Pages

Tuesday, September 7, 2010

3 Akibat mereka yang cintakan dunia


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs369.snc4/45223_1551520197667_1525013325_1359988_1614993_n.jpg
Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “  Saya memastikan adanya tiga bagi tiga iaitu:
 • Bagi orang yang sentiasa sibuk  urusan dunia dan
 • rakus (tamak) kepada dunia dan
 • bakhil terhadap dunia

5 Nasihat penting Nabi Adam A.S. kepada putera-puteranya

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs159.ash2/41282_135906103120959_100001047100050_200414_5692663_n.jpg

Nabi Adam a.s. berwasiat kepada puteranya lima perkara dan menyuruh supaya anaknya mewasiatkan juga kepada putera-puteranya dan seterusnya. Wasiatnya ialah:
 • Katakan kepada putera-puteramu: “ Kamu jangan merasa tenang dengan dunia ini, maka saya ketika merasa tenang dengan syurga, Allah s.w.t. tidak redha dan mengusir saya daripadanya.” ( jangan kita merasai ketenangan dengan  dunia kerana Nabi Adam A.S. diusir dari Syurga kerena setelah merasa ketenangan dan lupa diri lalu melakukan kesilapan sehingga Baginda diusir dari Syurga).
 • Katakan kepada mereka: “ Jangan menurutkan hawa nafsu wanita, maka sesungguhnya saya telah menuriti hawa nafsu wanita sehingga makan pohon yang dilarang dan menyesal.
 • Katakan kepada mereka: “ Tiap amal yang akan mahu dikerjakan harus kamu perhatikan akibatnya, sebab andaikan saya memikirkan akibat maka saya tidak akan menerima akibat ini.” ( Akibat makan buah Khuldi Baginda terpaksa keluar dari Syurga ).
 • Katakan kepada mereka: “ Jika hatimu tidak tenang (goncang), maka hindarilah perbuatan itu, sebab saya ketika akan makan pohon larangan itu goncang hatiku tetapi tidak saya hiraukan, maka saya menyesal.
 • Katakan kepada mereka: “Bermusyawarahlah dalam semua urusan sebab andaikan saya musyawarah dengan malaikat tidak akan terkena akibat ini.

7 Hikmah Bersahur


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs211.snc4/38903_141087482592523_100000738156154_248520_6965033_n.jpg
 1. Dapat mengamalkan Sunnah Rasulullah SAW.
 2. Dapat menjauhi amalan puasa bangsa yahudi,  yang berpuasa tanpa sahur.
 3. Membekalkan tenaga untuk beribadat kepada Allah SWT.
 4. Meningkatkan keikhlasan untuk beribadat kepada Allah SWT.
 5. Menghilangkan perasaan marah ketika beribadat.
 6. Doa semasa bersahur amat mustajab di sisi Allah SWT.
 7. Semasa bersahur kita akan mengingati Allah SWT kerana kita bangun bersahur sebagai permulaan melakukan  ibadat kepada Allah SWT.

Wanita 78 tahun hilang dalam hutan ditemui hidup

2010/09/06

THONON-LES-BAINS: Seorang wanita tua Perancis berusia 78 tahun, penghidap penyakit Alzheimer, dilaporkan hilang hampir seminggu selepas terjatuh ketika berjalan di kawasan hutan Alpine ditemui masih hidup hujung minggu lalu dan dimasukkan ke hospital. 

Cukup. Tiada lagi hutan, saya tidak mahu melihatnya lagi. Saya mahu bersara di rumah, kata Michele Riotton kepada pemberita dari katil hospitalnya di bandar Alpine Perancis, Thonon-lesBains.
Riotton berkata beliau masih ingat ketika berjalan melalui kawasan hutan selepas meninggalkan rumahnya di Armoy pada Ahad, 29 Ogos lalu, beliau tergelincir ke gaung dan kemudian tertidur.
Dengan mengenakan jaket terang, beliau terpaksa melalui kelam malam dan tidak mempunyai makanan kecuali dua keping biskut di dalam poket dan air hujan untuk diminum. AFP

3 juta tunai solat khas

MAKKAH: Lebih tiga juta umat Islam menunaikan solat khas pada malam ke 27 Ramadan kelmarin, mengharapkan rahmat Lailatul Qadar.
Masjidil Haram di sini sesak dengan ratusan ribu jemaah yang datang untuk menunaikan umrah, solat Tarawih, Qiamulail serta solat khas untuk mendapatkan rahmat Lailatul Qadar yang ganjarannya sama dengan 1,000 bulan.
Pihak berkuasa Arab Saudi sudah membuat semua persiapan untuk menerima kehadiran sebegitu ramai jemaah dari dalam mahupun luar negara. Raja Abdullah sendiri berada di Makkah untuk menyelia perkhidmatan yang diberikan kepada tetamu Allah. Kira-kira 4,500 anggota polis dikerah untuk mengawal ketenteraman sementara 10,000 pekerja pembersih ditugaskan memastikan kawasan dalam masjid dan sekitarnya sentiasa bersih dan teratur.

Dalam pada itu, 20,000 mesin pendingin air di tempatkan di beberapa bahagian masjid untuk kegunaan jemaah sepanjang 24 jam.

Meskipun begitu ramai jemaah, aliran trafik di Makkah lancar dan tidak ada kemalangan besar dilapor berlaku.

Pasukan keselamatan khas pula ditempatkan untuk membantu menangkap penyeluk saku dan penjenayah lain sementara Jabatan Pertahanan Awam sentiasa dalam keadaan bersiap sedia dengan kelengkapan memadam api dan unit penyelamat di pusat kota Makkah.

Semua hotel dan apartmen di bandar suci itu habis disewa. Jualan sejadah sembahyang meningkat kerana ramai yang membelinya kerana terpaksa menunaikan solat di luar masjid. Jumlah jemaah yang ramai juga mendorong pemandu teksi dan bas mini menaikkan tambang untuk mengangkut jemaah dari hotel mereka ke masjid. Pihak berkuasa Saudi turut mengerah pegawai majlis tempatan memeriksa restoran makanan segera di sekitar Masjidil Haram bagi memastikan mereka memenuhi syarat kebersihan makanan.

Di Masjid Nabawi di Madinah, sejumlah besar jemaah terdiri daripada pekerja dan pelawat asing menunaikan Tarawih dan Qiamulail malam tadi. - Agensi

Remaja lesbian benci lelaki

SAYA remaja berusia 19 tahun dan mempunyai seorang kekasih perempuan sebaya. Kami bercinta kerana masing-masing sering mengambil berat hingga tercetus perasaan sayang.
Mulanya saya seorang gadis normal dan setia pada yang satu namun lelaki tidak pernah menghargai cinta saya malah saya pernah putus tunang.

Tinggal enam bulan saja kami akan berkahwin dan hati saya hancur dengan kejadian itu. Mungkin Allah hendak tunjuk dia bukan jodoh saya, dia keluar dengan perempuan lain di hadapan mata saya dan banyak gigitan cinta di lehernya.

Sejak saat itu, saya buang lelaki dalam hidup dan membenci mereka. Mereka hipokrit.

Akhirnya, saya jumpa 'kekasih' saya. Dia sangat baik, lemah lembut dan penuh pengertian. Dialah segala-galanya dalam hidup saya walaupun tahu hubungan kami  berdosa besar dan sedar ia tidak akan kekal lama.

Masalahnya, apakah yang harus saya lakukan untuk menghadapi masa depan kerana langsung tiada perasaan kepada kaum lelaki. Hati saya hanya untuk perempuan. Baru-baru ini, kawan saya memperkenalkan dengan seorang kawan lelakinya namun dia juga seperti bekas tunang menyebabkan saya tambah kecewa dan membenci kaum Adam.

Susahnya saya hendak terima lelaki dalam hidup. Saya buntu dan takut mati sebelum sempat bertaubat.

Bantulah saya.

Maya Percintaan
Kedah
KESAN perhubungan yang tidak kesampaian, ditinggalkan terkontang-kanting oleh bekas tunang mengubah corak pemikiran dan gaya hidup adik. Dari seorang yang normal, kini kepada perhubungan sesama jenis. Dr faham perasaan adik ketika melihat bekas tunang berpacaran dengan gadis lain. Dari saat itu, adik mula membuang lelaki dalam hidup dan berasakan kaum wanita lebih memahami. Adik memerlukan seorang yang memahami, mengerti dan tidak mengkhianati cinta. Dan orang yang dapat memahaminya ketika ini ialah teman wanita sendiri. Walaupun ada kenikmatan perhubungan lesbian, adik tetap dalam dilema. Contohnya, adik sendiri tahu perhubungan ini akan gagal dan mahu bertaubat kerana ia dosa besar.

Dr melihat masalah adik ialah keinginan mencari satu perhubungan yang tidak dikhianati, isu kepercayaan dan untuk menjalin hubungan normal (bertaubat).

Keinginan bertaubat memudahkan proses perubahan. Justeru, pertamanya adik perlu mengembalikan kepercayaan untuk menerima lelaki.

Seperti mana-mana perhubungan, banyak perhubungan akan berakhir sebelum seseorang bertemu pasangan yang betul. Adik juga berkata, jodoh adik bukan dengannya. Pepatah ada mengatakan "Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu".

Apabila bekas tunang tidak jujur, dia tidak cukup baik untuk menjadi pasangan hidup. Cintanya yang terselit pendustaan ibarat kehidupan yang bercampur gaul dengan penghinaan. Hikmahnya, adik bebas mencari orang yang lebih sesuai dan bertanggungjawab.

Untuk perhubungan berjalan baik, kedua-dua pasangan perlu komited. Namun, memilih kaum sejenis sebagai pengganti cinta yang hilang akan lebih membawa mudarat.

Walaupun dari segi perasaan, adik gembira, anda tahu ia akan berakhir suatu hari nanti. Masyarakat serta agama tidak menerima percintaan begini.

Salah satu cara untuk mengembalikan kepercayaan terhadap kaum lelaki ialah adik perlu mengubah corak pemikiran dan kepercayaan tidak rasional.

Pemikiran tidak rasional (semua lelaki adalah hipokrit) ternyata menguasai emosi adik sehingga lebih rela dan gembira bercinta dengan perempuan.

Adik perlu bentuk sistem kepercayaan tidak semua lelaki hipokrit. Realitinya, memang ada ramai lelaki yang setia kepada cinta yang satu, cuma adik belum bertemu.

Jika adik masih tetap menganggap semua lelaki adalah hipokrit, ia akan memberi kesukaran mengubah corak hubungan songsang.

Mengapa mesti membenci cinta kurniaan Allah? Yang harus dibenci dan dihindari ialah kepalsuan, bukan cinta. Jika ingin membenci, orang itu ialah bekas tunang adik, bukan semua lelaki.

Perasaan ambil berat dan saling faham memahami menyebabkan adik selesa menjalin hubungan dengan teman wanita. Dr tidak pasti sama ada hubungan adik berdua membabitkan hubungan seksual atau tidak.

Jika ingin bertaubat, adik perlu mengambil langkah berani dengan mula belajar untuk tidak menghukum lelaki dan menganggap tidak semua lelaki hipokrit. Analisis baik buruk menjalin hubungan sejenis. Ke manakah akhirnya perhubungan itu? Lihat juga dari sudut agama sama ada perbuatan ini diterima atau tidak. Bagaimana pula dengan penerimaan masyarakat dan keluarga terhadap hubungan adik dengan teman wanita. Jika adik berpisah dengan teman wanita, beritahu mengapa adik tidak lagi ingin menjadi kekasihnya untuk membuatkannya faham perkara sebenar.

Meninggalkan dia tanpa sebarang alasan akan memudaratkan perasaannya samalah seperti perasaan adik yang dilukai apabila ditinggalkan bekas tunang. Dr doakan adik cukup berani mengambil keputusan yang membawa kebaikan kepada diri, keluarga dan agama.

Mek Wook, suami berpakaian raya sedondon

KUALA TERENGGANU - Mohd. Nor Musa, suami kepada seorang warga emas berusia 108 tahun, Mek Wook Kundur, diberi pelepasan dua minggu oleh Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) di Besut untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama isterinya itu di rumah mereka di Kuala Berang di sini.
Mohd. Nor, 38, yang ditahan semula baru-baru ini setelah dibebaskan pada 15 Julai lepas, diberi pelepasan untuk berbuat demikian mulai esok hingga 19 September oleh pengurusan pusat berkenaan.
Ketika ditemui di Program Prihatin Agensi Anti Dadah Kebangsaan bersama Orang Kena Pengawasan di Puspen Batu Buruk malam tadi, Mohd. Noor yang ditemani Mek Wook berkata, dia begitu gembira kerana dapat menyambut hari raya dengan isterinya itu.
"Kami telah menyediakan pakaian sedondon berwarna merah untuk dipakai pada pagi hari raya nanti,” katanya. - Bernama

Gadis dedah kisah diculik lapan tahun


NATASCHA KAMPUSCH duduk di dalam sebuah studio televisyen ARD sebelum dia diwawancara di Hamburg, Jerman pada Sabtu lalu.

VIENNA - Seorang wanita, Natascha Kampusch menyatakan dia ibarat berada di dalam neraka ketika menjadi mangsa culik seorang lelaki selama lebih lapan tahun di sebuah bilik bawah tanah di Austria.
Menceritakan pengalaman pahitnya menerusi siri autobiografi yang disiarkan semalam oleh akhbar Daily Mail, Natascha memberitahu, dia diculik oleh seorang lelaki semasa dalam perjalanan ke sekolah ketika berusia 10 tahun pada Mac 1998.
Dia kemudian dikurung oleh lelaki tersebut, Wolfgang Priklopil, di sebuah bilik konkrit bawah tanah di rumahnya dan digelar 'hamba saya' oleh penculiknya.
Selama lebih lapan tahun dia tinggal di bilik berkenaan yang tidak bertingkap dan cuma mempunyai sebuah katil dan tandas.
Semasa ditawan, wanita itu yang kini berusia 22 tahun memberitahu, dia mengalami pelbagai bentuk penyeksaan yang antara lain melibatkan:
Dipukul hingga 200 kali seminggu sehingga dia dapat mendengar bunyi tulang belakangnya 'retak'.
Dirantai ketika dipaksa tidur bersama bersama lelaki tersebut di katilnya.
Kepalanya dicukur botak dan dipaksa bekerja seperti seorang pembantu rumah dalam keadaan separuh bogel oleh penculiknya.
"Pada waktu petang, dia memandikan saya dalam sinki. Tidak biasa berbogel di hadapan lelaki asing, saya tidak memandangnya. Namun, dia menggosok saya seperti saya ini sebuah kereta," jelas.
Ekoran tidak tahan diseksa dan hidup dalam kurungan, dia pernah beberapa kali cuba membunuh diri tetapi gagal.
Sepanjang menjadi tawanan dia cuma beberapa kali dibenarkan naik ke dalam dan halaman rumah penculiknya.
Semakin lama, penculik itu kian menguasai Natascha. Dia tidak dibenarkan melihatnya secara bertentangan.
"Saya perlu meminta izin jika mahu berdiri, duduk, memusingkan kepala atau bercakap. Malah dia mengikut saya pergi ke tandas.
"Dia kemudian memasang Interkom, selain melihat saya menanggalkan baju dan mandi. Saya akhirnya sudah biasa dilihat dalam keadaan bogel," ceritanya lagi.
Tragedi yang menimpa Natascha mengejutkan dunia selepas dia berjaya melarikan diri dari penculiknya pada Ogos 2006 semasa berusia 18 tahun.
Wanita itu melarikan diri ketika Priklopil menjadi leka semasa dia mencuci kereta lelaki tersebut.
Penculiknya yang berumur 44 tahun membunuh diri sejurus selepas itu.
"Dia tidak memberi makanan sehingga saya kebuluran, dia memukul saya, menjerit ke telinga saya dan kemudian dia mahu memeluk saya," kata Natascha.
Priklopil menderanya secara fizikal dan mental selama bertahun-tahun sehingga dia trauma dan hampir kehilangan identitinya.
"Anda bukan lagi Natascha. Anda kini milik saya. Panggil saya Tuan," kata lelaki itu.
Trauma akibat bertahun-tahun didera menyebabkan wanita itu keberatan untuk bercerita tentang hubungannya dengan penculik itu.
Namun kini, dia memberanikan diri untuk menceritakan hubungan tuan-hamba yang ganjil itu dalam autobiografi bertajuk 3,096 Days, tempoh dia dikurung sebagai tahanan oleh lelaki gila itu. - Agensi, kosmo

Susilo dikritik main gitar

KABANJAHE - Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono menasihati para petugas bantuan bencana letusan Gunung Sinabung di Tanah Karo, Sumatera Utara, supaya tidak berkecil hati dengan kritikan media yang turut melibatkan dirinya, lapor sebuah akhbar semalam.
Nasihat tersebut disuarakan selepas Susilo mengaku beliau menerima kritikan pedas di Jakarta kerana bermain gitar dengan tujuan untuk menghiburkan mangsa-mangsa bencana alam di tempat perlindungan sementara.
"Ketika itu, saya bermalam di tempat perlindungan dan bersama-sama bermain gitar untuk menghiburkan mangsa-mangsa bencana alam, tetapi saya dianggap tidak sensitif terhadap kesusahan yang ditanggung mereka," kata Susilo.
Beliau berkata demikian ketika berucap di sini Tanah Karo semalam.
Menurut Susilo, beliau berbuat demikian dengan niat yang baik.
"Kita tahu sememangnya sukar bagi mereka yang berada dalam situasi seperti ini. Apa yang penting adalah untuk kita terus berkhidmat kepada rakyat," tambahnya.
Menurut akhbar Kompas, gambar Susilo sedang bermain gitar di sebuah lokasi selepas Gunung Merapi meletus dihantar oleh jurugambar Presiden itu kepada pihak media pada 2006.
Gambar-gambar itu kemudian disiarkan oleh pihak media dan kemudian ramai pihak yang mengkritik Susilo. - Agensi

Lelaki Colombia paling pendek di dunia


NINO berdiri di luar rumahnya di Bogota 
kelmarin.


BOGOTA - Seorang lelaki Colombia, Edward Nino Hernandez berumur 24 tahun yang setinggi 70 sentimeter (sm) disahkan olehGuinness World Records sebagai manusia paling pendek di dunia.
Dia mengatasi rekod lama yang dipegang rakyat China, He Pingping yang setinggi 74sm dan meninggal dunia pada 13 Mac lalu.
Ibu Nino, Noemi Hernandez, 43, berkata, anak sulungnya daripada lima beradik itu yang kini seberat 10 kilogram (kg), dilahirkan dengan berat hanya 1.5kg dan setinggi 38sm serta tidak pernah membesar selepas berusia dua tahun.
Nino mempunyai seorang teman wanita berusia 18 tahun dan setinggi 1.5 meter, Fanny.
Lelaki paling pendek di dunia itu kini bekerja sebagai penari di sebuah pasar raya selain berlakon dalam sebuah filem mengenai samseng dadah.
Menurut ibu bapa Nino, doktor-doktor tidak dapat menjelaskan punca yang menyebabkan dia menjadi rendah.
"Saya berasa gembira kerana saya unik," kata Nino semasa diwawancara pada Jumaat lalu.
Nino bagaimanapun mempunyai masalah kesihatan iaitu katarak pada kedua-dua matanya yang menyebabkan penglihatannya menjadi kabur dan memerlukan pembedahan segera.
Kos pembedahan itu tidak mampu dibiayai oleh ibu bapanya.
Ibu bapa Nino pernah kehilangan seorang anak perempuan yang ketinggiannya sama sepertinya pada 1992 yang meninggal dunia semasa berumur setahun.
Namun, rekod itu dijangka kekal lama apabila seorang warga Nepal, Khagendra Thapa Magar yang berukuran 56sm bakal diiktirafGuinness sebagai remaja paling pendek di dunia apabila dia berumur 18 tahun pada 14 Oktober depan. - AP, kosmo

Golongan andartu di Iraq kian meningkat

BAGHDAD - Ramai wanita yang berumur lebih 30 tahun tidak berkahwin di Iraq akibat keganasan dan peperangan di negara itu yang tidak pernah berakhir.
Peperangan selama tujuh tahun itu menyebabkan ramai golongan lelaki selain memusnahkan rangkaian sosial masyarakatnya.
Orang ramai takut untuk keluar rumah, sekali gus peluang untuk bertemu pasangan menjadi sangat terhad.
Seorang tukang jahit, Nidal Haidar, 38, sudah berputus asa untuk mencari jodoh.
"Tiada siapa yang ingin melamar saya kerana semua lelaki sekarang mahukan isteri yang kaya atau muda.
"Saya juga jarang keluar rumah," kata Nidal.
Dalam masyarakat konservatif seperti Iraq, golongan wanita harus berkahwin semasa usia masih remaja atau berada dalam lingkungan awal 20-an.
Nidal dan dua beradik perempuannya yang belum berkahwin tinggal bersama ibu bapa mereka di Bandar Sadr. "Perang telah membunuh segala peluang saya untuk berkahwin. Saya kini tidak lagi berfikir mengenainya," kata Hidal.
Seorang lagi wanita, Fayhaa Jalil, 39, tidak berkahwin dan menganggur dan dia kini tinggal bersama keluarga abangnya.
Di kawasan perumahan Fayhaa, kurang 50 buah rumah dihuni penduduk.
Penduduk lain di kawasan tersebut sudah melarikan diri akibat perbalahan antara golongan bermazhab Syiah dan Sunah.
"Siapa akan melihat saya jika jiran saya pun tiada? Perang, keganasan dan persengketaan mazhab menjadi punca (dia tidak berkahwin). Tidak ada tempat awam yang sesuai untuk orang bujang seperti saya bertemu dengan seseorang dan berkahwin," kata Fayhaa. - AP

Nino lelaki terpendek dunia


NINO memegang Buku Guinness World Records tahun 2011
 ketika temu bual di Bogota, Colombia, semalam. - AP
BOGOTA 6 Sept. - Lelaki Colombia, Edward Nino Hernandez diisytiharkan secara rasmi sebagai lelaki paling pendek di dunia oleh Guinness World Records.
Nino, 24, memiliki ketinggian 70 sentimeter, tinggi sedikit daripada sebuah beg bimbit dan beratnya hanya 10 kilogram.
Dia diisytiharkan sebagai lelaki terpendek selepas pemegang rekod sebelum ini, He Pingping dari China yang memiliki ketinggian 74 sentimeter, meninggal dunia pada 13 Mac lalu.
"Dia tidak membesar sejak berumur dua tahun," kata ibu Nino, Noemi Hernandez mengenai anak sulung daripada lima anaknya yang masih hidup.
Doktor tidak pernah menjelaskan mengenai Nino begitu kecil, katanya.
"Mereka tidak pernah memberikan diagnosis kepada kami," kata wanita itu di pangsapurinya di Bosa, kawasan majoriti penduduk miskin di selatan Bogota.
Seperti kebanyakan lelaki Colombia yang lain, Nino suka menari dan menaruh impian untuk memiliki sebuah kereta selain ingin melancong ke seluruh dunia.
Dia juga bercita-cita untuk menemui tokoh seperti Jackie Chan, Sylvester Stallone dan bekas Presiden Colombia, Alvaro Uribe.
Bagaimanapun gelaran lelaki terpendek dijangka tidak kekal lama di tangan Nino.
Khagendra Thapa Magar dari Nepal dijangka merampas gelaran itu selepas dia mencapai usia 18 tahun pada 14 Oktober ini.
Dengan ketinggian hanya 56 sentimeter, Magar kini diiktiraf oleh Guinness sebagai remaja paling pendek di dunia. - AP, utusan

Protes bakar al-Quran oleh gereja AS

KABUL 6 Sept. - Beratus-ratus penduduk Afghanistan mengadakan protes anti-Amerika Syarikat (AS) dan menuntut pembunuhan Presiden Barack Obama pada perhimpunan di ibu negara ini hari ini bagi mengutuk rancangan sebuah gereja AS untuk membakar al-Quran pada 11 September.
Penunjuk perasaan seramai 500 orang itu melaungkan 'hidup Islam' dan 'jahanam Amerika' ketika mendengar ucapan berapi-api daripada anggota Parlimen, ahli majlis wilayah dan ulama yang membidas AS dan menuntut pengunduran tentera asing dari negara ini.
Gereja Dove World Outreach Center yang berpangkalan di Gainesville, Florida mengumumkan rancangan untuk membakar naskhah-naskhah al-Quran di pekarangan gereja bagi memperingati hari ulang tahun kesembilan serangan 11 September, tetapi tidak mendapat permit daripada pihak berkuasa untuk menyalakan unggun api.
Gereja tersebut yang mencetuskan kontroversi tahun lepas dengan mengedarkan kemeja T yang memaparkan tulisan 'Islam daripada Iblis' bertekad untuk meneruskan rancangannya.
"Kami tahu keputusan itu bukan diambil oleh sebuah gereja semata-mata tetapi keputusan Presiden AS dan seluruh AS," kata seorang pelajar, Abdul Shakoor yang menyertai protes selepas mendengar berita mengenai rancangan untuk membakar al-Quran itu.
Kedutaan AS di Kabul mengeluarkan kenyataan yang mengutuk rancangan Dove World Outreach Center itu, dengan berkata Washington 'amat bimbang mengenai percubaan untuk menyinggung perasaan mana-mana anggota kumpulan agama atau etnik'.
Penunjuk perasaan yang berhimpun di hadapan masjid Milad ul-Nabi di sini membawa sepanduk dan bendera dengan slogan yang menuntut Obama dibunuh.
Mereka juga membawa patung ketua paderi Dove World, Terry Jones.
Pada 2005, 15 orang terbunuh dan puluhan lagi cedera dalam rusuhan di Afghanistan selepas majalah Newsweek melaporkan penyiasat di kem tahanan tentera AS di Teluk Guantanamo, Cuba meletakkan naskhah-naskhah al-Quran di dalam bilik air dan membuang senaskhah kitab suci itu ke dalam tandas sebagai usaha untuk mencungkil maklumat daripada tahanan.
Newsweek kemudian menarik balik laporan tersebut. - AP