Pages

Thursday, December 29, 2011

Syria, Yaman terus bergolak

Gas pemedih mata sambut protes di Homs, penunjuk perasaan bergaduh di Sanaa

DAMSYIK: Polis Syria menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan 70,000 penunjuk perasaan di jalan Homs kelmarin pada masa pemerhati Arab melawat kawasan itu sehari selepas puluhan mati akibat tindakan keras terhadap penduduk yang berbeza pendapat.

“Lebih 70,000 penunjuk perasaan cuba memasuki Dataran al Saa di tengah bandar Homs, kemudian ejen keselamatan menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka,” kata Pemerhati Rakyat Syria untuk Hak Asasi yang berpangkalan di Britain.
Pada masa yang sama, sesetengah penunjuk perasan ditembak dengan peluru hidup semasa mereka berarak ke dataran itu dan empat cedera termasuk seorang cedera parah. 

Pemerhati berkata tunjuk perasaan berasingan diadakan di tempat lain di bandar itu bertujuan mendedahkan amalan tidak sihat dan jenayah regim itu.

Sebelum menyertai perarakan di Dataran al Saa, puluhan ribu penunjuk perasaan berkumpul di kawasan Al-Khalidiyeh, menurut badan itu. Tunjuk perasaan turut dilaporkan di daerah Bab Dreib dan Jub al-Jandali.

Protes itu dilakukan pada masa sama pemerhati Liga Arab melawat kawasan tengah bandar untuk memantau urusan mengakhiri kekerasan terhadap penunjuk perasaan anti pemerintah. 
Berikutan laporan pembunuhan 34 orang awam di wilayah Baba Amro di Homs pada Isnin, penduduk yang mengadakan majlis pengebumian berhampiran Kefer Ayia untuk sesetengah mereka yang terbunuh, diserang oleh pihak keselamatan. 

Aktivis mendakwa, tentera membawa keluar kereta perisai dari satu daerah ketika pemerhati Arab tiba dan menyembunyikannya dalam zon dikuasai kerajaan. 

Sementara itu di Sanaa, musuh dan penyokong Presiden Yaman bertempur menggunakan batu dan kayu kelmarin, memburukkan lagi kekacauan negara itu pada masa sama Washington menimbangkan permohonan pemimpinnya untuk ke Amerika Syarikat. 

Aktivis belia, yang mengetuai protes sejak berbulan menentang pemerintahan 33 tahun Presiden Ali Abdullah Saleh berbelah bahagi sama ada beliau perlu meninggalkan tanah air kerana boleh mengurangkan konflik tetapi turut membuka peluang mengelak pengadilan. – Reuters/AFP 

Samira pecah tembelang tentera Mesir

2011/12/29

SAMIRA IBRAHIM
SAMIRA IBRAHIM
KAHERAH: Seorang wanita Mesir yang menuduh tentera mencabul kehormatan tahanan wanita di penjara kini dianggap 'hero' kaum Hawa di negaranya selepas mahkamah mengarahkan tentera menghentikan amalan itu yang dilabel 'ujian kononnya untuk menentukan seseorang masih dara atau tidak.' 

Kes itu difailkan Samira Ibrahim, 25, yang mendakwa dipaksa tentera untuk menjalani ujian itu pada 9 Mac lalu selepas dia ditahan semasa menyertai protes di Dataran Tahrir.
“Kes ini adalah untuk semua wanita Mesir, bukan saja saja. Saya rasa amat kecewa. Saya dicederakan dan tidak menyangka askar boleh bertindak begitu. Satu perkara yang diberitahu ayah saya ialah hanya undang-undang akan membantu kamu,” katanya.
Pengurus pemasaran itu mendakwa menerusi video YouTube dikenakan kejutan elektrik atas tuduhan menjadi pelacur. Dia diarah menanggalkan pakaian di depan askar dan diperiksa oleh lelaki di hadapan sekumpulan anggota tentera yang mentertawakannya. 

Doktor tentera yang menjalankan ujian itu kini berdepan dengan perbicaraan pada 3 Januari depan di mahkamah tentera, menurut stesen televisyen kerajaan. 
Jeneral yang memerintah menafikan anggota tentera menjalankan ujian itu dan tidak meminta maaf. 

Ketua perundangan tentera, Jeneral Adel el-Mursi, berkata penghakiman itu tidak boleh dilaksanakan kerana tentera tidak menjalankan ujian dara secara paksa, menurut laporan agensi berita MENA. 
Seorang lagi jeneral yang enggan disiarkan namanya dipetik sebagai berkata ujian itu dijalankan hanya untuk melindungi tentera daripada tuduhan merogol. 
Minggu lalu, tentera mengumumkan penyiasatan terhadap insiden itu. Organisasi hak asasi manusia pula percaya, banyak lagi ujian seumpama itu dilakukan askar. 

“Mahkamah mengarahkan pelaksanaan prosedur ujian dara terhadap gadis dalam tahanan tentera dihentikan,” kata hakim Mahkamah Pentadbiran Kaherah, Aly Fekry sambil disambut tepukan gemuruh orang awam yang mendengar keputusan itu. 

Samira adalah seorang daripada tujuh wanita yang mendakwa mereka diarah menjalani ujian itu selepas ditahan tentera. 

Pengurusan jeneral ketenteraan dalam kerajaan peralihan negara itu mengundang kritikan hebat daripada aktivis hak asasi tetapi laporan layanan buruk wanita di tangan askar ketika ditahan meningkatkan kemarahan rakyat Mesir. 

Antara contoh kekerasan terhadap wanita berlaku baru-baru ini apabila tentera dirakam menarik rambut seorang wanita tidak bersenjata, memukulnya hingga menyebabkan colinya kelihatan. – Reuters/Agensi 

Iran bicara perisik CIA

TEHRAN: Pihak berkuasa Tehran membicarakan seorang warga Amerika Syarikat kelahiran Iran kelmarin atas tuduhan mengintip untuk Agensi Perisikan Pusat (CIA) dengan pendakwa raya menuntut defendan dikenakan 'hukuman maksimum' kemungkinan hukuman mati, jika dia didapati bersalah, lapor agensi berita Fars.

Pengakuan Amir Mirzai Hekmati menunjukkan dengan jelas bahawa tertuduh bekerjasama dengan CIA dan terbabit dalam aktiviti mengancam keselamatan Iran.

“Justeru, saya meminta mahkamah mengenakan hukuman maksimum,” kata pendakwa raya yang dipetik sebagai berkata.
Hekmati, 28, bekas anggota marin Amerika dilahirkan di negara itu dalam sebuah keluarga pendatang.

Tetapi, dia kemudian muncul dalam televisyen tempatan Iran pertengahan Disember lalu dan memberitahu dalam bahasa Parsi dan Inggeris fasih bahawa dia adalah seorang ejen CIA yang dihantar untuk menyusup ke dalam Kementerian Perisikan Iran. – AFP 

Yahudi di Asia Timur : Yahadut Mizrah

Kaifeng Jews sedang membaca Torah melalui 'Chair Of Moses'

Barangkali tidak ramai yang tahu mengenai kisah ini meskipun terdapat banyak rekod sejarah yang menunjukkan kemasukan bangsa Yahudi ke dalam kelompok masyarakat Asia melalui proses asimilasi. Tetapi ada juga yang sudah lama tahu mengenai perkara ini.

Asimilasi merujuk kepada proses perkembangan sesebuah bangsa yang berkembang melalui perkahwinan (hubungan seksual) sesuatu bangsa itu dengan bangsa asal di sesebuah wilayah yang mereka duduki atau menumpang. Hasil daripada asimilasi, budaya dan sikap bangsa yang berasimilasi dengan bangsa asal di sesebuah wilayah itu akan diwariskan kepada anak-anak mereka yang lahir daripada perkahwinan campur itu. Contohnya ialah bangsa Eropah (Portugis) yang berasimilasi dengan bangsa Melayu yang seterusnya melahirkan bangsa Serani (Eurasia) seperti yang terdapat di Melaka hari ini.

Bangsa Serani hasil dari asimilasi

Sejarah perjalanan bangsa Yahudi telah direkodkan dalam banyak jenis rekod termasuk teks. Ia termasuk rekod dalam kitab-kitab suci mereka sendiri dan juga rekod-rekod sejarah moden yang ada pada hari ini. Perjalanan bangsa Yahudi adalah satu catatan sejarah yang panjang dan kompleks, sebahagiannya pula adalah sejarah yang terahsia.

Di Ethopia sebagai contoh (sekitar sebelum tahun 500 Masihi), bangsa Yahudi telah berasimilasi dengan bangsa Ethopia dan melahirkan anak-anak kacukan yang menjadi bangsa Yahudi berkulit hitam (Black Jews). Kemudian selepas era moden, bangsa Black Jews itu pula berhijrah ke Eropah serta Amerika dan berasimilasi pula dengan orang kulit putih di sana dan melahirkan Mulatto Jewish. Malah di Jamaica, bilangan Black Jewish di sana sangat ramai dan mereka mula menyesatkan orang kulit hitamJ amaica dengan munculnya agama Rastafarian yang berkiblatkan Bukit Zion.

Marcus Garvey, pengasas Rastafarian

Bukit Zion yang menjadi kiblat kepada penganut Rastafarian

Cukup dengan memandang asimilasi Yahudi dengan bangsa-bangsa lain di dunia bahagian sebelah sana. Ia hanya sekadar untuk memperlihatkan kepada anda mengenai kewujudan bangsa-bangsa yang terlahir daripada darah Yahudi yang dikesankan daripada perkahwinan antara bangsa Yahudi dengan bangsa lain.

Orang Yahudi memberi banyak gelaran kepada ‘bangsa-bangsa baru’ yang lahir daripada darah mereka. Mereka juga telah lama hadir ke daerah Asia untuk melahirkan bangsa-bangsa baru ini. Bangsa-bangsa baru berdarah Yahudi itu pula mewarisi sikap mereka yang mengejar keuntungan dunia dan sebagai musuh kepada Islam. Antara bangsa baru berdarah Yahudi di Asia yang mereka beri nama ialah bangsa Yahadut Mizrah (atau dikenali sebagai Kaifang Jews). Mereka menamakan keturunan campuran mereka di salah sebuah wilayah di Asia sebagai Yahadut Mizrah.

Kaifang Jews (gambar diambil lewat abad ke-19 atau mungkin awal abad ke-20)

Malah, bangsa Yahadut Mizrah ini menggelar diri mereka sebagaiYoutai yang bermaksud ‘dari Judah’ iaitu dari sebuah nama wilayah bersejarah bagi bangsa Yahudi di Asia Barat. Resam dan sikap Yahudi sangat menebal dalam diri bangsa Yahadut Mizrah, seluruh jiwa dan raga mereka seluruhnya tertumpu kepada bangsa teras mereka iaitu Yahudi.

Peta bandar Kaifeng pada tahun 1910 yang menunjukkan lokasi Kaifeng Synagogue (tempat beribadah orang Yahudi)

Kaifeng Synagogue terletak di hujung bangunan sebelah kanan

Model Kaifeng Synagogue yang terletak di Muzium Diaspora, Tel-Aviv, Israel

Dalam meniti pengertian Yahudi, kita harus merujuk kepada faktor. Bukan semua Yahudi itu Zionis. Wujud dua golongan Yahudi iaitu Yahudi Lama dan Yahudi Baru. Walaupun diberi nama Yahudi Baru, mereka sebenarnya adalah Yahudi yang tidak bercampur darah dengan bangsa-bangsa lain. Mereka masih berdarah teras yang tidak bercampur genetik dengan bangsa-bangsa lain.

Yahudi Lama merujuk kepada Yahudi yang berpegang kepada ajaran agama asal mereka dan menolak Zionisme, manakala Yahudi Baru pula merujuk kepada Yahudi yang sekular di bawah idea Zionis.

Meskipun berpegang kepada ajaran asal agama mereka, golongan Yahudi Lama bagaimanapun masih tebal terhadap sikap ‘ethnocentrism’ yang mahu bangsa mereka terpusat sekitar sesama mereka sahaja. Ia juga bermaksud mereka masih setia dalam menjunjung ketinggian bangsa mereka melebihi bangsa-bangsa lain meskipun mereka berpegang kepada ajaran lama.

Golongan Yahudi Baru yang menganut fahaman Zionism bagaimanapun menjunjung cita-cita untuk memperluaskan fahaman mereka ke serata dunia dengan apa cara sekalipun walaupun terpaksa bertegang urat dengan golongan Yahudi Lama dalam soal prinsip kebangsaan mereka.

Ia termasuk dengan berasimilasi bersama bangsa-bangsa lain di seluruh dunia supaya dapat membantu mereka menjayakan cita-cita besar gagasan Zionis di Asia Barat dan seluruh dunia. Golongan ini adalah golongan Yahudi yang sekular dan amat serius dalam memastikan cita-cita besar mereka itu tercapai.

Dalam lipatan sejarah di Asia, golongan Yahudi dikesan masuk secara besar-besaran ke wilayah timur Asia bermula pada sekitar tahun 960 Masihi iaitu beberapa ratus tahun selepas sejarah perselerakan bangsa Yahudi akibat berperang dengan Rom. Mereka kemudian hidup di wilayah-wilayah asing dan berasimilasi dengan bangsa-bangsa lain.

Bangsa baru hasil asimilasi (Yahadut Mizrahi) itu kemudian berterusan berkembang di seluruh pelosok Asia dan menyusup masuk ke dalam bangsa-bangsa Asia sehingga ke zaman gemilang mereka menguasai dunia pada sekitar tahun 1100 Masihi dan permulaan tahun 1162 hingga 1127 Masihi pula menyaksikan bangsa campuran Yahudi itu menguasai sebahagian besar dunia. Ia ada tercatat dalam sejarah.

Wisnu Sasongko atau nama penanya Muhammad Alexandar

Melalui kajian sejarah yang dilakukan secara kritikal oleh Wisnu Sasongko (pengkaji dari Indonesia), bangsa Scythia dikenalpasti sebagai bangsa Yakjuj dan Makjuj (Gog Magog) yang disebut dalam al-Quran. Bangsa Scythia yang dikenalpasti sebagai Yakjuj dan Makjuj itu juga dibuktikan oleh Wisnu melalui banyak keterangan teks sejarah serta keterangan-keterangan yang membawa bukti itu kepada jawapan bahawa Scythia itu adalah bangsa Yakjuj dan Makjuj. Malah, Wisnu juga berjaya mengaitkan perkaitan perjalanan bangsa Yahudi yang mempunyai pertalian dengan bangsa Scythia serta Yakjuj Makjuj Asiatic.

Lokasi bangsa Scythia

Keterangan-keterangan itu membawa kita kepada jawapan bahawa bangsa Scythia adalah bangsa pecahan daripada Yahudi. Ketika keterangan sejarah merekodkan kekalahan Scythia dalam satu episod serang balas, keterangan itu juga membawa kita kepada keterangan lain bahawa bangsa Scythia yang merupakan bangsa pecahan daripada Yahudi itu telah berhijrah ke Eropah dan sebahagian Asia. Ia juga ada direkodkan dalam sejarah.

Maka dengan itu, bangsa terbitan Yahudi yang disebut oleh orang Yahudi sendiri sebagai Yahadut Mizrah memang wujud di Asia sejak bangsa Yakjuj dan Makjuj melarikan diri ke Asia. Teras genetik Yahudi dari kalangan Scythia berasimilasi dengan bangsa Asia, lalu menghasilkan anak-anak bangsa baru yang disebut Yahadut Mizrah sehingga mencipta gelombang kedua keganasan Yakjuj dan Makjuj di muka bumi.

Persamaan yang terdapat di kalangan sikap Yahudi (golongan Yahudi Baru) sehingga hari ini ialah suka bergerak ke seluruh dunia, ada yang memanggil gelagat itu sebagai nomad yang merujuk kepada cara hidup berpindah-randah mengikut resam kuno.

Sama juga seperti bangsa Scythia yang hidup secara nomad, sama juga seperti Yahadut Mizrah yang suka bergerak ke serata dunia untuk mencari peluang mencipta kekayaan bagi keuntungan teras bangsa mereka. Gelagat hidup berpindah randah adalah salah satu daripada sikap bangsa Yahudi yang sentiasa wujud di setiap pelosok dunia.

Warisan bangsa teras itu bukan hanya dari segi ideologi ‘ethnocentrism’ yang berkiblatkan sanjungan tinggi kepada bangsa mereka, malah meliputi cara hidup berpindah-randah untuk membina komuniti mereka di serata dunia demi menjunjung cita-cita dan ideologi bahawa bangsa mereka akan menguasai dunia apabila masa sudah tiba.

Komuniti-komuniti mereka wujud di serata dunia, menjadi satu kelompok masyarakat yang mempunyai kuasa ekonomi. Apabila komuniti-komuniti itu dihitung dari seluruh pelosok dunia, maka akan terbentuk satu gambaran jelas bahawa golongan mereka sebenarnya sudah besar di dunia ini. Mereka adalah golongan bangsa yang kelihatan seperti bangsa yang tidak mempunyai rupa seorang Yahudi, tetapi sebenarnya mereka mempunyai darah Yahudi serta menjunjung tinggi cita-cita Yahudi secara bersungguh-sungguh dan mereka wujud di setiap pelosok dunia.

Ketahuilah bahawa ada usaha untuk memadam sejarah perjalanan bangsa Yahudi sehingga lahirnya Yahadut Mizrah di Timur ini. Namun, sejarah itu tetap sejarah dan jangan lagi buta terhadap sejarah. Kenali sejarah dan kajilah sejarah, kenalilah musuh kamu dan kajilah musuh kamu. Ia kerana musuh kamu sedang berselindung di sebalik tirai sejarah.

Sebuah Kehidupan:

'via Blog this'

Si penjual buah, pencetus revolusi di Timur Tengah


Oleh : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : December 29, 2011
Si penjual buah, pencetus revolusi di Timur Tengah

Setahun lalu, penjual buah-buahan di Tunisia, Mohamed Bouazizi, 26, telah membakar dirinya sendiri selepas berputus asa dengan keadaan ekonomi di negara itu.

Dan berita tindakan berani matinya telah tersebar secara meluas di negara Afrika Utara, rantau Arab dan ke seluruh dunia.

Keberanian Bouazizi juga telah menjadi faktor utama yang mencetuskan kemarahan dan kebangkitan rakyat Tunisia pada awal tahun ini.

Dan hasilnya, kurang daripada sebulan, pemerintahan bekas presiden Zine el Abidine Ben Ali berjaya digulingkan.

Kebangkitan pertama rakyat itu didakwa telah merebak ke beberapa negara dan Mesir turut terkena tempias revolusi tersebut.

Pengarah di Pusat Brookings Doha, Salman Shaikh berkata, mereka seakan tidak percaya protes rakyat di Tunisia telah menjadi titik tolak kejayaan untuk menggulingkan pemerintahan rejim selama beberapa dekad.

Dalam satu kenyataan lain, aktivis Yaman, Ibrahim Mothana pula berkata, tindakan seorang penjual buah membakar diri di Tunisia dan penggulingan pemerintahan Ben Ali benar-benar mengejutkan penduduk di Yaman.

Selama lebih lapan bulan, mereka juga turut bangkit dan mengadakan protes menggesa Presiden Ali Abdullah Saleh untuk berundur daripada pemerintahannya selama 33 tahun.

Dan kini, Saleh sedang dalam proses untuk berundur selepas beliau menyerahkan kuasa kepada timbalannya, Abdrabuh Mansur Hadi mengikut perjanjian yang dipersetujui di bawah pelan damai Majlis Kerjasama Teluk (GCC).

“Saya rasa tindakan Bouazizi telah meniup semangat baru kepada rakyat di seluruh rantau Arab,” menurut Shaikh.

Bouazizi bukanlah individu terkenal tetapi dia hanyalah seorang penjual buah yang bersusah payah menolak troli melalui jalan-jalan di Sidi Bouzid di tengah ibu negara bagi mencari rezeki dengan anggaran pendapatan AS$10 (RM32) sehari untuk menanggung keluarganya.

Tetapi lelaki tidak dikenali ini juga telah menjadi wira dalam kalangan penduduk di rantau Arab.
Insiden yang menjadi simbol kebangkitan rakyat Tunisia itu bermula pada pagi 17 Disember, tahun lalu selepas seorang pegawai majlis perbandaran menahan Bouazizi.

Tindakan majlis perbandaran merampas trolinya telah mencetuskan kemarahan lelaki tersebut kerana dia berasa telah dimalukan selepas gagal untuk berunding dengan mereka.

Kerana terlalu marah, Bouazizi bertindak membeli minyak dan menyiram ke seluruh tubuhnya sebelum dia membakar diri di luar bangunan pentadbiran gabenor.

“Pemeriksa majlis perbandaran ini sengaja merampas barang jualan kami supaya mereka boleh meminta rasuah. Tindakan kejam mereka telah menyebabkan Bouazizi membakar dirinya,” dedah pakcik kepada Bouazizi, Ridha yang turut bekerja sebagai penjual buah.

Pada masa itu juga, protes penduduk mula berlaku di Sidi Bouzid dan akhirnya merebak ke beberapa bandar di seluruh negara.

Dalam masa beberapa minggu, wira Tunisia tersebut akhirnya meninggal dunia di hospital akibat kecederaan parah yang dialaminya pada 4 Januari lalu.

Profesor di Universiti Pennysylvania dan Universiti Amerika di Beirut, Marwan Kraidy berkata, Bouazizi adalah pemangkin kepada revolusi Tunisia, sekali gus menjadi faktor utama kejayaan kebangkitan rakyat Mesir.

“Insiden revolusi di Tunisia itu menjadi berita hangat kerana telah mendapat perhatian media antarabangsa. Setiap kali petugas media membuat liputan, pasti pendengar,pembaca dan penonton akan mengingati peristiwa seorang penjual buah yang membakar dirinya,” menurut beliau lagi.

Bouazizi telah menjadi simbol rakyat yang sudah muak dengan penindasan dan ketidakadilan kerajaan.

Seorang wartawan tempatan, Zied Mhirsi berkata, kisah Bouazizi itu sepatutnya dijadikan pengajaran tetapi masih ada kerajaan yang memilih tindakan kekerasan sebagai jalan penyelesaian terhadap penunjuk perasaan,” jelasnya.

Mhirsi menegaskan kerajaan sebenarnya tewas dalam pertempuran apabila mereka menggunakan peluru dan senjata api untuk bertempur dengan rakyat.

Sementara itu, penyelidik Hak Asasi Manusia di Afrika Utara, Eric Goldstein berkata, terdapat juga insiden bakar diri lain yang mungkin menjadi pemangkin kepada kebangkitan rakyat tetapi kisah Bouazizi lebih menarik perhatian kerana ia melibatkan ketidakadilan dan gangguan pihak berkuasa.

“Bouazizi adalah sebahagian daripada generasi muda dari kawasan pedalaman yang tidak dapat melihat masa depan mereka. Golongan ini menjadi objek penghinaan sesetengah pihak,” menurutnya.

Bouazizi dilihat sebagai individu yang berjuang dan cuba untuk melakukan perkara dengan betul walaupun tindakan tersebut telah mengorbankan dirinya.

Dia tidak dilahirkan di dalam puak berhaluan kanan atau golongan elit untuk mengikut telunjuk kerajaan diktator di bawah pimpinan Ben Ali.

Bulan lalu, keberanian dan semangat Bouazizi sebagai pencetus revolusi di rantau Arab turut diiktiraf di peringkat antarabangsa dan dia terpilih dalam kalangan lima penerima Hadiah Sakharov Parlimen Eropah untuk Kebebasan Pemikiran.

Si penjual buah kini telah mencatat sejarah baru dalam revolusi di Tunisia dan akan menjadi wira selama-lamanya di hati rakyat di seluruh rantau Arab.

Si penjual buah, pencetus revolusi di Timur Tengah - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Syria cuba selindung kebenaran?


Oleh : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : December 29, 2011
Syria

DAMSYIK - Puluhan ribu penunjuk perasaan telah berhimpun di bandar Homs, kelmarin semasa pemerhati Liga Arab yang ditugaskan untuk menilai situasi di Syria tiba di beberapa kawasan yang menjadi lokasi utama penduduk di seluruh negara mengadakan protes sejak Mac lalu.

Dalam satu kenyataan, aktivis hak asasi manusia mendakwa pasukan keselamatan Syria seperti mahu menyembunyikan kebenaran dengan mengambil tindakan mengarahkan semua kereta kebal berundur beberapa jam sebelum ketibaan pemerhati Liga Arab itu.
Isnin lalu, sekurang-kurangnya 30 orang di Homs didakwa terbunuh selepas kereta kebal milik tentera rejim Assad membedil secara rambang ke arah penunjuk perasaan.
Pemerhati Hak Asasi Manusia berpusat di London mendedahkan sebenarnya kereta kebal yang digunakan oleh pasu-kan keselamatan masih ditempatkan di beberapa bandar utama dan telah disembunyikan di dalam bangunan kerajaan sebagai tindakan untuk mengaburi mata pemerhati Liga Arab.
Sementara itu, beberapa saksi mendakwa pasukan polis telah melepaskan tembakan dan menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan kira-kira 70,000 penunjuk perasaan yang berarak untuk memasuki Dataran Al-Saa di Homs.
Demonstrasi yang diadakan secara berasingan di beberapa bandar dipercayai bertujuan untuk mendedahkan tindakan kekerasan sebenar yang selama ini digunakan oleh pasukan keselamatan rejim terhadap rakyat.
Sebelum ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan lebih 5,000 orang terkorban sejak bermulanya demonstrasi menuntut pengunduran Presiden Bashar al-Assad pada Mac lalu.
Syria cuba selindung kebenaran? - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'