Pages

Friday, July 25, 2014

Derita 232 gigi ekstra


Ashik Gavai, 17, mengalami penyakit unik sehingga memaksa doktor pakar melakukan pembedahan bagi membuang 232 gigi dari mulutnya.

Gavai mula mengadu sakit gigi dan bengkak rahang kirinya lebih setahun lalu, namun setiap kali bertemu doktor di kampungnya, mereka gagal mencari punca masalah berkenaan.
Akhirnya kes Gavai dirujuk ke Hospital J J di Mumbai dan seorang pakar pembedahan mulut, Sunanda Dhiware memeriksanya dengan teliti.

Ujian lazim dijalankan dan punca kesakitan Gavai masih belum ditemui.

Akhirnya Sunanda membuat keputusan melakukan pembedahan dan ketika itu barulah dia melihat puluhan gigi-dengan pelbagai saiz-tumbuh pada gusi remaja terbabit. Sunanda berkata, Gavai mengalami penyakit dikenali sebagai odontoma kompleks yang menyebabkan berlaku pertumbuhan gigi secara luar biasa.
Foto
DOKTOR pakar menjalankan pembedahan membuang lebih 200 gigi Gavai di Mumbai.
“Kes begini sangat jarang berlaku,” katanya. Bersama seorang lagi pakar pembedahan dan dua pembantu lain Sunanda menjalankan pembedahan selama tujuh jam bagi membuang semua gigi lebihan Gavai.

Kata Sunanda proses membuang gigi itu tidak boleh menggunakan kaedah biasa.
“Kami menggunakan penukul dan pahat untuk memecahkan gigi berkenaan sebelum ia dikeluarkan.

“Kaedah ini jarang digunakan ketika ini,” katanya. Sunanda berkata setakat apa yang diketahuinya jumlah gigi terbanyak pernah dibuang daripada seseorang ialah 37, namun dia perlukan kajian lebih lanjut sebelum memberi komen sama ada Gavai wajar dianggap mencatat rekod dunia. Selepas pembedahan berlangsung Gavai kini memiliki 28 gigi, jumlah yang normal untuk seorang dewasa. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/25

Malang budak kucing


Namun, itu bukan satu-satunya masalah Zhao Xinrui.

Sejak menunjukkan tanda-tanda mengalami keadaan kulit pelik itu tahun lalu, dia ditinggalkan ibunya.
Keadaan tidak dapat dijelaskan pakar perubatan itu bermula dengan tompokan kecil rambut halus berwarna gelap pada belakang badannya.

Lama kelamaan tompokan itu memenuhi hampir seluruh belakang serta punggungnya dan kini menunjukkan tanda naik ke muka, lengan dan bahunya.

Menurut keluarga Zhao, masalah kulit itu menimbulkan ketakutan dalam kalangan penduduk di perkampungan mereka di Changshan berhampiran bandar Luzhou di wilayah Sichuan.
Foto
BADAN Xinrui dipenuhi bulu hitam dan lembut seperti kucing.
Bagaimanapun, guru Zhao membantu memastikan dia tetap diterima rakan sekolahnya apabila mereka memberitahu tompokan itu cuma tahi lalat.

Sementara itu Zhao pula sentiasa memastikan badannya ditutup untuk mengelak diejek.
Neneknya Henghui berkata, mereka pada mulanya dimaklumkan doktor bahawa tompokan itu tanda lahir.

“Mereka tetap menegaskan ia tanda lahir walaupun selepas mula merebak. Kini hampir separuh badannya dipenuhi ‘tanda lahir’ itu,” katanya.

Ayah Zhao, Lai, 45, berkata, mereka merayu sesiapa saja yang mampu memberi bantuan perubatan untuk mengawal pertumbuhan tompokan itu.

“Kasihan anak saya. Luluh hati kami melihat penderitaannya. Kami dimaklumkan dia tidak boleh dibedah sehingga berusia lima tahun.

“Kini dia sudah cukup besar, namun kami pula tiada wang walaupun kami menabung sejak tahun lalu,” katanya. Menurutnya, walaupun ditinggal isteri, dia berazam untuk membesarkan anaknya itu dengan bantuan ibu bapanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/25

Gajah miliki deria bau lebih baik daripada anjing (3rd LEAD)


Gambar hiasan, belalai gajah bukan sahaja panjang, malah kajian membuktikan ia penuh dengan deria reseptor bau lima kali lebih baik daripada manusia. - AGENSI
LONDON 24 Julai - Belalai gajah bukan sahaja panjang, malah kajian membuktikan ia penuh dengan deria reseptor bau yang lima kali lebih baik daripada manusia dan mamalia lain.
Seorang saintis darii Universiti Perubatan dan Pergigian Tokyo, Dr. Yoshihito Niimura berkata, beberapa kajian yang dijalankan saintis mendapati gajah di Afrika memiliki deria bau yang lebih baik daripada mamalia lain, sekali gus menewaskan anjing termasuk anjing polis yang terkenal dengan keupayaan menghidu.
Bagaimanapun akhbar Daily Mail dipetik melaporkan manusia pula didapati memiliki deria bau yang paling teruk dalam kalangan spesies di dunia.
Menurut penyelidik juga, gajah Afrika didapati mampu mengesan air sejauh berbatu-batu dan menggunakan deria bau untuk mengesan pemangsa daripada jauh, mencari makanan atau teman.
Kajian itu diterbitkan dalam jurnal sains Genome Research, yang mengkaji tahap deria bau (OR) 13 mamalia termasuk kuda, arnab, tikus Belanda, lembu, tikus dan cimpanzi. Lebih menakjubkan mereka dapati gajah Afrika mempunyai bilangan gen yang lebih besar.
"Fungsi gen ini tidak diketahui umum, namun ia merupakan sesuatu yang penting untuk persekitaran kehidupan gajah Afrika.
"Rupa-rupanya belalai seekor gajah itu bukan sahaja panjang malah ia juga hebat," katanya.
Untuk menyelidik keupayaan karektor deria bau daripada mamalia yang berbeza, para penyelidik telah mengkaji senarai genom daripada 13 plasenta mamalia dan mendapati kesemua mamalia memiliki lebih 10,000 deria bau atau gen secara keseluruhan.
Daripada jumlah tersebut gajah Afrika mempunyai himpunan deria bau paling luas dengan hampir 2,000 OR.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140725/lu_10/Gajah-miliki-deria-bau-lebih-baik-daripada-anjing-3rd-LEAD#ixzz38Qgsgyo9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ibu hidap kanser Ovari hamil lagi


Reid bersama anak lelaki sulung,Jack teruja selepas disahkan mengandung lagi walaupun dia disahkan menghidap kanser ovari. - AGENSI
NEWCASTLE 24 Julai - Bagi seorang wanita, disahkan berbadan dua adalah momen paling indah kerana membuktikan dirinya seorang yang normal.
Namun, bagi Lisa Reid, 28, selepas disahkan menghidapi kanser ovari, dia dinasihatkan oleh doktor supaya tidak mengandung lagi kerana ia boleh menjejaskan kesuburan.
Bagaimanapun, setahun kemudian, Reid yang mempunyai seorang anak, Jack, 6, disahkan mengandung sembilan minggu.
"Kehidupan saya adalah jauh lebih baik dan saya sangat puas hati dan gembira," ujarnya kepada portal Mail Online.
Katanya, berita dirinya hamil adalah sesuatu yang pelik kerana dia disahkan menghidap kanser pada tahun lalu dan dinasihatkan tidak boleh mengandung lagi.
Sebelum disahkan menghidapi kanser, Reid sering mengalami sakit perut dan merasakan terdapat ketulan besar di bahagian perutnya.
Doktor pada mulanya hanya menyatakan Reid mengalami gastrik dan hernia.
Bagaimanapun, hasil pemeriksaan dan imbasan mendapati dia mempunyai sel ketumbuhan sepanjang 20 sentimeter di bahagian ovari.
Pasukan perubatan memberitahu Reid perlu menjalani pembedahan selama tiga jam untuk membuang ketumbuhan ikuti sembilan kali sesi kimoterapi.
Setiap tahun, kira-kira 7,100 wanita disahkan mengalami kanser ovari di United Kingdom.
"Dengan hanya memiliki satu ovari ia memberi kesukaran kepada saya untuk mempunyai anak yang ramai dan rawatan kimoterapi juga memberi kesan kepada kitaran haid menyebabkan peluang untuk mengandung sangat tipis," ujarnya yang terlalu teruja untuk memiliki anak kedua tidak lama lagi.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140725/lu_09/Ibu-hidap-kanser-Ovari-hamil-lagi#ixzz38QgdUfTv
© Utusan Melayu (M) Bhd 

21 juta warga China sambut Aidilfitri


Dianggarkan 21 juta penduduk Islam di China bakal menyambut Aidilfitri pada tahun ini. - AGENSI
BEIJING 24 Julai - Dianggarkan 21 juta penduduk Islam di China dibenarkan menyambut Aidilfitri tidak lama lagi, di bawah Perlembagaan negara, kata Duta China ke Arab Saudi, Li Chengwen.
Beliau memberitahu laman web arabnew.com, terdapat 10 etnik minoriti Islam di China.
"Kebebasan beragama adalah hak bagi setiap rakyat dan dilindungi oleh Perlembagaan dan undang-undang," kata Chengwen ketika mengucapkan tahniah kepada umat Islam di negara ini yang akan menyambut Aidlifitri, tidak lama lagi.
Chengwen berkata, beliau faham kepentingan Ramadan kepada umat Islam sebagai menjiwai nasib golongan miskin dan bagi meningkatkan ketakwaan.
Jelas Chengwen, China kini bekerjasama dengan kerajaan Arab Saudi dan beberapa negara lain bagi memastikan keamanan dan kebajikan di Asia Barat.
Perwakilan khas China ke Asia Barat telah melakukan beberapa lawatan di rantau itu bagi mencari penyelesaian diplomatik dalam pelbagai krisis.
Beliau berkata, China menyokong perjuangan rakyat Palestin untuk mendapat sebuah negara merdeka dan mahu memastikan tiada pihak yang menjadi mangsa dalam peperangan tersebut.
"Pada kesempatan ini, terimalah salam ikhlas dan ucapan selamat maju jaya kepada penduduk Arab Saudi dan umat Islam di negara-negara jiran.
"Kami tidak akan lupa dengan penderitaan rakyat Palestin di Gaza dan umat Islam lain yang menderita," katanya.
Katanya, China juga menyokong gesaan Arab Saudi dan negara-negara Arab lain supaya dilaksanakan gencatan senjata di Gaza dan penyediaan bantuan kemanusiaan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140725/lu_08/21-juta-warga-China-sambut-Aidilfitri#ixzz38QgKvval
© Utusan Melayu (M) Bhd