Pages

Thursday, January 2, 2014

Gergaji kaki sendiri kerana miskin

Gergaji kaki sendiri kerana miskin1 Januari 2014

 Zheng memotong kaki sendiri pada tahun 2012 kerana beliau tidak mampu untuk membayar kos perubatan hospital. - Foto Ihsan BBC News

HEBEI - CHINA. Seorang petani di China memotong sendiri kakinya yang telah dijangkiti kerana tidak mampu menampung rawatan di hospital.

Jangkitan kaki Zheng Yanliang dari provinsi Hebei di utara China itu bermula tahun lalu sehingga dia berdepan kegagalan aliran darah.

Ketika menemui doktor sebelum itu, Zheng, 47 tahun mula sedar bahawa dia bakal kehilangan kaki apabila doktor memberitahu dia perlu menjalani pembedahan.

“Saya bertanya berapa kos pembedahan tersebut dan doktor memberitahu satu kaki mencecah RM 162,000 dan lebih RM 541,000 bagi kedua-dua kaki.

“Saya tak mampu. Saya hanya ada RM 10,000,” katanya yang dipetik dari BBC.

Kes Zheng ini menunjukkan kelemahan dalam sistem penjagaan kesihatan China terutamanya bagi mereka yang tinggal di luar bandar.

Mereka dilindungi bagi beberapa rawatan perubatan di bawah skim insurans kesihatan luar bandar kerajaan tetapi mereka terpaksa membayar kos pendahuluan dan hanya boleh menuntut kembali sebahagian daripada kos tersebut.

“Saya terbaring di tempat tidur lebih daripada tiga bulan. Kaki saya bertukar hitam. Kulit dan daging semua jadi hitam.

“Ada ulat dalam daging. Saya boleh nampak tulang kaki kanan saya. Setiap kali tengok, saya rasa sakit,” katanya.

Jelasnya, perkara itu dilakukan tanpa persetujuan isterinya.

“Saya memberitahu isteri bahawa saya mahu memotong kaki saya menggunakan gergaji dan dia tidak gembira dengan perkara itu lalu kami bertengkar sebelum dia keluar dari rumah.

“Saya jumpa gergaji besi di bawah tempat tidur dan pisau kecil...saya terus gergaji kaki dan ia ambil masa 20 minit,” katanya.

Istana lama ditawarkan dijual pada harga RM2 jutaBENTUK Istana Kilmartin yang mahu dijual oleh pemiliknya di Lochgilphead, Argyll, Scotland.


LONDON - Sebuah istana Scotland yang dibina pada abad ke-16 lengkap dengan sebuah menara kecil, tiga buah bilik dan taman seluas 0.4 hektar akan dijual di Lochgilphead, Argyll.
Istana Kilmartin itu dijual oleh satu pasangan yang telah membelinya sebagai rumah kedua mereka pada tahun 1980-an.
Pasangan itu telah membelanjakan sejumlah wang untuk melakukan kerja-kerja pemuliharaan dan membaikpulih semula istana tersebut.
Mereka juga telah menjual sebuah lagi istana lama dua tahun lalu.
Istana Kilmartin itu terletak di kawasan yang dekat untuk memancing ikan, melihat rusa, belayar dan bermain golf. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0102&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2pDmyKuKk 
Hakcipta terpelihara 

Ahmet hasilkan baju diperbuat daripada emas


AHMET bergambar dengan baju ciptaannya yang diperbuat daripada emas.


IZMIR, Turki - Seorang tukang emas di sini telah mencipta sepasang gaun yang diperbuat daripada emas bagi menarik perhatian pembeli sempena tahun baru.
Tukang emas itu, Ahmet Atakan mencantumkan 78,000 kepingan emas kecil seperti manik bagi menyempurnakan rekaan itu.
Pakaian seberat tiga kilogram ini mampu memukau setiap mata yang memandangnya.
Ia berharga hampir £85,000 (RM461,332). - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0102&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2pDmapQnz 
Hakcipta terpelihara 

Dubai cipta rekod baharu


PERTUNJUKAN bunga api kelihatan di kepulauan buatan manusia, The Palm Jumeirah, Dubai semalam.


DUBAI, Emiriyah Arab Bersatu - Dubai mencipta rekod baharu apabila lebih 500,000 bunga api digunakan bagi menyambut ketibaan tahun baru, kata pihak Guinness World Records semalam.
"Selama sepuluh bulan dirancang, lebih 500,000 bunga api digunakan pada persembahan yang berlanjutan selama enam minit," lapor laman web Guinness World Records.
Persembahan bunga api itu dibuat di sepanjang 94 kilometer pantai Dunai termasuk di kepulauan buatan manusia dan di bangunan tertinggi di dunia, Burj Khalifa.
Rekod lama dipegang Kuwait apabila 77,282 bunga api digunakan pada pertunjukan yang diadakan dalam tahun 2011.
Sebuah syarikat Amerika Syarikat, Fireworks by Gucci merangka persembahan bunga api itu dengan menggunakan 100 buah komputer dan 200 juruteknik.
Kos untuk pertunjukan bunga api itu ialah AS$6 juta (RM19.66 juta). - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0102&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2pDlhYczJ 
Hakcipta terpelihara 

Topi Tahun Baru Sanbenito (bentuk kon) dan Murtadnya Orang Islam Andalusia

Setiap pergantian tahun baru Masehi, trompet dan topi kon tidak boleh ditinggalkan. Di balik semua itu, ada sejarah yang tersimpan berkaitan dengan umat Muslim di masa lalu.
Topi Sanbenito
Dalam kajian Kristologi yang disampaikan Irena Handono, semasa Raja Ferdinand dan Ratu Isabela (keduanya penganut Kristian) berkuasa di Andalusia, ketika itu kaum Muslimin dibunuh tetapi memberi jaminan hidup kepada orang Islam dengan satu syarat, yakni keluar dari Islam.

Maka untuk membezakan yang mana sudah murtad dan yang mana belum keluar dari Islam adalah dengan mengenal pasti seseorang muslim itu memakai baju seragam dan topi berbentuk kon dengan nama Sanbenito. Jadi, Sanbenito adalah sebuah tanda berupa pakaian khusus untuk membezakan individu yang telah keluar dari agama Islam ( murtad ).

Ketika itu umat Islam di Andalusia dibunuh, kecuali bagi mereka yang memakai topi Sanbenito. Topi itu digunakan semasa keluar rumah termasuk ketika ke pasar. Dengan menggunakan sanbenito, mereka selamat dan tidak akan dibunuh.

Selepas pembunuhan selesai, agenda Ratu Isabela selanjutnya adalah mengejar orang Islam yang lari dan bersembunyi ke Amerika Selatan. Orang Islam yang ditangkap lalu diseret ke lembaga inkuisi (penyeksaan) yang dilaksanakan oleh orang gereja. Adapun paderi pertama yang dilantik Ferdinand dan Isabela untuk melaksanakan penyeksaan tersebut adalah paderi bernama Torquemada. Dia adalah Pengarah Yahudi yang dikenali sebagai pembunuh umat Islam Andalusia.

Bukan hanya orang Islam sahaja yang diseret ke lembaga penyiasatan, tapi juga orang Yahudi yang menolak masuk Kristian. Di tanah lapang, ada yang dibakar hidup-hidup, ada pula yang diseksa dengan kayu yang diruncingkan sehingga punggungnya akan tertusuk. Penyeksaan lain seperti mematahkan tulang kaki berlaku.

Selepas enam abad peristiwa kejam tersebut, berjuta-juta umat Muslim di dunia mengenakan topi kon Sanbenito ketika menyambut tahun baru Masehi. Ketika pergantian tahun, mereka dengan wajah gembira membunyikan trompet, teeeeet ! dan sama sekali tidak faham makna topi di kepalanya itu.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com / Gambar sumber dari Google