Pages

Friday, June 24, 2011

Kisah Sedih

Assalamualaikum dan salam lagu iban buat korang…

Hari ini aku telah mengikuti ceramah daripada seorang ustaz yang mengajar secara konsisten di tempat aku..Ustaz ni ajar bab sunnah.Dia baca kitab taman orang-orang sholeh..Sempena minggu kelahiran nabi ni,aku harap pembaca semua dapat menghayati seterusnya mengamalkan apa-apa sunnah yang korang tahu tanpa malu..Err…bukan minggu ni je tapi sampai mati ye..

Salah satu kisah yang ustaz cita tadi yang agak mengesankan buat aku ialah kisah seorang budak nama Saklabah (aku tak tahu ejaan sebenar),yang baru berumur 8 tahun.Budak ni mendapat didikan terus daripada nabi..jauh sekali taraf kita berbanding budak ni..Kita yang hanya belajar daripada buku,dengar2 apa orang cakap dan baca dari internet pun sudah pandai-pandai mengutuk orang lain..Cakap orang ni anti politik lah,cakap orang ni sesat n masuk nerakalah..sedangkan itu apa yang dia dengar daripada orang lain tanpa mendalami kenapa terjadinya sesuatu perbuatan itu..Paling tak best bila dia cakap jemaah dia paling betul dan konfem masuk syurga kalau mengikutinya..

Berbalik aku kepada kisah budak tu…

Suatu hari budak ni berjalan-jalan..Semasa berjalan-jalan tu dia telah melalui satu tempat permandian yang tertutup pintunya.Entah kenapa,tiba-tiba pintu terbuka dan ternampaklah akan Saklabah bahagian tubuh seorang perempuan..aku tahu,kalau korang yang lelaki yang menengok tu mungkin korang akan cakap alhamdulillah,rezeki..haha!Pandangngan pertama rezeki,yang next dikira dosa.Cit!Sebab tu mata tak kelip sampai 10 minit bila pandang susuk tubuh yang mengiurkan .Berbeza dengan Saklabah yang berumur 8 tahun tu..Dia beristighfar tanpa henti dan merasa amat bersalah..

Apa yang terjadi tu bukannya disengajakan pun tak macam sesetengah orang tu..Asal nampak gadis berjalan di hadapan je mesti bahagian yang pertama kali ditengok ialah dada..kalau berjalan belakang gadis,bahagian yang yang ditengok pula ialah punggung..(xpayah cover2,terus terang je)…

Akibat kesilapan yang tidak disengajakan,Saklabah pergi mengasingkan diri daripada orang ramai.Kira-kira seminggu dia menghilangkan diri sehingga nabi saw mengarahkan para sahabat mencarinya..Kira-kira seminggu itu jugalah Saklabah tidak makan apa-apa..Dia merasa sangat malu untuk berjumpa nabi.Dia merasakan diri dia amat jijik sekali selepas melihat sesusuk tubuh tanpa sengaja..

Para sahabat yang mencari Saklabah akhirnya bertemu dengan Saklabah yang lemah longlai dan terus dibawa untuk berjumpa dengan nabi saw..Seorang sahabat membaringkan Saklabah yang berumur 8 tahun tu di pangkuan nabi Muhammad saw.Saklabah seperti meronta sedikit apabila nabi cuba memandang wajahnya.Setiap kali nabi cuba memandang wajahnya,dia mengalihkan mukanya ke arah yang lain.Nabi tahu bahawa Saklabah yang lemah tu mungkin akan mati akibat kelaparan.Setelah ditanya nabi mengapa dia asyik memalingkan wajahnya ke arah bertentangan ketika dipandang oleh nabi maka berceritalah Saklabah akan perkara yang telah terjadi..Setelah bercerita,Saklabah meninggal di atas pangkuan nabi Muhammad..Nabi menjadi sebak sehingga menitiskan air mata…Bukannya besar sangat pun kesalahan dia berbanding kesalahan kita..Ketika membawa jenazah ke perkuburan,nabi berjalan secara menjingkit sehingga sahabat yang lain bertanya sebab kehairanan..nabi jawab:

“Aku berjalan macam ini kerana mengelakkan sayap-sayap malaikat yang hadir di sini”…Allahuakbar..Bertuah sungguh Saklabah kerana disambut kedatangannya oleh para malaikat..

Tengoklah…Bagaimana seorang budak yang baru berumur 8 tahun yang aku kira belum baligh lagi tetapi sudah mampu menghayati apa maksud iman dan ajaran nabi saw kepadanya..Kesilapan yang tidak disengajakan dan tidak pula dikira berdosa namun akibat perasaan yang amat bersalah,budak yang kecik ini malu untuk memandang wajah nabi..

Kita?Hanya mengaku kasihkan nabi tetapi bila bab nak amal sunnah,semua nak komplen..ada yang tak tahu pun apa yang diamalkan itu adalah sunnah…

Sekian…
menusuk hati: Kisah Sedih

Begitu Mulianya Engkau Ibuuu........

بسم الله الرحمن الرحيمKisah ini adalah kisah nyata sebuah keluarga yang sangat miskin, yang memiliki seorang anak laki-laki. Ayahnya sudah meninggal dunia, hanya tinggal ibunya yang sudah tua dan anak laki-lakinya sajayang saling menopang.

Ibunya bersusah payah membesarkan seorang anaknya, saat itu kampung tersebut belum memiliki letrik. Saat membaca buku, anaknya tersebut hanya diterangi sinar lampu minyak tanah, sedangkan ibunya dengan penuh kasih sayang menunggui anaknya sambil menjahitkan baju untuk sang anak.

Saat memasuki musim gugur, adalah waktu bagi anaknya untuk memasuki sekolah menengah atas. Tetapi justru saat itulah ibunya menderita penyakit rematik yang parah sehingga tidak bisa lagi bekerja disawah. Di sekolah itu, setiap bulannya murid-murid diharuskan membawa 30 kg beras untuk dibawa ke kantin sekolah. Sang anak mengerti bahwa ibunya tidak mungkin bisa memberikan tiga puluh kg beras tersebut.

Berkatalah ia kepada ibunya: " Bu, saya mau berhenti sekolah saja dan membantu ibu bekerja disawah". Ibunya mengelus kepala anaknya dan berkata : "Niat kamu sungguh mulia nak, kamu memiliki niat seperti itu saja ibu sudah senang, tetapi kamu tetap harus sekolah. Jangan khawatirkan ibu ya nak. Cepatlah pergi daftarkan ke sekolah nanti berasnya biar ibu yang akan mengantarkannya kesana".

Kerana anaknya tetap berkeras tidak mau mendaftar ke sekolah, ibunya pun menampar sang anak tersebut. Dan ini adalah pertama kalinya sang anak ini dipukul oleh ibunya. Dengan berat hati, akhirnya anaknya pergi juga kesekolah. Ibunya terus berfikir dan merenung dalam hati sambil melihat bayangan anaknya yang pergi menjauh.

Tak berapa lama, dengan terpincang-pincang dan nafas tergesa-gesa Ibunya datang kekantin sekolah dan menurunkan sekantong beras dari pundaknya, pengawas yang bertanggung jawab menimbang beras dan membuka kantongnya lalu mengambil segenggam beras tersebut dan menimbangnya. Tiba tiba dia berkata : " Hai wali murid, kami tidak menerima beras yang isinya campuran beras dan gabah. Jangan menganggap kantin saya ini tempat penampungan beras campuran". Begitu malu nya sang ibu ini, hingga tak henti hentinya berkali-kali meminta maaf kepada ibu pengawas tadi.

Awal bulan berikutnya ibu ini memikul sekantong beras dan masuk kedalam kantin. seperti biasanya beras tersebut diteliti oleh pengawas. Dengan alis yang mengerut, ibu pengawas berkata: "Masih dengan beras yang sama". Selanjutnya kalau begini lagi, maka saya tidak bisa menerimanya".

Sang ibu sedikit takut dan berkata : "Ibu pengawas, beras dirumah kami semuanya seperti ini jadi bagaimana? Pengawas itu pun tidak mau tahu dan berkata : "Berapa luas sawah yang ibu kerjakan, sehingga berasnya bisa bermacam macam seperti ini". Mendengar sindiran pertanyaan seperti itu sang ibu tersebut akhirnya tidak berani berkata apa-apa lagi.

Awal bulan ketiga, sang ibu datang kembali ke sekolah. Sang pengawas kembali marah besar dengan kata-kata kasar dan berkata: "Kamu sebagai wali murid kenapa begitu keras kepala, kenapa masih tetap membawa beras yang sama. Bawa pulang saja berasmu itu !"

Dengan berlinang air mata sang ibu pun berlutut di depan pengawas tersebut dan berkata: "Maafkan saya bu, sebenarnya beras ini saya dapat dari mengemis".

Mendengar kata sang ibu, pengawas itu terkejut dan tidak bisa berkata apa-apa lagi. Dilihatnya ibu tua tadi duduk diatas lantai, menggulung celananya dan memperlihatkan kakinya yang sudah mengeras dan membengkak.

Ibu renta tersebut menghapus air mata dan berkata: "Saya menderita rematik stadium terakhir, bahkan untuk berjalan pun susah, apalagi untuk bercocok tanam. Anakku sangat mengerti kondisiku sehingga mau berhenti sekolah untuk membantuku bekerja disawah. Tapi saya melarang dan menyuruhnya bersekolah lagi."

Selama ini saya tidak pernah memberi tahu sanak saudara yang ada dikampung sebelah. Lebih-lebih untuk mengatakannya pada anakku, aku takut melukai harga dirinya.

Setiap hari pagi-pagi buta dengan kantong kosong dan bantuan tongkat, aku pergi ke pasar, tempat orang berjualan beras, hanya untuk mengemis beras beras yang tercecer di trotoarnya. Dengan susah payah aku mendatangi toko demi toko hanya utnuk mencari ceceran itu. Sampai hari sudah gelap, akupun pelan-pelan kembali kekampung sendiri. Sehingga sampai pada awal bulan semua beras yang terkumpul memenuhi syarat untuk diserahkan kesekolah.

Pada saat ibu tua itu bercerita, secara tidak sadar air mata Pengawas itupun mulai mengalir, kemudian mengangkat ibu tersebut dari lantai dan berkata: "Bu sekarang saya akan melapor kepada kepala sekolah, supaya bisa diberikan sumbangan untuk keluarga ibu."

Sang ibu buru- buru menolak dan berkata: "Jangan, kalau anakku tahu ibunya pergi mengemis untuk sekolah anaknya, maka itu akan menghancurkan harga dirinya. Dan itu akan mengganggu sekolahnya. Saya sangat terharu dengan kebaikan hati ibu pengawas, tetapi tolong ibu bisa menjaga rahasia ini."

Akhirnya masalah ini diketahui juga oleh kepala sekolah. Secara diam- diam kepala sekolah membebaskan biaya sekolah dan biaya hidup anak tersebut selama tiga tahun. Setelah Tiga tahun kemudian, sang anak tersebut lulus masuk ke perguruan tinggi Qing hua dengan nilai 627 point.

Dihari perpisahan sekolah, kepala sekolah sengaja mengundang ibu dari anak ini duduk diatas tempat duduk utama. Ibu ini merasa aneh, begitu banyak murid yang mendapat nilai tinggi, tetapi mengapa hanya ibu ini yang diundang.

Yang lebih aneh lagi disana masih terdapat tiga kantong beras. Pengawas sekolah tersebut akhirnya maju kedepan dan menceritakan sebuah kisah tentang seorang ibu yang mengemis beras demi sekolah anaknya. Kepala sekolah pun menunjukkan tiga kantong beras itu dengan penuh haru dan berkata kepada para hadirin seraya menunjuk pada ibu tadi : "Inilah sang ibu dalam cerita tadi."

Dan mempersilakan sang ibu yang luar biasa tersebut untuk naik keatas mimbar. Anak dari sang ibu tersebut dengan ragu-ragu melihat ke arah gurunya yang sedang menuntun ibunya berjalan keatas mimbar.

Sang ibu dan sang anakpun saling bertatapan. Pandangan ibu yang hangat dan lembut kepada anaknya membuat sang anak tak kuasa untuk menahan tangisnya, dipeluknya sosok tua dihadapannya itu dan merangkul erat ibunya sambil terisak seraya berkata: "Begitu mulianya engkau Ibu, sungguh aku tak bisa untuk membalasnya……
Situslakalaka: Begitu Mulianya Engkau Ibuuu........

Hampir 60 banduan disyaki anggota Al-Qaeda larikan diri

SANAA: Hampir 60 banduan yang disyaki anggota militan Al-Qaeda melarikan diri dari sebuah penjara selatan Yemen kelmarin.

Pasukan keselamatan Yaman berkata antara mereka yang larikan diri termasuk 16 anggota militan yang dipercayai terlibat dalam sekurang-kurangnya 13 serangan pengganas sebelum ini.

Banduan-banduan tersebut melarikan diri dari penjara di Al-Mukalla, di tenggara Hadramaut, ke kawasan pergunungan berdekatan selepas mereka bertempur dengan pengawal penjara dan merampas senjata.

Mereka dikatakan berjaya melarikan diri melalui terowong yang digali selepas sekumpulan militan Al-Qaeda menyerbu penjara tersebut dan membebaskan mereka.

Sekurang-kurangnya seorang pengawal terbunuh dan seorang lagi cedera.

Tiga daripada banduan yang cuba melarikan diri kemudian ditembak mati oleh pasukan keselamatan sementara dua berjaya ditangkap.

Perkembangan terbaru itu jelas menunjukkan kumpulan pengganas Al-Qaeda kini memanfaatkan pergolakan politik yang mencengkam negara itu untuk lebih bebas beroperasi.

Sejak beberapa minggu lalu, beratus-ratus anggota militan telah menawan dua bandar selatan Yaman.

Rakyat negara itu telah mengadakan tunjuk perasaan besar-besaran untuk menuntut pengunduran Presiden Ali Abdullah Saleh, sejak beberapa bulan lalu.

Encik Saleh, yang telah berkuasa hampir 33 tahun itu mengalami cedera teruk dalam satu serangan di kediamannya di Sanaa awal bulan ini.

Beliau kini berada di Arab Saudi bagi mendapatkan rawatan.

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarika, Encik Mark Toner, berkata Washington sedang cuba mendapatkan butir lanjut mengenai kejadian kelmarin dan menekankan pihak akan terus bekerjasama dengan pegawai Yaman untuk menangani pengganasan di sebalik pergolakan politik di negara itu.

'Yang jelas, ketidakstabilan, seperti yang berlaku di Yaman, akan cuba dimaanfaatkan atau cuba diekploit oleh Al-Qaeda di serata dunia. Ia membimbangkan tetapi kerjasama kami akan diteruskan,' katanya.

Kumpulan Al-Qaeda di Yaman sebelum ini dikaitkan dengan beberapa serangan ke atas sasaran Amerika, termasuk rancangan mengebom sebuah pesawat ke Detroit pada Disember 2009. -- AP.Cyberita Online Luar Negara

10,000 askar akan diundur dari Afghan akhir tahun ini

Obama: Masanya sudah tiba untuk beri tumpuan kepada usaha bangunkan semula AS

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, Encik Barack Obama, telah mengumumkan pengunduran 10,000 tenteranya dari Afghanistan menjelang akhir tahun ini dan lagi 23,000 anggota menjelang musim panas 2012.

Dalam ucapannya bagi menggariskan peralihan dasar Amerika semalam, Encik Obama, berkata selepas pengurangan peringkat awal, lebih banyak anggota tentera akan dibawa keluar dari Afghanistan secara berperingkat-peringkat sementara rakyat negara itu sudah bersedia mengambil alih soal keselamatan mereka.

Menurutnya, masanya sudah tiba untuk memberi tumpuan kepada usaha membangunkan semula Amerika.

'Sepanjang sedekad lalu, kita telah membelanjakan lebih satu trilion dolar ($1.2 trilion) bagi perang ini, sedang jumlah hutang negara semakin meningkat dan keadaan ekonomi yang sukar. Kini, kita mesti membuat pelaburan dalam sumber Amerika yang terbesar - rakyat kita sendiri,' kata Encik Obama.

Lebih 1,500 askar Amerika telah terkorban di Afghanistan sejak pencerobohan negara itu selepas serangan pengganas 11 September 2001 ke atas Amerika.

Beliau menarik perhatian bahawa kini perang di Afghanistan sudah hampir sampai ke penghujungnya.

'Kami tidak akan cuba menjadikan Afghanistan sebuah negara yang sempurna. Kami tidak akan mengawal jalan rayanya atau meronda kawasan pergunungannya sampai bila-bila. Ini merupakan tanggungjawab pemerintah Afghan,' tegas Encik Obama.

Dengan pengunduran itu, Amerika bagaimanapun masih mempunyai sekitar 65,000 askarnya di Afghanistan apabila Encik Obama bertanding bagi penggal kedua dalam Pilihan Raya Presiden pada November 2012.

Dalam ucapannya, Encik Obama turut menyentuh tentang pemimpin kumpulan pengganas Al-Qaeda, Osama bin Laden, yang telah dibunuh oleh komando Amerika pada Mei lalu.

Menurut beliau, dokumen yang dirampas daripada kediaman Osama di Pakistan menunjukkan Al-Qaeda kini sedang mengalami tekanan yang besar.

Dengan hubungan Amerika dengan Pakistan masih tegang, Encik Obama memberi amaran bahawa beliau akan tetap mendesak Islamabad mengotakan komitmennya menentang 'barah' pengganasan.

Encik Obama berkata pengunduran askar Amerika di Afghanistan harus dilihat sebagai sebahagian daripada strategi perang dan dasar luar Amerika yang lebih luas.

Beliau menarik perhatian sekitar 100,000 askar Amerika di Iraq telah turut diarahkan pulang dengan pengunduran sepenuhnya menjelang akhir tahun ini. -- Agensi.

Cyberita Online Luar Negara

Ahli parlimen Belanda dibebaskan dari tuduhan buat kenyataan membenci Islam

AMSTERDAM: Sebuah mahkamah Amsterdam semalam membebaskan seorang penggubal dasar berhaluan kanan Belanda, Encik Geert Wilders, daripada pertuduhan membuat kenyataan membenci dan mendiskriminasikan dalam serangannya terhadap Islam.

'Anda dibebaskan atas semua pertuduhan yang dikenakan ke atas anda,' kata Hakim Marcel van Oosten, sambil mengulangi lagi hujah bulan lalu oleh pihak pendakwaan bahawa pertuduhan ke atas Encik Wilders harus dibatalkan.

'Lembaga kehakiman mendapati bahawa kenyataan-kenyataan anda boleh diterima dalam konteks perdebatan awam,' kata hakim itu kepada Encik Wilders, 47 tahun, yang dibicarakan di mahkamah daerah Amsterdam itu sejak Oktober tahun lalu.

Ahli parlimen itu menghadapi lima pertuduhan membuat kenyataan yang membenci dan mendikriminasikan Islam dalam laman web, forum-forum Internet dan akhbar-akhbar Belanda antara Oktober 2006 dengan Mac 2008, serta dalam filem 17 minit buatannya yang diberi tajuk 'Fitna'.

Pembebasan pemimpin Parti bagi Kebebasan (PVV) berhaluan kanan itu dibuat selepas pihak pendakwaannya menunjukkan sikap bahawa mereka tidak bersedia meneruskan kes tersebut ke atas beliau, yang mendakwa di hadapan mahkamah bahawa beliau sedang 'mempertahankan kebebasan di Belanda' menentang ajaran Islam.

Encik Wilders - salah seorang ahli parlimen Eropah yang dikawal rapi - telah meminta pembebasannya di hadapan mahkamah sambil berkata bahawa beliau 'wajib berbicara' kerana Belanda sedang 'berada di bawah ancaman' Islam.

Encik Wilders, pemimpin parti yang menyokong pakatan pemerintah Belanda berhaluan kanan, berkata beliau 'mempertahankan ciri, identiti, budaya dan kebebasan Belanda'.

Kes Encik Wilders itu telah 'dibantu' oleh satu pasukan pendakwaan yang agak keberatan, yang pada bulan lalu meminta mahkamah supaya beliau dibebaskan, sambil berkata bahawa, walaupun ulasan beliau mungkin kerap mencetuskan kebimbangan dan penghinaan, ia bukan satu jenayah kerana ia mengkritik Islam sebagai satu agama dan bukannya penganut Islam sebagai satu masyarakat. -- AFP.

Cyberita Online Luar Negara

Kumpulan gesa Subaru henti operasi di SaudiSEMAKIN BERANI: Cik Umm Ibrahim adalah antara wanita Saudi yang keluar memandu keretanya sendiri pada Selasa lalu, di sebalik larangan. -- Foto REUTERSWANITA DILARANG MEMANDU
RIYADH: Satu kumpulan yang berkempen menyokong kaum wanita memandu telah menggesa agar syarikat pengeluar kereta Subaru menghentikan operasinya di kerajaan Arab Saudi sehingga larangan itu dibubarkan.
Syarikat Fuji Heavy Industries Ltd itu merupakan syarikat pertama yang disasarkan dalam kempen yang dipimpin oleh kumpulan 'Saudi Women for Driving' itu.'Adalah menjadi harapan kami tindakan ini akan memberi tekanan ke atas keluarga diraja Saudi dan memberi tumpuan terhadap ketidakadilan di kerajaan kami,' kata kumpulan itu sambil berkata ini merupakan peluang baik bagi Subaru membuat perbezaan dalam kehidupan hampir 13 juta wanita Arab Saudi.Syarikat Fuji Heavy merupakan syarikat pengeluar kereta pertama yang disasarkan oleh kempen itu kerana ia 'progresif' dan telah memasarkan kenderaan kepada kaum wanita, kata kumpulan itu dalam satu petisyen yang disiarkan oleh laman web bagi gerakan aktivis sosial, Change.org.Kempen itu mungkin diluaskan kepada syarikat General Motors Co dan Hyundai Motor Co, kata petisyen itu.Kedua-dua model kereta itu dipandu oleh Cik Manal Al-Sharif, seorang wanita Arab Saudi yang ditahan bulan lalu kerana memandu keretanya sendiri.Jurucakap Fuji Heavy, Encik Kento Matsumoto, berkata:'Kami hanya mempunyai pengedar di Arab Saudi dan tiada kilang. Kadar penjualan tahunan kami terhad kepada antara 300 dengan 400 unit.'Sejauh ini, tiada tangkapan dilaporkan dibuat ke atas lebih 50 wanita yang memandu sejak permulaan gerakan itu pada 17 Jun lalu.Salah seorang daripada mereka, Cik Maha al-Qahtani, berkata beliau diarahkan berhenti oleh pegawai polis pada hari itu.Para pegawai polis kemudian menuntut suaminya, yang menemani beliau, agar menandatangani satu ikrar yang berkata beliau tidak akan membenarkan isterinya memandu lagi.Cik Maha, 37 tahun, berkata beliau turut disaman 100 Riyal ($32) kerana tidak mempunyai lesen memandu yang dikeluarkan di Arab Saudi.Lesen Cik Maha dikeluarkan di Amerika Syarikat.Sementara itu, gerakan itu telah turut mendapat sokongan daripada Kesatuan Eropah (EU).'EU menyokong mereka yang menegakkan hak mereka untuk mendapatkan layanan setara, di mana pun mereka berada,' kata jurucakap EU, Cik Catherine Ashton. -- Bloomberg.Cyberita Online Luar Negara

Gempa Bumi Lemah Landa Ranau, Sabah

KUALA LUMPUR: Gempa bumi lemah berukuran 3.2 pada skala Richter berlaku kira-kira 40 kilometer di tenggara Ranau, Sabah pada 10.39 malam Khamis.

Dalam satu kenyataan, Jabatan Meteorologi Malaysia berkata gegaran mungkin dirasai di kawasan berhampiran pusat gempa.- BERNAMA

mStar Online : Gempa Bumi Lemah Landa Ranau, Sabah

Isteri ketiga Osama dibenar pulang ke Yaman

SANAA 23 Jun – Isteri ketiga Osama bin Laden, Amal Abdulfattah akan dibenarkan pulang ke Yemen dari Pakistan dalam tempoh beberapa hari lagi, kata abangnya semalam.
Menurut Zakariya Abdulfattah, keluarga Amal telah dimaklumkan oleh Kementerian Luar Yemen dan Pakistan mengenai rancangan untuk menghantar wanita itu dan lima anaknya pulang ke Yemen beberapa hari lagi.
“Terdapat pertemuan diplomatik antara kerajaan Yemen dan Pakistan untuk memastikan dia pulang dengan selamat ke negaranya dan berjanji untuk melaksanakan langkah itu secepat mungkin,” katanya.
Keluarga wanita itu pada bulan lepas telah menuntut supaya Amal dan anaknya dihantar pulang selepas ditahan di Pakistan.
Zakariya berkata, Kedutaan Yemen di Islamabad turut memberi jaminan Amal berada dalam keadaan baik, walaupun mengalami kecederaan di kaki akibat ditembak ketika komando Amerika Syarikat (AS) menyerang sebuah rumah di Abbotabad dalam operasi membunuh Osama.
Pihak perisikan AS dilaporkan telah menyoal siasat ketiga-tiga isteri Osama yang ditahan dalam serbuan komando AS di utara Islamabad itu sehingga membawa kepada ketua militan al-Qaeda itu dibunuh.
Menurutnya, Amal, 29, mengahwini Osama pada 1999 dan mengikut suaminya mengembara ke Afghanistan.
Osama sebelum itu mengahwini dua wanita lain dan isteri pertamanya merupakan sepupunya sendiri, Najwa al-Ghanem dari Syria. – AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Susilo kecam Arab Saudi pancung amah

JAKARTA 23 Jun - Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono (gambar) mengutuk hukuman pancung yang dilaksanakan oleh Arab Saudi ke atas pembantu rumah negara ini, Ruyati binti Sapubi dan menuduh Riyadh melanggar 'norma dan adab' perhubungan antarabangsa.

Selepas berdiam diri berhubung isu itu, Susilo hari ini menjelaskan beliau sudah mengutus surat kepada pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah Bin Abdul Aziz bagi menyampaikan protes kerajaan Indonesia terhadap pihak berkuasa Arab Saudi berhubung hukuman pancung itu.

Pada sidang media di pejabatnya di sini, Susilo dengan tegas berkata, beliau telah mengemukakan 'bantahan keras' kepada kerajaan Arab Saudi berhubung hukuman pancung yang dijalankan ke atas Ruyati pada Sabtu lalu atas kesalahan membunuh isteri majikannya.

Kenyataan beliau menggambarkan kemarahan Indonesia yang semakin meningkat dengan layanan buruk yang diterima oleh tenaga kerjanya di negara-negara Teluk, berikutan beberapa kes penderaan dan pembunuhan pembantu rumah Indonesia.

"Minggu ini kita terkejut dengan hukuman mati yang dijalankan ke atas Ruyati dan seperti semua rakyat Indonesia, saya juga melahirkan rasa sangat sedih dengan tragedi ini.

"Saya turut menyuarakan bantahan keras kepada kerajaan Saudi yang melanggar norma dan adab dalam perhubungan antarabangsa dengan melaksanakan hukuman mati itu," kata Susilo.

Indonesia marah kerana Riyadh gagal memaklumkan Jakarta bahawa Sapubi, 54 akan menjalani hukuman pancung.

Sehubungan itu, katanya, Indonesia akan membekukan penghantaran pekerja ke Arab Saudi berkuatkuasa 1 Ogos ini, sebagai tanda protes terhadap tindakan Arab Saudi memancung Ruyati.

Kata Susilo, Jakarta sedang menimbang pembekuan serupa di negara Teluk yang lain di mana terdapat kes tenaga kerja Indonesia turut didera dan dieksploitasi.

Kenyataan itu tidak memberi butir lanjut tetapi media tempatan berkata, langkah itu ditujukan kepada pembantu rumah yang merupakan kira-kira 70 peratus daripada 1.2 juta pekerja Indonesia di Arab Saudi.

Keputusan berkenaan dibuat pada mesyuarat Kabinet Rabu lalu.

"Pembekuan penghantaran tenaga kerja akan berlaku sehinggalah kedua-dua negara mencapai persepakatan perlindungan ke atas pekerja Indonesia di Arab Saudi," kata Susilo. - Utusan

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

AS berundur September 2012TENTERA Kebangsaan Afghanisntan (ANA) menjalani latihan di pusat tentera Kabul (KMTC) di Kabul, Afghanistan, kelmarin. - REUTERS


WASHINGTON 23 Jun - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama malam tadi mengarahkan kesemua 33,000 askar tambahan yang dikerah ke Afghanistan pada Disember 2009 dibawa pulang selewat-lewatnya pada September tahun depan.

Beliau turut mengisytiharkan pengunduran itu sebagai langkah permulaan untuk menamatkan perang di Afghanistan, sambil berikrar untuk mengalihkan perhatian kepada program pembangunan negara di AS.

Dalam detik peralihan bagi dasar luar Amerika, Obama juga mengecilkan matlamat perang AS, dengan berkata, Washington tidak lagi akan cuba membangunkan sebuah Afghanistan 'yang sempurna' setelah negara itu dilanda perang selama beberapa dekad.

"Cahaya keamanan berkekalan boleh dilihat dari jauh, sekalipun hari-hari mendatang di Afghanistan terus membawa cabaran getir, dan perang yang sudah berlarutan itu akan ditamatkan secara bertanggungjawab," kata Obama dalam ucapan selama 13 minit.

Obama dilihat mahu meredakan kebimbangan rakyat AS yang dihimpit oleh kemelesetan ekonomi dan kini semakin bosan dengan kempen perang di negara asing yang menelan kos tinggi.

Presiden itu mendakwa tentera AS telah mencapai kemajuan besar ke arah mencapai objektif strategi penghantaran askar tambahan pada Disember 2009, dengan menyekat momentum Taliban, menghancurkan al-Qaeda dan melatih pasukan keselamatan baru Afghanistan.

Namun, beliau menolak rayuan Pentagon yang mahu pengunduran askar dilakukan dengan lebih perlahan bagi memastikan kejayaan memerangi Taliban berkekalan. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Hamba seks tiga tahun

KAJANG: Seorang lelaki sanggup menjadikan anak tirinya sebagai hamba seks setiap kali isterinya tiada di rumah, sejak tiga tahun lalu.

Mangsa yang berusia 12 tahun berdepan detik hitam dalam hidupnya apabila sering dijadikan tempat pemuas nafsu bapa tirinya itu di rumah mereka di Taman Cheras Utama, Batu 9. Akibat tidak tahan diperlakukan sebegitu, mangsa yang ditemani ibunya bertindak nekad membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang (IPD), kelmarin.


Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Abdul Rashid Abdul Wahab berkata, suspek berusia 36 tahun itu bekerja sebagai pemandu lori merogol mangsa dalam bilik tidurnya sejak mangsa berusia sembilan tahun.

“Akibat perceraian, hanya mangsa yang tinggal bersama ibu kandung dan suspek manakala adik-beradiknya yang lain tinggal bersama bapa kandungnya.


“Kesempatan itu digunakan suspek merogol mangsa berulang-kali tanpa ada rasa bimbang perbuatannya itu diketahui isterinya,” katanya.


Bimbang perbuatan kejinya itu diketahui isteri, suspek bertindak mengugut memukul mangsa jika perbuatannya itu dimaklumkan kepada isterinya.

Oleh kerana bimbang dipukul, mangsa berdiam diri terhadap perbuatan yang dilakukan terhadapnya.

Bagaimanapun, selepas sekian lama berdiam diri dan memendam perasaan, mangsa nekad menceritakan kejadian itu kepada ibunya sebelum mereka membuat laporan polis.

Rashid berkata, bertindak atas maklumat yang diterima daripada mangsa, sepasukan polis dari IPD Kajang pergi ke rumah mangsa sebelum menahan suspek.


“Suspek ditahan reman selama enam hari bermula hari ini membantu siasatan.


“Pemeriksaan kesihatan terhadap mangsa mendapati terdapat kesan mangsa dirogol,” katanya.


Kes disiasat mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara tidak kurang lapan tahun dan sebatan. Sementara itu, dalam kejadian berasingan, seorang bapa ditahan kerana disyaki mencabul anak gadisnya yang berusia 15 tahun sejak dua tahun lalu di Taman Bukit Mutiara.


Bapa berusia 42 tahun itu dikatakan sering mengarahkan mangsa berbogel sebelum bertindak meraba kemaluannya berulang kali.


Dalam kejadian terbaru, suspek bertindak berani a mengajak anak gadisnya itu untuk tidur sekatil dengan niat mencabul mangsa.


Mangsa nekad membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang, kelmarin.


Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Abdul Rashid Abdul Wahab berkata, berdasarkan maklumat diterima, polis menahan suspek kira-kira jam 10 malam.

myMetro | Hamba seks tiga tahun

Ibu tunggal mati bersalin dalam tandas

JASIN: Seorang ibu tunggal dan bayinya yang baru dilahirkan ditemui mati di dalam tandas sebuah kilang di Taman Perindustrian Merlimau, dekat sini, antara jam 3 pagi hingga 8 pagi semalam.

Difahamkan mangsa berusia 30 tahun berasal dari Kemendor, Jasin dekat sini, ditemui mati bersama-sama bayi perempuan yang baru dilahirkan oleh seorang tukang cuci ketika mahu membersihkan tandas wanita di situ.


Sumber polis yang dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu, namun enggan mengulas lanjut kerana masih menunggu laporan bedah siasat mangsa pagi ini di Hospital Jasin. Sumber itu berkata ketika kejadian kira-kira jam 3 pagi itu, wanita terbabit dikatakan memasuki tandas berkenaan dan dipercayai tiba-tiba melahirkan anak. “Mangsa dipercayai mati akibat pendarahan banyak dan menahan kesakitan seorang diri,” katanya. Difahamkan mangsa menumpang di rumah abangnya di Kampung Kilang Berapi, di sini.

myMetro | Ibu tunggal mati bersalin dalam tandas

3 pengsan tepi wakaf


CEDERA...Mohd Zailani dibawa  ke Hospital Besut.
CEDERA...Mohd Zailani dibawa ke Hospital Besut.


BESUT: Tindakan sekumpulan remaja berkumpul di sebuah wakaf di Kampung Durian Telor, Pasir Akar, Hulu Besut, di sini, mengundang padah apabila tiga cedera apabila wakaf itu ditimpa pokok dipanah petir, kelmarin.
Kejadian berlaku pada jam 5.30 petang ketika sekumpulan 12 remaja berusia antara 15 dan 40 tahun ceria berbual sambil beberapa orang daripada mereka membalas khidmat pesanan ringkas menerusi telefon bimbit masing-masing.

Bagaimanapun, keasyikan mereka terganggu apabila berlaku ribut petir disusuli hujan lebat, namun remaja terbabit tidak berganjak meninggalkan wakaf berkenaan.

Namun, tindakan mereka membawa padah apabila panahan petir pada sebatang pokok besar di tepi wakaf tempat remaja terbabit berkumpul turut terkena tiga daripada mereka menyebabkan mangsa cedera dan pengsan.

Mangsa, Mohd Sahadam Nik Mar, 17, Muhamad Fariz Ismail, 15, dan Mohd Zailani Keria, 23, tercampak dari wakaf berkenaan.


Rakan mangsa, Saiful Bahari Ramli, 15, berkata ketika kejadian dia panik melihat ketiga-tiga mangsa jatuh ke tanah dari atas wakaf berkenaan.

“Melihat tiga rakan kami jatuh tersembam, kami panik dan melarikan diri kerana terkejut selain bimbang menjadi mangsa.

“Panahan petir itu terkena pokok di sebelah wakaf menghasilkan bunyi letupan kuat dan menggerunkan,” katanya.
Menurutnya, selepas hujan dan petir reda, beberapa penduduk kampung dimaklumkan kejadian itu bergegas datang dan membawa semua mangsa ke Hospital Besut bagi mendapatkan rawatan.

Bagaimanapun, ketiga-tiga mangsa yang pengsan hanya cedera ringan dan keadaan mereka tidak membimbangkan meskipun masih trauma.

Saiful berkata, sudah menjadi kelaziman wakaf itu menjadi tempat remaja berkumpul setiap petang dan kejadian kelmarin yang pertama seumpamanya berlaku di kampung berkenaan.
myMetro | 3 pengsan tepi wakaf

Gangguan di padang


BANTU...seorang pelajar wanita dibawa keluar dari surau untuk dibawa pulang ahli keluarga selepas diserang histeria di SMK Tasek, Simpang Ampat, semalam.
BANTU...seorang pelajar wanita dibawa keluar dari surau untuk dibawa pulang ahli keluarga selepas diserang histeria di SMK Tasek, Simpang Ampat, semalam.


NIBONG TEBAL: “Apabila seorang kawan diserang histeria di padang, saya membantu dengan memapahnya yang ketika itu menjerit-jerit menyebut pelbagai perkataan kasar.
“Tapi, tidak lama selepas itu, jeritannya terngiang-ngiang di fikiran saya sebelum saya pula turut meracau,” kata seorang mangsa serangan histeria di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tasek, Simpang Ampat, semalam.

Pelajar perempuan berusia 14 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Lin berkata, serangan histeria berlaku jam 11 pagi membabitkan kira-kira 30 pelajar perempuan sekolah berkenaan.

Pada mulanya, serangan membabitkan sebahagian pelajar yang menjalankan aktiviti sukan di padang sekolah sebelum ia merebak kepada pelajar lain yang berada di kelas dan kantin.


Lin berkata, akibat serangan histeria itu, dia berada dalam keadaan separuh sedar dan dapat mengingati dirinya dipapah ke kantin sebelum dirawat seorang pengamal perubatan tradisional.

myMetro | Gangguan di padang

Budak agih hasil curi


RAMPAS...Ahmad Sofi menunjukkan barangan yang dirampas daripada suspek.
RAMPAS...Ahmad Sofi menunjukkan barangan yang dirampas daripada suspek.


KOTA KINABALU: Dalam usia baru mencecah lapan tahun, seorang murid sekolah rendah di sini mungkin mencatat rekod perompak termuda di negara ini apabila ditahan bersama dua rakannya selepas memecah masuk pangsapuri seorang pensyarah dan melarikan barang bernilai lebih RM20,000.
Kegiatan penjenayah cilik itu bersama dua rakan masing-masing berusia 15 dan 29 tahun terbongkar selepas polis menyerbu ‘markas’ mereka yang berhampiran pangsapuri itu, kira-kira jam 1.30 petang kelmarin.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Ahmad Sofi Zakaria, berkata ketika diserbu ketiga-tiga mereka asyik membahagikan barangan curi dari rumah berkenaan.

Menurutnya, kira-kira jam 1 tengah hari pada Isnin lalu, seorang pensyarah pusat pengajian tinggi tempatan membuat laporan polis selepas rumahnya dipecah masuk dan kehilangan kamera digital, tiga komputer riba, empat telefon bimbit dan barang kemas dengan kerugian keseluruhannya dianggarkan RM20,000.

“Sebaik menerima laporan mangsa, polis menjalankan siasatan dan mengesan tiga individu dipercayai terbabit kejadian itu di sebuah rumah tidak jauh dari tempat kejadian.


“Dalam serbuan ke atas rumah itu polis menahan tiga suspek termasuk seorang murid sekolah yang berusia lapan tahun,” katanya pada sidang media IPD Kota Kinabalu, di sini, semalam.

Ahmad Sofi berkata, dengan tertangkapnya ketiga-tiga suspek, polis menemui semula semua barangan dicuri.

Menurutnya, siasatan polis mendapati ketiga-tiga suspek memecah masuk rumah berkenaan dengan mengumpil tingkap sebelum melarikan barang berharga mangsa.
“Kemungkinan suspek berusia lapan tahun itu masuk terlebih dulu sebelum membuka pintu bagi memudahkan dua rakannya menyelinap masuk. Bagaimanapun, polis masih menjalankan siasatan lanjut,” katanya.

Ahmad Sofi berkata, ketiga-tiga suspek kini direman untuk siasatan mengikut Seksyen 457, Kanun Keseksaan kerana pecah rumah.
myMetro | Budak agih hasil curi

Bunuh gadis demi sarapan percuma


REBECCA...mayatnya ditemui  dalam hutan.
REBECCA...mayatnya ditemui dalam hutan.


LONDON: Seorang pelajar didakwa membunuh bekas teman wanitanya selepas dijanjikan sarapan percuma, mahkamah diberitahu, semalam.
Rebecca Aylward, 15, ditemui mati dengan kesan pukulan di kepala pada Oktober tahun lalu.

Peguam, Greg Taylor, berkata kejadian itu berlaku beberapa minggu selepas tertuduh, 16, bertaruh dengan rakannya untuk melakukan perbuatan kejam berkenaan.

Katanya, jika tertuduh sanggup membunuh Rebecca, rakannya itu akan membelikannya sarapan.

Dalam keterangan di Mahkamah Swansea semalam, tertuduh dikatakan mempengaruhi Rebecca supaya datang ke kawasan hutan terpencil berhampiran Bridgend, selatan Wales.


Untuk mengelakkan dikesan, Rebecca diminta menipu dengan memberitahu ibunya kononnya dia bertemu seseorang yang lain.

Bagaimanapun, Rebecca memberitahu ibunya bahawa dia diminta bertemu dengan tertuduh.


Apabila tiba di kawasan tersorok itu, tertuduh memukul kepala Rebecca beberapa kali dengan batu sehingga mangsa mati di tempat kejadian.

Semalam, Taylor turut mengemukakan pelbagai bukti membabitkan mesej pesanan ringkas dan perbualan maya dalam Internet kepada juri.

“Tiada sebarang keraguan Rebecca dibunuh di kawasan hutan di Aberkenfig.

“Ketika itu hujan dan dia dibiar tertiarap sehingga mati dalam hutan dengan pakaian yang baru dibeli sehari sebelum kejadian,” katanya. - TS
myMetro | Bunuh gadis demi sarapan percuma

Volvo Lego kejutkan tauke Legoland


KEJUTAN...sebuah jentera digunakan untuk membawa ‘kereta’ Volvo ke tempat letak kenderaan milik Ronchetti di San Diego, California, semalam.
KEJUTAN...sebuah jentera digunakan untuk membawa ‘kereta’ Volvo ke tempat letak kenderaan milik Ronchetti di San Diego, California, semalam.


SAN DIEGO: Pemilik taman tema Legoland, Peter Ronchetti, terkejut apabila mendapati ruang letak kereta mewahnya berisi dengan ‘kereta’ diperbuat daripada bahan mainan Lego.
Ketika Ronchetti melihat rekaan menyerupai kereta Volvo XC60 miliknya itu, dia tergamam kerana tidak menyangka menjadi mangsa gurauan rakannya, Tim Petsche.

Untuk membina kereta Lego itu, Petche menggunakan 200,000 kepingan Lego untuk mengisi tempat letak kenderaan Ronchetti.

Sebelum itu, Petsche ‘mencuri’ kunci kereta Ronchetti sebelum memanggil trak penunda untuk mengalihkan kereta sebenar dari kawasan berkenaan.

Ronchetti berkata, dia tidak marah dengan gurauan berkenaan, sebaliknya kagum dengan daya kreatif pekerjanya di Legoland.


“Selepas ini saya takkan meninggalkan kunci kereta begitu saja,” katanya. - TS

myMetro | Volvo Lego kejutkan tauke Legoland

Pelawat seksi dilarang jumpa banduan elak kecoh

NEW YORK: Pelawat berpakaian seksi hanya dibenarkan bertemu banduan penjara New York jika mengenakan kemeja- T hijau besar disediakan pihak berkenaan sebagai sebahagian daripada peraturan baru dilaksanakan di situ.

Menurut kenyataan Jabatan Penjara, peraturan di Penjara Pulau Rikers itu dilaksanakan untuk mengekalkan persekitaran “mesra keluarga” di pusat tahanan berkenaan.


Untuk melaksanakan kod berpakaian itu, penjara terbabit membeli kira-kira 750 baju hijau terang - semuanya bersaiz XXL - bagi mengelak bentuk tubuh pemakainya dilihat banduan.

Jurucakap penjara berkata, mereka cuba mengelak pelawat datang dengan pakaian merangsang banduan.


“Jika mereka muncul secara provokatif, ia mungkin mencetuskan kekecohan di kalangan tahanan,” katanya. Pada masa sama, penjara itu juga melarang pelawat datang dengan pakaian keterlaluan kerana ia mungkin digunakan untuk menyeludup barang berbahaya. - Reuters

myMetro | Pelawat seksi dilarang jumpa banduan elak kecoh