Pages

Monday, May 31, 2010

Rakaman video terkini serangan yahudi keatas kapal bantuan Turki

http://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v10823/150/108/100000791977924/b100000791977924_121189181250814_1292.jpg
Sila layari laman dibawah:
selitkan doa anda untuk keselamatn mereka dan kemenangan mereka dalam menghadapi yahudi yang lebih ganas dari binatang.

10 Tabiat Punca Rosak Otak
kredit poor guy ~
1. Tidak mengambil sarapan pagi
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.
2. Terlebih makan
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.
3. Merokok 
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘Alzheimer’
4. Penggunaan gula yang berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.
5. Pencemaran udara
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.
6. Terlebih tidur
 Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.
7. Menutup muka ketika tidur
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.
8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat.
Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.
9. Kurang berimiginasi
Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.
10. Jarang berfikir
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.

Kerajaan Melayu Melaka diasaskan tahun 1262 - Penyelidik31/05/2010 6:46pm

MELAKA 31 Mei - Sepasukan penyelidik yang dilantik kerajaan negeri Melaka menemui tarikh baru kerajaan Melayu Melaka diasaskan iaitu pada tahun 1262, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam.
Beliau berkata, penemuan tarikh baru itu sekaligus menolak tarikh yang diumumkan sebelum ini iaitu 1278 oleh pasukan penyelidik itu pada bulan lepas.
"Dengan penemuan tarikh baru itu (1262) juga menolak pendapat penulis terdahulu yang menyatakan Melaka diasaskan pada tahun 1400,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Tahun Pengasasan Kerajaan Melayu Melaka anjuran Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP) di sini, hari ini.
Pasukan penyelidik dengan sembilan anggota termasuk pakar sejarah dari universiti tempatan, dipengerusikan Naib Canselor Kolej Universiti Islam Melaka Prof Emeritus Datuk Wira Dr Mohd Yusoff Hashim manakala ketua penyelidik Prof Dr Abdullah Zakaria Ghazali dari Jabatan Sejarah Universiti Malaya.
Mereka diberi tugas membuat kajian dan penyelidikan bagi mengenal pasti tahun penubuhan kerajaan Melayu Melaka sebagai satu entiti politik di alam Melayu dan memulakan penyelidikan pada Jun tahun lepas.
Mohd Ali berkata, pasukan penyelidik berkenaan memilih tahun 1262 itu berdasarkan kepada sumber daripada Sejarah Melayu atau Sulalatus Salatin versi Raja Bongsu, salah seorang Sultan Johor yang merupakan pemilik naskah tersebut. - Bernama

Cuma RM5 satu kepala
KUALA LUMPUR: Bayar RM5 atau beri syabu. Itu syarat keji tiga remaja panas yang dikesan sanggup membiarkan tubuh dijamah lelaki asalkan apa yang dihajati dapat dipenuhi.

Wartawan Metro Ahad menemui tiga remaja itu menerusi bantuan sumber. Seorang daripada mereka sedang berusaha untuk kembali ke pangkal jalan, namun dua lagi masih belum puas berseronok.
Ikuti pengakuan tiga remaja terbabit, seorang di Johor dan dua lagi di Sabah.
ALIN, 17 (Johor):
HANYA dalam tempoh dua tahun, lebih 30 lelaki pernah menikmati tubuhnya dan dia hanya meminta bayaran RM5 untuk satu kepala, itupun kepada lelaki yang baru dikenali. Bagi yang sudah biasa dengannya, dia memberikan secara percuma saja.
Begitulah pengakuan seorang remaja yang pernah berdepan sejarah hitam dinodai lebih daripada seorang lelaki, termasuk rakan sekolah pada satu-satu masa.
Menurut Alin, aktiviti yang sinonim dengan panggilan kekah di kalangan remaja itu mula dilakukannya sejak berusia 16 tahun.
Mulanya saya menyerahkan kehormatan kepada teman lelaki yang sebaya dengan saya, tetapi lama-kelamaan, ramai rakan sekolah tumpang sekaki. Teman lelaki bercerita kepada rakan mengenai keterlanjuran kami dan selepas diketahui ramai saya mula popular.
Siap ada rakan yang bertindak umpama bapa ayam apabila dia bersusah payah mengumpul rakan sekolah yang mahu turut sama kekah saya. Saya kenakan bayaran RM5 untuk satu kepala dan paling ramai saya pernah melayan sehingga enam orang, dapatlah RM30 untuk beli tambah nilai kad prabayar telefon dan kumpul wang beli telefon bimbit baru, katanya.
Alin yang menetap di Johor mengakui selepas terbabit dengan aktiviti keji itu, dia berasa ketagih dan kerap melakukannya.
Kebiasaannya saya melakukan aktiviti berkenaan ketika hari sekolah. Kami ponteng beramai-ramai dan menjadikan rumah seorang rakan untuk melakukannya. Ibu dan ayah tak tahu sebab apabila tiba waktu pulang sekolah sekitar jam 1 petang, saya sudah tunggu di depan sekolah, katanya.
Dia semakin liar apabila dapat keluar rumah beberapa hari dengan alasan tidur di rumah kawan, walhal ikut lelaki yang baru dikenali.
Dengan lelaki yang sudah bekerja itu pun saya di kekah rakannya, kata Alin yang terus hanyut dengan dunianya sehingga terpaksa bertukar sekolah.
Sudah tukar sekolah pun dia terlanjur lagi. Pernah satu ketika melakukan hubungan seks dengan rakan sekolah yang baru.
Apabila berpeluang keluar sekolah ketika cuti, buat pula dengan orang lain. Jika kenalan itu bawa rakan, saya kena kekah juga, katanya.
Alin berkata, selama dua tahun terbabit dengan aktiviti keji itu, dia sudah melayan lebih daripada 30 lelaki.
Sepanjang tempoh dua tahun itu, pernah sekali saya mengandung. Saya dapat tahu mengandung selepas sembilan bulan dan dengan bantuan rakan saya gugurkan kandungan itu di sebuah klinik.
Perasaan serik hanya seketika saja. Selepas itu saya hanya memikirkan untuk berseronok saja, katanya.
Alin menyedari risiko tabiat buruknya itu, tetapi dia mengakui tidak terlalu memikirkannya sangat.
Kini, dia cuba membuka lembaran baru dalam hidupnya dengan menjauhi rakan yang hanya tahu merosakkannya. Katanya dia sedar, bukan mudah untuk berbuat demikian tetapi mahu berubah demi ibunya.
Walaupun bermasalah, saya tetap mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Keputusan tidak seberapa, tetapi saya juga mahu merubah kehidupan saya.
Saya kasihan dengan ibu yang banyak berkorban membesarkan saya. Sudah puas saya melihat dia menangis kerana saya dan saya tidak mahu dia menangis lagi, kata Alin yang kini mencari peluang untuk melanjutkan pelajaran.
NURUL, 16 (Sabah):
NURUL hanya perlu diberikan syabu jika mahu menikmati tubuhnya. Mulanya dia hanya ingin mencuba syabu yang dikatakan membuatkan sesiapa yang mengambilnya menjadi seronok, tetapi percubaan secara suka-suka itu membuatkan dia ketagih.
Saya mula menghisap syabu beberapa tahun lalu, Akibat ketagih, saya mula keluar malam secara senyap untuk berfoya-foya selain mendapatkan bekalan daripada rakan lelaki yang sedia memberi dadah itu dengan syarat mengadakan hubungan seks, katanya.
Menurutnya, keseronokan berhibur, termasuk mendapat bekalan syabu secara percuma menyebabkan dia rela menyerahkan tubuh sebagai balasan.
Setiap kali diberi syabu, saya rela ditiduri oleh lelaki, katanya yang menghisap syabu tiga kali dalam seminggu.
Dia biasa melakukan aktiviti itu di rumah rakannya ketika ibu bapa rakannya itu keluar bekerja.
Selepas semuanya selesai, saya akan pulang ke rumah sebelum gelap atau malam, katanya.
Remaja bertudung itu mengaku ketiadaan wang untuk membeli syabu selain ketagihan memaksanya sanggup tidur dengan lelaki yang boleh membekalnya syabu.
Biasanya, syabu dijual dalam sekitar harga RM30 hingga RM50 bagi satu tiub sepanjang satu sentimeter dan boleh dikongsi sehingga lima orang.
LINA, 16 (Sabah):
DIA mengakui mula mengambil syabu selepas berkawan dengan Nurul. Keseronokan mengambil bahan terlarang itu menyebabkannya kehilangan dara empat bulan lalu.
Kerana syabu saya sanggup menyerahkan tubuh kepada sesiapa saja yang
memberikan saya barang itu. Apabila bersama rakan, saya sukar menolak ajakan dan pelawaan untuk menghisap syabu kerana mereka tidak lokek berkongsi bekalan.
Saya juga rela dinodai kerana keseronokan paling utama, katanya.
Sumber : Harian Metro

12 Mutiara Peninggalan Imam Shafie


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs479.snc3/26221_102765793089675_100000687656471_72500_979808_n.jpg

من أقوال الإمام الشافعي

*التواضع يورث المحبة، والقناعة تورث الراحة.

1-Merendah diri mewarisi kasih sayang, bercukup dengan anugerah Allah SWT mewarisi kerehatan.

* العلم ما نفع ، ليس العلم ما حفظ .

2-Ilmu adalah apa yang memberi manfaat bukan ilmu itu terletak pada hafalan.

*أصل العلم التثبيت : وثمرته السلامة .

3-Asal itu adalah kemantapan dan hasilnya adalah kesejahteraan.

وأصل الورع القناعة : وثمرته الراحة .

4 - Asas Warak adalah  mencukupi dengan apa jua anugerah Allah SWT kepada kita, kesannnya adalah kerehatan.

وأصل الصبر الحزم : وثمرته الظفر.

5-Asas kesabaran adalah kemantapan dan kesannya adalah memperolehi kemenangan.

وأصل العمل التوفيق : وثمرته النجاح .

6-Asas amalan adalah Taufiq dan hasilnya adalah kejayaan.

وغاية كل أمر الصدق .

7-Matlamt semua pekerjaan adalah kebenaran.

* طلب العلم أفضل من النافلة .

8-Menuntut ilmu adalah lebih baik daripada solat nafilah.

*من لم تعزه التقوى ، فلا عز له .

9-Sesiapa tidak mementingkan  Kemuliaan Taqwa maka tidak ada baginya kemuliaan.

* ما كذبت قط .

10 - Jangan sekali-kali menipu.

* ولا حلفت بالله صادقا ولا كاذبا .

11-Aku tidak berjanji dengan Allah  SWT dengan semua kebenaran dan penipuan.( tetapi hanya dengan kebenaraan sahaja ).

* ولا تركت غسل الجمعة .

12- Aku tidak akan tinggalkan bersuci pada hari Jumaat.

Taliban kuasai Kabubaten Di Afganistan


http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos/nato-nuristan.jpg&h=235&w=355&zc=1
KABUL
Pihak Kerajaan  Afghanistan mengakui jatuhnya Kabubaten Bergimital  di provinsi Nuristan, Afghanistan timur ke tangan pejuang Taliban.
Kabupaten  memiliki keluasan 100 Km/2 dan meliputi 500 kampung, sebagaimana dikatakan oleh sumber yang boleh dipercayai.
Jurucakap  Taliban mengatakan bahawa wilayah itu sekarang berada di bawah kawalanl penuh pejuang Taliban.
Wartawan  Al-Jazeera melaporkan sebelumnya bahawa Taliban terus menguasai Bergimital sejak pagi hari Sabtu lalu.
Bergimital merupakan lokasi peperangan sengit antara pasukan rejim pemerintah dan pejuang Taliban selama empat hari terakhir dan mulai jatuh ke tangan pejuang Taliban setelah berjaya menguasai beberapa perkampungan yang berdekatan.

10 Nasihat Penyejuk Hati


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs279.snc1/10616_1131591646834_1138546269_30336658_3640046_n.jpg

النجمة الاولى
..
تذكَّر أن ربَّك يغفر لمن يستغفر، ويتوب على من تاب، ويقبل من عاد ..

1-Bayangkan Allah SWT mengampun kepada sesiapa yang memohon kemaafan daripadaNya.

Allah SWT akan menerima taubat orang yang bertaubat.

Allah SWT bersedia menerima siapa yang kembali ke pangkal jalan.


النجمة الثانيه
.. ارحم الضعفاء تسعد، وأعطِ المحتاجين تُشافَى، ولا تحمل البغضاء تُعافَى ..

2- Berilah kasih sayang kepada orang yang lemah, tunaikanlah hajat kepada mereka yang berhajat dan rawatlah mereka.

Jangan memendam kemarahan tetapi berilah kemaafan.


النجمة الثالثه
.. تفاءل فالله معك، والملائكة يستغفرون لك، والجنة تنتظرك ..

3-Pandanglah pada Allah SWT dengan pandangan positif dan ingatlah Allah SWT sentiasa mendampingi anda setiap masa.

Ingatlah Malaikat sentiasa memohon kempanan daripada Allah SWT untuk anda.

Syurga Ilahi sentiasa menunggu kedatangan anda.


النجمة الرابعه
.. امسح دموعك بحسن الظن بربك، واطرد همومك بتذكُّر نعم الله عليك ..

4- Sapulah titisan airmata dengan pandangan positif kepada Allah SWT, Hapuskan segala kekecewaan dengan membilang segala nikmat Allah SWT yang telah Allah SWT berikan pada anda.


النجمة الخامسه
.. لا تظن بأن الدنيا كَمُلت لأحدٍ، فليس على ظهر الأرض مَنْ حصل له كلُّ مطلوبٍ، وسلِم من أيِّ كدر ..

5-Jangan anda berpandangan " Dunia telah menyempurnakan hajat seseorang", tidak ada menusia yang mendapat segala hajatnya dibumi ini dan tidak pernah ditimpa kesusahan.


النجمة السادسه
.. كن كالنخلةِ عاليَ الهمَّة، بعيد عن الأذى، إذا رُمِيت بالحجارة ألقتْ رطبها ..

6- Jadilah seperti Pokok Tamar yang mencapai puncak segala ketinggian, tidak menyakiti orang lain, walaupun anda membaling batu kepadanya tetapi dia akan membalas anda dengan buah tamar yang manis kepada anda.
النجمة السابعه
.. هل سمعتَ أنَّ الحزنَ يُعيدُ ما فات، وأن الهمَّ يُصْلِح الخطأ، فلماذا الحزن والهم ؟!

7- Pernahkah anda mendengar, kesedihan akan mengembalikan segala yang telah hilang, kekecewaan akan memperbetulkan kesalahan lalu,?

Jika demikian kenapa kita harus bersedih dan kecewa ?


النجمة الثامنه
.. لا تنتظر المحن والفتنَ، بل انتظر الأمن والسلامَ والعافية إن شاء الله ..

8- Jangan terlalu mengambil berat dugaan dan fitnah, tetapi pandanglah ketenteraman dan keselesaan serta keafiatan.


النجمة التاسعه
طفيء نار الحقد من صدرك بعفوٍ عام عن كلِّ من أساء لك من الناس ..

9- Padamkan api hasad dengki dalam jiwa anda, siramilah hati anda dengan kemaafan kepada semua mereka yang telah menyakiti anda.


النجمة العاشره
الغسلُ والوضوءُ والطيبُ والسواكُ والنظامُ أدويةٌ ناجحةٌ لكلِّ كدرٍ وضيق

10- Mandi dari segala kekotoran,berwuduk, memakai wangi-wangian, bersugi dan berdisiplin adalah penawar ke arah kejayaan kepada setiap hati yang kotor dan hati resah gelisah.

Punca maksiat bermaharajalela
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs541.snc3/29652_121181354581635_100000693143315_144093_6493415_n.jpg
وسبب انتشار مثل هذه الأمور :1 - فراغ القلب مِن حُبِّ الله ورسوله صلى الله عليه وسلم .
Hati kosong daripada perasaan mencintai Allah SWT dan Rasulullah SAW.2 - عدم الإخلاص في محبة الله ورسوله صلى الله عليه وسلم .
Mencintai Rasulullah SAW tanpa keikhlasan.3 - عدم النظر في عواقب الأمور .
Tidak mengambil berat kesan di dunia dan kesan di Akhirat disebalik perbuatan keji.4 - التـّعلّـق بالصـور .
Memuja gambar yang tidak mendapat berkat.5 - عدم النظر بعين البصيرة فيمن تعلّقت بها الفتاة .
Tidak menjadikan wanita sebagi punca segala 

Rakaman video bukti aktiviti penyebaran kristian di Iraq


http://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v33374/115/48/100000218150532/b100000218150532_130502226967048_1369.jpg
Anda boleh lihat sendiri bagaimana amerika menyebarkan kristian di bumi arab.. sedarlah wahai Ikhwan semua, amerika bukanlah sahabat setia anda tetapi amerika adalah sebuah negara yang penuh dengan muslihat jahat.
amerika tidak pernah mengaku kezaliman dan kesalahannya dalam semua tindakan.
خطير وهام جدا ...الهدف الاساسى الذى يرعب بلاد المسلمين واخطر عمل على اطفالنا..الهدف الاساسى من الحرب على العراق فانتبهوا لهذا الخطر العظيم
انظروا كيف يقوم العالم فى العراق لتنصير المسلمين
وما هى وجهة نظرهم تجاه المسلمين
والسؤال هنا...أين القاعدة او ما يسمى بدولة العراق الاسلامية من هذا ؟؟؟
هل انشغلوا بتكفير الحكام واخراج الفتاوى من تحت بئر السلم فالله المستعان
قال الله
#
إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ لِيَصُدُّواْ عَن سَبِيلِ اللَّهِ فَسَيُنفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً ثُمَّ يُغْلَبُونَ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ إِلَى جَهَنَّمَ يُحْشَرُونَ
هذا الفيديو لا يجيز من ترجمه نشره الا باسم الغرفة التى حذفته ادارة الموقع النصرانى مصراوى
layarilah laman ini:

Lelaki menunaikan haji di atas belakangnya Ibu tersayang


http://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v10823/107/123/631586764/t631586764_157145276764_1913.jpg
Dalam kesibukan  kotaraya Mekah dia tidak membiarkan ibunya  keseorangan,
Ibunya diletakkan diatas belakangnya berjalan melintasi setiap ceruk dan lorong demi meyempurnakan ibadat haji bersama ibunya....
Mampukah anda berbuat demikian demi membuktikan kasih sayang anda terhadap ibu yang telah banyak berjasa kepada kita....
Subhanallah... betapa mulianya hati lelaki ini... semoga mereka berdua mendapat haji yang benar-benar Mabrur di Sisi Allah SWT.....
layarilah laman ini dan lihat serta andaikan anda ditempatnya :

Kanak-kanak Genius 3 tahun sudah menghafaz Al-Quran


http://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v10819/46/71/100000116422626/t100000116422626_123016877712192_1350.jpg
Kanak-kanak ini mampu membaca Al-Quran kerana ibunya sentiasa membaca Al-Quran semasa dia dalam kandungan. Inilah bukti bahawa semua perbuatan si ibu akan memberi kesan kepada anak dalam kandungan, dengan Izin Allah SWT.
layari laman dibawah untuk mendengar baca kanak-kanak tersebut:

Jutawan amerika memeluk Islam
http://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v10823/78/95/100000866058878/b100000866058878_120961421276059_1311.jpg
Seorang jutawan amerika yang memiliki syarikat besar yang telah melakukan segala maksiat tetapi tidak menjumpai ketenangan, namun akhir berhasil menjumpai ketenangan apabila memeluk agama Islam, setelah berada dalam agama Islam, jutawan tersebut dapat merasai ketenangan walaupun sekadar minum  segelas air sejuk berbekalkan Bismillah sahaja.
Sila layari laman dibawah :

Sulam cinta dengan bahasa isyarat


SUKARNYA mengungkap interpretasi cinta. Barangkali itu isi hati yang tersirat pada diri Hafidah Awaludin, 38, ketika bercerita alasannya memilih lelaki yang cacat pendengaran dan bisu sebagai pasangan hidup.
Tempoh perkenalan selama empat tahun dan bertunang selama enam tahun itu tidak memisahkan pasangan tersebut. Ternyata, hubung cinta jarak jauh itu berbekas di hati Hafidah kerana hatinya sudah terpikat dengan lelaki tersebut sejak mereka mula berkenalan.
Lelaki tersebut, Aqlam Jafri, 41, tidak menjadikan kekurangan diri sebagai penghalang untuk menggapai cita-citanya. Aqlam menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Sistem Maklumat di Universiti Gallaudet, Washington DC pada tahun 1998.
Hafidah merupakan jurubahasa sepenuh masa dengan Persatuan Orang Pekak Kuala Lumpur (KLSD) manakala Aqlam adalah presiden KLSD dan Penolong Pengarah di Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor.
Menurut Hafidah, dia dan Aqlam berkenalan pada tahun 1990 ketika menghadiri Kem Belia Khas di Port Dickson, Negeri Sembilan yang disertai oleh orang-orang yang cacat pendengaran dan bisu. Hafidah ketika itu adalah guru di sebuah sekolah anak-anak istimewa di Brickfields, Kuala Lumpur.
Tanggapan negatif
"Masa mula-mula nampak Aqlam, saya ingatkan dia berbangsa Cina. Selepas berkenalan baru saya tahu dia orang Melayu kami terus menjadi kawan baik dan selalu berhubung melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS).
"Kami mula menyedari perasaan suka sama suka tanpa perlu mengungkapnya. Sejak berkenalan juga saya mula belajar bahasa isyarat secara serius bagi memudahkan komunikasi dengan Aqlam," katanya.
Menurut Hafidah, pelbagai tanggapan negatif diterima saat memperkenalkan Aqlam kepada ahli keluarganya. Ramai yang tidak setuju dengan hubungan itu kerana bimbang masalah komunikasi dan kekurangan diri Aqlam.
"Sebelum bertunang, keluarga minta saya fikir masak-masak sebelum membuat keputusan berkahwin dengan suami kerana saya dilahirkan normal tetapi suami pula sebaliknya.
HAFIDAH akan menggunakan bahasa isyarat dengan suaminya untuk menjelaskan perbualannya dengan mereka yang normal.


"Akhirnya, mereka memberi restu selepas melihat kesungguhan saya dan selepas bertegas bahawa saya yang akan berkahwin," katanya yang mengambil masa lima tahun untuk benar-benar mahir bahasa isyarat.
Namun, selepas pertunangan itu, Aqlam menyambung pengajian di Universiti Gallaudet selama lima tahun. Tetapi, hubungan jarak jauh itu tidak memisahkan pasangan ini, sebaliknya mereka lebih mengenali diri masing-masing.
Menurut Aqlam, pada mulanya dia agak gusar untuk berkahwin dengan wanita normal kerana kekurangan dirinya. Dia bimbang ikatan perkahwinan yang bakal dibina berakhir dengan penceraian.
"Pada mulanya saya tidak menaruh harapan. Tambahan, budaya orang cacat pendengaran dan normal berbeza. Tetapi saya anggap memang sudah jodoh saya dengan isteri apatah lagi dia boleh berkomunikasi menggunakan bahasa isyarat.
"Saya bertuah memilikinya kerana selain bertanggungjawab, dia faham dan sudah biasa bergaul dengan orang cacat pendengaran dan memberi banyak komitmen kepada komuniti orang cacat pendengaran," akui Aqlam yang bahagia dengan perkahwinan tersebut lebih-lebih lagi selepas dikurniakan cahaya mata tunggal, Arif Mustafa, 9 tahun.
Menceritakan pengalaman memiliki anak, Aqlam memberitahu, dia sangat bimbang tidak dapat menjaga anaknya dengan baik terutama pada waktu malam kerana dia tidak mendengar anaknya menangis.
DETIK bersejarah Aqlam (kiri) dan Hafidah ketika disatukan sedekad yang lalu.


"Saya tidak ada keyakinan untuk menjaganya bersendirian jika isteri tiada di rumah. Sehubungan itu, saya akan beri emak saya jaga dan selepas dua tahun barulah saya ada keyakinan untuk menjaganya.
"Anak saya juga diajar menggunakan bahasa isyarat sejak usianya dua tahun. Jadi jika dia mahu susu dia akan tunjukkan isyarat menggenggam tangan," katanya.
Tambah Aqlam, dunia tanpa sempadan dan perkembangan teknologi memberi peluang kepada orang-orang yang cacat pendengaran untuk berhubung dengan sesiapa sahaja termasuk dirinya.
"Saya bersyukur dengan adanya teknologi, kerana komunikasi menjadi lebih mudah. Saya dapat berhubung dengan isteri dan anak menggunakan SMS, e-mel dan 3G," katanya.
Hafidah menambah, orang cacat pendengaran lebih sensitif dan mereka yang ingin berkahwin dengan golongan itu mestilah memahami budaya dan sikap golongan tersebut supaya tidak mudah timbul salah faham.
"Walaupun bersembang dengan kawan-kawan normal, saya masih bercakap sambil menggunakan bahasa isyarat jika suami ada di sisi kerana dia juga ingin tahu apa yang dibincangkan dan supaya dia tidak rasa tersisih," katanya.
Saling memahami
Sementara itu, pasangan cacat pendengaran dan bisu, Mohd. Fariz Omar, 27 dan Siti Faraha Abdul Malik, 26, sudah berkawan sejak di bangku sekolah lagi tetapi hanya berpasangan sejak tahun 2008 dan bakal mendirikan rumahtangga tidak lama lagi.
Fariz cacat pendengaran dan bisu sepenuhnya manakala Faraha masih boleh mendengar dan bercakap tetapi kurang jelas dan tidak lancar. Mereka kini sedang mengikuti kursus praperkahwinan.
Menurut Faraha, dia dan Fariz rapat selepas Fariz putus cinta dengan seorang pelajar ketika sama-sama belajar di Sekolah Menengah Teknik Shah Alam.
"Pada mulanya saya simpati dengan Fariz tetapi selepas bersahabat sekian lama dan memahami di antara satu sama lain, kami mula berpasangan. Saya menyenangi Fariz kerana dia peramah, suka melayan saya dan tidak suka marah.
"Kami juga baru berjumpa dengan keluarga masing-masing selepas berbincang untuk berkahwin," katanya yang mengasuh anak abangnya sendiri.
Fariz pula memberitahu, dia mempunyai dua lagi adik yang cacat pendengaran dan berhubung melalui SMS atau nota dengan ibu bapa kerana mereka tidak fasih berbahasa isyarat.

SELAIN bahasa isyarat, Fariz (kiri) dan Faraha juga berkomunikasi menerusi SMS.


"Dengan Faraha, kami berhubung melalui SMS dan 3G. Saya berharap dapat mencari sebuah rumah yang sesuai selepas berkahwin dan mempunyai anak jika ada rezeki," katanya yang bekerja sebagai pelayan restoran.
Tambahnya, untuk berkahwin, golongan cacat pendengaran mesti meminta pandangan mereka yang berpengalaman supaya rumah tangga sentiasa aman. Faraha pula menegaskan dalam perkahwinan golongan cacat pendengaran kesetiaan kepada pasangan paling penting.
Dalam pada itu, Ketua Pendaftar Bahagian Perkahwinan dan Pembangunan Keluarga, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Che Husain Isa memberitahu, lazimnya pengantin lelaki normal bersalam dengan jurunikah ketika dinikahkan tetapi tidak bagi pengantin pekak.
"Dalam pernikahan pasangan cacat pendengaran ada orang ketiga iaitu jurubahasa yang akan menterjemah percakapan jurunikah menggunakan bahasa isyarat sebelum dijawab oleh pengantin pekak yang juga menggunakan bahasa isyarat.
"Pernikahan orang pekak juga lebih mementingkan rukun nikah wajib iaitu pengantin lelaki dan perempuan, wali, dua orang saksi serta ijab dan kabul," katanya sambil menjelaskan bersalaman tidak wajib ketika dinikahkan.
Katanya, semua prosedur membabitkan pernikahan cacat pendengaran tidak ada beza dengan pernikahan orang normal kecuali memerlukan seorang jurubahasa dan lafaz terima nikah.
"Bermula dengan kursus nikah sehinggalah khutbah nikah, semua maklumat yang disampaikan sama sahaja. Bagaimanapun kursus nikah orang cacat pendengaran perlu dijalankan secara berasingan dengan orang normal.
"Selain itu ketika dinikahkan, pengantin normal menyebut, 'Aku terima nikahnya...' tetapi jurubahasa yang mewakili pengantin pekak akan menyebut, 'Fulan bin fulan menerima nikahnya...' kepada jurunikah," katanya.

Makam 3,300 tahun ditemui di Mesir
GAMBAR yang disiarkan oleh Majlis Tertinggi Antikuiti Mesir semalam menunjukkan makam berusia 3,300 tahun di Saqqara dekat Kaherah.


KAHERAH - Sekumpulan arkeologi telah menemui makam berumur 3,300 tahun milik seorang datuk bandar, Ptahmes di Saqqara, selatan Kaherah, kata beberapa pegawai semalam.
Menurut pegawai-pegawai itu, beberapa pemburu harta karun telah mencuri beberapa hiasan di dinding makam berkenaan.
Datuk bandar itu turut menjadi ketua tentera, penyelia perbendaharaan dan jurutulis diraja di bawah pemerintahan Seti I dan anaknya, Ramses II pada abad ke-13 Sebelum Tahun Masihi.
Penemuan itu pada awal tahun ini menyelesaikan misteri makam tersebut pada 1885 apabila sekumpulan ekspedisi asing menemuinya.
Namun, lokasi asalnya tidak diketahui kerana makam tersebut diliputi pasir.
"Sejak ia diliputi pasir, tidak ada seorang pun yang mengetahui mengenainya," kata seorang profesor arkeologi di Universiti Kaherah, Ola el-Aguizy yang mengetuai kerja-kerja ekskavasi. - AP

FITNAH? FD - 1Fitnah?  Ya "FITNAH" adalah penyakit yang terpaksa dihadapi oleh umat terakhir. Kecelakaan yang dibawa oleh fitnah ini amat besar dan merosakkan. Manusia penghuni bumi sudah memasuki fasa penghujung dalam ruang fitnah ini.  Telah lama ia menghurungi dunia meliputi seluruh urat saraf kehidupan dan hanya sedikit sahaja yang menyedari kehadirannya. Segala apa pun yang mendatang, ia akan menyakiti sama ada dalam sedar atau tidak.  Ramai yang menyedari kelibatnya, namun tidak dapat menghindar darinya.  Amat malang bagi umat akhir zaman ini.  Namun ia tidak dapat dielakkan. Apakah sudah tamat segala peluang?

Anas r.a. bekata, Rasulullah saw. bersabda, "Akan datang kepada umat ku suatu zaman di mana orang yang berpegang kepada agamanya laksana menggenggam bara api”. (Riwayat Tirmizi)Hadis di atas adalah satu kiasan yang cukup lembut, pada luarannya tidak nyata terselit kiasan.  Kalau dikaji betul-betul, Rasulullah memberi panduan dan semangat kepada umatnya.  Terdapat disitu paduan antara kejayaan dan kegagalan umatnya menghadapi saat genting tersebut.  Sabda Rasulullah saw itu dinamai kias kerana ada perkataan “laksana” didalamnya.  Maksud disini ialah”seolah-olah”, iaitu satu “gambaran” bagaimana sukarnya golongan yang memegang sunnah dan alQuran sebagai panduan. Golongan inilah yang berjaya mengharungi kepayahan dan kerumitan situasi akhir zaman, baginda juga memberitahu bahawa ramai dikalangan umatnya akan gagal, tetapi bukan keseluruhannya.

Hadis berkenaan mengingatkatkan umat Islam tentang  amaran bencana yang bakal memerangkap mereka.  Seharusnya setiap umat Islam berusaha mencintai agama suci ini dengan sepenuh hati dan mempertahankannya walau dengan darah sekalipun. Disamping itu berusaha bersungguh-sungguh mencari keselamatan pada saat-saat huruhara di penghujung zaman.  Rasulullah saw menyatakan bahawa masih ada sebilangan umat baginda (di akhir zaman) yang sayang kepada agama, hidup dengan sunnah Rasulullah saw dan mematuhi segala suruhan dan larangan Allah swt walaupun diselubungi pelbagai fitnah. Mereka menggenggam erat dan tidak sekali-kali akan melepaskannya walau apa pun yang terjadi.

Rasulullah SAW bersabda: “Setelah aku wafat, setelah lama aku tinggalkan, umat Islam akan lemah. Di atas kelemahan itu, orang kafir akan menindas mereka bagai orang yang makan dengan rakus.” Sahabat bertanya, “Apakah ketika itu umat Islam lemah dan musuh sangat kuat?” Sabda Rasulullah, “Bahkan masa itu mereka lebih ramai tetapi tidak berguna, tidak berarti dan tidak menakutkan musuh. Mereka ibarat buih di laut.” Sahabat bertanya lagi, “Mengapa seramai itu tetapi seperti buih di laut?” Jawab Rasulullah, “Kerana ada dua penyakit iaitu mereka ditimpa penyakit Al Wahan.” Sahabat bertanya lagi, “Apakah itu Al Wahan?” Rasulullah bersabda,“Cinta dunia dan takut mati".

Mereka ini, membawa amalan Rasulullah saw  melalui 4 sifat agung kemanusiaan iaituSiddiq – Benar dalam semua tingkahlaku dan perkataan, Amanah – Jujur dalam semua urusan, Tabligh – Menyampaikan setiap kebenaran dan menunjuk ajar hal berkaitan dengan kejujuran kepada mereka yang bertanya kepadanya samada melalui perkataan atau perbuatan (hanya kepada mereka yang ikhlas serta benar-benar memerlukan), Fathonah – Bijaksana dalam semua hal, termasuk adab dan tertib menyampaikan ilmu, terutama yang berkait dengan Siddiq dan Amanah.  Hanya melakukan apa yang perlu dan mengepikan perbuatan sia-sia.  


Umat ini amat takut kepada kemurkaan Allah dan amat kasih (tak berbelah bahagi) kepada baginda Rasulullah saw.  Setiap malam mereka menangis mengenangkan kedudukan mereka disisi keagungan Allah swt.  Tersedu sedan meminta keampunan dan berhiba mensyukuri segala kurniaan dariNya.  Mereka tidak akan mempertontonkan segala amalan yang mereka lakukan kerana ia khusus untuk Allah semata-mata.  Kata lain yang lebih mudah, mereka bimbang dan takut terbawa bersama sifat yang "mensyirikkan Allah" iaitu Riak, Sam'ah dan 'Ujub.  Menghidupkan malam, kurang tidur, kurang makan, kurang berkata-kata.  Hati mereka hidup dan berterusan mengingati Allah swt, tidak pernah lalai.  

Inilah kumpulan manusia beriman yang digelar sebagai “Ahli Sunnah wal Jamaah” oleh Rasulullah saw.  Pada masa ini, ramai yang menyangka dan mengambil faham nahawa Ahli Sunnah wal Jamaah yang dimaksudkan oleh Rasulullah itu adalah kalangan umat dalam 4 mazhab kumpulan ASWJ atau pun Sunni.  Kedudukan sebenar sabda Rasulullah saw itu ialah umat baginda yang benar-benar mengamalkan Siddiq Amanah Tabligh Fathonah, tidak kira dari mazhab mana sekalipun.
Memang diketahui bahawa tidak ramai dikalangan umat Rasulullah saw yang mampu melaksanakan tanggungjawab berat sebagai KHALIFAH di muka bumi ini.  Inilah pakaian para Khalifah Allah yang selama ini tidak diambil peduli malah ada yang mempersenda dan menganggapnya sebagai lapuk, kuno dan ketinggalan.  Ada juga yang lebih berani sanggup mengkritik peribadi Rasulullah saw dengan sindiran yang tidak wajar sambil tersenyum simpul.

Malah lebih melucukan, bila ulamak yang disegani serta disanjung telah memberi kata-kata pujian kepada kaum kuffar (terutama jika mereka dari jenis HARBI) yang memperolokkan ayat-ayat alQuran dalam ucapan semata untuk memancing sokongan dari orang Islam.  Apakah kaum kuffar yang engkar itu ikhlas dalam ucapannya dan adakah dia benar-benar memahami agama suci ini?  Apa yang kita lihat ia hanya sandiwara, sekadar mainan kata-kata dan tidak mustahil pula tersenyum lebar dan berseloroh dengan rakan-rakan di belakang kita.  Orang Islam Malaysia sangat naif dan daif, begitu mudah tertipu.

Sebenarnya itulah realiti umat Islam sekarang, umpama buih di lautan.  Mudah diperkotak katik sewenang-wenangnya.  Musuh Islam tidak sedikit pun merasa takut dan gentar kepada orang Islam.  Sepatutnya ada lah sekelumit rasa hurmat serta malu untuk memperlakukan perbuatan yang boleh melukakan hati orang Melayu (Islam?) yang mana selama ini melayan mereka dengan baik.  Sehingga sanggup menerima mereka dengan tangan terbuka, memberi mereka tumpang sambil mengaut kekayaan di negara ini.


Kita lupakan dahulu soal politik dan demokrasi sekular ini.  Demokrasi sekular ini juga merupakan salah satu fitnah yang tersangat sadis, yang mana telah meruntuhkan kekuatan iman dan memecah belahkan umat (menjadi seteru antara satu sama lain).  Perbuatan yang amat dilarang dalam Islam.  Panjang kisahnya jika hendak diperkatakan.  Jika ada kesempatan saya akan menghuraikan kenapa demokrasi ini dianggap sebagai satu fitnah besar akhir zaman, insyaallah.


Pada pandangan awam (bukan mukhlisin wa lahuddin walau karihal kafirun), ia kelihatan amat perit, berat dan sukar untuk melaksana sifat Rasulullah saw itu lantaran keegoan melampau dan habitat moden melayani hawa nafsu..  Padahal Rasulullah saw melaksanakan peribadi mulia ini sebagai contoh ikutan kepada umatnya.  Itulah cara hidup Islam sebenar yang sewajarnya diamalkan. 


Umat yang hidup pada akhir zaman ini, adalah manusia yang terlalu banyak terdedah dan tercemar dengan pelbagai virus fitnah dan akhirnya menjadi alat penyambung fitnah pula.  Tentulah amat sukar untuk melepaskan diri darinya setelah merasa selesa.  

Tanpa disedari mereka telah terpedaya dan keliru sehingga gagal memperbaiki diri walaupun berusaha bermati-matian  mencari kebenaran. Mencari kebenaran atas flatfom palsu.  Fitnah itu ditegakkan atas landasan DUSTA (kepalsuan).  Raja Dusta ialah manusia paling terkutuk di atas muka bumi iaitu Dajjal yang dilaknat Allah.  Sebab itulah ia disebut Fitnah Dajjal walaupun Dajjal belum menzahirkan diri.  Saya ada sentuh soal ini dalam post yang terdahulu. (klik)

Fitnah akhir zaman itu mempunyai sifat yang berlawanan dengan sunnah Rasulullah saw (Siddiq, Amanah, Tabligh, Fathonah).  Sebab itu ia kelihatan janggal pada mereka yang telah terpengaruh dan selesa hidup dalam kepalsuan.  Mereka (orang awam) telah mengamalkan tatacara hidup moden dan mempelajari falsafah hidup dari kumpulan yang bergelumang fitnah dan menyebar fitnah. Oleh itu tidak hairanlah mereka membuat tanggapan yang salah dan menilai melalui akal, hati dan pengalaman mereka yang telah dipesongkan.  

Sebagai manusia yang ikhlas dan jujur, lain pula keadaannya.  Mereka tidak pernah memikirkannya pun (fitnah), kerana hati mereka tidak merasai sebarang kepayahan dan kegetiran melakukan amalan agama dalam kehidupan seharian.  Hidup mereka sangat sederhana dan tenang walaupun tidak mempunyai kekayaan material.

Dalam amalan seharian, mereka tidak mencampuri urusan selain dari keperluan diri dan keluarga mereka malah tidak pernah terfikir pun apa yang diperkatakan oleh orang lain (mengenai kesukaran itu).  Mereka tidak merasakan bahawa mereka itu adalah golongan manusia yang memegang bara api.    Perkataan “umpama” itu adalah penilaian orang sekeliling yang memandang kesusahan luaran.  

Mereka sendiri dengan sengaja memilih untuk hidup dalam keadaan sebegitu kerana keperluan dan keutamaan mereka bukanlah untuk dunia ini.  Dunia sekadar perhentian sementara sebelum menyambung perjalanan yang jauh lebih panjang selepas itu.  Pada zahirnya tentulah kelihatan susah dan miskin, ketinggalan dari arus perdana.  Mereka tidak ambil kisah pun kerana hati mereka puas dengan ketenangan dan kebahagiaan yang Allah anugerahkan kepada mereka.  Mereka hanya menyahut seruan fi sabilillah apabila tiba waktu.

Hidup low frofile adalah lebih aman dan sentosa dari terkejar-kejar harta benda dunia yang tak seberapa pada pandangan mereka.  Mereka dilihat sebagai orang susah dan menderita akibat melarikan diri dari fitnah yang dianjurkan oleh Yakjud Makjud bersesuaian dengan fitnah Dajjal tersebut.  Seolah betapa sakit dan deritanya manusia yang menjaga agamanya. 

Pemerhati lazimnya akan bersangka sebagaimana yang dia rasa jika dia yang berada ditempat itu dan melakukan ritual golongan Sunnah wal Jamaah tersebut. Padahal keikhlasan hati manusia beriman ini mempunyai kuasa yang cukup hebat dan sebab itulah mereka dapat melindungi diri mereka dari tercemar.  Sesuai pula  disebut sebagai pertolongan terus dari Allah serta mendapat rezeki yang tidak terhitung. Hanya orang sekeliling sahaja sebagai pemerhati melihat betapa perit dan beratnya para mukhlisin ini melaksanakan perintah Allah.  Orang yang ikhlas sahaja yang akan dapat menikmati kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Di akhir zaman akan wujud kecelaruan yang amat dahsyat sehingga kumpulan yang lemah dan tidak berilmu akan tertipu dengan mudah.  Kumpulan ini akan mempercayai sepenuhnya apa yang diperkatakan oleh orang-orang yang mereka anggap "berstatus tinggi dalam institusi agama", yang ada nama dan kedudukan.  Sementara kumpulan yang cerdik berakal dan berpelajaran tinggi pula bersikap amat kritis, memperincikan setiap keterangan kerana mereka ini telah dijangkiti satu wabak yang amat serius iaitu penyakit was-was. 

Bagi yang lebih ekstrim pula, gemar berhujah mempersoalkan sesuatu hukum, atas tujuan kononnya untuk mempastikan ia adalah benar sebenar-benarnya (kebenaran umpama 1+1=2).  Seringkali pula mereka menolaknya kerana hujah yang diberi tidak memuaskan hati mereka.  Sebahagian lagi sudah tidak mempercayai hadis Rasulullah saw kerana bimbang (kononya) tertipu oleh Hadis Palsu.  Kumpulan ini kerapkali menempelak orang yang tak se"genius" mereka.  Mereka terlupa bahawa kedangkalan ilmu hakiki dan tasauf yang mereka miliki menyebabkan mereka sukar memahami kedudukan sebenar isu agama.  Tambahan pula sumber ilmu mereka berpaksikan dunia Barat.

Walaupun mereka (sebahagian) dari kedua-dua kumpulan ini tidak bersalah disebabkan "kejahilan" tetapi malangnya golongan ini tetap akan menjauhi agama dalam "arti kata sebenar" (Lillahi Taala).  Mereka hanya akan menzalimi dirinya sendiri dalam kancah fitnah dan terus menerus mencipta fitnah demi fitnah kerana kedangkalan ilmu.  Punca kenapa mereka tidak dapat menghayati keindahan Islam ialah kerana mereka hanya meneroka ilmu dari kumpulan professional terutama yang ada gelaran Phd atau sekurang-kurangnya berkelulusan Universiti Azhar, Mesir.  Dengan sebab itu mereka mudah dijadikan tawanan serta hamba Dajjal sekaligus menyertai kumpulan Yakjuj dan Makjuj (99.9 peratus penduduk dunia).

Golongan yang hidup atas sikap jujur dan ikhlas, hati dan fikiran mereka bersih dari kekotoran nafsu serakah mazmumah.  Hidup secara sederhana, besyukur dengan apa yang ada, tidak sombong dan kurang berkata-kata kecuali perkara perlu (yang berkaitan dengan diri dan keluarga mereka sahaja).  Tidak menyakiti makhluk dan tidak suka bermusuh.  Mereka inilah yang Berjaya melepasi sebarang fitnah kerana fitnah tidak melekat pada hati mereka, cuma ianya  melintas lalu hadapannya sahaja. Bukankah Allah pernah berfirman mengenai "hati" ini bahawa Dia tidak memandang apa yang kita lakukan tetapi memandang "hati" kita.  "Hati" inilah nilai diri kita yang sebenar.

Sayangnya golongan yang berjaya ini teramat sedikit bilangannya tambahan pula mereka terselindung dan tersisih akibat dari kurangnya percampuran dalam masyarakat.  Itulah maksudnya “di akhir zaman golongan soleh dan bertaqwa membawa iman mereka dari satu bukit ke satu bukit dari satu gua ke satu gua”.  Hidup mereka diibaratkan oleh orang ramai sebagai “melukut ditepi gantang” tidak diperdulikan.


Kumpulan yang terselamat dari fitnah hanyalah satu dari 73 fikrah (golongan), daripada kumpulan yang satu ini terbahagi pula kepada 3 kumpulan kecil dan hanyasatu sahaja yang benar-benar selamat iaitu mereka yang ikhlas (mukhlisin), membawa sunnah nabi dan menerima alQuran sebagai pegangan mutlak (Ahli Sunnah wal Jamaah).  Tidak mustahil inilah kelompok manusia pilihan yang akan menganggotai bala tentera Imam Mahadi di akhir zaman.  
Sementara dua pecahan lagi hanya terselamat setelah mereka melakukan pengorbanan yang besar dan bersungguh-sungguh untuk mencapainya.  Jika tidak mereka terpaksa melalui peroses "penyucian" di alam akhirat nanti.  Mereka inilah kumpulan yang menjaga agamanya seperti "meggenggam bara api".   72 dari 73 kumpulan Muslimin yang lainnya terperangkap dan terjebak ke dalam kancah fitnah,  akan menghuni neraka jahannam bersama Yakjuj dan Makjuj.

Kita berbalik kepada hadis yang selalu disebutkan sejak akhir-akhir ini iaitu hanya satu dari seribu anak Adam yang selamat dari api neraka, sementara 999 lagi tergolong dalam kumpulan makhluk perosak yang bernama Yakjuj dan Makjuj (didalamnya termasuk juga 72 golongan umat Muhammad).  Allah lebih mengetahui segala rahsia.

……. Bersambung, insyaallah.

siri berikutnya: FD II nanti, akan saya akan cuba kupaskan apakah bentuk-bentuk  fitnah yang melanda umat hari ini.  Bilakah ia bermula dan apa yang dapat kita lihat tandanya dihadapan mata kita. Dunia reality.

Apa yang dimaksudkan alQuran akan diangkat, hilang? ….. kita akan bicarakan mengenainya nanti. Insyaallah.Terima Kasih kerana membaca, wassalam.