Pages

Saturday, October 19, 2013

Bekas musuh Islam tenang tunai ibadah haji


Geert Wilders Party Member, Arnoud van Doorn, Accepts IslamMina: Dulunya dia lantang menyerang Islam, tetapi penerbit Fitna, filem yang memburukkan Nabi Muhammad SAW menemui ketenangan ketika menunaikan haji tahun ini.

Bekas anggota Parti Rasis Geert Wilders, Arnoud Van Doorn memeluk Islam setahun lalu selepas memusuhi Islam sejak beberapa lama.
Van Doorn kesal menyertai produksi filem Fitna dan berkata dia ke tanah suci untuk memohon ampun.

“Saya berharap tangisan kekesalan saya dapat membasuh semua dosa silam saya,” kata Van Doorn.


Van Doorn menyifatkan Fitna sebuah filem yang mengandungi maklumat salah dan tiada kaitan langsung dengan agama Islam dan Nabi Muhammad SAW.


Menurutnya, kehidupannya tenang sejak tiba di tanah suci dan berharap dapat menghabiskan lebih masa di Madinah selepas menyempurnakan ibadah haji.

“Saya malu berdiri di depan makam Baginda. Saya kesal menerbitkan filem Fitna. Saya harap Allah mengampunkan saya dan menerima taubat saya.”

Van Doorn berkata dia banyak membaca buku mengenai Islam dan amat kesal memusuhi agama hebat itu. - AP

Biola yang dimainkan ketika Titanic karam dilelong hari ini

BIOLA yang dimainkan Hartley semasa kapal Titanic karam dilelong pada hari ini.- AP


LONDON - Sebuah biola yang pernah dimainkan di atas kapal Titanic ketika ia karam akibat melanggar sebuah bongkah ais dilelong pada hari ini dengan harga lebih AS$323,300 (RM1.02 juta).
Biola itu dipercayai dimainkan oleh seorang ahli muzik, Wallace Hartley dengan diikuti beberapa pemuzik lain di hadapan penumpang yang panik.
Alat muzik yang tertera nama Hartley itu dilaporkan ditemui di laut selain mayatnya lebih seminggu selepas kapal Titanic karam.
Firma Henry Aldridge & Son menyatakan, acara lelongan akan berlangsung di Wiltshire, selatan England.
Hartley dan tujuh anggota muziknya merupakan antara 1,517 orang yang terkorban selepas kapal Titanic yang pernah dinobatkan sebagai kapal penumpang terbesar di dunia karam di Lautan Atlantik Utara pada 15 April 1912.
Kejadian itu berlaku semasa kapal itu melakukan pelayaran pertama dari England menuju New York, Amerika Syarikat.
Biola tersebut yang tidak lagi berfungsi dibuat di Jerman.
Hartley memperoleh biola itu daripada tunangnya, Maria Robinson. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1019&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2i8cIKMt6 
Hakcipta terpelihara 

Tengkorak manusia 1.8 juta tahun ditemui

GAMBAR yang dirakamkan pada tahun 2005 menunjukkan tengkorak manusia berusia 1.8 juta tahun yang ditemui di Dmanisi, Georgia.- AP


DMANISI - Penemuan satu tengkorak manusia berusia 1.8 juta tahun yang tertanam di sebuah perkampungan di Georgia, Eropah Timur memberi gambaran bahawa manusia hanya berasal daripada satu spesies sahaja, kata sekumpulan penyelidik kelmarin.
Menurut para penyelidik itu, tengkorak tersebut menjadi bukti baharu bahawa manusia awal yang hidup, hanya daripada satu spesies tetapi mempunyai wajah yang berbeza.
Bentuk tengkorak itu menunjukkan ia mempunyai otak kecil iaitu bersaiz kira-kira satu pertiga daripada otak manusia kini.
Ia mempunyai rahang seperti beruk.
Turut ditemui ialah beberapa peralatan batu dan tulang-tulang harimau.
Penemuan penyelidik itu disiarkan dalam jurnal Science.
Ia merupakan satu daripada lima tengkorak manusia awal yang telah ditemui di Dmanisi yang terletak kira-kira 100 kilometer dari ibu kota Georgie, Tblisi.
Tengkorak itu ditemui pada tahun 2005.
Empat daripada tengkorak yang ditemui itu mempunyai rahang.
Menurut penulis bersama kajian itu, Christoph Zollikofer dari Universiti Zurich, Switzerland, semua tengkorak itu menunjukkan ia datang dari kalangan sekumpulan penduduk dari spesies yang tunggal.
Bagaimanapun, Pengarah Program Kedoktoran Hominid dan Paleobiologi di Universiti George Washington, Amerika Syarikat, Bernard Wood menyatakan, tengkorak itu mungkin berasal dari satu makhluk yang tidak pernah diketahui para penyelidik sebelum ini. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1019&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2i8bPb3Ba 
Hakcipta terpelihara 

Arkeologi cari harta karun RM157 bilion


SEJUMLAH orang mengunjungi sebuah kawasan kubu pada abad ke-17 yang dikatakan mempunyai simpanan harta karun di Unnao, Uttar Pradesh kelmarin.- AP


UNNAO - Ahli-ahli arkeologi memulakan kerja-kerja menggali di sebuah kubu untuk mencari harta karun pada abad ke-19 di utara India semalam.
Kerja-kerja menggali itu dibuat selepas seorang sami mendakwa seorang bekas raja muncul dalam mimpinya dan memberitahu terdapat simpanan harta karun bernilai AS$50 bilion (RM157 87 bilion) di bawah tanah kubu.
Kerja-kerja itu dimulakan selepas sami tersebut, Shobhan Sarkar memaklumkan tentang mimpinya kepada seorang menteri India yang melawatnya pada bulan lalu.
Sami itu berkata, Raja Rao Ram Baksh Singh yang digantung sampai mati pada tahun 1858 kerana menentang penjajah British memberitahunya, terdapat 1,000 tan harta karun yang tersembunyi di bawah kubu miliknya itu.
Majistret daerah Unnao, Vijay Karan Anand berkata, beberapa pegawai geologi dan arkeologi telah meninjau kawasan tersebut dan menemui bukti tentang kewujudan logam yang terdapat kira-kira 20 meter dari bawah tanah.
"Kerja-kerja menggali merupakan satu cara untuk mengesahkan jenis logam itu," ujarnya.
Pihak Kajian Arkeologi India menyatakan, kerja-kerja menggali akan bermula di bawah sebuah kuil yang terletak di dalam runtuhan kubu lama itu.
Dalam pada itu, rata-rata penduduk kampung Daundia Khera yang tidak mempunyai bekalan elektrik berkata, cerita tentang harta karun tersebut telah diketahui daripada orang tua mereka.
Dalam pada itu, pihak berkuasa telah membuat sekatan bagi menghalang beribu-ribu orang yang mula membanjiri kampung itu untuk melihat harta karun dan mereka turut bersembahyang di situ.
Bagaimanapun, salah seorang keturunan raja itu, Navchandi Veer Pratap Singh berkata, jika emas benar-benar ditemui di kawasan itu, dia juga perlu memperoleh sahamnya.
Pihak berkuasa negeri Uttar Pradesh menyatakan, ia juga berhak ke atas harta karun itu. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1019&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2i8aFGH16 
Hakcipta terpelihara 

15 MINIT UNTUK TUHANWritten By Suatu Perjalanan Maya 

pergerakan solat secara berjemaah menunjukkan keseragaman ibadat umat Islam.

LELAKI bernama Abdul Sabur Wijnands, 61, ini dilahirkan di Belanda dan ibu bapanya adalah beragama Katolik. Pada masa dahulu orang Belanda Katolik adalah kumpulan yang paling berpengaruh di seluruh dunia apatah lagi jika mereka adalah paderi besar (pope) dan biskop yang mesti dihormati dan dipatuhi.

Lantaran hidup dalam lingkungan yang digelar RIE atau Roman In Everything, Abdul Sabur menerima pendidikan awal di sekolah Katolik. Beliau membesar dan memperoleh perlindungan daripada tiga penjuru iaitu gereja, keluarga dan sekolah dengan agama menjadi keutamaan di dalam kehidupan.

Di Gred 4, ketika usianya 10 tahun, dalam kelas sejarah, Abdul Sabur mula dikenalkan dengan kewujudan khalayak yang bergelar Muslim menerusi kisah Perang Sabil. Sejak itu, dia selalu tertanya-tanya siapa mereka itu?

Sebagai informasi latar belakang, gurunya memberitahu bahawa Muslim sama seperti orang Kristian. Mereka percaya kepada Tuhan Yang Satu yang dipanggil Allah, manakala Nabi Muhammad itu adalah pesuruh-Nya.

Pun begitu, orang Islam turut mempercayai tentang Nabi Isa, cuma mereka tidak mengakui bahawa Nabi Isa itu adalah anak tuhan tetapi antara nabi yang penting.

Keterangan gurunya itu hakikatnya lebih menimbulkan keraguan dan syak wasangka kepada Abdul Sabur. Antaranya, mengapa perlunya bala tentera dari Eropah Barat untuk menentang orang Islam, waima diketahui bahawa agama itupun datangnya daripada Pencipta yang sama.

mesej

Malah masing-masing juga saling percaya kepada mesej yang dibawa oleh malaikat Jibrail iaitu tentang Maryam yang menjadi ibu kepada Nabi Isa. Alasan ini bagi Abdul Sabur memang tidak masuk akal.

Abdul Sabur benar-benar keliru dan tidak faham dengan kenyataan bahawa orang Islam itu sendiri menghormati Nabi Isa sebagai salah se.orang nabi.

Dia hanya mampu tergelak sendirian dan pada usia semuda itu, Abdul Sabur sudah mula membayangkan kebimbangan jika cerita sebegini tidak dibendung kerana ia boleh membawa kepada kecelaruan di kalangan si cilik Kristian.

Suasana pengamalan agama Kristian berjalan seperti biasa sehinggalah pada 1962 sehingga 1965 di mana persidangan majlis Vatican kali kedua bersidang yang dihadiri ahli berpengaruh gereja dari seluruh dunia.

Lantas bagi memastikan kelancaran perkhidmatannya, penggunaan budaya Latin telah dimansuhkan dan ia disampaikan mengikut budaya negara masing-masing.

Di sebahagian negara kebiasaan seperti melutut sudah tidak diamalkan lagi. Lama-kelamaan ia sudah tidak dipraktiskan lagi. Hal ini menyebabkan, kehadiran penganut ke gereja semakin terjejas dan natijahnya, gereja-gereja kian sepi.

Tambah memburukkan situasi apabila dilanda 'revolusi 60-an' di mana orang sudah mula tidak ada kepercayaan, termasuklah Abdul Sabur. Beliau melihat agama sebagai satu yang ketinggalan zaman. Hal itu berlanjutan selama kira-kira 30 tahun.

"Apabila terserempak dengan program televisyen mengenai agama, dengan pantas saya akan mengubah ke siaran lain. Namun, sebaik melihat suasana umat Islam menunaikan haji di Kota Mekah, saya dapati ia sangat cantik. Diserikan lagi dengan percikan lampu yang sungguh menakjubkan.

Kiblat umat Islam

"Hati saya semakin terharu bila melihat ribuan umat Islam yang rukuk dan sujud pada masa yang sama, ke arah yang sama iaitu kiblat umat Islam, Kaabah. Gambaran itu, benar-benar menyentuh dan mengetuk hati nurani saya ini. Bagaimana mungkin?," perkataan itulah yang secara tiba-tiba terpacul daripada mulut Abdul Sabur.

Sewaktu berjalan-jalan di Kalverstraat di Amsterdam, dia melepasi sebuah gereja Katolik yang diberi nama The Papagaai ('The Parrot'). Di pintu utamanya terpampang perkataan tertulis, '15 minit untuk Tuhan' manakala di barisan keduanya tertulis, 'untuk tujuan itu, gereja ini dibuka setiap hari.'

Perkataan ini menambat saya kembali semula kepada penghayatan hidup beragama atau mempunyai semula kepercayaan. Setelah sekian lama, Abdul Sabur mula mengunjungi gereja, apatah lagi setelah menemui gereja yang dikelola secara tradisi zaman kanak-kanaknya itu. Suasana ini mengembalikan semula memori dahulu.

Pada masa sama, kehadiran pendatang dari Maghribi dan Turki telah membawa sekali agama Islam ke Belanda. Bermulalah episod baru kerana telah ada wanita bertudung, pembinaan masjid malah ada juga wanita Belanda yang memeluk aga"ma Islam. Menurut mereka, Islam bukanlah agama yang menindas wanita tetapi sebenarnya ia memberi wanita rasa kebebasan dan Abdul Sabur mempercayainya.

Pada awal tahun 2004, ketika dia mengembara ke Amsterdam menaiki kereta api dan di dalam gerabak yang sama terdapat beberapa kumpulan gadis sekolah menengah sedang rancak berbual.

Tiba-tiba salah seorang daripada mereka keluar dan dia terkejut rupa-rupanya salah seorang gadis itu adalah orang Maghribi yang memakai tudung. Begitu juga dengan teman-temannya yang lain.

Abdul Sabur mula tersedar bahawa kini orang Maghribi telah beberapa generasi berada di Belanda, berkongsi idea, cita-cita dan membina masa depan seiring dengan gadis-gadis Belanda yang mewarisinya daripada nenek moyang mereka.

"Mulai saat itu, Islam semakin menarik perhatian saya. Malah insiden 11 September menjadi titik perubahan kerana apa yang dilaporkan oleh pihak media seperti berat sebelah dan terlalu memburukkan serta sesuka meletakkan imej negatif terhadap agama Islam.

"Oleh kerana sudah tidak tahan dengan cara persembahan berita yang berat sebelah itu maka saya cuba mencari sumber maklumat lain. Saya cuba layari Internet dan laman web pertama yang ditemui iaitu 'moslima' (Wanita Muslim).

memeluk Islam

Dari situ, katanya, barulah dia mengetahui mengapa wanita Islam memakai tudung, sebab apa mereka memilih agama Islam dan kemudian memeluk Islam, bagaimana mereka melaksanakan amalan agama Islam.

"Semakin saya mengikuti cerita dan bahan-bahan dari laman tersebut, hati saya semakin mengagumi dan menghormati Islam," kata Abdul Sabur yang mula menjadi teman setia laman web tersebut.

Beliau juga pernah menghantar respons kepada kenalan di laman itu dan apabila mereka membahasakan dirinya seorang bukan Islam (non Muslim), Abdul Sabur menjadi keliru.

Pada masa sama, dia masih berkunjung ke gereja tapi rutin kedatangannya kali ini agak terganggu dengan lagu-lagu yang didendangkan kerana ada seperti yang tidak kena. Berbeza dengan surah Nisaa' ayat 171 mengenai pandangan al-Quran tentang Nabi Isa. Ia begitu jelas dan tiada niat berselindung.

Tidak semena-mena, seperti ada ketenangan menyusup dalam dirinya. Kata-kata seorang wanita yang dikenali menerusi laman sembang di Internet kembali menerjah di mana katanya, Allah akan memilih sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya.

"Barulah saya tahu Islam itu adalah satu cara hidup dan saya benar-benar berhasrat menjadikan ia sebagai cara hidup saya. Perkara pertama yang saya lakukan ialah berhenti mengambil minuman beralkohol.

"Bermula dengan mengurangkan jumlah pengambilan. Diikuti pula dengan tidak lagi menyentuh daging babi. Untuk serta merta berhenti, adalah amat sukar kerana saya memang meminatinya.

"Pun begitu sebuah hadis yang berbunyi, "Apabila ada berniat melakukan kejahatan tetapi anda memilih untuk menolaknya hanya kerana Allah. Ini bermakna anda telah melakukan kebaikan", telah menyelamatkan saya sehingga ke hari ini. Perlahan-lahan saya mula mengubah kepada hanya mengambil makanan yang halal sahaja.

"Langkah seterusnya ialah belajar mendirikan solat. Dengan menggunakan kemajuan teknologi, akhirnya saya dapat memenuhi sama ada pergerakan, kefasihan membaca surah dan bacaan dalam solat," akui Abdul Sabur.

Tidak lama selepas itu, Abdul Sabur turut berhadapan dengan beberapa masalah di tempat kerja dan juga kehidupan peribadinya. Masalah demi masalah ini, akui Abdul Sabur sedikit sebanyak telah menjejaskan keimanannya.

Dia mula mempersoalkan keyakinan diri kepada agama Islam. Tambah buruk apabila berlaku insiden berdarah yang dilakukan oleh mereka yang mengakui Islam dan semua itu demi Islam. Sedangkan, Islam menentang berbunuh- bunuhan, balas dendam dan banyak lagi.

Rupa-rupanya, semua itu berpunca kerana sikapnya yang terlalu terburu-buru bergelar dan mempraktikkan cara hidup Muslim.

Masakan dalam tempoh tidak sampai tiga bulan, dia boleh dengan sekelip mata bertukar dari Kristian kepada Muslim. Yang mampu mendirikan solat lima kali sehari, berpuasa dan banyak lagi.

Seharusnya semua itu perlu dilakukan secara berperingkat-peringkat. Akhirnya, sebaik selesai mendirikan solat Maghrib, Abdul Sabur melafazkan syahadah dengan Allah SWT sebagai saksinya.