Pages

Thursday, December 13, 2012

‘Wajah cantik macam bidadari’

myMetro | ‘Wajah cantik macam bidadari’:

BAHAGIA...Muhammad Latif dan Salima menyambut kelahiran bayi perempuan mereka, Ulfat ke dunia.
BAHAGIA...Muhammad Latif dan Salima menyambut kelahiran bayi perempuan mereka, Ulfat ke dunia.
REASI (Kashmir): Seorang bapa tanpa muka yang bimbang anaknya mewarisi keadaannya itu meraikan kelahiran bayinya dengan gembira selepas isterinya melahirkan anak perempuan yang sihat dan sempurna.
Mohammad Latif Khatana, 32, dan isteri, Salima, 25, meraikan setiap detik kelahiran bayi mereka dengan kesyukuran.

Ulfat yang bermaksud cinta dalam bahasa Urdu dilahirkan secara normal di daerah Reasi pada 10 November lalu dengan berat 2.14 kilogram.
Sebaik mendukung anaknya, Mohammad Latif segera memeriksa seluruh tubuh bayi itu, Namun, kedua-dua ibubapa itu gembira kerana mendapati anak mereka sihat dan tidak mengalami sebarang kecacatan. “Saya sangat bimbang dengan keadaan fizikal bayi saya. Apabila saya melihat dia cantik dan tiada sebarang kecacatan, saya rasa sangat lega. Dia mempunyai wajah yang cantik seperti bidadari,” katanya.

Mohammad Latif berkata, anak perempuannya memberikan kegembiraan dalam kehidupannya selepas bertahun-tahun menderita kerana kecacatan dialaminya.

Muhammad Latif menderita sakit kulit, Neurofibromatosis, yang menyebabkan lapisan daging berlebihan menutupi mukanya menjadikan dia seolah-olah tidak memiliki muka. “Saya ingin melupakan kisah lalu dalam hidup. Menjadi bapa adalah bab baru dalam kehidupan seorang lelaki dan saya menikmati setiap detik yang dilalui. Saya kini sangat gembira dan lebih bimbang mengenai anak saya berbanding diri sendiri. Saya tidak kisah sangat dengan diri sendiri sekarang,” katanya. Apabila Salima mendapat tahu dia hamil, pasangan itu sukar melelapkan mata setiap malam kerana bimbang memikirkan jika bayi yang bakal lahir itu akan mewarisi keadaan bapanya.
Salima yang dilahirkan hanya dengan sebelah kaki berkahwin dengan Muhammad Latif pada Ogos 2008. - TS

'via Blog this'

Singa betina di Zimbabwe cipta keajaiban

Singa betina di Zimbabwe cipta keajaiban:Lima daripada lapan ekor anak singa yang dilahirkan oleh Pasha (gambar kecil) meskipun diberi pil perancang. - AGENSI
HARARE 12 Dis. - Seekor singa betina di Zimbabwe mencipta keajaiban, sekali gus memecahkan rekod dunia dengan melahirkan sebanyak lapan ekor anak pada bulan lalu, walaupun ia telah diberi pil perancang.
Singa yang diberi nama Pasha itu melahirkan sebanyak lapan ekor anaknya itu pada 4 November lalu di Taman Singa dan Cheetah di pinggir ibu negara ini.
Ketua Perkhidmatan Saintifik Pihak Pengurusan Taman Negara dan Hidupan Liar Zimbabwe, Dr. Hillary Madzikanda berkata, kejadian itu tidak pernah berlaku dalam sejarah singa, malah ia merupakan satu rekod dunia.
Jurucakap taman itu hanya mengumumkan kelahiran luar biasa itu pada minggu ini.
Pasha pada awal tahun ini telah melahirkan dua ekor anak dan terus diberi makan pil perancang bagi mengawal pembiakannya.
Kelahiran itu, sekali gus memberi kejutan kepada kakitangan taman berkenaan memandangkan singa diketahui hanya melahirkan dua hingga empat ekor anak.
Malah doktor haiwan turut beranggapan pemberian pil perancang itu telah ‘memakan diri’.
Pasha kini diberi pemakanan tambahan bagi meningkatkan kesihatannya, manakala anaknya dipantau rapi oleh kakitangan taman itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121213/lu_07/Singa-betina-di-Zimbabwe-cipta-keajaiban#ixzz2EvyTGKdt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

Kubur atas bukit di lokasi pembinaan akhirnya akan dipindah

Kosmo! Online - Dunia:BEBERAPA pekerja berjalan menuju ke sebuah kubur di atas sebuah bukit di lokasi pembinaan bangunan kediaman di Taiyuan semalam.


TAIYUAN, China - Sebuah kubur yang terletak di atas sebuah bukit di tengah-tengah kawasan pembinaan di sini akan dipindahkan.
Kubur yang terletak di atas bukit setinggi 10 meter itu sebelum ini masih belum dipindahkan walaupun kerja-kerja untuk membina sebuah bangunan kediaman sudah berjalan sejak tujuh bulan lalu.
Menurut laporan, beberapa pegawai kampung di sini telah mencapai persetujuan dengan waris si mati untuk memindahkan kubur tersebut.
Persetujuan tersebut dicapai tanpa menaikkan jumlah pampasan yang ditawarkan oleh pihak pemaju.
Media tempatan membuat spekulasi jumlah pampasan itu ialah AS$160,400 (RM489,485).
Kubur itu telah berada di atas bukit tersebut sejak 2004.
Keluarga si mati akan menemui pakar feng shui untuk mencari tarikh yang bertuah untuk memindahkan kubur tersebut menjelang Sabtu ini. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1213&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2EvsnBZkg 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

AS lancar pesawat tanpa juruterbang ke angkasa lepas

Kosmo! Online - Dunia:


ROKET Atlas V yang membawa kapal angkasa lepas X-37B berlepas dari Stesen Tentera Udara di Cape Canaveral, Florida kelmarin.


WASHINGTON - Amerika Syarikat (AS) kelmarin melancarkan kapal angkasa kecil futuristik tanpa juruterbang, X-37B untuk kali ketiga ke angkasa lepas.
Kapal angkasa sepanjang 8.9 meter dan berat 5,000 kilogram itu berlepas dari pusat pelancaran Stesen Tentera Udara AS di Cape Canaveral, Florida.
Ia dibawa oleh sebuah roket Atlas V pada pukul 1.03 tengah hari waktu tempatan.
Kapal angkasa itu kemudian akan berpisah dengan roket tersebut.
Misi kapal angkasa itu tidak didedahkan secara terperinci oleh Tentera Udara AS.
Firma United Launch Alliance yang wujud menerusi kerjasama antara Boeing dan Lockheed Martin menyiarkan imej penerbangan itu secara langsung di laman webnya.
Menurut firma tersebut, penerbangan itu adalah bagi menyokong eksperimen angkasa lepas.
Tentera AS pula memberitahu, program kapal angkasa itu adalah untuk memperkenalkan teknologi penerbangan angkasa lepas tanpa angkasawan.
Ia diperkenalkan ekoran penamatan misi kapal angkasa milik Pentadbiran Aeronautik Dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).
Bagaimanapun, ramai pakar angkasa lepas percaya kapal angkasa itu yang berupaya kembali semula ke Bumi merupakan sebahagian daripada program perisikan canggih AS atau berpotensi digunakan untuk mengganggu satelit negara-negara seterunya.
Projek X-37B itu dilancarkan NASA pada 1999.
Ujian pertama pesawat itu diadakan pada tahun 2010 dan mengelilingi Bumi selama tujuh bulan.
Dalam ujian kedua, pesawat tersebut mendarat pada Jun lalu selepas berada selama 469 hari dengan mengelilingi Bumi. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1213&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2EvsOgAJu 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'