Pages

Wednesday, August 25, 2010

Kerajaan negeri serah siasatan kepada polis minggu ini


25/08/2010 7:03pm

SHAH ALAM 25 Ogos — Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya akan menyerahkan hasil siasatan dalaman yang dijalankan oleh kerajaan negeri kepada polis dalam minggu ini, susulan penemuan perakam video di pejabatnya.
Hasil siasatan itu, beliau berkata pihaknya telah mengenal pasti kedai yang menjual perakam video itu.
Selain itu, pihaknya juga mengenal pasti kilang yang membuat perakam video itu dan individu-individu yang telah dirakamkan oleh alat itu semasa mereka bertemu dengan beliau di pejabatnya, kata Abdul Khalid mengulas mengenai kes itu pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri di sini hari ini.
Khalid berkata, beliau bercadang untuk bertemu dengan Ketua Polis Negeri, Datuk Khalid Abu Bakar dalam minggu ini juga untuk menyerahkan hasil siasatan tersebut.
Mengulas pandangan Setiausaha Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Mohamad Satim Diman bahawa tindakan beliau melengah-lengahkan membuat laporan polis mengenai perkara itu sebagai muslihat politik, Abdul Khalid berkata, apa yang dilakukan beliau lebih daripada membuat laporan polis kerana beliau berbincang dengan Ketua Polis Negeri mengenainya. — Bernama

Berundur bila dah masuk kubur

Abdul Taib sedia berundur?

KUCHING 24 Ogos - Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud masih belum membuat keputusan sama ada akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri yang diwakilinya pada pilihan raya negeri ke-10 akan datang.
Pemimpin berusia 74 tahun itu yang merupakan Ketua Menteri yang paling lama berkhidmat iaitu selama 29 tahun sejak 26 Mac, 1981, berkata, beliau tidak dapat membuat keputusan mengenai perkara itu.
"Saya tidak tahu...terserah kepada parti dan Perdana Menteri," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan biasiswa Amanah Raya Berhad (ARB) kepada tiga pelajar Sarawak yang akan melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar, di sini hari ini.
Pelajar berkenaan ialah Mohammad Zubair Mustafa yang belajar di Sekolah Menengah Agama (SMA) Persekutuan di Labu, Negeri Sembilan, Faliq Asraf Jafri dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tunaz di Kuching dan Nadira Hamapei dari SMKA Miri.
Taib berkata, beliau bersedia untuk berundur jika keadaan memerlukan beliau berbuat demikian.
"Banyak orang kata saya tidak diperlukan. Jika saya tidak diperlukan, saya akan berundur," katanya.
Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sejak 1981 dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak berkata, beliau sebenarnya mahu berundur daripada politik pada 2006 tetapi ramai di kalangan dalam parti menentang hasratnya.
Mengenai bila beliau kemungkinan mengadakan pilihan raya negeri, Ketua Menteri berkata, perkara itu masih belum diputuskan lagi.
Mengenai sentimen pengundi Cina di Sarawak yang masih memilih pembangkang berbanding BN, katanya, trend itu masih membingungkannya sehingga kini.
"Saya juga bertanyakan soalan yang sama, saya mahu tahu," katanya dan menurutnya kerajaan negeri secara ikhlas cuba memenangi hati pengundi Cina tetapi masih gagal berbuat demikian sehingga kini. - BERNAMA

Kebesaran Lailatul Qadar


Umat Islam seluruh dunia tidak pernah melepaskan peluang mencari Lailatul Qadar pada 10 malam terakhir Ramadan. - Gambar hiasan


Soalan

MOHON ustaz jelaskan fadilat Lailatul Qadar?
Jawapan
Malam Lailatul Qadar menjadi rebutan para aulia dan orang yang soleh kerana tidak mahu melepaskan peluang untuk beroleh keberkatan dan rahmat yang tersembunyi di dalamnya.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya bulan ini (Ramadan) datang kepada kamu, dalamnya ada malam di mana amalan ibadat yang dilakukan pada malam itu lebih baik dan lebih besar ganjarannya daripada amalan selama seribu bulan. Sesiapa yang kehilangan malam itu, sesungguhnya dia kehilangan semua kebaikan. Dan tidak akan kehilangan semua perkara itu, kecuali orang yang diharamkan (tidak mendapat petunjuk) daripada Allah.” (riwayat Ibnu Majah)
Dalam satu hadis lain, Rasulullah SAW bersabda maksudnya: Sesiapa yang beribadah pada Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan pengharapan kepada keredaan Ilahi, nescaya dia akan diampuni segala dosanya yang lampau. (riwayat Muslim)
Firman Allah bermaksud: Sesungguhnya Kami menurunkan (al-Quran) ini pada Lailatul Qadar. Dan apa jalannya kamu dapat mengetahui apa dia kebesaran Lailatul Qadar? Lailatul Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun berikut). Sejahteralah malam (yang berkat itu) hingga terbit fajar. (al-Qadr: 1-5).
Jelas daripada mafhum ayat suci di atas bahawa Lailatul Qadar akan muncul pada setiap Ramadan sebagai anugerah Ilahi dan rahmat Allah yang hanya dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad SAW. Malam yang penuh bersejarah itu dinilai sebagai malam yang lebih baik dan lebih banyak ganjarannya daripada 1,000 bulan .
Ulama berselisih dalam menentukan malam berlaku Lailatul Qadar. Namun mereka berselisih pendapat mengenai malam ke berapa daripada 10 malam terakhir itu. Pendapat yang masyhur menyatakan bahawa Lailatul Qadar berlaku pada malam ke-27 Ramadan.
Sehubungan itu, Rasulullah pernah bersabda yang maksudnya: “Sesiapa yang ingin mendapatkan Lailatul Qadar, dia hendaklah mencari pada malam ke-27.” (riwayat Ahmad)
Ada juga riwayat lain yang mengatakan malam al-Qadar itu berlaku pada malam-malam ganjil 10 hari terakhir.
Hadirnya malam penuh berkat itu akan dinantikan dan disambut dengan penuh keyakinan dan keimanannya oleh golongan yang beriman, sekali gus melayakkan dirinya termasuk dalam kelompok orang yang dilimpahi kenikmatan syurga dan kebahagiaan abadi.
Menurut sejarah Islam, Lailatul Qadar pertama kali menemui Rasulullah SAW, ketika baginda sedang khusyuk menyendiri di Gua Hira, bermuhasabah dan merenung diri sendiri dan masyarakat sekeliling.
Tidak berapa lama kemudiannya, datang al-Ruh al-Amin iaitu malaikat Jibril membawa bersama wahyu Ilahi untuk membimbing baginda sehingga berlakulah perubahan secara menyeluruh dalam setiap detik dan perjalanan hidupnya.
Selanjutnya, Lailatul Qadar adalah satu kurniaan Ilahi yang dianugerahkan oleh Allah kepada Rasulullah SAW dan umatnya sebagai tanda kasih sayang-Nya dan rahmat-Nya yang menyeluruh.
Justeru, amal kebajikan seseorang hamba Allah pada malam itu adalah lebih baik daripada amal kebajikan yang dilakukan selama 1,000 bulan. Lebih-lebih lagi, apabila dibanding dengan umur nabi dan umat terdahulu.
Usia baginda dan umatnya adalah pendek. Contohnya, Nabi Nuh dikurniakan Allah umur selama 950 tahun. Maka, Lailatul Qadar adalah kurniaan sangat besar nilainya bagi umat Nabi Muhammad SAW. Ini kerana lamanya waktu seribu bulan apabila dihitung dalam kiraan tahun ialah selama 83 tahun lebih. Tambahan pula, angka itu jauh lebih banyak berbanding dengan umur umat Nabi Muhammad SAW yang rata-ratanya dalam sekitar 60 tahun sahaja.
Kerana keutamaan inilah, Rasulullah SAW amat menganjurkan umatnya agar mencari dan seterusnya mendapatkan Lailatul Qadar yang penuh keberkatan.
Selain itu, setiap Muslim dianjurkan agar bertaubat dan memohon ampun kepada Allah daripada sebarang kesalahan dan dosa.

Beratnya azab Tuhan


penindasan yang dihadapi umat Islam saat ini, sesungguhnya menjadi kekuatan serta galakan kepada mereka yang beriman untuk terus meminta bantuan daripada Allah SWT. -Gambar hiasan


SHEIKH al-Maraghi berkata: "Allah SWT telah memberi amaran kepada orang kafir yang menindas kaum yang beriman sama ada lelaki mahupun perempuan dan memberikan galakan kepada orang yang beriman dan melakukan amal soleh serta melukiskan pahala balasan amalannya yang disediakan untuknya.
Keterangan yang menunjukkan kesempurnaan kekuasaan-Nya terhadap semuanya itu, agar menjadi penguat atas gambaran gertakan yang lalu. Seorang raja tidak akan besar dan hebat kekuasaannya melainkan dua faktor berikut:
* Sifat dermawan dan kemurahan hati yang sempurna.
* Angkatan perang yang kuat dan armada yang besar yang sanggup menentang musuhnya dan menyebabkan negara sekitarnya berasa gentar.
Firman Allah SWT: Sesungguhnya azab Tuhanmu (terhadap orang-orang yang kufur ingkar) amatlah berat.
Ayat ini berisi gertakan terhadap golongan Quraisy dan pendukungnya, sebaliknya menjadi penawar kepada Rasulullah SAW dan pembelanya.
Firman Allah SWT: Sesungguhnya Dialah yang menciptakan (sekalian makhluk) pada mulanya, dan yang mengembalikannya (hidup semula sesudah mati).
Syed Qutub berkata: "Ayat penamat ini merupakan penamat yang hakiki bagi perjuangan itu. Itulah hakikat daripada penjelasan yang pertama mengenai peristiwa parit api supaya hakikat ini tertanam di dalam hati kumpulan kecil orang-orang yang beriman di negeri Mekah pada masa itu. Juga tertanam dalam hati setiap yang beriman yang menghadapi penindasan di sepanjang abad.
Firman Allah SWT: Dan Dialah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Pengasih.
Ibnu Kathir berkata: "Yakni dengan kekuatan dan kekuasaan-Nya yang sempurna Dia memulakan penciptaan dan kemudian mengembalikannya lagi seperti sediakala tanpa ada yang menghalangi dan tidak pula mencegah.
Firman Allah SWT: Tuhan yang mempunyai Arasy yang tinggi kemuliaannya.
Ibnu Kathir berkata: "Iaitu mengampuni orang-orang yang bertaubat dan tunduk kepada-Nya, apa pun dosanya. Sedangkan mengenai al-Wadud, Ibnu Abbas dan juga lainnya mengatakan: "Iaitu yang penuh cinta dan kasih.
Firman Allah SWT: Yang berkuasa melakukan segala yang dikehendaki-Nya.
Syed Qutub berkata: "Inilah sifat Allah yang banyak menjadi kenyataan dan sentiasa bertindak. Dia mempunyai iradat yang bebas. Dia memilih apa yang disukai-Nya. Dia membuat apa yang dikehendaki-Nya. Dia selama-lamanya begitu dan itulah sifat-Nya. Sekali Dia mahukan orang-orang mukmin mencapai kemenangan di bumi ini kerana sesuatu hikmah yang dikehendaki-Nya, dan sekali pula Dia mahukan keimanan mengatasi malapetaka penindasan dan mahukan tubuh badan yang fana itu terkorban kerana sesuatu hikmat yang dikehendaki-Nya. Dan sekali pula Dia mahu bertindak terus membinasakan manusia-manusia yang zalim di bumi, dan sekali Dia mahu menangguhkan balasan terhadap mereka sehingga tiba Hari Kiamat yang dijanjikan itu kerana suatu hikmah yang tertentu yang direalitikan di dunia ini dan akhirat sana mengikut perencanaan-Nya yang tersusun.
Inilah sebahagian daripada tindakan Allah yang bebas mengikut kehendak dan iradat-Nya yang sesuai dengan peristiwa parit api dan sesuai dengan cerita kebinasaan kaum Firaun dan Thamud pada ayat akan datang.
Hakikat iradat dan kudrat Allah yang bebas di sebalik peristiwa-peristiwa, di sebalik kehidupan dan di sebalik alam itu akan terus bertindak di alam buana ini.

Jimena Miss Universe 2010


Jimena Navarrete


LAS VEGAS 24 Ogos - Jimena Navarrete dari Mexico dinobat sebagai Miss Universe 2010 malam tadi dalam satu kemenangan mengecewakan dan mengejutkan dunia pertandingan ratu cantik yang meramal kemenangan peserta dari Ireland, Venezuela atau Amerika Syarikat.
Gadis berusia 22 tahun dari Guadalajara yang kelihatan anggun ketika mengenakan gaun merah, memulakan karier sebagai model pada usia 15 tahun, namun itu tidak cukup membuatkan dia bersedia menerima kemenangannya.
"Saya berasa terkejut. Saya terus tergamam. Tiada apa yang saya fikirkan. Saya berada dalam keadaan terperanjat," kata jelitawan berambut perang itu mengenai kemenangannya.
Tiara bertatah berlian dipakaikan di atas kepalanya apabila hos mengumumkan dia mengatasi Miss Jamaica, Yendi Phillipps yang menduduki tempat kedua, Navarrete menerima biasiswa Akademi Filem New York dan bekalan kasut, pakaian dan produk rambut selama setahun.
Kemenangannya yang turut menerima ucapan tahniah melalui mesej Twitter oleh Presiden Mexico, Felipe Calderon menamatkan tempoh Miss Universe 2009 yang dipegang Stefania Fernandez dari Venezuela.
Seandainya Miss Venezuela tahun ini, Marelisa Gibson, 21, memenangi gelaran tersebut, negara Amerika Selatan itu dapat mencipta rekod kemenangan tiga tahun berturut-turut.
Gibson, bagaimanapun diketepikan awal-awal lagi, begitu juga dengan Miss USA Rima Fakih, 24, ketika jumlah peserta dikurangkan daripada 83 kepada 15 orang.
Acara kemuncak selama dua jam kali ini tidak melibatkan drama politik yang biasa berlaku seperti tahun-tahun sebelum ini, walaupun terdapat potensi kontroversi apabila Fakih, wanita Islam Amerika pertama mewakili negara itu, mengecewakan pemimpin Islam pada Sabtu lalu apabila menyatakan tentangan terhadap pembinaan masjid di tapak Ground Zero, New York.
Jutawan hartanah, Donald Trump yang juga pemilik Miss Universe Organization, turut membantah pembinaan masjid tersebut.
Peserta peringkat akhir juga berjaya mengelakkan diri daripada sebarang kontroversi dalam sesi soal jawab.
Hakim Evan Lysacek, pemenang pingat emas luncur ais bertanya kepada Navarrete mengenai pandangannya tentang masalah penggunaan Internet tanpa pengawasan oleh kanak-kanak.
"Saya percaya Internet adalah sangat diperlukan dan alat yang penting masa kini. Kita perlu mengajar mereka nilai yang kita pelajari sebagai keluarga," jawabnya secara langsung. - AFP

AS bimbang tindakan Iran lancar bot perang


WASHINGTON 24 Ogos - Amerika Syarikat (AS) melahirkan kebimbangannya selepas Iran melancarkan bot penyerang dan pesawat pengebom jarak jauh tanpa pemandu sambil mendakwa, tindakan Iran itu hanya akan menjerat diri sendiri kerana negara-negara jiran akan bekerjasama dan menentang tindakan republik Islam itu.
Iran mula menghasilkan dua bot pelancar peluru berpandu berkelajuan tinggi pada Isnin lalu sehari selepas Presidennya, Mahmoud Ahmadinejad melancarkan pesawat pengebom jarak jauh tanpa juruterbang buatan tempatan.
"Ini merupakan satu kebimbangan bukan sahaja kepada kami, malah juga kepada negara jiran Iran," kata jurucakap Jabatan Negara, Philip Crowley kepada pemberita.
Katanya, walaupun setiap negara berhak membuat persediaan untuk mempertahankan diri, namun, AS bimbang dengan kemampuan sistem berkenaan yang mampu menggugat keharmonian dan keamanan di rantau itu.
"Jika mereka meneruskan tindakan itu, keselamatan mereka juga dibimbangi tergugat kerana ada kemungkinan beberapa negara jiran akan bekerjasama menentang Iran," katanya.
Beliau berkata, AS masih terbuka untuk mengadakan dialog dengan Iran bagi memberi ruang kepada mereka menerangkan tentang matlamat projek program nuklearnya. - AFP

Mangsa banjir akan marah


LELAKI Pakistan mengusung jenazah mangsa dalam air banjir di Taunsa, dekat Dera Ghazi Khan di Pakistan, kelmarin. - AP


SHADADKOT 24 Ogos - Presiden Pakistan mempertahankan respons kerajaan ke atas bencana banjir terburuk di negara ini yang banyak menerima kritikan ketika petugas bantuan dengan cemas melaksanakan sistem perlindungan di dua bandar di selatan Pakistan.
Banjir yang bermula sejak hampir sebulan lalu dan hujan lebat di barat laut negara ini telah menjejaskan lebih 17 juta orang, menurut pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sambil memberi amaran krisis menghalang usaha-usaha bantuan.
Kira-kira 1,500 orang terbunuh akibat bencana ini, kebanyakannya ketika hari-hari pertama banjir melanda, walaupun krisis terus memburuk.
Presiden Asif Ali Zardari berkata, kemarahan ke atas kerajaan dalam tempoh beberapa bulan akan datang tidak dapat dielakkan jika dinilai dari segi skala bencana, berbanding sentimen anti-kerajaan yang tercetus akibat Taufan Katrina di Amerika Syarikat (AS).
"Mereka mungkin tidak berpuas hati, tidak ada jalan lain untuk mana-mana negara sekali pun negara besar akan dapat memberi tahap kepuasan hampir sama dengan yang diharapkan oleh orang ramai.
"Sudah pasti kami akan cuba dan memenuhi keperluan mereka sedaya mungkin," kata Zardari dalam wawancara bersama wartawan asing di Islamabad, semalam.
Beliau turut mempertahankan pengurusan krisis yang diambil oleh kerajaan dan menyatakan kerajaan 'telah bertindak dengan sepenuh kemampuan mereka'.
Kesengsaraan akibat banjir mencetus spekulasi pergolakan sosial, rusuhan makanan atau pencabar kepada kerajaan pemerintah sebelum tempoh penggal pemerintahan tamat pada 2013. - AP

Polemik masjid di Ground Zero

ORANG ramai berarak sebagai tanda protes pembinaan masjid di New York.

SEBUAH masjid baru yang bakal dibina di bandar raya New York, Amerika Syarikat (AS) menarik ratusan orang berdemonstrasi Ahad lalu dengan pihak pembangkang membawa papan tanda yang mengaitkan Islam dengan darah.
Para pembangkang dan penyokongnya berhimpun sambil menjerit, ‘Katakan tidak kepada ketakutan perkauman!’ selain mengibarkan bendera AS.
Kedua-dua pemimpin projek pembangunan itu bagaimanapun mempertahankan pelan mereka, walaupun terdapat cadangan mereka patut berbincang mengenai tapak alternatif.
Dalam pada itu, Imam Feisal Abdul Rauf berkata, perhatian yang wujud akibat projek itu ketika lawatan ke Asia Barat pada asalnya bersifat positif dan dia berharap ia akan membawa persefahaman yang lebih baik.
Di satu sudut dekat pusat komuniti Islam dan masjid setinggi 13 tingkat yang bakal dibina, polis membahagikan orang yang berdemonstrasi kepada dua kumpulan.
Tiada laporan kekerasan fizikal tetapi berlaku kekecohan termasuk seorang lelaki dan wanita yang menjerit ke arah satu sama lain sepanjang sempadan di bawah hujan renyai-renyai itu.
Jumlah pembangkang projek bernilai AS$100 juta (RM313 juta) yang terletak dua blok dari Pusat Dagangan Dunia meningkat dengan pantas. Bruce Springsteen seorang warga New York melaungkan kata-kata menggunakan pembesar suara sambil pembangkang melaungkan, “Tak ada masjid, tak mungkin!”
Papan tanda yang diangkat oleh berdozen penunjuk perasaan yang berdiri di belakang polis menulis ‘SHARIA’ menggunakan tulisan berwarna darah untuk menggambarkan undang-undang syariah Islam yang mengatur perilaku orang Islam.
Steve Ayling, 40, yang merupakan tukang paip di Brooklyn yang membawa papan tandanya berkata, mereka yang bekerja di belakang projek masjid itu adalah orang yang sama meletupkan menara berkembar berkenaan.
Para pembangkang mendesak masjid itu dipindahkan ke lokasi yang lebih jauh dari tapak Ground Zero yang meragut nyawa lebih 2,700 ketika peristiwa 11 September 2001.
“Mereka patut membinanya di Asia Barat,” kata Ayling.
Di satu laluan berdekatan, polis menghalau satu kumpulan yang membentangkan banting dengan imej memukul, merejam dan lain-lain penyeksaan yang mereka dakwa dilakukan oleh mereka yang mengikut undang-undang Islam.
Gambar seorang lelaki memakai kopiah, pakaian tradisi Arab dipasang pada salah satu dua mok peluru berpandu yang merupakan sebahagian tindakan antimasjid.
Kebebasan beragama

PARA pembangkang yang membantah pembinaan masjid mengaitkan Islam dengan darah.

Salah sebutir peluru berpandu ditulis dengan perkataan: Sekali lagi? Kebebasan yang disasarkan oleh agama, manakala sebuah lagi pula ditulis dengan, Obama: Dengan nama tengah Hussien. Kami Faham. Bloomberg: Apa Alasan anda?
Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg mempertahankan rancangan pembinaan masjid berkata, hak untuk mengamalkan agama merupakan sebab utama AS ditubuhkan.
Projek masjid berkenaan dipimpin oleh Rauf dan isterinya, Daisy Khan yang mahu pusat berkenaan memperkenalkan kesederhanaan Islam. Tindakan mereka mendorong perdebatan kebangsaan mengenai kebebasan agama dan nilai orang AS serta menjadi isu pada kempen pilihan raya akan datang.
Ahli republik mengkritik pendirian Obama yang berpendapat orang Islam mempunyai hak untuk membina pusat berkenaan di tapak tersebut tetapi beliau tidak memberi sebarang komen sama ada mereka perlu membinanya.
Rauf sedang dalam lawatan ke Asia Barat yang ditaja oleh Jabatan Negeri AS ketika berniat mempromosikan toleransi agama. “Ini adalah harapan saya supaya mereka lebih memahami,” kata Rauf pada perhimpunan Ahad lalu dekat residen kedutaan di Bahrain.
Wakil demokratik New York David Paterson mencadangkan supaya satu tapak lain yang lebih jauh digunakan untuk membina pusat berkenaan.
Pengarah Eksekutif Kemajuan Masyarakat Amerika Muslim, Daisy Khan berkata usaha tersebut sebagai satu langkah membina jambatan. “Kami tidak mahu menimbulkan konflik, ini bukan niat kami. Jadi, ini adalah peluang untuk kita benar-benar mengubah keadaan dan menjadikannya sesuatu yang sangat positif. Jadi kita akan berjumpa dan melakukan apa yang betul untuk semua orang,” katanya.
“Ia bukanlah Islamofobia. Ia lebih daripada itu. Ia adalah kebencian terhadap Muslim,” katanya.
Penyokong pembinaan masjid pula, dengan jarak satu blok dari pembangkang, beberapa ratus orang melaungkan, “Muslim dialu-alukan di sini! Kami katakan tidak kepada ketakutan perkauman!”
Dr. Ali Akram, seorang ahli fizik Brooklyn berumur 39 tahun hadir bersama tiga anak lelakinya dan seorang anak saudara berusia 11 tahun sambil mengibarkan bendera AS.
Dia menulis bahawa orang Muslim turut terkorban ketika peristiwa 11 September itu dan dia memanggil mereka yang menentang pembinaan masjid itu sebagai tidak bersifat AS.
“Mereka mengajar anak-anak mereka mengenai kebebasan beragama di AS tetapi mereka tidak mengamalkan apa yang mereka sampaikan,” katanya. – AFP
kredit : kosmo.com.my

Mariam tunggu izin Greece
TRIPOLI - Kapal misi bantuan kemanusiaan dari Lubnan, :Mariam:, yang terpaksa menunda pelayaran menghantar bekalan makanan dan ubat-ubatan kepada penduduk Palestin di Gaza mungkin akan menggunakan pelabuhan di Greece bagi meneruskan misi itu. 

Jurucakap pihak penganjur, Samar al-Hajj berkata, misi penghantaran bantuan kemanusiaan itu akan tetap diteruskan. 

"Pelayaran kapal Mariam yang membawa 50 aktivis wanita dan wartawan ke Gaza tidak dibatalkan, tetapi hanya terpaksa ditangguhkan," katanya pada sidang media di Tripoli. 

Seorang lagi penganjur misi, Yasser Kashlak memberitahu pemberita bahawa mereka akan menunggu sehingga Jumaat ini untuk mendapat jawapan daripada kerajaan Greece. 

"Jika masih tidak mendapat kebenaran menggunakan pelabuhan dan perairan Greece, kami mungkin akan mengibarkan bendera Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pada kapal :Mariam: dan meneruskan pelayaran ke Gaza," tegasnya. 

Misi bantuan kemanu-siaan itu terpaksa ditunda apabila kerajaan Cyprus tidak membenarkan kapal :Mariam: menggunakan perairan negara itu atau berlabuh di mana-mana pelabuhannya.

AS bimbang senjata Iran

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) menyuarakan kebimbangan terhadap pendedahan Iran untuk menghasilkan bot laju dan pesawat pengebom tanpa juruterbang, semalam.
Tindakan Iran dianggap hanya akan memakan diri jika negara jirannya bersekutu untuk menentang usaha itu. Iran mengumumkan untuk memulakan pengeluaran dua jenis bot laju dilengkapi peluru berpandu kelmarin, sehari selepas Presiden Mahmoud Ahmadinejad mendedahkan negaranya sudah menghasilkan pesawat pengebom tanpa juruterbang.
“Tindakan Iran itu perlu diberi perhatian bukan saja daripada kami, malah negara jirannya,” kata jurucakap Jabatan Negara AS, Philip Crowley. Menurut Crowley, walaupun setiap negara berhak menyediakan kelengkapan senjata untuk tujuan pertahanan, namun AS prihatin dengan tindakan yang boleh mengancam keamanan dan kestabilan negara lain di rantau itu.

“Berikutan tindakan Iran yang semakin berani sejak beberapa tahun ini, kami sudah melancarkan kerjasama ketenteraan dengan negara lain di rantau itu,” kata Crowley.

“Sekiranya Iran masih berdegil untuk meneruskan rancangannya itu, tindakannya hanya akan memakan diri kerana negara jiran akan bergabung menentang usahanya,” tambah Crowley.

Menurutnya, AS masih memberi peluang kepada Iran untuk mengadakan rundingan bagi membincangkan mengenai program nuklearnya. “Bagaimanapun, buat sementara waktu, kami akan bekerjasama dengan negara lain di rantau itu bagi memastikan kestabilan dan kemanan di Teluk Parsi,” kata Crowley lagi. - AFP

RM2.1j sehari untuk berbuka

MADINAH: Sepanjang Ramadan, jemaah di Masjid Nabawi meningkat hingga kira-kira sejuta orang.
Ia memerlukan perbelanjaan besar untuk menyediakan jamuan berbuka puasa.
Sudah menjadi tradisi sejak zaman Khalifah Abbasiah penduduk Madinah akan menyajikan makanan berbukasa puasa kepada jemaah di masjid berkenaan.

Meskipun hanya kurma dan kopi tempatan dibenarkan dibawa masuk di Masjidil Haram di Makkah tetapi Majlis Hal Ehwal Dua Masjid Suci tidak mengganggu amalan tradisi penduduk Madinah menyajikan makanan kepada jemaah di masjid Nabawi, kata Ketua Perhubungan Awam masjid itu, Abdul Wahid Al-Hattab.

Mulai jam 3 petang, lebih 10,000 orang, yang diatur oleh penduduk Madinah sendiri, mula membawa makanan dengan menggunakan kereta sorong.

Sejurus selepas solat Asar, kain alas mula dibentang.

Kebanyakan mereka yang membantu menyajikan makanan itu terdiri daripada warga asing.

Tugas itu kelihatan berat kerana jumlah jemaah yang begitu ramai.

Bagaimanapun, menurut Abdul Wahid, penduduk yang menyediakan makanan itu sudah mempunyai tempat tertentu.

Ada yang menyediakan makanan untuk 100 orang, ada untuk 200 dan seterusnya.

Setiap tahun, mereka akan membawa makanan itu ke kawasan yang sudah ditetapkan.
Setiap jemaah akan dibekalkan dengan 170 gram dadih, roti dikenalli sebagai Shraik, 250 gram kurma, dan kari serta kopi Saudi.

Makanan itu, termasuk plastik untuk membungkusnya berharga kira-kira SR2.5 (RM2.1) untuk setiap seorang.

Ini bermakna sebanyak SR2.5 juta (RM2.5 juta) dibelanjakan setiap hari untuk berbuka puasa di Masjid Nabawi.

Penduduk Madinah terkenal kerana kemurahan hati mereka.
Di pintu masuk, penganjur majlis berbuka puasa dan penderma lain akan mengarahkan anak mereka mempelawa jemaah berbuka di kawasan mereka. Hanya 12 minit diperuntukkan untuk berbuka puasa sebelum mereka bersolat Maghrib. - Agensi

Pemimpin fatah kaki arak dan tidur dalam keadaan mabuk


http://www.paltimes.net/data/news/images/c68dac6c8d46d1c7d5a1f701cc051c1a.jpg
دمشق – فلسطين الآن – خاص – سخر أحد القيادات التاريخية لحركة فتح من قيادات سلطة رام الله  التي تعول كثيرا على إدارة الرئيس الأمريكي ، معتبرا أن باراك أوباما لم ولن يأت منه جديد سوى أنه ” حل محل أسوأ وجه في تاريخ القضية الفلسطينية وهو بوش الصغير ، مشيرا إلى أن ” الناس كانوا يسمون كونداليزا رايس وزير الخارجية الأمريكية السابقة بالعقربة لسوء صيتها، والآن يسمون هذه الشقراء-الوزيرة الحالية- بالأفعى، والأفعى أخطر وأدهى من العقربة”.
وعقب حسن خليل القيادي التاريخي في فتح ، عن الدعوة الأمريكية لبدء المفاوضات المباشرة بالقول :”  سيذهب أوباما غير مأسوف على تاريخه السياسي غير مأسوف على الآمال التي علقناها عليه، وإن جاء بحل فهو حل هزيل يريده أركان الحلول الهزيلة دون أن نذكر أسماء”.
وشن هجوما لاذعا على محمود عباس ومسؤول ملف مفاوضاته صائب عريقات ووصف ما يروج من وجود ضغوط عليه بأنها” ادعاءات كاذبة” ، وقال “هو يسيل لعابه ويسيل لعاب كبير المفاوضين الذي لا يزال منذ عام 1994 وهو يمسك بزمام أمور المفاوضات يا أخي عندما أفشل في سياسة بعد خمس سنوات بعد عشر سنوات أتنحى”.
وهاجم  خليل أيضا عريقات ” هذا الرجل ينام ليله مخموراً لتأتي المفاوضات من جديد ويعود يمارس دوره المنافق برقصته المعهودة وألفاظه التي يحفظها مبتهجاً ومهللاً وأن الثمار قادمة والحصاد سيكون خصباً ويانعاً.
عباس رئيس مخفر
واعتبر خليل عباس يرأس سلطة لا تزيد عن” سلطة رئيس مخفر في أي مكان من أنحاء الوطن الفلسطيني”،  أما أنه الرئيس الفلسطيني كالرئيس الذي نعرفه في العالم فلا والله لا صلة له بالسلطة الفلسطينية التي تعني الشعب الفلسطيني”.
واتهم من أسماهم بمهندسي أوسلو ، بأنهم أرادوا  قبيل 15 عاماً يعني بعد أوسلو بسنة شطب منظمة التحرير نهائياً وعرضوا على ياسر عرفات مليارات مقابل أن تشطب هذه المنظمة نهائياً وتحل السلطة محلها”، مضيفا أن عرفات “شاور بعض البعيدين عن مهندسي أوسلو فقالوا له هذه ضربة لتقضي على الممثل الشرعي للشعب الفلسطيني ولا يبقى إلاّ الممثل داخل فلسطين، وتنسى قضية اللاجئين والعودة، فأصر أن لا يتخلى عنها بالعكس صار يطلب منهم أن تكون هي فقط المسئولة عن الدائرة السياسية وعن الممثلين السياسيين في الخارج رغم المليارات التي عرضت عليه”.
وأوضح أن منظمة التحرير أهملت كثيراً بعد وفاة أبي عمار و اهترأت وفقدت النصاب القانوني في اللجنة التنفيذية” ، ونعت أعضاءها  الآن بأنهم مهترئوا العقول ومرتعشوا السيقان ولم يبق منهم إلاّ أنهم يحملون لقب أصحاب المعالي وأصحاب السعادة وأصحاب السيادة.
تغييب المجلس الوطني
وعبر القيادي التاريخي الذي بلغ السبعين ربيعا ، عن أسفه الشديد لتغييب المجلس الوطني الفلسطيني الذي طاف الشقيري رحمه الله طاف العالم كله من أجل أن يشكله عام 1964 من كل بقايا ثوار فلسطين من الذين ناضلوا وجاهدوا ضد الاستعمار البريطاني، جاء بهم ليشكل المجلس الأول”.
وأضاف ” ها نحن نرى المجلس الثاني وقد كان عدد أعضائه عام 1994 كان 600 عضو فزادهم ياسر عرفات خوفاً من أن يكتمل النصاب القانوني باجتماع 350 من الـ 600 زادهم 177 عضواً لكي يقدر أنه سيحضر النصاب أكثر من النصف من الأعضاء، هؤلاء الـ 770 عضواً غيبت القبور أكثر من ثلثهم والتهم الزهيمر أكثر من الثلث الثاني والتهمت المصالح الذاتية بقية المرتعشين و المتاجرين بالقضية، من عام 1996 عندما انعقد المجلس الوطني في غزة إلى يومنا هذا 14 عاماً مرت ماذا فعل هؤلاء؟!.
ورأى أن الذي يسيطر على منظمة التحرير الآن هم “الذين يطوفون بالرئاسة ويشكلون مع بعضهم البعض عصابة القرار التمثيلي والقرار الفلسطيني، أو مطبخ القرار الفلسطيني هؤلاء آووا إلى الرئاسة ضموهم جميعاً إلى الرئاسة، من جمال زقوت الذي جاء من فدا وياسر عبد ربه وغيرهم”.
وأشار إلى أنهم “اشتروا ذمة الأخ الدكتور أسعد عبد الرحمن الرجل الطيب الذي احتج يوم سرقوا منه قرار تمثيل حقيبة اللاجئين أعادوه إلى ذلك، وأعادوا الدكتورة حنان عشراوي إلى منظمة التحرير أدخلوا بعض الوجوه لتضيف إلى المتآمرين بعض الوجوه التي لها ذاكرة في المنظمة”.
أرادوا شطبها قبل 15 عاما
وأكد القيادي خليل أن منظمة التحرير التي أرادوا شطبها في بداية أوسلو 1994م، أعادوها يوم جاءت حماس في 25/1/2006 قبل أربع سنوات عندما فازت حماس وسيطرت على أكثر من 60% يومها عادوا إلى منظمة التحرير هرب المذعورون من مجيء حماس إلى السلطة فماذا فعلوا؟ دخلواعلى مناصبهم.. دفعة كبيرة جاءت إلى السيد سليم الزعنون رئيس المجلس الوطني وأقعدهم في المجلس الوطني بلا عمل وقال لهم أصبحنا مترهلين وأصبحنا بطالة مقننة، يجلسون ربع ساعة أوعشر دقائق .
وعقبت ” كتبت محتجاً على ذلك مقالاً فكاهياً على أطلال المجلس الوطني كانت سبباً في نزع كل شيء مني! لكن أنا لا يهمّني الحمد لله أنني سألقى ربي نقياً طاهراً آمناً صادقاً إن شاء الله، يومها انتزعوا كل شيء حتى العلاج منعوه عني والحمد لله ربنا خفف أمراضي.
سبب إحياء المنظمة بعد موتها
وعن سبب إحيائها من جديد –يجيب القيادي التاريخي حسن خليل ” ليقولوا إنها هي التي وافقت على أوسلو وهي التي فاوضت لأوسلو إذاً هي صاحبة الشرعية قبل أوسلو وهي التي تعطي الشرعية لكل القرارات الفلسطينية تذكروا أنها الوعاء الفلسطيني للقرار الفلسطيني يوم ذاك.
وأضاف “جاءوا بها الآن ليقولوا أنها صاحبة القرار وأنها أيدت الرباعية وأيدت الأمريكان الذين كانوا يريدون شطب منظمة التحرير الآن يريدون بقاءها لتبقى هي صاحبة القرار وليس من انتخبهم الشعب الفلسطيني في 25/01/2006 هذا هو الهدف، الهدف أن يصبح القرار بأيديهم.
وعبر عن سخريته الشديدة من ادعاءات عباس الكاذبة أنه لن يترشح لفترة رئاسية أخرى ، مذكرا بحديث لمستشاره السياسي نبيل عمرو الذي “قال أن الرئيس مدد له للأبد قال ذلك وابتسم عندما سئل في قناة الجزيرة عن مدة التمديد للرئاسة قال من قال أنه سيتنازل هو مدد له للأبد.
وأضاف “انتزعوا القرار الفلسطيني في كل شيء القرار التنفيذي أصبح في يد الرئيس، القرار التشريعي والمجلس التشريعي أصبح في يد كتلة فتح عزام الأحمد صار هو الذي يمثل المجلس التشريعي في كل الندوات والمنتديات العالمية بدلاً من الدكتور عزيز دويك والقرار السياسي أصبح في أيديهم، النقابات في أيديهم، لا يرجعون حتى لأعضاء اللجنة التنفيذية.
وبعد ذلك “أضيفت إلى الشرعيات الثلاثة التي ذكرتها في بداية الحديث السلطات الثلاث القضائية والتنفيذية والتشريعية ضم إليه اليوم سلطة دستورية رابعة ألا وهي اعتراف الرباعية وأمريكا وإسرائيل، فهذه أضافت لهم شرعية جديدة”
ماذا تبقى من فتح
وفي موضوع الوحدة والمصالحة ، قال القيادي الفتحاوي  ”والله إنهم غير صادقين بالوحدة، هم يقولون فلتبقى غزة هكذا بعيداً، ويدعون أنهم يعطون رواتب لـ 60 أو 70 ألف موظف في غزة وهم لا يزيدون فعلاً عن 40 ألفاً يقولون فلتبقى غزة صامتة بعيدة عنّا بـ 300 كيلو متر مربع أما نحن في الضفة 5 آلاف ونصف كيلوا متر مربع يشكلوا دولة وهي لا تساوي 10% وليبقى القرار لنا”.
وأمام هذه المعطيات ، ختم القيادي الفتحاوي الذي بلغ السبعين من عمره بسؤال عبر عن مرارة ألم يعتصر قلبه لما آلت إليه حركة فتح وقال “ماذا تبقى من حركة فتح، حركة فتح لن أبالي إذا قلت إن لها قرابة مليون مناصر في الشعب الفلسطيني لكن أين هم ومن هم نجلس طويلاً كفتحاويين ونتساءل هل بقي منها شيء، يكفي أن نقول لك ماذا تبقى منها، أنها لم تستطع أن تشكل مجالس بلدية في الضفة، لم تستطع قالها حسام خضر وسكت.. هذا تكلم كلاماً جيداً وبعد ذلك يسكت لا أعرف كيف يسكتوه، هذا الرجل تكلم بألم ماذا تبقى في فتح سأل هذا السؤال، فتح الآن أصبحت ممزقة”.
.

Pimpinan Hamas Berbuka Puasa dengan rakyat