parti politik elit bertelingkah sesama sendiri dalam usaha menjadi pemerintah di kawasan yang kaya dengan sumber semula jadi itu, menerusi pilihan raya akan datang.
Minggu lalu, pusat kempen pasukan pilihan raya antara parti ditembak bertubi-tubi, menonjolkan perbalahan yang dikhuatiri mencetuskan lebih banyak keganasan membabitkan penggunaan senjata antara penyokong bekas komander kumpulan pemisah Gerakan Aceh Merdeka (GAM).
Gabenor Aceh, Irwandi Yusut, bekas ketua unit perisikan GAM yang bertanding untuk penggal kedua dalam pilihan raya 9 April ini, berkata kebimbangan semakin memuncak berhubung pengedaran senjata api haram.
Irwandi baru-baru ini mengarahkan beberapa bekas perisik GAM bekerjasama dengan polis dan tentera untuk mencari sumber senjata api tidak berlesen itu.
“Kami merampas ratusan senjata api. Beberapa pejuang GAM menyerahkan senjata mereka secara suka rela. Namun, dalam sesetengah kes, kami membayar penduduk supaya menyerahkan senjata.
“Masih banyak senjata diedarkan di Aceh,” katanya sambil menafikan dakwaan senjata yang diserahkan itu diagihkan kepada pengikutnya dalam usaha mempertahankan diri daripada pembangkang.
Aceh masih bergelut untuk pulih dari segi ekonomi dan sosial berikutan konflik selama tiga dekad yang meragut lebih 17,000 nyawa.
Pada Ogos 2005, GAM bersetuju menggugurkan tuntutan mendapatkan kemerdekaan dan menandatangani perjanjian damai dengan Kerajaan Indonesia, tidak sampai setahun selepas tsunami melanda pada 26 Disember 2004 membunuh 220,000 penduduk wilayah itu.
Bagaimanapun, pejuang GAM cuma menyerahkan 830 unit senjata kepada tentera dengan lebih 5,000 masih disimpan.
Senjata itu dipercayai digunakan untuk melakukan keganasan di wilayah berkenaan menjelang pilihan raya.
“Kami tidak bertanggungjawab di atas serangan bersenjata baru-baru ini. Kami selalu dituduh apabila ada kejadian berkaitan keganasan. Bekas pejuang tidak lagi menyimpan senjata. Kami serahkan semuanya kepada pihak berkuasa,” kata calon pilihan raya, Zaini Abdullah, juga bekas menteri GAM yang sebelum ini tinggal dalam buangan di Sweden. – Agensi
Berita Harian Online | Aceh gusar pergaduhan politik, senjata haram diedar:

'via Blog this'

Pengebom Bali ceria dengar pertuduhan

UMAR Patek bersalam dengan pendakwa sebelum keluar dari mahkamah selepas mendengar pertuduhan, semalam.
UMAR Patek bersalam dengan pendakwa sebelum keluar
 dari mahkamah selepas mendengar pertuduhan, semalam.


Umar Patek hadapi hukuman mati bersalam dengan hakim, pendakwa

JAKARTA: Suspek militan utama yang ditangkap di Pakistan, Umar Patek, memakai kopiah, berseluar dan baju putih tersenyum lebar kepada wartawan sebelum mula dibicarakan di sini semalam atas pelbagai dakwaan termasuk pembunuhan terancang dalam serangan bom di Bali pada 2002.

Dia tiba di mahkamah dalam kenderaan polis, diiringi komando polis bersenjata sebelum memasuki kandang tahanan.
Defendan bersubahat dengan pihak lain untuk melakukan jenayah dengan membawa masuk, memperoleh, menyediakan atau memiliki senjata api, peluru atau bahan letupan serta bahan bahaya lain untuk melancarkan keganasan. - Lexsy Mamont, Hakim
Umar Patek, 45, berdepan lima tuduhan lain termasuk membuat bom dan memiliki senjata api secara haram, dan pendakwa berkata mereka akan meminta dia dijatuhkan hukuman mati.

“Perbicaraan Umar Patek diisytiharkan bermula,” kata Hakim Lexsy Mamont sebelum pendakwa, Widodo Supriady membaca pertuduhan.

“Defendan bersubahat dengan pihak lain untuk melakukan jenayah dengan membawa masuk, memperoleh, menyediakan atau memiliki senjata api, peluru atau bahan letupan serta bahan bahaya lain untuk melancarkan keganasan,” kata Supriady kepada mahkamah.

Pendakwaan setebal 30 muka surat turut menyebut pembabitan Patek dalam aktiviti berkaitan keganasan di Aceh dan peranannya dalam pengeboman Bali.
Perancang serangan bom di Bali lain yang sudah dibicara dan dihukum mati termasuk Imam Samudra, Amrozi Nurhasyim dan Ali Ghufron.

Umar Patek turut memberitahu penyiasat, dia dan militan lain yang terbabit dalam serangan di Bali bertemu seminggu selepas itu untuk meraikan kejayaan itu dan membincangkan sama ada mereka boleh lakukannya dengan lebih baik.

Kamar mahkamah dipenuhi kira-kira 100 orang, separuh daripadanya wartawan Australia. Patek, yang duduk di kerusi berdepan dengan panel lima hakim diapit peguamnya di kiri dan pendakwa di kanan.

Selepas sesi ditunda hingga Isnin minggu depan, Umar Patek bersalam dengan hakim dan pendakwa sambil tersenyum sebelum dibawa keluar.

Maklumat hingga tertangkapnya Umar Patek sebagai suspek pengganas paling dikehendaki di Indonesia mencapai AS$1 juta (RM3 juta).

Dia diekstradisi ke Indonesia selepas ditangkap pada Januari 2011 di bandar Abbottabad, Pakistan, lokasi sama komando Amerika membunuh pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden, Mei lalu.

Perbicaraan Umar Patek di mahkamah daerah Jakarta Barat dibuka di tengah kawalan ketat, dengan polis berkata mereka menempatkan unit pakar antikeganasan di seluruh bandar raya itu.

Menteri Pertahanan Indonesia, Purnomo Yusgiantoro, sebelum ini berkata ada maklumat Umar Patek cuba bertemu dengan Osama di Abbottabad sebelum penangkapannya, tetapi perkara itu tidak dapat disahkan. – AFPBerita Harian Online | Pengebom Bali ceria dengar pertuduhan:

'via Blog this'

Paru-paru Whitney Houston ada airHOTEL Beverly Hilton, California tempat Whitney Houston menginap smeasa dia mati pada Sabtu lalu.


LOS ANGELES - Laporan bedah siasat mendapati paru-paru mayat legenda pop wanita Amerika Syarikat (AS), Whitney Houston mengandungi air, menurut stau laporan berita semalam.

Bagaimanapun, sumber-sumber penguat kuasa undang-undang menyatakan para pemeriksa perubatan perlu mengetahui secara tepat berapa jumlah air dalam paru-parunya sebelum kematian penyanyi berkenaan boleh diputuskan akibat lemas, lapor laman berita hiburan TMZ.com.

Houston ditemui mati di dalam bilik hotelnya di Hotel Beverly Hilton, California, Amerika Syarikat pada Sabtu lalu dan beberapa laporan mendakwa dia ditemui mati di dalam tab mandi.

Pihak berkuasa masih belum lagi menentukan sama ada Houston mati sebelum dia lemas dalam air atau selepas itu kerana masih ada kemungkinan penyanyi tersebut telah mati sebelum memasuki tab mandi.

Walaupun, keputusan bedah siasat penyanyi itu sudah selesai, punca kematiannya tidak boleh ditentukan sehingga keputusan toksikologi diperoleh yang selalunya mengambil masa di antara empat hingga enam minggu.

Penolong Ketua Koroner, Ed Winter enggan memberi komen lanjut tentang keadaan bilik atau sebarang bukti yang ditemui oleh para penyiasat, lapor agensi berita AP.

Winter berkata, tiada tanda-tanda jelas terdapat trauma pada tubuh Houston malah para penyiasat tidak akan memberikan sebarang punca kematian sehingga mereka memperoleh keputusan daripada makmal yang akan diperoleh beberapa minggu lagi.

Pada masa sama, seorang pegawai polis Beverly Hills, Leftenan Mark Rosen berkata, pihaknya mungkin mendedahkan butiran lanjut yang diperoleh mengenai kematian Houston namun ia bergantung sama ada para penyiasat berasa selesa untuk mendedahkan sebarang maklumat.

Pada Sabtu lalu, seorang anggota rombongan Houston menemui penyanyi tersebut yang tidak sedarkan diri di biliknya di Hotel Beverly Hilton hanya beberapa jam sebelum dia sepatutnya menghadiri parti menjelang Anugerah Grammy.

Menurut Rosen, tiada tanda-tanda perbuatan khianat.

Seorang anggota rombongannya mengubungi talian kecemasan 911 sebelum anggota-anggota paramedik tiba untuk memberikan bantuan bagi menyelamatkan nyawa Houston di bilik hotelnya tetapi mereka gagal berbuat demikian sehingga polis tiba.

Houston memang mempunyai sejarah ketagihan dadah sejak 10 tahun lalu.

Dia yang juga penerbit dan bekas model pernah berkahwin dengan penyanyi blues, Bobby Brown pada tahun 1992 sebelum bercerai pada tahun 2007.

Mereka dikurniakan seorang anak perempuan, Bobbi Kristina.

Sementara itu, akhbar dalam talian MailOnline melaporkan Houston yang juga bintang filem ditemui lemas dalam tab mandi akibat pengambilan ubat penenang melebihi dos dan minuman keras selepas dia menghadiri parti menjelang Anugerah Grammy.

Antara ubat yang ditemui di biliknya ialah Lorazepam, Valium, Xanax dan ubat tidur.

Ubat-ubat itu dipercayai digunakan sebagai penenang yang menyebabkan dia tertidur dalam tab mandi sebaik sahaja bercampur dengan arak dalam tubuhnya.

Sebelum kematiannya, Houston kelihatan berpeluh dan tidak kemas ketika dia meninggalkan kelab malam Tru Hollywood pada malam Khamis lalu.

Dia juga berparti dengan sekumpulan besar rakannya sebelum pulang ke hotel tempat dia ditemui mati pada Sabtu lalu. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Dedah payudara semasa cuaca sejuk melampau di MoscowBEBERAPA kakitangan lelaki syarikat Gazprom mengusung seorang wanita daripada kumpulan FEMEN yang mendedhakan payudaranya di depan ibu pejabat syarikat itu di Moscow semalam.


MOSCOW, Rusia - Tiga aktivis pergerakan hak wanita, FEMEN dari Ukraine sanggup mendedahkan payudara mereka semasa melakukan tunjuk perasaan dalam suasana sejuk melampau di depan ibu pejabat syarikat gergasi gas semula jadi Gazprom di sini semalam.

Mereka yang hanya memakai seluar panjang mendedahkan payudara sambil memegang poster yang mengandungi mesej mengutuk tindakan syarikat Gazprom.

Ketiga-tiga wanita itu mendedahkan payudara semasa suhu mencecah -22 darjah Celsius.

Salah satu poster itu mengandungi mesej yang menyamakan Ketua Pegawai Eksekutif Gazprom, Alexei Miller dengan ketua polis rahsia pada zaman pemerintahan pemimpin Adolf Hitler di Jerman, Heinrich Mueller.

Tunjuk perasaan itu dibuat kerana Ukraine dan Rusia gagal mencapai penyelesaian berhubung harga gas sejak beberapa bulan lalu.

Namun, ketiga-tiga wanita itu diusir keluar dari ibu pejabat tersebut oleh kakitangan lelaki syarikat Gazprom.

- Agensi


Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Askar AS gigit daging mentah ular tedungSEORANG askar marin Amerika Syarikat menggigit daging mentah seekor ular tedung manakala kepalanya dililit dengan kulit haiwan itu.


SATTAHIP, Thailand - Seorang askar Amerika Syarikat (AS) merasai daging mentah seekor ular tedung di sebuah pangkalan tentera laut di sini semalam.

Askar itu menggigit daging mentah ular tersebut manakala kulit haiwan tersebut dililitkan pada kepalanya.

Kira-kira 13,000 anggota tentera daripada tujuh buah negara menyertai latihan ikhtiar hidup itu.

Anggota-anggota tentera Malaysia, Indonesia, Korea Selatan, Thailand, AS, Singapura dan Jepun menyertai latihan tersebut.

Dalam latihan itu, askar-askar minum darah ular dan menggunakan tangan untuk memisahkan kepala ayam jantan daripada badan. Mereka turut memakan serangga. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'