Kemalangan

ULU KLAWANG - Berpantang maut sebelum ajal! Itulah yang berlaku apabila pemandu dan kelindan lori nyaris maut apabila lori tangki minyak yang dinaiki terbabas sebelum terbakar dan meletup di Kilometer 17, Kampung Ulu Klawang, kira-kira jam 1.15 pagi, semalam.

Ketua Polis Daerah Jelebu, Deputi Superintendan, Stapa Yusof, berkata, lori tangki yang membawa minyak diesel itu terbakar keseluru-hannya selepas terbalik ke tebing.
“Lori tangki ini datang dari arah Port Dickson menuju ke salah sebuah stesen minyak di Kuala Klawang.
“Akibat gagal mengawal kenderaan, lori itu terbabas ketika melalui jalan ini dan melanggar bes pengadang jalan sebelah kiri sebelum terbalik dan terbakar.
“Bagaimanapun, pemandu berkenaan dapat menyelamatkan diri apabila terjun dari lori manakala kelindan keluar dari lori setelah ia terbakar sebelum meletup,” katanya dalam satu kenyataan kepada media di sini, semalam.
Pemandu terbabit, Suhaimi Salim, 35, yang beralamat di Taman Uda Jaya, Ampang, mengalami patah kaki kiri dan kini dirawat di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban.
Manakala, kelindan lori berkenaan, Ahmad Shahdydy Adnan, 29 yang beralamat di Bukit Pelandok, Port Dickson melecur di tangan kanan dan bahagian pinggang, kini dirawat di Hospital Jelebu, dekat Petaling.
Sementara itu katanya, hasil siasatan mendapati punca kemalangan disebabkan kegagalan pemandu mengawal kenderaan di kawasan selekoh tajam.
Difahamkan, lokasi berkenaan juga pernah mencatat kemalangan ngeri kira-kira dua tahun lalu yang turut membabitkan sebuah lori tangki meletup dan merempuh rumah di tepi jalan. Dalam kejadian itu, pemandu serta dua kanak-kanak di rumah berkenaan mati di tempat kejadian.