Pages

Saturday, October 22, 2011

Putera Mahkota Arab Saudi Meninggal DuniaPutera Mahkota Arab Saudi Putera Sultan Abdul-Aziz meninggal dunia pada Sabtu.
DUBAI: Putera Mahkota Arab Saudi Putera Sultan Abdul-Aziz yang menerima rawatan di luar negara meninggal dunia pada Sabtu, demikian menurut satu kenyataan rasmi dibawa agensi berita kebangsaan SPA.
Putera Sultan merupakan adik kepada Raja Arab Saudi Raja Abdullah Abdulaziz.
“Putera Sultan telah meninggal dunia di luar negara subuh ini kerana sakit,” kata kenyataan itu.
Sultan, yang dipercayai berusia 86 tahun, berada di Amerika Syarikat kerana sakit dan menjalani rawatan sejak Jun lalu.
Selain selaku putera mahkota negara pengeskport minyak terbesar dunia itu, Putera Sultan juga merupakan menteri pertahanan dan menteri penerbangan sejak empat dekad lalu.
Saluran televisyen Saudi menghentikan program siaran sejak awal pagi ini dan hanya menyiarkan bacaan ayat-ayat al-Quran dengan imej Kaaba.
Upacara pengebumian akan berlangsung di ibu negara Saudi Riyadh Selasa ini, kata SPA lagi.
Raja Abdullah yang berusia lewat 80-an menjalani semula pembedahan awal bulan ini di luar negara dan kelihatan sihat sejak itu.
Menteri Dalam Negeri Putera Nayef, yang dinamakan sebagai timbalan perdana menteri kedua pada 2009, dijangka akan menggantikan tempat Putera Sultan sebagai Putera Mahkota.
Putera Nayef, berusia dalam lewat 70-an, dianggap sebagai lebih konservatif berbanding Putera Sultan dan Raja Abdullah.
Berbanding negara-negara Eropah dan negara lain, takhta Arab Saudi akan diwarisi oleh adik-beradik pengasas kerajaan Saudi, Ibn Saud yang meninggal dunia pada 1953. ― REUTERS
-mstar

Dialog Rasullulah saw dengan Abu DzarDiriwayatkan oleh Muhammad bin Al-Husain dari Abu Idris Al-Khaulani bahawa Abu Dzar r.a. bercerita: "Pada suatu hari aku masuk ke dalam masjid dan menemui Rasulullah saw. sedang duduk seorang diri; maka aku mendekatinya dan duduk di sampingnya, kemudian terjadilah dialog (soal jawab di antara beliau dan aku).

1. Aku (Abu Dzarr) bertanya, "Ya Rasulullah, engkau memerintahkan aku bersolat?"
Beliau (Rasulullah) menjawab: "Solat adalah sebaik-baik perbuatan, maka perbanyakkanlah atau sedikit."

2. Aku tanya, "Amal apakah yang paling afdhal?"
Beliau jawab:"Beriman kepada Allah dan berjihad fi sabiilih (pada jalanNYA)."

3. Aku tanya,"Mukmin yang bagaimanakah yang paling afdhal?"
Beliau jawab: "Ialah yang terbaik akhlaknya."

4. Tanya, "Muslim yg bagaimanakah yang paling selamat?"
Jawab: "Ialah yg menyelamatkan orang-orang dari gangguan lidahnya dan tangannya."

5. Tanya, "Hijrah yg bagaimanakah yg afdhal, ya Rasulullah?"
Jawab: "Ialah hijrah dari (meninggalkan) perbuatan maksiat."

6. Tanya,"Solat yang bagaimanakah yang afdhal, ya Rasulullah?"
Jawab:"Berkhusyuk yang panjang (lama berdiri)."

7. Tanya,"Hamba-hamba sahaya manakah yg paling afdhal utk dimerdekakan?"
Jawab:"Hamba yg paling mahal harganya dan yg paling disayang oleh pemiliknya."

8. Tanya,"Sedekah yg bagaimanakah yg paling afdhal, ya Rasulullah?"
Jawab:"Pemberian dari orang yg masih kekurangan (tidak kaya) dan pemberian secara rahsia kepada fakir miskin."

9. Tanya,"Ayat apakah di antara ayat-ayat yg diturunkan kepadamu yg paling besar?"
Jawab:"Ayat Kursi, dan tujuh langit itu jika dibandingkan dengan Kursi, melainkan seperti sebuah cincin (atau lingkaran besi) yg berada di tengah-tengah padang pasir, dan perbandingan Arasy terhadap Kursi adalah perbandingan padang pasir itu terhadap cincin tadi."

10. Tanya,"Berapakah bilangan Nabi-Nabi, ya Rasulullah?"
Jawab:"Seratus dua puluh empat ribu." (124,000)

11. Tanya,"Berapakah yg menjadi Rasul di antara mereka, ya Rasulullah?"
Jawab:"Sebanyak tiga ratus tiga belas." (313)

12. Tanya,"Siapakah yg pertama, ya Rasulullah?"
Jawab:"Adam."

13. Tanya,"Apakah dia seorang Nabi yg diutus ?"
Jawab:"Benar, dia diciptakan oleh Allah dengan tanganNYA, ditiupkan ruh ke dalam tubuhnya yang disempurnakan."
Dan selanjutnya Rasulullah bersabda:
"Hai Abu Dzarr, empat dari mereka adalah dari golongan Siryaniun, iaitu Adam, Syith, Nuh, dan Idris, iaitu Nabi pertama yg dapat menulis dengan pensel. Dan empat Nabi dari keturunan Arab, iaitu Hud, Syuaib, Saleh, dan Nabimu, hai Abu Dzarr."

14. Abu Dzarr bertanya,"Berapa kitab telah diturunkan Allah, ya Rasulullah?"
Ar-Rasul saw. jawab:"Seratus empat kitab (104). Kepada Syith tlh diturunkan lima puluh halaman, Idris tiga puluh halaman, Ibrahim sepuluh halaman, Musa sebelum Taurat ada sepuluh halaman, di samping kitab Taurat, Injil, Zabur dan Al-Qur'an."

15. Tanya,"Ya Rasulullah, apakah isi lembaran yg diturunkan kepada Ibrahim?"
Jawab:"Isinya ialah: Hai Raja yg berkuasa, dipuji dan sombong, sesungguhnya AKU tidak mengutusmu untuk mengumpulkan dunia, melonggokkan sebahagian di atas sebahagian, akan tetapi AKU mengutusmu untuk menerima doanya orang yg teraniaya agar tidak sampai kepada-KU, kerana AKU tidak akan mengembalikannya walaupun ia datang dari seorang yg kafir. Seorang yg bijaksana akan membahagi masanya menjadi beberapa waktu untuk bermunajat kepada Tuhannya, beberapa waktu untuk bertanya pada dirinya sendiri (muhasabah), beberapa waktu untuk merenungkan ciptaan Allah, dan beberapa waktu lagi utk mengurus keperluan makan dan minumnya. Seorang yang bijaksana tidak akan meributkan (menyibukkan) diri melainkan untuk tiga tujuan: mencari bekal untuk hari kemudian (Akhirat), mencari nafkah hidup, dan mencari kelazatan yg halal. Seorang yg bijaksana hendaklah mengenal zamannya, tekun mengurus urusannya, dan menjaga lidahnya. Barangsiapa yang menyesuaikan bicaranya dengan perbuatan, maka akan jarang berbicara melainkandalam hal-hal yg mengenai dirinya."

16. Tanya,"Apakah isi lembaran-lembaran yg diturunkan ke atas Musa, ya Rasulullah?"
Jawab:"Isinya adalah semua peringatan dan ibarah; aku hairan dari orang yg yakin akan mati bagaimana ia dapat bersuka-ria, aku hairan dari orang yg yakin dgn adanya takdir bagaimana ia membanting tulang bekerja, aku hairan dari org yg melihat keadaan dunia yg selalu berubah bagaimana ia dapat tenang mempercayainya dan aku hairan dari orang yg yakin adanya hari hisab besok, bagaimana ia enggan beramal."

17. Tanya,"Ya Rasulullah, apakah ada yg sampai kepada kita sesuatu yg dulu ada di tangan Ibrahim dan Musa, dan apakah yg diturunkan Allah kepadamu?"
Jawab:"Ada, cubalah baca hai Abu Dzarr, 'Sesungguhnya beruntunglah orang yg membersihkan diri (dengan beriman) dan ia ingat akan nama Tuhannya, lalu ia bersembahyang. Tetapi kamu (orang2 kafir) memilih kehidupan duniawi. Sedang kehidupan akhirat adalah lebih baik dan lebih kekal.' Sesungguhnya ini benar2 terdapat dalam kitab2 yg dahulu (iaitu) kitab2 Ibrahim dan Musa."

18. Abu Dzarr bertanya,"Apakah wasiatmu kepadaku, ya Rasulullah?"
Ar-Rasul saw menjawab:"Hendaklah engkau bertaqwa kepada Allah, kerana itu (taqwa) adalah pokok segala urusanmu."

19. Abu Dzarr bertanya lagi,"Apa lagi ya Rasulullah?"
Rasulullah saw. menjawab:"Bacalah Al-Qur'an dan berzikirlah (ingatlah) kepada Allah, kerana itu akan menjadi zikir buatmu di langit dan cahaya bagimu di dunia."

20. Tanya,"Apa lagi, ya Rasulullah?"
Jawab:"Hindarilah banyak ketawa, kerana itu mematikan hati dan menghilangkan cahaya wajah."

21. Tanya,"Apa lagi, ya Rasulullah?"
Jawab:"Laksanakanlah kewajipan berjihad, kerana itu merupakan kerahiban perjuangan bagi umatku."

22. Tanya,"Apa lagi, ya Rasulullah?"
Jawab:"Hendaklah engkau selalu diam (tidak bercakap) melainkan untuk kebaikan, kerana itu dapat mengusir syaitan dan dapat menolongmu dalam urusan agamamu."

23. Tanya,"Apa lagi, ya Rasulullah?"
Jawab:"Lihatlah kepada orang yg di bawahmu dan janganlah melihat orang yg berada di atasmu, agar engkau tidak memandang rendah akan nikmat yg Allah berikan kepadamu."

24. Abu Dzarr bertanya,"Apa lagi, ya Rasulullah?
Jawab:"Cintailah orang2 fakir miskin dan duduklah bersama-sama mereka, agar engkau tidak memandang rendah dan kecil nikmat Allah kepadamu."

25. Bertanya Abu Dzarr,"Apa lagi, ya Rasulullah?"
Rasulullah saw. menjawab:"Hubungilah kerabatmu, walaupun mereka memutuskan hubungannya dengan engkau."

26. Tanya Abu Dzarr,"Apa lagi ya Rasulullah?"
Jawab Rasululllah:"Katakanlah apa yang haq (yang benar) walaupun itu merupakan hal yg pahit."

27. Tanya,"Apa lagi ya Rasulullah?"
Jawab:"Janganlah engkau takut dicerca orang kerana membela agama Allah."

28. Tanya,"Apa lagi ya Rasulullah?"
Jawab:"Apa yang engkau ketahui tentang dirimu akan mencegahmu mencampuri urusan orang lain dan janganlah engkau sesalkan bahawa orang tidak melakukan apa yg engkau sukai. Dan cukup sebagai aib bahwa engkau mengetahui tentang orang lain apa yang engkau tidak mengetahui tentang dirimu sendiri."
Kemudian Rasulullah saw. memukul dadaku dengan tangannya seraya bersabda: "Tiada aqal seperti kebijaksanaan, tiada wara' seperti memahami diri dan tiada kebanggaan seperti akhlak yang baik."

Sumber:
Terjemahan Ibnu Katsir, Jilid 2
-cahaya mukmin

Rayu bawa pulang


PAH Zain Fatimah Mohd. Noor tidak dapat menahan sebak apabila bercakap dengan anak sulungnya, Azhlina Azmi yang berada di Kalimantan Timur, semalam.


MACHANG 21 Okt. - Seorang wanita yang lari mengikut kekasih ke Indonesia kira-kira tiga tahun lalu merayu pihak berkuasa Malaysia supaya membantu membawanya pulang ke pangkuan keluarga di Kampung Bukit Tiu, di sini.

Azhlina Azmi, 23, ketika dihubungiUtusan Malaysia mengaku menyesal dengan tindakannya itu dan berharap dapat kembali semula ke pangkuan keluarganya kerana kehidupan yang dilaluinya kini amat memeritkan.

"Saya memang menyesal ke Indonesia. Saya sudah berkahwin dan kini mempunyai seorang anak berusia tiga tahun. Saya tiada wang untuk buat pasport dan membeli tiket penerbangan balik ke Malaysia. Saya dan suami memang mahu balik ke Malaysia pada bila-bila masa sekiranya ada pihak yang membantu.

"Suami saya bekerja di ladang sawit, gaji tidak sampai RM15 sehari, wang yang ada hanya cukup untuk menampung makan minum kami sekeluarga," katanya yang bercakap dalam bahasa Indonesia sambil menangis.

Azhlina dan suami yang dikenali sebagai Salleh Jaafar, kini tinggal di rumah kongsi di kawasan ladang kelapa sawit milik sebuah syarikat dari Singapura di Desa Kebun Agung Rantau Pulung, Balik Papan, Kalimantan Timur.

Pada 4 Mei lalu, akhbar ini melaporkan bapa Azhlina, Azmi Sulaiman, 50, merayu agar pihak berkuasa membantu membawa pulang anak perempuan sulungnya itu yang didakwa dilarikan oleh seorang pemuda dari Lombok, Indonesia sejak tiga tahun lalu.

Sementara itu, Azmi ketika ditemui sekali lagi merayu kepada pihak berkuasa supaya membantu anaknya pulang semula ke pangkuan keluarga.

"Saya merayu kepada sesiapa sahaja terutama pihak berkuasa supaya tolong bawa pulang Lina. Saya bukannya orang senang yang boleh pergi ke sana untuk mengambil mereka pulang.

"Ini kali keempat saya membuat rayuan melalui media massa, tolong kami, isteri saya sudah kering air mata mengenangkan nasib anak di sana yang entah cukup makan atau tidak," katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan Pemuda UMNO Bahagian Machang, Azman Ghazali yang melawat keluarga tersebut berkata, pihaknya akan cuba sedaya upaya untuk membantu keluarga tersebut membawa pulang Azhlina.

"Kita telah merujuk kes ini kepada Biro Aduan Awam Pemuda UMNO pada Mei lalu dan sekarang masih menunggu maklum balas daripada biro tersebut kerana proses untuk membawa pulang Azhlina bukannya satu perkara mudah dan memerlukan kerjasama antara kerajaan.

"Saya melihat proses untuk membawa pulang Azhlina lebih mudah kerana dia berada di Kalimantan, lebih dekat dengan Malaysia," katanya.

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:

'via Blog this'

Abai rawatan anak, ibu kecewa hospital utamakan bayaran


ROSNANI Rosdi bersama anaknya, Muhammad Aidil Fiqri semasa ditemu bual wartawan di Melaka, semalam.


MELAKA 21 Okt. - Seorang ibu meluahkan rasa kecewa terhadap layanan sebuah hospital swasta di sini yang lebih mementingkan bayaran tanpa mempedulikan kesakitan yang dialami bayinya ketika cuba mendapat rawatan di hospital berkenaan.

Rosnani Rosdi, 37, yang menggunakan perkhidmatan di hospital itu sejak 12 tahun lalu berkata, dia membawa bayi lelakinya, Muhammad Aidil Fiqri, 10 bulan untuk mendapatkan rawatan pada 13 Oktober lalu.

Dakwanya, anak kelimanya itu yang juga dilahirkan di hospital sama pada 12 Disember 2010 perlu menjalani x-ray kerana mengalami bengkak kepala akibat terjatuh dari tangga rumahnya beberapa hari sebelumnya.

"Ketika mendaftar di kaunter, kakitangan tersebut memaklumkan saya masih ada bayaran tunggakan sebanyak RM2,800 ketika melahirkan Muhammad Aidil yang belum dijelaskan.

"Saya mengakuinya dan jumlah itu adalah sebahagian daripada RM6,200 yang merupakan kos keseluruhan pembedahan bersalin. Sebelum ini telah pun dibayar RM3,000," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Pada masa sama katanya, kakitangan hospital itu langsung tidak bertanya tentang tujuannya datang ke situ walaupun melihat kepala anaknya itu yang bengkak, sebaliknya terus mengarahkannya ke pejabat pentadbiran.

Menurutnya, setibanya di pejabat, seorang kakitangan wanita memberitahu dia perlu menjelaskan semua baki hutang tersebut sebelum membenarkan rawatan x-ray dilakukan ke atas anak lelakinya itu.

Rosnani memberitahu dia sedang menunggu potongan harga daripada pihak hospital kerana cuai ketika melakukan pembedahan ketika melahirkan Muhammad Aidil.

"Akibat kecuaian doktor, pipi kanan Muhammad Aidil calar selain buah pinggang saya turut luka menyebabkan saya terpaksa membawa beg air kencing selama empat minggu.

"Disebabkan itu, saya minta pihak hospital memberikan potongan harga, tetapi mereka cuma beri potongan RM400 sahaja dan minta saya bayar lagi RM2,800," katanya.

Menurutnya, potongan harga sebanyak RM400 adalah tidak berbaloi dengan kesakitan dialami mereka dua beranak.

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:

'via Blog this'

Sentiasa berwuduk elak dipukau

KUALA LUMPUR: “Cara paling mudah seseorang itu mengelakkan diri daripada terkena ilmu pukau ialah dengan sentiasa berada dalam keadaan berwuduk supaya jin dan syaitan tidak dapat menguasai diri kita.

“Latihan seperti itu perlu diamalkan supaya niat jahat seseorang itu tidak berjaya kerana hanya wuduk mampu mematahkan semua niat jahat ingin diperlakukan kepada kita ,” kata Pengasas Pusat Rawatan Terapi al-Quran Darul Hikmah, Abdul Malek Abdul Ladzim Al Azhari.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan muka depan Harian Metro semalam mengenai seorang pesara yang kerugian RM50,000 selepas dipukau seorang lelaki berperwatakan alim dengan hanya menepuk bahu.

Lelaki berkenaan mampu membuatkan mangsanya secara tanpa disedari menyerahkan geran tanah, wang tunai serta barangan kemas kepadanya.


Abdul Malek berkata, ilmu pukau sebahagian ilmu sihir yang wujud sejak zaman Nabi Musa lagi iaitu ketika Nabi Musa terpaksa berhadapan dengan ahli sihir Firaun.


Menurutnya, pukau akan menyebabkan seseorang itu dikuasai jin kafir yang melakukan perjanjian dengan tuannya untuk merosakkan seseorang yang dikehendaki.

Katanya, banyak lagi cara yang boleh dilakukan bagi mengelakkan diri daripada terkena ilmu pukau ini iaitu dengan mengamalkan ayat suci al-Quran dan zikir sebagai benteng untuk diri.


“Pukau ini mempunyai pelbagai cara seperti menggunakan asap rokok, angin dan dengan menyebut nama orang berkenaan. Ilmu sihir sekarang juga boleh dilakukan melalui dalam telefon.

“Oleh itu, jika pengamal ilmu sihir boleh melakukan latihan untuk mendapatkan ilmu yang dikehendaki, kita juga perlu melatih diri kita dengan mengamalkan panduan yang boleh mengelakkan diri dari terkena ilmu berkenaan,” katanya.

myMetro | Sentiasa berwuduk elak dipukau:

'via Blog this'

‘Orang Besar’ Afrika paling lama tumbang

BEKAS pemimpin Libya, Muammar Gaddafi orang terbaru yang tersingkir daripada senarai apa yang digelar ‘Orang Besar’ di Afrika, kumpulan pemerintah kuku besi yang semakin sedikit bilangannya dan mendapati semakin sukar untuk terus berkuasa.

Meskipun kematian Gaddafi, sebahagiannya akibat campur tangan luar, tekanan dalaman daripada penghuni bandar yang meningkatkan tuntutan sehingga memaksa perubahan politik lebih luas di benua itu.


Pilihan raya di beberapa negara Afrika baru-baru ini menunjukkan mereka boleh menggantikan rampasan kuasa sebagai jalan untuk menggulingkan pemimpin yang sudah tidak dialu-alukan lagi.

“Ia adalah kotak undi, bukan peluru yang memberi kesan kepada perubahan politik di Afrika. “Apa yang berlaku ialah berterusan tekanan dari dalam,” kata Tara O’Connor dari Konsultan Risiko Afrika yang berpusat di London. Mati dibunuh pemberontak yang disokong negara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) yang menawan Sirte, bandar kelahirannya Khamis lalu, Gaddafi berada di tempat teratas senarai pemimpin Afrika paling lama memerintah, 42 tahun.


Ia meletakkannya di atas Presiden Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, pemimpin negara pengeluar minyak, Equatorial Guinea di tengah Afrika yang pemerintahannya kini memasuki tahun ke-32, Jose Eduardo dos Santos yang memimpin Angola untuk tempoh yang sama dan Robert Mugabe, yang menjadi Presiden Zimbabwe sejak 31 tahun lalu.


Kelab Lebih Dua Dekad itu sudah pun kehilangan dua anggotanya, kesan daripada Kebangkitan Arab yang menyaksikan Presiden Tunisia, Zine al-Abidine Ben Ali dan Presiden Mesir, Hosni Mubarak, tumbang.

Di selatan Sahara, desakan perubahan tidak begitu menarik dan sebahagian pemerhati sangsi ia berlaku.


Presiden Burkina Fasa, Blaise Compaore, melanjutkan pemerintahannya untuk tahun ke-24 April lalu apabila mencapai kemenangan besar dalam pilihan raya negara itu. Keputusan awal dalam pilihan raya Cameroon bulan ini, menunjukkan Paul Biya akan terus berkuasa untuk tahun ke-29. Kemenangan kedua-dua pemimpin itu di negara masing-masing berpunca daripada kelemahan pembangkang, dakwaan salah laku dan pengundi yang yakin undi mereka tidak akan membawa sebarang perubahan, satu keadaan memihak kepada penyandang yang menguasai semua bentuk jentera kerajaan.

Aktivis demokrasi Ghana, George Ayitteh berkata, pemerintah kuku besi berupaya meneruskan pemerintahan mereka dengan menguasai enam institusi penting - pasukan keselamatan, media, perkhidmatan awam, Parlimen, kehakiman dan suruhanjaya pilihan raya.


Bagaimanapun, daripada enam itu, menurut Pengarah Yayasan Afrika Bebas yang berpusat di Washington, Ayitteh, media semakin terlepas daripada cengkaman pemimpin seumpama itu kerana perkembangan stesen radio FM milik peribadi serta peluasan penggunaan Internet, khususnya di kawasan bandar raya.


“Sukar bagi mereka mengawal Internet sementara radio menjadi medium paling berpengaruh di Afrika. Ia akan menjadi lebih sukar bagi mereka untuk mengekalkan kuasa,” kata Ayitteh. Keruntuhan Tembok Berlin pada 1989 dan perpecahan Soviet Union menamatkan peranan Afrika sebagai proksi dalam sengketa Perang Dingin dengan kuasa besar menyokong diktator yang menuruti ideologi mereka.


Perubahan dalam dasar Perancis juga membawa kepada pemerintah sedia ada di bekas tanah jajahannya tidak lagi menikmati sokongan automatik daripada Paris. Ini berlaku kepada Laurent Gbagbo, pemimpin Ivory Coast, April lalu, apabila dia membenarkan pasukan keselamatannya menembak penunjuk perasaan yang menyebabkan dia digulingkan tentera pemberontak dengan sokongan tentera Perancis.


Ketika saki baki ‘orang besar’ sudah menjangkau usia 70-an, lebih separuh daripada lebih satu bilion penduduk Afrika berumur bawah 25 tahun dan dalam kebanyakan kes, tidak tahu apa-apa kecuali kehidupan di bandar raya, kata O’Connor.


“Pembandaran memusnahkan kesetiaan tradisi suku kaum. Faktor utama kini ialah tuntutan pekerjaan, kesihatan dan perumahan, sekali gus meningkatkan tekanan terhadap ahli politik.


Tekanan itu sudah pasti lebih hebat jika tidak kerana perpecahan dalam kalangan pembangkang di kebanyakan negara Afrika. Mereka gagal mengetepikan sengketa untuk membentuk pakatan yang lebih kukuh. Pemimpin Cameroon, Paul Biya, sebagai contoh, berdepan dengan 20 penentang. Baik O’Connor mahupun Attiyeh, mengaku lebih banyak masa diperlukan bagi pembangkang membentuk pakatan yang berwibawa di beberapa negara. Mereka bagaimanapun berkata, tidak seperti dua dekad lalu, pemulauan pilihan raya secara menyeluruh sehingga membolehkan penyandang jawatan menang percuma, kini jarang berlaku.


Pilihan raya yang agak lancar di Nigeria dan Zambia, yang bulan lalu membawa kepada pemimpin pembangkang, Michael Sata mengangkat sumpah, menawarkan kepada rakyat Afrika bukti mereka boleh menumbangkan pemimpin yang dilihat gagal melaksanakan tugas mereka.


Attiyeh berkata, Kebangkitan Arab, walaupun tidak merebak jauh ke selatan, mewujudkan rasa tidak sabar ramai warga Afrika untuk menyaksikan perubahan yang beberapa tahun akan datang mungkin membawa kepada pertelagahan antara mereka dan saki-baki pemimpin lama. “Perjalanan yang akan dilalui tidak semestinya lancar,” katanya. - Reuters

myMetro | ‘Orang Besar’ Afrika paling lama tumbang:

'via Blog this'

PBB mahu siasat ‘kejadian menyedihkan’

MISRATA: Muammar Gaddafi diheret dalam keadaan beliau cedera, berdarah tetapi masih hidup, dari keretanya tetapi kemudian diumumkan mati oleh mereka yang menangkapnya.

Keadaan itu mencetuskan misteri di sebalik kematian bekas pemimpin Libya itu serta mencemarkan kejayaan pemberontak.

Di Geneva, Ketua Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendesak supaya diadakan siasatan mengenai cara Gaddafi dibunuh dengan berkata, dua video yang dirakam serentak ketika kejadian itu sebagai ‘amat menyedihkan.’

“Mengenai kematian Gaddafi semalam (kelmarin), keadaannya masih tidak jelas. Terdapat empat atau lima versi mengenai bagaimana beliau mati. Siasatan perlu dilakukan mengenai apa yang kita saksikan menerusi video,” kata jurucakap Rupert Colville, Navi Pillay.


Beberapa video yang disiarkkan secara langsung menunjukkan penangkapannya pada Khamis dan tidak dapat dinafikan beliau masih hidup ketika itu.


Rakaman itu menunjukkan bekas diktator itu, dengan separuh mukanya berlumuran darah, ditarik keluar dari kenderaannya oleh orang ramai. - Reuters

myMetro | PBB mahu siasat ‘kejadian menyedihkan’:

'via Blog this'

Mo’tassim ditembak di dada

myMetro | Mo’tassim ditembak di dada: "TRIPOLI: Pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), mengesahkan seorang anak Gaddafi, Mo’tassim juga terbunuh dan mayatnya dibawa ke Misrata, barat Sirte, tempat dia dan bapanya ditangkap.

Seorang doktor, Ibrahim Tika memberitahu televisyen Al Arabiya, Mo’tassim mati selepas kematian bapanya.


“Terdapat kecederaan besar di dada dan bawah lehernya. Ada tiga kecederaan di belakang tubuh dan di belakang kaki. “Ada juga kesan tembakan pada kakinya, tetapi ia luka yang dialaminya beberapa hari lalu. “Keadaan pendarahannya membuktikan dia dibunuh selepas Gaddafi,” kata Ibrahim. - Reuters"

'via Blog this'

Teladan untuk diktator Arab

DUBAI: Bagi kebanyakan penduduk Arab, penahanan dan pembunuhan Muammar Gaddafi - pemerintah paling lama berkuasa di Timur Tengah - adalah pengajaran kepada pemimpin kuku besi lain di rantau berkenaan.

Bagaimanapun, sesetengah pihak menganggap Libya bakal menjadi lebih baik jika Gaddafi diberikan peluang mendapat perbicaraan adil bagi menjawab kekejaman sepanjang 42 tahun pemerintahannya.


Peniaga di Beirut, Ziad Khalil, berkata jumlah diktator di dunia kini semakin berkurangan dengan kematian Gaddafi.

“Kematian itu memang layak untuknya,” katanya.


Di Kaherah, eksekutif perniagaan, Youssef Hammad, 43, berkata dia tidak terkejut melihat bagaimana riwayat Gaddafi berakhir.


“Cara Gaddafi mati ditakdirkan begitu selepas dia mengabaikan seruan rakyat untuk bersikap lebih terbuka dan bebas,” katanya.

Di sebalik gesaan rakyat, kata Youssef, Gaddafi memburu mereka “sehingga ke lubang cacing.” “Nampaknya, dia mati dalam keadaan diburu rakyat Libya hingga ke lubang cacing,” katanya.


Menjadi pelarian sejak Ogos lalu, Gaddafi dibunuh kelmarin selepas pejuang Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) menangkapnya di tengah Sirte.

Dia cuba melarikan diri dari situ bersama konvoinya tanpa menghiraukan serangan udara Nato tetapi pejuang NTC berjaya menemuinya bersembunyi dalam pembetung.


Rakaman video telefon bimbit menunjukkan dia dibelasah selepas itu.


Perdana Menteri sementara Libya, Mahmoud Jibril, berkata Gaddafi mati akibat terkena tembakan ketika dibawa ke hospital.


Bagaimanapun, ramai meragui kesahihan kenyataan itu, sebaliknya yakin Gaddafi mati di tangan pejuang NTC yang menahannya.


Sementara itu, Mesir berkata, mereka bersedia membantu rakyat Libya membina semula negara berkenaan, tetapi kebanyakan negara Arab lain masih berdiam diri. - Reuters

myMetro | Teladan untuk diktator Arab:

'via Blog this'

Saif al-Islam dipercayai cuba lari ke Niger

LONDON: Anak lelaki Muammar Gaddafi yang berpengaruh, Saif al-Islam, dilaporkan meninggalkan Sirte dari selatan bandar itu menuju sempadan Libya - Niger, kata komander kanan tentera Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), semalam.

Menurut Abdul Majid Mlegta, Saif al-Islam dipercaya melarikan diri bersama konvoi tiga kereta perisai dan mengelak daripada bertembung dengan tentera NTC yang menawan Sirte.


“Kami masih memburunya dan seluruh pejuang diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga,” katanya.

Gaddafi ditangkap hidup-hidup di bandar kelahirannya di Sirte pada Khamis, tetapi mati di tangan pejuang NTC dalam keadaan masih belum jelas.


Saif al-Islam dipercayai meninggalkan Sirte serentak bersama bapanya.


Interpol turut mengeluarkan kenyataan kelmarin, menggesa Saif al-Islam menyerah diri dan mereka menjamin keselamatannya untuk menghadapi perbicaraan atas tuduhan melakukan jenayah kemanusiaan di The Hague.

Berpuluh-puluh pengikut setia Gaddafi, termasuk anak lelakinya, Saadi, melarikan diri ke Niger pada September dan kini diberi perlindungan di Niamey.


Kerajaan Niger menolak permohonan supaya mereka diserahkan kepada kerajaan baru Libya, sebaliknya meminta NTC menghantar pegawai ke negara itu jika mahu menyoal siasat mereka.

Abdul Majid berkata, beberapa hari lalu, Ketua Keselamatan Gaddafi, Abdullah al-Senussi, yang kini berlindung di Niger dipercayai merancang laluan selamat dari Sirte untuk Gaddafi.


Abdullah kini dikehendaki Mahkamah Jenayah Antarabangsa kerana dipercayai melakukan jenayah ke atas kemanusiaan. Dia dipercayai mengarahkan pembunuhan orang awam yang menentang kerajaan tidak lama sebelum rejim Gaddafi tumbang.


Kelmarin, Menteri Luar Niger, Mohammed Bazoum, berkata dia dimaklumkan bahawa Abdullah menuju utara negara berkenaan. - Reuters

myMetro | Saif al-Islam dipercayai cuba lari ke Niger:

'via Blog this'

Air sungai melimpah, 60 hilang di Myanmar

YANGON: Banjir yang menimpa tengah Myanmar menyebabkan ramai hilang apabila rumah mereka di tebing sungai dihanyutkan air.
Seorang pegawai kerajaan yang tidak mahu namanya disiarkan berkata, kira-kira 60 orang di pekan Pakokku hilang dihanyut air, setakat ini.
Katanya, “Beberapa buah rumah dan kuil di sepanjang tebing sungai dihanyutkan air dan sebuah jambatan musnah apabila aras air naik.”

Seorang pegawai lain pula berkata, tiada kematian dilaporkan.


Seorang sami di Pakokku berkata, air naik setinggi tiga meter.

“Beberapa orang, haiwan, rumah dan kuil hanyut dibawa air apabila aras air naik. Aras air berada di tahap biasa sekarang,” katanya.

Media kerajaan melaporkan, jalan, jambatan dan bangunan rosak teruk akibat angin kuat dan hujan di beberapa tempat di negara itu.

Beberapa negara di Asia Tenggara mengalami banjir akibat angin monsun, tahun ini.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kira-kira 700 orang terbunuh di Thailand, Kemboja, Vietnam Laos dan Filipina.

Thailand yang paling teruk terlibat, di mana kira-kira 300 orang mati dan Bangkok pula diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga. - AFP

Jual diri demi satu tin gam

GADAI MARUAH...Alia (kiri) mencari pelanggan tepi jalan.
GADAI MARUAH...Alia (kiri) mencari pelanggan
tepi jalan.

KUANTAN: Hanya bermodalkan satu tin gam berharga tidak sampai RM5, mana-mana lelaki boleh menikmati tubuh seorang gadis berusia 16 tahun yang sering berkeliaran di bandar ini dengan tujuan mahu mencari sesiapa yang boleh membekalkan bahan mengkhayalkan itu kepadanya.
Bukan setakat ringan-ringan, malah gadis yang sering dilihat mundar-mandir di Jalan Pasar dan Medan Warisan di sini, mudah dibawa ke mana saja termasuk ke ranjang asalkan ketagihannya terhadap gam dapat dihilangkan.

Berikutan ‘populariti’ gadis itu yang digelar ‘Minah Gam Ringan-Ringan’ oleh orang ramai yang mengenalinya, wartawan Harian Metro melakukan penyamaran dan berjaya berbual-bual dengannya.

Agak mengejutkan apabila mendapati dia bukanlah selekeh seperti digambarkan, malah mempunyai wajah agak menawan serta pandai bergaya, sekali gus langsung tidak menggambarkan dirinya penagih gam tegar.

Dalam perbualan dengan gadis itu yang hanya mahu dikenali sebagai Alia, dia mengaku tidak kisah dibawa ke mana saja asal diberi satu tin gam untuk melepaskan ketagihan manakala bayaran sekadar RM50 memadai jika ingin menidurinya.

“Kebiasaannya lelaki mengajak saya ke pusat karaoke di sekitar bandar ini kerana di situ agak selamat serta lebih terlindung daripada pandangan orang ramai.


“Tapi kalau di karaoke cuma boleh ringan-ringan sajalah, nak lebih daripada itu kenalah bayar tip sikit dan carilah tempat lebih sesuai,” katanya selamba. Apabila ditanya mengenai latar belakang termasuk keluarga serta persekolahannya, Alia enggan menjawab dan mula menunjukkan rasa kurang senang, namun Harian Metro difahamkan dia sudah berhenti sekolah sejak ibu bapanya bercerai. Ditanya sejak bila dia mula menagih gam, Alia cuma menggeleng-gelengkan kepala, namun memberitahu dia melakukan perkara itu hanya sekadar suka-suka.

Sementara itu, Penolong Pegawai Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Kuantan, Mohd Aluwi Din mengakui pihaknya ada menerima maklumat mengenai beberapa kes membabitkan gadis seperti Alia.
“Ada antara mereka sudah berjaya kami pujuk dan rujuk ke Bahagian Kaunseling untuk mengikuti proses pemulihan.

Kita perlu membantu golongan yang ketagihan gam ini, bukannya menghukum mereka,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Katanya, kebanyakan remaja yang terbabit dengan kegiatan menghidu gam yang dirujuk ke AADK dibawa keluarga sendiri namun ada juga ditangkap ketika operasi dijalankan agensi berkenaan.

“Mereka diberi kaunseling selain menyediakan aktiviti berbentuk keagamaan dan kemasyarakatan supaya pulih daripada kesan menghidu gam yang boleh menjejaskan otak dan melemahkan ingatan.

“Ibu bapa yang menyedari anak mereka terjebak kegiatan menghidu gam tidak perlu malu untuk membawa remaja berkenaan kepada AADK supaya mereka dapat menjalani program pemulihan,” katanya.

Aluwi berkata, jika terlalu ketagih, penghidu gam akan hilang pertimbangan malah sehingga menjejaskan otak seterusnya menjadi gila, justeru tidak hairan sekiranya remaja perempuan yang menghidu gam boleh bertindak melampaui batas seperti menyerahkan kehormatan diri dan sebagainya.

Tembakan di kepala punca kematian


GADDAFI kelihatan melihat kesan darahnya dengan dikerumuni penentangnya.
GADDAFI kelihatan melihat kesan darahnya dengan dikerumuni penentangnya.

MISRATA: Seorang saksi berkata, kesan peluru boleh dilihat dengan jelas di sisi kepala bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.
Selain kesan tembakan di kepala, mayat Gaddafi yang ditunjukkan kepada pemberontak dan seorang saksi Reuters juga mempunyai kesan calar, juga di kepala.

Ada beberapa kesan darah pada tubuhnya meskipun ia tidak sebanyak seperti yang diilihat pada video sejurus beliau ditangkap.

Sementara itu, terdapat tanda-tanda pertelagahan antara pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) dengan pejuang dari Misrata mengenai tempat pengebumian Gaddafi.

Tidak dapat dipastikan sama ada pejuang di Misrata merasakan mereka mempunyai kata putus untuk menentukan pengebumian bekas pemimpin Libya itu memandangkan mereka yang berjuang untuk menggulingkannya dan kemudian memburunya hingga kepada kematiannya.

“Mereka tidak bersependapat mengenai tempat pengebumian,” kata seorang pegawai NTC yang enggan namanya disiarkan.


“Menurut Islam, Gaddafi sepatutnya dikebumi segera tetapi sehingga ini masih belum ada persetujuan dicapai sama ada mayatnya akan dikebumikan di Misrata, Sirte atau tempat lain,” katanya.

Gaddafi masih hidup ketika ditangkap tetapi kemudian mati di tangan pemberontak dalam keadaan yang masih tidak jelas.
Pegawai NTC, Ali Tarhouni yang juga Menteri Minyak dalam kerajaan sementara berkata, keputusan mengenai tempat pengebumian masih belum dicapai. “Saya mengarah mereka menyimpan mayat itu dalam setor beku selama beberapa hari bagi memastikan semua orang tahu Gaddafi sudah mati,” katanya kepada Reuters.

Ketika ditanya mengenai urusan pengebumian, termasuk di mana bekas pemimpin itu akan dikebumikan, dia berkata: “Belum ada keputusan lagi.” Ali juga memberitahu, satu keputusan mengenai siapa yang akan menjadi perdana menteri kerajaan sementara Libya akan ditentukan, kemungkinan minggu depan. — Reuters

7 perangai pelik Gaddafi


CARA HIDUP LUAR BIASA...selain sentiasa dikawal sehingga 40 anggota keselamatan khas terdiri daripada anak dara
CARA HIDUP LUAR BIASA...selain sentiasa dikawal sehingga 40 anggota keselamatan khas terdiri daripada anak dara

TRIPOLI: Muammar Gaddafi yang memerintah Libya selama 42 tahun kini menjadi sejarah dan bakal dikenang sebagai diktator yang didakwa menaja keganasan di negara luar.
Namun, di sebalik legasi itu, Gaddafi juga akan diingat sebagai tokoh yang suka melakukan perkara pelik.
Laman sesawang ABCNews.com menyenaraikan tujuh keanehan utama yang dilakukan Gaddafi. • Khemah kalis peluru: Ketika berada di Tripoli, Gaddafi tinggal dalam kubu dilengkapi dengan rangkaian sistem terowong untuk menyelamatkan diri.


  Apabila berkunjung ke luar negara, tokoh berdarah Badwi itu membawa bersamanya khemah untuk dipasang di tempat difikirkan sesuai.

  Disebabkan set khemah kalis peluru itu terlalu berat, ia terpaksa diangkut menggunakan pesawat berasingan yang mengiringi ke mana saja Gaddafi pergi.

  Untuk menghidupkan suasana padang pasir, dia juga menambat seekor dua unta di luar khemahnya.
 • Pengawal anak dara: Nampaknya pengawal ini tiada ketika mereka sangat diperlukan apabila Gaddafi ditangkap kelmarin, tetapi biasanya tokoh itu dikelilingi 40 anggota terlatih sepanjang masa.

  Digelar sebagai Amazon, pengawal wanita itu dilaporkan semuanya masih dara dan mereka berikrar mempertahankannya sebelum menyertai pasukan berkenaan.

  Dilatih di sebuah pusat latihan wanita, pengawal terbabit dipilih sendiri oleh Gaddafi dan mengenakan mekap, kasut but bertumit tinggi.
 • Jururawat seksi: Selama sedekad, seorang jururawat Ukraine, Galyna Kolotnytska, sering dilihat berada di sisi Gaddafi.

  Digambarkan sebagai mempunyai bentuk badan mengghairahkan, Galyna didakwa seorang daripada pembantu paling dipercayai Gaddafi dan dipercayai menjalin hubungan romantik dengan diktator terbabit.

  Sejumlah jururawat Ukraine turut berkhidmat untuk Gaddafi dan mereka memanggilnya dengan gelaran “papa” atau “daddy”.
 • Jatuh hati kepada Condoleezza Rice: Pada 2007, Gaddafi menggelar bekas Setiausaha Negara AS itu sebagai “wanita kulit hitam Afrika yang dikasihi.”

  Ketika Condoleezza melawat Tripoli pada 2008, Gaddafi memberikan pelbagai hadiah bernilai AS$200,000 (RM629,880), termasuk cincin.

  Bagaimanapun, minatnya kepada wanita itu hanya terbongkar selepas pemberontak menawan Tripoli.

  Antara barangan yang ditemui di situ, satu album mengandungi puluhan gambar Condoleezza.
 • Takut menaiki pesawat dan lif: Antara alasan Gaddafi gemar membawa bersamanya khemah jika ke tempat lain adalah kerana bimbang terpaksa menggunakan lif untuk menginap di hotel.

  Melalui kabel diplomatik yang bocor, Gaddafi juga tidak suka berada di tempat tinggi dan enggan terbang lebih dari lapan jam.

  Jika perlu menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Gaddafi akan singgah bermalam di Portugal.

  Had maksimum anak tangga yang mahu dinaikinya hanyalah 35 langkah.
 • Bunga Bunga: Pada 2010, satu daripada aktiviti masa lapang Gaddafi didedahkan melalui laporan pendakwa Itali yang menyiasat salah laku Perdana Menteri Silvio Berlusconi.

  Menurut laporan, pelacur berusia 17 tahun yang dilanggan Berlusconi, Karima el-Magroug, mendakwa Perdana Menteri Itali itu mengaku “menggunakan formula Gaddafi” ketika mereka berfoya-foya.
 • Pakaian aneh: Ketika pemimpin negara berbaris untuk bergambar bersama, amat mudah mengenali Gaddafi kerana pemilihan pakaiannya yang berbeza daripada yang lain.

  Biasanya, Gaddafi mengenakan pakaian khas yang direka hasil gabungan di antara seragam tentera yang diubah suai dengan tradisi Badwi Afrika. - ABC
 • Obama umum tentera AS tinggalkan Iraq penghujung tahun

  Berita Harian Online | Obama umum tentera AS tinggalkan Iraq penghujung tahun: "WASHINGTON: Presiden Barack Obama, hari ini berkata semua tentera Amerika Syarikat (AS) dijangka meninggalkan Iraq pada penghujung tahun ini.

  Keputusan itu dibuat selepas Iraq gagal mencapai persetujuan undang-undang bagi memberikan kekebalan kepada kumpulan kecil pasukan keselamatan AS yang akan memberikan latihan ketenteraan kepada rakyat negara itu.
  Obama berkata, tentera AS yang terakhir boleh meninggalkan Iraq dengan perasaan bangga.
  Selepas hampir sembilan tahun, angka kematian membabitkan tentera AS melebihi 4,400, ribuan rakyat Iraq dan jumlah perbelanjaan yang mencecah bilion. - AFP "

  'via Blog this'

  Gempa bumi 7.6 magnitud gegar Kepulauan Tonga

  Berita Harian Online | Gempa bumi 7.6 magnitud gegar Kepulauan Tonga: "NUKU’ALOFA (Tonga): Gempa bumi berukuran 7.6 magnitud menggegarkan kepulauan Tonga, Pasifik Selatan pagi tadi tetapi tiada laporan kerosakan dan kecederaan.

  Penyelidik Geologikal Amerika Syarikat berkata, gempa bumi pada kira-kira jam 5.57 pagi itu berlaku kira-kira 870 kilometer selatan Nuku'Alofa, Tonga.
  Kedalaman gempa bumi itu ialah 39 kilometer.
  Pusat Amaran Tsunami Pasifik tidak mengeluarkan amaran tsunami tetapi berkata paras laut menunjukkan tsunami berlaku. - AP "

  'via Blog this'

  Bekas pemimpin tetap dikebumi secara terhormat

  2011/10/22

  MISRATA: Pemimpin baru Libya memberi jaminan bahawa Muammar Gaddafi akan dikebumikan mengikut ajaran Islam, sehari selepas saat-saat terakhir dramatik beliau apabila diktator terbabit diseret dari tempat persembunyiannya dalam saluran longkang, merayu supaya tidak dibunuh ketika bandar kelahiran beliau jatuh ke tangan pejuang revolusi.

  Kematian beliau kira-kira dua bulan selepas penyingkirannya menamatkan rejim hampir 42 tahun yang menukarkan negara kaya dengan minyak itu menjadi sebuah negara yang dikritik antarabangsa. Ia turut membawa Libya ke dalam era baru di mana pemimpin peralihan perlu mengatasi perpecahan dan membina semula hampir semua institusi dari awal untuk mencapai demokrasi yang diimpikan.
  Pemimpin NTC bagaimanapun masih lagi tidak membuat sebarang keputusan bila dan di mana mayat Muammar Gaddafi akan dikebumikan, kata menteri penerangan Libya semalam di tengah persoalan mengenai bagaimana bekas pemimpin itu mati.
  “Tiada keputusan dibuat mengenai pengebumian Gaddafi,” sama ada mayatnya masih berada di Misrata di mana ia dibawa selepas kecederaan yang membawa maut berikutan ditangkap di Sirte, kata Mahmud Shamam kepada AFP.

  Pemimpin NTC dilihat begitu berhati-hati mengenai rancangan pengebumian itu, enggan untuk menjadikan kubur Gaddafi bakal menjadi tempat perhimpunan bagi penyokong setianya.

  Mayat Gaddafi terbaring di sebuah kediaman persendirian di Misrata, bandaraya ketiga terbesar di Libya di mana tenteranya ditewaskan dalam kepungan berpanjangan yang terbukti menjadi salah satu titik perubahan kebangkitan selama lapan bulan, lapor seorang koresponden AFP.

  Sementara itu, Reuters melaporkan bahawa Gaddafi maut berikutan sebutir peluru yang menembusi ususnya berikutan penangkapan, kata seorang doktor yang memeriksa mayatnya, di tengah konflik bagaimana pemimpin Libya itu menemui ajalnya.
  Gaddafi, 69, terbunuh pada Khamis selepas ditangkap oleh pejuang Libya yang menjadi kemuncak kepada kebangkitan selama lapan bulan menentang pemerintahan beliau selama 42 tahun.

  “Gaddafi ditahan ketika masih hidup tetapi beliau terbunuh selepas itu. Ada sebutir peluru dan ia menjadi alasan utama kepada kematiannya, yang menembusi ususnya,” kata doktor Ibrahim Tika kepada televisyen Al Arabiya.

  “Kemudian ada peluru lain di kepalanya yang menembusi dalam dan keluar kepalanya.” Terdahulu, Perdana Menteri Mahmoud Jibril membacakan apa yang dikatakan laporan bedah siasat bahawa Gaddafi diseret daripada terowong paip, ditembak di lengan dan diletakkan dalam sebuah trak di mana ia terkena tembakan ketika cuba dibawa ke hospital.

  Sementara itu ahli NTC Mohamed Sayeh berkata bahawa Gaddafi akan dikebumikan pada Jumaat di sebuah kawasan perkuburan Sirte, menafikan laporan bahawa beliau akan dikebumikan di sebuah kubur rahsia. – AP/AFP
  Berita Harian Online | Bekas pemimpin tetap dikebumi secara terhormat:

  'via Blog this'

  Harta Gaddafi RM121 bilion dijejak

  2011/10/22

  PEMBACA menatap akhbar di tepi jalan dengan gambar Gaddafi yang dilaporkan terbunuh, semalam.
  PEMBACA menatap akhbar di tepi jalan dengan gambar Gaddafi yang dilaporkan terbunuh, semalam.
  Kematian tragik bekas pemimpin Libya diraikan rakyat hidup tertindas

  TRIPOLI: Kematian bekas pemimpin Libya Muammar Gaddafi diraikan berjuta-juta penduduk Libya yang yakin bahawa ia akan membuka sejarah baru kepada rakyat negara itu yang sejak sekian lama hidup di bawah pemerintahan kuku besi.
  Bagaimanapun, kematian beliau belum mengakhiri masalah Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) yang bertindak sebagai kerajaan sementara kerana kini ia perlu mendapatkan semula harta dan kekayaan bekas pemimpin itu yang ‘bertaburan’ di beberapa negara.
  Butiran dari dokumen yang dibocorkan kepada pertubuhan anti- rasuah Global Witness menyatakan Gaddafi memiliki kekayaan dalam bentuk wang tunai dan aset yang diletakkan di bawah pentadbiran Pihak Berkuasa Pelaburan Libya (LIA) bernilai AS$38 bilion (RM121 bilion), disimpan di bank di Eropah dan Amerika selain dilaburkan dalam pelbagai syarikat.

  Ia bagaimanapun tidak memberi maklumat mengenai pelaburan lain yang dilakukan Syarikat Pelaburan Arab Libya Luar Negara (Lafico) yang juga anak syarikat LIA yang ada kepentingan di beberapa negara.

  Maklumat menunjukkan LIA mempunyai pegangan saham di beberapa syarikat antarabangsa yang terkenal, termasuk Nokia.

  “Bank Eropah terbesar yang menyimpan wang Gaddafi ialah syarikat perkhidmatan kewangan Perancis Société Générale, yang sehingga Jun tahun lalu menyimpan wang berjumlah AS$1.8 bilion (RM5.76 bilion) di dalam beberapa akaun,” kata laporan itu.
  Sebuah bank antarabangsa di Malta pula dilapor menyimpan kira-kira AS$239 juta (RM764 juta) dalam bentuk dana lindung nilai manakala sebuah bank di Amerika, Goldman Sachs menyimpan AS$182 juta (RM582 juta), manakala Royal Bank of Scotland memiliki sejumlah AS$110 juta (RM352 juta).

  “Adalah tidak masuk akal bahawa bank terbabit boleh ‘bersembunyi’ di sebalik maklumat sulit pelanggan dalam kes seperti ini. Ini adalah akaun negara dan pemiliknya adalah rakyat Libya,” kata pengarah Global Witness melalui laman web pertubuhan itu.

  Pemangku perdana menteri kerajaan baru, Mahmoud Jibril berkata pihaknya akan melakukan semua perkara yang perlu untuk memulihkan demokrasi dan memulihkan semula negara itu, termasuk mendapatkan semula dana yang kini dibekukan di beberapa negara.

  Mac lalu, Presiden Amerika Barack Obama mengarah perbendaharaan menyekat aset Libya di negara itu bernilai AS$30 bilion (RM96 bilion), aset terbesar negara asing yang pernah dibekukan. – Agensi

  INFO: Beberapa fakta pelik mengenai Gaddafi

 • Khemah kalis peluru: Apabila Muammar Gaddafi berada di rumahnya di Tripoli, beliau tinggal di pekarangan kukuh dengan sistem kompleks terowong untuk melarikan diri.

 • Rombongan Pengawal Peribadi Gadis: Mereka nampaknya tidak bersama ketika Gaddafi amat memerlukan mereka kelmarin tetapi pemimpin itu dilindungi 40 pengawal peribadi terlatih, semuanya wanita.

 • Jururawat seksi Ukraine: Untuk sedekad, Galyna Kolotnytska, jururawat Ukraine yang sering disifatkan media sebagai seksi, selalu dilihat berada di sebelah pemimpin kuku besi itu.

 • Jatuh cinta dengan Condoleezza Rice: Pada 2007, Gaddafi menggelarkan bekas Setiausaha Negara Amerika, Condoleezza Rice sebagai kekasih wanita kulit hitam Afrikanya.

 • Takut untuk terbang dan menaiki tangga bergerak: Sebahagian alasan mengapa Gaddafi gemar ke luar negara membawa khemah kerana beliau bimbang menginap di hotel kerana perlu menaiki tangga bergerak.

 • Bunga Bunga: Pelacur berusia 17 tahun dikenali sebagai Karima el-Mahroug, atau lebih popular dengan nama Ruby Heartstealer, mendedahkan beliau dijemput ke pesta yang digelar bunga-bunga.

 • Pakaian bercampur aduk: Pakaiannya bercampur daripada seragam tentera, sut ringkas gaya Miami Vice dan jubah Badwi.
 • Berita Harian Online | Harta Gaddafi RM121 bilion dijejak:

  'via Blog this'

  10 pasangan diijab kabul beramai-ramai  21/10/2011 9:03pm

  KUALA TERENGGANU – Sepuluh pasangan yang menjadi peserta MyIdol Raja Sehari 1Malaysia 1Pasangan selamat diijabkabulkan secara beramai-ramai di Masjid Kristal, Taman Tamadun Islam (TTI) di sini hari ini.
  Majlis akad nikah di hadapan hampir 1,000 tetamu termasuk anggota keluarga pengantin disempurnakan oleh bekas Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu (JHEAT), Datuk Ismail Ali.
  Kesemua pasangan itu akan disandingkan pada majlis khas di Dataran Shah Bandar, dekat sini malam esok, yang akan turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.
  Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh ketika ditemui pemberita berkata, 10 pasangan itu adalah mereka yang terpilih daripada lebih 100 pasangan yang memohon untuk menyertai program yang bermula sejak Jun lepas.
  "Kesemua kos perkahwinan pasangan ini termasuk wang tunai RM5,000 dan pakej berbulan madu ditaja sepenuhnya oleh penganjur yang disokong pelbagai agensi kerajaan dan swasta di Terengganu,” katanya.
  Wan Ahmad Farid, yang juga Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, berkata, berdasarkan sambutan hangat yang diberikan terhadap program tersebut kali ini, pihaknya bersedia untuk mempertimbangkan agar ia terus diadakan pada tahun depan. – Bernama

  Gaddafi akhirnya mati ditembak  FOTO Muammar Gaddafi dilumuri darah di Sirte, Libya semalam.- Reuters  SIRTE – Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi mati akibat kecederaan semasa dia bertempur di bandar kelahirannya di sini semalam.
  Gaddafi yang memerintah Libya sejak 1969 itu mati selepas ditangkap oleh kumpulan para pejuang yang menentang kepimpinannya sejak Februari lalu.
  “Dia (Gaddafi) juga ditembak di kepala,” kata seorang pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan,(NTC) Abdel Majid Mlegta kepada agensi berita Reuters.
  NTC merupakan badan yang memerintah Libya buat sementara waktu selepas Gaddafi melarikan diri ekoran kejayaan para pejuang yang menentang kepimpinannya memasuki ibu kota Libya, Tripoli lewat Ogos lalu.
  “Terdapat banyak tembakan ke atas kumpulannya dan dia mati,” tambahnya.
  Sebelum ini dia memberitahu bahawa Gaddafi yang berumur dalam lingkungan 69 tahun ditangkap dan mengalami kecederaan di kedua-dua kakinya pada Subuh semalam.
  Ketika itu, dia sedang melarikan diri bersama sebuah konvoi semasa jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) melancarkan serangan.
  NATO mengambil alih operasi ketenteraan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk melindungi orang awam pada 31 Mac lalu.
  Sejak itu, jet-jet NATO mengendalikan serangan udara dan melaksanakan zon larangan terbang di Libya termasuk melaksanakan sekatan senjata menerusi rondaan di laut.
  NATO mengesahkan semalam bahawa jet-jetnya telah mengebom satu konvoi ketenteraan dekat Sirte pada waktu pagi.
  Namun, ia menyatakan adalah sukar untuk menyatakan sama ada serangan tersebut menyumbang kepada kemungkinan kematian Gaddafi.
  Menurut Abdel Majid, Gaddafi telah dibawa keluar dari lokasi kejadian dengan menggunakan sebuah ambulans.
  Menurut seorang pejuang anti-Gaddafi, bekas pemimpin itu ditemui bersembunyi di sebuah lubang saluran air dan berkata: “Jangan tembak, jangan tembak.”
  Pejuang itu menyatakan bahawa Gaddafi membuat rayuan itu kepada sekumpulan lelaki yang berjaya menangkapnya.
  Seorang pegawai NTC, Mahmoud Shammam memberitahu terdapat gambar yang menunjukkan kejadian penangkapan tersebut.
  Ketua Tentera di Tripoli, Abdel Hakim Belhaj juga mengesahkan Gaddafi telah mati dibunuh.
  “Dia sudah pun mati,” katanya kepada stesen televisyen Al-Jazeera.
  Mayat Gaddafi itu dibawa ke sebuah lokasi yang dirahsiakan demi keselamatan, kata seorang lagi pegawai NTC.
  “Mayat Gaddafi bersama dengan unit kami di dalam sebuah kereta dan kami membawa mayat tersebut ke sebuah lokasi rahsia atas alasan keselamatan,” kata pegawai itu, Mohamed Abdel Kafi.
  Bagaimanapun, stesen televisyen Al Arabiya melaporkan bahawa mayat Gaddafi telah tiba di Misrata.
  Stesen televisyen satelit Al- Jazeera me laporkan jenazah Gaddafi kemudian ditempatkan di sebuah masjid di bandar Misrata, barat daya Libya.
  Stesen-stesen televisyen dan beberapa saluran lain menunjukkan imej askar-askar mengelilingi sebuah lubang paip besar di bawah lebuh raya iaitu lokasi tempat Gaddafi ditemui dan membuat rayuan supaya dia jangan ditembak.
  Sementara itu, anak kelima Gaddafi, Moutassem dan bekas ketua perisikan Libya, Abdullah al-Senussi ditangkap semalam di pelabuhan Sirte.
  Kedua-duanya dibawa dari Sirte ke Misrata yang terletak kira-kira 200 kilometer ke timur Tripoli.
  Stesen-stesen televisyen di seluruh dunia menyiarkan Gaddafi selepas NTC menyatakan bahawa dia terbunuh.
  Seorang pegawai NTC kemudian mengesahkan bahawa gambar tersebut adalah Gaddafi.


  SEORANG penyokong Muammar Gaddafi ditangkap oleh para pejuang antipemimpin itu di tengah Sirte semalam.- Reuters  Gambar itu yang dipercayai dirakamkan menerusi telefon bimbit menunjukkan wajah yang pucat, berdarah dan mata hampir tertutup mirip Gaddafi.
  Foto tersebut menunjukkan rambut kerinting halus dan struktur muka mirip Gaddafi.
  Ketika gambar tersebut disiarkan, masih tidak jelas sama ada dia masih hidup atau cedera.
  Foto tersebut menunjukkan terdapat darah dari bahagian mulutnya.
  Adalah menjadi sesuatu kebiasaan bagi para pejuang Gaddafi merakamkan gambar di lokasi pertempuran.
  Seorang lagi pegawai tentera Libya mengesahkan bahawa satu foto yang menunjukan seorang lelaki yang mirip Gaddafi mati itu dan disiarkan stesen televisyen Al-Jazeera adalah Gaddafi yang sebenar.
  Pegawai itu iaitu anggota jawatankuasa keselamatan NTC di Tripoli, Kolonel Mostafa Noah berkata: “Ya, itu adalah betul.”
  Bekas Menteri Pertahanan Libya, Abu Bakr Younis dilaporkan turut terbunuh di pelabuhan Sirte, menurut stesen televisyen Free Libya.
  Stesen itu menunjukkan gambar Abu Bakr dengan kecederaan di bahagian dada.
  Menurut laporan media, Abu Bakr mengiringi Gaddafi semasa dia terbunuh.
  Gaddafi dikehendaki oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa berhubung dakwaan membunuh sejumlah orang awam.
  Rejim pemerintahannya tumbang pada 23 Ogos lalu selepas memerintah selama 42 tahun di negara yang kaya dengan minyak itu.
  Gaddafi menjadi pemimpin Libya selepas dia melakukan rampasan kuasa tentera semasa pemerintah Libya, Raja Idris mendapatkan rawatan perubatan di luar negara pada tahun 1969.
  Ketika itu, Gaddafi merupakan seorang pegawai tentera Libya.
  Kebangkitan di Libya untuk menumbangkan Gaddafi bermula di bandar Benghazi menerusi tunjuk perasaan penduduk yang tidak berpuas hati dengan kepimpinannya pada Februari lalu.
  Tunjuk perasaan itu mendapat ilham daripada kebangkitan rakyat yang berlaku di Tunisia dan Mesir sehingga mengakibatkan kedua-dua pemimpin di negara berkenaan tidak lagi berkuasa.
  Namun, tunjuk perasaan itu bertukar menjadi pertempuran dalam kalangan penduduk yang membentuk kumpulan pejuang menentang Gaddafi.
  Kematian Gaddafi itu menyebabkan NTC kini menguasai sepenuhnya Libya selepas mereka bertempur selama lapan bulan.
  – Agensi
  -kosmo