Pages

Friday, May 18, 2012

Aku tidak akan berhenti menentang kamu, sehinggalah kamu meninggalkan tanah airku


Gambar sebenar yang sukar untuk kita lihat: 

"Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani selama-lamanya tidak akan redha kepada kamu sehinggalah kamu mengikut agama mereka."

(Surah al-Baqarah ayat 120).

Sedarlah sahabat2 sasaran sebenar golongan yang benar2 memusuhi Islam di setiap negara Islam ialah para Ulama'

As Syahid Syeikh Umar Al-Mukhtar bersedia untuk syahid

Apabila Ketua Panglima perang Itali menawarkannya peluang terakhir untuk hidup di bawah pemerintahan Itali, dengan syarat beliau mesti mematuhi segala arahannya, As Syahid Syeikh Umar Al-Mukhtar menjawab, “Aku tidak akan berhenti menentang kamu, sehinggalah kamu meninggalkan tanah airku, atau sehinggalah aku mati. Dan aku bersumpah kepada Allah Yang Maha Mengetahui sesuatu di dalam hati manusia, jikalau bukan kerana tanganku diikat sebegini, nescaya aku akan tetap melawanmu dengan tangan kosong, biarpun dalam keadaan yang tua sebegini.”

Pada waktu itulah, Ketua Panglima perang Itali itu ketawa, sambil mengarahkan supaya beliau digantung, selepas mengadakan sebuah perbicaraan ‘olok-olok’ yang direka untuk menjaga maruah kerajaan Itali. Walaupun perbicaraan untuk beliau masih belum bermula, tali gantung telah pun disediakan untuk beliau di luar mahkamah. Penggantungan beliau telah disaksikan oleh ratusan puak pada tahun 1931. Namun demikian, kerjaan Itali tidak berjaya dalam usaha mereka untuk menakutkan orang Islam. Bahkan, yang sebaliknya pula yang terjadi. Kematian beliau telah menggoncang jiwa umat Islam seluruh dunia, dan dari situlah pelbagai penentangan bermula, terutamanya di Utara Afrika.

Semoga Allah meninggikan darjat As Syahid Syeikh Umar Al-Mukhtar di syurga. Orang-orang Itali yang berjiwa kotor telah mengambil gambar mayat beliau yang diikat, sambil dikelilingi oleh panglima-panglima perang yang tersenyum puas bersama mereka-mereka yang riang gembira dengan kematian beliau. Tanpa disedari mereka, kematian di tangan musuh demi memperjuangkan hak Allah inilah yang sebenarnya menjadi idaman setiap orang Islam sejati.

Syahid di tali gantungan

As Syahid Syeikh Umar Al-Mukhtar hidup dan berjuang demi Islam sepanjang hayatnya. Beliau diikat, dipenjarakan, dan dihukum gantung. Namun, cerita keperwiraannya kekal berterusan, dan insyaAllah, Syurga adalah tempat bagi mereka yang syahid.

Moga Allah memberikan kekuatan kepada kita untuk mengikuti jejak langkan As Syahid As Syahid Syeikh Umar Al-Mukhtar, Ameen..

18 sebab jin merasuk manusia.


18 sebab jin merasuk manusia.

WANITA suka bersolek dan gemar berpakaian mendedahkan aurat sasaran utama golongan jin untuk dipikat.

Salah seorang imam Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Selangor, Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani berkata, dalam setiap tubuh manusia ada jin dan makhluk halus itu sentiasa berusaha mempengaruhi kita mengikut telunjuk mereka.

Pendakwah bebas lulusan Universiti Al-Azhar itu berkata, ramai manusia tidak menyedari tindak-tanduk mereka sentiasa menjadi perhatian jin.

Jin sebenarnya suka memikat manusia, terutama wanita yang suka bersolek dan gemar berpakaian mendedah aurat,” katanya ketika membentangkan kertas kerja berkaitan peranan jin di Masjid Kota Damansara, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Menurut Ustaz Dasuki lagi, jin tidak akan datang mengacau seseorang itu melainkan ia sudah terpikat.

“Bila sudah berkenan, jin akan berusaha memasuki tubuh orang yang dia suka dan terus bersarang di dalamnya,?tambahnya.

Lazimnya, kata beliau, jin memilih manusia yang lemah semangat dan tidak mempunyai pendinding diri untuk dipikat.

“Manusia yang sudah lupa Allah dan menjauhi Al Quran tidak lagi mempunyai pendinding diri dan sebab itu mudah dipengaruhi jin,” tambahnya.
Manurut Ustaz Dasuki lagi, jin menyusup masuk ke dalam tubuh manusia dengan berbagai cara, antaranya diminta manusia sendiri sama ada sedar atau tidak. Lebih malang lagi, katanya, manusia sendiri menggunakan khidmat jin sebagai khadamnya untuk melakukan pengkhianatan kepada orang lain.

Ustaz Dasuki menyatakan 18 sebab jin merasuk manusia, iaitu:

1. Apabila manusia meringankan solat dan tidak mentaati perintah Allah.
2. Terdapat alat muzik atau alat melalaikan didalam rumah
3. Meninggikan suara dalam bilik air
4. Menangis dan merintih sebelum tidur
5. Membuang air panas ke dalam bilik air
6. Melompat tinggi tanpa membaca Bismillah
7. Memasuki tempat gelap yang ditinggalkan
8. Perasaan terlalu takut dan terlampau gembira, seperti ketawa berlebihan
9. Selalu bertengkar suami isteri
10. Terlampau marah
11. Mengikut hawa nafsu
12. Terdapat gambar lukisan manusia dan anjing di dalam rumah
13. Terdapat lambang salib pada lantai, sejadah atau langsir
14. Menghadiri majlis yang melekakan tanpa menyebut kalimah Allah
15. Perempuan suka bersolek
16. Berlaku sihir perjanjian di antara jin dan tukang sihir
17. Jin jatuh cinta pada manusia
18. Suka membaca buku cerita hantu dan buku berunsur sihir.

Beliau juga memberikan beberapa tanda manusia dirasuk jin, antaranya sukar tidur malam, hati berdebar-debar terutama pada waktu senja atau perasaan resah tidak menentu.

Mimpi berulang mengenai perkara yang menakutkan seperti melihat anjing hitam, kucing, ular, manusia pelik, dibawa ke kubur atau diusung ke tempat mengerikan juga dikaitkan dengan gangguan jin.

Selesema berpanjangan juga dikaitkan dengan gangguan makhluk halus selain malas berzikir dan solat,?katanya.

Selain itu, manusia dirasuk jin merasa sakit pada sesetengah anggotanya tapi sukar dikesan oleh doktor.

Lain lain tanda ialah pening berpanjangan terutama pada waktu senja, otak lemah, tidak sedar diri serta telinga berdesing atau mendengar kata-kata suruhan tertentu.

Penulis terbit buku khas pertikai wasatiyyah Najib


Muhammad Faizal,18 Mei 2012
KUALA LUMPUR: Penulis, S H Alattas menulis buku khas bertajuk 'Memo untuk Najib' bagi menceritakan wasatiyyah yang diwar-warkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang tidak sedikit pun membayangkan orang nombor satu Umno itu memahami konsep yang dicadangkan.

Bagi beliau, wasatiyyah membawa maksud kesederhanaan dan harus dimanifestasikan dalam semua bidang kehidupan sama ada politik, ekonomi, sosial dan pendidikan termasuk juga mengelola pantadbiran negara.

Dalam tulisannya lagi, beliau menulis, Najib tidak patut lupa dengan kedudukan beliau sebagai Perdana Mentari yang mempunyai seorang isteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang cukup terkenal dengan pelbagai dakwaan mengenai sikap bermewah mewahan dalam berbelanja.

Rakyat pastinya tidak pernah lupa dengan laporan-laporan yang membabitkan Rosmah selaku 'wanita pertama' dalam pelbagai isu termasuk pembelian beg tangan ratusan ribu ringgit dan yang terbaru melibatkan kos perbelanjaan majlis pertunangan anaknya yang menelan belanja RM409,767 yang kemudiannya dinafikan oleh sebuah hotel terkemuka.

Jelas penulis itu lagi, rakyat tidak boleh hanya menutup sebelah mata dengan hanya penafian oleh pihak hotel berkenaan kerana apa yang berlaku dalam isu perbelanjaan mewah dan melampau keluarga Najib tidak boleh disembunyikan daripada pengetahuan awam.

Malah jika Najib menyatakan beliau mampu untuk membiayai majlis tersebut atas kapasiti peribadinya, namun ia bukan sesuatu yang boleh dibanggakan.

S H Alattas menceritakan di mata rakyat bawahan, ianya juga adalah simbol pembaziran dan melampau oleh pemimpin negara dan mungkin ia adalah simbol kebencian rakyat terhadap pemimpin negara yang suka hidup bermewah.

Menurut penulis, apalah ada pada ungkapan wasatiyyah yang disebutkan Najib jika dalam keadaan rakyat hidup tersepit dengan kos sara hidup, kedua suami isteri itu terus hidup bermewah.

Rakyat akan terus mempertikaikan konsep wasatiyyah Najib dengan merelakan Rosmah terkait dengan dakwaan membawa masuk cincin keluaran khas Jacob & co. RM24 juta kononya atas dasar pertunjukan sulit semata-mata.

Rakyat akan terus mengenang sikap wasatiyyah keluarga Najib yang hanya menunjukkan sikap bermewah terlampau yang cukup jauh bezanya dengan kehidupan rakyat.

Sementara itu melalui buku yang sama, penulis juga turut menceritakan '13 dalil kenapa Najib mesti letak jawatan'.

Pesan Al-Habib Umar al-Hafiz di kuliah subuhnyaPesan Al-Habib Umar al-Hafiz di kuliah subuhnya semalam

Telah berkata ahli hikmah.." Manusia akan MATI bila-bila masa..tetapi TULISAN boleh KEKAL selama-lamanya...maka tulislah PERKATAAN yang menyebabkan kita GEMBIRA diakhirat kelak..."
 

Pengguna Twitter Britain cecah 10 jutaLONDON 17 Mei - Twitter secara rasminya mengesahkan seramai 10 juta penduduk Britain kini menggunakan laman mikro blog itu, sekali gus menjadi pengguna keempat terbanyak di dunia.
Menurut syarikat itu dalam akaun rasminya di Twitter semalam, sebanyak 10 juta penduduk Britain aktif menggunakan media sosial itu dengan 80 peratus daripada mereka melayarinya melalui telefon bimbit.
Negara yang paling ramai menggunakan Twitter ialah Amerika Syarikat, Brazil dan Jepun.
"Sebanyak 140 jenama turut diiklankan dalam laman sosial itu sejak kami membuka cawangan di United Kingdom pada September lalu.
"Setahun lalu, kami bermula tanpa seorang pekerja, tetapi kini kami memiliki 30 kakitangan," kata jurucakap syarikat itu.
Terdapat 140 juta pengguna Twitter di seluruh dunia dan mikro blog itu mengendalikan kira-kira 340 juta tweet setiap hari.
Walaupun Twitter mempunyai pengguna yang ramai kerana selebriti gemar mengemas kini perkembangan terbaru mereka di rangkaian sosial itu, ia sebenarnya masih kecil berbanding media sosial lain seperti Facebook yang kini memiliki 900 juta pengguna.
Bagaimanapun, Twitter telah menambah pelbagai ciri baru untuk bersaing dengan laman media sosial lain. - AGENSI

Saif enggan lantik peguam LibyaTHE HAGUE 17 Mei - Anak bekas pemimpin Libya, Saif al-Islam enggan melantik peguam dari Libya untuk membelanya atas dakwaan membunuh dan menyeksa ketika kebangkitan rakyat menentang pentadbiran bapanya.
Timbalan Duta Libya ke Pertubuhan Bangsa-Bansga Bersatu (PBB), Ibrahim Dabbashi memberitahu Majlis Keselamatan PBB, undang-undang negara itu menghalang Saif daripada dibicarakan tanpa peguam.
“Hal ini berlaku adalah kerana Saif enggan melantik peguam untuk membelanya. Jadi perkara ini tidak terletak dalam bidang kuasa pihak berkuasa Libya tetapi defendan dan tiada halangan untuknya melantik peguam,’’ katanya.
Tekanan semakin meningkat di Tripoli supaya menyerahkan Saif kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang mendakwanya melakukan jenayah kemanusiaan.
Kerajaan Libya dan ICC juga berdebat sejak beberapa bulan lalu tentang siapakah yang akan membicarakan anak bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi itu.
Libya dilihat perlu memaklumkan kepada ICC bagaimana ia ingin membicarakan Saif kerana sistem kehakiman negara itu masih dipersoalkan beberapa pihak.
Dalam pada itu, pendakwa raya ICC semalam berkata, hakim akan membuat keputusan sama ada Saif akan didakwa di Libya atau di tribunal di The Hague, Belanda.
Dabbashi menegaskan, sistem perundangan Libya bersedia menjalankan perbicaraan yang adil dan telus yang memenuhi standard antarabangsa.
Bagaimanapun, Badan Pemantau Hak Asai Manusia (HRW) menyatakan, beberapa undang-undang baru Libya yang dilaksanakan menimbulkan persoalan serius sama ada perbicaraan boleh dijalankan secara adil. - REUTERS

Sekatan AS ke atas Myanmar dilanjutWASHINGTON 18 Mei - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam mengumumkan sekatan negara ini ke atas Myanmar dilanjutkan, dengan menyifatkan usaha pembaharuan kerajaan dan perkembangan hak asasi manusia sebagai `baru bermula’.
Langkah Obama itu dibuat selepas gesaan daripada ahli perniagaan dan pemimpin parti di AS, Eropah dan Asia supaya sekatan ke atas Myanmar ditarik balik bagi menggalakkan pembaharuan oleh kerajaan yang dipimpin Presiden Thein Sein.
Obama berkata, Myanmar telah membuat kemajuan dalam beberapa bidang termasuk membebaskan tahanan politik, meneruskan rundingan gencatan senjata dengan kumpulan etnik dan membuka dialog dengan pemimpin Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD), Aung San Suu Kyi.
``Saya telah memutuskan mengenai kepentingan untuk meneruskan `darurat’ ke atas Myanmar dan mengekalkan sekatan sebagai tindak balas kepada ancaman itu,’’ katanya. -AFP

Ketua pembangkang Syria letak jawatanBEIRUT 18 Mei - Ketua blok pembangkang utama Syria, Burhan Ghalioun mengumumkan akan meletakkan jawatannya namun tidak menamakan penggantinya, selepas dua hari kontroversi berhubung pelantikan semula beliau ke jawatan itu.
``Saya tidak akan membenarkan diri saya menjadi calon bahagian dan saya tidak tertakluk kepada apa-apa jawatan.
``Justeru, saya mengumumkan peletakan jawatan saya ini selepas satu calon dipilih sama ada secara sebulat suara atau pemilihan,’’ katanya.
Burhan yang mengetuai Majlis Kebangsaan Syria secara sebulat suara tanpa melalui undian dipilih semula sebagai ketua kumpulan pembangkang utama dalam satu pemilihan yang dilakukan di Rome, Selasa lalu. AFP

7 cedera terkena bedilan kereta kebal IsraelGAZA CITY 18 Mei - Kereta kebal Israel membedil kawasan semenanjung Gaza mencederakan tujuh rakyat Palestin dengan dua daripadanya dilaporkan kritikal, kata pegawai perubatan negara ini kepada AFP.
Mereka yang cedera termasuk tiga lelaki tua dan empat lelaki dengan dua daripadanya dalam keadaan kritikal.
Menurut saksi, kesemua mangsa yang cedera merupakan petani.
Pegawai keselamatan Israel pada mulanya menafikan penggunaan kereta kebal namun kemudiannya mengeluarkan kenyataan bahawa tembakan kereta kebal dilepaskan terhadap ``pengganas’’. -AFP

Kapten tidak layak kemudi kapalKapal mewah Costa Concordia terdampar di pulau Tuscan, Giglio, Itali, akibat kecuaian kaptennya, Francesco Schettino (gambar kecil) selepas kapal itu terbalik dalam satu kejadian yang meragut 30 nyawa penumpangnya pada Januari lalu. - AGENSI
ROM 17 Mei - Mahkamah Rayuan Itali semalam memutuskan bahawa kapten kapal Costa Concordia, Francesco Schettino, tidak mampu mengendalikan kapal persiaran yang terbalik di perairan pulau Tuscan, Giglio pada Januari lalu yang menyebabkan sekurang-kurangnya 30 orang terbunuh.
Dalam penjelasan bertulis mahkamah berhubung keputusannya mengekalkan arahan perintah tahanan di rumah ke atas Schettino, kapten kapal itu gagal menunjukkan ‘kemampuannya dalam mengendalikan dan menjaga keselamatan orang-orang di bawah jagaannya’.
Dia dituduh menyebabkan kapal mewah seberat 114,500 tan itu terbalik dengan membawanya berlayar terlalu hampir dengan pantai, mengakibatkan badan kapal itu pecah terkena batu sehingga mengakibatkannya terbalik.
Penyiasat turut menuduh Schettino melambat-lambatkan usaha membawa keluar penumpang serta gagal mengawal operasi menyelamat apabiladia sendiri bertindak meninggalkan kapal itu sebelum 4,200 penumpang dan krew dipindahkan.
Dia juga didakwa menyebabkan banyak kematian, menjadi punca kemalangan dan meninggalkan kapal terlalu awal.
Menurut Mahkamah Rayuan, Schettino menunjukkan dia tidak mampu untuk mengendalikan krisis itu dan menjaga keselamatan penumpang dan krew kapalnya.
Mahkamah juga berkata, kejadian sama mungkin berulang jika dia dibenarkan mengemudi kapal sekali lagi.
Ekoran daripada itu juga, mahkamah mengekalkan perintah tahanan di rumah ke atas beliau di kediamannya di Meta, Sorrento, berhampiran Naples, Itali. - REUTERS

ALLAH s.w.t telah memerintahkan aku supaya menyeksanya sehingga hari Qiamat.


Di zaman khalifah Abu Bakar as-Siddiq dimana seorg lelaki meninggal dunia & sewaktu mereka menyembahyanginya tiba-tiba kain kafan bergerak-gerak, apabila mereka membuka kain kafan tersebut mereka melihat seekor ular sedang membelit mayat lelaki itu serta memakan & menghisap darahnya.

Lalu mereka cuba untuk menghalang dan mahu membunuh ular tersebut, maka ular itu berkata: Lailahaillah Muhammad Rasulullah, mengapakah kalian hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah, ALLAH s.w.t telah memerintahkan aku supaya menyeksanya sehingga hari Qiamat.
Lalu para Sahabat bertanya: Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?

Berkata ular: Dia telah melakukan 3 kesalahan.

1. Apabila dia mendengar azan, dia tidak mahu datang untuk solat berjemaah.

2. Dia tidak mahu keluar zakat hartanya.

3. Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama’ malah membenci dan memusuhi mereka.

Rahsia Ram Singh miliki misai 4.25m
18 Mei 2012
Rahsia Ram Singh miliki misai 4.25m
Ram Singh Chauhan menunjukkan cara beliau menguruskan misainya, yang panjangnya 4.25 meter. - Foto ihsan BBC/Guinness World Records
Rahsia Ram Singh miliki misai 4.25m
Ram Singh Chauhan menunjukkan cara beliau menguruskan misainya, yang panjangnya 4.25 meter. - Foto ihsan BBC/Guinness World Records
NEW DELHI - Ram Singh Chauhan, 54,dari India bangga apabila diiktiraf oleh Guinness World Records sebagai individu yang mempunyai misai terpanjang di dunia - mencecah 4.25 meter.

Untuk memiliki misai terpanjang seseorang itu perlu mengamalkan lima petua – bermula pada usia muda, jaga dengan rapi, dapatkan sokongan keluarga, sanggup menghadapi rasa tidak selesa dan jangan jadi hamba fesyen.

Mengulas lanjut, Chauhan berkata, untuk menyimpan misai seseorang itu perlu mulakan ‘misnya’ sejak usia muda.

Chauhan menyimpan misai sejak1970.

“Misai cepat tumbuh dan panjang di usia muda dan apabila usia meningkat, pertumbuhan misai juga akan menjadi perlahan,” katanya.

Beliau juga tidak pernah memotong misainya. Hanya menggunting sedikit dari semasa ke semasa agarkelihatan kemas di sekitar bibir.

Beliau juga mengambil masa sejam setiap bagi membersih dan menyikat misainya.

“Setiap kali saya cuci, isteri akan menolong dan saya gunakan minyak kelapa bagi penjagaan misai dan perlu cuci setiap 10 hari,”katanya dipetik laporan BBC.

Naib Presiden Janggut Dunia dan Persatuan Misai, Rod Littlewood berkata, orang yang membela misai perlu elak makan di khalayak ramai kerana ia sesuatu yang menyeramkan.

Tambah Chauhan, pada tahun pertama beliau sering bertengkar dengan isteri kerana terpaksa mengambil masa yang lama untuk bersiap, membasuh dan menyebabkan orang ramai memerhati caranya.

Isterinya tidak selesa pada mulanya tetapi apabila misai suaminya mula panjang, beliau mula rasa hormat atas komitmen diberikan suaminya.

Kini isterinya merasakan misai suaminya itu adalah sebahagian dari keluarga mereka dan sinonim dengan maruah.

Kata Chauhan, hidupnya tidak terlalu mudah apabila memiliki misai yang panjang kerana pada mulanya boleh melilitnya di telinga.

Tetapi apabila misai menjadi semakin panjang, beliau terpaksa melilitnya di leher.Kadangkala Chauhan akan memasukkan misainya dalam pakaian agar kelihatan kemas.

“Tidur juga menjadi tidak selesa tetapi kita perlu hadapi kesakitan walaupun perit untuk mendapatkan sesuatu.Jadi, saya berasa diri saya sangat istimewa dan tidak pernah bermimpi mengenainya,” katanya lagi.

Persatuan Movember menggalakkan lelaki menyimpan misai dan meningkatkan kesedaran ramai mengenai isu kesihatan lelaki.Tetapi  pengasas persatuan itu  berkata, lelaki harus berani dan mengabaikan soal gatal.

Chauhan juga berpesan agar mengelak dari menjadi hamba fesyen kerana menyimpan misai adalah sesuatu yang lazim di India tetapi mendapati anak muda zaman sekarang tidak begitu meminati untuk menyimpan janggut dan misai.

“Anak saya sendiri tidak menyimpan misai,”kata beliau.

Taman Komodo diisytihar antara 7 keajaiban dunia

Taman Komodo diisytihar antara 7 keajaiban dunia
Wakil Yayasan News7Wonder menyerahkan sijil yang mengiktiraf Taman Negara Komodo. 

JAKARTA - Taman Negara Komodo di Timur Nusa Tenggara, Indonesia yang menempatkan spesies biawak gergasi, kini diisytiharkan sebagai salah satu daripada Tujuh Keajaiban Baru Alam Semulajadi oleh Yayasan New7Wonder, semalam.

“Kejayaan taman ini merupakan contoh terbaik bagaimana komuniti boleh bersama-sama melindungi spesies yang hampir pupus.
“Undian terhadap taman negara ini amat tinggi dan jelas sekali masyarakat begitu menyokong selain berbangga dengan warisan alam semulajadi mereka yang mana adalah sebahagian khazanah terbesar dunia,” menurut Presiden Yayasan New7Wonder, Bernard Weber dalam satu sidang akhbar.

Selain itu, Duta Komodo Indonesia, Jusuf Kalla memberitahu, taman yang menjadi habitat biawak gergasi dan lebih 276 spesies haiwan lain mendapat sebanyak 200 undian.

Setakat ini, enam keajaiban baru yang diiktiraf adalah Teluk Ha Long di Vietnam, Air Terjun Iguazu di sempadan Argentina dan Brazil, Pulau Jeju di Korea Selatan, Sungai bawah tanah Puerto Princesa di Filipina, Gunung Meja di Afrika Selatan, dan hutan hujan Amazon di Amerika Selatan

Nilai saham Facebook RM114, jana RM48bfacebook
$entry.content.caption.value
NEW YORK - Selepas liputan meluas dan spekulasi mengenai penyenaraiannya sejak awal tahun ini, nilai saham Facebook akhirnya ditetapkan RM114 (AS&38) sesaham.

Ia akan diperdagangkan di pasaran New York mulai hari ini.

Dengan penetapan itu, Facebook boleh menjana dana RM48 bilion (AS$16 bilion) iaitu IPO teknologi terbesar dalam sejarah dan yang ketiga terbesar di Amerika Syarikat (AS).

Pada Mac 2008, Visa menjana hampir RM60 bilion (AS$19.7 bilion) manakala General Motors pula RM54 bilion (AS$18.1 bilion) pada November 2010.

Laporan media juga menyebut dengan penetapan harga itu, nilai syarikat berusia lapan tahun ini akan mencecah lebih RM312 bilion (AS$104 bilion).

Saham-saham laman sosial itu ditawarkan kepada pembeli semalam. Pembeli boleh menjual semula di pasaran terbuka mulai hari ini.

Kelmarin, Facebook memutuskan untuk menambah saham ditawarkan 25 peratus.

Kebanyakan pembeli dilaporkan terdiri daripada pelabur institusi, dana bersama dan dana lindung nilai.

Sebahagian saham juga diperuntukkan kepada pembeli individu tetapi ia memerlukan mereka memiliki dana atau pengalaman pelaburan.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Facebook, Mark Zuckerberg merancang untuk menjual 30.2 juta saham pada harga tawaran IPO dan ia akan menyumbang RM3.3 bilion (AS$1.1 bilion).

Selepas penawaran awal, Zuckerberg akan memegang 503.6 juta saham atau kira-kira 31 peratus syarikatnya. Pegangan itu bernilai RM57.3 bilion (AS$19.1 bilion).

Wanita dikurung majikan

Wanita dikurung majikan
Azizah menceritakan kejadian itu dan menunjukkan salinan laporan polis, semalam

CHEMOR - Seorang kerani mendakwa bukan sahaja dikurung malah dikasari majikannya yang berang dengan tindakannya yang mahu melaporkan penindasan kepada Pejabat Tenaga Kerja Negeri, kelmarin.

Mangsa, Azizah Abd Hamid, 42, yang dikurung selama 30 minit itu kemudiannya berjaya menyelamatkan diri dengan berlari ke jalan utama dan meminta bantuan orang ramai untuk menghantarnya ke balai polis.

Menceritakan detik itu, katanya, dia dipaksa menandatangani sekeping dokumen bagi menghalangnya membuat tuntutan dengan Pejabat Tenaga Kerja Negeri selepas diberhentikan tanpa sebarang pampasan.

“Saya bekerja sejak tujuh tahun lalu di syarikat itu terpaksa meminta cuti tanpa gaji bagi membolehkan saya menjaga anak sulung yang ketika itu kritikal selepas kemalangan.

“Selepas anak saya pulih, saya kembali semula ke syarikat itu untuk memulakan tugas tetapi, diarahkan berhenti kerja,” katanya, di sini, semalam.

Menurutnya, akibat tidak berpuas hati dengan tindakan majikannya yang berusia 60-an itu, dia nekad memberitahu akan membuat aduan dengan membawa dokumen yang disimpannya sebelum ini.

“Ketika itulah majikan saya naik angin dan mengurung saya dalam sebuah bilik. Saya turut ditengking dan dimarahi tanpa belas kasihan.

“Ketika cuba larikan diri, tangan saya direntap dan turut dikejar majikan menyebabkan saya meminta bantuan orang ramai,” katanya.

Azizah turut menerima rawatan akibat kecederaan di tangannya dan kemudian membuat aduan di Pejabat Tenaga Kerja Negeri untuk pembelaaan selain turut membuat laporan polis.

3 lelaki samun seksa wanita hamil3 lelaki samun seksa wanita hamil
Rumah mangsa berselerak selepas disamun tiga lelaki.
3 lelaki samun seksa wanita hamil
Kelihatan telur mentah bersepak di rumah mangsa.
SUNGAI SIPUT - Bukan sahaja mulut disumbat dengan telur mentah, seorang wanita hamil sembilan bulan dipaksa menjilat air kencing dalam kejadian samun di rumahnya di Jalan Lintang di sini, awal pagi semalam.

Lebih malang, wanita yang hanya menunggu hari untuk bersalin itu turut ditendang tanpa peri kemanusiaan.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 pagi itu, M Yugeswari, 22, tinggal bersendirian di rumah selepas suaminya keluar ke sebuah stesen minyak manakala ibu bapa mertua ke kandang lembu bagi menjaga ternakan.

Menurutnya, secara tiba-tiba tiga lelaki bertopeng meluru masuk ke dalam rumah melalui pintu belakang tanpa sempat dia berbuat apa-apa.

“Salah seorang lelaki berkenaan memegang dan menyuruh saya diam manakala dua lagi menggeledah rumah,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Kata Yugeswari, tidak tahan dengan bau badan tiga lelaki berkenaan, menyebabkan dia termuntah.

Tambahnya, akibat berang dengan tindakannya itu, salah seorang lelaki berkenaan menyumbat telur dalam mulutnya yang diambil dari peti sejuk.

“Selepas itu, salah seorang daripada lelaki tersebut kencing di atas lantai dan memaksa saya menjilat air berkenaan, tetapi saya enggan berbuat demikian.

“Marah dengan tindakan itu, penyamun tersebut terus menendang saya, namun bernasib baik kerana tidak mengalami kecederaan,” katanya.

Yugeswari berkata, dalam kejadian itu tiga lelaki berkenaan melarikan wang hasil jualan lembu berjumlah RM5,000 dan juga barang kemas.

Katanya, laporan polis dibuat sebaik sahaja suaminya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sungai Siput, Superitendan Azman Salim ketika dihubungi mengesahkan ada menerima laporan berkenaan.

Menurutnya, siasatan lanjut masih dijalankan dan suspek masih belum dikenal pasti.

Gadis rela nikah usia 16 tahun

EKIN (kiri) memakai inai ketika  ditemui di rumah neneknya di Bachok, semalam.
EKIN (kiri) memakai inai ketika ditemui di rumah neneknya
 di Bachok, semalam.

Anak sulung ringan beban keluarga

BACHOK: "Demi cinta kami sanggup berkahwin pada usia muda walaupun suami baru berusia 18 tahun," kata Ekin, 16, (bukan nama sebenar) yang selamat diijabkabulkan malam tadi.
Ekin yang hanya belajar sehingga Tingkatan Empat berkata, walaupun pernikahannya akan menjadi ‘buah mulut’ penduduk kampung, beliau sanggup menghadapi demi kasihnya kepada suami.
Apa yang saya harapkan dari perkahwinan ini adalah supaya rumah tangga saya kekal hingga ke akhir hayat bersama suami dan kami akan buktikan kepada masyarakat yang berkahwin pada usia yang muda bukan menjadi satu masalah dalam alam perkahwinan. - Ekin
“Saya adalah anak sulung daripada lima beradik dan adik bongsu saya sekarang baru berusia dua tahun.

“Demi mereka, saya sanggup berkahwin muda supaya bebanan yang terpaksa ditanggung bapa lebih ringan tambahan lagi dia sendiri sudah berkahwin baru selepas kematian ibu pada 2008,” katanya ketika ditemui di rumah neneknya, di sini semalam. 

Mengimbas perkenalannya dengan suami dikenali sebagai Izad (bukan nama sebenar), Ekin berkata, ia bermula dua tahun lalu ketika mereka belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kandis, Bachok.

“Ketika itu saya berada di Tingkatan Tiga dan akan menempuh Penilaian Menengah Rendah (PMR) manakala Izad berada di Tingkatan Lima dan akan menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM),” katanya. 
Ekin berkata, suaminya bakal melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi di Perak selepas mendapat keputusan agak membanggakan dalam peperiksaan SPM, baru-baru ini.

Katanya, dia akan tinggal bersama adik-adiknya selepas suaminya menyambung pelajaran.

Ekin berkata, dia sudah bersedia memikul tanggungjawab sebagai isteri walaupun tanggungjawab itu adalah tugas yang sukar untuk dia laksanakan terutama pada usia yang muda.

“Apa yang saya harapkan dari perkahwinan ini adalah supaya rumah tangga saya kekal hingga ke akhir hayat bersama suami dan kami akan buktikan kepada masyarakat yang berkahwin pada usia yang muda bukan menjadi satu masalah dalam alam perkahwinan,” katanya.

Lokasi bicara Saif belum diketahui

Saif al-Islam
Saif al-Islam

ICC ragui Libya boleh bersikap tidak berat sebelah 

NEW YORK: Pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) kelmarin berkata hakim badan kehakiman itu akan memutuskan sama ada membenarkan anak lelaki Muammar Gaddafi didakwa atas tuduhan jenayah perang di Libya dan tidak di tribunal itu yang berpejabat di The Hague, Belanda.
Antara isu penting bagi ICC ialah sama ada mahkamah Libya itu mampu menjalankan perbicaraan secara bebas dan tidak berat sebelah.
Timbalan duta Libya ke PBB, Ibrahim Dabbashi, menegaskan badan kehakiman negara itu bersedia mengadakan perbicaraan yang adil dan saksama untuk memenuhi piawaian antarabangsa. 

Tetapi, Human Rights Watch berpendapat, undang-undang yang baru diluluskan Libya membangkitkan persoalan serius sama ada ia boleh melakukan perbicaraan secara adil. 

Pendakwa, Luis Moreno-Ocampo, memberitahu Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa hakim meminta pelbagai pihak menghantar laporan mengenai tindakan Libya mencabar bidang kuasa mahkamah untuk membicarakan Saif al-Islam - perbicaraan pertama sejak tribunal jenayah perang memulakan operasi. 

ICC mendakwa Saif tahun lalu atas dakwaan jenayah kemanusiaan kerana peranannya dalam keganasan menghentikan pemberontakan rakyat menentang pemerintahan bapanya. 
Beliau ditahan November lalu di padang pasir selatan Libya oleh militia Zintan yang enggan menyerahkannya kepada Kerajaan Peralihan Kebangsaan. 

Moreno-Ocampo berkata, dia akan membentangkan pemerhatian itu kepada hakim pada 4 Jun depan dan akan mempertimbangkan sama ada Saif akan dibicarakan atas jenayah sama yang didakwa ke atasnya oleh mahkamah. 

Katanya, peguam mahkamah untuk mewakili Saif berkemungkinan membentangkan pemerhatian itu. 

Majlis Keselamatan, yang merujuk Libya ke ICC tahun lalu, juga diminta memberi pandangan tetapi Moreno-Ocampo memberitahu wartawan anggota majlis itu belum mahu berbuat demikian. 

Sementara itu, Saif dilaporkan enggan diwakili peguam untuk mempertahankan diri daripada tuduhan bunuh dan seksa ketika pemerintahan bapanya. 
Pada masa sama, tekanan juga semakin terasa di Tripoli supaya menyerahkan Saif kepada ICC. 

Libya dan ICC sudah berbulan-bulan berbincang mengenai lokasi perbicaraan Saif. 
Jika ICC memutuskan Libya tidak berupaya membicarakannya dan tidak memberi kerjasama, ia boleh merujuk kes itu kepada Majlis Keselamatan PBB. 

“Saya mahu menjamin Majlis Keselamatan PBB bahawa Saif akan mempunyai peguam bela kerana undang-undang kami tidak membenarkan mana-mana defendan kes jenayah mempertahankan diri tanpa bantuan guaman,” kata Dabbashi. – AP/Reuters

Syria tahan tentera upahan

Bashar al-Assad, Presiden Syria
Bashar al-Assad, Presiden Syria


Bashar dakwa ia bukti penentang kerajaan bukan aktivis prodemokrasi

BEIRUT: Syria menangkap tentera upahan asing yang membantu pembangkang negara itu sekali gus membuktikan tenteranya memerangi pengganas, bukannya aktivis prodemokrasi.
Presiden Bashar al-Assad mendedahkan perkara itu ketika ditemu bual kali pertama selepas hampir setengah tahun oleh stesen televisyen Russia, Rossiya-24.
Barat hanya bercakap mengenai keganasan oleh pihak kerajaan. Tiada yang diperkatakan langsung mengenai pengganas. - Bashar al-Assad, Presiden Syria
Bashar berkata, negara Barat tidak mempedulikan keganasan oleh pengganas dan akan menuntut penjelasan daripada wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab, Kofi Annan yang melawat Damsyik lewat bulan ini.

Katanya, sejak ketibaan pemerhati PBB, serangan pengganas meningkat sekalipun pertempuran secara langsung antara askar kerajaan dan musuh berkurangan.

“Negara Barat hanya bercakap mengenai keganasan oleh pihak kerajaan. Tiada yang diperkatakan langsung mengenai pengganas,” katanya.

Lebih 200 pemerhati PBB ditempatkan di seluruh Syria untuk memantau perjanjian gencatan senjata, yang berulang kali dicabuli oleh kedua-dua pihak sejak ia berkuat kuasa 12 April lalu. 
Selain itu, katanya, keputusan pembangkang yang dikenali sebagai Majlis Kebangsaan Syria (SNC) untuk memulaukan pilihan raya Parlimen awal tahun ini mencemarkan nama baik SNC.

“Gesaan memulaukan pilihan raya, ia sama dengan desakan memulaukan rakyat. Bagaimana hendak memulaukan rakyat jika anda anggap mewakili mereka?

“Jadi, saya tidak rasa mereka mengutamakan kepentingan Syria ” katanya dalam kenyataan yang diterjemahkan ke dalam bahasa Russia.

Bashar berkata, pelampau agama dan anggota al-Qaeda dari luar negara adalah antara pasukan yang menentang kerajaannya.

“Ada tentera upahan asing, sebahagiannya masih hidup. Mereka ditahan dan kami sedia tunjukkan kepada dunia,” katanya.

Temu bual terakhir Bashar adalah dengan pengacara ABC, Barbara Walters, Disember lalu. Temubual terbaru dibuat dengan media Russia kerana negara itu menjadi sekutu paling setia Syria.

Agensi berita Associated Press (PA) menyatakan, Russia menjual senjata kepada Syria dan menghalang tindakan terhadap Damsyik di Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Tambah menjejaskan lagi tentangan terhadap Damsyik ialah tindakan satu kumpulan aktivis mengancam untuk menarik diri daripada blok pembangkang atas alasan SNC sudah menjauhi semangat revolusi.

Kumpulan itu dikenali sebagai Jawatankuasa Penyelaras Tempatan (LCC) yang menuduh kepemimpinan SNC gagal berunding dengan anggota blok dan membuat keputusan sendiri dalam isu besar. – AP

Gunting tak boleh pakai grinder!

Semporna Sabah, a million dollar picture..


Semporna Sabah, a million dollar picture..
1 Word~ Subbahanallah...
http://www.facebook.com/PelikTapiBenar12

Subhanallah, Anai-anai Kecil ini pun Tahu Kesucian Ayat Al-Quran


Subhanallah, Anai-anai Kecil ini pun Tahu Kesucian Ayat Al-Quran

Kejadian ini berlaku di dalam rumah seorang muslim yang bernama En. Md Farooq penduduk Tappachabutra, Hyderabad. Al-quran yang beserta dengan terjemahan dalam bahasa Urdu yang telah berusia 100 tahun ini telah dimakan oleh anai-anai. 

Apa yang ajaibnya anai-anai ini memakan semua termasuk terjemahannya tetapi tiada satu pun ayat Al-quran dalam bahasa Arab yang dimakan oleh anai-anai tersebut. Ini menunjukkan serangga lebih mengerti kesucian ayat suci Al-Quran daripada manusia yang membuang ayat Al-Quran di dalam stor tanpa faedah.

Sumber : mlmsms2u.blogspot

Berhati-Hati Bila Melawat Orang Meninggal


Berhati-Hati Bila Melawat Orang Meninggal

Walaupun kita digalakkan menziarahi jenazah, namun berhati-hatilah. Org tua-tua used to say bila balik from melawat org meninggal, terus ke bilik air, cuci muka, rehat sebentar baru tegur anak2 dirumah.

Teringat saya pada tragedi yang menimpa bayi perempuan saya, ketika itu masih berusia 7 bulan. Memang tidak bermaya, tidak tidur, tidak menangis, tidak ketawa, tidak makan dan tidak pula menyusu. Hati ibu mana yang mampu menahan bila keadaan anak begitu. Saya bersama suami sering lakukan solat hajat untuk meminta Allah lindungi dan pelihara kesihatan dan kesejahteraan kami sekeluarga.

Masa berlalu sehinggalah rumah ibu di datangi seorang lelaki yang agak berusia lewat 50an dan memperkenalkan dirinya sebagai Cik Man, seingat saya waktu itu hari raya Aidil Adha. Sesungguhnya kami sekeluarga memang tidak mengenali dan tidak pernah pula berkenalan dengan lelaki tersebut. Cik Man tu kata selepas beliau selesai solat Asar tak tahu pulak gerakan hati untuk kerumah itu (rumah ibu).

Beliau terus saja menjengah ke buaian anak saya sambil mengucap panjang. Beliau terduduk sambil memadang wajah seorang demi seorang. Beliau kata di dalam buaian itu bukannya anak saya tetapi wajah perempuan tua yang hampir kecut. Ya Allah! Waktu itu rasanya kaki saya tidak mencecah ke bumi, terasa terlerai segala sendi yang ada. Cik Man tu menawarkan diri untuk mengubat bayi saya selama tiga hari(itu pun dengan izin dari Allah… katanya) . Dia meminta saya mendapatkan air lebihan mandian jenazah (air yang masih ada di dalam getah) dengan syarat yang meninggal mestilah seorang lelaki (sebab yang menumpang pada bayi saya adalah mayat perempuan tua bukannya seorang tetapi tujuh orang, benda tu menghuni di setiap sendi bayi perempuan saya) jika saya terlewat bayi saya mungkin turut meninggal.

Sampai ketahap saya berdoa agar adalah makhluk Allah yang meninggal pd hari itu. Hampir tiga jam saya bersama suami bertanya ke sana-sini, mencari rumah orang yang ada kematian. Dgn izin Allah saya terjumpa petang itu, alhamdulilah.

Petang itu Cik Man ke masjid dan dia hanya berpesan agar bayi saya yang sekecil itu dimandikan menghadap ke kiblat berserta sepotong doa yang diberikan. Suami saya terus memandikan bayi perempuan saya seperti yang disarankan oleh Cik Man tadi. Selepas dimandikan separuh badan bayi saya (dari pinggang kebawah) bertukar menjadi lebam. Rupa-rupanya kami
tersilap kerana mana ada jenazah perempuan orang lelaki yang mandikan. Sekali lagi hati saya tidak keruan, mencari hingga ke malam.

Keesokkannya pagi-pagi lagi saya telah ke rumah mayat HSA menanti kalau-kalau ada orang yang meninggal ketika itu. Allah maha penyayang dan akhirnya saya bertemu dengan kawan lama yang kebetulan kematian datuk. Saya meminta izin dari neneknya untuk meminta sedikit air lebihan mandian untuk membuat ubat anak saya. Saya menceritakan dengan linangan air mata, tersentuh hati saya bila nama bayi perempuan saya di sebut. Bila air itu sudah diperolehi terus saja saya serahkan kepada Cik Man (tak mahu ada sebarang kesilapan lagi). Cik Man meminta saya memandikan bayi saya tu tapi saya tidak boleh kerana kedatangan haid, terpaksa ibu yang mengambil alih tempat saya. Cik Man berpesan apa jua yang berlaku pada malam itu beliau meminta kami semua bersabar dan ingatkan Allah banyak-banyak.

Pintu dan tingkap diminta dibuka seluas-luasnya. Cik Man meminta ibu tanakkan sepiring pulut kuning. Benar seperti apa yang Cik Man katakan. Malam itu adalah malam pertama saya mendengar tangisan bayi saya, tangisan yang saya rindu selama beberapa bulan yang lalu. Bayi saya meronta-ronta dan dengan sepontan terasa seperti ada imbasan angin yang keluar terus menuju ke pintu dapur rumah ibu. Dalam masa yang sama terdengar suara ibu memekik dari dapur (seperti suara orang terperanjatkan sesuatu) tutup pengukus pulut itu dipenuhi cecacing dan ulat yang berwarna hitam. Adik lelaki saya mengucap dan terus membuang ulat-ulat itu ke longkang.

Bila kesemuanya telah selesai, Cik Man memberitahu tahu kepada saya,suami dan keluarga yang ada. Ada seorang daripada ahli keluarga yang menziarah orang meninggal dalam kemalangan, kemudian balik dari ziarah terus menegur bayi saya tu. Cik Man cakap itu badi mayat. Kebetulan waktu itu bapa saudara saya pula sampai ke rumah untuk bertanyakan khabar bayi saya. Rupa-rupanya orang yang Cik Man maksudkan itu adalah bapa saudara saya, dia pun akui dan tak sangka perkara itu terjadi kpd bayi saya.

Cik Man menawarkan diri sekali lagi untuk merawat bayi saya sehingga berusia setahun. Saya pernah sekali ke rumahnya dan membawa serba sedikit keperluan dapur untuk dia dan isterinya. Gembira dan bersyukur kerana bayi saya sudah pandai bertatih.

Setelah segala kesulitan terurai saya bercadang untuk menziarah Cik Man sambil membawa sedikit sedekah dan tanda terima kasih. Saya dan mencari alamat rumah spt yang diberikan oleh Cik Man. Apabila saya sampai ke alamat itu saya lihat disitu cuma ada sebuah rumah tinggal yang papannya sudah pun berlumut. Saya bertanya dengan kedai mamak yang berhampiran, tempat saya membeli keperluan dapur waktu pertama kali saya bertandang kerumah Cik Man. Mamak tu kata rumah tu dah bertahun-tahun kosong, tuan rumah tu tak ada waris.S

Saya dan suami berpandangan sesama sendiri. Barang yang telah terniat untuk Cik Man saya sedekahkan ke surau yang berhampiran.
Benar kata Ura,apa yang berlaku elok dijadikan pengajaran dan iktibar

Jaga niat kita setiap hariJaga niat kita setiap hari. Tentukan kerana Allah. Jika tidak, kita tidak akan sampai pada Allah. Alangkah sia sianya hidup kita dan alangkah sedihnya apabila sampai di Padang Mahsyar dan melihat akaun kita kosong kerana tidak niat kerana Allah. Walau kita berasa marah pun mesti kerana Allah. Jom audit emosi negatif kita adakah kerana Allah atau sebaliknya. Apatah lagi bagi anak anak yang marah pada ibu bapa, renung anak kita sendiri. Setiap apa kita buat pada ibu bapa akan dibalas. Kasihan anak kita jika mereka juga tidak berakhlak pada kita dan mendapat dosa. Ramai ibu bapa muda tertipu dgn anak comel yg diberi Allah tetapi mengecilkan hati ibu bapa dan 20 tahun kemudian menangis bila anak mereka mengecilkan hati mereka. Sama kita renungkan. Jaga niat kita sentiasa.
- Prof. Dr. Muhaya
 

Jet Turki pintas pesawat Israel

ISTANBUL: Turki mengerahkan jet penggempur untuk memintas sebuah pesawat Israel yang mencabul ruang angkasa utara Cyprus baru-baru ini.
Kejadian Isnin lalu berlaku serentak dengan ketegangan di Cyprus berhubung rancangan mencari gali minyak di pulau Mediterranean itu yang boleh menjejaskan usaha PBB untuk menyatukan semula pulau berkenaan.

‘Sebuah pesawat Israel, modelnya tidak dapat dikenalpasti, mencabul ruang angkasa Republik Turki Cyprus Utara (KKTC) sebanyak lima kali.

“Kami mengerah pesawat pejuang 2XF-16 yang berpangkalan di Incirlik untuk mengusir pesawat itu dari ruang angkasa KKTC,” menurut kenyataan markas pemerintah tentera Turki, semalam. Turki mempunyai kira-kira 30,000 tentera di utara Cyprus dan menjadi satu-satunya negara yang mengiktiraf KKTC. - AFP

Iran tolak tekanan Barat

TEHERAN: Iran menolak tekanan Barat berhubung aktiviti nuklearnya dan tidak sekali-kali akan menyerah haknya untuk mendapatkan teknologi itu, kata ketua perunding nuklear negara itu menjelang perbincangan dengan kuasa dunia di Baghdad, minggu depan.
“Kita menyertai rundingan itu kerana tentangan kita terhadap tekanan kuasa Barat,” kata Saeed Jalili dalam kenyataan yang disiarkan menerusi televisyen tempatan.

“Rakyat Iran tidak akan menyerah hak mereka walau sedikit pun,” katanya, merujuk kepada aktiviti nuklear republik Islam itu yang didakwa Barat bertujuan menghasilkan senjata.

Teheran menafikan tuduhan itu.

Selepas tertangguh selama 15 bulan, Iran dan kuasa P5+1 - Amerika Syarikat, Britain, China. Perancis dan Russia serta Jerman - mengadakan rundingan pertama di Istanbul pada pertengahan April yang disifatkan sebagai ‘positif.’ Kedua-dua pihak bersetuju untuk mengadakan perbincangan mendalam selanjutnya di Baghdad pada 23 Mei.

“Saya menasihatkan pegawai Barat supaya tidak membuat kesilapan. Di Baghdad, kita boleh berunding untuk bekerjasama berdasarkan penghormatan terhadap hak Iran,” kata Saeed.

“Laluan yang kami pilih adalah laluan yang tidak ada jalan kembali. Barat mahu menyekat kemajuan Iran dalam industri nuklear. “Tetapi mereka gagal berbuat demikian. Hari ini, Iran sudah menjadi kuasa nuklear.

“Kepada mereka yang berkata, masa untuk berdialog sudah suntuk, saya ingin memberitahu: ‘Apa yang suntuk ialah dasar untuk mengenakan tekanan terhadap Iran kerana strategi itu tidak menghasilkan keputusan,’” katanya.

Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah mengenakan sekatan ekonomi terhadap Iran, khususnya industri minyak dalam usaha untuk memaksa negara itu menghentikan proses pengayaan uranium.

Presiden Barack Obama Mac lalu memberi amaran kepada Iran, masa sudah semakin suntuk untuk menyelesaikan perbalahan mengenai program nuklear negara itu. -AFP

Ibu tunggal diusir 12 hantu

VANESSA di rumah yang dikatakan berhantu.
VANESSA di rumah yang dikatakan berhantu.

ESSEX: Seorang wanita terpaksa meninggalkan rumah impiannya bersama-sama bayinya selepas diganggu 12 hantu di dalam rumah itu.
Vanessa Mitchell, 37, menceritakan bagaimana dia berdepan dengan hantu itu beberapa minggu selepas berpindah ke rumah berkenaan.

Antaranya, memukulnya dari belakang, menarik rambutnya dan cuba menolak tetamunya di tangga.

Hantu itu juga mengalihkan objek di sekitar rumah, menggoncang tombol pintu dan membuka paip air.

Kemudian mereka membuat percikan darah timbul di ruang tamu.

Kejadian terakhir yang menakutkan Vanessa ialah selepas dia melahirkan anaknya. Ketika anaknya Jesse berusia empat bulan, Vannessa berkata, dia melihat ‘hantu jantan’ berdiri di atas buai bayi itu.

Vanessa, yang bertahan tiga tahun tinggal di rumah itu berkata, dia menemui sekurang-kurangnya 12 hantu.

“Selaku ibu tinggal, saya tidak sanggup untuk terus menerus tinggal dengan hantu di rumah itu.” Dia masih berhutang sebanyak �147,000 (RM735,000) untuk rumah berkenaan yang sebelum ini menjadi penjara untuk tukang sihir di St Osyth, Essex.

Dalam usaha untuk mendapatkan pendapatan bagi membiaya kehidupannya, Vanessa bercadang membuka rumah itu untuk dijadikan ‘pelancongan hantu.’ Pakar, Chris Palmer, 36, ketika bercakap mengenai bangunan berusia 500 tahun itu berkata: “Ia mempunyai suasana paling negatif pernah saya temui.” - Agensi