Pages

Friday, August 1, 2014

Untukmu adik


Lucas Aldrich, 6, dilahirkan dengan lissencephaly (otak rata) - sejenis kecacatan pada otak yang jarang berlaku disebabkan gangguan tumbesaran ketika janin berusia antara minggu ke-12 hingga 24.
Penyakit itu menyebabkan Lucas lumpuh hampir seluruh badan.
Namun ketika abangnya, Noah, 8, mengetahui Persatuan Belia Kristian (YMCA) di kawasannya menganjurkan acara triatlon mini untuk kanak-kanak, dia berazam untuk menyertai dan menghabiskan perlumbaan itu bersama adiknya.
Selama tiga bulan mereka berlatih bersama sebelum benar-benar bersedia menyertai cabaran merangkumi aktiviti renang sejauh 200 meter, berbasikal 4.8 kilometer dan berlari sejauh 1.6 kilometer Pada hari pertandingan, pasangan Noah - Lucas menunjukkan pencapaian yang membanggakan.

Dalam cabaran berenang Noah menarik Lucas yang diletakkan dalam pelampung sebelum meneruskan acara berbasikal dan akhirnya berjaya melintasi garisan penamat dengan si abang menolak adiknya dalam kereta tolak kanak-kanak.
Foto

Foto


Sementara itu, ibu mereka, Alissa Aldrich berkata dia agak bimbang melihat anaknya melalui cabaran berkenaan.
“Namun ia kemudian menjadi sesuatu yang menyeronokkan dan saya sangat bangga melihat mereka menyempurnakan setiap cabaran.

“Sebagai ibu bapa, ia adalah perkara paling menakjubkan untuk disaksikan,” katanya.
Alissa berkata, Lucas juga amat seronok selepas menamatkan perlumbaan itu.
“Saya rasa dia mengetahui yang dia adalah anugerah istimewa buat kami,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/31

Tidur lama ganggu ingatan


NEW YORK 31 Julai Saintis menyatakan, individu yang tidur lebih daripada lapan jam sehari boleh mengalami gangguan tahap ingatan dan gagal membuat keputusan dengan baik.
Seorang profesor dari Universiti Phoenix Arizona, Shawn Youngstedt berkata, tempoh yang cukup untuk seseorang tidur adalah sebanyak tujuh jam.
Satu penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Sleep Medicine menyatakan, manusia tidak perlu masa tidur yang lama seperti yang mereka sangkakan.
"Kebanyakan orang sekarang tidur lebih lama daripada yang diperlukan kerana menyangka mereka tidak cukup tidur," kata Profesor neurosaintis dari Universiti Longhborough, Jim Horne.
Horne berkata, kehidupan zaman moden lebih selesa berbanding berpuluh-puluh tahun sebelum ini, sekali gus membuatkan manusia tidak perlu tidur lebih lama.
"Berbanding seorang pekerja kira-kira 150 tahun lalu yang bekerja 14 jam sehari, enam kali seminggu dan pulang ke rumah yang sesak serta katil yang penuh dengan pijat, kebanyakan kita pada zaman sekarang mempunyai tidur yang cukup," katanya.
Satu kajian yang dijalankan ke atas hampir 9,000 orang berumur antara 50 hingga 64 tahun yang tidur kurang enam jam atau lebih lapan jam sehari didapati mempunyai daya ingatan yang merosot dan sering membuat keputusan yang teruk.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140801/lu_08/Tidur-lama-ganggu-ingatan#ixzz395QB6PUc
© Utusan Melayu (M) Bhd