Paris: Badan Islam Utama Perancis kelmarin mengecam satu keputusan sebuah majlis bandar memecat empat kakitangan kem musim panas kerana berpuasa ketika Ramadan sebagai “sewenang-wenangnya dan diskriminasi.”

Empat pekerja itu, yang diambil sementara oleh bandar Genevilliers di pinggir ibu kota ini untuk mengendalikan satu kem sukan di barat daya Perancis, dipecat 20 Julai lalu, hari pertama Ramadan, selepas dimaklumkan mereka membahayakan keselamatan kanak-kanak dengan tidak makan atau minum antara awal pagi dan matahari terbenam. 
Mereka kini merancang untuk mempertikaikan pemecatan itu menerusi mahkamah buruh Perancis dan Majlis Fahaman Islam Perancis (CFCM) berkata kelmarin ia mempertimbangkan menyaman majlis bandar Genevilliers kerana diskriminasi. 

Kelmarin 4 pekerja itu mempertimbangkan menyaman majlis bandar Genevilliers kerana diskriminasi”. - Majlis Fahaman Islam Perancis (CFCM)
Pertahankan keputusan

Dalam satu kenyataan, datuk bandar Komunis Genevilliers mempertahankan keputusan memecat kakitangan itu atas alasan kesihatan dan keselamatan selepas seorang pegawai yang melawat kem menyedari mereka tidak makan atau minum pada tengah hari.

“Mereka tidak menghormati syarat kontrak dengan cara mungkin membahayakan keselamatan fizikal kanak-kanak yang dipertanggungjawabkan kepada mereka,” kata kenyataan. - AFP