Pages

Saturday, May 18, 2013

Aku Meninggalkan Suami Kerana Ia Memintaku Meninggalkan IslamJika ada sebagian di antara wanita muslimah yang rela meninggalkan islam yang dianutnya demi cinta, ekonomi, harta, kekayaan, atau urusan dunia lainnya, maka dalam kisah nyata kali ini tidaklah demikian. Seorang wanita Jerman yang telah mendapat hidayah islam justru mengorbankan suaminya demi mempertahankan hidayah yang telah diraihnya! Sungguh hidayah itu adalah sangat mahal nilainya bagi orang-orang yang mau merenunginya dan mensyukurinya. Inilah dia kisahnya :

“Saya sampai di Saudi, sedangkan di pikiranku ada berbagai hal tentangnya. Sebelumnya saya sudah yakin bahwa akan terjadi perubahan besar pada diriku. Saya mulai memperhatikan hal-hal aneh di masyarakat yang ada di sekitarku. Ketika waktu shalat tiba, semua orang meninggalkan apa saja yang mereka kerjakan dan berdiri dishaf-shaf secara teratur (untuk melaksanakan shalat), mereka diliputi oleh kebahagiaan dan ketenangan.

Saya memperhatikan berbagai macam pergaulan antara anggota masyarakat, di pikiranku berkecamuk dan bertumpuk berbagai pertanyaan. Pada setiap jawaban yang saya dapatkan, saya merasakan adanya denyutan baru di dalam hati yang belum pernah saya rasakan sebelumnya. Saya membandingkan antara tatanan kehidupan di Jerman dan tatanan ke hidupan yang ada di sini. Di Jerman, kami menghabiskan waktu untuk hal-hal yang tak bermanfaat, sementara disini semua orang menghabiskan waktunya untuk bekerja dan beribadah.”

Selanjutnya perempuan ini menambahkan, “Insinyur Subhi Tiraji dan istrinya telah menerangkan Islam kepadaku secara terperinci. Mereka juga telah menjelaskan kepadaku perkara-perkara yang ghaib dan pemahaman-pemahaman yang salah supaya saya masuk Islam dengan penuh kerelaan. Saya menamakan diri dengan Hana.

Saya mengirim surat kepada suamiku di Jerman untuk memberitahukan hal ini dan menjelaskan kepadanya tentang kelebihan-kelebihan agama Islam, serta menjelaskan bahwa Islamlah agama yang benar. Akan tetapi sayang, suamiku malah memintaku untuk segera pulang dan meninggalkan Islam. Saya menolak permintaannya dan mengorbankan dirinya. Saya meminta untuk di talak dan saya pun mendapatkan hasilnya. Allah memberiku seorang suami yang shalih, berkebangsaan Amerika yang berasal dari Mesir.”

Kemudian Hana menceritakan kehidupan barunya, “Setiap minggu kami pergi ke Mekkah atau Madinah al-Munawwarah untuk menghabiskan waktu-waktu yang indah di berbagai tempat suci dan mendengarkan berbagai kaset, supaya dengan mudah kami mendapatkan pemahaman yang benar tentang Islam dengan lebih dalam dan lebih sempurna.”

Jin bangunkan manusia untuk Solat
Mahdi bin Maimun menceritakan seorang jiran beliau yang bernama Washil. Pada waktu malam Mahdi bin Maimun selalu mendengar suara jirannya itu membaca Al Quran. Sehingga, beliau tahu bahawa jirannya itu tidak tidur malam kecuali hanya sekejap.

Pada suatu hari ketika Washil melakukan perjalanan jauh daripergi ke Mekah, Mahid bin Maimun mendengar bacaan Al Quran yang sama dengan bacaan Washil sedangkan pintu rumah Washil terkunci.

Setelah Washil pulang, Mahdi bin Maimun pun memberitahu apa yang dialaminya dan Washil pun menjawab, "Apa yang engkau bimbangkan? Mereka itu adalah penghuni rumah, mereka solat seperti kita juga, mereka membaca Al Quran seperti kita juga."

Mahdi pun bertanya, "Apakah engkau melihat mereka?" Washil pun menjawab, "Tidak, tapi aku dapat merasakan kewujudan mereka, mendengar pengaminan mereka di saat berdoa. Ketika aku tidur, mereka membangunkan aku ". (Shifat Ash Shafwah, 4/359)

Diterjemahkan dari sumber fiqhislam.com

Suami rasai sendiri pengalaman bersalinSEORANG daripada lelaki yang menjalani simulasi kontraksi bersalin, ditenangkan isterinya apabila dia tidak dapat menahan kesakitan di Michigan, Amerika Syarikat, baru-baru ini. - Agensi
MICHIGAN 17 Mei - Dua lelaki di Amerika Syarikat (AS), yang mahu membuktikan bahawa isteri mereka hanya 'membesar-besarkan cerita' tentang kesakitan ketika melahirkan anak, menjalani simulasi yang menyerupai pengalaman kontraksi dialami wanita semasa bersalin.
Sempena meraikan Hari Ibu, baru-baru ini, kedu-dua suami dari Troy, Michigan itu telah menghubungi pakar ginekologi, Dr. Julie Masters dan merakamkan pengalaman mereka sendiri.
"Saya mahu muntah", kata seorang daripada lelaki itu di hadapan isterinya yang turut berada di sampingnya ketika menjalani pengalaman 'bersalin' itu.
Dr. Masters berkata, dalam simulasi itu, abdomen kedua-dua lelaki tersebut dipasang dengan elektrod yang menyerupai kontraksi yang dialami wanita ketika bersalin.
Ketika dimulakan dengan peringkat awal kelahiran, tahap dua atau tiga skala kesakitan, lelaki itu mula berasa takut, tetapi tetap meneruskannya.
"Pada peringkat awal, saya telah berasa seperti seseorang menggunakan gergaji memotong abdomen saya," kata seorang daripada lelaki itu.
Ketika memasuki peringkat kelahiran aktif, mereka mula berteriak.
"Saya harap saya telah berada di peringkat tujuh kesakitan," kata seorang daripada mereka.
"Tidak, anda baru berada di peringkat empat," jawab seorang jururawat.
Akhirnya, kedua-dua lelaki itu membuat ucapan kepada ibu mereka dalam rakaman yang dipos di Vimeo itu dan menyifatkan mereka sebagai 'hero'.
"Kesakitan yang dialami adalah lebih teruk daripada yang saya jangkakan," menurut kedua-dua lelaki itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130518/lu_05/Suami-rasai-sendiri-pengalaman-bersalin#ixzz2TboNZkbj
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kejahatan-Kejahatan Mustafa Kamal Ataturk Terhadap IslamBy  on May 18, 2013

MustafaKemalAtaturk23 MARET 1924, Khilafah Uthmaniah dihapuskan secara resmi oleh Mustafa Kamal Ataturk dari bumi Turki. Ini adalah awal kelam sejarah Islam.
Setelahnya, selama 15 tahun (1923-1938) Ataturk berkuasa. Ia secara konstan dan terstruktur mengasingkan terhadap Khilafah Uthmaniah Turki.  Kamal Ataturk berpendirian bahwa segala masalah yang dihadapi oleh bangsa Turki ketika itu disebabkan oleh Islam. Islam dipersalahkan sebagai puncak kemunduran dan kehinaan yang dialami oleh bangsa Turki, walaupun sejarah dengan jelas telah membuktikan bahwa Islamlah yang membuat Turki begitu terpandang.
Menurut Dr Abdullah Azzam dan Dr. Mohammad Redzuan Othman, setelah berkuasa pada 29 Oktober 1932, Ataturk melahirkan republik Turki moden dengan cara-cara sebagai berikut:
1. Mengikuti segala model Barat dalam pemerintahan.
2. Sistem yang menjadi dasar adalah sistem republik sekular.
3. Menghapuskan sistem pemerintahan khilafah.
4. Pemakaian hijab dilarang di kalangan kaum wanita. Jika bersikeras dipakai, maka muslimah dihukum berat.
5. Pemakainan tarbusy oleh lelaki diganti dengan topi. Juga dianggap menentang hukum jika dipakai.
6. Menggantikan huruf arab dengan latin.
7. Menukar sistem pemerintahan Islam dengan sekular sebagaimana termaktub dalam perlembagaan tahun 1933.
8. Memansuhkan Artikel 2 yang menyatakan ‘Agama Bagi Negara Turki Adalah Islam.’
9. Memansuhkan Kementerian Kehakiman Syariah dan diganti dengan Badan Kehakiman Sipil.
10. Melarang poligami dan menyamaratakan hak pewarisan harta dan pernikanah antara lelaki dan wanita.
11. 3 Maret 1924 sistem pendidikan sekular menjadi dasar dan sebaliknya dia menutup dan memansuhkan semua madrasah, sekolah agama rakyat, gerakan tariqat dan amalan sufi.
12. Menggantikan budaya Islam dengan budaya berasaskan Turki dan Barat.
13. 6 Febuari 1933 azan harus digemakan dalam bahasa Turki dan tidak lagi dalam bahasa Arab.
14. Masjid Aya Sophia diubah statusnya menjadi musium.
15. Melatih tentera dengan latihan a la Barat.
16. Merobohkan semua masjid dekat istana disebabkan suara azannya dianggap bising dan menganggunya beristirihat.
17. Melarang kaum muslimin mengerjakan Haji di Makkah.
18. Mendirikan patungnya di setiap tempat.
19. Menghapuskan Kementerian Wakaf.
20. 26 November 1925 menghapuskan penggunaan Kalender Hijrah dan menggantikannya dengan kalender Barat.
22. Mengganti hari libu Jumat dengan hari Ahad sebagaimana hari libur di Barat. [seri perak pb]

Berlian merah milik syarikat Rio akan dijual
JOHNSON melihat sebuah berlian merah terbesar milik syarikat Rio Tinto di Sydney semalam.- AFP


SYDNEY - Gergasi perlombongan, Rio Tinto akan menjual berlian merah terbesar pernah dijumpai di lombongnya di Australia seiring dengan peningkatan permintaan dari Asia untuk batu permata tersebut yang jarang ditemui.
Batu permata seberat 1.56 karat itu, Argyle Phoenix merupakan antara tiga butir berlian merah yang ditawarkan dalam jualan Berlian Argyle Pink.
Jualan kali ini juga unik kerana ia menawarkan tiga butir berlian merah untuk kali pertama dalam tempoh 30 tahun.
"Ia berlian merah paling besar pernah dikeluarkan dari lombong berlian Argyle," kata Pengurus Berlian Argyle Pink, Josephine Johnson.
"Berlian seperti ini belum pernah dilihat dan mungkin tidak akan dapat dilihat lagi," tambahnya.
Jualan tender itu merangkumi 64 butir berlian termasuk 58 batu berlian merah jambu, tiga berlian biru dan tiga berlian merah.
Batu-batu pertama itu dianggarkan berharga antara AS$1 (RM3.02 juta) hingga AS$2 juta (RM6.04 juta) untuk setiap karat.
Lazimnya, nilai sebutir berlian merah jambu adalah sekitar 50 kali ganda lebih tinggi daripada berlian putih. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0518&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2Tae2mwkV 
Hakcipta terpelihara 

Fosildiberi nama Johnny Depp
LAKARAN artis menunjukkan haiwan marin purba yang diberi nama Johnny Depp.- AFP


PARIS - Satu fosil haiwan marin purba yang mirip seperti udang karang dan kala jengking diberi nama Johnny Depp oleh seorang saintis.
Saintis itu, David Legg dari Kolej Imperial London berkata, dia memberi nama fosil berusia 505 juta tahun itu kerana Depp pernah berlakon dalam filem Edward Scissorhands pada tahun 1990.
Dalam filem itu, Depp memegang watak lelaki yang mempunyai tangan yang boleh berfungsi seperti gunting.
Menurut Legg dalam satu kenyataan kelmarin, dia juga merupakan peminat pelakon tersebut.
Fosil itu sebelum ini ditemui di Taman Negara Kootenay, British Columbia. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0518&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm#ixzz2TadhZGnP 
Hakcipta terpelihara 

Kereta Mercedes S-Class boleh bergerak sendiri
ZETSCHE duduk di ruang pemandu kereta tersebut.- AP


HAMBURG - Model baharu kereta Mercedes S-Class yang dilancarkan di sini pada Rabu lalu boleh bergerak secara automatik ketika berlaku kesesakan jalan raya.
Menurut akhbar The Sun kelmarin, Ia boleh bergerak menerusi pemanduan automatik pada kelajuan 48.28 kilometer sejam ketika kesesakan jalan raya
Kereta itu turut mempunyai sistem brek yang boleh berfungsi secara automatik apabila ia mengesan pejalan kaki atau kenderaan yang berada di hadapannya.
Ia juga mempunyai kamera yang dapat mengesan bonggol di depan kereta itu.
Kereta itu mungkin dijual pada harga antara £65,000 (RM298,244) hingga £170,000 (RM780,024). - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0518&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2TadTNgFw 
Hakcipta terpelihara