Pages

Thursday, March 11, 2010

Biar anak ‘mati katak'


Oleh Suney Leo Ertza Neo Sulaiman
am@hmetro.com.my
2010/03/05
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
SELAYANG: Bayaran tambang lebih murah berbanding bas sekolah, menyebabkan segelintir ibu bapa sanggup memperjudikan nyawa anak mereka apabila menggunakan khidmat van atau kereta tidak berlesen untuk menghantar dan menjemput anak di sekolah.
BERANI...pemandu kenderaan persendirian mengambil risiko angkut murid sekolah.
BERANI...pemandu kenderaan persendirian mengambil risiko angkut murid sekolah.
Pemandu kenderaan persendirian berkenaan pula hanya memikirkan keuntungan semata-mata apabila menawarkan khidmat mereka kepada murid beberapa sekolah sekitar kawasan ini tanpa memikirkan risiko ‘mati katak’ yang bakal ditanggung jika berlaku kejadian tidak diingini.
Difahamkan, pemandu kenderaan persendirian itu menawarkan ‘yuran’ sekitar RM40 hingga RM45 sebulan dan harga ini jauh lebih murah berbanding kadar tambang bas sekolah iaitu RM60 untuk tempoh sama.

Pemandu van sekolah, Helmi Basri, 43, berkata agak sukar mengenali individu yang melakukan aktiviti terbabit kerana kadangkala mereka mengambil hanya dua atau tiga penumpang dan mereka mendakwa pelajar terbabit sebagai anak atau saudara-mara mereka.

“Pendapatan yang diperoleh pengusaha van sekolah berlesen seperti saya terjejas sedikit kerana individu ini menetapkan harga yang murah berbanding yuran bas atau van sekolah yang menawarkan harga sekitar RM60,” katanya.

Seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Sal berkata, kadangkala pemandu berkenaan mengisi murid sekolah itu ke dalam van sehingga melebihi had dibenarkan menyebabkan keadaan kelihatan begitu sesak.

“Siapa yang tidak mahu apabila yuran yang dikenakan lebih murah, selain itu perkhidmatan bas sekolah semakin kurang di sini,” katanya.

Wartawan Metroplus menyamar sebagai pelanggan dan akhirnya berjaya ‘merisik’ maklumat daripada seorang pemandu van sekolah terbabit mengenai aktiviti mereka. Dia mendedahkan kebanyakan ibu bapa gemar menggunakan khidmatnya berikutan kadar bayaran bagi perkhidmatan yang ditawarkan lebih murah dan cepat.

Selain itu, dia mendakwa hidup berjiran menjadi antara faktor mengapa ibu bapa lebih gemar menggunakan khidmat mereka dan pemandu itu juga berkata, jika ditahan pihak berkuasa, dia akan memberitahu kanak-kanak yang dibawa itu anak atau anak saudara.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata menjadi kesalahan jika kereta persendirian mengambil dan mengenakan bayaran kepada penumpang kerana mereka tiada permit untuk berbuat sedemikian.

“Pihak berkuasa seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan polis trafik boleh mengambil tindakan dengan mengeluarkan saman kepada pemandu kereta haram terbabit.

“Jika berlaku kemalangan sudah pasti penumpang tidak boleh membuat tuntutan insurans serta kos rawatan dan ibu bapa harus sedar mengenai perkara ini,” katanya ketika dihubungi.

Yusof berkata, ketiadaan atau kekurangan pengangkutan awam di kawasan terbabit mungkin menjadi punca kepada aktiviti itu dan jika sistem pengangkutan awam lebih baik disediakan, pasti ramai ibu bapa akan menggunakannya kerana ia lebih selamat dan selesa.

Justeru, beliau menasihati ibu bapa lebih bertanggungjawab bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini pada masa depan.

Kerjasama Petronas, syarikat minyak Norway2010/03/10

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
PETROLIAM Nasional Berhad (Petronas) berminat untuk bekerjasama dengan syarikat minyak dan gas Norway bagi memanfaatkan kepakaran mereka dalam cari gali air dalam, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Datuk Shamsul Azhar Abbas.
“Baru-baru ini, Petronas mengambil alih enam blok cari gali baru di Greenland dari Cairn Energy plc UK dengan hasrat mengukuhkan lagi tapak dalam bidang cari gali.
“Adalah menjadi harapan saya agar kita mampu bekerjasama dengan syarikat minyak dan gas Norway bagi mengambil peluang atas kepakaran mereka,” katanya dalam ucapan pada Seminar Perniagaan Norway di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau berkata, kerjasama dengan syarikat Norway, jika berjaya, boleh mengorak langkah untuk pakatan bersama yang sama dalam bidang lain cari gali.

“Saya yakin yang dengan peluang untuk berdialog dan bertukar pengetahuan, forum ini akan menyediakan forum lain yang sama seumpamanya pada masa akan datang dan kita akan terus menyaksikan pembabitan aktif syarikat Norway terutama dalam bidang cari gali dan pengeluaran,” katanya. - Bernama

5 kampung musnah,turki
2010/03/10
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
OKCULAR (Turki): Ribuan penduduk yang kesejukan terpaksa berkumpul di sekeliling unggun api selepas gegaran gempa bumi memusnahkan hampir seluruh kediaman di lima kampung di timur Turki, kelmarin.
Gempa bumi berukuran 6 pada skala Richter itu dilapor membunuh 51 orang dan kerosakan paling teruk dialami kampung masyarakat Kurdish di Okcular.
Gabenor Elazig berkata, 15 daripada 900 penduduk kampung itu terbunuh dan seluruh rumah di kampung itu rosak atau musnah.

Pusat Kajian Gempa Bumi di Kandilli melaporkan, gempa bumi itu berlaku jam 4.32 pagi dengan pusatnya berhampiran kampung-kampung di Basyurt, Elazig. Wilayah itu terletak 550 kilometer di timur Ankara.

Perdana Menteri, Recep Tayyip Erdogan dan Pengarah Kandilli, Mustafa Erdik menggesa supaya penduduk tidak kembali ke rumah mereka.

“Rumah mungkin runtuh akibat gegaran selepas gempa yang mungkin berterusan beberapa hari lagi,” kata Mustafa.

Hingga kini, lebih 100 gegaran selepas gempa, termasuk sekuat 5.5 pada skala Richter dicatat semalam.

Pusat Krisis Bencana Turki melaporkan, selain mangsa yang terbunuh, 34 penduduk dirawat kerana cedera dalam bencana itu.

Selain pusat perlindungan sementara yang diurus Pertubuhan Palang Merah Turki, penduduk menggunakan plastik untuk dijadikan tempat perlindungan sementara bagi melindungi mereka daripada cuaca sejuk dan habuk.

Kerajaan mengejarkan helikopter ambulans, rumah pasang siap dan dapur bergerak untuk membantu meringankan beban ditanggung penduduk.

Erdogan menyalahkan penggunaan batu daripada lumpur untuk membina bangunan di kawasan itu dan berkata, kerajaan akan membantu membina rumah kalis gempa bumi di kawasan itu.

Operasi mencari mayat dan mangsa yang tertimbus diteruskan dengan penduduk dan pihak berkuasa menggali kawasan dengan menggunakan peralatan ringan yang mereka miliki. - AFP

Perjalanan kereta api London-Beijing 2 hari
2010/03/10
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
LONDON: Perjalanan kereta api antara London dan Beijing dalam masa dua hari mungkin menjadi kenyataan 10 tahun lagi menerusi projek yang dilaksanakan China.
Negara itu berhasrat membina landasan kereta api merentasi Eropah, Asia Barat, India dan Asia dengan membiayai keseluruhan perbelanjaan sebagai balasan kepada akses terhadap sumber asli negara yang terbabit.
Laluan utama akan menghubungkan London dengan Beijing menerusi Paris, Berlin, Warsaw, Kiev, St Petersburg, Moscow, Astana di Kazakhstan dan Khabarovsk di timur jauh Russia.

Melengkapkan perkhidmatan itu ialah laluan yang akan membawa penumpang ke Turkmenistan, Iran dan India atau Vietnam, Thailand, Kemboja, Malaysia dan Singapura.

Jururunding China, Wang Mengshu berkata, perjalanan sejauh 13,116 kilometer itu akan mengambil masa dua hari.

Perjalanan dengan pesawat dari Beijing ke London adalah kira-kira 10 jam.

“Ketiga-tiga rangkaian itu boleh disiapkan dalam masa 10 tahun,” kata Wang.

Menurut wang, rancangan itu bukan idea China. “Negara lain yang datang kepada kami kerana mereka tidak boleh melaksanakan pembinaan rangkaian kereta api laju dan berharap mendapatkan pengalaman dan teknologi kami,” katanya.

'China sudah mempunyai kereta api paling laju di dunia, 402 kilometer sejam, perkhidmatan yang menghubungkan Wuhan dan Guangzhou. - Agensi

Nenek bertanduk

Nenek bertanduk2010/03/10
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
HENAN (China): Seorang wanita tua mengejutkan rakan dan anggota keluarganya apabila ketumbuhan menyerupai tanduk tumbuh di dahinya.
KEADAAN tanduk yang tumbuh pada dahi Zhang.
KEADAAN tanduk yang tumbuh pada dahi Zhang.
pix_topright
Tanduk itu mula tumbuh di dahi Zhang Ruifang, 101, tahun lalu.
Ketumbuhan itu kini sudah enam sentimeter panjang dan pada masa sama, satu lagi ketumbuhan serupa kelihatan di sebelah kanan dahinya.

Keadaan nenek itu menyebabkan keluarganya di Kampung Linlou, wilayah Henan, bimbang dan hairan.

Anak bongsunya, Zhang Guohzheng, 60 berkata, keluarganya tidak memberi tumpuan apabila setompok kulit kasar muncul pada dahi ibunya tahun lalu.

Menurut Zhang yang abang sulungnya berusia 82 tahun, tanduk berkenaan semakin panjang dari semasa ke semasa. “Ia sudah enam sentimeter. Dan kini, ketumbuhan yang sama muncul pada sebelah kanan dahinya. Ia mungkin satu lagi tanduk.” Walaupun tidak diketahui ketumbuhan itu, ia menyerupai tanduk.

Biasanya, ketumbuhan seumpama itu hanya tumbuh pada manusia sepanjang beberapa milimeter tetapi ada yang boleh tumbuh hingga beberapa sentimeter.

Ketumbuhan itu biasanya dialami oleh golongan tua berusia antara 60 hingga 70 tahun. - Agensi

Jika pilihan raya diadakan sekarang PKR akan kalah teruk – Zulkifli Noordin


KUALA LUMPUR 10 Mac – Parti Keadilan Rakyat (PKR) perlu muhasabah diri dan mengelak daripada menyalahkan pihak lain sebagai dalang dalam setiap krisis dalaman yang dihadapinya.
Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berkata, pimpinan parti itu tidak perlu terlalu cepat melatah dengan menuduh UMNO kononnya telah menawarkan sejumlah ganjaran kepada ahli-ahli Parlimen PKR yang bertindak keluar parti.
“Adalah lebih baik PKR dan pakatan pembangkang melihat muka masing-masing di cermin, bermuhasabahlah daripada menyalahkan orang lain di atas kekurangan dan kelemahan sendiri,” katanya dalam program NST Live Chat secara maya selama kira-kira dua jam hari ini.
Zulkifli berkata, masalah kronik yang melanda PKR segalanya berpunca daripada peranan firaun kecil yang disifatkan sebagai anai-anai yang merosakkan keteguhan parti secara perlahan-lahan.
Beliau berkata, sekiranya tiada langkah drastik dilakukan dan ‘firaun kecil’ dibiarkan terus menguasai parti, PKR tidak perlu menunggu Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 untuk hancur.
“Malah jika diadakan PRU sekarang, saya pasti PKR akan kalah teruk, mereka sedang menggali kubur sendiri dengan cita-cita besar menuju ke Putrajaya selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti bakal beralih arah ke Penjara Sungai Buloh!” katanya.
Mengulas mengenai tindakan beliau menarik diri daripada mewakili Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam permohonan qazaf, Zulkifli berkata, ia merupakan tindakan profesional yang langsung tiada kaitan dengan kepentingan peribadi.
“Seorang peguam perlu memiliki hubungan baik penuh profesional dan kepercayaan dengan pelanggan bagi membolehkan pembelaan dilakukan secara penuh jujur,” katanya.

Anwar gelar ahli lompat parti 'katak'


SEREMBAN 10 Mac - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan mereka yang keluar daripada parti itu sebagai 'katak' dan bukan manusia.
Sambil menegaskan tindakan parti itu adalah benar dan tepat dalam isu pemecatan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin, beliau menegaskan tidak akan tunduk kepada mereka.
"Sebab itu apabila ditanya mengapa kita pilih untuk memecat ahli-ahli Parlimen walaupun jumlah kita semakin menurun, kita (katakan) masih pecat sebab kita mesti berani mengambil keputusan yang tepat dan benar dan tidak tunduk kepada mereka.
''Orang kena tahu, kita masuk (PKR) berjuang kerana prinsip, bukan kerana dapat projek dan wang atau jawatan. Jadi bila tak dapat (projek), lompat parti, itu kerja katak bukan kerja manusia," katanya.
Anwar berkata demikian dalam ceramahnya di kawasan Perindustrian Oakland dekat sini malam tadi.
Terdahulu Ketua Pembangkang itu sekali lagi menggunakan pentas ceramah untuk melemparkan tuduhan kepada pemimpin negara.
Beliau menggunakan tempoh sejam itu mengkritik dasar kerajaan di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan menggunakan perkataan kesat seperti 'bahlul', 'poodah', 'kepala bxxxx kau' dan 'kepala oxxx kau'.
Anwar turut mengulangi keputusan pakatan pembangkang yang mahu beliau terus kekal sebagai Ketua Pembangkang sungguhpun PKR bukan lagi pemegang kerusi terbanyak di Dewan Rakyat.

Gegaran kecil mungkin dirasai sekitar Tasik Kenyir


11/03/2010 4:05am

KUALA LUMPUR 11 Mac — Gegaran lemah mungkin dirasai di sekitar Tasik Kenyir apabila satu gempa bumi lemah berukuran 2.6 pada skala Richter berlaku pada pukul 11.10 malam tadi.
Jabatan Meteorologi dalam satu kenyataan berkata gempa bumi itu berpusat di 43 kilometer barat daya Kuala Terengganu dan 22 kilometer barat Kuala Berang, Terengganu.
"Terdapat kemungkinan gegaran lemah dirasai di sekitar Tasik Kenyir,” kata kenyataan itu. — BERNAMA

Misteri ratusan burung jatuh dari langitGAMBAR yang disiarkan oleh sebuah akhbar semalam menunjukkan sejumlah burung perling mati di halaman rumah Julie di Bath pada Ahad lalu.


BATH, England - Pada Ahad lalu, satu kejadian seperti dalam filem seram Hitchcock's The Birds berlaku di sini.
Kejadian itu berlaku apabila lebih 100 ekor burung perling jatuh dari langit di luar taman sebuah rumah di Somerset, barat England.
Bangkai-bangkai burung itu bertaburan dengan setiap seekor mempunyai kesan darah meleleh daripada paruh masing-masing manakala kuku haiwan tersebut kelihatan mencengkam seperti berada dalam kesakitan.
Enam ekor didapati masih bernyawa namun sebahagian besarnya ditemui mati dan menggelupur lemah menahan kesakitan.
Menurut pemilik rumah itu, Julie Knight, dia baru pulang ke kediamannya yang terletak di sebuah desa terpencil Coxley pada pukul 4.15 petang apabila melihat pemandangan mengerikan itu.Seorang jiran wanita itu memberitahu, dia melihat langit seperti dihujani burung tersebut jatuh ke tanah.
"Kami menghubungi Persatuan Perlindungan Penganiayaan Haiwan Diraja British manakala pegawai-pegawai kebajikan haiwan mengutip beberapa ekor burung itu untuk dimasukkan ke dalam sangkar." kata Julie kepada sebuah akhbar yang menyiarkan ceritanya semalam.- Agensi

Sheikh Al-Azhar meninggal duniaKAHERAH - Syeikh Al-Azhar, Syeikh Dr. Mohamed Sayed Tantawi, seorang tokoh kontroversi di Mesir meninggal dunia semalam di Arab Saudi kerana diserang sakit jantung semasa menaiki sebuah pesawat, kata satu kenyataan akhbar.
Menurut agensi berita Mena, Sheikh Dr. Mohamed yang merupakan ketua Universiti Al-Azhar di Mesir berada di Riyadh untuk menghadiri anugerah Raja Faisal.
Syeikh Dr. Mohamed yang berumur 81 tahun itu menaiki sebuah pesawat pada awal pagi apabila beliau diserang sakit dan jatuh di tangga pesawat, lapor sebuah stesen televisyen Mesir.
Beliau kemudian dihantar ke Hospital Amir Sultan di Riyadh apabila doktor-doktor mengumumkan kematiannya.
Seorang pegawai Mesir memberitahu agensi berita AFP bahawa Sheikh Dr. Mohamed meninggal dunia kerana serangan jantung.
Menurut seorang anak lelakinya, Amr tantawi, berita kematiannya itu merupakan satu kejutan.
"Pihak keluarga memutuskan bahawa selepas tuhan memilihnya untuk meninggal dunia di tanah Arab Saudi, beliau akan dikebumikan di kawasan perkuburan Al-Baqie di bandar suci kedua, Madinah," katanya.
Sheilh Dr. Mohamed dilantik menjadi ketua Universiti Al-Azhar oleh Presiden Mesir, Hosni Mubarak pada 1996.
Universiti Al-Azhar ditubuhkan pada abad ke-10 Masihi.
"Dunia Islam dan Arab telah kehilangan seorang ahli cendiakawan yang telah mendedikasikan kerja-kerjanya dan kepada setiap perkara yang mempunyai kebaikan untuk Islam, " kata Universiti Al-Azhar dalam satu kenyataan.
Ulama yang bercakap dengan nada lembut itu dan mempunyai janggut yang dinipiskan kerap dilihat memakai serban tradisi Universiti Al-Azhar yang berwarna putih.
Beliau merupakan tokoh yang kontroversi di Mesir.
Fatwa yang dikeluarkan melibatkan pelbagai topik seperti niqab, pengguguran bayi, serangan berani mati, wanita sebagai ketua solat dan berkhatan di kalangan wanita.
Namun, fatwa yang dikeluarkannya itu kerap mencetuskan perdebatan dalam dunia Islam.
Kebanyakan pihak menganggap beliau sebagai seorang kakitangan pemerintah yang berpindah ke Universiti Al-Azhar dengan tugas untuk menyebarluaskan budaya dan agama Islam di seluruh dunia sejajar dengan dasar pemerintah mesir.
"Beliau merupakan ketua Al-Azhar yang paling lemah kerana Sheikh Dr. Mohamed menganggap dirinya sebagai seorang kakitangan kerajaan," kata seorang penganalisis politik dan Islam, Kamal Habib.
Pada Oktober tahun lalu, satu perdebatan hangat berlaku selepas beliau melarang niqab iaitu pakaian yang menutup seluruh wajah perempuan di semua sekolah dan kediaman yang bersekutu dengan Universiti Al-Azhar kecuali di kelas yang mempunyai guru lelaki.
Banyak fatwa yang dikeluarkannya turut menjadi kontroversi.
Pada 2003, beliau menyatakan serangan berani mati ialah musuh kepada Islam.
Sheikh Dr. Mohamed turut menyatakan pelampau merupakan musuh kepada Islam.
Selepas serangan 11 September 2003, Sheikh Dr. Mohamed berkata: "tidak ada keberanian dalam apa jua cara untuk membunuh seorang individu yang tidak bersalah atau membunuh ribuan orang termasuk lelaki dan wanita serta kanak-kanak."
Beliau turut menolak desakan ketua rangkaian Al-Qaeda, Osama bin laden berhubung satu perang jihad menentang Barat.
Baru-baru ini, satu majlis yang diketuai oleh ulama-ulama Islam yang diarahkan oleh beliau pada Januari lalu menyokong pembinaan halangan bawah tanah di sempadan Gaza, Palestin bagi menghalang penyeludup membawa barangan.
Pembinaan sekatan bawah tanah itu mencetuskan kutukan daripada pemimpin-pemimpin Hamas yang menguasai Gaza.
Sekatan bawah tanah itu ialah bagi menghalang barang-barang seperti makanan dan minyak termasuk senjata diseludup masuk ke Gaza.
Pada 2008, beliau mencetuskan kontroversi kerana berjabat tangan dengan Presiden Israel, Shimon Peres pada satu persidangan agama.
Sheikh itu yang mempunyai tiga anak dilahirkan pada 1928 di kampung Salim di wilayah Sohag kira-kira 290 kilometer ke selatan bandar raya Kaherah.
Pada 1966, beliau lulus dari Fakulti Teologi, Unievrsiti Al-Azhar. - AFP