Pages

Wednesday, August 7, 2013

6 jam selamat lelaki 400kg

Foto
JENTOLAK mengangkut Lehberger ke hospital.
Riegelsberg: Seorang lelaki seberat 400 kilogram terpaksa diselamatkan mengguna jentolak selepas dia diserang sakit jantung.
Michael Lehberger menelefon perkhidmatan kecemasan sebaik menyedari ada tanda-tanda dia akan diserang penyakit itu.

Bagaimanapun, dia tidak boleh dibawa ke hospital oleh pasukan penyelamat kerana terlalu gemuk untuk dibawa keluar menerusi pintu rumahnya di Riegelsberg, Jerman.
Anggota bomba terpaksa meruntuhkan dinding di bahagian tepi rumahnya untuk membuat lubang bagi menyelamatkannya.

Lehberger kemudian diturunkan dari biliknya di tingkat dua rumah dengan mengguna jentolak yang sudah dipasang dengan kusyen.

Pakar penyelamat sebelum itu menghabiskan masa membina perancah di luar rumah tetapi mendapati ia terlalu bahaya untuk mencuba dan mengangkatnya.

Operasi mengeluarkan Michael dari rumah itu memakan masa enam jam dan dia kemudian dibawa ke hospital dengan ambulans yang direka untuk memuatkan empat orang.

Di hospital, dia ditempatkan di bilik khas yang dilengkapi dengan keperluan pesakit sepertinya.
Ketua operasi Volker Klien berkata: “Saya tidak pernah mengalami keadaan seperti ini. Dia terlalu berat untuk dibawa dengan kereta.” Seorang jiran berkata, dia tidak pernah melihat Michael keluar dari rumah itu sejak dua tahun lalu. - AFP

Gempa bumi 5.1 magnitud gegar selatan Mexico


MEXICO CITY: Gempa bumi sederhana berukuran 5.1 magnitud menggegar bangunan di sini dan menyebabkan sebahagian orang ramai cemas menyelamatkan diri di atas jalan raya.

Kajian Geologi Amerika Syarikat berkata, gempa itu berlaku pada kira-kira jam 3.17 petang (waktu tempatan) kira-kira 500 kilometer selatan Mexico City.
Pusat gempa ialah lapan kilometer barat laut bandar Xochistlahuaca, wilayah Guerrero dan pada kedalaman 30 kilometer.

Datuk Bandar Mexico City, Angel Mancera berkata, tiada laporan awal mengenai sebarang kerosakan atau kecederaan. - AP