Pages

Thursday, December 24, 2015

39 Bekas Rakan Sekelas Terkejut Terima iPhone 6s


Diterbitkan: Rabu, 23 Disember 2015 4:23 PM

ZHEJIANG: Ahli perniagaan di sini mengejutkan 39 bekas rakan sekelasnya apabila menghadiahkan iPhone 6s pada majlis perjumpaan yang diadakan pada hujung minggu lalu.
Lelaki itu dengan nama Zhang mengagihkan telefon bimbit berkenaan pada majlis makan malam di Ningbo, di wilayah ini.
Setiap telefon berwarna emas sekurang-kurangnya berharga RMB5,288 (RM3,517) dan ia ditempah khas dengan ukiran "Sebagai memperingati Kelas 1998 Sekolah Rendah Beilun Sanshan" pada bahagian belakang.
Media tempatan melaporkan, mereka sedang menikmati hidangan yang dihoskan Zhang apabila kotak berisi iPhone itu diletakkan di meja jamuan.
"Ambil satu setiap seorang sebagai cenderahati," kata Zhang yang berusia di awal 30an itu.
Gambar hadiah iPhone itu dimuatnaik salah seorang rakannya pada laman blogmikro Weibo.
"Dia bukannya nak menunjuk-nunjuk kekayaannya tetapi sekarang bersikap pemurah kerana dia seorang yang baik dan menghargai persahabatan kami," kata salah seorang rakan sekelasnya.
Zhang bukannya individu pertama yang menghadiahkan iPhone sebagai cenderahati kepada bekas rakan sekelasnya.
Pada 2014, taikun negara itu, Qian Fenglei memberikan 14 bekas rakan kelasnya di sekolah menengah iPhone 6s sebelum produk itu dilancarkan di China.

Gajah dapat hadiah but


Wasana mampu berjalan dengan but khas yang dipasang di kakinya. AGENSI
BANGKOK 23 Dis. – Seekor gajah di utara Thailand baru-baru ini dihadiahkan sejenis kasut but khas bagi melindungi kakinya yang hancur akibat terpijak periuk api ketika berjalan di sebuah kawasan pembalakan.
Portal Daily Mail melaporkan, gajah yang diberi nama Wasana itu diselamat Pusat Perlindungan Gajah Boon Lotts setelah dijadikan sebagai haiwan pengangkut selama hampir beberapa tahun di kawasan industri tersebut.
But buatan Australia itu ditempah khas dan dihantar ke Thailand untuk membantu Wasana kembali bergerak walaupun tidak lagi mampu menjalankan aktiviti mengangkut kayu seperti biasa.
“Wasana kehilangan satu kaki­nya selepas terpijak periuk api ketika menjalankan kerjanya. Justeru, pakar di kawasan perlindungan ini memasang sejenis but khas kepada haiwan malang itu.
“Gajah itu kini mampu berjalan tanpa rasa sakit dan but tersebut direka khas untuk melindungi kakinya daripada kerosakan yang lebih teruk serta jangkitan lain,” lapor Daily Mail.
Tempat perlindungan yang ditubuhkan pada tahun 2005 itu terletak di Sukhothai, utara Thailand dan menyediakan tempat tinggal kepada lapan ekor gajah termasuk Wasana.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/gajah-dapat-hadiah-but-1.172175#sthash.LQBejAMP.dpuf

Wanita lahirkan anak ketika tidur

Jody Robson tidur lena walaupun keadaan bising di sekitarnya.

Jody Robson tidur lena walaupun keadaan bising di sekitarnya. AGENSI
BIRMINGHAM 23 Dis. – Seorang wanita dari Birmingham dilapor melahirkan anak sulungnya ketika tidur disebabkan masalah gangguan tidur luar biasa yang dihida­pinya sejak kecil.
Menurut portal mirror.co.uk, sindrom aneh itu menyebabkan Jody Robson, 24, langsung tidak mengingati detik kelahiran anak sulungnya beberapa tahun lalu selepas tertidur dan hanya mengetahui perkara itu setelah diberitahu oleh suaminya 11 hari kemudian.
Selain tertidur selepas melahirkan anaknya, Robson turut terlepas pelbagai lagi perkara bermakna di dalam hidupnya kerana masalah yang dihadapi itu.
“Saya hanya akan terjaga dua atau tiga minggu selepas menutup mata. Saya pernah terlepas waktu cuti dan hari jadi kakak saya yang ke-18 kerana masalah ini.
“Namun, amat mengecewakan apabila saya langsung tidak mengingati detik-detik melahirkan anak sulung saya, Harley yang sepatutnya menjadi waktu paling berharga. Saya fikir itu episod pa­ling menyakitkan yang pernah saya alami,” katanya.
Robson dipercayai menghidap sindrom Kleine Levin iaitu sejenis gangguan neurologi yang jarang berlaku, menyebabkan pesakit tidak dapat bangun daripada tidur sehingga berminggu-minggu.
Masalah tersebut juga menyebabkan ibu kepada dua anak itu terpaksa mengambil masa beberapa minggu untuk kembali sedar dan mengingati semula siapa diri serta keluarganya akibat lena yang panjang.
“Apabila saya bangun daripada tidur, segala-galanya seperti mimpi. Apabila orang bercakap, tiada apa yang masuk ke dalam fikiran saya, jadi saya hanya melihat mereka dengan wajah yang pelik.
“Episod tidur yang panjang itu tidak begitu menakutkan, tetapi apa yang lebih membimbangkan ialah pemulihan selepas itu. Risau jika tidak mampu kembali normal lagi dan hari-hari saya berlalu begitu sahaja,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/wanita-lahirkan-anak-ketika-tidur-1.172203#sthash.HRdudWVX.dpuf

Al-Quran tertua berasal dari Mesir


Disahkan menerusi manuskrip yang sepadan di Perancis
24 Disember 2015 1:00 AM
PARIS 23 Dis. - Manuskrip al-Quran di Universiti Birmingham, England yang dipercayai naskhah tulisan tangan ayat suci umat Islam tertua dunia, dikenal pasti berasal dari sebuah masjid tertua di Mesir.
Agensi berita BBC melaporkan, manuskrip yang berusia sekurang-kurang 1,370 tahun itu pernah disimpan di Masjid Amr ibn al-As di Fustat, Mesir.
Pakar Sejarah al-Quran Kolej de France, Profesor Francois Deroche berkata, lokasi asal itu dikenal pasti kerana salinan tersebut sepadan dengan manuskrip yang terdapat di Perpustakaan Kebangsaan Perancis, Bibliotheque Nationale de France.
Perkara tersebut turut dipersetujui oleh seorang pengkaji, Alba Fedel yang merupakan individu pertama meneliti keaslian dan kesahihan manuskrip yang dijumpai di Universiti Birmingham terbabit.
Manuskrip al-Quran yang berada di Perancis dibawa ke Eropah oleh Asselin de Cherville, yang ber­khidmat sebagai naib konsul di Mesir ketika negara tersebut berada di bawah penguasaan tentera Napoleon Bonaparte pada awal kurun ke-19.
Deroche berkata, bekas isteri De Cherville pernah cuba untuk menjual manuskrip tersebut serta beberapa manuskrip kuno Islam yang lain kepada Perpustakaan Britain sekitar tahun 1820-an.
Jelasnya, manuskrip al-Quran abad ke-19 itu kemudian dihantar ke Perpustakaan Kebangsaan Kaherah dari Masjid Amr ibn al-As di Fustat, dan ketika dalam perjalanan, beberapa helaian manuskrip telah hilang atau dijual di pasar barangan antik.
Sehinggalah pada sekitar tahun 1920-an, seorang lelaki Iraq, Alphonse Mingana yang merupakan seorang peneroka yang dibiayai oleh keluarga Cadbury membeli manuskrip tersebut dan membawanya ke Birmingham.
“Sudah tentu tiada sebarang kesan rasmi tentang penjelajahan tersebut, namun perkara itu sedikit sebanyak menjelaskan kepada kita tentang bagaimana Mingana membawa barangan bernilai dari Fustat,” ujar Deroche.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/al-quran-tertua-berasal-dari-mesir-1.172210#sthash.uEAic2jS.dpuf