Pages

Monday, March 4, 2013

162 pasangan berkahwin di Ahmadabad
SEJUMLAH tetamu berjalan dekat hadiah-hadiah yang akan diberikan kepada bakal pengantin.


AHMADABAD, India - Sebanyak 162 pasangan Islam berkahwin pada majlis yang diadakan di sini semalam.
Majlis perkahwinan beramai-ramai itu dianjurkan oleh pertubuhan sosial bagi membantu golongan yang tidak berkemampuan.
Golongan itu sukar untuk berkahwin disebabkan kos perkahwinan yang tinggi.
Kos yang tinggi itu meliputi pembelian hantaran perkahwinan dan hadiah-hadiah mahal yang lain. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0304&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2MXoVh1pe 
Hakcipta terpelihara 

Peluncur ditarik dengan kuda
REUTERS
SEORANG peserta peluncur salji ditarik dengan kuda di sebatang jalan di Leadville kelmarin.


LEADVILLE, Amerika Syarikat - Satu pertandingan meluncur dengan menggunakan kuda diadakan di sebatang jalan yang dipenuhi dengan salji di sini kelmarin.
Sejumlah peserta menyertai pertandingan itu yang diadakan buat kali ke-62.
Para peserta tersebut perlu merempuh beberapa halangan semasa mereka ditarik dengan kuda.
Halangan itu ialah timbunan salji yang berbentuk seperti 'bukit salji' sebelum tiba di garisan penamat.
Pemenang pertandingan itu akan diberikan sejumlah wang tunai. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0304&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2MXoGsCVv 
Hakcipta terpelihara 

Meteorit gergasi ditemui

Meteorit gergasi ditemui
Kumpulan penyelidik menyertai ekspedisi selama 40 hari itu bersorak kerana teruja dengan penemuan serpihan tahi bintang tersebut.
Meteorit gergasi ditemui
Meteorit ini adalah yang terbesar ditemui di Antartika Timur.
Sekumpulan penyelidik yang melakukan ekspedisi selama 40 hari untuk mencari serpihan tahi bintang dilaporkan telah menemui meteorit terbesar seberat 18 kilogram (kg) di Antartika pada akhir Januari lalu.

Ahli geologi dari Universiti Libre de Bruxelles, Vinciane Debaille yang mengetuai kajian itu memberitahu mereka sangat teruja dengan penemuan tersebut.

"Ia adalah meteorit terbesar yang pernah ditemui di Antartika Timur dalam tempoh 25 tahun. Saiznya yang agak besar membolehkan ia dilihat dengan mudah dari jarak 50 kilometer.

Tujuan kami mengkaji batu ini adalah untuk memahami bagaimana bumi terbentuk dan berkembang di dalam sistem suria," jelasnya.

Sehingga kini, kumpulan terdiri daripada lapan penyelidik dari beberapa universiti termasuk Jepun yang melakukan kajian di bawah Projek Samba tersebut sudah menemui 425 serpihan tahi bintang dengan jumlah berat keseluruhan 75 kg.

Tahi bintang gergasi itu kini berada di Jepun untuk melalui proses pencairan khas sebelum dikaji dengan lebih mendalam.

Bagaimanapun, Khamis lalu, International Polar Foundation berpusat di Brussels memaklumkan serpihan tahi bintang itu ialah kondrit biasa (mengandungi bahan silika). - MailOnline

Ular disangka penyamun


Ular disangka penyamun
Najmi mengangkat ular sawa yang ditembak penduduk kampung selepas membaham haiwan ternakan mereka.
LAMBOR KANAN, Perak - Dua pekerja warga Indonesia terkejut apabila bunyi bising dari arah belakang kediaman mereka yang disangka angkara penyamun, rupanya tindakan agresif seekor ular sawa sedang membaham lima ekor ayam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi itu, sebanyak lima ekor ayam dibaham ular berkenaan di Kampung Tanjung Batu 16, Kampung Tua, di sini.

Seorang penduduk, Najmi Abdul Aziz, 18, berkata, pekerja berkenaan terjaga dari tidur dan segera memeriksa keadaan rumah mereka kerana bimbang dengan keselamatan masing-masing sebelum menemui ular sepanjang lapan meter itu di reban berkenaan.

Menurutnya, dua pekerja itu bertindak untuk menangkap ular berkenaan, namun beberapa kali gagal sebelum dapat menjerut kepala ular itu.

"Dengan tertangkapnya ular itu menjawab misteri penduduk di kampung yang sebelum ini sering mengalami kehilangan haiwan ternakan.

“Sebelum ini penduduk sering mengadu haiwan ternakan mereka dimakan ular, tetapi tidak dapat menangkap binatang liar itu, sebelum ini ular sama juga dikatakan membaham dua anak anjing,” katanya.

Mumia Pastrana disemadikan

Mumia Pastrana disemadikan
Poster pameran Pastrana.
Mumia Pastrana disemadikan
Jasad Pastrana akhirnya diberi penghormatan dengan disimpan di dalam keranda sebelum di hantar ke Mexico.
Mumia Pastrana disemadikan
Barbata (dua, kiri) bersama kumpulannya berusaha mengembalikan jasad Pastrana ke Mexico.
Mayat seorang wanita dilabel sebagai 'wanita paling hodoh di dunia' sejak 153 tahun lalu akhirnya, disemadikan di kampung halamannya di Mexico. Julia Pastrana mendapat gelaran 'terhodoh' apabila seluruh tubuhnya ditumbuhi bulu tebal selepas mengidap sejenis penyakit misteri.

Sebelum kematiannya, beliau menjadi sebahagian daripada bahan pameran seluruh Eropah sehingga meninggal dunia kerana komplikasi sewaktu melahirkan anak pada 1860.  Ketika beliau meninggal dunia, jasadnya diawet untuk dipamerkan ke seluruh dunia.

Sejak berdekad lalu, jasad wanita paling hodoh di dunia ini tidak lagi dipamerkan. Tetapi dijadikan bahan kajian sebelum disimpan dalam bilik penyimpanan mayat di Institut Penyelidikan Oslo, Norway.

Beberapa tahun kemudian, seorang artis visual, Laura Anderson Barbata mendesak dengan berkempen supaya jasad wanita istimewa ini dikembalikan semula ke Mexico.

"Saya merasakan beliau Pastrana berhak mendapatkan maruahnya semula dengan disemadikan di tempat kelahirannya sekali gus menjadi sejarah dunia," kata Barbata juga pengkaji sejarah hidup Pastrana.

Sejak mengkaji dan memperjuangkan maruah Pastrana lebih sedekad lalu, Barbata akhirnya berjaya membawa pulang jasad wanita itu untuk dikebumikan di Sinaloa de Leyva, Mexico. Episod kisah hidup Pastrana bermula pada 1854 apabila beliau dibeli oleh pentadbir kebudayaan Mexico lalu dipamerkan kepada orang ramai di Amerika Syarikat dan Kanada.

Sejurus tiba di New York, Pastrana berkahwin dengan pengurusnya, Theodore Lent dan sejarah percaya lelaki tersebut mempunyai tujuan lain iaitu mahu mengawal sumber kewangan isterinya.

Lent kemudian mempamerkan Pastrana ke seluruh Eropah dengan gelaran 'wanita beruang'.

Pada 1859, Pastrana disahkan hamil dan anak dalam kandungannya juga membawa genetik sama seperti ibunya. Namun, bayi lelaki itu meninggal dunia selepas 35 jam dilahirkan.

Pastrana juga dilaporkan meninggal dunia lima hari selepas melahirkan anaknya di usia 26 tahun kerana masalah komplikasi dalaman.

Hayat Pastrana tidak sependek itu kerana Lent sanggup mengawet mayat isterinya dan anak lelaki mereka untuk tatapan umum.

Sejurus Lent meninggal dunia di pusat mental Rusia pada 1884, jasad kedua-dua anak beranak itu masih dipamerkan sehingga ia dicuri di Norway pada 1976.

Pada 1996, jasad Pastrana disimpan di dalam tempat penyimpanan di Institut Perubatan Forensik, Universiti Oslo.

Pada 2005, Barbata mempersoalkan kedudukan Pastrana dalam sejarah dan menggesa pihak universiti mengembalikan jasad wanita berbulu itu ke tempat asalnya.

Dalam 2012, Gabenor Sinaloa, Mario Lopez Valdez dan Duta Mexico ke Norway, Martha Bercena Coqui menawarkan untuk bekerjasama dengan universiti itu bagi membawa pulang jasad Pastrana.

Pada Ogos lalu, pihak universiti bersetuju menghantar pulang jasad wanita itu ke Mexico kemudian menyemadikannya di tanah perkuburan tempatan iaitu tempat kelahirannya. - MailOnline