Pages

Tuesday, May 5, 2015

Anak kucing ada ‘kening’ popular di Internet


BOLTON 4 Mei – Seekor anak ku­cing yang comel menjadi sensasi di Internet dan mendapat perhatian umum apabila beberapa gambarnya tersebar luas di alam maya ekoran keunikan yang dimiliki kucing berkenaan.
Gary memiliki tompok di atas mata yang tidak ubah seperti kening. AGENSI
Akhbar Daily Mail melaporkan, kucing berusia lapan minggu bernama Gary itu mula mendapat nama jolokan sebagai ‘Kucing Prihatin’ kerana bentuk tompok di atas matanya yang semula jadi, membuatkan anak kucing tersebut sentiasa kelihatan seolah-olah terkejut.
Kucing baka Moggie itu mula menjadi perhatian di Internet sejak pemiliknya menamakan kucing berwarna putih itu de­ngan nama Kucing Prihatin.
Pemilik haiwan istimewa itu, Andy Entwistle, 40, dan Caroline, 45 berkata, kucing comel tersebut dilahirkan dengan dua tanda tompok hitam di dahinya.
“Ketika dilahirkan, terdapat dua tompok hitam di atas dahinya. Tompok itu semakin mengembang apabila Gary dewasa. Wajahnya seakan-akan keliru, maka saya menggelarkannya Kucing Prihatin dan te­rus kekal sebegitu.
“Kami memberi nama Gary kepadanya sempena nama seorang bintang popular Britain, Gary Barlow yang terkenal de­ngan gaya mengangkat kening ketika menyanyi dengan nada suara yang tinggi,” kata Caroline.
Andy yang merupakan seorang operator program dan Caroline ibu kepada empat orang anak itu dengan cepat menafikan beberapa dakwaan bahawa tompok di atas mata anak kucing itu ditulis mereka.
“Ramai orang bertanya kepada kami sekiranya ‘kening’ tersebut dilukis, namun perkara itu tidak berlaku.
“Perbuatan itu kejam. Namun jika orang ramai tidak mempercayainya, kami gembira untuk cuba memadamkannya, namun tompok tersebut tidak akan hilang,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/anak-kucing-ada-8216-kening-8217-popular-di-internet-1.87848#sthash.AQSZ9Eyi.dpuf

Budak tiru gaya Bruce Lee

Aksi menarik Ryusei meniru gaya legenda seni pertahanan diri,
Aksi menarik Ryusei meniru gaya legenda seni pertahanan diri, Bruce Lee mencuri perhatian ramai orang apabila videonya ditonton lebih 1.7 juta kali menerusi laman Facebook dan YouTube. AGENSI

TOKYO 4 Mei – Kanak-kanak berusia lima tahun kebiasaannya masih sukar untuk mengimbangi badan bermain papan luncur atau mengayuh basikal.
Tetapi berbeza dengan seorang kanak-kanak Jepun, Ryusei yang terkenal dengan kebolehannya beraksi dalam seni mempertahankan diri sehingga disebut-sebut sebagai pengganti legenda terkemuka pengasas seni Jeet Kune Do, Bruce Lee.
Menurut portal Mirror, bakat kanak-kanak berusia lima tahun itu terbukti mengagumkan apabila Ryusei meniru setiap langkah kungfu Lee tanpa menonton aksi pakar seni pertahanan diri tersebut.

Malah bapanya turut memuat naik aksi Ryusei dalam laman sosial Facebook dan laman perkongsian video YouTube pada tahun lalu yang menunjukkan kanak-kanak terbabit memakai baju hitam dan kuning yang selalu digunakan Lee ketika beraksi.
Dalam video berkenaan, Ryusei mempamerkan kebolehannya meniru gaya Lee menerusi filem terakhir bintang terkenal Hong Kong itu, Game of Death yang tidak berjaya disiapkan akibat kematian aktor berkenaan pada 1973.

Video tersebut ternyata mendapat sambutan hangat apabila telah ditonton lebih 1.7 juta kali dan ramai pengguna laman sosial menggelar Ryusei sebagai kelahiran semula Lee.
Selain itu, kanak-kanak terbabit dijemput melakukan persembahan di majlis tertentu dan pernah muncul dalam rancangan televisyen Korea Selatan untuk mempamerkan kemahirannya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/budak-tiru-gaya-bruce-lee-1.87852#sthash.l2T0oLBQ.dpuf

Aceh asingkan pelajar lelaki, perempuan

seorang lelaki dan wanita, menaiki motor bersama di Banda Aceh,
Seorang lelaki dan wanita, menaiki motor bersama di Banda Aceh, Indonesia, semalam. Aceh Utara melarang pasangan belum berkahwin naik motosikal bersama. AFP
BANDA ACEH 4 Mei – Rantau Aceh Utara meluluskan undang-undang yang memerlukan sekolah untuk mengajar pelajar lelaki dan perempuan secara berasingan.
Anggota badan perundangan Aceh, Fauzan Hamzah berkata, pe­raturan seumpama itu telah pun dilaksanakan di sekolah-sekolah be­r­asrama penuh agama dan diharap dapat dikuatkuasakan bukan sahaja di Aceh Utara, namun keseluruhan wilayah ini.
Fauzan berkata, peraturan itu juga memerlukan pelajar membaca al-Quran pada setiap malam.

“Selepas ini, penggubal undang-undang akan mula membincangkan peraturan mengharamkan lelaki dan wanita dari menunggang motosikal bersama-sama,” katanya.
Katanya, beliau percaya undang-undang tersebut akan dipersetujui semua pihak termasuk pelajar.

Aceh merupakan satu-satunya wilayah di Indonesia yang melaksanakan undang-undang syariah beberapa tahun lalu.
Pada Oktober lalu, wilayah ini turut meluluskan undang-undang antihomoseksual yang menyaksikan pelakunya boleh disebat 100 kali. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/aceh-asingkan-pelajar-lelaki-perempuan-1.87854#sthash.EBYzdegh.dpuf