Pages

Tuesday, July 3, 2012

Gempa bumi kuat landa New Zealand

KUALA LUMPUR - Gempa bumi kuat dengan magnitud 6.2 pada skala Richter melanda New Zealand pada 6.36 petang ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa itu berlaku di Selat Cook, New Zealand, iaitu 7,512km di tenggara Semporna, Sabah.

Tiada ancaman tsunami kepada Malaysia dikeluarkan. - Bernama

Kisah Wanita Tua Dari Bani Israil


Dalam sebuah riwayat, Rasulullah Shallallahu’alahi Wasallam menceritakan sebuah kisah tentang Nabi Musa ‘alaihissalam dan Bani Israil. Berikut ini kisahnya:

عن أبي موسى قال:” أتى النبي صلى الله عليه وسلم أعرابيا فأكرمه فقال له: ائتنا، فأتاه، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم (وفي واية: نزل رسول الله صلى الله عليه وسلم بأعرابي فأكرمه، فقال له رسول الله صلى الله عليه وسلم: تعهدنا ائتنا، فأتاه الأعرابي فقال له سول الله صلى الله عليه وسلم:) سل حاجتك، فقال: ناقة برحلها وأعنزا يحلبها أهلي، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم أعجزتم أن تكونوا مثل عجوز بني إسرائيل؟ فقال أصحابه: يا رسول الله وما عجوز بني إسرائيل؟ قال: إن موسى لما سار ببني إسرائيل من مصر، ضلوا لطريق فقال: ما هذا؟ فقال علماؤهم: نحن نحدثك، إن يوسف لما حضره الموت أخذ علينا موثقا من الله أن لا يخرج من مصر حتى ننقل ظامه معنا، قال: فمن يعلم موضع قبره؟ قالوا: ما ندري أين قبر يوسف إلا عجوز من بني إسرائيل، فبعث إليها فأتته فقال: دلوني لى قبر يوسف، قالت: لا والله لا أفعل حتى تعطيني حكمي، قال: وما حكمك؟ قالت: أكون معك في الجنة، فكره أن يعطيها ذلك فأوحى الله إليه أن أعطها حكمها، فانطلقت بهم إلى بحيرة موضع مستنقع ماء، فقالت: انضبوا هذا الماء فأنضبوا، قالت: احفروا واستخرجوا عظام يوسف فلما أقلوها إلى الأرض إذا الطريق مثل ضوء النهار “

Dari Abu Musa ia berkata, seorang badwi datang kepada Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam, kemudian beliau memuliakannya dan berkata: ‘kemarilah‘. Orang badwi itu lalu mendatangi beliau. Kemudian Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda:

( Dalam riwayat lain, Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam turun dari tunggangan beliau lalu memuliakannya. Beliau berkata kepada orang itu: ‘kemarilah bersama kami‘. Orang badwi itu lalu mendatangi beliau. Kemudian Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda: )

“Sebutlah apa yang engkau inginkan“. Orang badwi menjawab: ‘Saya ingin unta dan pelananya serta kambing yang dapat diperah untuk memberi minum keluarga saya’. Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam lalu bersabda:

“Apakah kalian tidak menginginkan seperti yang diinginkan oleh wanita tua dari Bani Israil?”. Para sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah siapa yang dimaksud wanita tua dari Bani Israil itu?”. Beliau berkata: “Musa ketika pergi dari Mesir bersama Bani Israil, mereka tersesat di jalan”. Musa bertanya: “Apa sebabnya menjadi begini?”. Orang-orang berilmu dari Bani Israil menjawab: “Kami beritahukan kepadamu, Nabi Yusuf ketika menjelang wafatnya membuat perjanjian dengan kami yang dipersaksikan oleh Allah, yaitu agar tidak keluar dari Mesir kecuali membawa jasad beliau bersama kami”. Musa berkata: “Kalau begitu siapa yang mengetahui dimana letak kuburnya?”. Mereka berkata: “Diantara kami tidak ada yang tahu letak makam beliau kecuali seorang wanita tua dari Bani Israil”. Lalu Musa mengutus orang untuk memanggilnya hingga wanita tersebut datang kepada Musa. Musa berkata kepada wanita itu: “Tunjukan kami letak makam Nabi Yusuf”. Wanita tersebut berkata: “Demi Allah tidak akan aku lakukan, sampai engkau mentaati ketentuanku”. Musa bertanya: ‘”Apa ketentuanmu itu?”. Wanita tersebut berkata: “Jadikan aku penghuni surga bersamamu”. Nabi Musa pun enggan memenuhinya, hingga Allah mewahyukan kepada Musa agar mentaati ketentuan tersebut. Lalu mereka pergi ke mata air dari sebuah danau. Wanita tersebut berkata: “Keringkan airnya lalu gali dan keluarkanlah jasad Nabi Yusuf”. Ketika jasadnya diangkat, jalan pun seketika menjadi jelas bagaikan terangnya siang.

(HR. Abu Ya’la dalam Musnad-nya 1/344, Al Hakim 2/404-405)

Derajat Hadits

Al Hakim berkata: “Hadits ini shahih sesuai dengan syarat Shahih Bukhari dan Muslim”. Penilaian Al Hakim ini disetujui oleh Adz Dzahabi. Al Albani berkata: “Yang benar, hadits ini shahih sesuai dengan syarat Shahih Muslim saja. Karena Al Bukhari tidak mengeluarkan riwayat Yunus di dalam Shahih-nya, melainkan di kitabnya yang lain yaitu Juz Al Aqira’ah“. (Silsilah Ahadits Shahihah, 1/623)

Faidah Hadits

1. Betapa mulianya akhlak Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam terhadap orang awam.

2. Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam adalah pemimpin negara yang senantiasa peduli terhadap kebutuhan rakyatnya, terutama orang-orang lemah yang kurang mampu. Tidaklah tersisa harta beliau melainkan sebatas harta untuk memenuhi kewajiban sebagai suami kepada keluarganya dan harta untuk diberikan kepada orang lain. Sebagaimana sabda beliau:

لا يحل للخليفة من مال الله إلا قصعتان قصعة يأكلها هو وأهله وقصعة يضعها بين يدي الناس

“Bagi seorang khalifah, tidak halal memiliki harta dari Allah, kecuali dua piring saja. Satu piring untuk kebutuhan makannya bersama keluarganya. Dan satu piring untuk ia berikan kepada rakyatnya” (HR. Ahmad, dishahihkan oleh Al Albani dalam Silsilah Ahadits Shahihah no.362)

3. Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam membimbing ummat-nya agar senantiasa lebih mendambakan kebaikan akhirat dibanding kebaikan dunia semata. Umar bin Khattab Radhiallahu’anhu berkata:

فَرَأَيْتُ أَثَرَ الْـحَصِيرِ فِي جَنْبِهِ فَبَكَيْتُ. فَقَالَ: مَا يُبْكِيكَ؟ فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ، إِنَّ كِسْرَى وَقَيْصَرَ فِيمَا هُمَا فِيهِ وَأَنْتَ رَسُولُ اللهِ. فَقَالَ: أَمَا تَرْضَى أَنْ تَكُونَ لَـهُمُ الدُّنْيَا وَلَنَا الْآخِرَةُ؟

“Ketika aku melihat bekas tikar di sisi badan beliau, aku pun menangis. Beliau bertanya, “Apa yang membuatmu menangis?” Aku jawab, “Wahai Rasulullah, sungguh Kisra dan Kaisar berada dalam kemegahannya, padahal engkau adalah utusan Allah” Beliau menjawab, “Tidakkah engkau ridha mereka mendapatkan dunia sedangkan kita mendapatkan akhirat?” (Muttafaq ‘alaihi)

Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda:

وَاللهِ مَا الدُّنْيَا فِي الْآخِرَةِ إِلَّا مِثْلُ مَا يَجْعَلُ أَحَدُكُمْ إِصْبَعَهُ هَذِهِ – وَأَشَارَ يَحْيَى بِالسَّبَّابَةِ – فِي الْيَمِّ، فَلْيَنْظُرْ بِمَ تَرْجِعُ

“Tiadalah dunia dibanding akhirat melainkan hanyalah seperti air yang menempel di jari ketika salah seorang dari kalian mencelupkannya di laut.” (HR. Muslim no.2858).

4. Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam mengharapkan para sahabatnya meminta sebagaimana yang diminta oleh wanita tua dari Bani Israil, yaitu: surga. Ini menunjukkan bahwa mengharap surga itu tidaklah tercela, bukan tanda sedikitnya keikhlasan, bukan tanda rendahnya cinta kepada Allah, sebagaimana yang disangka oleh sebagian orang.

5. Kaum Bani Isra’il ketika itu berada di atas ilmu dan tauhid yang lurus, mereka tidak menyembah atau mengagungkan kuburan para Nabi. Mereka tidak ngalap berkah atau bertawassul dengan mayat para Nabi. Silakan simak Hukum Ber-tabarruk Kepada Orang Shalih. (http://muslim.or.id/aqidah/hukum-tabarruk-kepada-orang-sholih.html)

6. Jangankan menyembah kuburan atau ngalap berkah, bahkan tidak terbesit dalam benak mereka untuk mencari tahu letak kuburan para Nabi. Yang tahu pun, ternyata tidak gembar-gembor atau dengan mudah memberi tahu letaknya. Mereka juga tidak membangun dan membuat megah kuburan tersebut. Nabi Musa dan Nabi Muhammad Shallallahu’alaihi Wasallam tidak mencela mereka karena demikianlah yang seharusnya. Berbeda dengan orang-orang di zaman ini yang malah mencela orang-orang yang enggan mengagungkan kuburan orang shalih agar tidak dijadikan sarana kesyirikan.

7. Para Nabi tidak dapat memberi syafa’at kecuali atas izin Allah. Sebagaimana Nabi Musa tidak dapat menjamin wanita tersebut masuk surga kecuali setelah diizinkan oleh Allah. Allah Ta’ala berfirman:

قُلْ لِلَّهِ الشَّفَاعَةُ جَمِيعًا لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

“Katakanlah, hanya milik Allah lah semua syafa’at itu. Ia yang menguasai langit dan bumi dan kepada-Nya lah engkau akan kembali” (QS. Az Zumar: 44)

8. Jasad para Nabi tidak hancur dimakan tanah.

9. Bukti adanya mu’jizat bagi para Nabi.

10. Wajibnya menunaikan janji, terlebih lagi perjanjian dengan para Nabi Allah.

11. Kata عظام yang artinya ‘tulang-belulang’ kadang bermakna ‘badan seutuhnya’. Jika عظام dalam hadits di atas kita artikan ’tulang-belulang’, maka bertentangan dengan hadits:

إن الله تعالى حرم على الأرض أن تأكل أجساد الأنبياء

“Sungguh Allah Ta’ala mengharamkan kepada bumi untuk memakan jasad para Nabi” (HR. Abu Daud 662, dishahihkan Al Albani dalam Silsilah Ahadits Shahihah no.1527). Namun yang benar, kita maknai عظام dengan makna ’badan seutuhnya’ sebgaimana terdapat hadits :

أن النبي صلى الله عليه وسلم لما بدن، قال له تميم الداري: ألا أتخذ لك منبرا يا رسول الله يجمع أو يحمل عظامك؟ قال: بلى فاتخذ له منبرا مرقاتين

“Ketika Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam sudah berusia senja, Tamim Ad Daari berkata kepada beliau:’Wahai Rasulullah, maukah aku ambilkan mimbar yang dapat membawa badanmu?’. Beliau berkata: ‘Boleh’. Lalu ia mengambil mimbar yang memiliki 2 anak tangga” (HR. Abu Daud 1081, Al Albani berkata: “Sanadnya jayyidsesuai dengan syarat Muslim”). Demikian penjelasan Syaikh Al Albani dalam Silsilah Ahadits Shahihah (1/624).


Penulis: Yulian Purnama
Artikel Muslim.Or.Id

Dari artikel Kisah Wanita Tua Dari Bani Israil — Muslim.Or.Id by null

ALLAH MAHA BERKUASA DI ATAS APA YANG DIKEHENDAKI-NYA...

Ramli Joned


Sebuah kisah mengenai DUA ORANG RAJA, yang ditakdirkan sakit pada masa yang sama... Semoga boleh dijadikan ikhtibar oleh kita semua.

Pada zaman dahulu, ada seorang raja yang sepanjang hidupnya bersikap ZALIM, iaitu suka berbuat sesuka hati dan menindas rakyat... Suatu hari dia jatuh sakit... Para doktor memberitahu raja itu supaya bersiap sedia mengucapkan selamat tinggal sahaja kerana penyakitnya tidak boleh sembuh, kecuali dengan memakan sejenis IKAN.... Namun ketika itu bukan musim ikan itu naik ke permukaan laut. Kemudian Allah memerintahkan para malaikat supaya mengiringi ikan-ikan itu naik ke permukaan laut... Raja yang zalim tadi dapat memakan ikan itu lalu sembuh...

Pada waktu yang sama, seorang raja di negeri lain turut jatuh sakit. Baginda adalah seorang raja yang ADIL, dan banyak membuat amalan kebajikan... Para doktor bersepakat, penawar kepada penyakitnya adalah ikan yang sama... Namun, mereka memberitahu raja itu supaya tidak risau kerana ikan itu sedang muncul dengan banyaknya di permukaan laut... Namun Allah memerintahkan kepada malaikat mengiringi ikan-ikan tadi balik semula ke sarangnya di dasar laut... Raja yang adil itu akhirnya menghembuskan nafasnya yang terakhir....

Di alam MALAKUT, iaitu di alam malaikat dan roh, para malaikat berasa hairan dengan fenomena itu.... Mengapa harapan raja yang zalim itu dipenuhi Allah, namun doa raja yang adil itu tidak dikabulkan?...

Allah SWT menjelaskan, “Walaupun raja yang zalim itu banyak membuat dosa, pernah juga dia berbuat baik... Demi kasih sayang-Ku, Aku beri balasan atas amalan baiknya... Sebelum dia meninggal dunia, masih ada perbuatan baiknya yang belum Aku balas... Lalu Aku segera membalasnya, supaya dia datang kepada-Ku hanya dengan membawa dosa-dosanya....

Begitu juga dengan raja yang bersikap ADIL itu... Walaupun dia banyak berbuat baik, pernah juga dia berbuat kesalahan... Aku balas semua keburukannya dengan bencana.... Menjelang kematiannya, masih ada dosa yang belum Aku balas.... Lalu Aku tolak doanya meminta sembuh, supaya dia datang menemui-Ku hanya dengan kebaikan-kebaikannya.”....

ABU JAHAL MENGGANGGU NABI S.A.W. BERSOLAT

Ramli Joned

BISMILLAHIR ROHMA NIR ROHIM

Imam al-Bukhari meriwayatkan daripada Abdullah bin Mas’ud r.a bahawa " Pernah satu kali Baginda S.A.W. sedang solat dekat Ka’bah... Berhampirannya terdapat ABU JAHAL dan beberapa orang rakannya sedang duduk di situ... Sebahagian mereka berkata: SIAPAKAH DIANTARA KAMU YANG BERANI MENGAMBIL KOTORAN UNTA bani fulan dan meletakkannya di atas belakang Muhammad yang sedang solat?"...

Maka bangkitlah manusia paling celaka iaitu Uqbah bin Abu Mu’aith dan dia datang dengan kotoran itu... Dia menunggu dan memerhatikan Nabi s.a.w. yang sedang solat... Bila Baginda sujud, dia MELETAKKAN KOTORAN ITU DIANTARA BAHU NABI S.A.W.... Ibn Mas’ud berkata : Aku melihat sendiri kejadian itu, tapi aku tidak mampu untuk mencegahnya... Abu Jahal dan kawan-kawannya KETAWA TERBAHAK-BAHAK, sambil saling tunjuk menunjuk antara satu sama lain... Baginda s.a.w. terus sujud dan tidak dapat mengangkatnya, sehinggalah puterinya datang dan membuang kotoran yang terdapat di atas belakang Nabi s.a.w... Barulah Baginda s.a.w. dapat bangkit dari sujud dan mengangkat kepalanya. Kemudian Baginda s.a.w. bersabda: ” Ya Allah, hukumlah Orang-orang Quraisy ini!”....

Baginda s.a.w. mengucapkannya sebanyak tiga kali sehingga mereka semua berasa kesal kerana Muhammad s.a.w. telah mendoakan kecelakaan ke atas mereka.... Mereka tahu doa di Baitullah adalah mustajab.... Kemudian Nabi s.a.w. menyebut nama-nama mereka... " YA ALLAH, HUKUMLAH ABU JAHAL, hukumlah Utbah bin Rabi’ah, Syaibah bin Rabi’ah, al-Walid bin Utbah, Umayyah bin Khalaf, Uqbah bin Abu Mu’aith... Demi yang diriku di tanganNya, AKU TELAH MELIHAT SENDIRI ORANG-ORANG YANG DISEBUTKAN OLEH NABI S.A.W. MATI BERGELIMPANGAN DI Peperangan Badar...." ( HR Imam al-Bukhari )....

PENGAJARAN DARI HADITH INI :

1- CACIAN, PENGHINAAN, FITNAH adalah lumrah dalam perjuangan menegakkan kebenaran...

2- DIHARUSKAN BERDOA KEBURUKAN kepada mereka yang melakukan kezaliman atau melampaui batas...

3- KITA HENDAKLAH sentiasalah berdoa dan jangan berputus asa... kerana DOA NABI S.A.W. sendiri pun TIDAK DITUNAIKAN SERTA-MERTA, malah bertahun-tahun baru doa Nabi S.A.W. menjadi kenyataan...... Oleh itu BERSABARLAH DALAM BERDOA.....

4- JANGAN MELAKUKAN KEZALIMAN kepada sesiapa jua, kerana doa orang yang dizalimi adalah mustajab....

Makanan rendah lemak punca Osteoporosis

Makanan rendah lemak punca Osteoporosis
Perbezaan tulang sihat (kiri) dan tulang mengalami osteoporosis. - Sumber Internet
Makanan rendah lemak punca Osteoporosis
Gula tidak mengandung nilai nutrien sempurna.
Makanan rendah lemak punca Osteoporosis
Persepsi Sebilangan pengguna tidak mengambil kuning telur yang dianggap berkolesterol tinggi.
Makanan rendah lemak punca Osteoporosis
Golongan wanita berusia 40-an ke atas lebih mudah mengalami osteoporosis berbanding lelaki. - Gambar hiasan
Ramai orang suka makan makanan tinggi karbohidrat berbanding dengan makanan berlemak. Ini kerana orang ramai menerima pakai saranan golongan pemakanan konvensional secara bulat-bulat iaitu makanan berlemak tinggi kalori, mudah meningkatkan berat badan dan meningkatkan kolesterol.

Hakikatnya ramai yang tidak tahu bahawa lemak jenis sihat membantu menjaga kesihatan dengan mencegah pembentukan keadaan kesihatan (health condition) negatif, memperlahankan kadar perkembangan penyakit tertentu dan menyembuhkan penyakit.
Kerana bimbang lemak tepu konon menimbulkan penyakit koronari maka ramai yang minum susu rendah lemak. Padahal susu penuh krim hanya mengandungi 4 peratus lemak. Ramai yang gemar membeli yogurt dengan kandungan lemak sifar (‘0’ peratus). Mereka memuji teknologi kerana berjaya mencipta yogurt yang bukan berasaskan lemak.

Ramai yang tidak suka makan makanan bersantan tetapi suka makan mentega tiruan berasaskan campuran minyak sayuran terhidrogenasi dan mentega susu asli.
Sebahagian orang meninggalkan makan telur kuning dengan alasan kerana kandungan kolesterol tinggi. Tidak kurang pula yang menjauhi makan ghee (minyak sapi tulen) atau mentega susu tulen. Mereka tidak tahu bahawa lemak yang menyihatkan ini membantu tubuh menyerap nutrien tidak larut air serta mengharmonikan fisiologi (fungsi organ sistem).

Lemak tepu memiliki struktur dan sifat kimia yang berbeza dari lemak tidak tepu. Lemak tepu tidak mempunyai ikatan ganda dua. Jadi ia memiliki tahap berasap (smoke point) yang tinggi dan tidak mudah rosak apabila dipanaskan berbanding dengan lemak tidak tepu yang memiliki ikatan ganda dua. Minyak sayuran kategori lemak poli tidak tepu seperti jagung, bunga matahari, safflower dan kacang soya mudah rosak ketika dipanaskan.

Radikal bebas dalam tubuh tidak mudah merosakkan lemak tepu kerana ia tidak memiliki ikatan ganda dua. Lemak poli tidak tepu merujuk kepada lemak yang mempunyai dua atau lebih (dari dua) ikatan ganda dua.

Ketidakseimbangan hormon

Doktor mencadangkan golongan berusia 40-an ke atas agar perlu lebih berhati-hati dengan pengambilan lemak terutama lemak tepu. Golongan perubatan moden sentiasa mengaitkan lemak tepu dengan peningkatan kolesterol darah dan seterusnya peningkatan risiko penyakit jantung koronari.

Maka tidak hairanlah mengapa warga tua yang taksub kepada cadangan golongan perubatan moden agar mengurangkan pengambilan lemak mudah mengalami osteoporosis atau osteoporosis yang dalami semakin parah!

Osteoporosis lebih mudah dialami golongan wanita berbanding lelaki kerana wanita dikatakan mengalami ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron.
Isi kelapa segar mengandungi fitosterol. Fitosterol ini dipercayai bertindak secara biokimia dalam tubuh wanita sama sepertimana tindakan pregnenolone. Dalam tubuh pregnenolone ialah bahan kimia pemula (precursor) kepada hormon lelaki dan wanita.

Oleh sebab fitosterol biasanya larut lemak maka santan dan minyak kelapa berkemungkinan besar mengandungi bahan ini.

Wanita di ambang menopaus atau yang telah mengalami menopaus boleh cuba mengambil santan dan minyak kelapa bagi membantu memperlahankan proses osteoporosis atau merawat osteoporosis.

Pertama kerana santan dan minyak kelapa membantu menyerap Kalsium dan Magnesium. Kedua kerana santan dan minyak kelapa berkemungkinan mengandungi fitosterol yang meniru sifat biokimia pregnenolone.

Golongan penyelidik dari Purdue University diketuai oleh Watkins BA melaporkan di ACOS Proceedings, Indiana (1996) dengan artikel berjudul Importance of Vitamin E in Bone Formation and in Chondrocyte Function mendapati asid linoleik yang rosak akibat serangan radikal bebas mengganggu proses pembinaan tulang.

Asid linoleik memiliki dua ikatan ganda dua dan digunakan sebagai penanda bahawa sesuatu jenis minyak adalah dalam kategori lemak poli tidak tepu. Minyak-minyak sayuran termasuk minyak jagung, bunga matahari, soya dan saffower adalah kategori lemak poli tidak tepu kerana ia mempunyai paras asid linoleik yang tinggi.

Watkins BA dan rakan mendapati aras vitamin E yang tinggi dalam minyak omega-6 menjaga sejenis mekanisme dalam pembinaan tulang dari gangguan radikal bebas. Mekanisme yang dimaksudkan ialah proses melibatkan penyimpanan Kalsium. Pada masa sama para penyelidik mendapati lemak tepu juga berupaya mencegah mekanisme tersebut daripada serangan radikal bebas sepertimana vitamin E.

Nilai nutrien

Untuk pengetahuan anda minyak sekam beras (rice bran oil) ialah sejenis minyak poli tidak tepu. Namun kandungan sejenis vitamin E di dalamnya dikenali sebagai gamma orezanol dipercayai menyebabkan ia tidak mudah rosak apabila dipanaskan.

Thailand adalah pengeluar terbesar minyak ini dan ia telah mula digunakan kebanyakan restoran terkemuka di Amerika Syarikat secara meluas.

Pemakan sayur-sayuran mudah mengalami osteoporosis terutama mereka yang menghindari daripada mengambil makanan berlemak sama ada lemak haiwan atau sayuran. Ramai yang tidak tahu bahawa lemak yang sihat iaitu lemak tepu diperlukan tubuh bagi menyerap kalsium dan magnesium di samping menyerap logam berat.

Osteoporosis menjadi lebih buruk apabila penghidap sering minum air bertapis menggunakan proses osmosis songsang. Bukan sahaja bebas daripada sebarang jenis mineral, malah pengambilannya secara berpanjangan dipercayai menarik keluar mineral asas untuk kekukuhan tulang seperti magnesium.

Pengambilan garam biasa juga dipercayai memburukkan osteoporosis. Ramai orang tidak tahu bahawa garam biasa kurang atau langsung tidak mengandungi mineral kelumit.

Mineral kelumit seperti yang terdapat dalam garam laut asli atau garam gunung purba dipercayai membantu menstabilkan paras pelbagai jenis mineral yang diperlukan tubuh.

Pengambilan gula, kopi dan alkohol secara berlebihan dikaitkan dengan risiko osteoporosis. Gula putih ialah sejenis pemanis yang tidak memiliki nilai nutrien yang sempurna. Pemprosesan menyebabkan ia tidak mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan tulang.
Sering makan ubat-ubatan moden, stres kronik berpanjangan, kuat merokok, makan berlebihan, makanan tinggi karbohidrat terproses juga mempercepat pereputan tulang. Kesemua faktor yang disebutkan mengurangkan Magnesium dari tubuh. Kesan akhir daripada ketidakseimbangan nisbah Kalsium-Magnesium ialah pereputan tulang.

Leila Ben Ali: 'Kami sedia dibicarakan'

Leila Ben Ali: 'Kami sedia dibicarakan'
Leila dan suaminya menyatakan mereka bersedia kembali ke Tunisia untuk menghadapi perbicaraan secara adil
PARIS - Leila Ben Ali, isteri kepada bekas Presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali berharap keluarganya akan memperoleh keadilan, menurut akhbar Le Parisien, kelmarin.

Dalam wawancara pertama bersama media, Leila turut menafikan sekeras-kerasnya bahawa beliau terlibat dengan perbuatan menggelapkan dana awam dan memiliki dadah serta senjata sehingga mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 35 tahun ke  atasnya.
"Saya tidak melibatkan diri dengan politik. Kehidupan seharian saya banyak dihabiskan dengan kerja kebajikan dan sosial.
Selain itu, saya banyak membantu ahli keluarga lain. Saya tidak pernah berniat untuk menyakiti sesiapa," katanya.
Dalam satu kenyataan, isteri kedua Ben Ali tersebut turut menyuarakan kekesalan kerana rakyat telah lupa dengan jasa suaminya selama 23 tahun yang bertungkus-lumus menjadikan Tunisia sebagai sebuah negara moden.

'Kami bersedia untuk  dibicarakan secara adil tanpa dipengaruhi mana-mana pihak," menurutnya lagi.

Bulan lalu, wanita berumur 55 tahun tersebut turut melancarkan sebuah buku berjudul My Truth yang mendedahkan rancangan pegawai kerajaan untuk menggulingkan pemerintahan suaminya selama lebih dua dekad.

Ben Ali dan isterinya melarikan diri ke Arab Saudi selepas digulingkan semasa revolusi kebangkitan rakyat pada tahun lalu.
Bekas pemimpin negara Afrika Utara itu dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah pada bulan lalu selepas didapati bersalah mengarahkan tindakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan. 

Banjir di timur laut India ragut 79 nyawa

Seorang lelaki mengangkat anak perempuannya ke atas rakit bersama beberapa mangsa banjir lain selepas bandar Guwahati, India dilanda banjir pada 26 Jun lalu. - AGENSI
GUWAHATI, India 2 Julai - Kejadian tanah runtuh dan banjir ekoran hujan monsun yang melanda timur laut India setakat ini meragut 79 nyawa dan 2.2 juta lagi penduduk terpaksa meninggalkan kediaman mereka sepanjang minggu lalu.
Negeri Assam yang bersempadan dengan Bhutan dan Bangladesh paling teruk terjejas dengan mengalami banjir besar di sepanjang Sungai Brahmaputra yang turut melanda negeri Arunachal Pradesh dan Manipur.
Menurut kerajaan negeri Assam, 26 daripada 27 daerah mengalami banjir kilat dan memusnahkan beribu-ribu rumah, jalan raya terputus dan ladang-ladang ditenggalami air.
Setakat ini, 79 orang terkorban akibat bot karam, mati lemas dan kejadian tanah runtuh, kata pihak berkuasa negeri dalam satu kenyataan.
Menurut kenyataan itu, 2.2 juta orang tekah dipindahkan, beribu-ribu rumah musnah dan lebih 500 ribu orang ditempatkan di khemah-khemah perlindungan.
"Kami telah membuka khemah-khemah perlindungan bagi menempatkan mereka yang tidak mempunyai rumah, sementara ramai lagi mangsa banjir berpindah ke kawasan tinggi dan khemah-khemah," kata Menteri Kesihatan Negeri Assam, Himanta Biswa Sarma.
Menurut polis, lebih 70 peratus Taman Negara Kaziranga yang terkenal dengan harimau, gajah dan badak turut ditenggalami air.
Perdana Menteri, Manmohan Singh dan Presiden Parti Kongres Sonia Gandhi melawat Negeri Assam pada Isnin lalu untuk meninjau dari udara keadaan bencana dan memantau kerja-kerja bantuan. - AFP

Pemberontak pulau rundingan

Para anggota pembangkang Syria menghadiri rundingan di Kaherah, semalam. - REUTERS
BEIRUT 2 Julai - Kumpulan pemberontak dan aktivis Syria mengumumkan hari ini mereka akan memulaukan satu pertemuan anjuran pembangkang Syria di Kaherah sambil mengecamnya sebagai satu 'konspirasi' yang bertujuan mencapai dasar-dasar yang diinginkan oleh sekutu Damsyik iaitu Moscow dan Teheran.
Mesyuarat dua hari itu yang akan dihadiri blok pembangkang utama dalam buangan iaitu Majlis Kebangsaan Syria dan beberapa kumpulan kecil pembangkang dalam usaha untuk membentuk wawasan bersama untuk melakukan peralihan kuasa di negara itu selepas tercetus konfl;ik berdarah selama 16 bulan di Syria.
"Kami menolak semua jenis dialog dan rundingan dengan geng pembunuh dan kami tidak akan membenarkan sesiapa pun mengambil kesempatan ke atas Syria, terutama agenda Rusia dan Iran," kata satu kenyataan yang ditandatangani oleh Tentera Pembebasan Syria (FSA) dan aktivis bebas.
Kenyataan itu turut mengkritik agenda rundingan di Kaherah itu kerana 'menolak idea campur tangan tentera asing bagi menyelamatkan rakyat Syria dan menolak pembentukan zon perlindungan oleh komuniti antarabangsa, koridor kemanusiaan, embargo udara dan pembekalan senjata kepada pemberontak'.
Pertemuan di Kaherah itu adalah susulan kepada rudingan kuasa-kuasa dunia di Geneva, kelmarin yang bersetuju dengan satu pelan peralihan kuasa di Syria yang disifatkan oleh pembangkang dan akhbar kerajaan Syria sebagai kegagalan.
"Rundingan tersebut turut mengikut jejak 'keputusan bahaya sidang Geneva' yang menyasarkan untuk melindungi rejim, mewujudkan dialog dan membentuk kerajaan perpaduan dengan mereka yang membunuh kanak-kanak kami.
"Sidang Kaherah menyasarkan untuk memberi satu peluang baru kepada wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Liga Arab, Kofi Annan untuk cuba menyakinkan Presiden Bashar al-Assad mematuhi enam syarat utama pelan damai anjurannya tanpa menghiraukan beribu-ribu orang yang telah terbunuh," kata FSA dan aktivis.
Sementara itu di Homs, tentera rejim Syria terus mengebom kawasan pemberontak di tengah bandar itu, hari ini selepas 79 orang maut dalam keganasan di seluruh negara itu, semalam. - AFP

Serangan bom berani mati di Afghanistan, 7 maut

Serangan bom berani mati di Afghanistan, 7 maut: "KABUL 3 Julai - Seorang pengebom berani mati meletupkan kereta yang dipandunya di luar sebuah universiti di selatan Afghanistan semalam, menyebabkan sekurang-kurangnya tujuh orang terbunuh dan lebih 20 lagi cedera.

Ketua polis Kandahar, Jeneral Abdul Razaq berkata, serangan tersebut berlaku di depan Universiti Kandahar, kira-kira dua kilometer dari bekas kubu pemimpin Taliban, Mullah Omar yang kini digunakan sebagai pangkalan tentera khas Amerika Syarikat (AS).

"Serangan berani mati itu mengorbankan tujuh nyawa dan mencederakan 23 yang lain, kebanyakan mangsa merupakan penduduk Afghanistan yang bekerja di pangkalan tersebut," katanya. - AFP"

'via Blog this'

Curang punca sakit jantung

Tekanan akibat cuba sembunyi hubungan sulit

Rome: Kecurangan bukan hanya membawa keruntuhan perkahwinan tetapi turut meninggikan risiko serangan jantung, kata penyelidik Itali. Penilaian beberapa kajian terdahulu mengenai punca kecurangan dan kesannya mendapati lelaki berisiko berdepan masalah kesihatan berkaitan kardiak apabila curang dengan isteri. 
Kajian di Jerman menunjukkan kebanyakan lelaki yang mati ketika melakukan hubungan seks adalah yang menjalin hubungan sulit dan bertemu perempuan simpanan jauh dari rumah.
Ia menunjukkan kematian tiba-tiba ketika melakukan hubungan seks lebih kerap terjadi apabila lelaki mengunjungi perempuan simpanan berbanding ketika bersama isteri. 

Penulis penilaian itu, dari Universiti Florence, bermula dengan meneliti kesusasteraan perubatan untuk kertas penyelidikan termasuk perkataan ‘tidak setia’, ‘hubungan luar nikah’, ‘kecurangan’ dan ‘lelaki.’

Analisis menunjukkan serangan jantung, termasuk yang membawa kematian, jarang berlaku apabila lelaki melakukan hubungan seks dengan isteri di rumah. 

Namun apabila mereka mula menjalin hubungan sulit, bahaya semakin meningkat. 
Kajian di Jerman menunjukkan kebanyakan lelaki yang mati ketika melakukan hubungan seks adalah yang menjalin hubungan sulit dan bertemu perempuan simpanan jauh dari rumah. 

Arteri yang tersumbat menjadi punca lebih satu pertiga kematian - tuntutan fizikal ketika melakukan seks dikatakan punca lemak yang terkumpul dalam arteri pecah.

Serangan jantung adalah punca utama kematian, lapor Journal of Sexual Medicine. Ada kemungkinan tekanan cubaan menarik perhatian dan memuaskan wanita lebih muda berbanding isteri juga adalah puncanya. - Agensi

Artifak puak Maya ditemui

pix_gal0
BANDAR GUATEMALA: Pakar arkeologi menemui rujukan baru puak Maya yang meramalkan tarikh kiamat pada 21 Disember 2012, lapor media. Saintis dari Universiti Tulane dan Universidad del Valle de Guatemala Khamis lalu mengumumkan penemuan tulisan Mayan pada tangga batu di runtuhan Mayan di La Corona. 

Ia rujukan kedua yang menyebut tarikh itu. “Kaum Maya menggunakan kalendar untuk mempromosi kestabilan pemerintahan,” kata pengarah kerja penggalian, Marcello Canuto. - AGENSI 

Banjir terburuk India ragut 81 nyawa

Pemandangan dari udara menunjukkan daerah Sonitpur di timur laut India yang ditenggelami banjir. - Foto Reuters
 Pemandangan dari udara menunjukkan daerah Sonitpur di timur laut India yang ditenggelami banjir. - Foto Reuters
Lebih dua juta tinggalkan rumah, berlindung di kem sementara 

Guwahati: Banjir terburuk dalam tempoh 10 tahun yang melanda timur laut India, menyebabkan sekurang-kurangnya 81 maut manakala 2.2 juta penduduk terpaksa meninggalkan rumah, kata pihak berkuasa. Negeri Assam, yang bersempadan Bhutan dan Bangladesh, paling teruk terjejas berikutan Sungai Brahmaputra melimpah, sementara banjir besar turut menjejaskan Arunachal Pradesh dan Manipur. 
Perdana Menteri India, Manmohan Singh berkata, kira-kira setengah juta penduduk terpaksa berlindung di kem bantuan yang didirikan di seluruh negeri Assam. 

Kerajaan Assam berkata 26 daripada 27 daerahnya dilanda banjir kilat ketika hujan lebat memusnahkan ribuan rumah, menyekat jalan raya dan menenggelamkan tanaman. 

“Setakat ini 81 maut dalam kejadian bot karam atau lemas ketika cuba menyelamatkan diri daripada air deras dan juga dalam banjir lumpur,” kata pihak berkuasa negeri. 

Kenyataan menambah, anggaran 2.2 juta penduduk kehilangan tempat tinggal dengan ribuan rumah musnah dan lebih 500,000 penduduk ditempatkan di pusat perlindungan. 
“Kem bantuan sementara dibuka untuk penduduk, sementara ramai lagi terpaksa mendapatkan perlindungan di kawasan tinggi dan khemah,” kata menteri kesihatan Assam Himanta Biswa Sarma kepada AFP. 

Pihak berkuasa berkata lebih 70 peratus Taman Negara Kaziranga, terkenal dengan harimau, badak sumbu bertanduk satu dan gajah, ditenggelami air. 

Perdana Menteri Manmohan Singh dan presiden parti Kongres Sonia Gandhi melakukan tinjauan udara dan memeriksa kerja bantuan. 

Monsun dari Jun hingga September penting untuk petani namun turut meragut nyawa, akibat banjir setiap tahun. - AFP

Ramai askar Syria lari ke Turki

ANKARA: Puluhan askar Syria termasuk pegawai tertinggi berpaling tadah apabila melarikan diri ke negara jiran semalam, Turki, lapor agensi berita Anatolia. 

Kira-kira 85 tentera melarikan diri termasuk seorang jeneral dan pegawai kanan lain. Perkembangan itu menjadikan jumlah jeneral Syria yang lari ke Turki selepas mengkhianati rejim Presiden Syria, Bashar al-Assad kepada 14 orang. - AFP 

Diplomat Arab Saudi rayu tidak dilupakan

DUBAI: Diplomat Arab Saudi yang diculik oleh militan yang mempunyai hubungan dengan Al-Qaeda di Yaman, merayu Raja Arab Saudi supaya tidak melupakannya.
Abdallah al-Khalidi, Timbalan Konsul Arab Saudi di bandar pelabuhan Yaman, Aden, juga merayu kerajaan Saudi memenuhi permintaan penculiknya supaya membebaskan beberapa wanita yang ditahan di Riyadh. 
Rayuan Abdallah terkandung dalam video terbaru yang disiarkan menerusi Internet, semalam.

“Mengapa anda menolak permintaan kumpulan itu supaya membebaskan tahanan wanita berkenaan?

“Jangan lupakan saya, nasib saya bergantung kepada tahanan wanita itu,” kata diplomat berkenaan dalam video yang dimuat naik di forum Internet yang sering digunakan oleh anggota Al-Qaeda.

Ia adalah video kedua memaparkan Abdullah sejak dia diculik Mac lalu.

Tiada apa di dalam video itu yang menunjukkan maklumat mengenai rakaman sementara ketulenannya juga tidak dapat disahkan.

“Nasib saya tidak diketahui selagi tahanan wanita berkenaan tidak dibebaskan.
“Bebaskan mereka, mereka akan bebaskan saya keesokan harinya,” katanya.

Abdallah membuat rayuan yang sama dalam video yang dimuat naik Mei lalu.

Wanita yang ditahan oleh Arab Saudi adalah anggota keluarga pejuang Al-Qaeda, katanya. - Reuters

Gadis bunuh bapa, adik

PATNA: Polis menahan seorang remaja perempuan di timur India atas tuduhan membunuh bapa dan adik lelakinya yang menentang hubungannya dengan lelaki berkasta rendah.
Ia kejadian yang berbeza berbanding ‘pembunuhan bermaruah’ yang biasa berlaku. 
Menurut polis, remaja berusia 14 tahun yang ditahan kelmarin, mengaku mencampurkan racun pada kari sayur yang disediakan untuk bapa dan adik lelakinya yang meninggal dunia setelah memakan hidangan itu.

Kejadian berlaku Sabtu lalu di Kampung Malpur, 75 kilometer dari Patna, ibu negeri Bihar.

Ibu gadis itu, Sunita Devi, memberitahu polis dia terselamat kerana sakit dan tidak berselera untuk memakan makanan itu.

Pegawai Kanan Polis, Upendra Kumar berkata: “Remaja itu mengambil langkah drastik kerana ahli keluarganya, termasuk bapa, adik lelaki dan ibunya, menentang hubungan cintanya dengan lelaki berkasta rendah dan rancangan mereka untuk berkahwin.”

Lelaki itu adalah dari komuniti Dalit.

Dalit atau dikenali juga sebagai ‘tidak boleh disentuh’ adalah kasta paling rendah dalam hiraki India.

Kebanyakan mereka hidup miskin dan melakukan kerja buruh yang dianggap kotor seperti mengangkat sampah.

Keluarga remaja itu tergolong dalam kasta tinggi, sebelum ini pernah memukul lelaki itu apabila mereka ditangkap cuba kahwin lari.

Kejadian seperti itu biasanya menyebabkan perbalahan hubungan antara kasta dengan lelaki dalam sesebuah keluarga akan membunuh anak atau adik perempuan yang dianggap mencemar ‘maruah’ keluarga.

Tidak ada angka rasmi mengenai pembunuhan bermaruah di India tetapi kajian persendirian pada 2007 mengesyorkan sebanyak 900 kes dilakukan setiap tahun di negeri utara India seperti Haryana, Punjab dan Uttar Pradesh. - Agensi

Jong-Il pernah arah tentera Korea Utara bina bom atom

TOKYO: Mendiang Kim Jong-Il pernah mengarahkan saintis Korea Utara menghasilkan “sejumlah besar” bom uranium, lapor akhbar Jepun, semalam.
Berdasarkan dokumen dalaman Pyongyang, arahan itu dipercayai dikumpulkan pada Februari lalu untuk pegawai kanan Parti Buruh yang memerintah negara itu.

Dua akhbar Jepun, Mainichi Shimbun dan Tokyo Shimbun berkata, Jong-Il mengarahkan senjata nuklear itu dibina menggunakan uranium dan plutonium.
“AS dan negara musuh mendakwa kita cuba menghasilkan uranium untuk membuat senjata nuklear.

“Sebenarnya, Jong-Il berkata, kita tidak perlu menunggu untuk teknologi pengayaan uranium bagi menghasilkannya supaya ia boleh digunakan industri awam,” kata dokumen berkenaan.

Sejak lama dulu, Pyongyang mendakwa menjalankan aktivti pengayaan uranium semata-mata bagi menjana kuasa elektrik. Memetik dokumen itu, akhbar terbabit melaporkan, tentera memang berusaha menggunakan plutonium dan uranium bagi menghasilkan bom atom.
Katanya, Jong-Il mengarahkan pegawainya “menghasilkan sejumlah besar senjata nuklear.” Media melaporkan, dokumen itu dikemukakan bagi memberitahu pegawai parti bahawa pemimpin Korea Utara kini, Kim Jong-Un, mewarisi strategi bapanya bagi melindungi regim berkenaan. - AFP

30 suspek pembunuh ditahan

YANGON: Polis Myanmar menahan 30 orang dipercayai mempunyai kaitan dengan pembunuhan 10 umat Islam sehingga mencetuskan keganasan kaum di Rakhine bulan lalu.
Rusuhan itu menyebabkan sekurang-kurangnya 80 orang terbunuh dan puluhan ribu menjadi pelarian.

Seramai 30 suspek itu ditahan dan “tindakan dikenakan ke atas mereka mengikut undang-undang”, lapor akhbar New Light of Myanmar semalam.
Dalam kejadian itu, beberapa penganut Islam dipaksa turun dari sebuah bas sebelum dibelasah dan dibunuh.

Pembunuhan itu kononnya sebagai membalas dendam ekoran kes rogol dan bunuh seorang wanita Buddha enam hari sebelum itu, yang tiada kena-mengena dengan penganut Islam terbabit.

Rusuhan dan pembunuhan itu adalah cabaran terbesar dihadapi kerajaan Myanmar sejak pemerintahan tentera selama lima dekad berakhir. - Reuters

Hamas gantung pendaftaran pengundi

BANDAR GAZA: Kumpulan Hamas yang menguasa Semenanjung Gaza menghentikan ‘sementara’ pendaftaran pengundi kira-kira sebulan selepas membenarkan Suruhanjaya Pilihan Raya melakukan kerja mereka.
Jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri dalam satu kenyataan, berkata, beberapa ‘halangan’ perlu diselesaikan sebelum Suruhanjaya Pilihan Raya dapat meneruskan tugas mereka. 
“Hamas dan kerajaan di Gaza telah menyediakan semua kemudahan yang diperlukan untuk Suruhanjaya Pusat Pilihan Raya (CEC) melakukan tugas mereka dengan mudah.

“Tetapi terdapat banyak isu yang menjadi halangan. Maka, Hamas membuat keputusan menggantung proses pendaftaran pengundi sehingga perjanjian antara pihak yang terlibat untuk menghentikan halangan itu dicapai.”

Kenyataan itu menyenaraikan beberapa halangan termasuk penahanan anggota Hamas di Tebing Barat. - AFP

Iran jalankan latihan perang peluru berpandu hadapi AS, Israel

TEHERAN: Iran semalam berkata, negara itu bersedia menjalani ujian perang peluru berpandu bagi membalas serangan AS atau Israel di rantau itu.
Latihan tiga hari di kawasan padang pasir di tengah Iran bermula beberapa hari selepas Kesatuan Eropah dan AS mengenakan sekatan lebih ketat ke atas negara itu.

Pada masa sama, satu lagi rundingan di antara Teheran dengan kuasa besar dunia berlangsung bagi mengatasi isu aktiviti loji nuklear di negara berkenaan. Menurut kenyataan dilapor agensi berita Irna semalam, latihan itu dijalankan pasukan tentera elit Pengawal Revolusi Iran. “Semua unit dan pangkalan peluru berpandu bersiap sedia dan mereka bergerak ke kawasan ditetapkan,” lapor Irna. Menurut kenyataan itu, “berpuluh-puluh peluru berpandu” akan digunakan dalam latihan berkenaan, termasuk Shahab-3 yang mampu memusnahkan sasaran sejauh 2,000 kilometer.
Jarak itu mampu memusnahkan sasaran di Israel.

Peluru berpandu lain yang digunakan termasuk Fateh, Tondar dan Qiam yang mempunyai jarak antara 200 hingga 750 kilometer.

“Latihan digelar Utusan Terhebat 7 itu disasarkan untuk memusnahkan pangkalan udara replika di Padang Pasir Kavis,” kata kenyataan itu. - AFP

Russia, musuh Bashar sedia berunding

MOSCOW: Russia akan mengadakan rundingan dengan kumpulan pembangkang Syria dan wakil PBB, Kofi Annan, akhir bulan ini.
Agensi berita Russia, RIA Novosti, melaporkan Timbalan Menteri Luar, Mikhail Bogdanov mengesahkan pemimpin pembangkang Syria, Michel Kilo, akan tiba di negara itu hujung minggu ini.

Katanya, pemimpin baru Majlis Kebangsaan Syria yang juga satu daripada kumpulan pembangkang negara itu, Abdulbaset Sieda, akan melawat Russia selepas 10 Julai ini.
“Rundingan ini penting kerana Russia perlu melakukan apa yang terdaya bagi melaksanakan pelan damai Annan dan persetujuan daripada persidangan di Geneva Sabtu ini,” katanya. Sementara itu, seorang diplomat Russia yang tidak didedahkan identitinya pula memberitahu RIA Novosti, Annan dijangka tiba di Moscow pertengahan bulan ini. Russia adalah sekutu penting Syria dan bertindak sebagai pelindung dan pembekal senjata untuk negara itu.

Harapan untuk mengembalikan keamanan di Syria bergantung kepada persetujuan Russia menerima pelan damai berkenaan.

Jika diterima, dinasti pemerintahan keluarga Presiden Bashar al-Assad akan berakhir selepas memerintah Syria lebih empat dekad. Dalam usaha mengekalkan sekutu terakhirnya di Timur Tengah, Moscow sering bertindak bercanggah dengan usaha dicadangkan AS dan Barat bagi menggantikan rejim Bashar dengan kerajaan demokratik. Sejak kebangkitan rakyat Mac tahun lalu, 16,500 didakwa terbunuh di Syria. - AP

Cuba kunyah muka wanita

WENZHOU: Serangan kanibal terbaru yang mengerikan nampaknya menular ke China, apabila seorang pemandu bas mabuk cuba menggigit muka seorang wanita.
Wanita malang itu memerlukan pembedahan plastik bagi memulihkan kecederaan akibat perbuatan lelaki berkenaan. Menurut media tempatan, pemandu yang dikenali sebagai Dong itu meminum arak terlalu banyak ketika makan tengah hari sebelum kejadian beberapa hari lalu.

Dia kemudian berlari ke tengah jalan raya di bandar raya ini dan berdiri di depan kereta dipandu wanita bernama Du serta menghalangnya daripada bergerak. Dong memanjat ke atas bumbung kereta dan mula menumbuk kenderaan itu, manakala Du yang panik menjerit meminta tolong.
Apabila Du keluar dari keretanya, Dong melompat ke arahnya dan menolak wanita itu hingga mangsa terjatuh di atas jalan raya.

Dong kemudian menggigit muka Du menyebabkan dia yang menjerit ketakutan dan kesakitan, berlumuran darah.

Orang ramai kemudian cuba menarik Du daripada mangsa. Saksi berkata, Dong sudah hilang ingatan kerana enggan melepaskan Du. Polis yang tiba tidak lama kemudian berjaya menahan Dong bagi mengakhiri kejadian itu.
Du dibawa ke hospital dan doktor berkata, dia memerlukan pembedahan plastik bagi merawat hidung dan bibirnya yang cedera teruk akibat digigit lelaki berkenaan.

Kejadian itu berlaku tidak lama selepas satu siri insiden serangan kanibal dilakukan seorang penagih dadah di Amerika Syarikat bulan lalu. - AP

Katie hanya akan dibayar RM48 juta

Hollywood: Katie Holmes akan menerima AS$3 juta (RM9.53 juta) untuk setiap tahun dia menjadi isteri kepada Tom Cruise.
Aktres berusia 33 tahun itu memfailkan perceraian daripada aktor berusia 49 tahun berkenaan beberapa hari lalu dan mereka berkahwin pada November 2006. Disebabkan dia telah menandatangani perjanjian praperkahwinan, Katie dikatakan tidak akan dapat meminta separuh daripada harta bernilai AS$275 juta (RM874 juta) milik Cruise.

Namun begitu, dia dikatakan akan dibayar AS$15 juta (RM47.4 juta) selama lima tahun perkahwinan mereka dan juga memperoleh rumah agam di Beverly Hills yang bernilai AS$35 juta (RM110.8 juta) Katie, yang berkata “perbezaan tidak dapat dirujuk” menjadi punca perceraian, berusaha mendapatkan hak penjagaan penuh terhadap anak perempuan mereka Suri, 6, dan pakar percaya dia akan mendapat nafkah anak yang tinggi daripada Cruise. - DM

Kebajikan Suri punca cerai

SURI (tengah) terperangkap dalam kes perceraian ibu bapanya.
SURI (tengah) terperangkap dalam kes perceraian ibu bapanya.
NEW YORK: Kebimbangan Katie Holmes terhadap anak perempuannya, Suri menjadi pengikut Saintologi menjadi punca di sebalik berakhirnya perkahwinannya dengan bintang Hollywood, Tom Cruise.
Aktres itu dikatakan yakin suaminya bercadang menghantar Suri, enam, ke organisasi Sea cabang Saintologi yang ditubuhkan pada 1968 oleh L Ron Hubbard, penulis sains fiksyen dan pengasas ajaran itu.

Organisasi Sea adalah tempat peringkat tertinggi ajaran itu diajar dan kanak-kanak semuda lima tahun dihantar untuk menetap di situ tanpa kehadiran ibu bapa mereka.
Organisasi itu sering dibandingkan dengan kem tentera dan beberapa bekas ahli Saintologi, termasuk pemenang anugerah Oscar, Paul Haggis, adalah orang yang lantang bersuara menentang keadaannya yang sama seperti kem tentera.

Diwujudkan di laut pada asalnya, tradisi marin masih wujud hingga hari ini, walaupun ia cawangan organisasi itu yang berpangkalan di darat. Satu sumber memberitahu TMZ, Cruise adalah peminat utamanya. Laman web itu mendakwa Cruise dan Katie sering bertelingkah mengenai memberi ajaran Saintologi kepada Suri dan nampaknya kisah mengenai dia menyertai Organisasi Sea akan berakhir. Kapal Saintologi yang besar The Freewinds yang menjadi lokasi parti hari jadi popular Cruise pada 2004 semuanya dikendalikan anggota Organisasi Sea. Ketaksuban bintang Hollywood itu terhadap Saintologi akan dibangkitkan, menurut sumber mahkamah di New York, kerana kepercayaan agama Cruise akan menjadi isu pokok dalam perceraiannya dengan Katie.

“Tak mungkin penasihat Katie akan mengenepikan Saintologi sebagai isu utama dalam perceraian ini,” kata penasihat selebriti ternama di New York, Mike Paul.
Punca perceraian adalah mengenai pertelingkahan untuk kebajikan jiwa Suri. “Satu-satunya sebab untuk Katie memfailkan perceraian ialah kerana dia bimbang terhadap emosi dan kebajikan anaknya.

“Suri berada pada usia dia akan lebih terbabit dengan kepercayaan agama dan Katie jelas mahukan kebebasan untuk anaknya sebelum Suri terbabit lebih jauh dengan Saintologi,” kata Paul. - DM

Rekod unik dicipta di Los AngelesDUA buah kereta bergerak melalui gelung mainan di Los Angeles pada Sabtu lalu.


LOS ANGELES - Seorang pelagak ngeri Hollywood, Greg Tracy dan pelumba kereta rally, Tanner Foust mencipta rekod dunia di sini pada Sabtu lalu.
Kedua-dua mereka mencipta rekod Guinness World Records apabila memandu kereta melalui gelung mainan setinggi 18.28 meter. - Agensi

Apple bayar RM189 juta selesai isu nama iPadBEBERAPA orang berada di dalam sebuah kedai yang menjual komputer tablet iPad di Shanghai, China semalam.


SHANGHAI - Syarikat gergasi teknologi Amerika Syarikat, Apple Inc. bersetuju membayar AS$60 juta (RM189 juta) kepada syarikat Shenzhen Proview Technology bagi menyelesaikan pertikaian berhubung nama iPad.
Apple menggunakan nama iPad untuk komputer tablet keluarannya.
Menurut kenyataan Mahkamah Tinggi wilayah Guangdong di laman webnya semalam, Apple telah membayar wang tersebut pada minggu lepas.
Jumlah itu jauh lebih rendah berbanding yang dituntut syarikat tersebut iaitu AS$400 juta (RM1.26 bilion).
"Ini bermakna pertikaian berhubung nama iPad dapat diselesaikan dalam cara yang memuaskan (kedua-dua pihak)," kata kenyataan tersebut.
Syarikat sekutu Shenzhen Proview di Taiwan telah mendaftar nama 'iPad' di beberapa negara termasuk China sejak awal tahun 2000 sebelum Apple tampil dengan menggunakan nama tersebut.
Seorang peguam syarikat Shenzhen Proview, Xie Xianghui berharap pihaknya dapat memperoleh ganti rugi sebanyak RM1.26 bilion.
Menurutnya, wang tersebut jika diperoleh akan digunakan untuk membayar hutang syarikat. - AFP

Ibu kota pentadbiran baharu Korea SelatanPEMANDANGAN di kawasan kediaman ibu kota pentadbiran Korea Selatan di bandar Sejong semalam.


BANDAR SEJONG - Majlis pelancaran ibu kota pentadbiran baharu yang akan menempatkan sebahagian besar pentadbiran negara Korea Selatan diadakan di sini semalam.
Pembukaan majlis itu menamatkan perbalahan selama sedekad berhubung projek berkenaan yang dianggap sebahagian pengkritik sebagai bermotifkan politik.
Sekitar 2,000 penduduk dan orang kenamaan dari sini menghadiri majlis pelancaran pusat pentadbiran baharu itu yang menelan belanja AS$19.4 bilion (RM61.6 bilion) apabila ia siap sepenuhnya.
Tujuan bandar raya pentadbiran tersebut dibina antara lain adalah untuk mengurangkan kesesakan di ibu kota Korea Selatan, Seoul.
"Bandar raya ini akan membuka era baharu dalam sejarah pembangunan seimbang Korea Selatan," kata Perdana Menteri, Kim Hwang-Sik.
Bandar Raya Sejong yang terletak 120 kilometer ke selatan Seoul akan menempatkan 16 kementerian atau agensi dan 30 bangunan pusat pentabdiran yang buat masa ini terletak di ibu negara Korea Selatan.
Lebih 10,000 kakitangan awam akan bekerja di pusat pentadbiran baharu tersebut. - AFP

Roket dari Lebanon serang pos imigresen di Syria


ASAP menjulang dari Kampung Azaz dalam pertempuran antara kumpulan pemberontak dengan tentera Syria di Aleppo, Syria semalam.
BEIRUT - Satu serangan roket yang dilancarkan dari Lebanon menyebabkan dua anggota polis sempadan Syria cedera semalam.
"Menjelang subuh, beberapa lelaki bersenjata melancarkan serangan roket dari Buqaya di wilayah Lebanon ke arah Syria dan mengenai sebuah pos imigresen Syria serta mencederakan dua anggota polis pengawal sempadan," menurut satu kenyataan daripada agensi Keselamatan Awam Lebanon.
Ia merupakan laporan pertama yang pernah diketahui tentang serangan roket dari negara tersebut.
Menurut kenyataan tersebut, ketika anggota-anggota polis sempadan Syria mengejar lelaki bersenjata tersebut, satu serangan roket itu dilancarkan.
Lelaki-lelaki bersenjata yang melancarkan serangan tersebut berjaya melarikan diri.
Sementara itu, kerajaan Arab Saudi meminta rakyatnya tidak berkunjung ke Lebanon ekoran kebimbangan berhubung keadaan keselamatan di negara berkenaan disebabkan pergolakan antara negara tersebut dengan Syria.
Arab Saudi menyertai beberapa negara Teluk lain termasuk Bahrain, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu dalam menasihati rakyat mereka supaya menjauhi Lebanon.
Negara berkenaan menyaksikan beberapa kejadian pertempuran jalanan yang berlaku pada awal tahun ini yang didorong oleh kebangkitan rakyat di Syria.
"Ekoran situasi tidak menentu di Lebanon sekarang ini, Kementerian Luar memberi amaran kepada rakyat Arab Saudi agar tidak berkunjung ke Lebanon demi keselamatan mereka," kata seorang pegawai kementerian berkenaan yang dipetik agensi berita rasmi SPA.
Negara Teluk Arab terutamanya Arab Saudi dan Qatar dilihat menyokong kebangkitan antipemerintah di Syria dengan membayar gaji askar pemberontak di negara itu dan menggesa supaya pihak penentang Presiden Syria, Bashar Al-Assad dilengkapi senjata.
Sebelum ini, ramai pelancong rantau Teluk Arab melawat Lebanon terutamanya pada musim panas sekali gus membantu meningkatkan ekonomi negara itu yang terjejas teruk akibat pergolakan di Syria.
Kumpulan penyokong dan penentang Bashar sebelum ini bertempur di bandar pelabuhan Tripoli dengan kawasan sempadan Lebanon turut digunakan oleh pemberontak untuk menyeludup senjata ke Syria.
Arab Saudi turut meminta masyarakat antarabangsa supaya mengambil "tindakan tegas" bagi menamatkan pertumpahan darah di Syria.
"Arab Saudi meminta masyarakat antarabangsa mengambil langkah tegas bagi menghentikan pembunuhan beramai-ramai (penduduk Syria), kata kerajaan seperti yang dilaporkan agensi berita rasmi SPA.
Kenyataan tersebut disiarkan selepas satu mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan oleh pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah.
Gesaan tersebut dibuat ketika beberapa helikopter tempur Syria mengebom beberapa kawasan di pinggir ibu kota Syria, Damsyik semalam.
Pada masa yang sama, Turki menyatakan pihaknya mengerahkan beberapa jet pejuang ke kawasan sempadan di utara negara itu.
Tindakan tersebut dibuat ketika konflik selama 16 bulan di Syria menjadi semakin ganas dengan usaha diplomasi dilihat menemui kegagalan.
Pertempuran kini sampai ke pinggir bandar raya Damsyik sejak beberapa minggu lalu dan turut sengit di seluruh Syria ekoran perjuangan untuk menjatuhkan Bashar kini memasuki fasa perang saudara. - Agensi