Pages

Monday, November 4, 2013

Tanam cip dalam badan

Pittsburgh: Seorang lelaki yang menggelarkan dirinya sebagai “biohacker” melalui detik menyakitkan semata-mata untuk menanam cip elektronik yang besar pada lengannya.
Proses itu dilakukan tanpa sebarang ubat bius atau bantuan doktor. Pencipta perisian dari Pittsburgh, Tim Cannon berkata dia memasukkan cip besar itu untuk memantau suhu badannya. Kata Cannon, alat itu berkomunikasi dengan tablet Android melalui sambungan Bluetooth.

“Jika saya mula mengalami demam cip ini akan memancarkan lampu hijau yang boleh dilihat di bawah kulit.
“Ia kemudian menghantar mesej teks untuk memaklumkan keadaan saya,” katanya. Menggambarkan dirinya “cyborg buatan sendiri” Cannon berkata, dia adalah manusia pertama di dunia menanam peranti ke dalam badan semata-mata untuk “meningkatkan kualiti diri.” Katanya, dia mula berminat mengubah suai tubuh menggunakan peranti elektronik kerana mahu “hidup selama-lamanya.” “Saya mahu hidup sehingga beribu-ribu tahun.

“Saya tak mahu mati dan saya tak faham mengapa ada manusia mahu mati,” katanya. Prosedur memasukkan peranti itu dilakukan seorang “artis mengubah suai tubuh” serta pakar tatu, Steve Haworth.

Kata Cannon, ia dijalankan tanpa menggunakan sebarang ubat bius, sebaliknya cuma meletakkan ais bagi mengurangkan kesakitan. - Agensi
Foto
CANNON menunjukkan lengannya yang sudah dimasukkan cip.

Misteri kematian Firaun Tutankhamun didedah


Raja Tutankhamun mati selepas dilanggar oleh kenderaan berkuda yang dipandu laju. - AGENSI
LONDON 3 Nov. - Misteri kematian Firaun terkenal, Raja Tutankhamun selama 3,336 tahun, yang sebelum ini dikaitkan dengan pembunuhan, penyakit kusta atau dipatuk ular, akhirnya terjawab apabila punca kematian sebenarnya didedahkan oleh satu kajian terbaharu.
Mumia Raja Tutankhamun yang ditemui kira-kira 91 tahun lalu oleh pakar arkeologi Britain, Howard Carter di Lembah Raja, Mesir, menunjukkan Firaun itu mati akibat dilanggar oleh kenderaan berkuda yang dipandu laju.
Perkara itu didedahkan oleh Pengarah Kajian Masyarakat Mesir, Dr. Chris Naunton selepas beliau membaca nota Howard yang tidak pernah disiarkan kepada umum.
Naunton menggunakan teknologi terbaharu untuk 'mewujudkan semula' kematian Raja Tutankhamun atau dikenali sebagai Raja Tut, dan kisah kematiannya dijadikan siri dokumentari yang bertajuk 'Tutankhamun: The Mystery Of The Burnt Mummy', yang akan disiarkan pada 10 November ini.
Beliau turut menjalankan kajian terhadap daging Raja Tut, yang didapati menjadi hangus, dipercayai dibakar sebelum dimasukkan ke dalam keranda.
Pemeriksaan lanjut oleh Naunton bersama pakar forensik mendapati kecederaan Raja Tut menyerupai luka akibat dilanggar sesuatu yang berat dan beroda seperti digunakan oleh kenderaan berkuda.
Pada 1968, seorang jurugambar dari Universiti Liverpool mengambil 50 gambar X-ray mumia tersebut yang menunjukkan bahagian tengkorak Raja Tut pecah, menyebabkan pakar membuat kesimpulan raja itu mati akibat dibunuh.
Namun, teori yang berlarutan hampir empat dekad itu akhirnya terungkai, apabila Nounton mendedahkan bahawa kecederaan yang dialami di dada Raja Tut adalah akibat dilanggar.
Malah tulang rusuk sebelah kiri raja berkenaan juga didapati patah, selain kekurangan satu tulang dada dan jantung.
"Raja Tut dilanggar kenderaan berkuda dengan kelajuan yang tinggi sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan teruk yang menjadi punca sebenar kematiannya," katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131104/lu_04/Misteri-kematian-Firaun-Tutankhamun-didedah#ixzz2jcP7HK7Z
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Robot ada 78 jari bermain gitarSEORANG lelaki bermain gitar elektrik di depan Mach.


TOKYO - Dua buah robot bermain gitar dan dram pada satu pameran teknologi yang berlangsung selama dua hari sejak semalam di sini.
Sebuah robot yang bernama Mach bermain gitar dengan menggunakan 78 batang jarinya yang disaksikan oleh para pengunjung pameran tersebut.
Para pengunjung pameran itu juga menyaksikan sebuah robot yang bernama Ashura bermain dram di Muzium Negara Sains dan Inovasi.
Mach dan Ashura merupakan anggota band robot Z-Machines.
Menurut laman teknologi digitaltrends.com, band robot itu dicipta oleh seorang profesor teknologi maklumat di Universiti Tokyo, Yoichiro Kawaguchi dan pereka mekanikal, Naofumi Yonetsuka.
Band itu turut dianggotai sebuah lagi robot bernama Cosmo yang bermain papan nada elektronik.
Pada Jun lalu, band tersebut membuat persembahan dalam sebuah konsert di sini. - Agensi

Lukisan AS$50 dilelong AS$615,000LUKISAN murah ini bertukar mahal selepas Banksy melukis gambar seorang askar Nazi duduk di atas bangku.


NEW YORK - Sebuah lukisan yang dibeli oleh seorang artis grafiti, Banksy pada harga hanya AS$50 (RM158) dari sebuah kedai jimat cermat di Manhattan di sini telah dilelong pada harga AS$615,000 (RM1.94 juta).
Selepas membuat pembelian, Banksy yang berasal dari Britain telah melukis gambar seorang askar Nazi Jerman yang sedang duduk pada lukisan tersebut.
Selepas menambah gambar askar itu, dia kemudian menyumbangkan lukisan tersebut kepada pihak pengurusan kedai berkenaan pada Selasa lalu.
Pihak kedai itu kemudian memutuskan untuk melelong lukisan itu bermula pada hari Selasa sebelum tempoh bidaan ditutup pada Khamis lalu.
Seorang pembeli yang hanya dikenali sebagai Gorpetri kemudian membeli lukisan tersebut pada harga AS$615,000.
Hasil jualan lukisan itu akan disumbangkan untuk golongan tidak berumah dan penghidap HIV. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1104&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2jcKrXIee 
Hakcipta terpelihara