Pages

Monday, September 30, 2013

Akhbar tertua dunia kini dalam talian

 Akhbar tertua dunia  kini dalam talianAkhbar Lloyd’s List kini tersedia secara dalam talian. London: Akhbar tertua dunia, Lloyd's List yang diterbitkan sejak 279 tahun lalu sebagai catatan pemberitahuan yang ditampal di dinding sebuah kafe di London, akan tersedia secara online mulai akhir tahun ini.

Penerbitan bercetak terakhir Lloyd's List, membawa berita dalam industri perkapalan ialah pada 20 Disember ini.
Hanya 25 orang baca nakhah bercetak


Kajian yang dijalankan mendapati hanya 25 orang saja membaca naskhah bercetak akhbar itu.

“Ini hanya sebahagian daripada perkembangan dan evolusi akhbar ini,” kata pengarang kanan Llyod’s List, Richard Meade yang dipetik Perbadanan Penyiaran Britain.

Beliau berkata perkembangan terbaru ini hanya memberi sedikit perubahan sejak akhbar itu diterbitkan pada 1734, dalam bentuk notis yang ditampal di dinding kedai bagi memberi maklumat keluar masuk kapal di pelabuhan kepada pedagang.

“Kami tidak banyak berubah, tetapi sekarang pelanggan boleh mengakses akhbar ini dari mana-mana kedai kopi di seluruh dunia.
Meade berkata, walaupun syarikatnya masih mempunyai nostalgia terhadap akhbar bercetak, pelanggan kini hanya perlu membayar sedikit wang untuk mengakses Llyod’s List dan tidak perlu menunggu kiriman melalui pos.

Lloyds’ List diasaskan Edward Lloyd yang mencetak butiran terperinci mengenai ketibaan dan keberangkatan kapal, selain maklumat kematian apabila kemalangan berlaku di laut. - AGENSI

Teknik celup kain 500 tahun diancam kepupusanDUA orangpekerjamemegangsehelai kain denganrekaan'Pengantinlelaki danperempuan'yang sudahsiapdicelup.


KANO, Nigeria - Teknik mencelup warna kain kapas yang diwarisi sejak 500 tahun lalu oleh sekumpulan pengusaha kain di utara Nigeria kini diancam kepupusan.
Di sebuah pusat mencelup kain di sini, pewarna yang diperbuat daripada bancuhan nila, abu dan tawas diperam selama sekurang-kurangnya sebulan sebelum boleh digunakan. Bancuhan itu menelan kos sebanyak AS$300 (RM967) dan dianggap tidak kos efektif.
Pusat mencelup kain yang dikenali sebagai Kofar Mata itu dibina pada tahun 1498 oleh nenek moyang pemilik perniagaan tersebut sekarang.
Ia kekal menjadi pengeluar kain tradisional terakhir yang ada di bandar ini, walaupun jumlah pengeluarannya semakin menurun.
"Berpegang kepada teknik lama merupakan rahsia kenapa kami mampu bertahan hingga ke hari ini. Namun, bersifat konservatif ada cabarannya," kata salah seorang pengusaha, Yusuf Sa'id.
Komitmen segelintir pengusaha kain membolehkan warisan itu terus hidup di sebalik perkembangan semasa Nigeria yang memberi impak negatif kepada industri tekstil di sini.
Kos operasi yang tinggi, ditambah dengan kebanjiran fabrik dari luar negara terutama China yang murah telah memaksa kira-kira 20 kilang tekstil tradisional di Kano ditutup sejak dua dekad lalu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0930&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2gJo1zPbc 
Hakcipta terpelihara 

500 buah kereta vintaj Chevrolet dilelongORANG ramai mengerumuni sebuah Chevrolet Impala tahun 1959 sebelum kereta klasik itu dilelong di Pierce, Nebraska, Amerika Syarikat kelmarin.


PIERCE, Nebraska - Beribu-ribu peminat kenderaan berkumpul di sebuah ladang di sini untuk menghadiri acara lelongan kereta-kereta vintaj Chevrolet yang dianggap terbesar di Amerika Syarikat kelmarin.
Pembeli kereta antik, peminat sejarah dan orang ramai berpusu-pusu untuk melihat secara dekat 500 buah kereta vintaj yang dilelong pada hujung minggu lalu.
Kereta-kereta tersebut adalah milik mendiang Ray Lambrecht yang merupakan pengedar kenderaan Chevrolet selama 50 tahun.
Lambrecht dikatakan menyimpan semua kereta yang tidak terjual di merata-rata tempat. Sebanyak 430 buah kereta dan trak pikap dialihkan dari bawah pokok. Sebanyak 50 buah lagi yang berada dalam keadaan baik diambil dari parkir berbumbung.
"Anda tidak akan jangka bahawa semua kereta ini masih wujud di sini. Saya harap para pembeli tidak kecewa kerana bukan semua kereta ini berada dalam keadaan yang sempurna," kata salah seorang ahli keluarga Lambrecht, Cassie Wondersee.
Antara kenderaan yang dilelong ialah trak pikap Cameo tahun 1958 dengan odometer menunjukkan ia hanya bergerak kurang tiga kilometer serta dua buah Chevrolet Impala tahun 1964 dan 1963 berwarna merah.
Acara lelongan itu menyebabkan kawasan yang jarang dikunjungi tersebut menjadi begitu meriah sehinggakan para pekerja restoran makanan segera dan kedai runcit menyewakan bilik masing-masing kepada pengunjung yang datang dari jauh. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0930&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2gJnP3UK5 
Hakcipta terpelihara