Pages

Friday, November 12, 2010

12 Maksiat Hati


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs276.snc4/40152_138225272897062_100001287697500_223884_3937469_n.jpg
 1. Buruk sangka terhadap Allah SWT.
 2. Merasa aman daripada kemurkaan Allah SWT.
 3. Putus asa dengan rahmat Allah SWT.
 4. Bersifat takabbur sesama manusia.
 5. Riak atau melakukan kebajikan dengan tujuan bermegah-megah.
 6. Ujub atau berbangga dengan amal ibadat yang dilakukan.
 7. Dengki dan dendam.
 8. Berazam mengekali ibadat atau berazam sentiasa hidup dalam keadaan maksiat.
 9. Sayang mengeluarkan harta untuk nafqah dan zakat.
 10. Buruk sangka sesama manusia..
 11. Menghina manusia lain tanpa kebenaran syarak.
 12. Memberi sumbangan dan terlibat dalam perkara maksiat.
Kitab Faridah Fara'id , m/s : 55.

Syurga dikelilingi 13 Sifat Terpuji


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs313.snc3/28327_119871958033364_110831688937391_181765_567598_n.jpg
 1. Solat.
 2. Puasa.
 3. Zakat.
 4. Haji.
 5. Silatul Rahim.
 6. Istiqamah.
 7. Tidak makan riba.
 8. Tidak mendengar nyanyian.
 9. Ikhlas.
 10. Menahan penglihatan mata.
 11. Jihat.
 12. Berbakti kepada ibu bapa.
 13. Menyeru kebaikan dan menghadiri majlis ilmu.

Sifat-Sifat Harus Bagi Rasul-Rasul Kesayangan Agamaku (Islam)


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs216.snc3/22360_104121556282682_100000545153229_108972_349898_n.jpg
 1. Rasul-Rasul agamaku bersifat makan, minum sakit dan bergurau secara halal.
 2. Rasul-Rasul agamaku tidak bersifat dengan sifat-sifat ketuhanan.
 3. Rasul-rasul agamaku tidak bersifat seperti malaikat.
 4. Rasul-rasul agamaku tidak bersifat seperti sifat kekurangan pada manusia seperti makan sambil bejalan, cacat akal, keturunan yang tidak baik, bersifat gopoh-gapah, takabbur, buta, sopak dan lain-lain kekurangan yang terdapat pada manusia biasa.
Kitab Faridatul Fara,id, m/s : 38.

Lebih sejuta solat jumaat di Masjidil Haram

LEBIH sejuta jemaah menunaikan solat Jumaat di Masjidil Haram hari ini. Mereka adalah sebahagian daripada lebih 2.5 juta umat Islam dari seluruh dunia yang tiba di Kota Suci Makkah untuk mengerjakan haji tahun ini. - Foto AFP/Mustafa Ozer


2010/11/12

MAKKAH: Lebih sejuta umat Islam membanjiri Msjidil Haram untuk menunaikan solat Jumaat hari ini, menjelang hari wukuf pada Isnin ini.

Seawal 10 pagi waktu tempatan (3 petang waktu Malaysia) semua ruang dalam masjid suci itu dipenuhi jemaah pelbagai kaum dan bangsa dari seluruh pelusuk dunia.

Imam Besar Masjidil Haram, Sheikh Dr Abdul Rahman Al-Sudais, mengimamkan solat Jumaat hari ini.
Cuaca panas mencecah 38 darjah Celsius tidak menghalang umat Islam mengisi semua ruang di dalam dan di luar Masjidil Haram sehingga hampir ke jalan raya.

Dalam khutbahnya antara lain, Sheikh Dr Abdul Rahman mengingatkan umat Islam yang hadir menunaikan haji atas niat yang satu iaitu mencari keredhaan Ilahi.

Menurut seorang rakan yang fasih berbahasa Arab yang bertugas dengan TV Al-Hijrah, Nabil Ahmad, Sheikh Dr Abdul Rahman mengingatkan jemaah haji bahawa Islam adalah agama penyatuan dan wajib bagi mereka saling tolong menolong.

Beliau juga mengingatkan jemaah haji supaya tidak melakukan perkara yang ditegah dan mengumpat sertakan mendoakan mereka mendapat haji mabrur.
Dianggarkan lebih 1.5 juta umat Islam tidak termasuk warga Arab Saudi yang menunaikan rukun Islam kelima itu tahun ini, akan berangkat ke Arafah untuk wukuf Isnin ini.

Semua 26,000 jemaah haji Malaysia telah tiba di tanah suci Makkah untuk menunaikan haji. - BERNAMA

Keradangan akibat asap racun

ATURAN pernafasan terasa lebih sukar hinggakan adakalanya terpaksa tercungap-cungap. Setiap hela dirasakan tidak puas untuk meredakan rasa 'rimas' di dada. Ia disertai pula dengan keperitan di salur kerongkong akibat batuk-batuk yang berlarutan.
Itu belum lagi bercakap mengenai beberapa simptom lain seperti sakit tekak, demam, keletihan, sakit badan dan otot, hidung tersumbat dan berair, muntah dan cirit birit (disebabkan virus) serta sakit dada.
Jika anda mengalami simptom sedemikian, segeralah mendapatkan nasihat doktor kerana terdapat kemungkinan anda menghidap bronkitis.
"Bronkitis adalah radang pada saluran pernafasan yang berfungsi membawa udara ke tisu paru-paru. Maka, jika ia mengalami radang, ia akan membengkak dan terdapat penghasilan mukus atau lendir.
"Ini menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit dan menyebabkan kesukaran untuk bernafas," kata Pakar Perubatan dan Pernafasan Pantai Hospital Ampang, Dr. Zal Abdul Rahim.
Beliau memberitahu, penghidap bronkitis selalunya akan batuk berkahak, mengalami pernafasan berdehit, sakit dada, dada berasa 'ketat', demam dan sesak nafas.
Semua itu adalah kesan akibat terdedah kepada sesuatu keadaan persekitaran berisiko yang mengganggu salur pernafasan seperti asap rokok, pencemaran udara, habuk dan asap.
Akut dan kronik
Bronkitis terbahagi kepada dua iaitu akut dan kronik. Secara asasnya, bronkitis akut berlaku dalam masa singkat iaitu antara beberapa hari hingga beberapa minggu manakala bronkitis kronik berlaku dalam tempoh masa yang lama dan sering berulang.
"Kebiasaannya, kanak-kanak sering mendapat jangkitan bronkitis akut. Ia terjadi akibat jangkitan bakteria dan virus yang tersebar melalui udara apabila seseorang itu batuk. Ia juga boleh tersebar melalui sentuhan, contohnya, lendir yang melekat pada tangan.
TABIAT merokok bukan sahaja membahayakan diri perokok itu sendiri malah kepada orang di sekelilingnya.


Bronkitis jenis akut dialami penghidapnya selama beberapa hari dan kadang-kala sehingga beberapa minggu selepas jangkitan kuman sembuh. Namun, kesan radang masih kekal.
Zal menambah, masalah kesihatan itu ditanggung penghidapnya dari semasa ke semasa apabila seseorang itu mendapat jangkitan virus atau bakteria pada saluran pernafasan.
Walaupun begitu, tempoh batuk yang dialami tidak melebihi dua hingga tiga minggu.
Lanjutan daripada keadaan bersifat sementara itu, bronkitis kronik pula boleh terjadi selagi faktor penyebab radang berlaku secara berterusan hingga mengganggu salur pernafasan terutamanya pada lapisan tiub bronkiol.
"Mereka yang sentiasa terdedah kepada asap seperti asap rokok memburukkan lagi keadaan radang pada paru-paru," ujar beliau.
"Penghidap bronkitis kronik selalunya menderita batuk selama lebih daripada tiga bulan dan berlanjutan sehingga sekurang-kurangnya dua tahun," jelas Zal.
Walau bagaimanapun, penghidap bronkitis tidak perlu bimbang kerana penyakit ini boleh diubati. Bagi yang menghidap bronkitis akut, rutin pengambilan ubat adalah mengikut keperluan dan tidak sekerap dan selama pesakit bronkitis kronik.
Tempoh lebih lama
Penghidap bronkitis kronik memerlukan ubat untuk tempoh yang lama selagi ia terdedah kepada faktor yang menjadikan bronkitis itu kronik.

ZAL memberi penerangan mengenai simptom penyakit seperti bronkitis serta asma dan penyakit sekatan pulmonari kronik(COPD).


"Kadang-kala, ubat perlu diambil seumur hidup walaupun penyebab atau puncanya sudah tiada. Disiplin itu perlu diikuti kerana kerosakan yang terjadi pada salur pernafaan pesakit tidak boleh dipulihkan sepenuhnya. Ini selalunya berlaku dalam kalangan perokok.
"Tujuan utama pengubatan adalah mengurangkan simptom dan menjadikan pernafasan itu mudah," ujar Zal.
Bagi pengidap bronkitis akut pula, mereka disarankan berehat, mengambil air secukupnya dan makan ubat demam jika perlu. Nebuliser mungkin diperlukan jika saluran nafas terlalu sempit.
Pesakit bronkitis kronik boleh memanfaatkan penggunaan bronchodilator diperlukan bagi membuka saluran pernafasan selain ubat sedutan yang mengurangkan radang pada saluran nafas.
Golongan tersebut juga perlu berhenti merokok atau mengelakkan diri daripada terus terdedah pada pencemaran udara lain seperti habuk, asap dan jerebu. Jika keadaan pesakit semakin teruk, terapi oksigen perlu dijalankan.
"Pakai topeng mulut apabila terpaksa menggunakan bahan seperti cat, varnis dan lain-lain bahan kimia seperti serbuk pencuci.
PELBAGAI peralatan bantuan sistem pernafasan boleh digunakan penghidap bronkitis, asma atau penyakit lain yang mempunyai simptom seumpamanya.


"Selain itu, pesakit disyorkan untuk membasuh tangan dengan kerap, menjauhi mereka yang dijangkiti flu, mendapatkan vaksin dan mengamalkan diet sihat.
"Jika musykil tentang sesuatu simptom, eloklah dirujuk pada doktor seterusnya mengambil ubat yang disarankan. Pesakit juga digalakkan menyertai program senaman dan pemulihan pulmonari bagi membantu pernafasan seterusnya meningkatkan keupayaan pernafasan," ujar beliau.
Ketika ditanya apa yang membezakan penyakit bronkitis dan asma kerana kedua-duanya berkongsi simptom lebih kurang sama, Zal menjelaskan bahawa seseorang yang kerap kali mendapat bronkitis mungkin sebenarnya menghidap asma.
"Asma ialah sejenis penyakit kronik akibat keradangan pada saluran pernafasan. Dinding saluran pernafasan pesakit asma biasanya membengkak dan menghasilkan mukus atau lendir.
"Saluran pernafasan pesakit asma menjadi hiper aktif atau hiper responsif hingga menyebabkan penguncupan saluran pernafasan. Mereka akan mengalami simptom yang kronik dan berulang-ulang," katanya.
Lebih spesifik, pesakit asma boleh mengalami alahan pada variasi kemungkinan seperti habuk, lipas, kucing, anjing, burung, arnab, hamster, fungus dan kulapuk, debunga, asap rokok, kereta, pembakaran dan pencemaran udara.

Keganasan tak berpenghujung

SUDAH menjadi kelaziman bagi Joyce, setiap hari dia akan mencari kayu api berhampiran kawasan belukar untuk dijual sebagai sumber rezekinya.
Dia akan mengumpul lima ikat kayu api, bagaimanapun satu daripadanya akan dirampas bekas anggota pemberontak yang kini mempunyai pangkat dalam pasukan tentera negaranya.
"Saya terpaksa menyerahkannya kerana tidak mahu dirogol," katanya sambil mengendong anaknya. Joyce merupakan antara ribuan pelarian yang tinggal di kem Kitchanga, timur Republik Demokratik Congo (DRC).
Konflik yang berlaku di Congo bermula pada 1998 hingga 2003 dikenali sebagai Perang Dunia Afrika. Dianggarkan lebih lima juta penduduk maut akibat keganasan, kebuluran dan penyakit.
Joyce, merupakan salah seorang daripada 1.27 juta penduduk yang tidak dapat pulang ke kampung halaman akibat keganasan berterusan di timur negara itu.
Kehadiran ramai anggota pasukan keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) serta perjanjian Mac 2009 yang dimeterai sebelum itu langsung tidak mampu mengembalikan keamanan di negara tengah Afrika tersebut.
"Serangan terhadap orang awam semakin meningkat. Ia satu pencabulan terhadap hak asasi manusia yang berpunca daripada kelemahan dasar keselamatan," kata Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-Moon, dalam satu laporan kepada Majlis Keselamatan baru-baru ini.
Terdapat pelbagai faktor ketidakstabilan politik di Congo dikenal pasti. Penganalisis menyalahkan kemiskinan, kegagalan Presiden Joseph Kabila menguatkuasakan undang-undang, kelemahan pasukan tentera, kehadiran kumpulan-kumpulan pemberontak dan pertempuran berterusan bagi mendapatkan sumber asli seperti arang batu, bijih timah serta emas.
Menurut Menteri Perlombongan, Martin Kabwelulu, larangan aktiviti perlombongan di timur Congo yang menjadi lokasi pengeskportan emas dan mineral serta penyumbang lima peratus kepada pasaran bijih timah dunia, gagal meningkatkan tahap keselamatan. Pencerobohan dan penyeludupan masih dilakukan tentera pemberontak.

TENTERA kerajaan Congo sentiasa berdepan tekanan dan ancaman kumpulan-kumpulan pemberontak.


Bahagian timur republik itu yang kaya dengan bahan mineral kini dikuasai puluhan kumpulan pemberontak bersenjata. Niat mereka hanyalah untuk mendapatkan kuasa, sumber pendapatan dan kekayaan sumber asli berbanding kecenderungan politik.
"Misi PBB untuk menstabilkan Congo (MONUSCO) adalah mustahil. Mereka perlu melindungi rakyat, tetapi pada masa yang sama tindakan memberi sokongan kepada tentera dilihat sebagai satu bentuk penindasan," kata Ketua Oxfam di Congo, Marcel Stoessel kepada Reuters.
Cabul hak asasi
Ki-Moon berkata, tentera telah merekrut kanak-kanak dan mencabul hak asasi manusia secara serius sehingga misi PBB terpaksa dihentikan dalam satu zon operasi.
Pasukan itu turut kehilangan beberapa kawasan kepada pemberontak Pasukan Pembebasan Demokratik Rwanda (FDLR), sebuah kumpulan etnik Hutu yang menentang pentadbiran kerajaan Rwanda.
Tambahnya, perjanjian damai menemui jalan buntu lalu menyebabkan reformasi ketenteraan tidak menjadi realiti. Lebih malang, percubaan menjalin kerjasama dengan pemimpin Kongres Kebangsaan Nkunda bagi Mempertahankan Rakyat (CNDP) yang menyokong puak Tutsi turut tergendala.
Operasi yang disokong PBB itu sepatutnya berakhir Mac lalu. Ia terpaksa dilanjutkan sekali lagi disebabkan konflik tersebut semakin banyak mengorbankan nyawa dengan sebahagian besarnya terjadi di daerah terpencil seperti kawasan hutan yang sukar dihubungkan melalui jalan darat.
"Dua tahun lalu, pelarian yang dipindahkan akibat konflik mudah dikesan, tetapi kini mereka mati tanpa diketahui," kata Stoessel.
Salah satu puncanya adalah keengganan serpihan pemberontak CNDP untuk berundur dari kawasan timur Congo. Situasi itu menyebabkan reformasi ketenteraan agak mustahil dilakukan sementara kebanyakan wilayah terus dilanda keganasan.
"Secara terang-terangan mereka masih mengutip cukai," kata salah seorang pegawai PBB yang memberitahu amalan mengutip cukai secara haram oleh CNDP masih berleluasa di sebelah timur.
Perjuangan CNDP untuk mengembalikan hak pelarian Tutsi Congo dan menewaskan FDLR tidak mungkin berlaku dalam masa terdekat.

ISU keganasan di Congo membawa lebih banyak masalah seperti kemiskinan, kebuluran dan malnutrisi kanak-kanak.


Menurut Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC), kira-kira 159,000 pelarian Congo yang berdaftar berada di negara-negara jiran seperti Rwanda, Uganda dan Burundi. Bagaimanapun, jumlah pelarian Tutsi tidak dihebahkan kepada umum.
Rwanda dan Uganda turut mempunyai pemimpin pemberontak dari Congo yang dikenakan tahanan dalam rumah. Situasi itu mnegukuhkan pendapat bahawa republik itu tidak mampu mengakhiri dilema berdarah itu.
Meskipun begitu, ada pihak yang menyarankan agar Rwanda seharusnya berunding dengan pemberontak FDLR yang terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai pada tahun 1994.
"Sebahagian besar rakyat mendesak kerajaan Rwanda supaya lebih tegas ketika berunding dengan FDLR," kata penganalisis politik, Jason Stearns, menggambarkan konflik di Congo sentiasa 'terbuka' kepada mana-mana pihak yang ingin mengekalkan kuasanya.
"Saya tidak fikir Rwanda sudah bersedia untuk berunding dengan FDLR," kata Duta China di Congo, Wu Zexian.
Kekejaman yang berlaku seolah-olah tidak berpenghujung. Contoh terbaru, tentera militan melakukan siri serangan mengejut di bandar Luvungi antara 30 Julai hingga 3 Ogos lalu.
Serangan itu menyebabkan seramai 303 orang wanita menjadi mangsa rogol askar-askar militan.
Bagi Kabila, keganasan berterusan melemahkan kredibilitinya selepas berjanji untuk membawa ketenteraman di wilayah berkenaan sebelum ini.
Disebabkan itu, penganalisis turut meragui usahanya untuk mengekalkan jawatan presiden menjelang pemilihan pada November tahun hadapan. - Reuters

Kereta dirempuh treler

REMUK...anggota polis memeriksa kereta arwah yang remuk dirempuh treler. Gambar kecil, Daud.
REMBAU: Bekas jaguh lumba basikal negara, Dawod@Daud Ibrahim, terbunuh selepas kereta dipandunya terbabit dalam kemalangan dengan treler di Kilometer 232.6, Lebuhraya Utara-Selatan (Plus), awal pagi semalam.

Dalam kejadian jam 1.15 pagi itu, Dawod, 63, yang juga bekas jurulatih basikal kebangsaan mati di tempat kejadian kerana cedera parah di beberapa bahagian badan.
Kejadian dipercayai berlaku apabila Proton Saga dipandu mangsa dalam perjalanan pulang ke Muar, Johor, dilanggar dari belakang treler.

Anak ketiga mangsa, Mohd Firdaus, 27, berkata, bapanya tidak menunjukkan sebarang perubahan ketika mereka berjumpa tengah hari kelmarin sebelum bapanya ke Kuala Lumpur kerana urusan perniagaan.


“Pada pertemuan Aidilfitri lalu, ayah berpesan supaya menjaga ibu tiri serta adik-beradik lain dengan baik dan tidak mahu ada perbalahan apabila dia tiada nanti.

“Saya menerima berita kejadian yang menimpa ayah jam 3 pagi selepas dimaklumkan polis Muar,” katanya ditemui di Rumah Mayat Hospital Tampin, semalam.

Turut melawat jenazah mangsa pelumba basikal serta sahabat handai termasuk jurulatih lumba basikal negara, Datuk Ng Joo Ngan. Allahyarham meninggalkan seorang balu, Rani Jurah, 22, dan 13 anak serta tiga cucu.

Sementara itu Joo Ngan berkata, sepanjang mengenali Dawod sejak 40 tahun lalu, arwah seorang disegani serta disenangi termasuk di kalangan anak didik dan pemergiannya kehilangan kepada sukan lumba basikal negara.

Allahyarham membuat penyertaan sulungnya pada Sukan SEAP 1969 di Rangoon, mula menempa nama apabila meraih pingat emas dalam acara 1,600 meter di Sukan Asia pada 1970.

Setahun kemudian, Dawod menguasai acara lumba basikal apabila meraih lima pingat emas Sukan SEAP di Kuala Lumpur serta pernah mewakili negara ke Sukan Komanwel Ketujuh di Christcurch, New Zealand pada 1974 dan Sukan Olimpik 1972 di Munich.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom berkata berdasarkan siasatan awal, mangsa yang memandu seorang diri dan dalam perjalanan menghala ke selatan, terbabit dalam kemalangan dengan sebuah treler yang bergerak dalam arah sama.

Wanita dakwa jumpa makhluk asing


LAKARAN gambar makhluk asing yang ditemui Bridget Grant.


DEVON, Britain, - Seorang wanita berumur 40 tahun, Bridget Grant mendakwa telah menemui objek terbang tidak dikenali (UF0) sebanyak 17 kali dan melihat makhluk asing, lapor sebuah akhbar semalam.
"Kenapa saya (menjadi sasaran UFO). Saya tidak mengetahuinya tetapi saya perlukan jawapan," katanya.
Menurutnya, dia tidak dapat menjelaskan apakah sebenarnya yang berlaku ke atas dirinya tetapi berasa gembira kerana melihat UFO dan makhluk asing.
Bridget berkata, dia menemui makhluk asing itu buat pertama kali semasa berumur tujuh tahun semasa cuti sekolah di sebuah kampung di sini.
Menurutnya, dia kemudian menemui satu makhluk yang dianggapnya kanak-kanak berketurunan Cina yang ketinggiannya sama dengannya.
"Dia (makhluk itu) menunjukkan wang kertas, sehelai mata wang Hong Kong dan menunjukkan rumahnya," tambah wanita itu.
Bridget berkata, dia kemudian mengatur pertemuan dengan makhluk itu pada keesokan harinya tetapi anehnya, rumah tersebut didapati telah hilang.
Selepas 33 tahun, dia memikirkan kemungkinan apa yang dilihatnya itu ialah makhluk asing.
Bridget turut menyatakan, dia pernah melihat piring terbang dari dalam keretanya pada Februari 1993 semasa dia bekerja sebagai jurumekap pada 1993 di Los Angeles.
Semasa dalam perjalanan ke Rodeo Drive, Los Angeles dia melihat piring terbang dekat barisan pokok-pokok.
Namun, dia melihat beberapa buah helikopter tentera cuba memintasnya.
Bridget kini sedang menulis buku mengenai pengalamannya yang ganjil itu. - Agensi

Rakam gambar Bumi dari angkasa dengan kos RM39,885


KAPAL terbang kertas meluncur ke udara dengan menggunakan gas helium.


LONDON - Sekumpulan peminat sains angkasa lepas di Britain menemui cara murah untuk merakamkan gambar pemandangan Bumi seperti rakaman satelit dengan hanya menggunakan kapal terbang kertas, lapor sebuah akhbar semalam.
Pesawat tanpa enjin itu meluncur pada ketinggian 27.4 kilometer di udara yang merupakan altitud tertinggi bagi sebuah kapal terbang kertas.
Pesawat kecil yang bersayap sepanjang satu meter dan dicipta oleh Steve Daniels, John Oates dan Lester Haines dengan kos cuma £8,000 (RM39,885) sekali gus jauh lebih murah berbanding harga sebuah roket.
Ia yang dilengkapi kamera video kecil dan sistem Perkhidmatan Paket Radio Umum (GPRS), dilancarkan ke udara dengan menggunakan sebuah belon berisi gas helium di kawasan pedalaman Sepanyol, kira-kira 80 kilometer dari bandar raya Madrid baru-baru ini.
Belon itu meletup pada altitud melebihi 27 kilometer menyebabkan kapal terbang kertas itu meluncur di udara sebelum mendarat kira-kira 160 kilometer dari lokasi pelancaran selepas dikesan dengan menggunakan perkhidmatan GPRS. - Agensi

Pemuda cipta litar permainan F1DUA buah kereta Formula Satu berlumba di litar permainan ciptaan James-Michael Harlan.


WHITE LAKE, Michigan - Seorang pereka ruang pameran dan peminat kereta, James-Michael Harlan di sini, Amerika Syarikat (AS) menghabiskan masa selama tiga tahun dengan mencipta litar permainan perlumbaan kereta Formula Satu (F1) sepanjang 44.19 meter, lapor sebuah akhbar semalam.
Dia yang berumur 39 tahun dan masih bujang membelanjakan sebanyak AS$6,000 (RM18,546) serta 7,000 jam untuk membina litar tersebut.
Litar setinggi 0.76 meter itu mengandungi empat lorong, tempat duduk grandstand, laluan berhenti kereta F1 dan jambatan.
"Saya mengendalikan perlumbaan malam dengan melibatkan kira-kira 30 orang," katanya yang menganggap ciptaannya itu sebagai luar biasa.
"Ia (mencipta litar itu) merupakan satu keseronokan dan saya akan menggunakannya dengan penuh kegembiraan selama beberapa tahun akan datang," tambahnya. - Agensi

Ujian penerbangan ditangguhGAMBAR fail menunjukkan enjin Rolls-Royce Trent 1000 pada sayap pesawat Boeing 787 di sebuah lapangan terbang di Seattle, Amerika Syarikat (AS) pada 27 Oktober lalu.


DALLAS - Syarikat Boeing menggantung semua ujian penerbangan pesawat penumpang baru, Boeing 787 kelmarin selepas asap keluar dari kabin dalam ujian sebuah pesawat model itu menyebabkan ia mendarat cemas di Texas pada Selasa lalu.
Pada Selasa lalu. sebuah pesawat Boeing 787 yang menggunakan enjin Rolls Royce Trent 1000 terpaksa mendarat cemas semasa menjalani ujian penerbangan selama enam jam selepas krew-krewnya melaporkan asap keluar dari belakang pesawat itu.
Boeing menyatakan ia perlu masa selama beberapa hari untuk menganalisis data penerbangan dari pesawat berkenaan.
Menurut pihak pengurusan syarikat itu, semua ujian penerbangan pesawat Boeing itu ditangguhkan sehingga pihaknya memahami punca kejadian.
Jurucakap Boeing, Loretta Gunter berkata, pihaknya masih tidak mengetahui tempoh penangguhan itu.
Gunter berkata, kebakaran bermula di panel kawalan kuasa di dalam pesawat ujian itu.
Api memutuskan kuasa elektrik pesawat itu.
Menurut Boeing, sistem sokongan termasuk sebuah turbin penyedut udara terutamanya generator berkuasa angin telah berfungsi dengan sempurna ekoran masalah itu.
Syarikat Boeing kini memeriksa panel kuasa bagi menentukan sama ada kerja-kerja pembaikan perlu dilakukan.
Pesawat itu menggunakan enjin keluaran Rolls-Royce tetapi tidak sama dengan digunakan oleh pesawat Airbus A380 milik syarikat Qantas yang terpaksa mendarat cemas di Singapura pada 4 November lalu kerana salah sebuah enjinnya terbakar.
Pesawat dua tingkat Airbus A380 menggunakan enjin Rolls-Royce Trent 900.
Dalam kejadian yang berlaku pada Selasa lalu, sebuah pesawat Boeing 787 yang melakukan penerbangan ujian berlepas dari Yuma, Arizona dan terbang ke Montana di selatan Texas.
Juruterbang pesawat itu memaklumkan berlakunya satu kecemasan dan membuat pendaratan cemas di sebuah lapangan terbang di Laredo, Texas dekat sempadan Mexico.
Menurut Boeing, seramai 42 orang berada dalam pesawat itu termasuk krew dan juruteknik.
Ekoran insiden itu, saham syarikat Boeing Co jatuh AS$2.18 (RM6.73) atau 3.2 peratus kepada AS$67.07 (RM207.246 ) kelmarin.
Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah menyatakan kebakaran daripada kebocoran minyak mungkin menjadi punca kegagalan enjin pesawat gergasi dunia, Airbus A380 milik Airbus berfungsi sehingga ia terpaksa mendarat cemas pada 4 November lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura.
Dalam kejadian 4 November itu, bingkai sebuah daripada empat enjin pesawat itu pecah menyebabkan ia bertaburan di bandar Batam.
Agensi itu meminta pemeriksaan teliti dilakukan ke atas pesawat yang menggunakan enjin Rolls-Royce Trent 900 itu.
Syarikat Singapore Airlines yang menggunakan 11 pesawat Airbus A380 menyatakan ia mungkin akan menggantikan beberapa pesawat itu dengan yang lebih kecil ekoran arahan agensi tersebut yang meminta enjin Rolls-Royce Trent 900 perlu diperiksa dengan teliti.
Pesawat itu boleh membawa 525 penumpang. - Agensi

Adik Sultan Brunei beri kunci istana kepada peguam BritainTHOMAS DERBYSHIRE dan Faith Zaman.MANHATTAN, Amerika Syarikat (AS) - Putera Jefri Bolkiah yang merupakan adik pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah memberikan kunci sebuah 'istananya' di sini kepada seorang peguam Britain dan isterinya sebelum mendapati mereka menyelewengkan wang miliknya melebihi AS$7.25 juta (RM22.4 juta), menurut perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi Manhattan seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar semalam.
Peguam, itu Thomas Derbyshire dan isterinya, Faith Zaman dituduh memulakan penipuan untuk melesapkan wang Putera Jefri sebanyak AS$5 juta (RM15.4 juta) bagi membeli beberapa kediaman di California selepas mereka diberi kepercayaan untuk menguruskan empayar perniagaannya.
"Beliau (Putera Jefri) memberikan kunci-kunci 'istananya' kepada defendan (Derbyshire dan isterinya) tetapi mereka mengkhianati kepercayaan itu dengan melesapkan wangnya," kata peguam, Linda Goldstein yang mewakili Putera Jefri.
Putera berusia 56 tahun itu pernah memiliki lebih 2,000 buah kereta, 600 kediaman, sembilan pesawat dan lima buah bot.
Pasangan peguam itu bagaimanapun, menyangkal tuduhan terhadap mereka dan menyaman balas Putera Jefri sebanyak AS$11.94 juta (RM36.8 juta) kerana mendakwa beliau belum melunaskan bayaran yang dijanjikan sebelum ini.
Kedua-dua peguam itu diberhentikan pada 2006 apabila Putera Jefri menuduh mereka mengkhianatinya.
Derbyshire, 43, dilahirkan di Bootle, Merseyside, barat laut England dan merupakan peguam jenayah dengan pendapatan kelapan tertinggi di Britain iaitu sekitar AS$1.07 juta (RM3.3 juta) setahun.
Dia menetap bersama isterinya, Faith Zaman, 34, di Hampstead, London Utara. - Agensi