Pages

Tuesday, April 23, 2013

Drebar bas kesal menang loteri

Foto
NOAKES bersama isterinya, Jean.
Foto
SEJURUS selepas memenangi loteri, Noakes dan rakanya meraikan kemenangan mereka pada Mac tahun lalu.


London: Di sebalik ‘tuah’ kerana memenangi loteri bernilai puluhan juta ringgit, seorang bekas pemandu bas mengakui, kadang-kadang dia berharap kemenangan itu tidak pernah berlaku dalam hidupnya.

Sebelum ini, John Noakes berkongsi dengan 11 lagi pemandu bas membeli loteri dan mereka disahkan memenangi hadiah bernilai £38 juta (RM176.5 juta) Kata lelaki berasal dari Corby itu, pada awalnya dia menyangka kemenangan itu akan membolehkan segala impiannya tercapai. Namun, Noakes, 50, berkata selain kegembiraan, wang loteri itu datang bersama pelbagai bala.


“Sebab itu sesekali saya berharap saya tidak memenangi loteri berkenaan,” katanya. Bekas Pemandu Bas Terbaik itu berkata, setiap daripada mereka yang berkongsi membeli loteri itu memperoleh kira-kira £3 juta (RM13.9 juta) seorang.

Sejak memenangi loteri itu, kata Noakes, mereka mula didatangi pelbagai masalah, daripada isu keluarga sehingga membabitkan aspek kesihatan.


Noakes kini masih menetap di rumah lamanya bersama isteri, Jean, di bandar Northamptonshire.


Kata Noakes, masalah itu memaksa sebahagian daripada rakannya berpindah dari Northamptonshire.


“Malah, dua daripada kami terpaksa meninggalkan Britain.


“Saya dan Jean pula sedang bersiap-siap memulakan hidup baru di Cyprus,” katanya.

Sejak menjadi jutawan, kata Noakes, hidup mereka berubah sama sekali, tetapi tidak semuanya membawa kebaikan. Noakes sendiri mula menjadi perokok baru-baru ini akibat dilanda kemurungan. “Walaupun saya gembira memenangi wang yang banyak, perubahan daripada hidup susah menjadi kaya-raya sebenarnya mencabar,” katanya. Antara kesulitan yang dialaminya, dia terpaksa meneliti segala wang yang dibelanjakan bagi memastikan ia bertahan.


“Kebanyakan rakan saya juga enggan bersahabat dengan saya lagi,” katanya. Noakes turut selalu didatangi orang tidak dikenali dan meminta wang di jalanan.


Majikan Noakes juga menolak tawarannya untuk membantu syarikat pengangkutan itu secara percuma ketika London menjadi tuan rumah Sukan Olimpik tahun lalu.


Satu lagi cabaran Noakes ialah untuk berlaku adil kepada semua anggota keluarga tanpa menyebabkan sesiapa kecewa.


Justeru, katanya, dia dan Jean bercadang berpindah ke Cyprus.


Kata Noakes, sejak memenangi loteri itu, dia berhenti kerja tetapi menafikan hidup mereka berubah.


“Kami masih berbelanja di kedai sama, menggunakan kereta terpakai dan tetap cuba tawar-menawar ketika membeli pakaian,” katanya ketika ditemui, semalam. Seorang rakan Noakes yang memenangi loteri itu kini berpindah ke Sepanyol bagi mengelak berdepan perselisihan faham sesama keluarga. - Daily Mail

Pemancing naikkan ikan pari 108 kgDavid Griffiths bergambar bersama ikan pari seberat 108 kilogram, yang berjaya dipancing di perairan Scotland baru-baru ini. - AGENSI
POWYS, Wales 22 April - Seorang pemancing amatur, David Griffiths, berjaya menangkap seekor ikan pari seberat 108 kilogram di perairan Scotland, baru-baru ini, dipercayai ikan pari paling besar pernah ditangkap di United Kingdom.
Bagaimanapun, penerbit buku berusia 47 tahun itu membuktikan dia memancing bukan untuk mencipta rekod atau mendapat pengiktirafan, apabila bertindak melepaskan semula ikan itu ke dalam laut selepas mengambil gambarnya.
Griffiths berkata, dia mengambil masa selama 90 minit untuk menaikkan ikan sepanjang 2.3 meter dan 1.8 meter lebar itu dari laut sedalam 152 meter.
"Ikan seperti ini boleh menyebabkan anda tercampak keluar dari bot. Selepas pulang dari memancing, seluruh badan saya berasa sakit," katanya.
Dia juga tidak tahu ikan pari itu merupakan yang terbesar pernah ditangkap di Britain, sehinggalah pemilik bot yang disewanya, Ronnie mengeluarkan pita ukuran serta menyatakan ia merupakan rekod terbaharu di negara ini.
Menurutnya, dia menggunakan umpan ikan kembung dan sotong ketika memancing selama enam hari bersama anak lelakinya Will, yang berusia 12 tahun.
Bagaimanapun, rekod tangkapan tersebut tidak boleh diiktiraf secara rasmi kerana ikan itu tidak ditimbang di tebing atau pelabuhan seperti yang disyaratkan.
Rekod bagi tangkapan ikan pari terbesar di Britain dicatatkan pada 1986 dengan berat hanya 3.6 kilogram.
Griffiths bagaimanapun disambut dengan upacara meriah oleh penduduk tempatan selepas dia kembali di pelabuhan setelah enam hari mengikuti ekspedisi memancing itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130423/lu_05/Pemancing-naikkan-ikan-pari-108-kg#ixzz2REslTvS6
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Budak perempuan ketagih iPadGajet elektronik seperti komputer tablet dan telefon pintar, boleh menyebabkan kanak-kanak ketagih, sekali gus mengubah perlakuan mereka menjadi individu yang gemar memberontak. - Agensi
LONDON 22 April - Seorang budak perempuan berusia empat tahun di sini, terpaksa menjalani rawatan psikiatri kerana ketagih bermain iPad, sekali gus membuktikan ketagihan dalam kalangan kanak-kanak terhadap gajet elektronik.
Pakar psikiatri yang merawatnya, Dr. Richard Graham dari Klinik Capio Nightingale di London berkata, kanak-kanak itu merupakan satu daripada sejumlah 'pesakit' daripada golongan itu, yang menunjukkan sikap memberontak selepas menggunakan peralatan tersebut sejak kecil.
Dr. Graham berkata, kanak-kanak itu ketagih permainan video dalam iPad dan menunjukkan simptom mengamuk apabila peralatan tersebut diambil daripadanya.
Menurut beliau, kanak-kanak di tenggara England yang tidak didedahkan identitinya itu, ketagih permainan tersebut sejak berumur tiga tahun.
Sehubungan itu, Dr. Graham menyarankan ibu bapa kanak-kanak itu supaya segera merawat anak mereka, kerana seandainya menunggu sehingga dia berusia 11 tahun, masalah itu akan menjadi teruk dan kanak-kanak tersebut mungkin memerlukan rawatan jangka panjang.
"Ibu bapa perlu mengelak daripada memberi anak-anak bermain iPad kerana mereka mudah tertarik dengan permainan video dalam gajet itu.
"Apabila kanak-kanak tadi sudah ketagih, mereka akan memberontak dan sikap mereka sukar dikawal sekiranya tidak diberi bermain gajet itu," katanya.
Menurutnya, terdapat kanak-kanak yang menghabiskan masa selama 36 jam untuk bermain gajet elektronik dan membuka sehingga 20 akaun Facebook.
Satu tinjauan terkini mendedahkan, lebih daripada separuh ibu bapa di England membiarkan anak kecil mereka menggunakan gajet elektronik seperti iPad dan telefon pintar, sementara satu daripada tujuh ibu bapa membenarkan mereka menggunakan peralatan tersebut selama empat jam sehari.
Sebanyak 50 peratus ibu bapa mengakui, membelikan anak-anak mereka peralatan digital, manakala sebanyak 81 peratus ibu bapa percaya anak mereka akan leka apabila bermain dengan permainan tersebut dan memudahkan mereka melakukan kerja-kerja lain.
Klinik Dr. Graham mengenakan bayaran sebanyak 16,000 pound (RM74,000) untuk rawatan 'program menyahtoksik peralatan digital' bagi menjauhkan kanak-kanak dengan gajet elektronik seperti iPad dan telefon pintar. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130423/lu_08/Budak-perempuan-ketagih-iPad#ixzz2REsL67O6
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kerjaya, status glamor punca pendek umur 
London: Kerjaya glamor atau menjadi terkenal di mata masyarakat boleh menjadi punca yang memendekkan hayat seseorang, lapor satu analisis obituari akhbar.

Kajian mendapati, penghibur dan bintang sukan cenderung untuk mati lebih awal berbanding orang lain yang berjaya dalam bidang karier berbeza, lapor Perbadanan Penyiaran British (BBC).
Walaupun penyelidik berkata kajian terbabit tidak memberikan sebarang jawapan muktamad, tetapi ia bertanyakan mengenai soalan menarik mengenai harga kemasyhuran.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam QJM: An International Journal of Medicine, pakar di Australia melihat 1,000 ruangan obituari dalam akhbar New York Times antara 2009 dan 2011.

Mati pada usia lebih muda

Kajian berkenaan menunjukkan pelakon, penyanyi, ahli muzik dan mereka yang membina kerjaya dalam bidang sukan dikatakan mati pada usia secara purata 77 tahun.

Penulis, komposer dan artis pula dikatakan mati ketika berusia 79 tahun manakala ahli akademik termasuk ahli sejarah dan ekonomi hidup sehingga 82 tahun. AGENSI

Gegaran terus berlaku

Gegaran terus berlaku
Mangsa gempa yang menuju bandar Ya’an, berlari bagi mengelak dihempap batu selepas gegaran susulan berlaku. - Foto AFP Lushan: Gegaran yang berterusan memberi masalah utama kepada usaha menghantar bantuan keperluan kepada mangsa gempa di Sichuan, 36 jam selepas gempa magnitud 7 melanda wilayah barat laut China itu.

Lebih 2,000 gegaran susulan dicatat di Lushan sejak awal semalam dengan kekuatan tertinggi mencapai magnitud 5.4.
Perangkaan terbaru menyatakan 188 orang disahkan maut dan lebih 1.5 juta orang terjejas.


Anggota penyelamat pula berusaha mencari lebih ramai mangsa, usaha kritikal dalam tempoh 72 jam selepas bencana berlaku.

Periksa kediaman

Mereka berusaha memeriksa setiap kediaman di Lushan dan kawasan berdekatan yang kena gempa menggegarkan bandar Yaan awal Sabtu lalu.

Sehingga 5 petang semalam, kenderaan kembali melalui jalan raya menghubungkan Baoxing ke daerah lain termasuk Lushan, Xiaojin dan Dujiangyan, membolehkan bekalan keperluan dihantar, kata Jabatan Pengangkutan Wilayah Sichuan.
Jalan raya itu kini digelar laluan membantu kehidupan oleh anggota penyelamat.
Ada pasukan penyelamat sampai di Baoxing yang ada 60,000 penduduk. Seramai 26 penduduk disahkan maut di situ selain 2,500 lagi yang cedera.

Tunggu dipindahkan

Sebanyak 40,000 penduduk Baoxing kehilangan kediaman dan menunggu dipindahkan kerana kebanyakan rumah di Lingguan dan Daxi rosak teruk.

Imej satelit menunjukkan lebih 60 peratus bangunan di kawasan berkenaan mengalami kerosakan.

Gempa terbaru dianggarkan menyebabkan lebih 26,400 rumah dan 214 empangan rosak.
Mangsa gempa di Lushan amat memerlukan air, makanan dan khemah.

Wartawan Xinhua melihat penduduk terus menunggu bekalan sepanjang jalan raya dan ada kanak-kanak memegang sepanduk menyatakan 500 orang, tiada makanan, air, khemah.

Penduduk berbaris dapatkan bantuan

Saya tidak makan seharian, kata seorang penduduk di perkampungan Wangjia, Lushan.

Dia berbaris untuk mendapatkan air mineral yang diberi dermawan terkenal, Chen Guang-biao.

Chen berkata, dia mengedarkan 1,000 kayu membina khemah dan 1,000 kilogram sambil berjanji mengumpul 2.3 juta yuan (RM1.13 juta) untuk membantu mangsa gempa. - AGENSI

Oblivion ungguli carta pecah panggung
GAMBAR yang disiarkan studio Universal Pictures menunjukkan Olga Kurylenko (kiri) dan Tom Cruise dalam satu adegan filem Oblivion.


LOS ANGELES - Filem sains fiksyen, Oblivion mengungguli carta filem pecah panggung di Amerika Utara pada hujung minggu lalu apabila meraih kutipan tiket sekitar AS$38.2 juta (RM116.5 juta), menurut industri perfileman kelmarin.
Filem dibintangi aktor Tom Cruise itu yang mengisahkan keadaan bumi pada masa hadapan yang telah berubah atmosfera akibat ketamakan manusia.
Agensi yang mengumpul jumlah kutipan tiket, Exhibitor Relations berkata, Oblivion berjaya mengetepikan pendahulu carta minggu lepas, filem 42 di tempat kedua.
Ia memperoleh kutipan sebanyak AS$18 juta (RM54.9 juta).
Berada di tempat ketiga adalah filem animasi The Croods yang meraih kutipan sebanyak AS$9.5 juta (RM29 juta), diikuti siri kelima filem Scary Movie di tempat keempat dengan kutipan AS$6.3 juta (RM19.2 juta).
Sementara itu, filem aksi G.I. Joe: Retaliation berada di tempat kelima dengan meraih kutipan sebanyak AS$5.8 juta (RM17.7 juta). - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0423&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm#ixzz2RElAjUls 
Hakcipta terpelihara 

Ujian roket swasta berjaya
ROKET Antares milik firma Orbital Sciences Corp. dilancarkan di fasiliti NASA di Pulau Wallops kelmarin.


ATLANTIK, Virginia - Sebuah syarikat yang diupah oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) untuk menghantar bekalan perkakasan ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) berjaya melancarkan sebuah roket kelmarin.
Pelancaran itu dilakukan bagi menguji keupayaan roket Antares untuk melakukan penghantaran kargo yang besar ke angkasa lepas.
Kira-kira 10 minit selepas pelancaran dilakukan dari Kepulauan Wallops di Pantai Timur Virginia, syarikat Orbital Sciences Corp. mengisytihar ujian tersebut telah berjaya.
Roket prototaip itu berjaya sampai ke orbit yang disasarkan.
Syarikat dari pinggir Dulles itu dan sebuah lagi firma AS, SpaceX dipilih untuk membawa bekalan kargo ke stesen angkasa, selepas NASA menamatkan program ulang-alik ke angkasa sejak tiga dekad lalu pada 2011.
Agensi angkasa lepas itu mula beralih kepada syarikat swasta untuk tugas penghantaran kerana ia mahu memberi tumpuan kepada misi menghantar manusia ke asteroid dan planet Marikh. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0423&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm#ixzz2REkqj1dR 
Hakcipta terpelihara 

Pokok redwood gergasi diklon untuk selamatkan Bumi
PERTUBUHAN Archangel Ancient Tree Archive berharap dapat menanam berjuta-juta pokok klon redwood purba di seluruh dunia.- AP


COPEMISH, Michigan - Pokok redwood gergasi akan dipasarkan ke peringkat antarabangsa melalui usaha pengklonan bagi menggalakkan penanaman semula hutan dan menangani perubahan iklim.
Sejumlah anak pokok redwood setinggi 45 sentimeter itu dihasilkan di sebuah makmal di sini bagi tujuan tersebut.
Semua anak pokok itu dihasilkan melalui proses penyalinan genetik tiga batang pokok gergasi yang ditebang di utara California pada lebih tiga abad lalu.
Apa yang menakjubkan, beberapa pucuk baharu masih tumbuh daripada tunggul kayu pokok redwood tersebut. Ini termasuklah sebatang tunggul yang dikenali sebagai Fieldbrook Stump yang berdiameter, 10.7 meter.
Pokok redwood itu dipercayai berusia kira-kira 4,000 tahun.
Pokok tersebut adalah setinggi bangunan 40 tingkat sebelum ia ditebang.
"Ini adalah langkah pertama untuk penghasilan yang lebih banyak," kata Pengasas pertubuhan Archangel Ancient Tree Archive, David Milarch.
Pertubuhan Archangel Ancient Tree Archive yang merupakan sebuah pertubuhan tidak berdasarkan keuntungan telah menerajui projek tersebut dengan melakukan penanaman pokok redwood pada hari Bumi Sedunia di Australia, New Zealand, Britain, Kepulauan Ireland, Kanada, Jerman dan Amerika Syarikat. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0423&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2REjA2T5N 
Hakcipta terpelihara