Pages

Saturday, August 4, 2012

AS tak akan bekal senjata
   
WASHINGTON: Amerika Syarikat akan meningkatkan sokongan terhadap pemberontak Syria.
Bagaimanapun, ia bertegas tidak akan membekalkan senjata kepada kumpulan itu meskipun misi duta antarabangsa, Kofi Annan di negara itu gagal.

Annan yang dilantik oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab untuk mencari penyelesaian damai di Syria, meletakkan jawatan semalam, menyebabkan usaha diplomatik tergendala dan mendorong gesaan supaya tindakan dilakukan. Bagaimanapun, pentadbiran Amerika Syarikat sekali lagi menegaskan, ia tidak akan menimbang mengenai campur tangan tentera di negara itu.

“Pendirian kami tidak berubah. Kami tidak akan membekalkan senjata kepada pemberontak. “Kami tidak percaya penambahan senjata di Syria diperlukan untuk membawa keamanan di negara itu,” kata jurucakap White House, Jay Carney di atas pesawat Air Force One. Pemberontakan 17 bulan menenentang pemerintahan Presiden Bashar Al-Assad meragut lebih 20,000 nyawa setakat ini, sebahagian besarnya orang awam.

Kebimbangan kini semakin meningkat mengenai kemungkinan pemimpin Syria yang tertekan itu akan menggunakan senjata kimia.

Ia mendorong beberapa pakar dan anggota Dewan Amerika Syarikat menyoal secara terbuka sama ada Washington perlu menggunakan kekuatan tentera dan keupayaan perisikan untuk membantu pembangkang dan mempercepatkan kejatuhan Bashar.


Pentadbiran Amerika Syarikat keberatan untuk terbabit dalam satu lagi peperangan di Asia Barat berikutan pilihan raya yang semakin hampir.

Bimbang mengenai kemungkinan berlaku pertumpahan darah selepas kejatuhan Bashar, Amerika Syarikat menegaskan, langkah menambah lebih banyak senjata hanya akan meningkatkan keganasan di Syria.

“Analisis kami ialah keupayaan rejim itu semakin lemah. Tentera Syria sudah patah semangat dan pembangkang berjaya meraih kemenangan di beberapa kawasan.

“Strategi kami sudah memberi kesan. Kami akan lakukan apa saja dalam rancangan kami untuk mempercepatkan kejatuhan Bashar,” kata jurucakap Jabatan Negara, Patrick Ventrell. - AFP

Selatan Thai mungkin dikenakan perintah berkurung
         
BANGKOK: Pihak berkuasa bercadang mengenakan perintah berkurung di selatan Thailand untuk mengurangkan keganasan kerana bimbang kesannya terhadap ekonomi wilayah itu.

Menteri Pertahanan, Sukumpol Sawanatat berkata, Pusat Operasi Keselamatan Dalaman telah ditugaskan untuk mengenal pasti kawasan tertentu yang akan dikenakan tindakan perintah berkurung, dengan bantuan Batalion Tentera Wilayah ke-4.
Sukumpol berkata, rancangan perintah berkurung itu dijangka akan dibentangkan kepada kabinet untuk pertimbangan sebelum dilaksanakan, mungkin selepas bulan Ramadan.

Cadangan itu dibuat selepas beberapa serangan oleh kumpulan pemisah Islam di wilayah selatan sejak dua minggu lalu, termasuk serangan bom kereta dekat sebuah hotel di Pattani, Selasa lalu. - Bangkok Post

Henti tindas Rohingya: Bakar


JAKARTA: Ulama Islam yang dipenjara, Abu Bakar Bashir mengugut akan melancarkan perang sekiranya Myanmar terus menindas orang Islam Rohingya. Dia berkata demikian dalam suratnya kepada presiden negara itu, Thein Sein seperti yang dipaparkan di laman web, semalam.
Abu Bakar, 74, dianggap sebagai ketua agung Islam radikal di Indonesia, dijatuhkan hukuman penjara 15 tahun kerana membiayai kumpulan pengganas.
“Kami mendengar umat Islam menjerit di negara anda kerana perbuatan kejam anda... anda mengheret mereka keluar dari rumah dan membunuh mereka,” katanya dalam surat yang bertarikh 22 Julai, yang diedarkan kepada pengikutnya dan dipaparkan di dalam laman web voa-islam.com.

Katanya, “Sekiranya anda mengabaikan seruan ini, demi Allah, anda akan melihat kejatuhan negara yang anda banggakan di tangan tentera Mujahidin.”

Surat itu disahkan sebagai tulen oleh Son Hadi, jurucakap Jemaah Anshorut Tauhid (JAT), kumpulan yang dibiayai oleh Abu Bakar pada 2008 dan dilabel sebagai organisasi pengganas oleh Amerika Syarikat.

Abu Bakar yang lantang menyokong jihad, dijatuhkan hukuman penjara pada 2010 kerana membiayai kumpulan Islam di wilayah Aceh.

Awal tahun ini Mahkamah Tinggi di Indonesia menolak keputusan Mahkamah Rendah untuk mengurangkan tempoh penjara 15 tahunnya.

“Anda perlu tahu umat Islam itu bersaudara. Keperitan mereka adalah keperitan kami. Kesedihan mereka adalah kesedihan kami dan darah yang anda tumpahkan itu adalah darah kami juga,” kata Abu Bakar.

Katanya, “Dengan izin Allah, kami boleh memusnahkan anda dan orang-orang anda.”

Kira-kira 100 pejuang Islam penyokong khalifah cawangan Indonesia daripada organisasi Hizb ut-Tahrir, mengadakan protes di hadapan Kedutaan Myanmar di Jakarta, semalam. - Jakarta Post

Bersemadi dalam gitar


GRAHAM beraksi bersama gitar kesayangannya pada 1962.
GRAHAM beraksi bersama gitar kesayangannya pada 1962.
JUNE (baju putih) mengiringi keranda Graham dibawa keluar dari gereja, semalam.
JUNE (baju putih) mengiringi keranda Graham dibawa keluar dari gereja, semalam.
LONDON: Seorang bekas pemain gitar kumpulan rock era 1960-an disemadikan dalam keranda berbentuk alat muzik itu, semalam.
Pernah menganggotai kumpulan The Ramrods, John Graham dikebumikan dalam keranda berbentuk gitar Fender Stratocaster sepanjang kira-kira tiga meter. Kakitangan yang mengendalikan urusan mayat Graham menghasilkan masa berbulan-bulan untuk menyiapkan keranda berkenaan yang dicipta sempena gitar kegemaran pemuzik terbabit.

Dia menerima gitar model itu sebagai hadiah ketika berusia 15 tahun. Beratus-ratus peminat menghadiri majlis pengebumian Graham di sebuah gereja di Cheltenham, Gloucestershire.
Balu Graham, June, 63, berkata keranda itu adalah penghormatan paling sesuai diberi untuk suaminya.

“Seluruh hidupnya dihabiskan untuk bermain gitar.

“Dia adalah lelaki terhebat yang dapat anda impikan,” katanya. Menurut June, dia bersama Graham selama 20 tahun dan tidak pernah mendengar suaminya berkata sesuatu yang tidak menyenangkan.
“Sepanjang hidup bersama, kami sangat bahagia,” katanya. Majlis pengebumian Graham dihadiri ramai rakan, ahli keluarga, bekas anggota The Ramrods serta peminat mereka yang berpakaian hitam dan putih.

Ia dijalankan dengan iringan muzik serta lagu yang pernah dimainkan datuk kepada lima cucu dan lebih mesra dikenali dengan panggilan Johnny itu.
Kumpulan The Shadow of Cliff dipimpin Jimmy Jemain memainkan beberapa lagu pernah menjadi kegemaran Graham, termasuk Travelling Light, Born to Rock and Roll, Only Angel dan Johnny Be Good. - DM

Bangladesh arah NGO henti bantuan kepada RohingyaBangladesh arah NGO henti bantuan kepada Rohingya
Bangladesh menganggap puluhan ribu penduduk Islam Rohingya sebagai pelarian kerana tidak mempunyai dokumen sah.
DHAKA - Tiga agensi bantuan antarabangsa di Bangladesh diarah berhenti memberi bantuan kepada pelarian Rohingya Islam dari negara jiran  Myanmar kerana pihak berkenaan didakwa beroperasi di luar mandat pihak berkuasa.

Menurut pihak berkuasa negara itu, pekerja bantuan yang terlalu ramai memburukkan keadaan di kem-kem sepanjang di sempadan.

Beribu-ribu melarikan diri dari keganasan kaum di negeri Rakhine Myanmar sejak Mei lepas.

Bantuan Agensi Doktor Perancis Tanpa Sempadan dan Tindakan Kelaparan dan Agensi British Muslim adalah mereka yang tertakluk kepada perintah berkenaan.

Badan amal berkenaan menyediakan penjagaan kesihatan, makanan dan air kepada beribu-ribu pelarian di daerah Cox Bazar Bangladesh, lapor BBC semalam.

Bangladesh mengiktiraf hanya 29,000 sebagai pelarian, manakala jumlah mereka yang telah memasuki sempadan dianggarkan sejumlah 300,000 orang .

Beratus-ratus telah diarah berpatah balik di sempadan oleh pihak berkuasa Bangladesh.

PBB menggambarkan Rohingya  sebagai kaum  minoriti ditindas.

Keadaan darurat telah diisytiharkan di Rakhine Jun lalu selepas pertempuran masyarakat antara Buddha dan Muslim.
Keganasan semakin menjadi-jadi selepas kejadian rogol dan pembunuhan wanita Buddha Mei lalu, diikuti oleh serangan ke atas bas yang membawa umat Islam.
Pergolakan perkauman berterusan membabitkan etnik Islam dan penganut agama Buddha.
Bagaimanapun, Myanmar menafikan pasukan keselamatan yang melakukan penindasan hak asasi manusia di Rakhine.

India mahu lancar misi ke Marikh

Program rancang hantar satelit ke planet Merah 2013 

New Delhi: India merancang menghantar sebuah satelit menerusi pesawat kawalan jauh bagi mengorbit planet Marikh bagi mempelajari geologi dan cuacanya, tahun depan. 
Itu akan membolehkan negara berkenaan menyertai beberapa negara lain yang sudah meneroka planet itu, kata seorang saintis kerajaan, semalam. 


Satu roket akan dilancarkan dari pantai tenggara India bagi meletakkan satelit itu di angkasa lepas dan seterusnya meneruskan perjalanan ke Marikh, kata saintis itu yang tidak mahu namanya disebut kerana projek itu masih menunggu kelulusan. 

Jurucakap bagi Pertubuhan Penyelidikan Angkasa Lepas India (ISRO) berpejabat di Bangalore enggan mengesahkan misi itu tetapi memberi kenyataan secara umum mengenai cita-cita program angkasa lepas India. 

“Selepas misi berjaya dijalankan bagi meneroka bulan, masyarakat dunia kini memberi tumpuan kepada usaha mencari tempat sesuai untuk kehidupan di Marikh,” kata pegawai ISRO, Deviprasad Karnik. 

Saintis ISRO menjangka satelit berkenaan dapat mengorbit kurang daripada 100 kilometer di ruang udara Marikh. 
Kabinet India dijangka memberi sokongan kepada misi itu yang dianggarkan memakan belanja (RM80 juta), menurut laporan media minggu ini. 

Rancangan itu menyebabkan ada pihak mengkritiknya ketika India masih ada masalah kurang zat makanan yang tinggi selain masalah bekalan tenaga. 

Bagaimanapun, India sudah mengemukakan hujah bahawa teknologi dibangunkan daripada program angkasa lepas mempunyai aplikasi praktikal seharian. 

Program angkasa lepas India bermula pada 1962. Empat tahun lalu, satelitnya, Chandrayaan menemui bukti air di bulan. 

India kini melihat kepada cara memastikan kenderaan beroda dapat mendarat di Bulan pada 2014. 

Apapun, misi itu menandakan fasa baru dalam program angkasa lepas India yang merancang menghantar manusia buat kali pertama ke angkasa lepas pada 2016. 
“Kami akan cuba ke Marikh pula selepas Jabatan Sains memberi lampu hijau kepada misi ke Marikh,” kata Karnik lagi. 

“Roket pelancaran kenderaan Polar Satelit seberat 320 tan akan digunakan bagi membawa roket itu ke pesawat angkasa lepas di orbit. Ia akan dilancarkan dari Sriharikota, wilayah selatan.

Aktivis India henti berlapar

Hazare gagal tarik ramai sokong kempen antirasuah 

NEW DELHI: Aktivis antirasuah India, Anna Hazare, menamatkan mogok laparnya semalam selepas enam hari, apabila gagal menarik sokongan ramai yang menjadi pendorong usahanya setahun lalu. 
Hazare, 75, mengumumkan hasratnya menamatkan mogok lapar itu ketika memberi ucapannya kepada penyokongnya kelmarin di tengah New Delhi, lokasi beliau memulakan tindakannya Ahad lalu. 


Kenyataannya juga memberi petanda kemungkinan beliau memasuki arena politik dengan menyasarkan pilihan raya umum India 2014. 

“Ada lagi dua tahun sebelum pilihan raya diadakan. Kita perlu temui rakyat di seluruh negara dalam masa satu setengah tahun. Mengapa perlu buang masa lakukan mogok lapar,” katanya. 

Bantahan terkini aktivis veteran itu yang mengancam untuk meneruskan tindakannya sehingga mati, bertujuan mendesak kerajaan memperkuat akta antirasuah baru yang menunggu diputuskan menerusi sesi keterangan di depan jawatankuasa Parlimen. 

Kempennya juga menuntut siasatan khas mengenai dakwaan rasuah ke atas 15 menteri termasuk Perdana Menteri, Manmohan Singh. 
Hazare menjadi wira negara Ogos tahun lalu apabila mengetuai bantahan seluruh negara itu yang menyentuh rasuah, pencetus kemarahan rakyat hingga mengejutkan kerajaan campuran pimpinan Singh. 

Ketika mogok lapar selama 12 hari, beliau dianggap sebagai Mahatma Gandhi moden dan memperoleh sokongan ramai di seluruh New Delhi. 

Bagaimanapun, kali ini tidak ramai yang menyertai tindakannya dan semakin jelas kempen itu semakin hilang momentum. 

Media juga kurang memberi kerjasama apabila menyatakan Hazare melampaui batas menuntut Parlimen menerima pandangan kempennya untuk rang undang-undang baru rasuah itu. 

“Kami mahu alternatif politik. Rakyat perlu putuskan siapa perlu diberi dan bagaimana untuk mencapai sistem alternatif,” katanya kelmarin. 

Jurucakap kempen, Aswathi Murlidharan, berkata keputusan masih belum dibuat mengenai parti politik yang perlu disertai. 

“Kami tidak melihat mengenai parti politik buat masa ini,” katanya. 

Hazare dijangka menamatkan mogok laparnya pada jam 5.00 petang waktu tempatan. – AFP

Wartawan selidik kapal selam BritainGAMBAR fail menunjukkan kapal selam HMS Poseidon.SCHWANKERT


BEIJING - Seorang wartawan warga Amerika Syarikat yang tinggal di Beijing membuat satu penemuan yang mengejutkan di dalam buku dan filemnya yang akan diterbitkan.
Wartawan itu, Steven Schwankert membuat penyelidikan dalam buku dan filem tersebut mengenai sebuah kapal selam tentera British yang karam di perairan China pada tahun 1930.
Beliau mendapat tahu bahawa China menaikkan semula kapal selam tersebut, HMS Poseidon pada tahun 1972.
China menaikkan kapal selam tersebut tanpa memberitahu pihak Britain.
Pendedahan itu terdapat dalam bukunya, The Real Poseidon Adventure: China's Secret Salvage of Britain's Lost Submarine dan sebuah filem dokumentarinya.
Kapal selam itu karam pada 9 Jun 1931 selepas ia berlanggar dengan sebuah kapal kargo China dalam satu latihan.
Buku tersebut juga dijangka diterbitkan pada tahun 2013 oleh Hong Kong University Press.
Beliau melakukan penyelidikan itu sejak tahun 2006 selepas mendapati maklumat di dalam talian bahawa China telah menaikkan kapal selam tersebut.
Schwankert kemudian mencari akaun operasi untuk menaikkan kapal selam tersebut menerusi senaskhah majalah China pada tahun 2002.
Namun, persoalan timbul kenapa China memilih untuk menaikkan kapal selam itu.
Penyelidikan Schwankert itu menyebabkan Kementerian Pertahanan Britain meminta maklumat lanjut tentang kapal selam tersebut.
China kemudian mengesahkan bahawa kapal selam itu telah dinaikkan dari dasar laut namun maklumat lanjut itdak diberikan kerana rekod simpanan maklumat yang tidak teratur.
Schwankert menganggap terdapat banyak motif kenapa China menaikkan kapal tersebut.
Menurutnya, antara motif itu ialah China mungkin mengkaji pembinaan kapal selama tersebut atau mengitar semula besi kapal berkenaan.
Kapal selam itu dianggap yang paling moden milik Tentera Laut Diraja Britain.
Ia karam dalam tempoh empat minit dan terdampar sedalam 30 meter di dalam laut dekat sebuah pangkalan tentera Britain di Weihai, China.
Seramai 18 kru mati semasa ia karam. - Agensi

Tanam bangkai gajahORANG ramai menolak bangkai gajah untuk ditanam dekat stesen kereta api Panbari kelmarin.


GUWAHATI - Penduduk-penduduk dari sebuah kampung menanam bangkai seekor gajah betina dekat stesen kereta api Panbari, 50 kilometer dari sini kelmarin. Gajah itu mati pada Rabu lalu selepas haiwan tersebut dirempuh sebuah kereta api penumpang semasa ia menyeberangi landasan. - Reuters

Berita Harian | Masalah deria punca paus terdampar mati

Operasi memindahkan ikan paus yang terdampar oleh Jabatan Perikanan di muara Sungai Sitompok, Kuala Penyu, petang semalam.Operasi memindahkan ikan paus yang terdampar oleh Jabatan Perikanan di muara Sungai Sitompok, Kuala Penyu, petang semalam.
Kota Kinabalu: Paus seberat 10 tan yang terdampar lebih 12 jam di pantai Sungai Sitompok, Kuala Penyu dekat sini, mati malam kelmarin, dipercayai kerana mengalami masalah deria. 

Pegawai perikanan daerah Kuala Penyu, Julin Bagang, berkata paus jenis Baleen sepanjang 17 meter itu dipercayai tertekan apabila terpisah daripada kumpulannya di luar habitat semula jadi mereka. 
“Daripada pengamatan saya, deria paus itu tidak berfungsi dan menjejaskan sistem tubuhnya,” katanya ketika dihubungi, semalam. 

Ikan gergasi itu didapati terdampar di pantai berkenaan oleh seorang pekerja di Taman Pulau Tiga, jam 9 pagi kelmarin. Bagaimanapun, mamalia itu mati pada jam 8 malam. 

Julin berkata, mereka cuba menyelamatkan ikan itu, termasuk mengepam air laut bagi menyimbah tubuhnya dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat. 

“Kami tak ada kepakaran dan kemahiran untuk menyelamatkan ikan paus,” katanya. 

Julin berkata, kontraktor dilantik mengalihkan bangkai ikan itu dan menanamnya di tempat khas di Kuala Penyu. - BERNAMA

Semua tidak mahu mengaku bersalah

Penduduk daerah Jdeidet Artouz laungkan slogan antipemerintah dekat beberapa mayat dipercayai korban serangan tentera Syria.Penduduk daerah Jdeidet Artouz laungkan slogan antipemerintah dekat beberapa mayat dipercayai korban serangan tentera Syria.
Peletakan jawatan Annan sebagai wakil dunia ke Syria jadi isu pula 

ALEPPO: Anggota Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) saling menuding jari menyalahkan orang lain atas tindakan bekas Setiausaha Agung PBB, Kofi Annan, meletak jawatan sebagai wakil khas damai antarabangsa ke Syria. 
Annan mengadu, inisiatifnya untuk menamatkan pertumpahan darah di Syria tidak mendapat sokongan diperlukan. 

Peletakan jawatan Annan menyaksikan lima anggota tetap majlis itu termasuk Amerika Syarikat menyalahkan Russia dan China kerana menggunakan kuasa veto sebanyak tiga kali ke atas resolusi PBB mengenai konflik Syria. 

“Peletakan jawatan Annan menonjolkan kegagalan Russia dan China dalam Majlis Keselamatan untuk menyokong resolusi terhadap Bashar yang akan memaksa beliau memikul tanggungjawab,” kata jurucakap Rumah Putih, Jay Carney. 

Jerman juga berkata, keputusan Annan sebahagiannya berpunca daripada tentangan China dan Russia terhadap sekatan ke atas Syria. 

Namun, wakil Russia ke badan dunia itu, Vitaly Churkin, menegaskan Moscow memberi sokongan penuh kepada Annan dan Putin menyifatkan peletakan jawatan itu sebagai keaiban besar. 
“Kofi Annan diplomat bijak dan jujur. Tindakannya memang satu kehilangan besar,” Putin dipetik sebagai berkata di London. 

Sementara itu, ketika kerajaan Syria menggunakan jet tempur untuk menyerang pemberontak yang menggunakan kereta kebal di Alepppo, wakil PBB dan Liga Arab itu meluahkan rasa kesal peningkatan sengketa dalam konflik hampir 17 bulan itu. 

Annan mengecam Majlis Keselamatan PBB, yang dikatakan menghalang tindakan untuk menghentikan keganasan. 
“Saya tidak menerima sokongan yang diperlukan. Anda perlu faham, sebagai wakil khas, saya juga mahukan keamanan seperti , Majlis Keselamatan atau masyarakat antarabangsa. 

“Tindakan ketenteraan yang semakin meningkat dan ketiadaan keputusan sebulat suara di Majlis Keselamatan mengubah peranan saya,” katanya dalam sidang akhbar di Geneva. 

Namun, beliau meramalkan Presiden Bashar al-Assad akan tumbang dalam tempoh ‘cepat atau lambat’ dan tidak menolak penggantinya akan lebih bertuah di sebalik amaran ‘tiada pelan B’ setakat ini. 

Menulis dalam akhbar Financial Times, Annan meminta Moscow dan Washington bertanggungjawab menyelamatkan Syria daripada perang saudara yang dahsyat. –AFP

Annan letak jawatan Utusan PBB


BEBERAPA pemuda berdiri di atas sebuah kereta kebal tentera Syria yang musnah di luar Masjid Azaz di utara bandar Aleppo kelmarin.


ALEPPO - Kuasa-kuasa dunia saling menuding jari semalam selepas bekas Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Kofi Annan meletak jawatan sebagai utusan keamanan ke Syria berikutan inisiatif beliau untuk menamatkan pertumpahan darah di negara berkenaan gagal mendapat sokongan yang sepatutnya.
Ketika jet-jet pejuang dikerahkan untuk mengebom pemberontak yang bersenjatakan kereta kebal di sekitar ibu kota komersial negara berkenaan di sini, utusan PBB-Liga Arab itu menyuarakan kekesalan berhubung peningkatan kuasa ketenteraan dalam konflik di Syria yang berlanjutan selama 17 bulan.
Annan turut membidas tindakan saling menuding jari dalam kalangan anggota Majlis Keselamatan PBB. Menurutnya, perkembangan tersebut menghalang satu tindakan bersama dilaksanakan bagi menamatkan keganasan di Syria.
"Saya tidak menerima segala sokongan yang diperlukan untuk menjayakan inisiatif ini," kata Annan pada satu sidang media di Geneva.
"Anda perlu faham bahawa sebagai utusan keamanan saya tidak boleh lebih mementingkan keamanan berbanding Majlis Keselamatan atau masyarakat antarabangsa bagi tujuan ini," tambahnya.
Namun, beliau meramalkan Presiden Syria, Bashar Al-Assad akan tumbang suatu masa nanti.
Peletakan jawatan Annan mencetuskan pertikaman lidah terbaru dalam kalangan lima anggota tetap Majlis Keselamatan dengan Amerika Syarikat menyalahkan Rusia dan China kerana menggunakan kuasa veto untuk membatalkan tiga resolusi PBB berhubung konflik di Syria.
Namun, utusan Rusia ke badan dunia itu, Vitaly Churkin bertegas bahawa Moscow menyokong Annan sepenuhnya manakala Presiden Vladimir Putin menyifatkan perletakan jawatan beliau sebagai sesuatu yang amat dikesalkan.
Kekesalan itu turut disuarakan oleh China. Menurut Beijing, negaranya mahukan PBB memainkan peranan utama dalam menamatkan konflik di Syria.
Terdahulu, beberapa aktivis menyatakan lebih 20,000 orang terbunuh sejak rakyat Syria bangkit menentang rejim Bashar pada Mac 2011.
Sementara itu, keganasan terus berlaku di seluruh Syria dengan pertempuran untuk menguasai bandar raya ini menjadi semakin sengit.
Tentera Bashar kini menggunakan sejumlah jet pejuang untuk mengebom beberapa kawasan yang dikuasai pemberontak yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria (FSA).
Pejuang-pejuang FSA pula melakukan serangan balas dengan membedil sebuah pangkalan udara di luar bandar raya ini. Mereka menggunakan beberapa kereta kebal yang dirampas daripada tentera Bashar.
"Kami pernah beberapa kali menyerang lapangan terbang ini tetapi ini kali pertama kami menggunakan senjata berat," kata seorang komander FSA, Abdel Aziz Salameh.
Dalam perkembangan berkaitan, Kumpulan Pemantau Syria Bagi Hak Asasi Manusia melaporkan sekurang-kurangnya 179 orang terbunuh dalam keganasan kelmarin termasuk 14 kanak-kanak, 43 askar dan 26 pemberontak. - AFP

10 Perkara yang Yahudi Seboleh-bolehnya Tidak Mahu Dunia TahuTahukah korang sebenarnya banyak benda yang yahudi laknat ni sembunyikan pada pengetahuan umum. Jom Kita nak dedahkan 10 daripadanya!
1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.
2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.
3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.
4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!
5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.
6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?
7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?
8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi
9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.
10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 tahun!

Ibu Lahirkan Kembar 7, Namun Pemerintah China Hanya Benarkan 1 Sahaja Untuk HidupJinan Huang, seorang ibu berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 7 di Shanghai, China. Wanita itu ketika ini berada dalam keadaan stabil setelah melalui proses melahirkan kesemua bayi itu yang memakan masa 31 jam, diberikan kesempatan selama 1 minggu oleh pihak berkuasa China untuk memutuskan 1 bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan kelak.
“Saya bersama suami belum memutuskan sebarang pilihan lagi,” ujar Jinan yang ditemui wartawan beberapa minit setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.
“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua.
Dia adalah bayi paling berat dan oleh sebab itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak dapat menjaga kami ketika tua ini.”
“Sudah tentu kami tidak menginginkan untuk membesarkan walau seorangpun dari dua bayi perempuan yang lahir,” suami Jinan menambahkan. “Untuk hal ini kami sudah yakin.”
Ke 6 bayi lain yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai dengan ketetapan yang sudah termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China. Sejak peraturan ‘Satu Keluarga Satu Anak’ dikuat-kuasakan pada tahun 1983,pemerintah China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.
Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, dimana ia dilarang dengan pesalah akan dikenakan hukuman mati di China.
“Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.” Ujar Jinan

Kisah Menarik Seorang Anak Paderi Memeluk Agama Islam!Hiasan
Kisah Farhan (Kisah Perjalanannya Masuk Islam) Nama saya Farhan Bin Abdullah. Nama asal saya sewaktu beragama Kristian ialah Johanis. Saya dilahirkan dibumi Sabah dalam keluarga Kristian.
Bapa saya seorang ketua Paderi yang menjaga 15 buah gereja disatu kawasan di Sabah. Saya dilatih oleh bapa saya untuk menjadi seorang paderi. Sejak mula PBS bawah Datuk Joseph Pairin Kitinggan usaha kami mendapat sokongan penuh kerajaan negeri.
Kumpulan saya masuk ke kampong dalam berbagai program. Selalunya program khidmat masyarakat. Pihak gereja selalunya membekalkan wang tunai sekitar RM50,000/=. Berbagai aturcara dibuat untuk membantu orang kampong. Kami ziarah rumah kerumah. tanya masalah mereka dan bantu mereka. berbagai masalah diluahkan. Ada kami bantu dengan duit secara spontan. Ada kami hantar keperluan harian,pakaian dan buku sekolah dsn.
Dengan cara ini kami mendekati mereka. Hasilnya dengan beberapa kali kunjungan susulan,kami berjaya mengkristiankan mereka. Paling berbaloi kami mengkristian remaja Islam,tambah berbaloi dari kalangan intelek.Hasilnya kami dapat RM3,000/= setiap seorang Islam yang dimurtadkan. Bayangkan pendapatan saya ketika masih dialam persekolahan. Sewaktu Tingkatan 3 saya dan beberapa rakan mengambil m/pelajaran Agama Islam yang boleh dipilih dengan lukisan(betapa hinanya m/pelajaran ini setanding dengan lukisan). Saya mendapat A-3. Sewaktu tingkatan 4 saya belajar di sekolah asrama penuh. Saya terus ambil pelajaran Agama Islam.
Tujuan saya untuk tahu mengenai Islam dan memudahkan saya menyebarkan agama kristian. Saya mempunyai beberapa soalan yang saya kira tidak mampu dihuraikan oleh orang Islam. Pada suatu hari sewaktu tingkatan Enam bawah, saya bersemuka dengan Ustaz yang mengajar saya (saya panggil cikgu). “cikgu saya ada beberapa soalan, tapi saya rasa tak sesuai dikelas ini, boleh ke saya kerumah cikgu…” Ustaz itu bersedia. Lalu saya bersama beberapa rakan kerumah ustaz itu.
Saya katakan “cikgu saya mahu berdialog secara ilmiah, bukan atas nama Islam,agama cikgu dan bukan atas nama Kristian,agama saya”. saya kemukakan beberapa persoalan, antaranya;
- Mengapa orang Islam sembah ka’abah
- Sebenarnya semua agama sama sahaja. Nasrani, Yahudi, Kristian dan Islam adalah agama langit.
- Mengapa diakhir zaman, Nabi Isa akan turun bersama Iman Mahadi membebaskan kezaliman dan kekacauan dan bukannya Nabi Muhammad.
- Mengapa dalam sejarah dan hingga kini orang Islam suka peperangan.
- Injil sekarang dikatakan diseleweng.Kalau begitu mana yang asalnya.
Yang menghairankan,Ustaz ini dapat menjawab pertanyaan saya dan kawan-kawan dengan begitu ilmiah. Saya dan kawan-kawan mati akal.
Kemudian saya dibebani dengan 3 persoalan yang tidak mampu saya menjawab secara tepat.
- Apakah boleh manusia (paderi) mengampunkan dosa manusia lain.
- Persoalan ketuhanan 3 dalam 1 dan 1 dalam 3
- konsep ketuhanan Jesus.
Saya mengatur pertemuan ustaz saya dengan beberapa orang paderi, kawan-kawan bapa saya. tetapi mereka enggan. Lalu saya bawa ustaz itu kerumah saya dan bertemu bapa saya seorang ketua paderi. Ternyata bapa saya juga tidak mampu menjawab persoalan yang dibawa oleh ustaz itu. Sebaik ustaz itu pulang, bapa saya memarahi saya kerana bawa ‘orang malaya’ datang ke rumah.
Sejak itu beberapa kali saya tidur rumah ustaz itu. Disamping mengulangkaji saya gemar berdialog dengan ustaz itu. saya memerhatikan kehidupan ustaz tu,saya mengagumi cara hidupnya.
Suatu malam saya bermimpi didatangi 3 orang berjubah. Seorang berjubah hitam membawa salib. Seorang berjubah putih membawa bendera bertulisan jawi. Dan seorang berjubah hijau yang meminta saya membuat pilihan.Yang berjubah hitam dan berjubah putih saling menarik saya mengikuti mereka.
Saya meronta-ronta.Disamping itu saya dapati yang berjubah hitam semakin tengelam dan yang berjubah putih semakin tinggi. Sedang saya meronta-ronta, saya terjaga. Saya mendengar suara azan dan ustaz tadi berada ditepi saya dan berkata,” mengapa Johanis….awak mengigau….”
Saya pegang tangan ustaz itu, saya katakan,”Cikgu Islamkan saya………”.Ustaz itu minta saya bersabar untuk dia uruskan dengan pihak tertentu. Tidak lama selepas itu saya pun di Islamkan oleh Ustaz itu.
Selesai pengIslaman saya, saya pulang ke rumah. Sampai di rumah, saya lihat pakaian saya bertabur diluar rumah. Rupanya bapa saya telah tahu.Sebaik melihat saya, bapa bergegas masuk dan keluar semula dengan mengacu senapang ke arah saya. Tiba-tiba emak menerkam dan peluru senapang meletup keatas.
Saya segera meninggalkan rumah sehelai sepinggang. Tinggalkan keluarga saya. Tinggalkan sekolah. Saya bersembunyi sekejap rumah ustaz sebelum saya dibawa oleh ustaz pulang ke semenanjung sebaik habis kontrak mengajar di Sabah .
Saya diserahkan kepada PERKIM di Kuala Lumpur. Secara kebetulan rakan saya Nazri,vokalis kumpulan Raihan juga memeluk Islam, tetapi mengikuti kumpulan Ar-Arqam. 2 lagu dalam album pertama kumpulan Raihan adalah saduran lagu koir yang kami nyanyikan dalam gereja sewaktu di Sabah dulu..6 tahun saya di PERKIM. Saya masuk pula Maahad Tahfiz. Alhamdulillah saya dapat sijil Al-Hafiz selepas 3 tahun. Kemudian saya bekerja dengan Jabatan Agama Islam. Saya banyak masuk kawasan di Negeri Sembilan, Melaka dan Pahang. Tak sampai setahun saya letak jawatan.
Saya sedih kerana ramai pendakwah ini nak berdakwah pun merungut duit over time.Saya rasa tiada keiklasan. Biarlah saya jadi pendakwah bebas. Saya Ingin membilas dosa lalu. Saya telah ramai memurtadkan orang..kini saya mahu berjuang untuk mengIslamkan seramai mungkin dengan kualiti bukan kuantiti saja.
Berbalik kisah keluarga saya. Selepas meninggalkan rumah dan belajar di PERKIM saya selalu telefon ayah,emak dan adik beradik saya. Saya katakan jangan bencikan saya. Saya sayang ayah.saya sayang emak.saya sayang adik beradik saya. Ayah dan emak tetap ayah emak dunia dan akhirat.
Walaupun ayah menyambut dingin suara saya, saya hantarkan buku-buku Yang sesuai menerangkan tentang Islam. 7 tahun saya telefon. 7 tahun saya hantar surat dan buku-buku. saya menangis kerana rindukan ayah,emak dan adik beradik. Akhirnya, sewaktu saya di Maahad Tahfiz, bagaikan halilintar saya mendapat berita…….. Ayah saya menganut Agama Islam.
Allah saja yang tahu perasaan saya ketika itu. Saya menangis dan menangis. Saya ambil wuduk dan sujud syukur. Air mata saya menjadi terlalu murah….saya terus menangis…saya pejamkan mata…saya bayangkan ayah dihadapan…saya peluk erat tubuh ayah dan kami menangis bersama……..Ya Allah betapa agungnya kekuasaanMu….
Peristiwa yang saya alami sewaktu memeluk Islam turut dirasai oleh ayah saya. Dia dihalau dari rumah yang diberi oleh pihak gereja. Kini saya pendakwah bebas. Saya sedih melihat umat Islam hari ini berpecah.Kita berpecah kerana kita meninggalkan Quran dan sunnah Rasul. Kita ambil sebahagian dan kita tinggalkan sebahagian.
Kita ambil contah pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas. Mengapa kita cari jalan nak menentang pelaksanaanya. Sepatutnya kita cari jalan supaya dapat dilaksanakan. Inilah sikap umat Islam. Saya pernah berdialog dengan beberapa orang pensyarah universiti tentang isu Hudud & Qisas.Dia boleh sergah saya,”You apa tahu… Islam pun baru setahun jagung…..”
Saya sedih dengan sergahan pensyarah itu. Kalau ini sikap pendakwah Saya tak akan masuk Islam.
Tapi saya pilih Islam kerana saya tahu Apa itu Islam. kerana itu saya ajak menghayati Islam.Saya kumpulkan semula kawan-kawan masa Kristian dulu. Saya berdialog tentang Islam. Saya kumpulkan derma untuk tujuan dakwah ini,untuk bergerak perlukan wang. Saya diancam oleh puak Kristian. saya juga diancam oleh umat Islam.
Apa tauliah awak ,mana kebenaran Jabatan Agama,mana permit polis,sapa benarkan pungut derma dll. Saya tak gentar berdialog dengan puak Kristian,kerana saya ada pengalaman tapi sukarnya bila Umat Islam sendiri menyulitkan saya.
Marilah kita awasi dakyah Kristian. Satu usaha yang agak ketara ialah Di IPT. Pendakyah ini mendekati kaum muslimah,pura-pura nak belajar Islam….jatuh cinta…lalu dimurtadkan…ada yang pura-pura masuk Islam….dan dimurtadkan.
Saya sudah pergi banyak IPT. Saya paling bimbang di Universiti Putra Malaysia . Itulah satu-satunya Universiti yang ada gereja. Gereja ini antara yang aktif untuk memurtadkan orang Islam. Saya nak nasihatkan kalau ada saudara kita terminum ‘Holly Water’.
Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City . Dijampi oleh paderi Termasuk Pope John Paul yang jemput Perdana Menteri kita dulu. Kalau terminum, cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3 qul 1x, dan selawat. Ambil sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi.InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat diselamatkan. insyaAllah.
Wallahu’alam….
Kiriman: HambaAllah