Pages

Wednesday, October 28, 2015

Empurau RM1,000 sekilo dipamerkan di Kota Samarahan bulan depan


Oleh Mohd Roji Kawi

KOTA SAMARAHAN: Dengan harga mencecah RM1,000 sekilogram, Empurau diperakui sebagai spesis ikan air tawar termahal di Malaysia.
Ia bakal menjadi tarikan utama sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Peringkat Kebangsaan yang dijadualkan berlangsung di Dewan Suarah Kota Samarahan, di sini hujung bulan depan.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, berkata sudah tiba masanya ikan eksotik termahal pernah direkodkan itu dipamerkan kepada umum kerana sebelum ini mungkin ramai yang hanya mendengar namanya.
Beliau berkata, ikan itu yang hanya ditemui di kawasan hulu sungai di negeri ini ibarat 'permata yang perlu digilap' dan mampu memperkenalkan Sarawak di mata dunia.
"Sudah tiba masanya untuk kita tonjolkan ikan empurau ke seluruh dunia dan sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Peringkat Kebangsaan kali ini adalah platform terbaik untuk tujuan itu.
"Saya yakin sambutan itu nanti akan menarik ramai pengunjung termasuk dari luar Sarawak malah juga dari luar negara," katanya.
Beliau berkata demikian selepas mendengar taklimat persediaan sambutan itu di Dewan Suarah, di sini, petang ini.
Yang hadir sama Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu Numpang yang juga Menteri Pemodenan Pertanian Sarawak.
Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Peringkat Kebangsaan 2015 dijadual dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, 28 November ini sempena lawatan kerja beliau ke Sarawak.
Ahmad Shabery berkata, kali terakhir sambutan itu diadakan di Sarawak ialah pada 1987.
"Selepas 28 tahun, kita memutuskan untuk mengadakannya semula di sini dan ia bersesuaian kerana sebagai negeri pertanian, sambutan itu akan melonjakkan lagi sektor pertanian di Sarawak.
"Banyak produk baharu akan kita tonjolkan sepanjang sambutan itu nanti yang saya percaya akan memberi banyak manfaat kepada masyarakat peladang, penternak dan nelayan," katanya

Bina kerusi roda khas buat isteri


Bina kerusi roda khas buat isteri

27 OKTOBER 2015
Bina kerusi roda khas buat isteri Xu Suobao membuat kerusi roda khas untuk isterinya. - Foto CEN

HENAN - CHINA. Kasih sayang terhadap isterinya mendorong seorang warga emas berusia 79 tahun membuat kerusi roda khas buat isterinya itu bagi memastikan dia dapat bersama- sama ke mana jua dia pergi.

Xu Suobao mencipta kerusi roda khas buat isterinya, Zhou Shudi, 75, yang menderita penyakit rheumatism sejak 40 tahun lalu dengan meletakkan kerusi tambahan di belakang kerusi roda isterinya.

Pasangan yang tinggal di Luoyang, tengah China kini sudah boleh bergerak ke mana-mana bersama dengan kerusi roda ini malah kerusi tambahan itu turut boleh dilaras dan disimpan jika memerlukan Xu menolak isterinya.

Suami isteri warga emas ini menarik perhatian netizen selepas kisah mereka dimuatnaik dan menjadi viral di China malah turut digelar sebagai  "The Most Beautiful Couple".

Kerusi roda yang menggunakan kuasa bateri ini juga turut dilengkapi dengan tandas kecemasan memandang penyakit dihadapi Zhou yang menyebabkan sendi dan ototnya sakit.

Ekosistem unik gua Er Wang Dong

Ekosistem unik gua Er Wang Dong
Ekosistem unik gua Er Wang Dong
GUA Er Wang Dong yang terletak di wilayah Chongquing, China menyimpan rahsia dan keunikannya tersendiri.

Keluasan gua ini juga amat menakjubkan dengan ukuran 42,139 kilometer (km) panjang dan mencatat kedalaman maksimum 441 meter.

Oleh kerana saiznya yang begitu besar, ia dikatakan mempunyai sistem cuaca sendiri.

Pada 2013, seramai 15 ahli arkeologi dari Hong Meigui Cave Exploration Society bersama jurugambar telah menemui gua ini secara tidak sengaja ketika meneroka gua-gua lain yang terdapat di sekitar Chongquing.

Mereka mendapati, pintu masuk ke gua ini agak tersembunyi dan sebaik melangkah masuk, mereka terkejut melihat ruang gua yang luas dan terdapat awan nipis di dalamnya.

Awan jelas kelihatan di salah satu ruang gua dikenali sebagai Cloud Ladder Hall yang berkeluasan 12.5 hektar.

"Saya tidak pernah melihat keadaan seperti ini di mana-mana gua. Awan tebal dan kabus tergantung di separuh bahagian atas gua di mana ia akan terperangkap.

"Tambah istimewa apabila mengetahui kumpulan kami adalah yang pertama menjejakkan kaki ke dalam gua ini," kata Robbie Shone, jurugambar dari Manchester.

Shone turut menjelaskan bahawa beberapa gua berhampiran pintu masuk Er Wang Dong pernah digunakan oleh pelombong nitrat, tetapi mereka tidak pernah menjejakkan kaki ke dalam gua tersebut. - Sciencealert

45 tahun hidup tanpa jiran


45 tahun hidup tanpa jiran
45 tahun hidup tanpa jiran
27 OKTOBER 2015

SEJAK 45 tahun lalu, Martin, 79, dan Sinforosa Colomer, 82, menjadi satu-satunya penduduk La Estrella, sebuah perkampungan yang ditinggalkan di Sepanyol.

Peneman mereka hanyalah haiwan peliharaan seperti ayam, kucing dan lebah.

Menurut sumber, ribut pada tahun 1883 meragut nyawa hampir separuh penduduk kampung dan memusnahkan sekurang-kurangnya 17 rumah. Sejak itu, penduduk tempatan mula meninggalkan rumah mereka.

“Terdapat kira-kira 150 hingga 200 orang tinggal di sini sebelum ini. Kami ada guru, kakitangan profesional dan Datuk Bandar. Namun, dalam tempoh setahun hingga dua tahun, hampir semua orang berpindah keluar.

“Ramai bertanya bagaimana kami boleh hidup dalam keadaan begini. Banyak perkara boleh dilakukan dengan haiwan peliharaan dan pokok ceri kami. Kadang kala ada juga yang datang melawat pada hujung minggu,” menurut Martin.

Hari ini, Martin dan Sinforosa tinggal dalam keadaan sederhana tanpa kemudahan telefon, televisyen, elektrik dan air. Kereta lama yang dimiliki digunakan untuk membawa mereka ke bandar terdekat terletak sekurang-kurangnya 25 kilometer. – Oddity Central