Pages

Friday, April 3, 2015

Hotel Alas Kanvas, 67 Meter Dari Aras Laut


Diterbitkan: Jumaat, 3 April 2015 3:27 PM
Pengalaman menarik dapat dirasai bagi yang ingin menikmati suasana nyaman di tebing tinggi menghadap laut biru.

PENGINAPAN unik dengan hanya beralaskan platform kanvas dan tergantung pada ketinggian kira-kira 67 meter dari aras laut ditawarkan Hotel Portaledge, Anglesey di utara Wales.
Pada harga £500 semalam untuk dua orang, pelanggan boleh menikmati suasana nyaman dari tebing tinggi dengan bunyi ombak dan desiran angin yang tentu sekali suatu pengalaman menakjubkan.
Pelanggan bagaimanapun perlu menakik turun ke 'bilik' penginapan ketika matahari terbenam untuk bermalam.
Seperti hotel lain, pelanggan juga akan dihidangkan makan malam dengan dapur digantung pada tepi tebing, selain sarapan pada keesokkan paginya.
Penganjur, Sam Farnsworth berkata: "Ia suatu pengalaman yang menyeronokkan apabila bangun dan melihat anda berada di atas sekeping kanvas pada ketinggian 67 meter."
Idea untuk menawarkan penginapan itu timbul selepas mengambil kira ia suatu kebiasaan di utara dan selatan Amerika bagi pendaki untuk bermalam di kawasan curam.
Sehubungan itu, katanya, konsep sama digunakan kecuali ia melibatkan kawasan tebing di tepi laut.
"Kami lakukan beberapa percubaan pada akhir musim panas lalu dan ia berjalan lancar.
"Pada awalnya mungkin akan rasa pelik kerana berada di belebas cenuram tetapi selepas beberapa minit semuanya akan relaks dan menikmati pengalaman menarik itu," kata Sam lagi.
Lebih menggembirakan Sam apabila sudah ada pelanggan menempah untuk melalui pengalaman unik itu ketika menyambut Hari Memperingati Kekasih tahun depan.
Bagi memastikan semuanya berjalan lancar, setiap pelanggan akan dinasihatkan supaya ke tandas sebelum menakik turun, bagaimanapun mereka boleh naik ke atas semula jika perlu ke tandas sepanjang tempoh penginapan itu.
Ketika ini, dua lokasi yang menawarkan penginapan seumpama itu iaitu di Gogarth, Pulau Holy dan Betws-y-Coed di Snowdonia pada harga £450 seorang atau £500 untuk berpasangan.

Berpuasa sehingga mati

Berpuasa sehingga mati

RAJASTAN - INDIA. Berpuasa sehingga mati, itulah satu budaya ekstrem yang diamalkan oleh masyarakat India yang berpegang kepada ajaran Jainisme.

Mengikut kepercayaan ini , mereka yang ingin mengikut ritual ini perlu bersumpah untuk berhenti makan sehingga mereka benar-benar mati.

Ritual ini digelar ‘Santhara’ , menurut kepercayaan mereka lagi ‘ibadat’ ini dibuat bertujuan untuk membersihkan diri daripada karma buruk dan mencapai ‘Mokhsa’ iaitu pembebasan dari kitaran dunia kematian dan kelahiran semula.

Untuk itu, setiap tahun, ratusan penganut Jainisme di India mengambil sumpah untuk melakukan ‘ibadat’ ini , di mana  lebih dari 60 peratus peserta adalah dari kaum wanita.

Namun ritual ini banyak dilakukan oleh mereka yang sakit teruk, tetapi individu yang sihat juga boleh mengambil bahagian, oleh itu sekiranya mereka ingin membuat demikian mereka boleh meminta izin daripada rakan-rakan, keluarga dan guru untuk melakukan Santhara.

Setelah diberi kebenaran, mereka boleh berpuasa dari makan dan minum secara beransur-ansur, selama masa itu mereka perlu belajar untuk melepas hasrat duniawi. Jika tidak mampu, bererti mereka mengagalkan sumpahnya dan harus segera berhenti berpuasa.

Memetik laporan The Time of India, hingga kini satu-satunya orang yang berjaya menjalani Santhara hingga rekod 87 hari adalah sami berusia 60 tahun bernama Sadhvi Charan pada tahun 2009.

Amalan  Santhara ini diikuti oleh puluhan ribu penganut Jainisme di seluruh dunia, namun yang benar-benar kental sahaja sanggup ‘berpuasa penuh’.

Kucing cakar bapa ‘dera bayi’RAKAMAN video ini menunjukkan kucing hitam itu mencakar tangan tuannya bagi menghalang dia ‘mendera’ bayi yang diletak di dalam bakul kerusi kenderaan.- YOUTUBE


MOSCOW, Rusia – Tindakan berani seekor kucing telah menyelamatkan seorang bayi daripada ‘didera’ dengan mencakar beberapa kali tangan bapanya.
Kucing hitam itu menunjukkan sifat keibuannya apabila mendengar lelaki itu memukul-mukul dengan kuat tempat duduk kereta bayi dan menjerit ‘bayi nakal’.
Selepas beberapa kali melompat ke arah bapa bayi itu, ia mengambil langkah drastik mencakar apabila tuannya tidak berhenti daripada terus ‘mendera’ bayi tersebut.
“Ia mencakar sehingga menyebabkan tangan saya terluka dan terus menyerang sehingga saya berhenti daripada melakukannya,” ujar lelaki itu.
Insiden tersebut adalah gurauan yang dirakam oleh pemilik kucing tersebut dan menjadi viral di laman sosial sehingga ditonton sehingga lebih 90,000 kali sejak dimuat naik ke YouTube empat hari lepas. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0402&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3WCECh3TL 
Hakcipta terpelihara 

Pasangan pengantin lelaki 'keliru' kahwin dengan tiga kembar seiras

PENGANTIN lelaki (dari kiri) Rafael, Gabriel dan Eduardo hampir tidak dapat membezakan isteri masing-masing.


PASSO FUNDO, Brazil – Tiga beradik kembar seiras melangsungkan perkahwinan secara serentak di sini pada Sabtu lalu menyebabkan pasangan masing-masing keliru.
Rafaela, Rochele dan Tagiane Bini, kesemuanya 29 tahun, memakai baju pengantin serta gaya rambut dan dandanan serupa, manakala pasangan mereka dikenali sebagai Rafael, Gabriel dan Eduardo turut mengenakan sut kemeja yang sama.
Kembar tiga itu bagaimanapun memegang gubahan bunga yang berbeza warna supaya pasangan masing-masing dapat mengenali mereka.
Ibu bapa kembar tiga itu, Pedro dan Salete Bini mencadangkan majlis tersebut dibuat serentak, sehinggakan kerusi panjang di gereja Katolik Nossa Senhora Aparecida di sini terpaksa dijarakkan bagi membolehkan ketiga-tiga mereka berjalan seiringan.
“Kami membuat keputusan untuk mereka bertiga berjalan seiringan sehingga ke tengah gereja sebelum saya membawa seorang demi seorang kepada pasangan masing-masing,” jelas Pedro yang merupakan seorang petani.
Perjalanan masuk pengantin kembar tiga itu disusuli 18 pengapit dan pengiring kanak-kanak lelaki yang memakai pakaian mengikut warna tema bagi setiap pengantin tersebut iaitu kuning untuk Rafaela, biru untuk Rochele dan merah untuk Tagiane.
Ketiga-tiga beradik itu mendakwa mereka memang rapat sejak kecil lagi dan berkongsi cita rasa serta minat yang serupa. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0403&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3WCCjStri 
Hakcipta terpelihara 

Kucing siam miliki pendapatan RM11.9 juta


Choupette menjana pendapatan sebanyak 2.18 juta pound (RM11.90
Choupette menjana pendapatan sebanyak 2.18 juta pound (RM11.90 juta) dengan hanya terlibat dalam dua iklan tahun lepas. AGENSI
LONDON 2 April – Memiliki dua orang pembantu dan sering mengembara menggunakan jet peribadi, Choupette, seekor kucing siam milik seorang pereka fesyen di sini, diiktiraf sebagai haiwan paling kaya di dunia.
Mail Online melaporkan, pemilik kucing berkenaan yang merupakan ketua pereka fesyen rangkaian jenama Chanel, Karl Lagerfeld berkata, sepanjang tahun lalu, Choupette menjana pendapatan sebanyak 2.18 juta pound (RM11.9 juta) dengan hanya terlibat dalam dua iklan.
“Choupette dipilih menjadi model dalam iklan kereta buatan Jerman, Opel dan produk kecantikan Jepun, She Uemura. Ini sesuatu yang unik. Choupette terlibat dalam kempen mempromosikan kereta jenama Opel bersama dua supermodel terkenal iaitu Kate Moss dan Naomi Campbell.
“Dia terlalu `hebat’ dan unik untuk terlibat dalam mana-mana iklan produk makanan kucing. Saya boleh katakan Choupette merupakan kucing paling terkenal dan kaya di dunia,” jelas Lagerfeld.
Tambah Lagerfeld, Choupette yang turut memiliki akaun laman sosial Twitter dan Instagram hidup dalam keadaan serba mewah dan sentiasa mendapat rawatan terbaik bagi menjaga penampilannya.
“Dia memiliki dua orang pembantu yang akan membersihkan bulu dan matanya setiap hari, Choupette juga tinggal di hotel mewah dan makan makanan yang berkualiti tinggi,” ujarnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kucing-siam-miliki-pendapatan-rm11-9-juta-1.76549#sthash.8x2P1mtc.dpuf