Pages

Saturday, September 21, 2013

Perkahwinan tragis

Perkahwinan tragisImpian Jingjing untuk mengadakan sebuah majlis perkahwinan yang istimewa direalisasikan oleh keluarga kedua-dua belah pihak.

GUANGZHOU - CHINA. Rancangan He Jingjing dan pasangannya, Lu Lai dari Guangdong, tenggara China untuk mendirikan rumah tangga tetap direalisasikan keluarga kedua-dua belah pihak walaupun wanita itu koma sejak dua tahun lalu.

Jingjing turut dipakaikan gaun pengantin ketika upacara tersebut yang diadakan serentak dengan majlis ulang tahun kelahirannya yang ke-28.

Bagaimanapun, suasana bertukar sedih ketika doktor mencabut alat bantuan hayat tidak lama selepas Jingjing bergelar isteri.

Menurut suaminya, mereka pernah mengimpikan sebuah majlis perkahwinan yang istimewa.

"Jingjing nekad bekerja tanpa henti untuk mengumpulkan wang walaupun keadaan kesihatannya tidak mengizinkan. Akhirnya, dia dimasukkan ke hospital selepas jatuh pengsan pada 2011.

"Kami tidak mampu berbuat apa-apa selepas doktor mengesahkan isteri saya koma kerana mengalami kerosakan kekal pada otak," jelasnya.

Sementara itu, menurut laporan dipetik dari DailyMail bapa pengantin perempuan, Fang Lu berkata, Jingjing adalah seorang anak yang istimewa dan berhati mulia.

"Dia pernah menyatakan hasratnya untuk menjadi penderma organ bagi membantu insan lain meneruskan hidup mereka," katanya lagi.

Rumah mudah alih

Rumah mudah alihRumah Casa Transportable APH80 ini menggunakan konsep hiasan dalaman mewah.

MADRID - SEPANYOL. Jika dilihat sekali imbas, ia kelihatan seperti sebuah bangsal logam biasa.

Bagaimanapun, ia sebenarnya adalah sebuah rumah kecil mudah alih dilengkapi ruang tamu dan bilik tidur berkonsepkan hiasan dalaman mewah serta boleh didirikan dalam tempoh 24 jam.

Rumah digelar Casa Transportable APH80 berukuran tiga meter tinggi itu direka oleh sebuah syarikat seni bina di Sepanyol.

Ia dibina menggunakan bahan kitar semula dan hanya mengambil masa enam minggu untuk disiapkan.

Difahamkan, rumah kecil itu lebih selesa jika didiami tidak melebihi daripada dua orang dalam satu masa.

Menurut syarikat hiasan dalaman Batavia, walaupun bahagian luar rumah itu kelihatan suram, hiasan dalamannya tidak menghampakan kerana menggunakan papan berkualiti dan tidak menimbulkan alahan kepada pemiliknya, laporan dipetik dari DailyMail.

Cendawan rawat Aids

Cendawan rawat AidsRUSIA - Satu lagi penemuan baru bagi merawat penyakit Aids ditemui saintis Rusia menggunakan cendawan Chaga yang tumbuh di Serbia.

Menurut saintis dari Institut Vector di Novosibirsk, spesies cendawan tumbuh di pokok birch itu menunjukkan reaksi positif untuk digunakan dalam perubatan antiretroviral berbanding dua jenis cendawan lain yang turut digunakan dalam kajian sama.

"Terikan yang terdapat pada cendawan ini menunjukkan tahap toksik yang rendah dan kesan anti virus yang kuat, selain berkesan menghalang influenza, penyakit cacar dan HIV," katanya dalam satu kenyataan, dipetik dari Daily Mail.

Chaga atau nama saintifiknya Inonotus obliquus dianggap mengandungi asid betulinic yang mempunyai ciri antiretroviral dan anti radang serta telah digunakan oleh pengamal perubatan tradisional di Serbia sejak berabad.

Berbeza dengan spesies cendawan lain yang biasanya lembut, Chaga adalah keras seperti kayu dan ditemui di habitat sejuk seperti Rusia, Eropah Timur, Amerika Syarikat dan Kanada.

Sesetengah daripada mereka juga percaya, cendawan itu boleh merawat penyakit kanser.

Namun, masih tiada ujian klinikal yang mampu membuktikannya, menurut pakar Pusat Kanser Memorial Sloan-Kettering di New York.

Tanam kereta untuk guna lepas mati


Sao Paolo: Seorang usahawan kaya raya “Count Scarpa” menanam hartanya yang paling hebat iaitu sebuah kereta Bentley berharga £310,000 (RM1.5 juta) untuk memudahkan urusannya selepas dia mati kelak.

Dalam pengumuman di laman Facebooknya, lelaki berusia 62 tahun itu mengisytiharkan dia bercadang untuk meniru perbuatan Firaun dengan membawa bersama kekayaannya apabila mati kelak.

Esok (hari ini), dia akan menanam kereta Bentley Continental barunya bagi memastikan dia selesa dalam perjalanannya selepas mati.

Upacara itu dijadual berlangsung jam 11 pagi.

Foto
SCARPA di depan lubang yang digali untuk menanam Bentley kesayangannya.

Foto
BENTLEY baru bernilai RM1.5 juta menjadi harta berharga Scarpa.

Dalam foto di rangkaian sosialnya, Count Scarpa dilihat berdiri di sebelah kenderaan berwarna hitam itu, model terbaru di pasaran dengan seekor burung kakak tua di lengannya dan menulis: “Saya mengisytiharkan untuk meniru perbuatan Firaun; minggu ini saya akan menanam kereta kegemaran saya, Bentley ini di taman dekat rumah saya! Tanam harta berhampiran istana saya!”


Count Scarpa berkata, dia menggali kubur itu dekat taman di belakang rumah agamnya di Jardins, satu daripada kawasan kejiranan golongan mewah di Sao Paolo.

Pada Selasa, dalam satu lagi foto, dia yang memakai tali leher merah jambu dan memegang penyodok berdiri di depan lubang yang dalam dengan kereta Bentley berkilat miliknya diletakkan di belakangnya.

Dia menulis: “Kepada mereka yang meragui saya, semalam saya sudah mula menggali lubang di taman untuk menanam Bentley saya! Hujung minggu ini, saya akan menanamnya.”

Ahli perniagaan itu yang mempunyai ijazah dalam bidang ekonomi dan juga jurulatih tali pinggang hitam serta pemilik Institut Aikido Maruyama, akademi seni pertahanan diri Jepun menjelaskan yang keputusannya untuk menanam harta bagi kemudahan selepas mati dibuat selepas menonton program Mesir purba minggu lalu.

“Saya menonton dokumentari mengenai Firaun yang sangat menarik. Mereka menanam semua harta untuk memperoleh kehidupan selesa selepas mati,” katanya.

Pada hari berikutannya, keputusan Count Scarpa untuk menanam kereta Bentley menerima lebih 5,680 like dan dikongsi lebih 6,000 orang. - AFP