Pages

Friday, May 20, 2011

Dua maut, 79 cedera gempa bumi di Turki


MENTERI Alam Sekitar Turki, Veysel Eroglu (Dua dari kanan) bercakap kepada media di depan bangunan di bandar Simav, dekat bandar Kutahya yang rosak susulan gempa bumi di negara itu, hari ini. Foto REUTERS

Berita Harian Online
ANKARA: Gempa bumi berukuran 5.9 skala Richter yang melanda Turki lewat Khamis (waktu tempatan) meragut dua nyawa dan mencederakan 79 yang lain, menurut Menteri Alam Sekitar negara itu, Veysel Eroglu.

“Seorang remaja 18 tahun terbunuh apabila dihempap batang konkrit, manakala lelaki berusia 62 tahun yang menjalani pembedahan jantung beberapa hari lalu, meninggal dunia (berikutan kegagalan jantung),” katanya.
Daripada 79 yang tercedera, beliau berkata, seorang cedera parah dan gempa bumi terbabit menyebabkan kerosakan teruk pada kebanyakan rumah di kawasan itu. - AFP"

Kisah Nadia Gadis Iraq Yang Diperkosa Hampir 10 kali Setiap Hari Oleh Tentera Amerika Syarikat Di Penjara Abu Ghraib


http://www.awda-dawa.com/photos/image/nesa-004.jpghttp://media1-cdn.malaysiakini.com/361/b06ea245074298fe4af520dafa538aeb.jpg


GADIS bernama Nadia ini bercerita. "Semasa aku sedang mengunjungi rumah salah seorang kerabatku, tiba-tiba tentera Amerika (AS) memasuki rumahnya dan mulai menggeledah rumah itu. Mereka menemui beberapa senjata ringan. Maka merekapun menangkap semua orang di rumah itu termasuk aku.

Aku cuba jelaskan pada penerjemahnya, bahawa aku hanyalah seorang pengunjung, tetapi sia-sia. Aku menangis, memohon pada mereka, sampai hilang kesedaran kerana takut... ketika mereka membawaku ke penjara Abu Ghraib" Nadia melanjutkan, sambil air mata mengalir di pipi.

“Mereka tempatkan aku seorang diri di sebuah sel penjara gelap dan kotor. Aku berharap aku akan segera dibebaskan, setelah terbukti aku tidak bersalah. Hari pertama sangat menyusahkan. Selnya berbau tidak sedap, lembab dan gelap, membuatku semakin lama semakin takut. Suara ketawa tentera di luar sel tambah menakutkan. Aku bimbang apa yang menimpaku nanti.

Pertama kali aku merasa berada dalam cengkaman sulit. Memasuki sebuah dunia yang tidak pernah ku rasai sebelum ini. Ditengah aneka ragam perasaanku saat itu, aku dengar suara seorang tentera wanita AS bercakap dalam bahasa Arab padaku: “Aku tak kira, walau penjual senjata di Iraq ini perempuan!”

Ketika aku cuba jelaskan keadaan sebenarnya, dia memukulku dengan kejam. Aku menangis dan berteriak “Demi Allah! Aku dianiaya, demi Allah! Aku dianiya!!”

Tentera wanita itu terus mencaci. Tak pernah ku bayangkan, aku akan diperlakukan seperti itu. Dia mulai tertawa dan mengatakan dia telah monitorku sepanjang hari dengan satelit. Katanya, mereka mampu melacak musuh-musuh mereka meskipun sedang berada di dalam bilik tidur mereka sendiri dengan teknologi AS.

Dia tertawa lagi dan berkata, ”Aku mengawasimu ketika kamu bercinta dengan suamimu.”

“Tatapi aku belum berkahwin” Jawabku dengan suara kebingungan. Dia memukuliku selama lebih dari 1 jam. Dia memaksaku minum segelas air, yang kemudian kuketahui mereka bubuh ubat di air itu. Setelah 2 hari baru aku sedar dan berada dalam keadaan telanjang. Rupanya, aku telah kehilangan sesuatu yang tidak akan dapat dikembalikan lagi. Aku telah diperkosa. Aku jadi histeria tak terkontrol. Aku hantukkan kepalaku kuat-kuat ke tembok.

Hingga lebih dari lima tentara AS diketuai wanita itu masuk ke sel dan mulai memukuliku. Mereka perkosaku berganti-ganti sambil tertawa dan menperdengarkan musik dengan kuat. Begitulah setiap hari mereka perkosa dan merogolku, dan sentiasa menggunakan cara baru yang lebih kejam dibanding sebelumnya.”

Nadia terus menjelaskan lagi. “Setelah sekitar satu bulan, seorang tentera negro memasuki selku dan melemparkan 2 potong pakaian tentera AS kepadaku. Dalam bahasa Arab yang lemah dia mengatakan agar aku memakainya. Setelah dia menutup kepalaku dengan kantong hitam, dia menuntunku ke toilet umum yang ada paip air sejuk dan panas. Dia memintaku mandi. Dia menutup pintu dan pergi. Aku rasa sangat letih dan sakit. Aku pun mandi.

Belumpun selesai mandi, tentera negro tadi masuk ke dalam. Aku ketakutan dan memukul mukanya dengan mangkok air. Namun dia sangat kuat, dia memperkosaku dengan kejam dan meludahi mukaku. Kemudian dia pergi dan kembali lagi dengan 2 tentera yang membawaku kembali ke sel. Perlakuan seperti itu terus berlanjutan. Kadang aku diperkosa sampai 10 kali sehari, membuat kesehatanku sangat buruk.”

Nadia terus mengungkapkan perbuatan ngeri kebiadaban AS terhadap wanita-wanita Iraq. Katanya. “Setelah lebih dari 4 bulan, seorang tentera wanita datang. Namanya Mary. Dia berkata kepadaku, “Sekarang kamu memiliki kesempatan emas, kerana seorang petugas yang memiliki jawatan tinggi akan kunjungi kita hari ini. Jika kamu hadapinya dengan sikap positif, kamu akan dibebaskan. Terutama kerana kami sekarang yakin kamu tidak bersalah.”

Aku jawab,”Jika kamu yakin aku tidak bersalah, mengapa kamu tidak membebaskan?” Dia menjerit dengan gelisah, ”Satu-satunya yang menjamin kebebasan kamu adalah sikap positif kamu terhadap mereka!”

Dia membawaku ke toilet umum, dan dia mengawasiku mandi sambil membawa tongkat tebal untuk memukulku jika aku tidak melakukan perintahnya. Kemudian, dia memberiku make up, dan memperingatkan aku untuk tidak menangis dan merusak make up ku. Lalu dia membawaku ke sebuah ruangan kosong. Di situ tidak ada apapun kecuali sebuah penutup lantai. Setelah satu jam dia datang dengan ditemani 4 tentera yang memegang kamera.

Dia membuka bajunya dan mulai menggangguku seoalah-olah dia adalah seorang lelaki. Tentera lainnya tertawa dan perdengarkan musik bising. Mereka mengambil photoku dalam berbagai pose, dan menunjuk-nunjuk wajahku. Yang wanita menyuruhku tersenyum, jika tidak dia akan membunuhku. Dia mengambil pistol dari salah satu temannya dan menembakkan empat peluru dekat kepalaku seraya bersumpah, peluru kelima akan ditembakkan tepat di kepalaku.

Setelah itu, keempat tentara lainnya memperkosaku secara bergantian sampai aku hilang kesedaranku. Bila sedar, aku dapati diriku berada di sel dengan bekas-bekas gigitan, kuku dan rokok ada di sekujur tubuhku.”

Nadia berhenti bercerita tentang tragedi yang menimpanya untuk menyeka air matanya, kemudian dia melanjutkan lagi. “Kemudian suatu hari Mary datang dan mengatakan kepadaku supaya aku memberi kerjasama dan akan dibebaskan setelah aku menonton filem yang mereka rakam. Aku merasa sakit setelah menonton filem itu. Mary mengatakan,”Kamu telah diciptakan hanya untuk membuat kami bersenang-senang”.

Masa itu aku jadi sangat marah. Aku menyerangnya meskipun aku takut reaksinya. Aku akan membunuhnya kalau tentera lain tidak turut campur. Ketika tentera melepaskanku, Mary menghujaniku dengan pukulan. Kemudian mereka meninggalku. Setelah kejadian itu, tidak ada seorangpun yang datang menggangguku lagi selama lebih dari satu bulan. Aku menghabiskan masa itu dengan beribadah dan berdoa pada Allah Ta’ala yang memiliki seluruh kekuatan untuk menolongku.

Mary datang lagi dengan beberapa tentera yang memberiku pakaian. Pakaian yang kupakai ketika mereka menangkapku dulu. Mereka membawaku dengan sebuah kereta AS. Lalu mereka melemparkanku di sebuah jalan raya, setelah memberiku 10,000 dinar Iraq. Aku pergi ke sebuah rumah yang berdekatan dengan tempat aku dibuang itu, untuk mengetahui reaksi keluargaku. Aku memilih mengunjungi salah seorang kerabatku supaya mereka mengetahui apa yang telah menimpaku ketika menghilang.

Aku mengetahui bahawa saudaraku telah memasang papan tanda duka untukku selama lebih dari 4 bulan. Mereka menganggapku sebagai orang yang sudah mati. Aku faham, serangan malu sudah menungguku. Maka, aku pilih pergi ke Baghdad bertemu sebuah keluarga baik yang sanggup membantuku. Aku bekerja dengan keluarga ini sebagai pembantu dan guru peribadi bagi anak-anaknya.

“Siapa yang akan memuaskan dahagaku? Siapa yang akan mengembalikan keperawananku? Apa salah keluarga dan familiku? Aku mengandung seorang bayi, bahkan aku pun tidak tahu siapa ayahnya.” Dan Nadia mengakhiri ceritanya sampai di sini.
Sumber

N'N:Seluruh maruah ummat Islam telah diperkosa Amerika, Zionis dan Sekutunya termasuk APCO dan yang bersekongkol dengan APCO......
Na'im Nik'mat @blog

Mana lebih baik ilmu atau harta?

1. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu adalah pusaka nabi-nabi, manakala harta adalah pusaka Qarun dan Firaun.

2.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu memelihara kamu, tetapi kamu pula yang memelihara harta.

3.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu ramai taulannya dan sebaliknya orang yang berharta ramai seterunya.

4.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu apabila dinafkahkan akan bertambah, tetapi harta pula apabila dinafkahkan akan berkurangan.

5.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu diseru dengan nama yang mulia, manakala orang yang berharta diseru dengan nama bakhil.

6.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak perlu dipelihara daripada pencuri, tetapi harta perlu dipelihara daripada pencuri.

7.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu akan diberi syafaat diakhirat nanti, manakala orang yang berharta akan dihisab hartanya.

8.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak akan binasa, manakala harta pula akan binasa.

9.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu itu melembutkan hati dan harta pula mengeraskan hati.

10.Ilmu lebih baik daripada harta kerana yang berilmu mendakwa kehambaan dan yang berharta mendakwa ketuhanan.

SAIDINA ALI K.W 

Empat disyaki militan terbunuh di Yala

SH: "

BANGKOK - Empat orang disyaki militan terbunuh dalam pertempuran 10 minit dengan tentera dan polis di Yala di sini hari ini.

Timbalan Ketua Polis Yala Kol Peera Boonliang berkata, insiden berbalas tembakan itu berlaku setelah militan terbabit enggan menyerah diri selepas rumah mereka di daerah Tharn To, Yala, dikepung oleh tentera dan polis pada 6.30 pagi.

'Mereka yang mula melepaskan tembakan dan menghalakan peluru ke arah pasukan keselamatan. Kami kemudian membalasnya,' katanya.

Mangsa yang terbunuh dikenal pasti sebagai Arsae Hulu, 30, Masawbee Arsue, 28, dan Muhammad Orlee, 28. Identitii mangsa keempat masih belum diketahui.

Beliau berkata, pasukan keselamatan turut menemui dua laras raifal AK47, dua pucuk pistol .38 dan peluru di rumah itu.

Lebih 4,000 orang terbunuh sejak puak disyaki pemisah meneruskan kempen bersenjata mereka untuk menuntut kemerdekaan bagi tiga wilayah di selatan -- Narathiwat, Pattani dan Yala -- tujuh tahun lalu.
- Bernama"

Kirkuk bergegarANGGOTA bomba Iraq memadamkan api pada sebuah kereta yang musnah di salah satu tapak serangan bom di Kirkuk, kira-kira 250 km ke utara Baghdad, Iraq, semalam. - REUTERS


KIRKUK, Iraq 19 Mei - Satu siri serangan bom yang disasarkan terhadap polis di Kirkuk, utara Iraq mengorbankan sekurang-kurangnya 27 orang hari ini serta mencederakan 70 yang lain, keganasan terburuk yang menggemparkan negara dalam tempoh dua minggu.

Pegawai keselamatan Mejar Salam Zangan berkata, tiga letupan tersebut dilancarkan selang satu jam antara satu sama lain dengan letupan pertama berlaku kira-kira pukul 9.20 pagi waktu tempatan (2.20 petang waktu Malaysia) apabila sebuah bom meletup di sebuah tempat letak kereta di ibu pejabat polis bandar ini.

Katanya, sebuah lagi bom kereta turut meletup tidak lama selepas polis dan kakitangan kecemasan tiba di lokasi kejadian.

"Letupan hari ini mengorbankan 27 orang dan mencederakan 70 yang lain. Kebanyakan yang maut ialah anggota polis," kata Pengarah Jabatan Kesihatan wilayah Kirkuk, Sadiq Omar Rasul.

Seorang wartawan AFP melaporkan, letupan berkembar itu mengakibatkan kerosakan teruk kepada kenderaan polis dan orang ramai yang berada berhampiran.

Beberapa kenderaan polis melalui pembesar suara turut meminta orang ramai menderma darah untuk mangsa-mangsa terlibat.

Seorang pegawai polis, Kolonel Aras Mohammed berkata, satu lagi letupan berlaku kira-kira pukul 10.30 pagi waktu tempatan berhampiran satu konvoi yang membawa pegawai polis kanan di Kirkuk.

Jelas beliau, pegawai tersebut dan 13 lagi pengawalnya cedera dalam kejadian tersebut.

Angka korban dalam kejadian letupan hari ini merupakan yang tertinggi di Iraq sejak 29 Mac lalu apabila sekumpulan anggota militan al-Qaeda dan pengebom nekad menyerbu sebuah bangunan pentadbiran wilayah di Tikrit yang membunuh 58 orang. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Sekumpulan paderi New York ramal dunia kiamat esok


NEW YORK: Berbekalkan kemeja-T, brosur, buku dan poster, seorang paderi bersama rakan-rakannya tekun memberi amaran kepada orang ramai di New York bahawa dunia akan kiamat esok.

Menggunakan perkiraan daripada Bible, Manny mendakwa akan berlaku gempa bumi di seluruh dunia pada 21 Mei, tetapi dia sendiri tidak pasti sama ada kejadian itu berlaku serentak atau tidak.

Katanya, dia tidak pasti bagaimana ‘bencana’ itu berlaku atas faktor perbezaan masa sesuatu tempat di seluruh dunia.

“Bagaimanapun, sepatutnya gempa bumi itu berlaku pada waktu sama di seluruh dunia,” katanya.

Manny, 56, berkata walaupun tarikh 21 Mei kelihatan rambang, dia merujuk kepada analisis Presiden Family Radio - sebuah komuniti penyiar keagamaan di California, Harold Camping.

Ketika sibuk berceramah, teman Manny, Borce, 43, mengedarkan risalah mengenai ramalan kiamat mereka.


Melalui risalah itu, mereka mendakwa orang ramai mempunyai beberapa jam untuk bertaubat. - AFP

Isteri, anak Gaddafi di Tunisia


TUNIS: Isteri dan anak perempuan Muammar Gaddafi dilaporkan berada di Tunisia tetapi tidak dapat dipastikan sama ada pemergian itu berkaitan misi diplomatik atau mencari perlindungan.
Sumber keselamatan Tunisia berkata, Safia Gaddafi dan anaknya, Aisha, tiba di negara itu pada 14 Mei lalu dan kini berada di Pulau Djerba.

Dipercayai isteri dan anak Gaddafi itu tidak menyertai pegawai kanan Libya, Shokri Ghanem, yang berpaling tadah.

Sementara itu, Kementerian Dalam Negara Tunisia semalam menafikan ahli keluarga Gaddafi ada di negara itu.

Memetik jurucakap kementerian itu, stesen televisyen al-Jazeera berkata, mana-mana ahli keluarga Gaddafi yang tiba di sempadan Tunisia akan ditangkap sesuai dengan kedudukan mereka yang dikenakan sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sumber pembangkang Libya pula mendakwa, Safia berada di Djerba bagi menemani suami Aisha yang mendapatkan rawatan selepas cedera dalam konflik di negara mereka. - Reuters

AS gesa Bashar letak jawatan


DAMSYIK: Amerika Syarikat memberitahu Presiden Syria, Bashar al-Assad, supaya segera melaksanakan peralihan kuasa atau meletak jawatan, semalam.

Pada masa sama, Washington turut mengenakan sekatan ke atas Bashar, langkah yang segera dikecam akhbar Syria dan menganggapnya sebagai tekanan bagi Damsyik memutuskan hubungan dengan Iran, Hezbullah dan Hamas.

Selama dua bulan, kerajaan Syria berdepan gerakan prodemokrasi dengan bertindak tegas ke atas aktivis, termasuk menyebabkan kematian, penangkapan dan penderaan.
Wartawan al-Jazeera, Dorothy Parvaz, semalam mendakwa ketika ditahan di penjara Syria, dia terdengar jeritan tahanan diseksa. Dorothy baru saja dibebaskan kelmarin.

Dalam kenyataan mengenai sekatan itu, Washington menganggap Bashar hilang kelayakan memerintah Syria.

Tindakan sama pernah diambil Washington ke atas Muammar Gaddafi. - AFP
myMetro

Jejak Osanma bin Laden: Pintu sempadan Tarkhum mudah bolos
PAKISTAN dan Afghanistan hanya dipisahkan oleh pintu gerbang tanpa proses
imigresen yang membolehkan anggota pengganas, termasuk Osama Bin Laden
berulang alik antara dua negara ini.

PAKISTAN dan Afghanistan hanya dipisahkan oleh pintu gerbang tanpa proses imigresen yang membolehkan anggota pengganas, termasuk Osama Bin Laden berulang alik antara dua negara ini.

Osama ulang alik Pakistan-Afghanistan untuk elak daripada komando AS

PEMIMPIN al-Qaeda, Osama Bin Laden yang dibunuh pasukan khas Amerika Syarikat pada 2 Mei lalu dipercayai melarikan diri ke Pakistan melalui Tarkhum, sebuah pekan terpencil berhampiran sempadan Pakistan-Afghanistan kira-kira lima jam perjalanan dari bandar raya ini.

Pernah dikuasai pemberontak Taliban yang juga sekutu kuat al-Qaeda, Pekan Tarkhum dipercayai laluannya berulang alik antara kedua-dua negara, sama ada untuk bersembunyi atau merancang pelbagai siri keganasan di seluruh dunia.
Berita lanjut, dapatkan naskhah akhbar Berita Harian hari ini

Tak percaya SMS isteri kahwin
SABRI menunjukkan foto isterinya, Roslina  yang hilang sejak 22 April lalu.
SABRI menunjukkan foto isterinya, Roslina yang hilang sejak 22 April lalu.

Suami syak mesej dihantar guna telefon bimbit Roslina dibuat penculik

KUALA LUMPUR: ‘Saya sudah selamat berkahwin sekarang... tolong jangan cari saya,” demikian SMS pertama dihantar pegawai bank, Roslina Awang Kechik, 37, kepada suaminya, Jumaat lalu, sejak dilaporkan hilang pada 22 April lalu.

Bagaimanapun, sebaik SMS itu diterima, suaminya, Sabri Man, 38, cuba menghubungi semula nombor itu beberapa kali, termasuk menghantar SMS kerana mahu mendengar daripada mulut Roslina sendiri, namun tidak dibalas sebelum telefon bimbit isterinya itu dimatikan.
“Saya pasti SMS itu bukan daripada Roslina berdasarkan ayat digunakannya, sebaliknya saya percaya ditulis lelaki yang menculik isteri saya.
“Bagaimanapun, sekiranya perkara diungkapkan itu benar, saya mahu mendengar daripada mulut Roslina sendiri sebelum sesuatu tindakan diambil.

“Secara logiknya, kenapa perkara sebegitu penting hanya dimaklumkan menerusi SMS dan bukannya bersemuka. Saya tegaskan, kami masih pasangan suami isteri dan Roslina tidak boleh berkahwin lain,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Berita Harian sebelum ini melaporkan kehilangan kakitangan bank itu selepas keluar rumah menuju ke pejabatnya di Dataran Maybank, Bangsar.

Sabri berkata, sejak kehilangan isterinya sebulan lalu, kehidupan mereka sekeluarga sepi terutama anak bongsunya berusia lapan tahun yang sering memanggil ibunya.
“Suami mana tidak sedih, isteri hilang begitu saja tanpa sebab. Malah, rumah tangga saya sebelum ini tidak dilanda sebarang masalah yang boleh menjadi punca Roslina melarikan diri.

“Saya cuba menjalankan tugas sebagai suami merangkap ibu sebaik mungkin untuk tiga anak saya walaupun dalam keadaan tertekan kerana saya tidak mahu anak terasa kehilangan ibu mereka,” katanya.

Beliau berharap individu yang menjadi dalang kehilangan isterinya itu melepaskan Roslina segera supaya dapat kembali ke pangkuan keluarga bagi menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada anaknya. 

Obama syor sempadan Palestin, Israel


WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, buat kali pertama semalam berkata sempadan Israel dan negara Palestin di masa depan sepatutnya mengikut sempadan 1967 dan membabitkan pertukaran tanah.


“Sempadan Israel dan Palestin patut berasaskan garisan 1967 membabitkan pertukaran tanah yang dipersetujui bersama supaya sempadan yang kekal dan diiktiraf dapat diwujudkan bagi dua negara itu.
“Pengunduran penuh berperingkap tentera Israel sepatutnya diselaraskan mengikut tanggapan bahawa anggota keselamatan Palestin berdaulat akan bertanggungjawab di negara tanpa tentera,” kata Obama yang memberi ucapan dasar mengenai isu Asia Barat.
Obama menekankan Amerika juga perlu mengubah dasarnya dalam menghadapi dunia Arab atau berdepan dengan jurang semakin luas dengan rantau berkenaan.

Obama juga berkata: “Tempoh peralihan kepada pemerintahan sendiri mesti dipersetujui bersama dan keberkesanan pelaksanaan perjanjian keselamatan mesti dibuktikan.”

Beliau juga menekankan kepada Israel bahawa impian kaum Yahudi untuk mentadbir negara sendiri secara demokratik tidak boleh berasaskan penjajahan (ke atas bangsa lain) selama-lamanya.

Obama juga memberi amaran bahawa sebarang langkah untuk memulaukan Israel di pentas antarabangsa tidak akan berjaya. – AFP/Reuters
Berita Harian Online

Didakwa jual kopi ada DNA babi


KLUANG - Tiga pengarah syarikat dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas dua pertuduhan menjual kopi yang mengandungi Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi di kopitiam Kluang Rail Coffee di sini tanpa mempamerkan kewujudan elemen haiwan berkenaan pada bungkusan serbuk minuman itu Mac lalu. Tertuduh yang merupakan pengarah syarikat Rail Passion Sdn. Bhd., Lim Jit Chiang, 37; Lim Jit Tong, 42; dan Lim Jit Chen, 58, mengaku tidak bersalah atas dakwaan menjual serbuk kopi tersebut di antara pukul 3 dan 4 petang di Jalan Tasik di sini pada 25 Mac lalu.
Mereka didakwa menjual serbuk kopi itu kepada pihak berkuasa yang menyamar sebagai pelanggan. Keputusan analisis terhadap serbuk kopi yang dilakukan di Jabatan Kimia, Petaling Jaya menunjukkan terdapat DNA babi dalam kopi itu seperti yang didakwa. Bagi pertuduhan lain, tertuduh didakwa menjual 20 paket kopi uncang dalam bungkusan yang mengandungi DNA babi di lokasi dan hari yang sama.

Eropah cari ketua IMF baharu


BRUSSELS - Negara-negara anggota Kesatuan Eropah (EU) perlu bersetuju memilih seorang calon yang berwibawa dari Eropah bagi menggantikan Dominique Strauss-Kahn sebagai Ketua Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), kata Suruhanjaya Eropah semalam.

Jurucakap Suruhanjaya Eropah, Pia Ahrenkilde Hansen berkata, sebagai penyumbang terbesar IMF, 27 negara EU perlu memilih seorang calon bagi menggantikan Strauss-Kahn.

"Kami percaya bahawa kami boleh mencari calon-calon yang berwibawa dari Eropah bagi menggantikan Strauss-Kahn," katanya.

"Kami percaya adalah biasa untuk mencalonkan seorang calon berwibawa dari Eropah dan pada masa yang sama, keupayaan calon tersebut dan bukan kerakyatannya atau jantinanya yang menentukan sama ada dia adalah calon yang tepat untuk jawatan ini," tambah Hansen.

Strauss-Kahn meletak jawatan sebagai ketua IMF dengan alasan dia perlu memberi tumpuan untuk melawan tuduhan bahawa dia melakukan serangan seksual terhadap seorang pengemas bilik hotel di New York.

Penangkapannya pada hujung minggu lalu mencetuskan perdebatan sama ada tradisi selama 65 tahun yang menyatakan seorang ketua dari Eropah dilantik mengetuai badan global yang beribu pejabat di Washington itu patut dikekalkan. - Reuters

Kosmo! Online - Dunia

Pesawat minyak terbakar namun penumpang selamat
PESAWAT Boeing 707 terbakar di landasan terbang Stesen Tentera Udara Point Mugu, Ventura di California Selatan, Amerika Syarikat kelmarin.


VENTURA - Sebuah pesawat Boeing 707 yang membawa muatan minyak terbabas kelmarin di landasan terbang sebelum terbakar semasa berlepas dari Stesen Tentera Udara Point Mugu di sini, utara Los Angeles, lapor sebuah akhbar semalam.
Menurut jurucakap stesen itu, Terry Reid, tiga orang yang menaiki pesawat itu sempat menyelamatkan diri dan mereka hanya mengalami cedera ringan.
Sebuah helikopter digunakan untuk menyembur air ke atas pesawat itu yang terbakar.
Reid berkata, pesawat itu dikendalikan oleh Perkhidmatan Mengisi Minyak Udara Omega yang mempunyai kontrak dengan tentera udara Amerika Syarikat. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Hotel, spa bogel pertama di BritainTETAMU yang menginap di Hotel Clover Spa di Erdington, Birmingham dibenarkan berbogel.


ERDINGTON, Birmingham - Sebuah hotel dan spa bogel yang pertama di Britain telah dibuka di sini pada awal Januari lalu, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Ia milik Tim Higgs yang sebelum ini berusaha untuk mencari lokasi yang sesuai sehingga dia menemui sebuah rumah lama tahun 1920-an untuk dijadikan hotel dan spa untuk golongan yang suka berbogel.

Kadar bayaran yang ditetapkan untuk satu malam di Hotel Clover Spa itu ialah £120 (RM589) hingga £150 (RM736) satu malam.

Seramai lapan pekerja yang memakai pakaian apabila mereka bekerja di meja penyambut tetamu di hotel tersebut.

Namun, para pekerja itu akan berbogel apabila terdapat masa yang sesuai untuk mereka manakala Higgs mengambil peluang untuk bergaul dengan tetamu tanpa memakai sebarang pakaian.

Tetamu hotel itu akan berbogel di ruang komuniti untuk membaca buku, bermain permainan, berbual atau mandi di kolam renang.

Sejumlah pengunjung dari Belanda dan Jerman yang merupakan golongan yang suka berbogel memberikan komen yang menggalakkan semasa mereka menginap di hotel tersebut. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Remaja cipta motosikal TransformersMOTOSIKAL Uno III Streetbike yang belum berubah bentuk.BENTUK motosikal Uno III Streetbike selepas berubah bentuk.


MASSACHUSETTS, Amerika Syarikat - Seorang pencipta muda Amerika Syarikat (AS) berusia 17 tahun, Benjamin Gulak melakar sejarah tersendiri apabila mencipta motosikal berkuasa elektrik ala robot dalam filem Transformers bagi mengatasi masalah kesesakan jalan raya, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Motosikal luar biasa itu dihasilkan oleh syarikatnya, BPG Motors dan diberi nama Uno III Streetbike atau U3.

Menurut Gulak, 20, cetusan idea untuk mencipta jentera itu berlaku semasa dia mengikuti bapanya ke Asia atas urusan perniagaan dan mendapati bandar raya Shanghai, Beijing dan Hong Kong mengalami kesesakan jalan raya yang teruk.

Justeru, dia mencipta motosikal yang boleh berubah bentuk dengan bergerak tanpa roda depan yang disimpan di celah dua roda belakang dengan hanya menekan butang.

Motosikal itu sesuai disimpan di dalam bilik dan dibawa masuk ke dalam lif. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Wajah kekasih Terminator disiarMILDRED BAENA


LOS ANGELES - Wajah amah Mildred Baena yang melahirkan anak luar nikah pelakon terkenal yang pernah menjadi gabenor California, Arnold Schwarzenegger disiarkan media kelmarin.

Anak luar nikah itu dilahirkan lima hari selepas anak keempat Schwarzenegger dilahirkan oleh isterinya ketika itu Maria Shriver.

Shriver kini sudah berpisah pada Januari lalu ekoran pengakuan Schwarzenegger mengenai skandal tersebut.

Anak luar nikah itu dilahirkan pada 2 Oktober 1997 seperti yang tercatat dalam dokumen sijil kelahiran.

Shriver, 55, pula melahirkan anak Schwarzenegger, Christopher pada 27 September tahun sama.

Laman web TMZ yang menunjukkan bukti sijil kelahiran anak luar nikah Schwarzenegger dan Baena kelmarin tercatat nama Rogelio Baena sebagai bapa kepada anak tersebut.

Dokumen penceraian yang difailkan oleh Baena dan Rogelio pada Februari 2008 bagaimanapun menyatakan pasangan itu tidak mempunyai cahaya mata.

Identiti anak luar nikah berusia 13 tahun itu kini dilindungi, namun dia dilihat memiliki persamaan dengan Schwarzenegger terutama bahagian mulut dan giginya.

Jiran-jiran menerangkan personaliti remaja tersebut sebagai comel, kelakar dan berwajah tampan, gemar bersukan dan melibatkan diri dalam majlis amal di kawasan rumahnya.

Baena yang bekerja sebagai pembantu rumah di kediaman Schwarzenegger dan Shriver sejak lebih 20 tahun lalu menerima bayaran sebanyak AS$1,200 (RM3,636) setiap minggu.

Dia yang mula menjalin hubungan sulit dengan Schwarzenegger sekitar hujung tahun 1990-an melakukan pelbagai tugas termasuk membersihkan rumah, dobi, memasak dan lain-lain sebelum berhenti kerja pada Januari lalu.

Baena kini tinggal di rumahnya yang dipercayai dihadiahkan oleh Schwarzenegger berharga AS$243,015 (RM736,456) di Bakersfield di utara Los Angeles.

Schwarzenegger mengumumkan perpisahan dengan Shriver minggu lalu selepas mereka mendirikan rumah tangga selama 25 tahun.

Pasangan itu yang berkahwin pada 26 April 1986 di Hyannis, Massachusetts serta mempunyai empat cahaya mata iaitu Katherine, 21, Christina, 19, and Patrick, 17, dan Christopher, 13.

Baena yang berasal dari Guatamala kini menjadi buruan media ekoran skandal sulit Schwarzenegger yang menggegarkan dunia hiburan dan politik Amerika Syarikat. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Mesej Osama selepas mati ditembakGAMBAR yang disiarkan daripada rakaman video Kumpulan Perisikan SITE
menunjukkan imej Osama bin Laden semasa mesej ketua Al-Qaeda itu
diperdengarkan.


WASHINGTON - Kumpulan Al-Qaeda kelmarin menyiarkan satu mesej di Internet daripada Osama bin Laden yang mati ditembak oleh komando Amerika Syarikat (AS) di Pakistan pada awal bulan ini.

Dalam mesej itu, Osama memuji revolusi di Mesir dan Tunisia serta mendesak umat Islam mengambil kelebihan tersebut sebagai peluang terbaik untuk bangkit semula.

Menurut Kumpulan Perisikan SITE, mesej audio selama 12 minit 37 saat itu disiarkan di forum jihad sayap media Al-Qaeda, Al-Sahab.

Namun Osama tidak menyentuh mengenai pergolakan yang berlaku di Libya, Syria dan Yemen.

Menurut SITE, satu kenyataan awal Al-Qaeda menyatakan Osama membuat rakaman audio itu seminggu sebelum dia mati ditembak oleh komando tentera AS di Abbottabad, Pakistan.

Dalam mesej tersebut, ketua Al-Qaeda itu menyarankan pembentukan satu majlis bagi menawarkan nasihat revolusi dan memutuskan masa yang paling baik untuk menyebarkan revolusi di seluruh dunia Islam.

"Kelewatan mungkin menyebabkan peluang bakal hilang dan melaksanakan (revolusi) sebelum masa yang sesuai akan meningkatkan jumlah korban," kata rakaman suara Osama itu.

Osama menyimpulkan mesejnya dengan meminta para pengikutnya meyelesaikan semua kerja yang sudah dimulakan dengan menyatakan kemenangan bakal menyusul. - AFP

Kosmo! Online - Dunia

Tengkorak Mona Lisa ditemui di biara
TENGKORAK wanita yang dipercayai Mona Lisa ditemui di kubur bawah tanah di biara St. Ursula, Florence baru-baru ini.


FLORENCE, Itali - Para arkeologi menemui satu tengkorak wanita yang dipercayai menjadi model untuk pelukis terkenal, Leonardo da Vinci melukis potret Mona Lisa, lapor sebuah akhbar semalam.
Tengkorak dan tulang wanita itu ditemui semasa mereka menggali kubur bawah tanah di biara St. Ursula, Florence yang dipercayai milik seorang wanita yang menjadi model pelukis tersebut melukis potret Mona Lisa.
Pasukan penggalian mendedahkan pada minggu lalu bahawa mereka menemui bilik kawasan rahsia selepas dua minggu melakukan kerja-kerja mencari di biara St. Ursula yang telah tidak digunakan lagi.
Kubur itu dipercayai milik Lisa Gherardini Del Giocondo.
Wanita itu yang merupakan isteri seorang saudagar sutera yang kaya mati pada 1542.
Di Itali, Mona Lisa dikenali sebagai La Gioconda.
Beberapa pegawai berkata, tengkorak itu ditemui 1.52 meter di bawah lantai sebuah biara bersama tulang rusuk dan tulang belakang selepas kerja-kerja menggali dilakukan.

KUMPULAN wartawan dibawa melawat ke kawasan penggalian kubur seorang wanita
dipercayai Mona Lisa di biara St. Ursula, Florence, Itali kelmarin.


Kini para saintis akan menguji asid deosirikbonukleik (DNA) tulang itu dengan tulang dua kanak-kanak yang ditanam dekat kubur tersebut.
Jika saintis dapat mengesahkan tengkorak itu milik model tersebut, artis forensik akan cuba membina semula muka wanita berkenaan untuk dibandingkan dengan lukisan berusia 500 tahun yang dilukis oleh da Vinci.
Penemuan itu diharap dapat menyelesaikan misteri identiti wanita yang menjadi model untuk da Vinci melukis potret Mona Lisa. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Bentuk tapak kaki gergasi di sawah padiPENDUDUK di Sleman digemparkan dengan kemunculan satu bentuk kaki manusia gergasi di Minomartani, Ngaglik, Sleman pada Ahad lalu.


SLEMAN, Indonesia - Satu bentuk tapak kaki manusia gergasi ditemui di satu kawasan sawah padi di sini dengan ukuran seluas 3,000 meter persegi, lapor akhbar Tribunnews.com semalam.

Ia ditemui oleh pemilik sawah itu, Rebo Suwardi pada Ahad lalu pada pukul dua petang.

Menurutnya, bentuk itu disebabkan oleh angin dan sebahagian pokok padinya telah tumbang akibat ditiup angin kuat.

Dia berkata, selepas hujan turun dengan lebat, dia kembali melihat sawah tersebut dan mendapati terdapat bentuk seperti kaki manusia gergasi.

Bagaimanapun, polis di Sleman, Yogyakarta akan melakukan siasatan sama ada bentuk itu dibuat oleh manusia.

Seorang pegawai polis, Irwan Ramaini menyatakan pihaknya masih belum mengetahui siapa yang membuat bentuk tapak kaki manusia itu.

Sebelum ini, beberapa lingkaran misteri yang dikaitkan dengan objek terbang tidak dikenali (UFO) ditemui di kawasan sawah padi Pulau Jawa.

Bentuk lingkaran misteri yang dalam pelbagai bentuk itu pada kebiasaannya ditemui di kawasan tanaman gandum di negara-negara Barat. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Ketua IMF letak jawatan selepas dituduh merogol
GAMBAR menunjukkan dokumen banduan Dominique Strauss-Kahn yang disiarkan Jabatan Polis New York semalam.


NEW YORK - Ahli politik dari Perancis yang juga genius matematik, Dominique Strauss-Kahn, 62, meletakkan jawatan sebagai Ketua Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) kelmarin.
Dia mengumumkan peletakan jawatan sebagai Pengarah Urusan IMF menerusi sepucuk surat yang dialamatkan kepada lembaga eksekutif IMF.
Strauss-Kahn yang ditangkap polis pada Sabtu lalu selepas didakwa melakukan serangan seksual ke atas seorang pekerja Hotel Sofitel di New York di dalam biliknya.
Dia ditangkap dalam sebuah pesawat Air France beberapa minit sebelum ia berlepas ke Paris dari Lapangan Terbang John F. Kennedy.
Dalam surat itu, Strauss-Kahn menafikan semua tuduhan tetapi menyatakan dia terpaksa meletakkan jawatan dengan perasaan yang amat sedih kerana memikirkan keluarganya selain melindungi IMF.
Dia sudah berkahwin dan mempunyai empat orang anak.
Dalam dokumen mahkamah yang difailkan oleh pasukan pembelaannya kelmarin, Strauss-Kahn menyatakan dia menyerahkan pasport dan tidak akan melarikan diri dari Amerika Syarikat.
Peguam belanya mencadangkan wang ikat jamin ke atasnya sebanyak AS$1 juta (RM3 juta) dan dikurung di rumah milik seorang anak perempuannya, Camille, 24 jam sehari dengan kawalan tag elektronik sehingga perbicaraannya berakhir.
Dalam dokumen pemfailan itu, peguam Strauss Kahn tidak pernah mempunyai rekod jenayah dan merupakan seorang suami dan bapa yang penyayang, dihormati sebagai seorang diplomat, ahli politik, peguam, ahli ekonomi dan profesor.
Menurut agensi berita The Associated Press, para detektif dan pendakwa raya percaya permaidani di dalam Hotel Sofitel mungkin mengandungi air mani Strauss-Kahn, air liur selepas dia menyerang pekerja wanita berumur 32 tahun untuk tujuan seks.
Dia ditahan di sebuah penjara di Rikers Island, New York.
Strauss-Kahn ditahan di sebuah bilik penjara dan diperhatikan pada setiap masa bagi mengelak dia membunuh diri.
Dia juga makan bersendirian dalam bilik penjara berasingan dan dikawal oleh pengawal penjara pada setiap masa. - Agensi, kosmo

Rasulullah tidak akan mengenali ummatnya yang menemui Allah dengan rasuah

Daripada Abdur Rahman Sa'ad as-Sai'di r.a., katanya: "Nabi s.a.w. melantik seorang lelaki bani al-Azad sebagai petugas baitul mal di suatu daerah. Lelaki itu, Ibnul Lutbiyah kembali menemui Rasulullah s.a.w. dan berkata: "Ini adalah untuk Tuan dan yang ini dihadiahkan kepadaku." Rasulullah s.a.w. lalu berdiri di atas mimbar, bertahmid serta memuji Allah kemudian bersabda: "Amma ba'du. Sesungguhnya saya telah menugaskan salah seorang di antara kalian untuk satu tugas daripada pelbagai tugas yang diserahkan Allah kepadaku. Lalu ia kembali dan berkata: "Ini adalah untuk Tuan dan yang ini dihadiahkan kepadaku." Sekiranya ia duduk saja di rumah ayah atau ibunya, apakah akan ada hadiah diberikan kepadanya, jika benar ia sungguh-sungguh melaksanakannya. Demi Allah, tiada satu pun yang diambil daripada seseorang itu yang bukan haknya, melainkan ia akan menemui Allah Taala bersama barang itu pada hari kiamat. Sesungguhnya, saya tidak akan mengenali umatku yang menemui Allah bersama (rasuah) seekor unta yang bersuara, atau lembu yang menguak atau kambing yang mengembek." Selanjutnya baginda s.a.w. mengangkat kedua tangannya hingga kelihatan putih ketiaknya itu lalu bersabda: "Ya Allah, bukankah telah saya sampaikan." (Muttafaq 'alaih).