Pages

Sunday, August 17, 2014

Ikan kerapu gergasi dijual RM9,120


  • Kong Yoong (kanan) bergambar dengan ikan kerapu gergasi.Kong Yoong (kanan) bergambar dengan ikan kerapu gergasi.

ALOR SETAR - Sekumpulan nelayan di perairan Kuala Kedah gempar apabila pertama kali berjaya menangkap ikan kerapu harimau gergasi sepanjang 2.1 meter seberat 152 kilogram (kg).

Ikan yang dikenali sebagai ‘loong tan’ dalam kalangan masyarakat Cina ditangkap nelayan Khamis lalu.

Pemborong ikan, Ng Kong Yoong, 37, tidak menyangka akan mendapat hasil tangkapan seperti itu kerana kebiasaannya hanya memperolehi ikan kecil.

“Biasanya ikan yang kami tangkap adalah lebih kecil dan mempunyai berat kurang dari 100 kg. Tetapi, sejak tiga tahun berniaga, inilah kali pertama saya mendapat hasil tangkapan terbesar,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau menjual ikan itu kepada sebuah restoran makanan laut di sini dengan harga RM9,120.

Askar AS cemar mayat Taliban ditemui mati


  • Askar AS cemar mayat Taliban ditemui mati

CAROLINA UTARA - AMERIKA SYARIKAT. Bekas penembak tepat yang menimbulkan kontroversi selepas membuang air kecil pada mayat pejuang Taliban, ditemui mati Jumaat lalu.

Koperal Robert Richards, 28, ditemui mati oleh isterinya di rumah mereka di Jacksonville.

Peguam Richards, Guy Womack memberitahu, tidak terdapat sebarang unsur jenayah atau bunuh diri dalam kes kematian askar AS berkenaan.

Punca kematian mungkin disebabkan perubahan ubat-ubatan yang diambil oleh Richards.

Richards diturunkan pangkat setelah video menunjukkan beliau membuang air kecil pada tiga mayat pejuang Taliban dimuat naik ke YouTube.

Video yang dirakam pada 2012 tersebut dikecam masyarakat antarabangsa dan menaikkan kemarahan di Timur Tengah.

Nama Muhammad paling popularLondon: Muhammad menjadi nama paling popular untuk bayi lelaki di England dan Wales tahun lalu.

Satu kajian yang hasilnya diumumkan semalam bagaimanapun berkata, nama itu tidak berada di tempat teratas senarai nama paling banyak digunakan kerana ia dieja berbeza.


Ejaan Muhammad, Mohammed dan Mohammad, apabila digabungkan, jumlahnya mencecah 7,445.

Kajian itu sebaliknya menyenaraikan Oliver secara rasmi sebagai nama terpopular dengan jumlah 6,949.


Harry, nama paling popular di kalangan bayi yang dilahirkan di England dan Wales pada 2012, kini menduduki tempat kedua.


Untuk bayi perempuan, Amelia kekal di tempat pertama untuk tahun ketiga berturut-turut, mendahului Olivia dan Emily.

Kebanyakan bayi yang dinamakan Muhammad tertumpu di bandar raya London dan Midland Barat sementara Oliver di tenggara, Wales Selatan dan Wales.


Tahun lalu turut menyaksikan George memasuki senarai 10 nama paling popular berikuran kelahiran Putera George.Nama kerabat diraja Britain, Willilam, Harry dan George kini menguasai tiga daripada 10 tempat dalam senarai nama paling popular di Britain. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada: 2014/08/17

Firma AS bina senjata digital godam komputer


WASHINGTON - Sebuah firma Amerika Syarikat (AS) didakwa membina perisian intipan yang berfungsi sebagai senjata digital untuk dijual di luar AS.
Akhbar The Washington Post baru-baru ini melaporkan teknologi canggih itu diperoleh firma AS berkenaan, CloudShield daripada konglomerat Britain, Gamma Group beberapa tahun lalu.
Perisian intipan itu mampu menggodam dan menguasai komputer, menyalin fail komputer atau mendengar perbualan telefon internet seperti Skype selain mengaktifkan kamera web secara senyap.
Menurut The Washington Post, teknologi yang diperoleh Gamma Group digunakan oleh CloudShield untuk membina perisian dan peralatan serupa dikenali sebagai CS-2000.
Akhbar berkenaan turut diberitahu, CloudShield kemudian menjual CS-2000 kepada Tentera Udara AS dan pelanggan Pentagon lain yang digunakan untuk melindungi rangkaian komputer masing-masing.
Perisian CloudShield itu menjadi batu loncatan kepada firma-firma lain membina aplikasi serupa yang boleh digunakan untuk menyerang sistem komputer milik kerajaan atau swasta.
Peralatan dan aplikasi intipan itu boleh dihantar untuk menyerang sistem komputer melalui grid internet antarabangsa.
Akhbar sama menyatakan, perkhidmatan perisikan boleh menggunakan perisian itu untuk mengintip komunikasi dan mencuri fail pengguna. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0817&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3AbGR3nmq 
Hakcipta terpelihara 

41 telefon bimbit simpan 1 gram emas


SEBUAH telefon bimbit dilaporkan mengandungi emas pada nilai sekitar AS$1.67. - Gambar hiasan


LONDON - Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam satu laporan mengenai sisa elektronik menyatakan, sebanyak 1 gram emas digunakan dalam pembuatan 41 buah telefon bimbit, lapor Perbadanan Penyiaran British (BBC) kelmarin.
Pada bulan lalu, perkara serupa dinyatakan oleh Pesuruhjaya Eropah Tentang Alam Sekitar, Janez Potocnik.
"Terdapat emas dalam sisa buangan (telefon bimbit)," katanya ketika berucap membentangkan sasaran program kitar semula Kesatuan Eropah (EU).
"Sebanyak 1 tan bijih diperlukan untuk mendapatkan hanya 1 gram emas tetapi jumlah sama boleh diperoleh dengan mengitar semula 41 buah telefon bimbit," tambahnya.
Ketika diminta mengulas laporan PBB dan EU tersebut, firma teknologi di Brussels, Umicore dalam satu temu bual bersama BBC berkata, jumlah 1 gram emas itu terkandung dalam cuma 35 buah telefon bimbit.
Berdasarkan harga pasaran semasa, sebuah telefon bimbit mengandungi emas bernilai sekitar AS$1.67 (RM5.30).
Kesedaran itu mendorong Potocnik untuk menggesa program kitar semula lebih efektif melibatkan 600 juta tan bahan boleh diguna yang terkandung dalam sisa buangan di Eropah.
"Kami mencadangkan untuk menjadikan EU sebagai masyarakat tanpa pembaziran," katanya.
Mengulas isu sama seorang pakar Britain, Dave Holwell memberitahu, kira-kira 2,700 tan emas dihasilkan pada setiap tahun di seluruh dunia atau sekitar 7.4 tan sehari.
"Kita boleh mendapat jumlah sama dengan mengitar semula 300 juta telefon bimbit," katanya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0817&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3AbGAADWB 
Hakcipta terpelihara 

Budak 11 tahun atasi IQ Einstein, HawkingSEORANG budak lelaki dari Britain, Ramarni (kiri) memperoleh markah tertinggi dalam satu ujian kecerdasan minda (IQ) sekali gus mengatasi Albert Einstein (tengah) dan Stephen Hawking.


LONDON - Seorang budak lelaki Britain, Boffin Ramarni Wilfred, 11, memperoleh markah tertinggi dalam satu ujian kecerdasan minda (IQ) sekali gus mengatasi IQ dua saintis ternama Stephen Hawking dan pengasas Microsoft, Bill Gates.
Markah yang diperoleh Boffin turut mengatasi kecerdasan saintis legenda, Albert Einstein.
Ujian Q itu diadakan oleh Mensa iaitu sebuah pertubuhan global dianggotai oleh mereka yang mempunyai IQ tinggi.
Boffin dikesan memiliki IQ tinggi apabila dia sudah boleh membaca ensiklopedia ketika masih bergelar anak kecil.
Dia memperoleh markah sebanyak 162 dalam ujian IQ Mensa berbanding Hawking dan Gates yang masing-masing mendapat 160 markah.
Semasa berusia 10 tahun, Boffin yang masih berada di sekolah rendah telah menulis esei falsafah untuk Universiti Oxford.
"Namun, dia masih seperti kanak-kanak lain. Anak saya gemar menonton saluran Disney dan membaca komik." kata ibunya, Anthea, 37 yang inginkan anaknya membesar sama seperti kanak-kanak lain.
Menurut Pengarah Eksekutif Mensa, John Stevenage, markah yang diperoleh Ramarni sangat baik dan menunjukkan dia mempunyai potensi yang hebat.
Ramarni yang kini berada di sekolah menengah berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke Universiti Oxford dan bercita-cita untuk menjadi pakar astrofizik. - Agensi


Artikel terpelihara