Pages

Monday, December 27, 2010

Mutiara Raksaksa


Masjid Agung Sheikh Zayed Bin Sultan Al-Nahyan

Selain merupakan masjid ketiga terbesar dunia, Masjid Agung Sheikh Zayed Al-Nahyan miliki dua harta terbesar dunia - permaidani tenunan tangan Parsi dan lampu candelier di ruang solatnya. 


Dengan gugusan kubah dan bangunan tersergam diperbuat daripada batu marmar putih, ia persis sebutir mutiara raksasa yang bersinar di tengah ketandusan padang pasir.
Itulah yang terlintas di fi kiran ini sejurus menatap Masjid Agung Sheikh Zayed Bin Sultan Al-Nahyan yang terletak di pinggiranAbu Dhabi – ibu kota negara Amiriah Arab Bersatu (UAE).
Lama sebelum saya menjejakkan kaki ke perkarangan masjid tersebut, hati ini sudah terpanggil untuk berdiri barang sejenakbagi membenarkan mata ini menghirup sepenuhnya keagungan seni bina masjid ketiga terbesar di dunia selepas Masjidil Haram diMakkah dan Masjid Nabawi di Madinah. Saya berpeluang melawat Masjid Agung Sheikh Zayed semasa bertugas di UAE, baru-baru ini.
Bagi para penduduk tempatan, keagungan mercu tanda kota Abu Dhabi itu dilihat sebagai sebuah lambang perpaduan sejagat bermula dari tahap konsep sehingga ia terbina.
Proses pembinaannya mengumpulkan para pereka, ciri-ciri unik, bahan binaan juga para pembekal dari setiap pelosok dunia sepertiItaly, Jerman, Maghribi, India, Turkey, Iran, China, Greece dan juga UAE sendiri.
Pelan megah itu diilhamkan mantan presiden UAE, Almarhum Sheikh Zayed bin Sultan Al-Nahyan. Makam Almarhum, yang diangkat sebagai bapa negara Teluk itu terletak di perkarangan masjid.
Masjid itu dibuka secara rasmi dalam bulan Ramadan 2007.
Seni bina bangunan masjid yang mengambil sempena nama Almarhum Sheikh Zayed pada tahap awalnya mencerminkan seni bina Maghribi. Tetapi ia berubah dan diterapkan dengan ciri-ciri seni bina unik dari serata dunia. Contohnya, dinding luar masjid itu dipengaruhi seni bina Turkey.
Bahan binaan semula jadi seperti batu marmar, emas, batu-batuberharga, kristal dan jubin pula menghiasi setiap ruang masjid.
Kesemua 80 kubah masjid dihiasi dengan batu marmar putih.
Tempurung kubah utama masjid mempunyai garis pusat 32.7 meterdan ketinggian luar 70 meter. Menurut Pusat Penyelidikan Bagi Sejarah dan Budaya Islam Turkey, ia adalah kubah yang terbesar di dunia.
Masjid Agung Sheikh Zayed mempunyai 1,096 tiang di bahagianluar dan 96 tiang di dalam dewan solat utama yang bertatahkanbatu-batu berharga seperti batu akik, kecubung, cengkerang abalonedan mutiara. Empat menara setinggi 107 meter pula menjulang kelangit di keempat-empat penjuru masjid.
Berjalan di perkarangan masjid membawa pengunjung menyusur kolam tenang seluas 7,874 meter persegi yang mengalir keliling masjid. Batu marmar bermotif bunga-bungaan dan mozek warna-warni pula diturap di laman dalaman masjid seluas 17,000 meter persegi. Secara keseluruhan, masjid tersebut boleh memuatkan sekitar 40,000 jemaah pada satu-satu masa.
Namun, keindahan luaran Masjid Sheikh Zayed hanya bak pembuka selera bagi keindahan ruang dalamannya yang menanti para pengunjung.
Dinding ruang dalaman masjid itu dihiasi batu marmar Italy bertatahkan hiasan-hiasan batu mozek bersalut emas. Di dalam dewan solat utamalah pengunjung boleh melihat dua objek yang memahat nama Masjid Agung Sheikh Zayed di dalam Buku Rekod Guiness.
Melangkah ke dalam dewan itu, para pengunjung akan berjalan di atas hamparan permaidani tenunan tangan Parsi yang terbesar di dunia. Permaidani yang direka pereka Iran, Ali Khaliqi, itu selebar 7,119 meter persegi dan seberat 47 tan. Seramai 1,200 penenun diperlukan untuk menghasilkan permaidani yang mengandungi lebih dua juta ikatan tenun.
Tergantung di ruang tengah dewan solat ialah lampu candelier terbesar di dunia setinggi 15 meter dan 10 meter lebar.
Kedua-dua rekod tersebut telah disandang sebelum ini oleh Masjid Agung Sultan Qaboos di Oman.
Saya berdiri terpegun agak lama di dewan solat, cuba menghargai kesenian tinggi yang menakjubkan itu – hasil titik peluh ratusan karyawan seni dari seluruh pelosok dunia.
Ternyata Masjid Agung Sheikh Zayed merupakan satu sumbangan besar UAE, bukan sahaja kepada tamadun Islam masa ini, malah tamadun manusia sejagat.
Untung rasanya, berpeluang melawat masjid ketiga terbesar di dunia. Entah bila pula yang lagi dua agaknya.
cyberita

Luasnya Neraka - HELLFIRE


نار جهنم


Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
"Allah mengancam orang-orang munafik laki-laki dan perempuan dan orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu bagi mereka, dan Allah mela'nati mereka, dan bagi mereka azab yang kekal."
[At Taubah , Ayat 68]
Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibril datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.: "Mengapa aku melihat kau berubah muka?" Jawabnya: "Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahwa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya."
Lalu nabi s.a.w. bersabda: "Ya Jibril, jelaskan padaku sifat Jahannam." Jawabnya: "Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum niscaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi niscaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Qur'an itu diletakkan di atas bukit, niscaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di ujung barat tersiksa, niscaya akan terbakar orang-orang yang di ujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."
Nabi s.a.w. bertanya: "Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?" Jawabnya: "Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000
tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda." (nota kefahaman: yaitu yg lebih bawah lebih panas)
Tanya Rasulullah s.a.w.: "Siapakah penduduk masing-masing pintu?" Jawab Jibril:
"Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir."
Kemudian Jibril diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: "Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?" Jawabnya: "Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat."
Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibril meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sadar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda: "Ya Jibril, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?" Jawabnya: "Ya, yaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu."
Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibril juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab "Peringatan Bagi Yg Lalai")
Dari Hadits Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku. Tahukah kamu bahwa neraka jahanamKu itu:
Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandung lautan racun yang hitam pekat.
Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat
Mudah-mudahan dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.

Panggilan Syurga... Masuklah dengan Selamat SejahteraSurga disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa, yaitu orang-orang yang melakukan amal shaleh dan mendapat ampunan Allah SWT. Tidak satupun manusia  pernah tahu seberapa  luasnya surga. Dalam Alqur’an hanya dijelaskan bahwa syurga  luasnya seluas langit dan bumi dan di dalamnya hanya ada kesenangan.
QS. Ali-‘Imran (3) : 133.
“Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa.”,
QS. At-Taubah (9) : 21.
“Tuhan mereka menggembirakan mereka dengan memberikan rahmat daripada-Nya, keridhaan dan syurga, mereka memperoleh di dalamnya kesenangan yang kekal.”
Sementara tempat orang kafir adalah neraka. Mereka menerima balasan apa yang telah dilakukannya di atas dunia. Mereka gemar melakukan  kezaliman dan perbuatan maksiat baik kepada Allah maupun kepada manusia. Dan itulah tempat kembali yang paling buruk.
QS. Ar-Ra’d (13) : 35.
“Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang takwa ialah (seperti taman). mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti, sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertakwa; sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka.”
Untuk mengetahui luasnya syurga tentu ilmu pengetahuan manusia sangat terbatas untuk mengukurnya. Informasi yang disampaikan kepada kita, syurga itu seluas langit dan bumi. Berapa luasnya langit dan bumi? Hanya Allah yang mengetahui.
Sekedar untuk menghitung dan menambah keimanan, kita mencoba menghitung kebesaran Allah itu berdasarkan informasi Alqur’an.
Langit diciptakan sebanyak tujuh lapis, sementara untuk langit yang pertama saja manusia sudah tidak dapat menghitungnya. Jika dibandingkan bumi dengan jagad raya ini maka bumi seperti debu atau bisa-bisa tidak kelihatan sama sekali karena besarnya ciptaan Allah. Apalagi pembandingnya manusia.
Sebagai ilustrasi perhitungan menurut para ahli, garis tengah langit pertama 30 milyar tahun cahaya. Kecepatan 1 detik cahaya =  300.000 km.
Maka garis  tengah langit pertama sepanjang :
30.000.000.000 X 360 X 24 X 60 X 60 X 300.000 km = 279.936.000.000.000.000.000.000 km
Ini bukan merupakan luasnya langit pertama, tetapi  hanya garis tengah langit pertama. Sementara langit diciptakan Allah sebanyak tujuh lapis. Bagaimana luasnya langit kedua, ketiga, keempat, kelima, keenam dan ketujuh? Subhanallah………..
Menurut penelitian Stephen  Hawking, setiap satu milyar tahun jagad raya mengembang sekitar 10 sampai 15 persen. Artinya jagad raya ini terus mengembang dan tidak tetap seperti yang kita lihat.
Sampai kapanpun manusia tidak akan mampu manusia menghitung luasnya langit dan bumi. Dikarenakan luas langit pertama saja tidak mampu di hitung oleh manusia apalagi langit kedua sampai langit ketujuh! Belum ada seorang ahlipun yang berhasil melihat langit kedua sampai ketujuh itu. Kalau belum pernah melihat, apakah mungkin bisa menghitungnya?
Belum lagi jika membayangkan indahnya surga Allah. Dalam hadits Rasulullah saw digambarkan bahwa surga itu belum pernah dilihat oleh mata, belum pernah di dengar oleh telinga dan belum pernah terlintas di dalam hati. Sehingga tidak ada yang bisa membayangkan bagaimana indahnya surga?!
Bagaimana dengan neraka yang dijanjikan Allah kepada orang-orang kafir? Sungguh menakutkan dan mengerikan……
Abu Hurairah ra. mengatakan, ketika kami bersama dengan  Rasulullah saw, tiba-tiba terdengar suara yang sangat keras seperti suara benda yang jatuh mengelegar. Rasulullah saw bersabda,
“Tahukah kamu sekalian suara apa itu?” Kami menjawab, “Hanya Allah dan Rasulnya yang mengetahui.” Nabi menjelaskan, “Itu adalah suara dari sebuah batu yang dijatuhkan ke dalam lubuk neraka sejak tujuh puluh tahun yang lalu, dan baru sampai pada hari ini…… “ (HR. Muslim)
Jika gravitasi bumi = 9,8 m/detik dan jarak tempuh batu dengan memakai rumus 1/2gt2 . Maka jarak tempuh batu itu selama 70 tahun adalah
0,5 X [70X360X24X60X60]= 23.228.686.172.160 km
Ini merupakan kedalaman neraka dan kita tidak tahu berapa luasnya…! Kita menghitung berdasarkan perhitungan dunia, tentu sangat berbeda dengan hitungan akhirat nanti. Hanya Allah yang Maha Mengetahuinya. Sungguh mengerikan  neraka Allah itu…..  Rasulullah saw pernah bersabda, “Andaikan dari dalam neraka yang dahsyat itu menerobos keluar api meskipun sebesar lubang jarum saja, maka hancur bisanalah bumi ini.”
Kita tidak bisa membayangkan luasnya surga serta keindahannya dan dahsyatnya siksaan Allah. Semuanya kembali kepada diri kita, apakah kita sudah mempersiapkan segala sesuatu untuk menghadap Allah SWT? Apa yang kita jawab jika Allah meminta pertanggung jawaban atas semua yang telah kita lakukan? Allah akan bertanya tentang umur kita, kemana kita habiskan? Allah akan bertanya tentang harta kita, dari mana kita dapatkan dan digunakan untuk apa? Allah akan bertanya tentang amal ibadah yang kita lakukan, untuk siapa  amal ibadah itu dilakukan? Segala pertanyaan tentang kehidupan, tidak ada satupun yang dilewatkan oleh Allah SWT. Bersiaplah………!!! Wallahu’alam.

Assange tandatangani perjanjian buku RM4.6jLONDON - Pengasas laman kontroversi WikiLeaks, Julian Assange menandatangani perjanjian untuk autobiografinya yang bernilai lebih daripada 1 juta pounds (RM4.6 juta), semalam.


Assange semasa ditemu bual akhbar :Sunday Times: Britain berkata, wang jualan bukunya dapat membantu bekas penggodam komputer itu mempertahankan dirinya untuk melawan tuduhan jenayah seksual yang didakwa oleh dua wanita di Sweden.


"Saya tidak mahu menulis buku ini tetapi saya terpaksa kerana saya sudah menghabiskan 200,000 pounds (RM956,000) untuk kos guaman dan saya perlu membela diri serta menyelamatkan WikiLeaks," katanya.


Seorang jurucakap kerajaan Australia melaporkan Assange akan menerima AS$800,000 (RM2.5 juta) daripada penerbit Amerika Syarikat (AS), Alfred A Knopf dan perjanjian bersama dengan Canongate yang bernilai 325,000 pounds (RM1.6 juta).


"Wang dari pasaran lain dan penerbitan bersiri ini diharapkan dapat meningkatkan jumlah keseluruhan menjadi 1.1 juta pounds (RM5.2 juta)," katanya.


WikiLeaks adalah projek ciptaan Assange, di mana puluhan ribu dokumen sulit AS telah dikeluarkan secara berperingkat ke seluruh dunia.

'Kekejaman Israel tragedi terburuk'
SEKUMPULAN aktivis VMP memegang sepanduk mengutuk kekejaman Israel pada majlis  pelancaran flash mob di   Kuala Lumpur, semalam.
SEKUMPULAN aktivis VMP memegang sepanduk mengutuk kekejaman Israel pada majlis pelancaran flash mob di Kuala Lumpur, semalam.


VMP lancar flash mob pamer kezaliman Zionis


KUALA LUMPUR: Kekejaman Israel ke atas Palestin adalah tragedi terburuk dalam kemanusiaan sejagat, mengatasi krisis lain di dunia, kata Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Viva Palestina Malaysia (VMP), Datuk Adnan Mohd Tahir.
Beliau memetik kenyataan bekas Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela berkata, kekejaman Israel itu perlu dihentikan segera bagi memberikan keadilan kepada enam juta pelarian Palestin yang sekian lama hidup dalam kesengsaraan.
“Esok (hari ini) ialah ulang tahun pencerobohan Israel ke Gaza yang dilakukan pada 27 Disember 2008 dan ketika kami pergi ke Gaza bersama konvoi antarabangsa dua bulan lalu, keadaan di sana masih tidak berubah.


“Rakyat Palestin masih hidup dalam keadaan menyedihkan, malah mereka seolah-olah terkurung dalam penjara kerana tidak dibenar meninggalkan Gaza sama sekali walaupun untuk memperbaharui pasport antarabangsa,” katanya selepas pelancaran ‘flash mob’ VMP di sini, semalam.


Menerusi ‘flash mob’ itu, beberapa aktivis VMP dengan dibantu pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT) melakonkan adegan penangkapan dua lelaki Palestin oleh tentera Israel sebelum diselamatkan beberapa wanita dan kanak-kanak Palestin tanpa rasa takut.


Adnan berkata, lakonan itu menggambarkan rakyat Palestin tidak akan berhenti berjuang membebaskan tanah air mereka daripada kezaliman Israel di samping mengingatkan seluruh dunia Gaza masih berada di bawah kepungan rejim Zionis.
“Jika sebelum ini Malaysia lantang menyokong penghapusan dasar aparteid di Afrika Selatan, tidak ada sebab mengapa kita tidak boleh membantu membebaskan Palestin daripada terus dizalimi,” katanya.


Beliau berkata, VMP akan dilancarkan secara rasmi oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 22 Januari depan pada majlis makan malam yang akan turut membabitkan kutipan derma daripada badan korporat serta individu.


“Hasil sumbangan itu akan kita gunakan untuk mewujudkan peluang pekerjaan di Palestin menerusi kunjungan kami ke sana tidak lama lagi. Apa yang paling kritikal ketika ini bukan bantuan pakaian atau makanan tetapi peluang pekerjaan untuk mereka menyara keluarga masing-masing,” katanya.


Pada majlis itu, VMP turut mengundang wartawan penyiaran dan aktivis kemanusiaan British, Lauren Booth yang juga adik ipar kepada bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair untuk memberikan ceramah mengenai kekejaman Israel terhadap Palestin.

Macam-macam: Ubah suai 'bank' jumpa RM1.32jBRUSSELS: Seorang lelaki yang mengubah suai bangunan bekas sebuah bank menemui wang tunai bernilai £255,000 (RM1.32 juta) yang ditinggalkan dalam sebuah peti besi.


Ferhat Kaya, 33, sudah membayar £153,000 (RM795,600) untuk membeli bangunan itu yang sebelum ini cawangan bank Dexia, di Ghent, untuk dijadikan pejabatnya, sebuah firma perakaunan.
Ferhat menolak upah £3,000 (RM15,600) daripada ejen hartanah untuk memindahkan sebuah peti besi lama sebaliknya meminta dua sahabat baiknya, Murat dan Hurun Tufan, untuk membawanya apabila mereka menemui wang tunai itu. – Agensi

Nikmat menunaikan haji kecil

PENERBANGAN selama lapan jam itu bagi Dr. Fairuz Zehan Aziz, 26, dirasakan terlalu singkat. Meskipun dalam tempoh tersebut beliau boleh tidur sepuas-puasnya, tetapi Fairuz Zehan atau lebih mesra dengan panggilan Fairuz lebih selesa berjaga dan mengulang membaca buku panduan ibadah umrah.
Sesekali dia meneliti nota yang dicatat sewaktu menghadiri kursus umrah. Pada masa yang sama, Fairuz, menghafal doa-doa wajib ketika mengerjakan umrah.
Sama seperti insan lain, Fairuz mengakui perasaannya bercampur baur. Selain teruja, pengalaman menunaikan umrah buat julung-julung kalinya itu menyebabkan beliau diselubungi rasa gemuruh dan berdebar-debar.
"Maklumlah, ini pengalaman pertama saya ke Mekah. Namun, saya bersyukur kerana pemergian ini ditemani mama yang tidak putus-putus memberi nasihat.
"Dua minggu sebelum bertolak, saya memang tak sabar. Keterujaan semakin ketara ketika menghadiri kursus umrah anjuran agensi pelancongan.
"Tetapi sebaik sahaja tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Jeddah, Arab Saudi, hati saya berdegup kencang," imbas Fairuz, Pegawai Perubatan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Selangor itu yang mengerjakan umrah pada bulan Ramadan tahun ini bersama rombongan agensi pelancongan Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd.
Katanya, debaran itu mungkin disebabkan dia terlalu banyak mendengar dan membaca kisah-kisah individu yang pantas menerima dugaan serta balasan daripada Allah atas dosa-dosa yang pernah dilakukan.
Selesai segala urusan pasport dan bagasi di Jeddah, Fairuz dan 50 orang ahli rombongan yang lain meneruskan perjalanan ke Madinah dengan sebuah bas yang mengambil masa selama lapan jam.
Bicara Fairuz yang berada di Tanah Suci selama dua minggu, tiba sahaja di Madinah sepasang matanya terpegun dengan keindahan seni bina dan keluasan Masjid Nabawi.
Melindungi jemaah
Kesempatan menginap di Madinah selama tiga hari memberi peluang kepada Fairuz beribadat di dalam masjid yang dibina hasil gotong-royong orang Ansar dan Muhajirin sejurus sahaja Rasulullah S.A.W berhijrah dari Mekah ke Madinah.
"Masjid Nabawi sungguh selesa, luas dan bersih. Seni binanya indah, selain dilengkapi teknologi canggih. Buktinya, pembinaan sejumlah payung gergasi bermotor yang dipasang di perkarangan masjid. Ia dibuka dan ditutup menggunakan kawalan elektronik.
"Secara tidak langsung dengan adanya payung bermotor yang bersaiz besar itu ia dapat melindungi jemaah khususnya warga emas dan uzur yang beribadat di luar masjid daripada terkena panahan cahaya matahari," tutur Fairuz yang turut mengunjungi tempat-tempat bersejarah di sekitar Madinah.
Antara destinasi kunjungannya ialah Masjid Quba iaitu masjid pertama yang dibina oleh orang Islam. Masjid itu terletak di Kota Madinah iaitu kira-kira tiga kilometer dari Masjid Nabawi.
Selain itu, dia juga berpeluang melawat Bukit Uhud iaitu lokasi yang berlakunya Perang Uhud pada tahun ketiga Hijrah antara tentera Islam dengan tentera kafir Quraisy. Fairuz juga sempat menziarah Gua Thur, ladang tamar dan Raudhah yang menempatkan makam Nabi Muhammad S.A.W.

JABAL RAHMAH di Padang Arafah turut menjadi tumpuan pengunjung.


Di Mekah dia menyaksikan betapa kenikmatan berpuasa itu dikongsi bersama-sama tanpa mengira darjat dan warna kulit.
"Masih segar dalam ingatan, seorang wanita Arab yang berada di luar Masjidil Haram menarik tangan saya untuk berbuka puasa dengannya.
"Saya menyambut pelawaan itu dengan baik walaupun hanya disajikan segelas air zam-zam dan beberapa biji buah kurma," jelas Fairuz yang berlinangan air mata setiap kali mengadap Kaabah.
Sementara itu, penulis lirik nasyid, Farihin Abdul Fatah, 45, kesempatan menjejakkan kaki ke Mekah merupakan peluang keemasan baginya untuk menghabiskan sepenuh masa beribadat di dalam Masjidil Haram.
Hati perlu ikhlas
Segala kekusutan dan hal duniawi dilupakan seketika kerana matlamat kunjungannya ke sana untuk membersihkan hati, berwirid dan beribadat.
Tutur Pengetua Program Adik-Adikku musim kedua terbitan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), hati dan minda perlu sentiasa ikhlas. Elakkan berdetik perkara yang tidak baik.
"Saya bercakap berdasarkan pengalaman sewaktu mengerjakan umrah bersama dua sahabat pada bulan puasa lalu. Walaupun jarak antara hotel kami dan Masjidil Haram tidak jauh tetapi kami asyik memberitahu sesama sendiri agar jangan terpisah.
"Barangkali dek terlalu memikirkan tentang perkara yang remeh-temeh maka Allah benar-benar memisahkan kami bertiga. Insiden kecil itu memberi keinsafan dan menyedarkan saya bahawa ketika berada di Mekah, fikiran dan hati kita hanya untuk-Nya," jelas Farihin yang sudah dua kali menunaikan umrah.
Umrah yang juga dipanggil 'haji kecil' bererti mengunjungi Kaabah dan melakukan ibadat yang terdiri daripada niat, ihram, tawaf, sa'i dan tahalul. Ia boleh dikerjakan pada bila-bila masa sepanjang tahun berbanding menunaikan haji yang hanya sah dikerjakan pada bulan haji.
Dalam tempoh ihram jemaah dilarang memakai pakaian berjahit kerana hanya pakaian putih yang tidak berjahit dibenarkan. Pada masa yang sama, jemaah dilarang memotong kuku atau berburu. Niat ihram pula, tidak boleh dilakukan di sebarang tempat melainkan di Miqat.
Selain berihram, para jemaah perlu bertawaf mengelilingi Kaabah yang terletak di dalam Masjidil Haram sebanyak tujuh kali. Ini termasuklah sa'i sebanyak tujuh kali yang bermula di bukit Safa dan berakhir di bukit Marwah.
Kemudian barulah bertahallul iaitu perbuatan bercukur atau menggunting rambut sekurang-kurangnya tiga helai untuk bebas daripada ihram.

SELAIN mengunjungi Bukit Uhud, jemaah juga berpeluang singgah ke ladang dan pasar buah tamar di Madinah.


Sementara itu, Nor Hashim Abdullah, 44, yang berpengalaman hampir 16 tahun membawa jemaah haji dan umrah ke Tanah Suci Mekah, memberitahu walaupun dalam setahun sebanyak tujuh kali dia berpeluang ke Mekah, tetapi dia masih terasa gugup dan merendah diri.
"Meskipun kita sudah berkali-kali menunaikan umrah atau haji, jangan sesekali meninggi diri dan mempersendakan kawan-kawan yang masih belum berpeluang ke sana.
"Barangkali rezeki mereka ke sana belum tiba ada hikmahnya," ujar Nor Hashim.
Tambah Pengarah Urusan Harmony Excellence Travel & Tours Sdn.Bhd., (HETT): "Tiada istilah jemu mengunjungi Mekah. Malah, saya gembira dapat membantu jemaah menunaikan umrah dan membawa mereka menziarah destinasi menarik.
"Pada masa yang sama berpeluang melihat perubahan di Mekah dan Madinah yang semakin moden dan selesa. Ini termasuklah pembinaan Menara Jam Diraja yang tertinggi di dunia dan pusat beli-belah Abraj Al-Bait."
Penambahan Masjidil Haram
Terang Nor Hashim, pada tahun 1990-an, keluasan Masjidil Haram tidaklah seluas seperti sekarang. Perubahan paling ketara hamparan lantai batu marmar di laluan perkarangan pintu masuk masjid yang memberi keselesaan kepada jemaah menunaikan solat.
Perkara yang sama turut diakui oleh penyanyi dan komposer, Yassin Sulaiman, 35, yang melihat persekitaran di Masjidil Haram berwajah baru sewaktu menunaikan umrah pada lima tahun lepas.
"Bayangkan, dulu Masjidil Haram dua tingkat saja tetapi kini ia bertambah setinggi empat tingkat, gara-gara kunjungan jemaah yang semakin meningkat. Hotel-hotel mewah juga bertambah dan dibina berhampiran masjid.
"Saya merindui suasana tinggal di Mekah. Saya membesar di Mekah sejak umur lima hingga 13 tahun. Seronok bersekolah dan bermain bola sepak bersama kawan-kawan berbangsa Arab," terang Yassin.
Dia memanjat kesyukuran kerana berpeluang menghampiri Kaabah dan beribadat di Tanah Suci sejak usia lima tahun. Yassin menetap di Mekah kerana mengikut bapanya melanjutkan pelajaran. "Masyarakat tempatan di Mekah cukup menitikberatkan soal solat.
"Setiap kali mendengar laungan azan, penduduk dan peniaga bergegas ke masjid. Mereka yang didapati berlengah-lengahkan solat akan disebat oleh penguat kuasa jabatan agama Islam tempatan yang sering melakukan rondaan," kata bapa kepada Sameer, 7 dan Malaika, 2, itu.
Ujarnya, jenayah di Mekah sekitar tahun 1980-an juga rendah. Kebanyakan individu bimbang melakukan kesalahan kerana takut dengan hukuman yang dikenakan.
Selesai solat Jumaat, orang ramai berkumpul di kawasan lapang untuk menyaksikan kumpulan pesalah menerima hukuman sebat, tangan dipotong ataupun kepala dipancung.
kosmo

Sertai 52 maraton untuk kutip dermaKarl Hinett sanggup menyertai puluhan maraton untuk membantu askar-askar Britain yang cedera.


LONDON - Seorang askar, Prebet Karl Hinett akan berlari dalam 52 perlumbaan maraton setahun dengan jarak sejauh 2,193 kilometer, lapor sebuah akhbar semalam.
Dia sanggup melakukannya bagi mendapatkan sumbangan wang mengisi dana untuk membantu askar-askar Britain yang cedera akibat peperangan.
"Askar-askar ini telah membuat banyak pengorbanan dan saya berharap orang ramai akan berada di belakang kami," katanya.
Dia akan memulakan larian pertamanya pada tahun depan di Switzerland.
Tubuh Hinett pernah terbakar pada 19 September 2005 di Basra, Iraq selepas dia diserang bersama rakan-rakannya oleh para militan Iraq.
Semasa kejadian, dia yang berumur 18 tahun berada dalam koma selama 11 hari.
Gambar yang menunjukkan tubuhnya terbakar itu disiarkan di kebanyakan akhbar di dunia. - Agensi
kosmo

Peladang tembak mati haiwan ganjilHAIWAN yang ditembak mati Mark Cothren.


PERSIMPANGAN LEBANON, Amerika Syarikat (AS) - Seorang peladang, Mark Cothren menembak mati seekor haiwan ganjil yang spesiesnya tidak diketahui, lapor beberapa buah akhbar kelmarin.
Cothren menembak mati haiwan tersebut pada 18 Disember lalu kerana bimbang terhadap keselamatannya kerana dia tidak mengetahui spesies makhluk ganjil itu.
Dia menembak haiwan itu selepas ia dilihat mendekati rumahnya.
"Ia kelihatan ganjil menyebabkan saya memegang raifal dan menembaknya. Saya berasa gembira kerana saya menembaknya kerana saya tidak mengetahui apakah sebenarnya makhluk itu," kata Cothren.
Beberapa pihak membuat pelbagai teori dengan menyatakan haiwan itu kemungkinan rakun atau opossum.
Namun, ada dakwaan yang menyatakan haiwan yang kelihatan seperti anjing itu merupakan chupacabra.
Chupacabra merupakan haiwan legenda di kawasan luar bandar yang suka menyerang kambing.
Misteri haiwan itu dijangka diselesaikan tidak lama lagi apabila Jabatan Perikanan dan Hidupan Liar Kentucky akan menguji asid deoksiribonukleik haiwan itu bagi menentukan spesies makhluk tersebut. - Agensi

Hefner usia 84 tahun bertunang model 24 tahun
HUGH HEFNER dan teman wanitanya, Crystal Harris menghadiri majlis tayangan perdana Iron Man 2 di pawagam El Capitan di Los Angeles pada 26 April lalu.


CHICAGO - Pemilik majalah bogel Playboy, Hugh Hefner, 84, mengumumkan bahawa dia akan berkahwin dengan teman wanitanya yang merupakan seorang model, Crystal Harris, 24, setelah mereka bertunang, lapor sebuah akhbar semalam.
"Selepas menonton filem malam ini (kelmarin), saya dan Crystal bertukar-tukar hadiah. Saya memberinya sebentuk cincin. Hari menjelang Krismas yang penuh bermakna," kata Hefner melalui Twitternya kelmarin.
Komen terbaru melalui Twiiternya mengenai lamarannya itu menyatakan: "Ketika saya memberi cincin itu kepada Crystal, dia menitiskan air mata. Hari Krismas yang paling indah".
Tunang Hefner, Crystal turut meninggalkan komen ringkas di Twitter dengan menyatakan: "Krismas yang paling bermakna".
Hefner turut memberi penjelasan lanjut mengenai komen-komen yang dibuatnya dan Crystal di Twitter berkaitan pertunangannya itu.
"Ya, cincin yang saya berikan kepada Crystal adalah cincin pertunangan kami. Saya tidak berniat untuk menimbulkan tanda tanya. Selamat Hari Krismas kepada semua," kata Hefner di laman sosial Twitter. - Agensi

Berjuta-juta serbu pusat beli-belahSEJUMLAH besar orang ramai mengerumuni gedung Selfridges di Oxford Street, London semalam.

LONDON - Berjuta-juta orang menyerbu gedung perniagaan yang menawarkan diskaun sehingga 80 peratus semalam di Britain.
Diskaun itu diberikan sempena cuti umum hari kedua perayaan Krismas yang dikenali sebagai Boxing Day di negara tersebut.
Pusat beli-belah Brent Cross di utara London membuka pintunya dua jam lebih awal menyebabkan sehingga 10,000 orang membeli-belah dalam tempoh sejam ia dibuka.
Kira-kira 1,000 orang sanggup menunggu selama dua jam di luar pusat beli-belah River Island, Topshop dan Zara.
Seorang jurucakap menyatakan, secara puratanya sebanyak £7,000 (RM33,456) dibelanjakan setiap minit semalam.
Diskaun 50 peratus diberikan untuk pakaian dan barangan kemas manakala 80 peratus untuk kasut.
Semasa pusat beli-belah Selfridges di Oxford Street dibuka pada pukul 11 pagi, lebih 8,000 orang menunggu di luar bangunan tersebut berbanding 2,000 sahaja pada tahun lalu.
Di pusat beli-belah Braehead dekat Glasgow, pembeli-belah sanggup menunggu di luar bangunan sebelum ia dibuka pada pukul 7 pagi.
Pengurus Besar Braehead, Peter Beagley berkata: "Orang ramai memandu ke tempat letak kereta kami seawal pukul 5 pagi untuk menjadi kumpulan pertama membeli barangan jualan." - Agensi